Autor |
Wiadomo¶æ |
|
czornyyy
|
Wys³any: 2011-11-12, 22:02 Polonez Caro + by czornyyy
|
0
|
|
|
|
Witam, mam 17 lat, Poloneza postanowi³em "odrestaurowaæ" sobie na pierwsze autko
Auto gdy trafi³o w moje rêce ogólnie by³o w niez³ym stanie, jednak po dok³adnym przejrzeniu okaza³o siê ¿e nadaje siê prawie ca³y do lakierowania.Jako ¿e uczê siê na lakiernika zrodzi³ siê w mojej g³owie pomys³ zmiany koloru.
Drzwi przednie nowe
Tylne prawe ze szrotu
B³otnik przedni ze szrotu
reszta odratowana
ogólnie remont trwa ju¿ d³u¿sz± chwile, bo auto robiê "po szkole"
kilka fotek ze szpachlowania
tu foto z podk³adowania
a tu ju¿ foto z lakierowania
Lakier to Akryl Ral 2004
Do polakierowania zosta³ jeszcze dach z mask± (id± w czerñ), i zderzaki.
Ca³o¶æ przygotowywana i lakierowana w gara¿u
Chc±c nie chc±c na³apa³em trochê syfków kwalifikuj±cych siê do wyciêcia i nie by³bym sob± gdybym nie uwali³ kilku zlewek ( dziwnym trafem wszystkie s± na wnêkach i te¿ kwalifikuj± siê do wyciêcia)
Na dniach bêdê lakierowa³ dach to wrzucê fotki z postêpów. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-11-13, 00:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Pamiêtam jak kiedy¶ taki Polonez by³ ekstra autkiem. By³o go ca³ego prysn±æ na czarno.
Co to za motocykl w tle |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2011-11-13, 09:24
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2011-11-13, 21:36
|
0
|
|
|
|
kolego zdaje mi sie czy lakierowa³e¶ z kompresorem w ¶rodku ???wielki b³±d zapychasz filtr powietrza a zarzem robisz sobie zawirowanie powietrza i ci syf po garazu goni |
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2011-11-13, 22:09
|
0
|
|
|
|
nie, przy ka¿dym lakierowaniu stawiam kompresor przy wyj¶ciu z gara¿u tak ¿e teoretycznie dzia³a jako wyci±g |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-11-14, 00:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
czornyyy napisa³/a: | mia³em koncepcje prysn±æ go w bia³± per³ê |
I ca³e szczê¶cie kolego, bo teraz by¶ mia³ bia³ego kolorowego poloneza po lakierowaniu go 3 warstwówk± w kawa³kach osobno lakierowanych. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2011-11-14, 15:40
|
0
|
|
|
|
tak czyta³em na forum o przypadku bia³ego kolorowego BMW , po tamtej lekturze stwierdzi³em ¿e nie mam warunków na lakierowanie ca³ego na raz. |
|
|
|
|
soine
|
Wys³any: 2012-01-24, 16:18
|
0
|
|
|
|
Piêkny kolor, szkoda ¿e nie ma pokazanej dalszej pracy. |
|
|
|
|
JAROGTS
|
Wys³any: 2012-01-24, 16:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 169 Sk±d: Bia³ystok
|
Ma³e OT , panowie prawda to ¿e polonez caro + ( tj deawoo) by³ czêsciowo ocynkowany? dokladnie do po³owy drzwi i pod³u¿nice .
Tak± s³ysza³em legende:) |
|
|
|
|
soine
|
Wys³any: 2012-01-24, 16:41
|
0
|
|
|
|
poldki powy¿ej rocznika 96 niektóre elementy by³y ocynkowane . |
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-01-24, 16:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
JAROGTS napisa³/a: | ( tj deawoo) by³ czêsciowo ocynkowany? dokladnie do po³owy drzwi | glownie dolna polowa hehe |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-01-24, 16:47
|
0
|
|
|
|
Ja kiedy¶ s³ysza³em ¿e w Plusach niektóre zewnêtrzne blachy by³y ocynkowane. Jednak nie wiem ile w tym prawdy. Na pewno Plusy "trzyma³y siê" du¿o lepiej od starszych Polonezów. |
|
|
|
|
|
Adam B
|
Wys³any: 2012-01-24, 19:24
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | Ja kiedy¶ s³ysza³em ¿e w Plusach niektóre zewnêtrzne blachy by³y ocynkowane. Jednak nie wiem ile w tym prawdy. Na pewno Plusy "trzyma³y siê" du¿o lepiej od starszych Polonezów. |
Zdziwi³ by¶ siê. mam borka z 81 jak na 31 lat to niema prawie nic rdzy, jedynie co ruda drapnê³a to nadkola lekko koñcówki progów, przedni b³otnik ile razy widzia³em caro czy czro + co mo¿na by³o wej¶æ do ¶rodka przez dziury w drzwiach.
Co do tematu Fajny kolorek wybra³e¶ |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-01-24, 19:41
|
0
|
|
|
|
Adam B gdy kto¶ dba o auto, trzyma je w gara¿u itp. to nie bêdzie mia³ problemu z rdz±. To tyczy siê wszystkich marek. |
|
|
|
|
|
soine
|
Wys³any: 2012-01-24, 20:54
|
0
|
|
|
|
Jak siê dba tak siê ma, czy to 126p czy lambo, auto w gara¿u to auto w gara¿u, auto pod chmur± to auto pod chmur± widocznie dba³e¶, inny maj±c pó³ auta z ocynku nie dbaj±c w miejscach nieocynkowanych rdze wyhoduje. |
|
|
|
|
Adam B
|
Wys³any: 2012-01-24, 21:11
|
0
|
|
|
|
soine napisa³/a: | Jak siê dba tak siê ma, czy to 126p czy lambo, auto w gara¿u to auto w gara¿u, auto pod chmur± to auto pod chmur± widocznie dba³e¶, inny maj±c pó³ auta z ocynku nie dbaj±c w miejscach nieocynkowanych rdze wyhoduje. |
Sêk w tym ¿e jak kupi³em poldiego to od 29 lat sta³ w mie¶cie bez gara¿u. Akurat pofarci³o siê i polonez z huty dosta³ lepsz± blachê lub dobrze j± odkwasili. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-01-24, 22:02
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2012-01-25, 23:48
|
+1
|
|
|
|
Widzê ¿e co¶ temat ruszy³
Co do ocynku to chodzi fama ¿e wczesne wersje sz³y na export w ocynku, jednak nikt tego nie potwierdzi³. Wracaj±c do tematu to auto powoli sk³adam (¶rednio z czasem szko³a, praktyki...)
Jako ¿e podj±³em siê robienia bixenonów, od razu montujê spryskiwacze reflektorów.
Za¶lepki wyciête z listwy bocznej
Tutaj po szpachlowaniu i w podk³adzie
Dach z przednimi s³upkami wylakierowa³em na czarno
Tutaj zderzaki w lakierze
i fotki stanu obecnego
|
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-01-26, 02:32
|
0
|
|
|
|
By³o zamontowaæ mu klamki montowane od 1998r. Jakim pistoletem go polakierowa³e¶ |
|
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2012-01-26, 07:58
|
0
|
|
|
|
Pistolet to sata jet B
Zamontowa³em te klamki z dwóch powodów; te okr±g³e s± do¶æ liche i czêsto siê ³ami±, a poza tym wydaje mi siê ¿e fajnie bêd± kontrastowa³y czarne klamki |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-01-26, 12:54
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam B
|
Wys³any: 2012-01-27, 20:40
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | Mam nadziejê ¿e nie wierzysz w t± bajkê... |
Akurat do rocznika 1983 wierzê, po 1983 nasta³ kryzys i wychodzi³y poldki w ubo¿szych wersjach czyli C. i na gorszych elementach bo oszczêdzali na czym mogli
Poldi jest kozak przedstaw go na fso ptk |
|
|
|
|
FerdinanD
|
Wys³any: 2012-01-27, 22:32
|
0
|
|
|
Hejter
|
£adnie wysz³o |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-01-27, 23:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Panowie nie wierzcie w mity o cynkowanych poldkach, w ¿adnym roczniku , na eksport czy dla cz³onków PZPR. Nigdy na ¿eraniu nie by³o linii cynkowania. Jedyne co to zale¿nie od rocznika i miesi±ca trafia³y siê takie blachy ,które przed spawaniem przele¿a³y d³u¿ej lub krócej w wilgotnym magazynie, jako¶æ samej stali te¿ by³a zmienna a kontrola jako¶ci kiepska. Do³o¿yæ do tego ró¿ne traktowanie egzemplarzy ( od chuchania przez dziadków do dobijania przez fachowców ) i mamy opowiadania jak to niektóre cynkowane nie rdzewiej± a inne tak.
Pod chmurk± wiadomo szybciej rdzewieje ale popatrzcie np na Passata B , czy mercedesy 123 , obojêtne czy z gara¿u czy z parkingu rdza ich sie baaardzo d³ugo nie ima³a. Jako¶æ pow³oki czy cynkowanie u³atwia dbanie o auto.
Dorób poldkowi paski w tygryska i bêdzie sza³ na mie¶cie ;D
Mam wielki sentyment do tego auta gdy¿ by³ to mój drugi pojazd po maluchu i ponad 5 lat ¶miga³em przej¶ciówk± z 1990r a obecnie chomikuje w gara¿u borewicza z 1979r czekaj±c a¿ dojrzeje do czasów gdy na mie¶cie bêd± siê za nim ogl±daæ jak obecnie za warszawami |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-01-28, 08:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | Na pewno Plusy "trzyma³y siê" du¿o lepiej od starszych Polonezów. |
Ile kolego naprawi³e¶ Polonezów w swoim ¿yciu ¿e piszesz takie ciekawe teoryjki
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-01-28, 09:52
|
0
|
|
|
|
Plusy mia³y swoje wady jak np pêkaj±ce mocowania przednich dr±¿ków co spowodowane by³o ponoæ odchudzeniem tych elementów. Poza tym my¶lê ,. ¼e mniejsze rdzewienie plusów to z³udzenie spowodowane w pewnej czêsci tym ,ze by³y m³odsze a poprawa jako¶ci mo¿e i by³a ale nie a¿ tak znacz±ca |
|
|
|
|
Benos77
|
Wys³any: 2012-01-28, 11:08
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | gdy kto¶ dba o auto, trzyma je w gara¿u itp. to nie bêdzie mia³ problemu z rdz±. |
Mnie ostatnio zastanowi³ jaki¶ specjalista od zabezpieczeñ antykorozyjnych wystêpuj±cy w tv co mówi³ ¿e auto trzymane szczególnie w ogrzewanym gara¿u du¿o szybciej koroduje, bo woda podgrzana paruje i wciska siê we wszystkie mo¿liwe szczeliny. Podobno w Szwecji nie gara¿uje siê aut. |
|
|
|
|
Adam B
|
Wys³any: 2012-01-28, 12:38
|
0
|
|
|
|
chudson napisa³/a: | Panowie nie wierzcie w mity o cynkowanych poldkach, w ¿adnym roczniku , na eksport czy dla cz³onków PZPR. Nigdy na ¿eraniu nie by³o linii cynkowania. Jedyne co to zale¿nie od rocznika i miesi±ca trafia³y siê takie blachy ,które przed spawaniem przele¿a³y d³u¿ej lub krócej w wilgotnym magazynie, jako¶æ samej stali te¿ by³a zmienna a kontrola jako¶ci kiepska. Do³o¿yæ do tego ró¿ne traktowanie egzemplarzy ( od chuchania przez dziadków do dobijania przez fachowców ) i mamy opowiadania jak to niektóre cynkowane nie rdzewiej± a inne tak.
Pod chmurk± wiadomo szybciej rdzewieje ale popatrzcie np na Passata B , czy mercedesy 123 , obojêtne czy z gara¿u czy z parkingu rdza ich sie baaardzo d³ugo nie ima³a. Jako¶æ pow³oki czy cynkowanie u³atwia dbanie o auto.
Dorób poldkowi paski w tygryska i bêdzie sza³ na mie¶cie ;D
Mam wielki sentyment do tego auta gdy¿ by³ to mój drugi pojazd po maluchu i ponad 5 lat ¶miga³em przej¶ciówk± z 1990r a obecnie chomikuje w gara¿u borewicza z 1979r czekaj±c a¿ dojrzeje do czasów gdy na mie¶cie bêd± siê za nim ogl±daæ jak obecnie za warszawami |
Zgadzam siê z Tob±, polonezy nigdy nieby³y cynkowane. a te na export by³y robione z lepszej blachy i odkwaszonej. chudson, ju¿ mo¿na je¼dziæ i niech ludzie podziwiaj±, w poprzednie wakacje je¼dzi³em fiatem 125p spolerowany lakier i z felg± szprychow± to nie by³o osoby która by siê nie spojrza³a |
|
|
|
|
ryciek69
|
Wys³any: 2012-01-28, 15:09
|
0
|
|
|
|
fajnie ci to wyszlo. tez mam poldka w domu i sie zastanawiam czy go nie pomalowac na jakas perle niebieska. no ale narazie nie ma funduszy |
|
|
|
|
Madd
|
Wys³any: 2012-02-22, 09:34
|
0
|
|
|
DM GARAGE
|
Wysz³o super, ale czarny dach i s³upki mog³e¶ sobie odpu¶ciæ. |
_________________ www.StreetRoulette.pl
DM Garage |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2012-02-22, 21:21
|
0
|
|
|
|
z jakiego samochodu wzi±³e¶ te spryskiwacze do reflektorów? |
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2012-02-25, 13:03
|
0
|
|
|
|
Wed³ug mnie czarny dach nie¼le wspó³gra z pomarañcz±
Spryskiwacze s± ze Skody Superb |
|
|
|
|
ryciek69
|
Wys³any: 2012-02-26, 09:22
|
0
|
|
|
|
czornyyy, wrzuc fotki jak sie prezentuje wcalosci poskladany. |
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2012-02-26, 13:57
|
0
|
|
|
|
Nie posk³ada³em go ca³ego, jeszcze maskê, listwy muszê polakierowaæ, i posk³adaæ kilka rzeczy.
Z nowo¶ci to posk³ada³em trochê bajerów tj. elektryczne szyby,elektryczne podgrzewane lusterka, domykanie szyb z pilota, centralny, podgrzewane fotele.
Dach zosta³ wypolerowany
tu jakie¶ foto z telefonu wiêc jako¶æ ¶rednia
Teraz jestem na etapie sk³adania zawieszenia pneumatycznego.
Oczekuje jeszcze na kilka gratów potem siê biorê za robotê
Pilot mojej konstrukcji , talerze na zlecenie u tokarza.
Ostatnimi czasy w ramach walki z nud± przerobi³em za¶lepki lusterek z manualnych na takie jak byæ powinny tj. elektryczne.
Czyli szpachla, podk³ad, struktura do zderzaków, bezbarwny i prezentuj± siê ³adnie
Fotki ¶redniej jako¶ci ale co¶ widaæ
|
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-02-27, 14:35
|
0
|
|
|
|
Je¿eli dobrze pamiêtam to do zestawu orginalnych elektrycznych lusterek do³±czone by³y p³askie za¶lepki takie jak by³y w starszych poldkach tylko ,¿e bez dziurek na wajche.
Ciekawe czy nie bêdzie od³azi³ ten szpachel |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2012-02-27, 17:55
|
0
|
|
|
|
a z czego dobierasz gumy do tych flansz? i bêdziesz je wspawywa³ pod sprê¿yny? |
|
|
|
|
czornyyy
|
Wys³any: 2012-02-27, 20:47
|
0
|
|
|
|
...kuba... napisa³/a: |
a z czego dobierasz gumy do tych flansz? i bêdziesz je wspawywa³ pod sprê¿yny? |
Gumy to typowe ba³wanki stosowane a AirRide.
Sprê¿yny nie bêdzie, ca³o¶æ bêdzie "zawieszona na amortyzatorze" |
|
|
|
|
Adam B
|
Wys³any: 2012-02-29, 16:09
|
0
|
|
|
|
czornyyy napisa³/a: |
Czyli szpachla, podk³ad, struktura do zderzaków, bezbarwny i prezentuj± siê ³adnie
Fotki ¶redniej jako¶ci ale co¶ widaæ
|
Fotki Widziana na fsoptk
przybli¿ysz pomys³ airride w PN bo jestem ciekawy jak to robisz i zrobisz |
|
|
|