Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marcias
Wysłany: 2011-10-30, 16:59   Epoksyd a reaktywny
0
UP DOWN

Witajcie.

PrzeczytaÂłem wiele tematĂłw, jedne na temat inne zupeÂłnie bez sensu. Kilka byÂło na prawdĂŞ ciekawych a szczegĂłlnie ten http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=4892

Ale dalej ni cholerê nie jestem pewien jak to wszystko jeœÌ.

Skoro wedÂług opinii forumowiczĂłw pod podkÂład reaktywny jak i epoksydowy blacha musi byĂŚ idealnie oczyszczona. WiĂŞc tu nasuwa siĂŞ pytanie... to po co sÂą w ogĂłle. Dlaczego nie produkowaĂŚ tylko epoksydu i spokĂłj ?

Z tego co wydedukowaÂłem, reaktywny poza "odseparowaniem" blachy od tlenu, wytrawia ewentualnÂą rdzĂŞ (oczywiÂście w rozsÂądnej iloÂści :) ), a z drugiej strony epoksyd TYLKO odseparowuje tak?

JeÂśli rzeczywiÂście tak jest jak piszĂŞ, to co zrobiĂŚ, jeÂśli mam dosyĂŚ grube wÂżery, ktĂłre oczyÂściÂłem z rdzy lecz pozostaÂły jakieÂś mikroogniska rdzy? NajrozsÂądniej byÂłoby daĂŚ reaktywny... no ale pojawiÂła siĂŞ kolejna opinia, iÂż przy reaktywnym nie uÂżywa siĂŞ w kolejnych etapach poliestrĂłw tzn nie moÂżna zrobiĂŚ tak: reaktywny->podkÂład akrylowy->szpachla. (to jedna z opinii PROJEKTERa z tego co pamiĂŞtam, wiĂŞc sam tego nie wymyÂśliÂłem)

WiĂŞc co mam w takim wypadku zrobiĂŚ, jeÂśli szpachla musi byĂŚ? Reaktywny->epoksyd->szpachla ?

A jeÂśli wedÂług was najlepiej w takim wypadku jest zrobiĂŚ: Epoksyd->szpachla i potem wierzchnie "pokrycie"... to po raz kolejny pytam siĂŞ, po jakiego grzyba jest reaktywny ;P

DziĂŞki z gĂłry za odpowiedzi

Miki
Wysłany: 2011-10-30, 17:26   
0
UP DOWN

Mo¿e najlepiej bêdzie jak zaczniesz siê stosowaÌ do zaleceù producenta tej chemii, a nie s³uchaÌ wypowiedzi ró¿nych ludzi.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 17:52   
+1
UP DOWN

Grunt reaktywny ma bardzo niewielkie ale jednak ... ma zdolnoÂści penetracyjne. Jest po prostu produktem bardzo rzadkim. Dalego w przypadku wykonywania powÂłok ochronnych w ktĂłrych wymogi dekoracyjne nie majÂą takiego znaczenia Âłatwiej taniej i proÂściej jest zastosowaĂŚ grunt reaktywny bezpoÂśrednio po lakier bez miĂŞdzy szlifu ... czyli m/m Dodatkowo reaktywny zawiera w swoim utwardzaczy kilka procent kwasu objĂŞtoÂściowo o stĂŞÂżeniu 1 do 3 %. Nie jest to wprawdzie koncentracja wywoÂłujÂąca widocznÂą i spektakularnÂą reakcjĂŞ chemicznÂą z blachÂą, ale moÂżna powiedzieĂŚ Âże w minimalnym stopniu nastĂŞpuje tu wiÂązane chemiczne, a nie tylko adhezja, czyli idealne przyleganie miĂŞdzy produktem, a podÂłoÂżem.

Dlatego gdy chcesz zbudowaĂŚ powÂłokĂŞ ochronnÂą, a nie zaleÂży ci na efekcie dekoracyjnym ( np. podÂłoga od wewnÂątrz, czy jakieÂś wnĂŞki w bagaÂżniku naraÂżone na korozjĂŞ ... lepiej jest zastosowaĂŚ reaktywny niÂż epoksydowy.

Grunto-wype³niacz na spoiwie epoksydowym ze wzglêdu w³aœnie na zdolnoœci fizykochemiczne samej ¿ywicy epoksydowej jest doskona³ym materia³em ochronnym przed formowaniem siê tlenku metalu na jego powierzchni zwanego powszechnie korozj¹. Gdy czynniki wywo³uj¹ce korozjê takie jak wilgoÌ, sól, lub kwas dzia³aj¹ na powierzchniê metalu to zachodzi reakcja i metal koroduje ... jest kilka przyczyn i rodzajów korozji i dlatego nie ma te¿ jednego skutecznego sposobu na ochronê powierzchni przed ni¹. Z ca³¹ pewnoœci¹ materia³ na spoiwie epoksydowym ma doskonale w³aœciwoœci ochronne do tego idealnie przylega do powierzchni metalu i jeszcze lepiej wi¹¿e ze sob¹ inne materia³y lakiernicze. Ma gêste i wielokierunkowe usieciowienie co powoduje, ¿e niektorzy traktuj¹ go jako izolator. Ale byli tu te¿ tacy którzy z równ¹ skutecznoœci¹ traktowali bezbarwny lakier akryklowy jako izolator. ^^ Z pewnoœci¹ grunto-wype³niacz epoksydowy jest doskona³ym gruntem i jak na grunt, nie z³ym wype³niaczem. Do tego pozwala na budowê dalszych warstw pow³oki dekoracyjnej, a¿ do uzyskania powierzchni o wysokim efekcie. W takiej pow³oce epoksyd jest t¹ czêœci¹ ochronn¹, a np wype³niacz akrylowy i sam lakier, pow³ok¹ dekoracyjn¹ .

Dlatego jak robisz sobie pow³okê ochronn¹, a masz usuniêt¹ ju¿ korozjê mo¿esz u¿yÌ reaktywnego i na to lakieru akrylowego ( bazy nie wolno stosowaÌ ! ) Gdy budujesz pow³okê ochroono dekoracyjn¹ to u¿ywasz epoksydu i na to kit poliestrowy znów epoksyd i na to lakier ... TAK wiem ¿e pomin¹³em wype³niacz akrylowy :tak: ... ale jego jedyn¹ zaleta jest to ¿e to wype³niacz ... wiêc mo¿na nim pokrywaÌ drobne niedoci¹gniêcia w obróbce poliestru, a dodatkowo po utwardzeniu ten produkt ³atwo siê obrabia i oczywiœcie szybko utwardza. Tak¿e jak widzisz to w zasadzie taka miêdzy warstwa której mo¿na unikn¹Ì gdy zadba siê o dok³adne wyszlifowanie poliestru i ma promiennik do szybkiego utwardzenia epoksydu.

Zawsze to mniej warstw, szybciej, i taniej bo bez jednego produktu.

Nie ma do dziÂś jasnej i precyzyjnej opinii, czy moÂżna czy nie moÂżna ?... pokrywaĂŚ reaktywnego epoksydem. KiedyÂś jedynie NOVOL staÂł na stanowisku Âże moÂżna to robiĂŚ, ale teraz przy lini Spectral juÂż siĂŞ z tego wycofaÂł. Inne firmy raczej nabieraÂły wody w usta przy bezpoÂśrednich zapytaniach, a w kartach technicznych podajÂą to na tyle lakonicznie, Âże kaÂżdy musi sam wydedukowaĂŚ. I z tej dedukcji wychodzi raczej na to Âże moÂżna. Tylko po co ?

Co do konstrukcji reaktywny + wypeÂłniacz akrylowy to pod wzglĂŞdem chemicznym i technologicznym nie ma przeciwwskazaĂą. Gorzej jak chcesz poÂłoÂżyĂŚ na akrylowy poliester. Tu juÂż jest masa przeciwwskazaĂą. Nie wolno tego robiĂŚ !

WiĂŞc jak juÂż masz znĂłw namieszane w gÂłowie ... to teraz wnioski :

Jak robisz wnĂŞki, lub Âśrodki i wyczyÂściÂłeÂś korozjĂŞ, a nie zaleÂży ci na efekcie dekoracyjnym to kÂładziesz reaktywny i na to bez szlifowania lakier i koniec roboty. ÂŚwietnie zabezpieczone ... Tak sobie to wyglÂąda.

Jak robisz coÂś na czym ci zaleÂży pod wzglĂŞdem estetycznym, a nie musisz szpachlowaĂŚ tylko lekko wyrĂłwnaĂŚ jakieÂś rysy ... to reaktywny i wypeÂłniacz akrylowy, potem matowanie i lakier, albo baza i lakier.

Jak to na wierzchu i musi byĂŚ super, a do tego byÂła korozja i zmusisz szpachlowaĂŚ to epoksydowy potem poliester, a dalej juÂż jak chcesz ... Ja bym zrobiÂł epoksydowym .. wielu innych tu na forum akrylowym ... tak czy siak jest dobrze ... a na to baza i lakier.

To technologiczne ... a teraz ekonomicznie :

Nie kupuj reaktywnego i go nie uÂżywaj bo w zasadzie ma on zastosowanie .... do niczego !
Chyba, Âże masz jakieÂś specyficzne zadanie do wykonania np. pomalowanie zaÂśniedziaÂłych od korozji wielkich blach ;)

Mam nadziejĂŞ, Âże juÂż wszystko teraz wiesz ?

marcias
Wysłany: 2011-10-30, 20:00   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Mo¿e najlepiej bêdzie jak zaczniesz siê stosowaÌ do zaleceù producenta tej chemii, a nie s³uchaÌ wypowiedzi ró¿nych ludzi.

Zalecenia zaleceniami, a doÂświadczenie osĂłb ktĂłre uÂżywajÂą tych produktĂłw to druga sprawa, wedÂług mnie wysoce wiarygodna.

DziĂŞki PROJEKTER, o to wÂłaÂśnie mi chodziÂło ;) .

Dodam sobie ten temat do zakÂładek :P

TrochĂŞ odbiegnĂŞ od tematu...

Mam samochód, który u¿ywam na codzieù, wiêc utkwiÌ w gara¿u na 2 miesi¹ce nie mo¿e, a chcia³bym jakoœ ogarn¹Ì blacharkê robi¹c co weekend powiedzmy jeden element i dopiero po zrobieniu wszystkich elementów, na wiosnê wprowadziÌ samochód do gara¿u i polakierowaÌ ca³oœÌ.

Wiadomo spawanie, odrdzewianie, EPOKSYD :> , ale to chyba nie jest wystarczajÂące - przydaÂłoby siĂŞ daĂŚ wierzchnie pokrycie tzn akryl bo Âłatwiej go nakÂładaĂŚ (na razie na wielkim efekcie dekoracyjnym mi nie zaleÂży).

Epoksyd, szpachla itp oczywiÂście kupiĂŞ markowe, lecz co z akrylem - mam siĂŞ wykosztowaĂŚ na tymczasowÂą powÂłokĂŞ jakiegoÂś "markowego" producenta (czyt. DuPont, Standox, Glasurit etc) czy zbytnio siĂŞ nie spinaĂŚ i kupiĂŚ sobie jakiÂś najtaĂąszy np Profix/Multichem ?

Chodzi mi o to, Âżeby owe elementy na wiosnĂŞ jedynie zmatowiĂŚ i pokryĂŚ porzÂądnÂą bazÂą i klarem i Âżeby to wszystko miaÂło rĂŞce i nogi.

Jak byÂście wy zrobili?

hematol 
Wysłany: 2011-10-30, 20:10   
0
UP DOWN

Ja robie tak: na wyczyszczonÂą ze rdzy blachĂŞ (sÂą wÂżery) stosujĂŞ reaktywny,tak jak napisaÂłeÂś reaktywny wytrawia wÂłaÂśnie te "resztki" rdzy,na nowÂą blachĂŞ stosuje epoksydowy bo nie ma ani wÂżerow ani tym bardziej rdzy.Oba podkÂłady sÂą b. dobre.Co do reaktywnego to jest bardzo rzadki co pozwala aby wszĂŞdzie sie dostaÂł,penetrowaÂł i wytrawiÂł to co nie mogÂłeÂś wczyÂściĂŚ mechanicznie.Robie tak i jestem bardzo zadowolony!Epoksyd nie ma takich wÂłaÂściwoÂści antykorozyjnych jak reaktywny za to dobrze "izoluje " blachĂŞ.Co do szpachlowania na akrylowy to ja szpachlujĂŞ i nic sie nie dzieje,pod warunkiem,Âże nie nakladziesz tego 10mm!!!JeÂżeli masz jakiekolwiek wÂżery to proponuje grubo podkÂładu (bez szpachlowania)nalaĂŚ i jak zeszlifujesz to nie bĂŞdzie Âśladu.Nie zawsze teoria chodzi w parze z praktykÂą. :D
Poczytaj najpierw kartĂŞ technicznÂą producenta podkÂładu i zalecaj sie do tego i bĂŞdzie git! :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 20:39   
0
UP DOWN

marcias napisał/a:
... Chodzi mi o to, Âżeby owe elementy na wiosnĂŞ jedynie zmatowiĂŚ i pokryĂŚ porzÂądnÂą bazÂą i klarem i Âżeby to wszystko miaÂło rĂŞce i nogi.

... to niestety bardzo z³y pomys³. Ka¿dy popularny grunto- wype³niacz zawiera jak¹œ iloœÌ wype³niacza mineralnego ( nie ma tu znaczenia jaka ¿ywica jest spoiwem akryl, epoksyd czy co innego ) ten wype³niacz jest higroskopijny i ci¹gnie wodê a co najgorsze zatrzymuje j¹ w g³êbokich warstwach ... np poliester w gigantycznych iloœciach, akryl w du¿ych. Jak przygotujesz samochód do lakierowania to musisz go pokryÌ szybko czymœ co ma poliuturê chroni¹ca przed wnikaniem wilgoci. Nawet jakby ten samochód sta³ w zimnym gara¿u, a nie jeŸdzi³ to i tak by mu to zaszkodzi³o jak zostawisz go w podk³adzie.

hematol 
Wysłany: 2011-10-30, 20:50   
0
UP DOWN

to chyba oczywiste,Âże naleÂży element naprawiany polakierowĂŚ.jak najbardziej zgadzam sie z tym,Âże szpachla,akryl ciÂągnie wilgoĂŚ jak gÂąbka co przyczynia sie oczywiÂście do korodowania naprawianego elementu.
Zostawienie elementu tylko np. w akrylu nie jest Âżadnym zabezpieczeniem nawet po zastosowaniu reaktywnego czy epoksydu,naleÂży te podkÂłady "uszczelniĂŚ " wÂłaÂśnie politurÂą (lakierem).Nie musialem chyba na koĂącu pisaĂŚ ,Âże trzeba po tym wszystkim element polakierowaĂŚ?Nikt nie chce jezdziĂŚ auutem w podkÂładzie... :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 20:52   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
...Nie zawsze teoria chodzi w parze z praktykÂą. :D

Nooooo ... dlatego kolego forumowiczu maluj¹c samochody macie tyle problemów i pope³niacie takie proœciutkie i œmieszne b³êdy ... a potem walczycie z wadami pokrycia zanim jeszcze wyschnie lakier ^^ ... im d³u¿ej ten lakier jest na samochodzie tym wiêcej wad i problemów wy³azi na wierzch. Fora dla lakierników s¹ pe³ne praktyków ... ^^ i pe³ne praktycznych porad ... ta twoja z nak³adaniem poliestru na wype³niacz akrylowy te¿ jest z tej serii ^^ Tak robisz ? ... to tak rób. Nie jesteœ pierwszy i ostatni który myœli, ¿e to OK ... nawet w kartach technicznych znajdziesz tak¹ informacjê, ¿e mo¿esz k³aœÌ poliester na akryl.
ZresztÂą ta Âżeby podlaĂŚ grubiej podkÂładem teÂż jest fajowa ... taka praktyczna ^^

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 20:53   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
... Nikt nie chce jezdziĂŚ auutem w podkÂładzie... :spoko:

@marcias chce tak jeŸdziÌ i to ca³¹ zimê :x:

hematol 
Wysłany: 2011-10-30, 21:07   
0
UP DOWN

kolego "teoretyku",jak chociaÂż 1raz bĂŞdziesz mieĂŚ okazjĂŞ pobawiĂŚ sie w blacharkĂŞ (czytaj trzymaĂŚ pstolet w rĂŞku) to pogadamy ;) .
marcias po tym poœcie pewnie bêdzie mieÌ znowu mentlik w g³owie ale napewno nie bêdzie jezdziÌ ca³¹ zimê w podk³adzie!ju¿ ja to wiem. ^^
Za³o¿e sie o piwo,¿e z moich rad wyci¹gn¹³ wiêcej wnoisków ni¿ z twoich? ;P

marcias
Wysłany: 2011-10-30, 21:58   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
hematol napisał/a:
... Nikt nie chce jezdziĂŚ auutem w podkÂładzie... :spoko:

@marcias chce tak jeŸdziÌ i to ca³¹ zimê :x:

marcias napisał/a:
Epoksyd, szpachla itp oczywiÂście kupiĂŞ markowe, lecz co z akrylem - mam siĂŞ wykosztowaĂŚ na tymczasowÂą powÂłokĂŞ jakiegoÂś "markowego" producenta (czyt. DuPont, Standox, Glasurit etc) czy zbytnio siĂŞ nie spinaĂŚ i kupiĂŚ sobie jakiÂś najtaĂąszy np Profix/Multichem ?

Chodzi mi o to, Âżeby owe elementy na wiosnĂŞ jedynie zmatowiĂŚ i pokryĂŚ porzÂądnÂą bazÂą i klarem i Âżeby to wszystko miaÂło rĂŞce i nogi.

W ktĂłrym miejscu napisaÂłem iÂż chcĂŞ jeÂździĂŚ w podkÂładzie?

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 22:08   
0
UP DOWN

marcias napisał/a:
Mam samochód, który u¿ywam na codzieù, wiêc utkwiÌ w gara¿u na 2 miesi¹ce nie mo¿e, a chcia³bym jakoœ ogarn¹Ì blacharkê robi¹c co weekend powiedzmy jeden element i dopiero po zrobieniu wszystkich elementów, na wiosnê wprowadziÌ samochód do gara¿u i polakierowaÌ ca³oœÌ.

No wiesz ? ... skoro mamy prawie listopad ... pytasz co i jak zrobiĂŚ i piszesz to co powyÂżej no to wyglÂąda na to Âże chcesz jeÂździĂŚ w miĂŞdzy czasie po tych naprawach blacharskich czĂŞÂściowo zrobionym, ale nie polakierowanym samochodem. CoÂś Âźle zrozumiaÂłem ?

ZresztÂą w czym teraz jest problem ? Wszytko juÂż wiesz :spoko: ... a dodoatkowo "patyk lakiernik" wyjaÂśniÂł Âże chyba ta moja dÂługa i nudna informacja o epoksydzie i tak nie jest ci do niczego potrzebna ...

hematol 
Wysłany: 2011-10-30, 22:10   
0
UP DOWN

do marcias: nie napisaÂłeÂś,sorki dla ciebie. ;)

kubazjan
Wysłany: 2011-10-30, 22:13   
0
UP DOWN

heh...panowie...wlacze sie w dyskusje...Jako ze szewc bez butĂłw chodzi ...ma do zrobieni swojego mietka 190 z 85 roku...jakis rok temu poszpachlowalem pewne nadkole i rzuciÂłem podkÂład i tak juz jezdze chyba z 1,5 roku...i nikt mi nie powie ze tam wyÂłazi rdza czy cos takiego.Oczywiscie zgodze sie ze tyrzeba to byÂło polakierowac jak najszybciejn ale wiecie jak to jest.... :D Czyjes autka to sie robi ale swoje to na szarym koncu... ^^ Czy akrylowy podkÂład chÂłonie wilgoc....nie wydaje mi sie....bo caÂła zimie jezdzilem n podkaldzie i nic nie wyszlo....zadna rdza czy jakies inne rzeczy..

hematol 
Wysłany: 2011-10-30, 22:25   
0
UP DOWN

kubazjan,w tej chwili "naraziÂłeÂś" sie "najmÂądrzejszemu" we wszechÂświecie PROJEKTEROWI,tylko kwestia czasu a zasypie ciĂŞ swoimi informacjami(czytaj-wyÂśmieje),zbeszczeÂści,zgnoi itp.
Zawsze czeka i na koniec robi taki teatr. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
^^

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 22:25   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
Ja robie tak:

... reaktywny wytrawia wÂłaÂśnie te "resztki"

... epoksyd nie ma takich wÂłaÂściwoÂści antykorozyjnych jak reaktywny

... Co do szpachlowania na akrylowy to ja szpachlujĂŞ i nic sie nie dzieje,pod warunkiem,Âże nie nakladziesz tego 10mm!!!

.... proponuje grubo podkÂładu (bez szpachlowania) nalaĂŚ i jak zeszlifujesz to nie bĂŞdzie Âśladu.

a tu powyÂżej jest kilka przenikliwych rad wysokiej klasy specjalisty Âżeby :

1. szybko zardzewia³o ponownie ... bo reaktywny to grunt izoluj¹cy, a nie odrdzewiacz jak kolega praktyk sobie wymyœli³ i niczego nie wi¹¿e.

2. ewidentnie Mr spec, nie ma pojĂŞcia o tym czym jest grunto-wypeÂłniacz epoksydowy

3. fajna rada z piaskownicy lakiernictwa ... z tym szpachlowaniem ... taka idealna Âżeby poliester "usiadÂł" pod lakierem jak na tysiÂącach samochodĂłw naprawianych w tak gÂłupi i amatorski sposĂłb.

4. no i hit ... grubo podkÂładem ... wtedy moÂże zgazuje... a moÂże siĂŞ uda, ale z pewnoÂściÂą siĂŞ cofnie po max 30 dniach od lakierowania gdy LZO juÂż siĂŞ stamtÂąd wydostanie z tej grubej warstwy podkÂładu.

Jedna wypowiedÂź :x: ... festiwal wad lakierniczych :sciana: ... Najfajniejsze, Âże co caÂłe forum jest naszpikowane tymi tematami i tymi problemami ... ale tematy trafiajÂą do archiwum ... ktoÂś wyÂłazi z dziury ... Nie robi juÂż zaciekĂłw na kaÂżdym elemencie ... wiĂŞc jest z pewnoÂściÂą specjalistÂą od lakiernictwa ...

Tylko po co go prostowaĂŚ ??? ^^

marcias
Wysłany: 2011-10-30, 22:40   
0
UP DOWN

ÂŁopatologicznie

Np. W jeden weekend robiê tylne nadkole - spawam, dajê epoksyd, szpachlê, wype³niacz - to wszystko markowe, a na sam koniec chce daÌ akryl tylko na to nadkole i tutaj pytanie czy wybieraÌ te¿ markowy mimo ¿e za pó³ roku zostanie to zamalowane, czy mogê wybraÌ jakib¹dŸ ? W czym taki DuPont jest lepszy w porównaniu do Profixa (pomijaj¹c ³atwoœÌ rozlewania, dobierania kolorów itp) ? Czy podczas ju¿ finalnego lakierowania nie wyjd¹ jakieœ niespodzianki, z racji wczeœniejszego u¿ycia taniego akrylu?

Bez wywodĂłw proszĂŞ... jak byÂście po prostu u siebie zrobili, robiÂąc takim jak ja systemem.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-30, 22:53   
0
UP DOWN

marcias napisał/a:
... , czy mogĂŞ wybraĂŚ jakibÂądÂź ?

MoÂżesz ... byle to byÂł akrylowy lakier chemoutwardzalny.

senior
Wysłany: 2011-10-31, 00:10   
0
UP DOWN

Bardzo ciekawa dyskusja
- epoksydowy bez wÂłaÂściwoÂści antykorozyjnych - wiĂŞc ciekawe dlaczego wiele koncernĂłw opiera na nim naprawy refishowe jako zabezpieczenie antykorozyjne?
- reaktywny jako super izolator :shock:
- podkÂład akrylowy nie pijÂący wody i nie chÂłonÂący wilgoci :rotfl: {chyba Âże dobrze natarty ropÂą i pokostem ^^ }
- wypeÂłniacz twardy na miĂŞkki - to prawie tak jak kamieĂą poÂłoÂżony na rzadkÂą sraczkĂŞ :D
- podkÂład akrylowy zamiast szpachlĂłwki.... :shock:
- jazda pó³torej roku w szpachli i ani grama rdzy :shock:

Kurde jeden prosty temat a tyle nowoÂści na raz wyszÂło. :D
Ale bez jaj.
Epoksyd jest œwietnym produktem i zajebiœcie uniwersalnym: trzyma siê praktycznie wszystkiego, praktycznie wszystko mo¿na k³aœÌ na niego i na dodatek ma najczêœciej d³ugi czas aktywnoœci chemicznej i mo¿na go pokrywaÌ bez matu czyli M/M, oraz JEST ŒWIETNYM IZOLATOREM.
Po ch³opsku: szpachla obrabia siê ciê¿ej ni¿ podk³ad wype³niaj¹cy akrylowy wiêc podk³. akrylowy to wype³niacz miêkki a szpachla twardy, wiêc ze wzglêdu na proste zasady lepiej nie nak³adaÌ twardego na miêkki a jak ju¿ to odwrotnie. Ale lepiej daÌ pod spód epoksydowy i wtedy nie doœÌ ¿e jest ju¿ zabezpieczenie antykorozyjne to zarazem œwietne pod³o¿e do szpachli poliestrowych które to mog¹ byÌ aplikowane na niego M/M - czyli bez matowania.
Nie leje siĂŞ podkÂładu aÂż zaleje siĂŞ dziury tylko zgodnie z zaleceniami producenta. Nie da siĂŞ ukryĂŚ Âże nie jedna osoba i nie raz "dodaje coÂś od siebie" ale bez przeginania i robienia z podkÂładu masy samopoziomujÂącej.
Szpachla i podkÂład akrylowy to gÂąbki i pijÂą wodĂŞ oraz ciÂągnÂą wilgoĂŚ i siĂŞ z nimi goÂłymi nie jeÂździ tylko koĂączy jak najszybciej I W ODPOWIEDNICH WARUNKACH naprawĂŞ resztÂą warstw ANTYKOROZYJNYCH {jeÂśli pod nie byÂło} i dekoracyjnych.
kubazjan napisał/a:
jakis rok temu poszpachlowalem pewne nadkole i rzuciÂłem podkÂład i tak juz jezdze chyba z 1,5 roku...i nikt mi nie powie ze tam wyÂłazi rdza czy cos takiego
Pytanie za pytanie: a sk¹d wiesz ¿e rdza ju¿ Ci nie bierze stali? Bo ja jestem pewien ¿e tak. I to ju¿ praktycznie po pierwszym kontakcie z wod¹ czy wilgoci¹. Zagl¹da³eœ jakoœ pod t¹ szpachle? Bo to ¿e teraz nie wiem i tak dlaczego jeszcze nie podnios³o to nie znaczy ¿e pod spodem nie zaczê³o z powrotem gniÌ - bo zaczê³o z ca³¹ pewnoœci¹.
Teraz tak od siebie powiem Ci Âże nie ma najmniejszego sensu tego lakierowaĂŚ tylko zerwaĂŚ do goÂłej blachy i trzeba zrobiĂŚ wszystko od nowa aÂż na lakierze wierzchnim koĂączÂąc.
marcias napisał/a:
ÂŁopatologicznie ........
PROJEKTER napisał/a:
MoÂżesz ... byle to byÂł akrylowy lakier chemoutwardzalny.
Czyli po Polsku 2k: czyli dwukomponentowy: czyli LAKIER Z UTWARDZACZEM - najlepiej NIE SPRAY!!

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-31, 08:55   
0
UP DOWN

Chyba lepiej bym tego nie uj¹³. :spoko: Dok³adnie jest tak jak napisa³eœ@senior

Tyle tylko ¿e Ja... po trzech latach walki z durnot¹ i tryskaj¹cymi jadem super lakiernikami mam ju¿ doœÌ prostowania tych idiotycznych teorii. U progu nowa era. W zasadzie to koniec z lakierami konwencjonalnymi bo ktoœ postawi³ szlaban formalno oprawny bo mu to nie na rêkê, wiêc powoli w majestacie prawa bêd¹ te materia³y znikaÌ ... Wielu lakierników z ma³ym doœwiadczeniem we w³asnych gara¿ach nie ma pojêcia o tym jak lakierowaÌ bazami wodorozcieùczalnymi i nie maj¹ te¿ warunków do lakierowania wod¹ ... a to ju¿ prze¿ytek ... bo za raz pojawi¹ siê powszechnie produkty UV ...

Przy tym wszystkim nadal zjawia siĂŞ jakiÂś "ludzik z lasu" z gÂładkim jak piÂłka mĂłzgiem i pisze bez namysÂłu co mu tam w tym jednym zwoju mĂłzgowym zaÂświtaÂło jako powszechna zasada technologiczna ... i zawsze jedno uzasadnienie ... JA tak robiĂŞ i jest super.

Dementor
Wysłany: 2011-10-31, 09:22   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
U progu nowa era. W zasadzie to koniec z lakierami konwencjonalnymi bo ktoÂś postawiÂł szlaban formalno oprawny bo mu to nie na rĂŞkĂŞ, wiĂŞc powoli w majestacie prawa bĂŞdÂą te materiaÂły znikaĂŚ

MyÂślisz Âże od poczÂątku 2012 :x: czy bĂŞdzie jeszcze trochĂŞ spokoju

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-31, 10:20   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
tyÂś powinien byĂŚ sam na tym forum,albo byĂŚ moderatorem,wtedy wszystko byÂłoby PERFEKT!Ty mĂŞdzrec wszechczasĂłw,Âżadnych gorszych od ciebie,czyÂż Âświat nie byÂłby doskonaÂły?tylko kto by cie czytaÂł i z kogo byÂś drwiÂł???
A mo¿e nam poka¿esz twoje poczynania z lakiernictwem?Jest taki dzia³ FOTORELACJE,tam mozesz sie pochwaliÌ tym co potrafisz.wiesz,ju¿ mia³em iœÌ spaÌ,moja ¿ona sie œmia³a z tych postów i wrêcz kaza³a mi juz ci nie odpisywaÌ ale nie mog³em sie powstrzymaÌ.... :rotfl: Jak mo¿esz to ju¿ nie pisz,bo wiesz,przys³owie mówi: M¹dry g³upszemu ustêpuje",wiêc czy ust¹pisz mi? ^^

Masz racje ze zajad³y i bezczelny ze mnie goœÌ. Masz racjê znam siê na lakiernictwie doskonale. Masz racjê nie mam litoœci dla durnoty. Masz racjê - œwiat lakiernictwa by³by doskonalszy gdyby trzyma³ siê tego o czym piszê w sprawie materia³ów technologi i wyposa¿enia.

Ty naprawdĂŞ masz absolutnÂą racjĂŞ :spoko:

gugun 
Wysłany: 2011-10-31, 10:30   
0
UP DOWN

widze ze kolega PROJEKTER, ma ostatnio zle dni co???

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-31, 10:41   
0
UP DOWN

Dementor napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
U progu nowa era. W zasadzie to koniec z lakierami konwencjonalnymi bo ktoÂś postawiÂł szlaban formalno oprawny bo mu to nie na rĂŞkĂŞ, wiĂŞc powoli w majestacie prawa bĂŞdÂą te materiaÂły znikaĂŚ

MyÂślisz Âże od poczÂątku 2012 :x: czy bĂŞdzie jeszcze trochĂŞ spokoju

2011 rok to w jest ostatni rok w ktĂłrym dystrybutor i importer lakierĂłw nie speÂłniajÂących wymogĂłw rozporzÂądzenia o LZO w produktach do lakierowania renowacyjnego samochodĂłw mĂłgÂł siĂŞ tÂłumaczyĂŚ, Âże produkty te zostaÂły wyprodukowane przed 01 stycznia 2011. Raczej kaÂżdy wie o tym, Âże takie produkty skoĂączyÂły siĂŞ juÂż na poczÂątku roku ... ale jest jeszcze maÂła furteczka przy kontroli PIH.

Z ³amaniem prawa jest tak jak sam pewnie widzisz nie raz. Ja te¿ przekraczam prêdkoœÌ i stajê pod zakazem postoju ... wszystko do czasu kontroli. Ci co na "œwieczniku" ucierpi¹ jako pierwsi ci co w cieniu jeszcze bêd¹ mogli dzia³aÌ po staremu. ¯eby spraw by³a jasna to nie piszê tu o przepisach bo one powalaj¹ w okreœlonych przypadkach na stosowanie lakierów zawieraj¹cych LZO, a ¿aden bezpoœredni zapis prawa nie zmusza nikogo do stosowania produktów modyfikowanych wod¹. Z tym koùcem ery chodzi mi bardziej o brak spo³ecznego przyzwolenia na taki stan jak obecnie, oraz o to ¿e jest silne lobby naciskaj¹ce na eliminacje wielu produktów jakie dziœ u¿ywane s¹ w ma³ych warsztatach i w wiêkszoœci gara¿y do lakierowania samochodów. Uderzaj¹ celnie bo walcz¹ z dystrybucj¹ i importem, a nie z lakiernikami ... choÌ tym wygra¿aj¹. Walcz¹ jednak skutecznie. Jest szum, jest przyzwolenie do kontroli i tak siê ju¿ dzieje.

Co do lakierów UV. Produkty dla refinishu ju¿ s¹ dostêpne. Przemys³ stosuje podobne materia³y od kilku lat. Mo¿na powiedzieÌ, ¿e technologia jest sprawdzona i w stanie zaawansowania gotowym do powszechnego u¿ycia. Pojawiaj¹ siê pierwsze lakiernie ASO korzystaj¹ce ju¿ z takich produktów. Z wod¹ by³o podobnie. Ktoœ by³ pierwszy po nim nastêpny, a póŸniej ju¿ nikt nie liczy³ bo ka¿dy koncern mia³ w ofercie system wodny i wymienia³ jeden mieszalnik po drugim. Najpierw u tych najbogatszych, potem w sklepach i na mieszalnikach handlowych.

Nie wiem ile to potrwa z UV ... nikt tego nie wie, choĂŚ wielu bada i testuje rynek. Nie zmienia to faktu, Âże postĂŞpu nikt nie zatrzyma. Kto dziÂś produkuje telewizory z kineskopem ? ... Jednak z drugiej strony uÂżytkownikĂłw takiego sprzĂŞtu jest multum. UV to sprawa wypoÂśrodkowania tego co dostĂŞpne technologicznie z tym czego chce rynek. Z pewnoÂściÂą zmiany nie bĂŞdÂą trwaÂły 10 lat jak w przypadku wody. Teraz rewolucja technologiczna w kaÂżdej branÂży to kwestia najwyÂżej dwĂłch trzech lat.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-31, 10:53   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
widze ze kolega PROJEKTER, ma ostatnio zle dni co???

Ostatnio nie byÂło mnie trochĂŞ na forach. Nie pisaÂłem duÂżo bo tkwiÂłem w robocie po uszy. Gdy znĂłw jestem to widzĂŞ Âże durnota technologiczna wylewa siĂŞ z postĂłw jak kipiÂące mleko tak jakby to forum nie miaÂło archiwum :sciana: Wiem, Âże sÂą tu stosunkowo nowi Uscherzy i widzĂŞ Âże zniknĂŞÂło wielu specjalistĂłw, a ta garstka ktĂłra zostaÂła juÂż siĂŞ tak chĂŞtnie i czĂŞsto nie udziela.

Na efekty tych dysproporcji nie trzeba by³o d³ugo czekaÌ. Ci którzy siê znaj¹ na lakiernictwie i widaÌ po nich ¿e to specjaliœci nie anga¿ujê siê ju¿ w przepychanki ... i prawdopodobnie Ja te¿ tak zrobiê. Mam ju¿ tego doœÌ. Tego ci¹g³ego wbijania wiedzy do g³owy m³otkiem i TU i TAM. To nic nie daje bo to syzyfowa praca ... chwilê odpuszczam ( dwa / trzy miesi¹ce ) i ju¿ czytam wylew g³upich teorii o prawid³owym lakierowaniu.

WiĂŞc masz racjĂŞ @gugun ... Mam zÂłe dni ... Dopada mnie chĂŞĂŚ olania tego wielki ciepÂłym strumieniem ... Powoli przestaje mi zaleÂżeĂŚ. :/ ... a do tego przy mojej pracy i raczej szanowanej pozycji w tej branÂży ... trochĂŞ juÂż nie wypada siĂŞ angaÂżowaĂŚ w spory z kimÂś kto ma 5% wiedzy o technologi i 90 % jadu.

marcias
Wysłany: 2011-10-31, 10:54   
0
UP DOWN

¯ebyœcie siê nie pozabijali, a mo¿e w³aœnie odwrotnie, ¿eby nadaÌ kolejny powód do k³ótni, zadam pytanie.

Skoro podkÂład akrylowy chÂłonie wodĂŞ, nie moÂżna go szlifowaĂŚ na mokro? A jeÂśli na mokro to naleÂży suszyĂŚ tak?

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-31, 11:24   
0
UP DOWN

marcias napisał/a:
¯ebyœcie siê nie pozabijali, a mo¿e w³aœnie odwrotnie, ¿eby nadaÌ kolejny powód do k³ótni, zadam pytanie.

Skoro podkÂład akrylowy chÂłonie wodĂŞ, nie moÂżna go szlifowaĂŚ na mokro? A jeÂśli na mokro to naleÂży suszyĂŚ tak?

To juÂż ktoÂś pewnie zaraz wyjaÂśni.

Ja odniosĂŞ siĂŞ tylko do tego, Âże ktoÂś pomalowaÂł akrylowym i tak juÂż jeÂździ dwa lata nie widzÂąc problemu.

Po pierwsze racjĂŞ ma @senior, Âże jak czegoÂś nie widaĂŚ od razu to nie znaczy Âże tego tam nie ma. :tak:

Po drugie ¿ywica akrylowa to tylko spoiwo. To tak¿e spoiwo lakieru ... Stawianie wiêc sprawy tak, ¿e podk³ad akryl wystawiony na deszcz na¿³opie siê wody i odpadnie z kawa³kiem b³otnika nie jest sednem problemu. Wype³niacze akrylowe to bardzo szeroka gama produktów. To Wy Panowie w swoim ¿argonie podzieliliœcie produkty ma poliester, akryl, epoksyd poliuretan itd, a teraz ograniczeni takim podzia³em nie mo¿ecie czêsto zrozumieÌ, ¿e s¹ grunto wype³niacze akrylowe i s¹ te¿ produkty antykorozyjne na takim spoiwie. S¹ lakiery poliestrowe i epoksydowe, bezbarwne i emalie. Dlatego to czy wype³niacz zaszkodzi pod³o¿u, czy bêdzie j¹ chroni³ zale¿y do samego wype³niacz. Od tych modyfikatorów ktore s¹ w produkcie a nie od spoiwa akrylowego.

Doskona³ym przyk³adem jest tu seria produktów SIKKENSA HS 910, 920, 930. To wype³niacz do 100 um, 200 um i 300 um. Nie trudno zgadn¹Ì ¿e tylko ten ostatni mo¿e stwarzaÌ problemy w kontaktach z du¿¹ iloœci¹ wilgoci. Ten 100 um ( 910 ) to raczej grunt ni¿ wype³niacz i to z doskonale izoluj¹ca pod³o¿e ¿ywic¹ akrylow¹. I teraz ktoœ go weŸmie pomaluje element i bêdzie tak jeŸdzi³ kilka lat bez ¿adnej korozji, wejdzie potem na forum i napisze swoje zdanie o podk³adzie akrylowym. :blee: OK jak jest ono kulturalne i tkwi w nim sugestia ¿eby to wyjaœniÌ ... Gorzej jak to w stylu :

Co ty pier....sz baranie jak tak zrobiÂłem i jest super !

Wtedy Ja z politowaniem myÂślĂŞ o wiedzy takiego lakiernika i traci on w mojej ocenie opiniĂŞ fachowca po jednym gÂłupim zdaniu ... a autor takiej wypowiedzi myÂśli o mnie "cenzura teoretyk z Mozambiku" ^^

Tylko kto z nas dwóch tkwi³ do tego miejsca w niewiedzy ?... i komu z nas dwóch taki post jak ten ... otworzy³ oczy ? ... Pozwala on zrozumieÌ prost¹ zasadê ... Nie wystawia siê grunto wype³niaczy i wype³niaczy akrylowych na dzia³anie wilgoci i wody bo ch³on¹ wilgoÌ do g³êbokich warstw wype³niacza mineralnego - TO ZASADA ( a w domyœle - S¹ jednak takie produkty akrylowe które nie maj¹ takiego problemu ) ... ale taki "domys³" to ju¿ ma w g³owie fachowiec lakiernik, a nie ... malarz elementów samochodowych.

malarz
Wysłany: 2011-10-31, 13:06   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
a nie ... malarz elementĂłw samochodowych.

O wypraszam to sobie... malarze teÂż majÂą pojĂŞcie ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-31, 15:41   
0
UP DOWN

Przepraszam :D ... oczywiÂście Âże tak !

... KiedyÂś z jednym z kierownikĂłw budowy obgadywaÂłem znanÂą nam obu firmĂŞ i jej wyczyny ... i powiedziaÂłem ... ten elektryk to burak ... a kier, na to ...To Ja jestem burak ... to Ja ... Nie no skÂąd. WidzĂŞ z rozmowy Âże mÂądry z Pan facet ... a on cyk wizytĂłwkĂŞ a na niej inÂż M. BURAK :/ ... na szczĂŞÂście miaÂł poczucie humoru i przyznaÂł, Âże to nie pierwszy raz w tym tonie pada sÂłowo "burak" ^^

marcias
Wysłany: 2011-10-31, 17:32   
0
UP DOWN

A wiĂŞc kolejne pytanie - juÂż w ogĂłle nie na temat ale co tam :fiu:

Pomijam rodzaj szpachli - Universal, z w³óknem szklanym, light itp.

Pytanie odnosi siê co do producenta tych szpachli - nie chodzi mi o ³atwoœÌ nak³adania, czas wi¹zania, ³atwoœÌ szlifowania i ewentualne dziury w tej szpachli, chodzi mi bardziej o to czy tanie szpachle (po raz kolejny przytoczê Profix'a) w porównaniu do tych markowych szpachli a¿ tak bardzo siê ró¿ni¹ pod wzglêdem sk³adu?

Generalnie najbardziej mi chodzi o trwa³oœÌ - ¿eby ca³oœÌ "przetrwa³a" kilka ³adnych lat przy odpowiednim przygotowaniu, a nie jak to niektórzy lubi¹ pisaÌ na tym forum "3 lata ze spokojem wytrzyma".

gugun 
Wysłany: 2011-10-31, 19:15   
0
UP DOWN

marcias, jesli sklad kazdej szpachlowki bylby taki sam to skad ta roznica cen???dlaczego jest taka roznica??dlaczego jedna kosztuje 20 a druga 50zl??? nie dlatego ze jedna firma zarabia mniej druga wiecej...nie znam sie jakos bardzo na tym co w sobie te szpachlowki maja i mnie to nie interesuje,ale wytrzymac to ci kazda wytrzyma z tym ze jedna sie skurczy jak diabli bedzie sie kiepsko nakladac docierac itp...a druga bedzie miala w nakladaniu i w obrobce i bedzie miala o wiele mniejsza kurczliwosc...ale przy dobrym przygotowaniu kazda da rade i zadna nie odpadnie

arus
Wysłany: 2011-10-31, 19:45   
0
UP DOWN

malarz napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
a nie ... malarz elementĂłw samochodowych.

O wypraszam to sobie... malarze teÂż majÂą pojĂŞcie ;)
PROJEKTER teÂż kiedyÂś wpisali mi jako stanowisko (zawĂłd) malarz hehe

MaciekRK
Wysłany: 2011-11-01, 08:31   
0
UP DOWN

Szybkie pytanie:
Skoro szpachlówka i podk³ad akrylowy ch³on¹ wodê jak g¹bka, to dlaczego podk³ad akrylowy powinno sie na koùcu obrabiaÌ papierem "wodnym" ?? ( tak wiem, na sucho te¿ mozna ) No i jeœli obrabiam ten akryl, i przetre siê do szpachli lub do go³ej blachy to co z t¹ go³¹ blach¹ ?? EPOX ??

Nie podwaÂżam Âżadnej tezy tylko szukam racjonalnej odpowiedzi ;)

Nokia 
Wysłany: 2011-11-01, 10:01   
0
UP DOWN
:)

MaciekRK napisał/a:
to co z t¹ go³¹ blach¹ ??

Ja uzywam na przecierki DuPont 44R, ten jest jasny jest jeszcze ciemny tylko ze nie pamietam numeru.

senior
Wysłany: 2011-11-01, 11:07   
0
UP DOWN

MaciekRK napisał/a:
dlaczego podkÂład akrylowy powinno sie na koĂącu obrabiaĂŚ papierem "wodnym" ?? ( tak wiem, na sucho teÂż mozna )
B³¹d: powinno siê obrabiaÌ na sucho. A to ¿e wiêkszoœÌ obrabia na mokro to nie znaczy ¿e tak jest lepiej. A co wiêcej po woli siê ju¿ z tej b³otnej paplaniny ucieka.
MaciekRK napisał/a:
No i jeœli obrabiam ten akryl, i przetre siê do szpachli lub do go³ej blachy to co z t¹ go³¹ blach¹ ?? EPOX ?
MaĂŚku powiem coÂś co dla wielu zabrzmi dziwnie a wrĂŞcz gÂłupio:
- Je¶li profile pod podk³adem s± wyprowadzone prawid³owo a podk³ad nie s³u¿y jako masa samopoziomuj±ca dla schowania niedoróbek z poprzednich etapów i je¶li podk³ad jest zaaplikowany zgodnie z zaleceniami producenta {tzw. "lepko¶æ", ilo¶æ warstw, narzêdzie} a pó¼niej obrabiany zgodnie ze sztuk± czyli nie darty heblem a tylko matowany..... TO PRAKTYCZNIE NIE MA MO¯LIWO¦CI ABY SIÊ PRZEZ NIEGO POPRZECIERAÆ.
Praktycznie nie ma. Ale jako Âże w wielu przypadkach jest on traktowany jako szpachla natryskowa i ciĂŞty heblami agresywnymi papierami zamiast byĂŚ tylko przematowany to wtedy o przecierki nie trudno.
To samo tyczy siê przypadków gdy jest nak³adany gównianym pistoletem w wielkiego barana, którego póŸniej trzeba œci¹Ì zanim dojdzie siê do p³aszczyzny. I wtedy te¿ nie trudno o przecierkê bo co z tej iloœci wypsikanego podk³adu jeœli jego 75% to by³ barankowy naddatek który trzeba by³o usun¹Ì?
A jeÂśli sÂą juÂż przecierki do goÂłej blachy to trzeba jÂą czymÂś przed lakierami nawierzchniowymi pokryĂŚ. Ale nie tylko ze wzglĂŞdu na zabezpieczenie antykorozyjne ale teÂż i ze wzglĂŞdu na ewentualne gryzienia siĂŞ powÂłok w miejscu przecierek. Tym bardziej jeÂśli lakieruje siĂŞ po nich chemiÂą a nie np. bazÂą tzw. wodnÂą bo ta niczego nie powaÂży.
Czym odci¹Ì? Mo¿na podk³adem epoksydowym ale s¹ i specjalne spraye które s¹ zarazem antykorozyjne. Np. wspomniany wy¿ej DP 44R - s¹ jeszcze 42R i 46R - 3 odcienie. S¹ to super spraye, ale dla niektórych maj¹ wadê cenow¹: ok. 40-45z³ za puszeczkê.
Nie sprawdzonych spray-i nie polecam bo zwa¿¹ raz dwa -jak czyste nitro czy np. Nov 370- no i s¹ to zwyk³e produkty 1k. A wspomniane wy¿ej DP s¹ jakieœ inne - widaÌ to po czasie i sposobie ich ekspresowego schniêcia.
A jak to z nimi jest to moÂże p. Projekter coÂś napisze bo lubi analizowaĂŚ skÂłady produktĂłw wiĂŞc i moÂże je przeÂświetliÂł - ja sam chĂŞtnie posÂłucham/poczytam.
Pozdrawiam

Nokia 
Wysłany: 2011-11-01, 11:17   
0
UP DOWN
:)

senior napisał/a:
A co wiĂŞcej po woli siĂŞ juÂż z tej bÂłotnej paplaniny ucieka.

Czyli jak i czym sie teraz powinno matowac podkÂłady na sucho ?
Robisz juz tak ?

Co do DP*R jak ktos robi auto za autem to moim zdaniem opÂłacalne to jest, schnie to mega szybko, przecierasz antypyÂłka i malujesz. Bez pierniczenia sie, a efekt super.

gugun 
Wysłany: 2011-11-01, 11:52   
0
UP DOWN

nokia92, pewnie ze oplacalne jest kupic za 40 a nie 20zl bo to straszna oszczednosc czasu jak nic sie nie dzieje,czybko wysycha itp...
senior napisał/a:
Praktycznie nie ma
a teoretycznie??? :D :D :D wiadomo jak to jest,glownie o ranty mi chodzi.

marer 
Wysłany: 2011-11-01, 14:13   
0
UP DOWN

Senior
Popieram CiĂŞ w zupeÂłnoÂści.
Ostatnio mi Nov 370 takiego baÂłaganu na zderzaku od yaris narobiÂł Âże masakra.
MalowaÂłem zderzak uÂżywkĂŞ a jak to uÂżywka , odpryski po kamieniach itp.
Rozjecha³em do³ki papierem, gdzie by³o trzeba szpachla z w³óknem i przetar³em go 240 , 320 a ostatnio kupi³em sobie Nov 370 wiêc myœlê fuknê kawa³ek zobaczê co to warte :)
No i wyszÂło tak :(
Co proponujecie z tym zbiĂŚ ?

31102011105.jpg
Plik ściągnięto 1214 raz(y) 663.57 KB

gugun 
Wysłany: 2011-11-01, 14:40   
0
UP DOWN

marer napisał/a:
Co proponujecie z tym zbiĂŚ ?
a jak myslisz???napewno nie zostawic... :D

marer 
Wysłany: 2011-11-01, 14:45   
0
UP DOWN

DzwoniÂłem do kolego wczoraj , pracuje w peugocie na lakierni i mĂłwiÂł Âże na takie plastiki japoĂąskich aut to najlepszy jest EURO FILLER, bo podobna japoĂące taki powalony plastik maja Âże tak siĂŞ dziej.
MoÂże mi ktoÂś powiedzieĂŚ co to jest ten EURO FILLER ?

gugun 
Wysłany: 2011-11-01, 16:12   
0
UP DOWN

marer napisał/a:
co to jest ten EURO FILLER ?
http://www.midocopaints.com/vision2/product/pro_details.php?pro_id=10

kubazjan
Wysłany: 2011-11-01, 16:20   
0
UP DOWN

a ja wiem skad Ci to sie moglo wziac...widocznie poprzecieraÂłes sie do jakiegos badziewia i dajac na to podkÂład za bardzo rozcienczyÂłes i dlatego powazyÂło.Tez tak kiedys mialem :D
Trzeba to wysuszyc,zedrzec jeszcze raz i zagruntowac ponownie.A jeszcze jak rozcienczasz nitrem to takie sa efekty...co nie znaczy ze tak zrobiÂłes ale to tylko moje dywagacje :fiu:

jacenty 741
Wysłany: 2011-11-01, 17:52   
0
UP DOWN

Kubazjan,ale przecieÂż on napisaÂł,Âże zrobiÂł to sprayem,wiĂŞc jakie rozcieĂączanie masz na myÂśli?

gugun 
Wysłany: 2011-11-01, 17:58   
0
UP DOWN

kolega chyba dzisiaj troche popil :D :D :D kubazjan, tez tak czasem mialem i kazdy mial...jednak tu chodzi o aerozolki 1k ktore uzywamy na przecierki tuz przed samym malowaniem:)

kubazjan
Wysłany: 2011-11-01, 18:16   
0
UP DOWN

a to w takim badz razie sorki... :D nie doczytaÂłem uwaznie...No ale widocznie ten aerozol zareagowaÂł z tym "czyms" co byÂło pod spodem...Ja tam nie ufam tym aerozolom...i wole trysnac podkladem 2k..

senior
Wysłany: 2011-11-03, 22:47   
0
UP DOWN

nokia92 napisał/a:
Czyli jak i czym sie teraz powinno matowac podkÂłady na sucho ?
Robisz juz tak ?
OczywiÂście Âże tak jest lepiej i SZYBCIEJ !
A czy aÂż powinno to stanowczo niby nie bĂŞdĂŞ siĂŞ zapieraÂł a ujmĂŞ to tak: moim zdaniem tak.
I tak to robiĂŞ od Âładnych kilku lat.
gugun napisał/a:
senior napisaÂł/a:
Praktycznie nie ma
a teoretycznie??? :D :D :D wiadomo jak to jest,glownie o ranty mi chodzi.
Ale ja dobrze dobraÂłem sÂłowa:
NapisaÂłem praktycznie a nie teoretycznie. WiĂŞc odpowiedÂź jest juÂż tam zawarta Âże prawie niemoÂżliwe.
marer napisał/a:
Popieram CiĂŞ w zupeÂłnoÂści.
Ostatnio mi Nov 370
Powiem to tak: poza czystym nitrem to jeÂśli coÂś ma coÂś zwaÂżyĂŚ bĂŞdzie to NOV 370 - wÂłasne obserwacje kilka lat temu na wÂłasnym tyÂłku. Wnioski: takie jak podane wczeÂśniej i od lat brak tego i takich produktĂłw u mnie w szafce {poza DP 44R}

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-10, 00:30   
0
UP DOWN

Reaktywny, epoksydowy, akrylowy, lakier akrylowy.
W jednej karcie technicznej jak na linku - karta od podkÂładu reaktywnego novola, stoi tak.
Reaktywny, na niego epoksyd...
http://screenshooter.net/2200499/fayyphs
PrzyczepnoÂśc ostateczna miĂŞdzy nimi nastepuje po 21 dniach.

Mam autko z blachÂą zdrowÂą lecz wiekowÂą - nosi Âślady korozji nie do zjechania na zero.
PoÂłoÂżony reaktywny i...... epoksyd ??
Mam teÂż z novola.
Jak to zrobiĂŚ prawidÂłowo panowie technicy z novola????
PoproszĂŞ raz a ostatecznie wytÂłumaczyĂŚ jak te produkty reagujÂą ze sobÂą.

unek83
[Usunięty]
Wysłany: 2012-01-10, 10:10   

Lackdoctor napisał/a:
Reaktywny, epoksydowy, akrylowy, lakier akrylowy.

krzysiu to jest stara karta techniczna teraz Novol nie popdpisuje siĂŞ pod tym ;)
przecieÂż wiesz o tym :cool:

jacenty 741
Wysłany: 2012-01-10, 10:26   
0
UP DOWN

Ale dym juÂż moÂże byĂŚ... ;P

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-10, 10:32   
0
UP DOWN

Skoro wpisujesz w necie hasÂło karta techniczna novol reaktywny i otrzymujesz takie informacje z ich strony... to napewno tak jak jest zalecane w karcie, tak zgodnie technologicznie postapisz.
SkÂąd wiedzieĂŚ Âże to stara i niezgodna karta?
A moÂże jednak jest to nadal prawidÂłowa technologia????
Dlaczego nie?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu