Autor |
Wiadomość |
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-28, 14:42 Kompresor dla amatora - zestawienie.
|
0
|
|
|
|
Witam Wszystkich,
CzĂŞsto przeglÂądajÂąc forum w poszukiwaniu cennych informacji po prostu nie mogĂŞ siĂŞ do nich dokopaĂŚ i zakÂładam nowy temat po czy okazuje siĂŞ, Âże to juÂż byÂło gdzieÂś opisane.
Dlatego przygotowa³em zestawienie dla tanich kompresorów, które przewijaj¹ siê przez forum w co najmniej dwóch tematach. Zestawienie zosta³o zrobione w excelu, gdzie dodatkowo do³¹czony zosta³ kalkulator do obliczania wydajnoœci efektywnej.
PS. JeÂżeli to moÂżliwe proszĂŞ o "przyklejenie" tego tematu.
Kompresor dla amatora.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 2392 raz(y) 175.22 KB |
|
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-30, 21:17
|
0
|
|
|
|
Tak, bĂŞdzie Âładniej i wygodniej w oglÂądaniu...
Kompresorek AirPress, 25l, 310l/min
StÂąd
Dane techniczne:
Moc silnika (kW) 1.5
Zasilanie 230V/50Hz
Liczba cylindrĂłw 1
Zbiornik (L) 25
WydajnoœÌ teoretyczna (zasysanie) (L/min) 310
Maksymalne ciÂśnienie (bar) 8
Minimalne ciÂśnienie (bar) 6
WydajnoœÌ efektywna (wyjœcie) (L/min) ~115
Kompresorek Powermat, 24l, 206l/min
StÂąd
Dane techniczne:
Moc silnika (kW) 2.5
Zasilanie 230V/50Hz
Liczba cylindrĂłw 1
Zbiornik (L) 24
WydajnoœÌ teoretyczna (zasysanie) (L/min) 206
WydajnoœÌ efektywna (wyjœcie) (L/min) ~139 |
|
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-30, 21:46
|
0
|
|
|
|
Kompresorek Falon Tech, 40l, 450l/min
StÂąd
Dane techniczne:
Moc silnika (kW) 3.1
Zasilanie 230V/50Hz
Liczba cylindrĂłw 2
Zbiornik (L) 40
WydajnoœÌ teoretyczna (zasysanie) (L/min) 450
WydajnoœÌ efektywna (wyjœcie) (L/min) ~234 |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-30, 22:23
|
0
|
|
|
|
Podsumowanie:
PrzykÂładowe pistolety lakiernicze:
PISTOLET LAKIERNICZY SATA 4000
Dane techniczne dla wersji HVLP:
CiÂśnienie robocze: 2,0 bar
PobĂłr powietrza: 430 L/min
Zbiornik: 0,6 L
Dane techniczne dla wersji RP:
CiÂśnienie robocze: 2,0 - 2,2 bar
PobĂłr powietrza: 285 L/min
Jak widaĂŚ pobĂłr powietrza jest wiĂŞkszy nawet dla najbardziej wydajnego kompresorka.
PISTOLET LAKIERNICZY SATA 3000
Dane techniczne dla wersji HVLP:
CiÂśnienie robocze: 2,0 bar
PobĂłr powietrza: 430 L/min
Dane techniczne dla wersji RP:
CiÂśnienie robocze: 2,0 - 2,5 bar
PobĂłr powietrza: 295 L/min
Tutaj takÂże pobĂłr powietrza jest wiĂŞkszy nawet dla najbardziej wydajnego kompresorka.
PISTOLET LAKIERNICZY Air Gunsa IWATA AZ3 HTE2 1.3
Dane techniczne:
ÂŚrednica dyszy: 1.3mm
CiÂśnienie: 2 bar
ZuÂżycie powietrza: 200 l/min
Dla tego pistoletu nadaje siĂŞ tylko kompresorek Falon Tech. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-30, 22:48
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | Podsumowanie: |
I co z tego podsumowania wynika.
Ze teoria z praktyka nie idzie w parze.
A Ty nic nie kumasz |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-30, 23:01
|
0
|
|
|
|
No nie kumam...
MoÂżesz kontynuowaĂŚ |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-30, 23:10
|
0
|
|
|
|
gall,
Masz dobre chĂŞci i zestawienie wydajnosci moÂże jest pomocne.
Ale juÂż zestawienie tych pompek z obojĂŞtna wydajnoÂściÂą z markowymi pistoletami to nieporozumienie.
gall napisał/a: | MoÂżesz kontynuowaĂŚ |
Tylko co i o czym ??? A jest o czym??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-30, 23:19
|
0
|
|
|
|
Hmm...
Zastanawiam siĂŞ co masz na myÂśli
W koĂącu kompresorem nawet tym o wydajnoÂści 115l/min moÂżna lakierowaĂŚ pistoletem o zapotrzebowaniu 350l/min, ale przy lakierowaniu czego ? Brewek, listewek... , albo z przerwami co kilka sekund ?
O ile o to Ci chodzi
PS. (23:40)
Celowo wybraÂłem markowe, ale tylko w celu porĂłwnania ich zapotrzebowania powietrza do "kompresorkĂłw". Dlaczego markowe? - bo nie chciaÂłem sugerowaĂŚ, ktĂłre tanie pistolety bĂŞdÂą siĂŞ "idealnie" nadawaÂły. Z powodu ich marnej zazwyczaj jakoÂści uzaleÂżnionej od szczĂŞÂścia kupujÂącego. |
|
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-30, 23:40
|
0
|
|
|
|
Wydaje mi siĂŞ Âże to zestawienie moÂże byĂŚ dla wielu bardzo pomocne. ChoĂŚby ku przestrodze.
Dobrze by³o by abyœ zaakcentowa³ du¿¹ ró¿nicê miêdzy wydajnoœci¹ podawan¹ na pude³ku, a wydajnoœci¹ jaka jest na prawdê. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-30, 23:51
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: |
Dobrze by³o by abyœ zaakcentowa³ du¿¹ ró¿nicê miêdzy wydajnoœci¹ podawan¹ na pude³ku, a wydajnoœci¹ jaka jest na prawdê. |
W³aœnie po to jest to zestawienie. WydajnoœÌ na pude³ku czy naklejce nie odzwierciedla w ¿aden sposób prawdziwych mo¿liwoœci kompresorków, a pistolety w "podsumowaniu" maj¹ daÌ pogl¹d na ich "apetyt" na powietrze...
Co do postĂłw to moÂżna je edytowaĂŚ maksymalnie do 1h od wysÂłania. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-31, 00:29
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | ktĂłre tanie pistolety bĂŞdÂą siĂŞ "idealnie" nadawaÂły. Z powodu ich marnej zazwyczaj jakoÂści uzaleÂżnionej od szczĂŞÂścia kupujÂącego.
|
Kompresory teÂż sÂą marnej jakoÂści.
Sw.Piotrek napisał/a: | ChoĂŚby ku przestrodze. |
No to znaczy ¿e zosta³eœ ostrze¿ony i kupisz 200 - 270 litrowa sprê¿arkê o wydajnoœci 500 i wiêcej l/min i pistolety z górnej pó³ki ?
Bo inaczej sie nie da zaczynaĂŚ /
Szczerze... wÂątpiĂŞ. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-31, 01:08
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: |
Kompresory teÂż sÂą marnej jakoÂści.
|
...i marnej konstrukcji. Bardzo szybko siĂŞ zuÂżyjÂą przez ten bezpoÂśredni napĂŞd.
Tylko to jest wÂłaÂśnie temat o amatorskich chinolach.
Lackdoctor napisał/a: | Sw.Piotrek napisał/a: | ChoĂŚby ku przestrodze. |
No to znaczy ¿e zosta³eœ ostrze¿ony i kupisz 200 - 270 litrowa sprê¿arkê o wydajnoœci 500 i wiêcej l/min i pistolety z górnej pó³ki ?
Szczerze... wÂątpiĂŞ. |
Nie 200-270 tylko chinola na dwa tÂłoki do caÂłoÂściĂłwki swojego demona prĂŞdkoÂści odpowiednio dobranym tanim pistoletem lub na jeden tÂłok do brewek, zaprawek itp... |
|
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-31, 01:11
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Sw.Piotrek napisał/a: | ChoĂŚby ku przestrodze. |
Szczerze... wÂątpiĂŞ. |
le mnie zrozumia³eœ. Mia³em na myœli ró¿nicê miêdzy wydajnoœci¹ na pude³ku, a wydajnoœci¹ u¿ytkow¹. Po za tym, tania sprê¿arka dwu t³okowa wystarczy w zupe³noœci. Jedno t³okowa ju¿ nie za bardzo. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-31, 01:17
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | Bardzo szybko siĂŞ zuÂżyjÂą przez ten bezpoÂśredni napĂŞd. |
Bardzo szybko trwa latami.
Np polskie aspy, sypiÂą siĂŞ na potĂŞgĂŞ zaworki, ale jaki to ma zwiÂązek z bezpoÂśrednim napĂŞdem?
Wielu renomowanych producentĂłw ma w swojej ofercie tego typu kompresory (napĂŞd bezpoÂśredni) np atlas copco.
Co jest nie tak z bezpoÂśrednim napĂŞdem???
MoÂżna prosiĂŚ o uÂścislenie sedna zagadnienia?
Sory ¿e tak dr¹¿ê, ale jako technik elektroenergetyk (taki ze mnie doctor lack ) tego typu zagadnienia sa mi bezpoœrednio znane i prostujê czasem nieprawdziwe informacje. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-31, 01:26
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | Po za tym, tania sprĂŞÂżarka dwu tÂłokowa wystarczy w zupeÂłnoÂści. |
W teorii i czĂŞÂściowo w praktyce pociÂągnie pistolet o 300-400 l/min zapotrzebowania.
Potem siĂŞ zapluje olejem i po lakierowaniu.
I tylko o to tu chodzi. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-31, 01:29
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Co jest nie tak z bezpoÂśrednim napĂŞdem???
MoÂżna prosiĂŚ o uÂścislenie sedna zagadnienia? |
Taki ma³y kompresorek po za³¹czeniu "zrywa asfalt" i z zabójcz¹ prêdkoœci¹ miêdzy innymi produkuje wióry zestruguj¹c je z g³adzi cylindrowej. Chcê powiedzieÌ, ¿e t³ok napêdzany bezpoœrednio silnikiem o prêdkoœci ponad 2800 obr/min bardziej intensywnie zu¿ywa cylinder od cylindra sprê¿arki pracuj¹cej du¿o wolniej. O zaworkach nawet nie pomyœla³em.
Lackdoctor napisał/a: | Bardzo szybko trwa latami. |
W moim przypadku nie mam innego zdania. Przez nastĂŞpne 10 lat pewnie uÂżyjĂŞ go ze 3-4 razy o ile wczeÂśniej nie zje go korozja lub go nie opchnĂŞ... |
|
|
|
 |
wezuwiusz3
|
Wysłany: 2011-09-14, 12:10
|
0
|
|
|
|
No to geniusze,mo¿e zamiast siê k³óciÌ ,napisali byœcie co nadaje siê w takim razie do malowania.Temat szeroki jak rzeka.Sam od jakiegoœ czasu zastanawiam siê nad kupnem nowego kompresora .Na razie tylko naczyta³em siê co jest nie tak z tymi kompresorami które s¹ ogólnie dostêpne np.na Alledrogo lub po marketach w przedziale do 1000z³ i dochodzê do wniosku ¿e nie ma odpowiedniego kompresora w tej cenie do malowania. No a je¿eli siê u¿ywa raz w miechu do polakierowania jakiegoœ wraka,to nie ma sensu wywalaÌ paru tysiaków na kompresor ,,PROFESJONALNY,PRZEMYS£OWY",a je¿eli nie ma sensu,to co wybraÌ w przystêpnej cenie???? |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-09-14, 18:03
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisał/a: | No to geniusze,moÂże zamiast siĂŞ k³óciĂŚ ,napisali byÂście co nadaje siĂŞ w takim razie do malowania.Temat szeroki jak rzeka.Sam od jakiegoÂś czasu zastanawiam siĂŞ nad kupnem nowego kompresora .Na razie tylko naczytaÂłem siĂŞ co jest nie tak z tymi kompresorami ktĂłre sÂą ogĂłlnie dostĂŞpne np.na Alledrogo lub po marketach w przedziale do 1000zÂł i dochodzĂŞ do wniosku Âże nie ma odpowiedniego kompresora w tej cenie do malowania. No a jeÂżeli siĂŞ uÂżywa raz w miechu do polakierowania jakiegoÂś wraka,to nie ma sensu wywalaĂŚ paru tysiakĂłw na kompresor ,,PROFESJONALNY,PRZEMYSÂŁOWY",a jeÂżeli nie ma sensu,to co wybraĂŚ w przystĂŞpnej cenie???? |
Ten ostatni z zestawienia polecam. Tylko musisz mieÌ œwiadomoœÌ, ¿e to bardzo delikatny chinol. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-09-20, 07:37
|
0
|
|
|
|
CzytajÂąc ostatnie posty z forum pojawiÂł siĂŞ fajny pomysÂł na poprawĂŞ wydajnoÂści maÂłych kompresorkĂłw nawet o 5 razy i wiĂŞcej...
Lakdoctor uchyliÂł rÂąbka tajemnicy na temat swoich doÂświadczeĂą z maÂłym 24 litrowym kompresorkiem...
Generalnie chodzi o wykorzystanie tylko powietrza zamagazynowanego w butli. Tak, wiêc pod³¹czaj¹c tylko dodatkow¹ butlê mo¿emy wyci¹gn¹Ì nawet 450 l/min przez krótki czas, ale wystarczaj¹cy na po³o¿enie jeden warstwy na du¿ej powierzchni.
1. Pod³¹czaj¹c dodatkowo butlê 75 litrów do 24 litrowej(razem jest prawie 100l) po nabiciu powietrza do pe³na przez ok. 20 sekund mo¿na malowaÌ pistoletem ze zu¿yciem 300l/min a¿ do za³¹czenia siê kompresora czyli na spadku ciœnienia o 2 atm.
2. Dla wymagajÂących - dodatkowa butla o pojemnoÂści 120 litrĂłw pozwoli na malowanie przez ok. 20 sekund pistoletem HVLP ze zuÂżyciem 450 l/min, takÂże tylko na spadku ciÂśnienia o 2 atm.
20 sekund powinno wystarczyĂŚ na maskĂŞ, dach i innÂą wiĂŞkszÂą powierzchniĂŞ... |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2011-10-30, 00:00
|
0
|
|
|
|
Ten kompresorek do areografu jak najbardziej!Ale sata 4000 i i jeszcze HWLP to poraÂżka! |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-17, 23:28
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
ChcĂŞ dorzuciĂŚ swoje 5 groszy co do kompresorĂłw dla amatora jakim ja jestem .
Koledzy czytajcie posty doœwiadczonych kolegów ,je¿eli pisz¹ ,¿e do lakierowania kompresor siê nie nadaje to tak jest .Te¿ kiedyœ myœla³em jak Wy (mówiê do pocz¹tkuj¹cych ),co tam wypisuj¹ ,¿e jak kompresor z marketu ma napisane wydajnoœÌ np 250l to mi w zupe³noœci wystarczy owszem wystarczy ale aby posikaÌ lakierem po ma³ym elemencie lub napompowaÌ ko³a w samochodzie.Parametry s¹ zawy¿one wed³ug mnie nieprawdziwe .O zasileniu narzêdzi pneumatycznych zapomnieÌ , a prêdzej czy póŸniej bêdziecie chcieli ich u¿ywaÌ . Lepiej kupiÌ u¿ywanego WANa, jest o wiele cichszy i mo¿e chodziÌ d³ugo .Je¿eli nie macie tyle to wierzcie mi nie warto kupowaÌ ,¿adnego ma³ego chiùczyka i lepiej daÌ sobie spokój .Osobiœcie kiedyœ wyda³em kupê forsy na chinole (sprê¿arkê narzêdzia i pistolety ),i siê wyleczy³em lepiej kupiÌ sobie mniej ale markowe nawet nieraz u¿ywane ,z czasem dokupicie sobie dobry sprzêt i bêdziecie na pewno zadowoleni.
Ja od niedawna "lakierujĂŞ " elementy motocykli zabytkowych i dla mnie wan jest wystarczajÂący mogĂŞ zasilaĂŚ teÂż narzĂŞdzia pneumatyczne ,ale przy tych sprĂŞÂżarka czĂŞsto siĂŞ w³¹cza.RĂBCIE WSZYSTKO ABY NIE KUPOWAĂ CHIĂSKIEGO SPRZĂTU.
BO JEDYNA RZECZ CHIĂSKA ,KTĂRA NIE JEST DO DUPY TO PAPIER TOALETOWY.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-11-22, 18:36
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Witam
ChcĂŞ dorzuciĂŚ swoje 5 groszy co do kompresorĂłw dla amatora jakim ja jestem .
Koledzy czytajcie posty doœwiadczonych kolegów ,je¿eli pisz¹ ,¿e do lakierowania kompresor siê nie nadaje to tak jest .Te¿ kiedyœ myœla³em jak Wy (mówiê do pocz¹tkuj¹cych ),co tam wypisuj¹ ,¿e jak kompresor z marketu ma napisane wydajnoœÌ np 250l to mi w zupe³noœci wystarczy owszem wystarczy ale aby posikaÌ lakierem po ma³ym elemencie lub napompowaÌ ko³a w samochodzie.Parametry s¹ zawy¿one wed³ug mnie nieprawdziwe .O zasileniu narzêdzi pneumatycznych zapomnieÌ , a prêdzej czy póŸniej bêdziecie chcieli ich u¿ywaÌ . Lepiej kupiÌ u¿ywanego WANa, jest o wiele cichszy i mo¿e chodziÌ d³ugo .Je¿eli nie macie tyle to wierzcie mi nie warto kupowaÌ ,¿adnego ma³ego chiùczyka i lepiej daÌ sobie spokój .Osobiœcie kiedyœ wyda³em kupê forsy na chinole (sprê¿arkê narzêdzia i pistolety ),i siê wyleczy³em lepiej kupiÌ sobie mniej ale markowe nawet nieraz u¿ywane ,z czasem dokupicie sobie dobry sprzêt i bêdziecie na pewno zadowoleni.
Ja od niedawna "lakierujĂŞ " elementy motocykli zabytkowych i dla mnie wan jest wystarczajÂący mogĂŞ zasilaĂŚ teÂż narzĂŞdzia pneumatyczne ,ale przy tych sprĂŞÂżarka czĂŞsto siĂŞ w³¹cza.RĂBCIE WSZYSTKO ABY NIE KUPOWAĂ CHIĂSKIEGO SPRZĂTU.
BO JEDYNA RZECZ CHIĂSKA ,KTĂRA NIE JEST DO DUPY TO PAPIER TOALETOWY.
Pozdrawiam |
Z perspektywy posiadania Chinola tylko do uÂżytku od ÂświĂŞta trudno mi siĂŞ do koĂąca z tym zgodziĂŚ.
Jak do tej pory zrobiÂłem nim zaprawki oraz ramkĂŞ atrapy i dalej czekam do lata bo siĂŞ warunki skoĂączyÂły. Na lato juÂż czeka kolejny gruchot do poÂłatania + zbiornik po LPG do przystosowania na dodatkowy zbiornik powietrza dla Chinola. MoÂże nawet caÂłoÂściĂłwkĂŞ tym "super zestawem" zrobiĂŞ.
Jak na moje super amatorskie warunki nie narzekam. W sumie zimÂą mogĂŞ nawet koÂła napompowaĂŚ, a nie siĂŞ po stacjach paliw woziĂŚ...
... a Chinol przy tym epizodzie siê nawet zepsuÌ nie zd¹¿y³. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-22, 23:20
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Mnie chiùski einhell popsu³ siê kilka razy w 1 roku (uszczelka pod g³owic¹ ,zawór bezpieczeùstwa , zawór zwrotny, ukruszy³ siê te¿ króciec z manometrem ,nie wspomnê , ¿e szybkoz³¹czki mia³y otwory o œr. 4mm ! ).Narzêdzia pneumatyczne ,piaskarka i dobry pistolet nie bêd¹ dzia³aÌ .
JeÂżeli juÂż ktoÂś ma chiĂąski to trudno ja pisaÂłem ,Âże jak ktoÂś ma zamiar kupiĂŚ to lepiej doÂłoÂżyĂŚ i nabyĂŚ nawet polski uÂżywany .NapisaÂłem to bo teÂż kupiÂłem marketowy i bardzo siĂŞ zawiodÂłem wiĂŞc dajĂŞ myÂślĂŞ dobrÂą radĂŞ innym.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-11-23, 06:37
|
0
|
|
|
|
jarbia,
Nie jestem profesjonalist¹ tylko amatorem i to jeszcze od œwiêta. Mój Chinol nie zd¹¿y³ siê jeszcze zepsuÌ, a by³o ju¿ na forum nie raz, ¿e przy codziennym u¿ytkowaniu sypi¹ siê Chinole na potêgê. Z mojego punktu widzenia nie widzê sensu w kupowaniu sprzêtu za du¿o wiêksze pieni¹dze na dwa malowania, no mo¿e jeszcze coœ kiedyœ pomalujê...
JakoœÌ Chinoli jest tragiczna, u mnie przyci¹³ siê reduktor, ale teraz dzia³a i pytanie kiedy siê znowu przytnie. Kupi³em Chinola w sklepie internetowym, który udzieli³ gwarancji, tak wiêc jakby siê na dzieù dobry mocno posypa³ to mo¿na go by³o reklamowaÌ. Do tego ma zacinaj¹ce siê szybkoz³¹cze, ale mam to w d... Nie bêdê go reklamowa³ na jedn¹ duperelê. Tak jak pisa³em mam w planie pod³¹czenie zbiornika po LPG i bêdê malowa³ tylko na spadku ciœnienia o 2bary. Zbiornik LPG mam za free po starym aucie, jedyny koszt to przy³¹cza i kawa³ek wê¿a.
Z tego co napisaÂłeÂś mogĂŞ wywnioskowaĂŚ, Âże potrzebujesz niezawodnego sprzĂŞtu do intensywnej pracy, ale to nie ten dziaÂł... |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-23, 11:00
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Ja teÂż jestem amatorem i tylko prĂłbujĂŞ przewrotnie powiedzieĂŚ ,Âże nas amatorĂłw nie staĂŚ na kiepski i nie przemyslanie zakupiony sprzĂŞt .Mnie akurat ten chiĂąski 50 l einhell kosztowaÂł 600 zÂł plus naprawy ok 300 a wana moÂżna juÂż kupiĂŚ ze 150 l.zbiornikiem za 1200 zÂł a moÂże trafiĂŚ siĂŞ taĂąszy .
Masz racjĂŞ Âże do okazjonalnego uÂżytku nie opÂłaca siĂŞ kupowaĂŚ drogiego sprzĂŞtu ,a juÂż do lakierowania jak siĂŞ coÂś robi 2 razy w roku to lepiej daĂŚ do lakiernika bo siĂŞ sprzĂŞt w ogĂłle nie spÂłaci.Najgorsze jest to ,Âże w miarĂŞ jedzenia apetyt roÂśnie i nawet w Twoim przypadku sam widzisz doczepiasz juÂż dodatkowa butlĂŞ bo nie starcza sam kompresor (teÂż tak robiÂłem stÂąd ten post) .Ty akurat masz butlĂŞ za darmo ale inni muszÂą jÂą kupiĂŚ. Ciekawy jestem co bĂŞdziesz miaÂł za rok czy dwa ?
Ja nie czepiam siê ,tylko staram siê kolegom amatorom daÌ ¿yczliw¹ radê aby nie pope³nili takich b³êdów jakie ja kiedyœ pope³ni³em przy zakupie sprzêtu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-11-23, 12:29
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | a wana moÂżna juÂż kupiĂŚ ze 150 l.zbiornikiem za 1200 zÂł a moÂże trafiĂŚ siĂŞ taĂąszy . |
Plus remont waÂłu, szlif cylindrĂłw i wymiana zaworkĂłw padajÂących na potĂŞgĂŞ.
Takie niespodzianki czekajÂą na tych co CiĂŞ posÂłuchajÂą.
I tak jak piszesz - jedno, dwa lakierowania w roku, to i wan wytrzyma, ale jak sie rozpĂŞdzisz.... to zamiast malowaĂŚ , to za majsterkowicza i serwisanta bĂŞdziesz robiÂł.
DodajÂąc do tego Âże amatorzy z reguÂły majÂą instalacjĂŞ jednofazowÂą... co im poradzisz???
Kup wana, wyst¹p do energetyki o warunki na przy³¹cze 3fazowe...
jarbia napisał/a: | a juÂż do lakierowania jak siĂŞ coÂś robi 2 razy w roku to lepiej daĂŚ do lakiernika bo siĂŞ sprzĂŞt w ogĂłle nie spÂłaci. |
A kiedy jeden element u lakiernika kosztuje tyle co nowy kompresor marki xxxxx ktĂłry posÂłuÂży do owocnej nauki podstaw lakiernictwa.
A co bĂŞdzie dalej... to juÂż caÂłkiem inna i odlegÂła sprawa.
Do tego dodaj sobie to ¿e kolega pisze na forum po to aby zacz¹Ì coœ porabiaÌ samemu.
Ja to nazywam --- z biedy, czy ciĂŞcia kosztĂłw w autach gdzie wyglÂąd powÂłoki lakierniczej nie musi byĂŚ perfekcyjny a auto prĂŞdzej trafi na zÂłom niÂż ten lakier zejdzie.
To takie uogulnienie.
A Ty proponujesz udanie siĂŞ do lakiernika.
Smieszne to jest. jarbia napisał/a: | Ja nie czepiam siĂŞ ,tylko staram siĂŞ kolegom amatorom daĂŚ ÂżyczliwÂą radĂŞ aby nie popeÂłnili takich b³êdĂłw jakie ja kiedyÂś popeÂłniÂłem przy zakupie sprzĂŞtu. |
ProponujÂąc zakup 30 letniego wana.
PS
Nie bĂŞdĂŞ juz poprawiaÂł tego co napisaÂłem o sypiÂących siĂŞ zaworkach, bo miaÂłem na myÂśli polski kompresor aspa.
Reszta sie zgadza.
No i wydajnoœÌ tych kompresorów nie powala na kolana.
Ja nie polecam nic ze stajni EXPO i innych podobnych konstrukcyjnie o zmienionych kolorach tylko.
To jest szajs na ktĂłrym siĂŞ przejechaÂłem.
Za to moje poczÂątki byÂły mega wypasione, bo nie bĂŞdÂąc lakiernikiem braÂłem przykÂład z tego na czym porabiali garazowi lakiernicy w starych czasach.
KoleÂś miaÂł 24 litrowy kompresorek bezolejowy i na nim ÂśmigaÂł cieszÂąc sie Âże niema oleju a co za tym idzie oczek na elementach.
Ja kupiÂłem wtedy aitrech 24 litry o mocy 2.4 kW i w swojej niewiedzy ÂśmigaÂłem nim 5 lat i daÂłem go koledze dalej co nim miaÂł porabiaĂŚ.
W swojej niewiedzy miaÂłem teÂż na start mega wypasiony pistolet lakierniczy firmy Krautzberger Perfect-3 Made In Germany. Nowy z kartonika. Odpowiednik saty, wtedy byĂŚ moÂże lepszy od tamtych modeli saty.
Ale nie wiedzia³em co to za cacko i kilkudziesiêciokrotne czyszczenie zaschniêtych materia³ów w dyszy spowodowa³o ¿e szczotka druciana rozkalibrowa³a kana³y powietrzne w rozpylaczu.
Dlaczego tak sie rozpisaÂłem o pistolecie.
Bo jak na poczÂątek kupisz wszystko najtansze i najpodlejszej jakoÂści, to zaciĂŞcie lakiernicze szybko siĂŞ skoĂączy i nie podoÂłasz Âżadnej naprawie.
A dzis sÂą fora lakiernicze i wiedza na wyciagniĂŞcie rĂŞki.
Wystarczy chcieĂŚ. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-23, 16:01
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Ja wana kupi³em rok temu i nawet po katowaniu narzêdziami pneumatycznymi i ma³¹ piaskark¹ ,gdzie pracuje non stop nic siê nie popsu³o .Na pewno masz racjê ¿e wydajnoœÌ nie powala,ale ja jak pisa³em mam tylko porównanie do mojego wtedy nowego awaryjnego einhella, na którym narzêdzia pneumatyczne nie dzia³a³y .Na pewno ta moja sprê¿arka to nie szczyt marzeù , ale ja jestem z niej zadowolony. a co do szlifu to wiem ¿e mo¿na go w ogóle tu wykonaÌ. Nie wiem ,czy w chiùskich siê da ? Koszt zaworka 85 z³ te¿ mnie nie powala, tym bardziej ,¿e na razie nic nie wskazuje na potrzebê wymiany.
Ja korzystam ze sprĂŞÂżarki hobbystycznie ale rzeczywiÂście zapomniaÂłem ,Âże moÂżna sprĂŞÂżarki uÂżywaĂŚ mniej niÂż ja uÂżywam i wtedy moÂże marketowa siĂŞ sprawdzi w szczegĂłlnoÂści jak ktoÂś nie ma 3 faz.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-11-23, 17:50
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | Witam
Ja wana kupi³em rok temu i nawet po katowaniu narzêdziami pneumatycznymi i ma³¹ piaskark¹ ,gdzie pracuje non stop nic siê nie popsu³o(...) |
...amator powiadasz... |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-23, 19:02
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
witam
Gall ,Ÿle siê wyrazi³em,chodzi³o mi oto ¿e jak pod³¹czê pneumatyczne, a szczególnie moja piaskareczkê, to wtedy sprê¿arka chodzi prawie non stop, a nie ,¿e mam non stop robotê i powa¿nie jestem tylko amatorem.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-11-23, 19:26
|
0
|
|
|
|
W sumie to trzeba byÂło by to inaczej opisaĂŚ.
Do mini-kompresorĂłw sÂą mini-pistolety.
Do takiego mini-kompresora mo¿na podpi¹Ì np Satê miniJet 3000 B HVLP -
http://www.sata.pl/produk...kat=2&podzial=1
PowyÂższy pistolet ma zapotrzebowanie powietrza na poziomie 115 litrĂłw na minutĂŞ. TakÂże da radĂŞ nim lakierowaĂŚ nawet z najmniej wydajnym kompresorem z zestawienia. Ten miniJet z dyszÂą 1.4 SR ma ÂśrednicĂŞ natrysku (o ile dobrze pamiĂŞtam) 14cm. TakÂże trochĂŞ siĂŞ namachawszy da siĂŞ tym polakierowaĂŚ wiĂŞksze elementy.
Do "normalnych" pistoletĂłw trzeba mieĂŚ wydajniejszy kompresor. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-11-24, 00:42
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Chcê jeszcze dodaÌ do poprzedniego mojego postu ,¿e kupi³em mojego staruszka wana sugeruj¹c siê postami doœwiadczonych u¿ytkowników na ró¿nych forach.
Jak napisa³ Lackdoctor ja kupi³em go z biedy jak mia³bym wiêcej kasy to kupi³bym takiego nowego.Swoj¹ drog¹ 30 lat pracy i nadal dzia³a ! ciekawe jaki chinol tyle wytrzyma .Nawet jak trzeba bêdzie zrobiÌ wiêkszy remont to czêœci s¹ jeszcze dostêpne ,konstrukcja jest doœÌ solidna ¿eliwna obudowa i powinna wytrzymaÌ u amatora nastêpne 30 lat.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-02, 19:10
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | (...) kupiÂłem mojego staruszka wana sugerujÂąc siĂŞ postami doÂświadczonych uÂżytkownikĂłw na ró¿nych forach. (...)
|
ZrobiÂłem dokÂładnie odwrotnie, majÂąc na uwadze doÂświadczonych uÂżytkownikĂłw forum, ktĂłrzy z racji swojego wÂłasnego doÂświadczenia zawsze zaproponujÂą coÂś drogiego i niezawodnego.
jarbia napisał/a: | (...)Jak napisaÂł Lackdoctor ja kupiÂłem go z biedy jak miaÂłbym wiĂŞcej kasy to kupiÂłbym takiego nowego. (...)
|
MĂłj budÂżet byÂł ograniczony do max 300 zÂł z malutkim haczykiem, a godnej uÂżywki za takÂą cenÂą nie znalazÂłem niestety.
Co do butli to perspektywa zakupu nowej butli za 3 paczki teÂż nie wchodziÂła w rachubĂŞ, ale przypadkiem wpadÂła mi w rĂŞce 15-sto letnia uÂżywka za free...
...a wystarczyÂło siĂŞ tylko rozejrzeĂŚ... |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-12-02, 19:50
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Gall ,rzeczywiœcie w tym przedziale cenowym nie dostaniesz takiego jak ja kupi³em .Mam szczer¹ nadziejê ,¿e twoja sprê¿arka bêdzie pracowaÌ bezawaryjnie .Bo jak pisa³em mój einhell psu³ siê na potêgê ,szczególnie jak trochê wiêcej na nim pracowa³em.Butle od samochodowej instalacji gazowej kupione na z³omie te¿ dodatkowo stosujê ,bo pozosta³y mi po poprzedniej instalacji jak mia³em tylko chiùczyka.SprawdŸ tylko przekrój wewnêtrzny szybkoz³¹czek ,bo w moim by³y tylko 4mm œrednicy i nawet malutka szlifierka pneumatyczna nie dzia³a³a.Moje rady co do zakupu u¿ywanego wana tyczy³y siê kogoœ z troszkê wiêkszym bud¿etem i podobnymi do moich potrzebami,czyli do zajmowania siê amatorsk¹ renowacj¹ motocykli.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-03, 20:28
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | (...)Mam szczerÂą nadziejĂŞ ,Âże twoja sprĂŞÂżarka bĂŞdzie pracowaĂŚ bezawaryjnie .Bo jak pisaÂłem mĂłj einhell psuÂł siĂŞ na potĂŞgĂŞ ,szczegĂłlnie jak trochĂŞ wiĂŞcej na nim pracowaÂłem. |
Kolega te¿ skusi³ siê na chinola 24l i to du¿o wczeœniej ni¿ ja. Chinol wyzion¹³ duch przy malowaniu non stop przez parê godzin bez przerwy. Spoci³ siê i zawory diabe³ wzi¹³ po czym chinol trafi³ na z³om bo czêœci nie by³o do naprawy. Ju¿ sama kultura pracy takiego kompresora wskazuje na to, ¿e szybko siê musi skoùczyÌ cylinder przy d³u¿szym obci¹¿eniu bez przerwy. Dlatego maj¹c na uwadze wszystkie problemy na forum i u znajomych obchodzê siê z moj¹ zabawk¹ jak z jajkiem, dodatkowa butla i malowanie tylko na spadku ciœnienia o 2bary oraz nabijanie na dwie lub trzy raty do pe³na powinno spowolniÌ tempo jego zu¿ycia.
jarbia napisał/a: | (...)SprawdÂź tylko przekrĂłj wewnĂŞtrzny szybkoz³¹czek ,bo w moim byÂły tylko 4mm Âśrednicy i nawet malutka szlifierka pneumatyczna nie dziaÂłaÂła |
Mam szybkoz³¹cza 1/4", tak wiêc przekrój jest malutki, ale nie mam zamiaru u¿ywaÌ narzêdzi pneumatycznych, bo to zabije chinola i to przy pierwszym podejœciu do wiêkszej powierzchni.
jarbia napisał/a: | (...)Moje rady co do zakupu uÂżywanego wana tyczyÂły siĂŞ kogoÂś z troszkĂŞ wiĂŞkszym budÂżetem i podobnymi do moich potrzebami,czyli do zajmowania siĂŞ amatorskÂą renowacjÂą motocykli. |
To ju¿ na moje taka pó³-amatorka, a moje podejœcie do tematu lakierowania to nic innego jak "zabawa", bo nawet amatork¹ bym tego nie nazwa³ z takim sprzêtem.
...ale co najwaÂżniejsze to to, Âże siĂŞ da tylko sporo kombinowaĂŚ trzeba. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-12-03, 22:01
|
0
|
|
|
|
W instrukcji mojego kompresora jest wyraÂźnie napisane Âże moÂże on pracowaĂŚ przez 18 minut na kaÂżdÂą godzinĂŞ. JeÂżeli twĂłj kolega uÂżywaÂł chiĂąskiego kompresora przez kilka godzin, bez przerw na ostudzenie, to ciĂŞÂżko siĂŞ dziwiĂŚ Âże mu siĂŞ rozsypaÂł. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-03, 22:41
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | W instrukcji mojego kompresora jest wyraÂźnie napisane Âże moÂże on pracowaĂŚ przez 18 minut na kaÂżdÂą godzinĂŞ. JeÂżeli twĂłj kolega uÂżywaÂł chiĂąskiego kompresora przez kilka godzin, bez przerw na ostudzenie, to ciĂŞÂżko siĂŞ dziwiĂŚ Âże mu siĂŞ rozsypaÂł. |
On kupiÂł go na allegro - pewne bez instrukcji. |
|
|
|
 |
Yaro_Puma
|
Wysłany: 2011-12-11, 14:20
|
0
|
|
|
|
Witam,
jakie sa obiegowe opinie (ewentulanie czy ktos z Was mial do czynienia) z kompresomi firmy BASS POLSKA??? |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-11, 17:48
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Yaro_Puma
|
Wysłany: 2011-12-14, 22:44
|
0
|
|
|
|
Mam mozliwosc zakupic cos takiego, prosilbym o porady ewentualne wskazowki i ile to jest weug Was warte???
fmdk.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 494 raz(y) 137.22 KB |
vvpo.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 636 raz(y) 185.48 KB |
upvt.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 719 raz(y) 153.06 KB |
bazg.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 766 raz(y) 161.74 KB |
astt.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 808 raz(y) 126.77 KB |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-14, 22:56
|
0
|
|
|
|
Yaro_Puma,
Stara ale jara.
To jest WAN jeÂśli siĂŞ nie mylĂŞ (nie miaÂłem takiego sprzĂŞtu) i w przeciwieĂąstwie do aspy jest maÂło awaryjny.
CCC jak dobra cena to warto braÌ, ale sprawdŸ przed zakupem jak nabija - sprawdŸ wydajnoœÌ. |
|
|
|
 |
Yaro_Puma
|
Wysłany: 2011-12-14, 23:04
|
0
|
|
|
|
no wlasnie boje sie tych lat na karku, ja pojade ogladac to sprawdze ta wydajnosc, czy jest rzecywiscie jak na etykiecie,
zanim wpadlem na to zastanawialem sie nad metabo 320-10-100 lub walter 400-2.2-100 ??? co o tych dwochnapewno mniej wydajne ale nowki , sam nie wiem :? |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-12-15, 01:02
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Wg mnie to powa¿ny sprzêt do lakierowania wydajnoœÌ 850 l/min .Nie jest to WAN ale Pomet dzisiejszy Airpol .Jeœli jest w dobrym stanie i jest niedrogi to warto braÌ .Przy moim starym wanie to potwór .Kapitalny remont samej sprê¿arki nie jest tani , mo¿e wynieœÌ nawet ok 2500 z³. Czêsci s¹ dostêpne np zawory ok 140 z³.Mo¿na wiedzieÌ ile za ni¹ chc¹ ?. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-12-15, 01:29
|
0
|
|
|
|
Tylko sprawdÂź czy Ci instalacja wytrzyma. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-15, 02:00
|
0
|
|
|
|
Miki napisał/a: | Tylko sprawdÂź czy Ci instalacja wytrzyma. |
No, porypaÂłem siĂŞ.
Nawet nie powiekszyÂłem fotki.
8.5 kW to juÂż nadmierna moc jak na lakierowanie |
|
|
|
 |
Yaro_Puma
|
Wysłany: 2011-12-15, 16:21
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | MoÂżna wiedzieĂŚ ile za niÂą chcÂą ? |
Jak na chwile obecna 3800PLN, moze sie cos uda zbic, ale zobaczymy, bo widzialem tylko na zdjeciach. Jesli ktos chetny to moge pomoc w zakupie jesli sie w koncu sam nie zdecyduje,
Miki napisał/a: | Tylko sprawdÂź czy Ci instalacja wytrzyma. |
No wlasnie wczoraj czytalem na innym forum elektroniczno/elektrycznym, ze jak jeden gosc wlaczal tego potworka to pol wsi mialo niezly spadek napiecia
inny znowu pisal ze jak sie nie ma zabezpieczen min25A na fazie to bedzie wywalalo korki, no a u mnie jest 20A,hmmm i jeszcze kominowanie z trojfaza na podliczniku u tescia,
Lackdoctor napisał/a: | 8.5 kW to juÂż nadmierna moc jak na lakierowanie |
hmmm no wlasnie i tu pytanie czy potrzebuje takiego potworka, niby od nadmiaru glowa nie boli, ale : jeszcze chcialbym poznac wasza opinie o metabo, albo walterze 2.2kw (3KM), dwa tloki (metabo ma sprezarke ABAC, walter doklanie nie wiem, bo jeszcze nie gadalem z przedstwicielem, wydajnociach 320lmin i 400l/min czyli realnie ok 230l/min i w granicach 300/min, ze zbiornikami (to wzasadzie nie ma znaczenia i tak mam zbiornik/zbiorniki dodatkowe w sumie na ponad 200l), i dziala na 230V juz bez kombinowan z pradem w "norce" <lubie to okreslenie > |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2011-12-15, 16:39
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Za te pieniÂądze ja kupiÂłbym jakiÂś markowy nowy z mniejszym wydatkiem . |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-15, 17:02
|
0
|
|
|
|
jarbia,
Zgadzam siĂŞ w 100%
Tamten to przerost mocy nad moÂżliwoÂściami.
jarbia napisał/a: | nowy z mniejszym wydatkiem . |
W tych pieniÂądzach jest nowy 200 litrowy z wydajnoÂściÂą minimum 350 l/min.
WydajnoÂściÂą efektywnÂą oczywiÂście.
Jak 5 groszy do³ozysz to za 4300 masz ju¿ najbardziej odpowiednie dla Twoich potrzeb sprê¿arki o wydajnoœci 410-440 l/min i silniku o mocy 4kW, który t¹ wydajnoœÌ napêdzi.
Cytat: | Kompresor dla amatora - zestawienie. |
Aby streœciÌ ca³oœÌ...
2.2kW daje 230 l/min
3kW daje 350 l/min
4kW daje 440 l/min
5.5kW daje okolo i ponad 600 l/min
To sÂą dane uÂśrednione, ale prawdziwe i niema inaczej aby energia wyciÂśniĂŞta z maÂłego silnika byÂła oddana jako sprĂŞÂżone powietrze w iloÂści wiĂŞkszej.... jest odwrotnie, zawsze energii jest mniej.
SÂą jeszcze dobre profesjonalne konstrukcje jednostopniowe (trzytÂłokowa gwiazda) gdzie wydajnoÂści silnika 3kW wachajÂą siĂŞ w granicach 440-470 l/min.
To tyle na temat prawdziwych parametrĂłw sprĂŞÂżarek. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-12-15, 17:19
|
0
|
|
|
|
Ja bym za ten zabytek nawet tysiaka nie daÂł. Nie daj boÂże jak siĂŞ coÂś cenzura, a na pewno siĂŞ cenzura zapewne w momencie kiedy bĂŞdziesz w poÂłowie roboty. Za tÂą kasĂŞ to wyrwiesz nowy fajny kompresor z wydatkiem 400l i do lakierki Ci wystarczy. Kumpel za 3900(po maÂłych negocjacjach) kupiÂł takiego http://moto.allegro.pl/ab...1875625771.html nowego oczywiÂście. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-15, 18:16
|
0
|
|
|

|
zalezy po co ci to???jesli masz wiekszy garaz piaskujesz uzywasz duzo pneumatyki itp to sprzet dobry wytrzymal 30lat to i nastepne 30 posmiga,ale jesli tylko do lakierowania to strata kasy.mialem podobna o ile nie wieksza to sprzedalem bo mi korki wywalalo w zime jak olej gesciejszy:) ale to byl potwor,zbiornik 200l to co chwile sie wlaczyma na doslownie kilka sekund i odpoczywala:) |
|
|
|
 |
pixelix
|
Wysłany: 2011-12-16, 07:12
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisał/a: | No to geniusze,moÂże zamiast siĂŞ k³óciĂŚ ,napisali byÂście co nadaje siĂŞ w takim razie do malowania.Temat szeroki jak rzeka.Sam od jakiegoÂś czasu zastanawiam siĂŞ nad kupnem nowego kompresora .Na razie tylko naczytaÂłem siĂŞ co jest nie tak z tymi kompresorami ktĂłre sÂą ogĂłlnie dostĂŞpne np.na Alledrogo lub po marketach w przedziale do 1000zÂł i dochodzĂŞ do wniosku Âże nie ma odpowiedniego kompresora w tej cenie do malowania. No a jeÂżeli siĂŞ uÂżywa raz w miechu do polakierowania jakiegoÂś wraka,to nie ma sensu wywalaĂŚ paru tysiakĂłw na kompresor ,,PROFESJONALNY,PRZEMYSÂŁOWY",a jeÂżeli nie ma sensu,to co wybraĂŚ w przystĂŞpnej cenie???? |
Do malowania potrzebne jest: drabina, 3rodzaje wa³ków, 3-4pêdzle, rynienka do rozrobienai farby itd... W markecie budowlanym chêtnie udziel¹ szczegó³owych informacji. |
|
|
|