Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
czornyyy
Wysłany: 2011-11-12, 22:02   Polonez Caro + by czornyyy
0
UP DOWN

Witam, mam 17 lat, Poloneza postanowiÂłem "odrestaurowaĂŚ" sobie na pierwsze autko

Auto gdy trafiÂło w moje rĂŞce ogĂłlnie byÂło w niezÂłym stanie, jednak po dokÂładnym przejrzeniu okazaÂło siĂŞ Âże nadaje siĂŞ prawie caÂły do lakierowania.Jako Âże uczĂŞ siĂŞ na lakiernika zrodziÂł siĂŞ w mojej gÂłowie pomysÂł zmiany koloru.

Drzwi przednie nowe
Tylne prawe ze szrotu
BÂłotnik przedni ze szrotu

reszta odratowana

ogĂłlnie remont trwa juÂż dÂłuÂższÂą chwile, bo auto robiĂŞ "po szkole"

kilka fotek ze szpachlowania

tu foto z podkÂładowania

a tu juÂż foto z lakierowania
Lakier to Akryl Ral 2004

Do polakierowania zostaÂł jeszcze dach z maskÂą (idÂą w czerĂą), i zderzaki.
Ca³oœÌ przygotowywana i lakierowana w gara¿u
ChcÂąc nie chcÂąc naÂłapaÂłem trochĂŞ syfkĂłw kwalifikujÂących siĂŞ do wyciĂŞcia i nie byÂłbym sobÂą gdybym nie uwaliÂł kilku zlewek ( dziwnym trafem wszystkie sÂą na wnĂŞkach i teÂż kwalifikujÂą siĂŞ do wyciĂŞcia)

Na dniach bĂŞdĂŞ lakierowaÂł dach to wrzucĂŞ fotki z postĂŞpĂłw.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-11-13, 00:03   
0
UP DOWN

Pamiêtam jak kiedyœ taki Polonez by³ ekstra autkiem. By³o go ca³ego prysn¹Ì na czarno.
Co to za motocykl w tle :?:

czornyyy
Wysłany: 2011-11-13, 09:24   
0
UP DOWN

z pocz¹tku mia³em koncepcje prysn¹Ì go w bia³¹ per³ê jednak skoùczy³em na tym pomaraùczu

motocykl to Yamaha TZR po moich poprawkach stylistycznych ;P
http://www.polskajazda.pl...a/TZR-125/82237

lukasz509
Wysłany: 2011-11-13, 21:36   
0
UP DOWN

kolego zdaje mi sie czy lakierowa³eœ z kompresorem w œrodku ???wielki b³¹d zapychasz filtr powietrza a zarzem robisz sobie zawirowanie powietrza i ci syf po garazu goni

czornyyy
Wysłany: 2011-11-13, 22:09   
0
UP DOWN

nie, przy kaÂżdym lakierowaniu stawiam kompresor przy wyjÂściu z garaÂżu tak Âże teoretycznie dziaÂła jako wyciÂąg

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-11-14, 00:09   
0
UP DOWN

czornyyy napisał/a:
mia³em koncepcje prysn¹Ì go w bia³¹ per³ê

I caÂłe szczĂŞÂście kolego, bo teraz byÂś miaÂł biaÂłego kolorowego poloneza po lakierowaniu go 3 warstwĂłwkÂą w kawaÂłkach osobno lakierowanych.

czornyyy
Wysłany: 2011-11-14, 15:40   
0
UP DOWN

tak czytaÂłem na forum o przypadku biaÂłego kolorowego BMW :) , po tamtej lekturze stwierdziÂłem Âże nie mam warunkĂłw na lakierowanie caÂłego na raz.

soine 
Wysłany: 2012-01-24, 16:18   
0
UP DOWN

PiĂŞkny kolor, szkoda Âże nie ma pokazanej dalszej pracy.

JAROGTS
Wysłany: 2012-01-24, 16:36   
0
UP DOWN

MaÂłe OT , panowie prawda to Âże polonez caro + ( tj deawoo) byÂł czĂŞsciowo ocynkowany? dokladnie do poÂłowy drzwi i podÂłuÂżnice .
TakÂą sÂłyszaÂłem legende:)

soine 
Wysłany: 2012-01-24, 16:41   
0
UP DOWN

poldki powyÂżej rocznika 96 niektĂłre elementy byÂły ocynkowane ;) .

gugun 
Wysłany: 2012-01-24, 16:45   
0
UP DOWN

JAROGTS napisał/a:
( tj deawoo) byÂł czĂŞsciowo ocynkowany? dokladnie do poÂłowy drzwi
glownie dolna polowa hehe :D :D :D :rotfl:

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-01-24, 16:47   
0
UP DOWN

Ja kiedyÂś sÂłyszaÂłem Âże w Plusach niektĂłre zewnĂŞtrzne blachy byÂły ocynkowane. Jednak nie wiem ile w tym prawdy. Na pewno Plusy "trzymaÂły siĂŞ" duÂżo lepiej od starszych PolonezĂłw.

Adam B 
Wysłany: 2012-01-24, 19:24   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
Ja kiedyÂś sÂłyszaÂłem Âże w Plusach niektĂłre zewnĂŞtrzne blachy byÂły ocynkowane. Jednak nie wiem ile w tym prawdy. Na pewno Plusy "trzymaÂły siĂŞ" duÂżo lepiej od starszych PolonezĂłw.

Zdziwi³ byœ siê. mam borka z 81 jak na 31 lat to niema prawie nic rdzy, jedynie co ruda drapnê³a to nadkola lekko koùcówki progów, przedni b³otnik ile razy widzia³em caro czy czro + co mo¿na by³o wejœÌ do œrodka przez dziury w drzwiach.

Co do tematu Fajny kolorek wybraÂłeÂś

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-01-24, 19:41   
0
UP DOWN

Adam B gdy ktoÂś dba o auto, trzyma je w garaÂżu itp. to nie bĂŞdzie miaÂł problemu z rdzÂą. To tyczy siĂŞ wszystkich marek.

soine 
Wysłany: 2012-01-24, 20:54   
0
UP DOWN

Jak siê dba tak siê ma, czy to 126p czy lambo, auto w gara¿u to auto w gara¿u, auto pod chmur¹ to auto pod chmur¹ widocznie dba³eœ, inny maj¹c pó³ auta z ocynku nie dbaj¹c w miejscach nieocynkowanych rdze wyhoduje.

Adam B 
Wysłany: 2012-01-24, 21:11   
0
UP DOWN

soine napisał/a:
Jak siê dba tak siê ma, czy to 126p czy lambo, auto w gara¿u to auto w gara¿u, auto pod chmur¹ to auto pod chmur¹ widocznie dba³eœ, inny maj¹c pó³ auta z ocynku nie dbaj¹c w miejscach nieocynkowanych rdze wyhoduje.

SĂŞk w tym Âże jak kupiÂłem poldiego to od 29 lat staÂł w mieÂście bez garaÂżu. Akurat pofarciÂło siĂŞ i polonez z huty dostaÂł lepszÂą blachĂŞ lub dobrze jÂą odkwasili.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-01-24, 22:02   
0
UP DOWN

Mam nadziejĂŞ Âże nie wierzysz w tÂą bajkĂŞ...

czornyyy
Wysłany: 2012-01-25, 23:48   
+1
UP DOWN

WidzĂŞ Âże coÂś temat ruszyÂł :)

Co do ocynku to chodzi fama Âże wczesne wersje szÂły na export w ocynku, jednak nikt tego nie potwierdziÂł. WracajÂąc do tematu to auto powoli skÂładam (Âśrednio z czasem szkoÂła, praktyki...)

Jako ¿e podj¹³em siê robienia bixenonów, od razu montujê spryskiwacze reflektorów.
ZaÂślepki wyciĂŞte z listwy bocznej

Tutaj po szpachlowaniu i w podkÂładzie

Dach z przednimi sÂłupkami wylakierowaÂłem na czarno

Tutaj zderzaki w lakierze

i fotki stanu obecnego

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-01-26, 02:32   
0
UP DOWN

ByÂło zamontowaĂŚ mu klamki montowane od 1998r. Jakim pistoletem go polakierowaÂłeÂś :?:

czornyyy
Wysłany: 2012-01-26, 07:58   
0
UP DOWN

Pistolet to sata jet B

Zamontowa³em te klamki z dwóch powodów; te okr¹g³e s¹ doœÌ liche i czêsto siê ³ami¹, a poza tym wydaje mi siê ¿e fajnie bêd¹ kontrastowa³y czarne klamki

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-01-26, 12:54   
0
UP DOWN

PasowaÂły by do niego czarne ramki szyb.

Adam B 
Wysłany: 2012-01-27, 20:40   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
Mam nadziejĂŞ Âże nie wierzysz w tÂą bajkĂŞ...

Akurat do rocznika 1983 wierzĂŞ, po 1983 nastaÂł kryzys i wychodziÂły poldki w uboÂższych wersjach czyli C. i na gorszych elementach bo oszczĂŞdzali na czym mogli

Poldi jest kozak przedstaw go na fso ptk

FerdinanD 
Wysłany: 2012-01-27, 22:32   
0
UP DOWN
Hejter

ÂŁadnie wyszÂło ;)

chudson
Wysłany: 2012-01-27, 23:01   
0
UP DOWN

Panowie nie wierzcie w mity o cynkowanych poldkach, w ¿adnym roczniku , na eksport czy dla cz³onków PZPR. Nigdy na ¿eraniu nie by³o linii cynkowania. Jedyne co to zale¿nie od rocznika i miesi¹ca trafia³y siê takie blachy ,które przed spawaniem przele¿a³y d³u¿ej lub krócej w wilgotnym magazynie, jakoœÌ samej stali te¿ by³a zmienna a kontrola jakoœci kiepska. Do³o¿yÌ do tego ró¿ne traktowanie egzemplarzy ( od chuchania przez dziadków do dobijania przez fachowców ) i mamy opowiadania jak to niektóre cynkowane nie rdzewiej¹ a inne tak.

Pod chmurk¹ wiadomo szybciej rdzewieje ale popatrzcie np na Passata B , czy mercedesy 123 , obojêtne czy z gara¿u czy z parkingu rdza ich sie baaardzo d³ugo nie ima³a. JakoœÌ pow³oki czy cynkowanie u³atwia dbanie o auto.

DorĂłb poldkowi paski w tygryska i bĂŞdzie szaÂł na mieÂście ;D
Mam wielki sentyment do tego auta gdyÂż byÂł to mĂłj drugi pojazd po maluchu i ponad 5 lat ÂśmigaÂłem przejÂściĂłwkÂą z 1990r a obecnie chomikuje w garaÂżu borewicza z 1979r czekajÂąc aÂż dojrzeje do czasĂłw gdy na mieÂście bĂŞdÂą siĂŞ za nim oglÂądaĂŚ jak obecnie za warszawami :D

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-01-28, 08:46   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
Na pewno Plusy "trzymaÂły siĂŞ" duÂżo lepiej od starszych PolonezĂłw.

Ile kolego naprawiÂłeÂś PolonezĂłw w swoim Âżyciu Âże piszesz takie ciekawe teoryjki ;)
Pozdrawiam! :spoko:

chudson
Wysłany: 2012-01-28, 09:52   
0
UP DOWN

Plusy mia³y swoje wady jak np pêkaj¹ce mocowania przednich dr¹¿ków co spowodowane by³o ponoÌ odchudzeniem tych elementów. Poza tym myœlê ,. Ÿe mniejsze rdzewienie plusów to z³udzenie spowodowane w pewnej czêsci tym ,ze by³y m³odsze a poprawa jakoœci mo¿e i by³a ale nie a¿ tak znacz¹ca

Benos77
Wysłany: 2012-01-28, 11:08   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
gdy ktoÂś dba o auto, trzyma je w garaÂżu itp. to nie bĂŞdzie miaÂł problemu z rdzÂą.

Mnie ostatnio zastanowiÂł jakiÂś specjalista od zabezpieczeĂą antykorozyjnych wystĂŞpujÂący w tv co mĂłwiÂł Âże auto trzymane szczegĂłlnie w ogrzewanym garaÂżu duÂżo szybciej koroduje, bo woda podgrzana paruje i wciska siĂŞ we wszystkie moÂżliwe szczeliny. Podobno w Szwecji nie garaÂżuje siĂŞ aut.

Adam B 
Wysłany: 2012-01-28, 12:38   
0
UP DOWN

chudson napisał/a:
Panowie nie wierzcie w mity o cynkowanych poldkach, w ¿adnym roczniku , na eksport czy dla cz³onków PZPR. Nigdy na ¿eraniu nie by³o linii cynkowania. Jedyne co to zale¿nie od rocznika i miesi¹ca trafia³y siê takie blachy ,które przed spawaniem przele¿a³y d³u¿ej lub krócej w wilgotnym magazynie, jakoœÌ samej stali te¿ by³a zmienna a kontrola jakoœci kiepska. Do³o¿yÌ do tego ró¿ne traktowanie egzemplarzy ( od chuchania przez dziadków do dobijania przez fachowców ) i mamy opowiadania jak to niektóre cynkowane nie rdzewiej¹ a inne tak.

Pod chmurk¹ wiadomo szybciej rdzewieje ale popatrzcie np na Passata B , czy mercedesy 123 , obojêtne czy z gara¿u czy z parkingu rdza ich sie baaardzo d³ugo nie ima³a. JakoœÌ pow³oki czy cynkowanie u³atwia dbanie o auto.

DorĂłb poldkowi paski w tygryska i bĂŞdzie szaÂł na mieÂście ;D
Mam wielki sentyment do tego auta gdyÂż byÂł to mĂłj drugi pojazd po maluchu i ponad 5 lat ÂśmigaÂłem przejÂściĂłwkÂą z 1990r a obecnie chomikuje w garaÂżu borewicza z 1979r czekajÂąc aÂż dojrzeje do czasĂłw gdy na mieÂście bĂŞdÂą siĂŞ za nim oglÂądaĂŚ jak obecnie za warszawami :D

Zgadzam siĂŞ z TobÂą, polonezy nigdy niebyÂły cynkowane. a te na export byÂły robione z lepszej blachy i odkwaszonej. chudson, juÂż moÂżna jeÂździĂŚ i niech ludzie podziwiajÂą, w poprzednie wakacje jeÂździÂłem fiatem 125p spolerowany lakier i z felgÂą szprychowÂą to nie byÂło osoby ktĂłra by siĂŞ nie spojrzaÂła

ryciek69
Wysłany: 2012-01-28, 15:09   
0
UP DOWN

fajnie ci to wyszlo. tez mam poldka w domu i sie zastanawiam czy go nie pomalowac na jakas perle niebieska. no ale narazie nie ma funduszy ;)

Madd
Wysłany: 2012-02-22, 09:34   
0
UP DOWN
DM GARAGE

WyszÂło super, ale czarny dach i sÂłupki mogÂłeÂś sobie odpuÂściĂŚ.

DM Garage

...kuba... 
Wysłany: 2012-02-22, 21:21   
0
UP DOWN

z jakiego samochodu wzi¹³eœ te spryskiwacze do reflektorów?

czornyyy
Wysłany: 2012-02-25, 13:03   
0
UP DOWN

Wed³ug mnie czarny dach nieŸle wspó³gra z pomaraùcz¹ :)

Spryskiwacze sÂą ze Skody Superb

ryciek69
Wysłany: 2012-02-26, 09:22   
0
UP DOWN

czornyyy, wrzuc fotki jak sie prezentuje wcalosci poskladany. :spoko:

czornyyy
Wysłany: 2012-02-26, 13:57   
0
UP DOWN

Nie poskÂładaÂłem go caÂłego, jeszcze maskĂŞ, listwy muszĂŞ polakierowaĂŚ, i poskÂładaĂŚ kilka rzeczy.
Z nowoÂści to poskÂładaÂłem trochĂŞ bajerĂłw tj. elektryczne szyby,elektryczne podgrzewane lusterka, domykanie szyb z pilota, centralny, podgrzewane fotele.
Dach zostaÂł wypolerowany

tu jakieœ foto z telefonu wiêc jakoœÌ œrednia

Teraz jestem na etapie skÂładania zawieszenia pneumatycznego.
Oczekuje jeszcze na kilka gratĂłw potem siĂŞ biorĂŞ za robotĂŞ

Pilot mojej konstrukcji , talerze na zlecenie u tokarza.

Ostatnimi czasy w ramach walki z nudÂą przerobiÂłem zaÂślepki lusterek z manualnych na takie jak byĂŚ powinny tj. elektryczne.
Czyli szpachla, podkÂład, struktura do zderzakĂłw, bezbarwny i prezentujÂą siĂŞ Âładnie
Fotki Âśredniej jakoÂści ale coÂś widaĂŚ

chudson
Wysłany: 2012-02-27, 14:35   
0
UP DOWN

Je¿eli dobrze pamiêtam to do zestawu orginalnych elektrycznych lusterek do³¹czone by³y p³askie zaœlepki takie jak by³y w starszych poldkach tylko ,¿e bez dziurek na wajche.

Ciekawe czy nie bĂŞdzie odÂłaziÂł ten szpachel

...kuba... 
Wysłany: 2012-02-27, 17:55   
0
UP DOWN

czornyyy napisał/a:

Teraz jestem na etapie skÂładania zawieszenia pneumatycznego.
Oczekuje jeszcze na kilka gratĂłw potem siĂŞ biorĂŞ za robotĂŞ

[url=http://images35.foto...d9m.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://images50.foto...cdm.jpg]Obrazek[/URL]

Pilot mojej konstrukcji , talerze na zlecenie u tokarza.

a z czego dobierasz gumy do tych flansz? i bĂŞdziesz je wspawywaÂł pod sprĂŞÂżyny?

czornyyy
Wysłany: 2012-02-27, 20:47   
0
UP DOWN

...kuba... napisał/a:

a z czego dobierasz gumy do tych flansz? i bĂŞdziesz je wspawywaÂł pod sprĂŞÂżyny?

Gumy to typowe baÂłwanki stosowane a AirRide.

Sprê¿yny nie bêdzie, ca³oœÌ bêdzie "zawieszona na amortyzatorze"

Adam B 
Wysłany: 2012-02-29, 16:09   
0
UP DOWN

czornyyy napisał/a:

Czyli szpachla, podkÂład, struktura do zderzakĂłw, bezbarwny i prezentujÂą siĂŞ Âładnie
Fotki Âśredniej jakoÂści ale coÂś widaĂŚ

Fotki Widziana na fsoptk :D :D

przybliÂżysz pomysÂł airride w PN bo jestem ciekawy jak to robisz i zrobisz :) :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu