Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
koka
|
Wys³any: 2008-01-22, 20:06 Jakie cisnienie do bazy
|
0
|
|
|
|
JAKIE JEST ODPOWIEDZNIE CISNIENIE DO MALOWANIA BAZA I LAKIEREM BEZ BARWNYM BO DZIS ROBILEM TEST I NAJLEPIEJ MI PISTOLET MALOWAL NA OKOLO 5 BAROW CZY TO NIE ZA DUZO ???? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-01-22, 21:38
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
jaki masz pistolet?
wiesz mój jet 2000 te¿ lepiej wali klarem na 5 barach, ale wtedy ma odkurz i zu¿ycie materia³u, ze hej. zawsze pracuj na ci¶nieniu podanym przez producenta. |
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-22, 23:43
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
mozna sobie sprawdzic na stronie Devilbissa czy Saty, kazdy dobry technik to potwierdzi, ja mam Devilbissa i dla lakierów Spies Hecker zalecaja 2 Bary, ja tego przestrzegam i uwazam ze jest dobrze.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-22, 23:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
danielpainter napisa³/a: | nie prawda, cisnienie prawid³owe podaje producent pistoletów, |
no ciekawe to co piszesz. popatrz na strony producentow lakierow. zarowno producenci lakierow, jak i pistoletow podaja.
danielpainter napisa³/a: | dla lakierów Spies Hecker zalecaja 2 Bary, |
no czyli tak jak napisalem. to czemu piszesz ze nieprawda.. ?
prosze bardzo pierwszy lepszy link ze strony novola
http://www.novol.pl/strony/1/i/120.php#ms3
i cytat
"[...]Stosowaæ pistolet natryskowy z dysz± (1.6÷1.8mm i ci¶nienie 3÷4 bar. [...]"
w przypadku baz spectral wave producent zaczal podawac zarowno dla pistoletow HP jak i HVLP. |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:20
|
0
|
|
|
|
no nie prawda bo:
takie cisnienie kaze uzywac producent pistoletu anie lakieru (spies hecker na puszkach pisze 0,7 bara na wyjsciu z g³ówki pistoletu- ciekawe jak to zmierzyc )
tu masz ustawienia wielkosci dysz do poszczególnych pistoletów i produktów:
http://www.devilbisseu.co...hecker_data.pdf
Tu masz dane dla bazy:
http://www.devilbisseu.co...ase_search.aspx
A tu mozesz sprawdzic dane dla poszczególnych pistoletów I lakierów:
http://www.devilbisseu.co...ase_search.aspx
Niestety paru marek lakierów nie ma
Co do saty to nie wiem
Po drugie kazdy technik mi powtaza zeby nie przestrzegac tego co jest napisane na puszkach co do cisnien tylko tego co podaje producent pistoletów dla tych prod.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:24
|
0
|
|
|
|
drugi link = pierwszy, pomylilem sie, ale poklikaj tam troche moze cos ciekawego sie dowiesz
[ Dodano: 2008-01-23, 00:25 ]
nie klamie tylko uogólnie, chyba nie powiesz mi ze devilbiss gti pryska na 2 barachtak samo jak sata 3000
[ Dodano: 2008-01-23, 00:25 ]
?????????????? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:26
|
0
|
|
|
|
mowisz ze kazdy technik mowi ci to. a myslisz ze instrukcje uzytkowania lakieru kto pisal? ksiegowy ?
[ Dodano: 2008-01-23, 00:27 ]
danielpainter napisa³/a: | nie klamie tylko uogólnie, chyba nie powiesz mi ze devilbiss gti pryska na 2 barachtak samo jak sata 3000 |
nie wiem jaki devilbiss i nie wiem jaka sata 3000. dla przykladu ja mam 2 saty 3000 i obie pryskaja zdecydowanie roznie. sprecyzuj o jakie modele ci chodzi. |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:28
|
0
|
|
|
|
a wiec to co jest napisane na puszkach to dla ciebie ¶wietosc???????
Mo¿e sie zacznij do nich modliæ |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:30
|
0
|
|
|
|
Cytat: | a wiec to co jest napisane na puszkach to dla ciebie ¶wietosc??????? |
a nie zauwazyles ze to co jest na puszkach pokrywa sie z tym co jest w instrukcji pistoletow? myslisz ze to przypadek ? a co do instrukcji to jest swietosc. gdyby sie wszyscy stosowali to nie bylo by polowy postow z problemami na tym forum |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:34
|
0
|
|
|
|
ja pisze tylko ze jak wezmiesz sobie dwa elementy, oba pry¶niesz np. baza nr. Fiat 647 na 2 barach, ale jeden sat± 3000 a drugi devilbissem gti to napewno wyjdzie ci inny kolor, wiem z aytopsji, dla tego trzeba przestrzegac instrukcji producentów pistoletów dla poszczególnych lakierów, tak mi t³umaczyli technicy spies hecker
[ Dodano: 2008-01-23, 00:36 ]
nie mówie tutaj o ilosci warstw czy o miedzy odparowaniach tylko o samych cisnieniach na pistolecie
[ Dodano: 2008-01-23, 00:36 ]
sam scisle przestrzegam kart charakterystyk |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:37
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisa³/a: | ja pisze tylko ze jak wezmiesz sobie dwa elementy, oba pry¶niesz np. baza nr. Fiat 647 na 2 barach, ale jeden sat± 3000 a drugi devilbissem gti to napewno wyjdzie ci inny kolor, |
wiesz na szkoleniu w novolu bylo 10 osob i jeden pistolet sata 3000 z wlanym lakierem srebrnym. na stojaku bylo 10 blaszek w jednolitym czarnym kolorze. kazdy podchodzil do tego stojaka i pryskal jedna blaszke tym pistoletem (nic nie przestawiajac). jak myslisz, czy wszystkie blaszki mialy ten sam kolor ? |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 00:39
|
0
|
|
|
|
no oczywiscie ze nie , ale ty pisa³es o cisnieniu 3-4 bary, ty wiesz co by wysz³o jakbym prysnol na takim cisnieniu maske srebrnym met???????
nie do zrobienia |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-23, 01:26
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisa³/a: | no oczywiscie ze nie , ale ty pisa³es o cisnieniu 3-4 bary, ty wiesz co by wysz³o jakbym prysnol na takim cisnieniu maske srebrnym met???????
nie do zrobienia |
gdzie ja pisalem o 3-4 bar i lakierze srebrnym ? nawet nie zerknales w link... |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 10:57
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | koka napisa³/a: | JAKIE JEST ODPOWIEDZNIE CISNIENIE DO MALOWANIA BAZA I LAKIEREM BEZ BARWNYM |
takie jak zaleca producent danego lakieru. w praktyce 3-4 bary cisnienia roboczego (czyli po nacisniecia spustu pistoletu). |
Chyba tutaj napisa³e¶ nie??????
Brednie!!!! |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-23, 15:31
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisa³/a: | rbfm napisa³/a: | koka napisa³/a: | JAKIE JEST ODPOWIEDZNIE CISNIENIE DO MALOWANIA BAZA I LAKIEREM BEZ BARWNYM |
takie jak zaleca producent danego lakieru. w praktyce 3-4 bary cisnienia roboczego (czyli po nacisniecia spustu pistoletu). |
Chyba tutaj napisa³e¶ nie??????
Brednie!!!! |
ponawiam pytanie : gdzie ja pisalem o 3-4 bar i lakierze srebrnym ?
nie wiem o co sie burzysz ale to normalne cisnienie dla pistoletu hp i dla takiego producent zwykle podaje.
w przypadku systemu spectral wave troche sie zmienilo.
podaja wartosci dla pistoletow sata jet 3000 HVLP i RP - odpowiednio 2 bar oraz 2-3 bar. jakos dziwnym trafem parametry pistoletow mieszcza sie w tych zakresach (producent saty podaje 2,5 dla RP oraz 2 dla hvlp). z tym ze zalecane jest stosowanie hvlp. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-01-23, 17:07
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
rbfm,, Napisa³ ci danielpainter, ¿e np. srebrnym lakierze, to BY£ PRZYK£AD (równie dobrze móg³ byæ inny kolor) Nie zmienia to faktu ¿e 3-4 bary to za du¿o, o czym wspomnia³ danielpainter, (te¿ z tym siê zgadzam)
Co do mierzenia ci¶nienia na wyj¶ciu (na dyszy) to na stronie saty s± filmiki. Na jednym z nich jest takie ma³e "urz±dzenie" i dok³adnie wskazuje tyle ile ma byæ Czyli ustawione masz na 100% dobrze, a nie na "oko" |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-23, 19:37
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisa³/a: | Nie zmienia to faktu ¿e 3-4 bary to za du¿o, o czym wspomnia³ danielpainter, (te¿ z tym siê zgadzam) |
aha czyli wg ciebie producent sie nie zna i skoro pistolet hp ma takie cisnienie robocze, to ty mimo wszystko ustawiasz mniej? |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2008-01-23, 19:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
rbfm napisa³/a: | aha czyli wg ciebie producent sie nie zna i skoro pistolet hp ma takie cisnienie robocze, to ty mimo wszystko ustawiasz mniej? |
cos sie zamotales kolego
rbfm napisa³/a: | producent saty podaje 2,5 dla RP oraz 2 dla hvlp). |
a ty piszesz
rbfm napisa³/a: | w praktyce 3-4 bary cisnienia roboczego |
|
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 21:43
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | koka napisa³/a: | JAKIE JEST ODPOWIEDZNIE CISNIENIE DO MALOWANIA BAZA I LAKIEREM BEZ BARWNYM |
Rbfm przeczytaj dok³adnie jeszcze raz o co koka cie zapyta³ i co mu odpowiedziales
A¿ nie chce nyslec co by³oby gdyby posluchal twoich rad.
Potem do mieszalni by³yby pretensje ze lakier do dupy i zle dobrany
¿ebys jeszcze wiedzial jaki ma pistolet, hp, rp, hvlp, lvlp, itd
[ Dodano: 2008-01-23, 21:48 ]
Bodzio, na oko to ch³op w szpitalu umar³ (joke)
ja mam reduktorek na wejsciu przykrecony do guna i zdaje egzamin, a taki przyzad do mierzenia cis na wyjsciu z g³ówki devilbissa to nie wiem gdzie zalatwic |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-01-23, 22:18
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
ZENEK
|
Wys³any: 2008-01-23, 22:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 86
|
mam przed sob± karte techniczna lakieru bazowego pewnej firmy i pisze od 3 do 4 bar ale producent tego lakieru w dodatkowej karcie poda³ cisnienia dla róznych producentow pistoletów lacznie z modelami i jest rozpietosc od 3 do 4,5 bar na dyszy chocby devilbis tu 3 modele i 3 rozne cisnieniania mieszczace sie w tym przedziale niechce sie wymadrzac ale opis na puszcze od 3 do 4 bar daje nam mozliwosc zastosowania prawidlowego cisnienia dla danego modelu pistoletu przeciez nie kazdy maluje markowymi |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-01-23, 22:48
|
0
|
|
|
|
nie znam lakierów którymi sie maluje na cis. powyzej 2,5 bara pistoletem hvlp
ale ja juz chyba jakis glupi jestem tylko niech ktos z was wezmie taki pistolet, ustawi na reduktorze 4 bary i prysnie, najpierw podk³ad, potem baze i klar, zycze powodzenia ze bedzie dobrze.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-23, 23:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
danielpainter napisa³/a: | nie znam lakierów którymi sie maluje na cis. powyzej 2,5 bara pistoletem hvlp | RP-ka ustawiam 2,5 do trzech,ale to max,i zaznaczê ¿e do klarów vhs.przy tych klarach pistolet ma co robiæ,gti-kiem bazê duponta lecê 2,5 atm. przy oczywi¶cie otwartym. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-24, 05:49
|
0
|
|
|
|
panowie. po kolei bo zamieszalismy strasznie, dodatkowo posadzajc mnie o pisanie glupot.
a wiec po kolei.
fakt moj blad bo zamotalem sie, pytanie dotyczylo bazy a ja opisalem bezbarwny akurat.
a wiec:
producent bazy spectral novol podawal w karcie charakterystyki (dla pistoletu HP) cisnienie robocze 2,5-3,5 bar.
ktos tam zarzuca mi ze trzeba sie stosowac do cisnienia jakie podaje producent pistoletu. sprawdzilem instrukcje pistoletu: cienienie robocze 2-5 - 4 bar.
producent bazy spectral wave novol podaje w karcie ch-tyki:
producent pistoletu sata jet 3000 podaje w instrukcji: rp-2,5 bar, hvlp 2 bar
to wszystko co mam do powiedzenia. jezeli ktos tego nie rozumie, to bardzo mi przykro ale szkoda mojego czasu na dalsze tlumaczenie. i bardzo prosze nie zarzucac mi ze pisze nieprawde, bo ja nie pisze rzeczy z kosmosu czy wlasnego widzimisie, tylko z kart charakterystyk oraz instrukcji oblsugi sprzetu. jezeli ktos robi inaczej niz podaja producenci to jego sprawa i jego odpowiedzialnosc. jezeli ktos uwaza ze trzeba inaczej niz podaja instrukcje i karty to jest dla mnie niepowazny. nad tymi kartami pracuja od lat fachowcy a nie pan zdzisio z garazu.
dodam ze jedyna osoba ktora napisala cos z sensem w tym watku to zenek.
[ Dodano: 2008-01-24, 06:21 ]
zed napisa³/a: | os sie zamotales kolego
rbfm napisa³/a:
producent saty podaje 2,5 dla RP oraz 2 dla hvlp).
a ty piszesz
rbfm napisa³/a:
w praktyce 3-4 bary cisnienia roboczego |
bo tu chodzilo o HP
zreszta od samego poczatku pytanie nie zostalo precyzyjnie zadane bo nie wiemy jakiego pistoletu dotyczy. |
|
|
|
|
Gresus
|
Wys³any: 2008-01-25, 12:03
|
0
|
|
|
|
mam pytanie jak sprawdzic jaka mam dysze w pistolecie bo mam jakis taki zwykly i jak by by³a 1,8 to bym sobie do podkladu zostawi³ a jakis lepszy do malowania zakupil ?? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-01-25, 21:04
|
0
|
|
|
MTGarage.