Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Osa_chojnice
|
Wys³any: 2012-01-02, 19:23 Dziwne pêcherze -tydzien po lakierowaniu. Pomocy.
|
0
|
|
|
|
Witam , szanownych lakierników. Ostatnio lakierowa³em skode fabie. Autko bylo po gradobiciu.Jakis Tydzien po lakierowaniu wstawilem skode do warsztatu w celu ogladniecia i dopieszczenia autka. Bo wytarciu samochodu z wody, malo co nie dostalem zawalu. Na kazdym elemencie lakierowanym , wyszly pecherze. Pocz±tkowo sadzilem , ze jest w nich woda ale po przebiciu pecherzy nic w nich nie bylo. przypominaja one pecherze na oklejonych szybach. poniewarz idzie je kciukem kulac. Wyglada to tragicznie. Dlatego przygotowuje sie do poprawki w nastepujacy sposob. (Dodam , ze samochod byl na szpachli natryskowej i potem na podkladzie)
1 - Szlifowanie lakierowanych elementow drgawka papierem 180 praktycznie do szpachli.
2- podklad
3-lakier
Co o tym sadzicie? moze ktos z Was wie od czego to jest
IMAG0057.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 1650 raz(y) 847.2 KB |
IMAG0057.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 521 raz(y) 847.2 KB |
IMAG0049.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 1549 raz(y) 982.04 KB |
|
|
|
|
|
Osa_chojnice
|
Wys³any: 2012-01-02, 19:24
|
0
|
|
|
|
Na pierwszym zdjeciu pecherze sa troszke za kurzona na ost widac je na rancie |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-01-02, 19:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Kolego a jak u Ciebie z przygotowaniem powietrza do lakierowania?
filtr?odolejacz?
mi to wygl±da na wodê lub olej ze sprê¿arki,miedzy baz± a podk³adem,chyba,¿e g³êbiej co¶ zareagowa³o szpachla natryskowa-podk³ad,aczkolwiek trudno to oceniæ po tych zdjêciach.
A nie sta³o auto na dworze po szpachlu natryskowym?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ignac2004
|
Wys³any: 2012-01-02, 20:03
|
0
|
|
|
|
Jakiej szpachli u¿ywa³e¶, i czy nie szlifowa³e¶ czasami na mokro?
Mo¿e brak izolacji po szpachlowaniu i wci±g³o trochê wilgoci? |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2012-01-02, 20:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
To raczej woda. Tym bardziej ¿e dodatkowo masz zmlecza³y klar dooko³a b±bli.
Teraz b±ble mog± byæ puste bo woda ju¿ odparowa³a przez mikropory lakieru.
Matujesz na mokro zapewne i co pó¼niej robisz do czasu lakierowania i ile ten czas trwa i w jakich warunkach stoi oraz jest lakierowane?
180 to mo¿e za ostro? 240 styknie raczej.
A co do tego co pó¼niej zrobiæ oraz do czego drzeæ to masz zagwozdkê bo to w sumie jeszcze zale¿y jaki efekt i na jak d³ugo mia³ byæ tej pracy - a dok³adnie chodzi o to jakie zabezpieczenie antykorozyjne mia³y te elementy pod podk³adem akrylowym?
Czyli czy je¶li nic nie by³o to czy nie drzeæ tego a¿ do samego spodu - a tym bardziej je¶li by³a tam go³a blachura. |
|
|
|
|
Osa_chojnice
|
Wys³any: 2012-01-02, 20:45
|
0
|
|
|
|
ODOLEJACZ jest , wody na bank nie bylo
Po blacharce przeszlifiwalem doklagnie elementy.
*szpachla z wloknem na pierwszy raz papier 60 gruby wiem ale profile trzeba zrobic
*szpachla zwykla BEKRA 3 warstwy cienkie
* Szpryca Novol, puder 4cr Wyciagana 150 recznie i 240 drgawka
* Podklad REDCAR (wyciagany delikatnie 400 recznie, puder i 800 na mokro poprawione reka 1200.
*Malowany niestety nie w komorze lecz w pomieszczeniu gdzie tylko maluje nie szlifuje. Temperatura nieco ponad 20 stopni w trakcie malowania. warunki mysle ze nie najgorsze zdarzy sie tylko kilka paprochow czasami az zal polerowac. Solidny wyciag.
Samochod przed cala naprawe w pomieszczeniu o temp 13 w nocy i 19 stopni od 9 do 22 kontakt z woda byl dwa dni przed lakierowaniem kiedy zmylem elementy woda z kurzu itp
Auto robilem w porywach na spokojnie zeby dobrze wszystko usiadlo i nie bylo fal .
Na zdjciu gdzie widac biale do okola to jest to kurz. jutro dodam inne foty
Jestem wkurzony bo raz sie wydaje ze to jest na lakierze raz ze na golej blaszy raz ze pod podkladem |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-02, 23:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Cytat: |
ODOLEJACZ jest , wody na bank nie bylo |
Trafi³e¶ z uwarunkowaniem dla wytr±cenia siê wody z instalacji.
Jak wiesz punkt rosy to nie jest sta³a warto¶æ.
Kilka dni temu @Kamilbusko mia³ taki sam problem i te¿ fajne warunki aplikacji.
Najbardziej Ci wspó³czujê tego darcia do... no w³asnie.
Bo jak za ma³o poprawisz to na nowym lakierze pêcherzyki wyjd± w miejscach dotychczas niewidocznych.
Jedyne co mozna zrobiæ to zapobiegaæ takiemu splotowi zdarzeñ (czyt. temperatury i wilgotno¶ci)
Jak skutecznie zapobiegaæ?
To ju¿ chyba nie muszê t³umaczyæ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Osa_chojnice
|
Wys³any: 2012-01-03, 20:38
|
0
|
|
|
|
nie moge uwierzyc ze to woda. lakieruje ok 8 samochodow miesiecznie. Woda to nie jest. dzis zdarlem trzy elementy dragwka podlaczona pod odkurzacz bo zauwarzylem ze lakier troche syfi papier. I niektore pechcerze byly na blaszy. A dodam , ze balacharz mial pomalowane miejca gdzie wyciagal wgnioty jakas farba na pedzel ktora strasznie sie kleila i mase kolek zuzylem ;/ Mam nadzieje , ze teraz to nie wyjdzie pod koniec tygodnia pomaluje go na podkladzik |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-01-03, 21:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
mo¿e posmarowa³ to unikorem...?
jakiego koloru ta farba? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-03, 22:08
|
0
|
|
|
|
Osa_chojnice napisa³/a: | I niektore pechcerze byly na blaszy. |
Mo¿e blacha ci±gnie wodê?
Jak to mówi moja ma³a córka... odsi±kn±³e¶ z wody blachê przed malowaniem??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2012-01-03, 22:17
|
0
|
|
|
|
Cytat: | gdzie wyciagal wgnioty jakas farba na pedzel ktora strasznie sie kleila i mase kolek zuzylem ;/ Mam nadzieje , ze teraz to nie wyjdzie pod koniec tygodnia pomaluje go na podkladzik
Tak± farbê któr± blacharz zabezpiecza miejsca klepane ,trza koniecznie usuwaæ!
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-03, 22:21
|
0
|
|
|
|
Koniecznie
Razem z t± klej±c± mazi±... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-03, 22:24
|
0
|
|
|
|
lak napisa³/a: | Tak± farbê któr± blacharz zabezpiecza miejsca klepane ,trza koniecznie usuwaæ! |
A jak jest kumaty blacharz i zabezpieczy epoksydem po uprzednim zmatowieniu??
Te¿ koniecznie trzeba drzeæ do blachy.. |
|
|
|
|
Osa_chojnice
|
Wys³any: 2012-01-05, 17:34
|
0
|
|
|
|
ten blacharz to raczej byl kowal. jak pomaluje to wstawie fotki i mam nadz , ze bedzie ok |
|
|
|