Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PrimoOne 
Wysłany: 2012-01-07, 14:17   RozwĂłj forum.
0
UP DOWN

Chcia³bym abyœcie w tym temacie umieœcili propozycje na rozwój forum. Co waszym zdaniem powinno siê znalê¿Ì, jak powinna zmieniÌ siê budowa i funkcjonalnœÌ, czego brakuje..

gugun 
Wysłany: 2012-01-07, 17:50   
0
UP DOWN

PrimoOne napisał/a:
Chcia³bym abyœcie w tym temacie umieœcili propozycje na rozwój forum. Co waszym zdaniem powinno siê znalê¿Ì, jak powinna zmieniÌ siê budowa i funkcjonalnœÌ, czego brakuje..
nie wiem jak u was ale u nas brakuje administracji ;) mamy praktycznie 1 moderatora ktory raz jest a raz go z tydzien nie ma :/ i syf sie robi.... :tak: juz nie wspominam o szarosciach widmowych tego forum,ale ci co maja cos do gadania by sie przydali :D dodatkowo mi nie dziala FAQ oraz jak chce zobaczyc komu pomoglem to pusta str. sie wyswietla.ps sorka ze wam tu w waszym dziale zawracam gitare no ale...pozdrawiam

Ulisses 
Wysłany: 2012-01-07, 23:38   
0
UP DOWN

Moze jakiÂś ranking prac? Ustalamy kategorie i kaÂżdy daje jedna swojÂą prace i kaÂżdy gÂłosuje, oczywiscie nie na swoja prace bo kaÂżdy by miaÂł po 1 gÂłosie:)

PrimoOne 
Wysłany: 2012-01-12, 15:02   
0
UP DOWN

ChodziÂło mi bardziej, o tematy ktĂłrych brakuje.. jakies tutoriale, podstawy rysunku, tematy przeklejone na poczÂątek, ktĂłre pomogÂą poczÂątkujÂącym, testy i opinie nt. aerografĂłw, wywiady, filmy.. czaicie??

emil1906 
Wysłany: 2012-01-12, 20:17   
0
UP DOWN

Brakuje konkretnego tematu o przygotowaniu ró¿nych powierzchni pod grafikê,w szczególnoœci karoserii.Jak przygotowaÌ?,grafikê montowaÌ na starym zmatowanym lakierze,czy te¿ lepiej po³o¿yÌ now¹ warstwê?przesuszanie siê bazy, co ile przelewaÌ klarem?a mo¿e da siê jakoœ spowolniÌ proces przesuszania? poz³acanie grafiki(szlagmetal) -jak prawid³owo wykonaÌ.

sebi
Wysłany: 2012-01-12, 23:35   
0
UP DOWN

Jestem tutaj nowy wiêc najpierw siê przywitam ,moim zdanie w³aœnie brakuje podstaw tak jak kolega PrimoOne napisa³ ,podstaw to znaczy jakiœ prace krok po kroku od przygotowania pod³o¿¹ po fina³

stek
Wysłany: 2012-01-13, 20:33   
0
UP DOWN

emil1906 napisał/a:
Brakuje konkretnego tematu o przygotowaniu ró¿nych powierzchni pod grafikê,w szczególnoœci karoserii.Jak przygotowaÌ?,grafikê montowaÌ na starym zmatowanym lakierze,czy te¿ lepiej po³o¿yÌ now¹ warstwê?przesuszanie siê bazy, co ile przelewaÌ klarem?a mo¿e da siê jakoœ spowolniÌ proces przesuszania? poz³acanie grafiki(szlagmetal) -jak prawid³owo wykonaÌ.

Witam, wÂłaÂśnie kolega ma racje to byÂłby super ciekawy temat, aha tak na skrĂłcie to chciaÂłem pozdrowiĂŚ grono airbruch-Ăłw zawsze jestem pod wraÂżeniem waszych prac, szacunek.

matzel 
Wysłany: 2012-01-13, 22:58   
0
UP DOWN

podstawy :)
jestem cieniasem, z rysunkiem nie wiele mam wspolnego, ale jak mam czas, to staram sie cos tam psiukac.
Interesuja mnie na przyklad kolejnosc nakÂładania farb, zaczynac od ciemniejszych, tak? Jak robic "ostre" przejscia, by kolor odcinal sie od siebie, a nie przechodzil jeden w drugi? zaklejacie wszystko co obok czy tylko na zdjeciach tego nie widac ;) ? Jak czesto zmieniacie kolor farby bÂądÂź jej odcien? Przy czarno-bialym psikaniu ilu srednio odcieni uÂżywacie? Testy farb oraz co mozna, a czego lepiej nie wlewac do aeografu ;)
Na forum jest sporo informacji, ale "tu troche" "tam troche"

Ulisses 
Wysłany: 2012-01-14, 16:44   
0
UP DOWN

Mnie zawsze interesowaÂło jak podczas malowania karoserii zabezpieczyc szyby i uszczelki. Zakryz zwykÂłym papierek? ale pod uszczelkÂą bedzie widac poprzednia farbe.

freezef1 
Wysłany: 2012-01-14, 17:03   
0
UP DOWN

jol pod uszczeliki wcisnij kabec sreddnicy 6mm i ci sie ladnie uszczelka odsunie od powierzchni a w samym rogu gdzie wcisniesz kabel (okragly) i tak nikt nie bedzie widzial:) dziala lux jezeli wlsciciel nie chce zdejmowac szyb itp...

1 wygnie sie do gory osdsunie sie od blachy
2 pod katem psiukaj i ci sie lad nie pod sam kabelek wyleje
3 Kabel:P:P

Oczywiscie wiadomo lepiej zdjac niz kombinowac ale jezeli nie ma sie pozwolenia od wlasciciela to trzeba kombinowac :) pozdro

Untitled.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 47.1 KB

Ulisses 
Wysłany: 2012-01-14, 17:11   
0
UP DOWN

DziĂŞki od razu krok do przodu.
A jeszce takie pytanie a propos czyszczenia sprzÂątu, uÂżywacie wanienki ultradzwiĂŞkowej?

freezef1 
Wysłany: 2012-01-14, 17:17   
0
UP DOWN

no ba ze tak :) bardzo fajna i przydatna zabawka:)

PrimoOne 
Wysłany: 2012-01-14, 18:45   
0
UP DOWN

Widze Âże kaÂżdy ma swoje prywatne pytania i problemy, ktĂłre z tematem, czyli rozwojem forum maja niewiele wspĂłlnego.. A odpowiedzi na nie sa w necie.. tylko troche pracy i zaangazowania..

Mcdevil 
Wysłany: 2012-01-19, 13:55   
0
UP DOWN

"testy i opinie nt. aerografĂłw, wywiady, filmy.. czaicie??" to tak trochĂŞ Laba przypomiona :)
Fajnie Âże ci chce siĂŞ robiĂŚ coÂś w temacie.
Z moich prywatnych obserwacji to ciĂŞÂżki temat. Frekwencja jest problemem.
Masa wymiĂŞka juÂż na poczÂątku po jakimÂś chinolu.
CzêœÌ która siê rozkrêca ma du¿o na g³owie i zlewa forum.
No i jest jescze taka menda jak ja, ktĂłra tylko po pracy pobiadoli, a nowych projektĂłw ni ma :(. MoÂże jakiÂś temat wrzucĂŞ po weekendzie, o ile siĂŞ nie zeszmacĂŞ.
"Brakuje konkretnego tematu o przygotowaniu ró¿nych powierzchni pod grafikê,w szczególnoœci karoserii.Jak przygotowaÌ?" To mo¿esz znaleŸÌ wy¿ej u lakierników zamieniaj¹c baza na aero. Choœ nie mówiê ¿e nie przyda³ by siê jakiœ wypasiony tutek okiem bruschera.
Pozdro

toorop
Wysłany: 2012-01-30, 23:22   
0
UP DOWN

o przygotowaniu powierzchni moze cos byc na yt... co prawda wiekszosc po angielsku.
moja propozycja to moze troche filmikow (tutoriali) nie koniecznie tych dostepnych po wpisaniu airbrush na youtube albo google, chociaz po dluzszym "grzebaniu" mozna znalezc cos ciekawego, mysle berdziej o tym zeby sami forumowicze w miare mozliwosci oczywiscie nagrywali co i jak robia, sporo jest filmow z samego malowania a niewiele od samego poczatku, czyli glupie wlewanie farby do aero i kilka slowo niej, mysle ze to moglo by pomagac.
Mcdevil napisał/a:
"testy i opinie nt. aerografĂłw, wywiady, filmy.. czaicie??" to tak trochĂŞ Laba przypomiona

moze i przypomina ale jesli sie nie myle (co jest calkiem mozliwe) airbrushlab umarlo

Asellus5
Wysłany: 2012-02-22, 20:58   
0
UP DOWN

Wymiana wlasnych doswiadczen bylaby dobrym pomyslem,jednemu dobrze wychodzi brzoza drogiemu swierk a trezeci czytajac forum bylby wstanie namalowac las!wiecie o czym mowie? kazdy chcialby toturial zobaczyc-ok! to fajna sprawa,tylko coz to bedzie za forum gdzie kazdy wezmie sobie taki a taki karton,takie a takie farby,wymiesza z tym i tamtym a wyjdzie mu to i to!,forum sluzy do wymiany doswiadczen,czerpania z wiedzy innych chetnych sie nia podzielic,reszta to praktyka,chetnie bym widzial rozdzial np pod tytulem KOLORYSTYKA gdzie bylyby informacje o kolorach,sa wsrod nas plastycy,artysci.studenci,moze i nauczyciele z wiedza i warsztatem w innej dziedzinie przydatnym tez i tu! Kacik z poradami tez by sie przydal! a takze takie normalne dyskusje nad np.filmikiem z youTube typu-jak on to zrobil?

manieks 
Wysłany: 2012-02-27, 15:24   
0
UP DOWN

toorop napisał/a:
moze i przypomina ale jesli sie nie myle (co jest calkiem mozliwe) airbrushlab umarlo

Lab wstaÂł juÂż z martwych :roll:

osiouek 
Wysłany: 2012-02-27, 15:45   
0
UP DOWN

manieks napisał/a:
toorop napisał/a:

Lab wstaÂł juÂż z martwych :roll:

Hurraa! ;)

acidhouse_One
Wysłany: 2012-06-16, 07:24   
0
UP DOWN

acidhouse brakuje ;P (nawet hasÂła nie pamiĂŞta)
pozdro dla wszystkich dobrych ChÂłopakĂłw ktĂłrzy odwalajÂą harytatywĂŞ w tej krainie
P.S. co u Was ? bo ja przebyÂłem metamorfozĂŞ i sporo by opowiadaĂŚ, w sumie to kazdy przez te pare lat sie zmieniÂł :)
Pozdrawiam wszystkie nowe OsobowoÂści ktĂłre kochajÂą to co robiÂą a robiÂą to dobrze :cool:

emil1906 
Wysłany: 2012-06-17, 22:11   
0
UP DOWN

Powracasz do sztuki? ;P

acidhouse_One
Wysłany: 2012-06-18, 07:23   
0
UP DOWN

Sztuka powraca do mnie bezwiednie samoczynnie Âżyciowo :)

teac27 
Wysłany: 2013-01-24, 08:06   
0
UP DOWN

ja proponuje dac po jednym moderatorze do konkretnego dziaÂłu .. np : Homera do dziaÂłu z blacharstwem .. Gunguna i doktorka do dziaÂłu z lakiernictwem .. itd.. Bo Projekter nas juz nie odwiedza .. poniewaÂż nic tu sie nie dzieje .. zagladne po dwoch dniach na forum a tu 2 nowe posty ... z czego to wszystkie Yamahera ktĂłry teÂż sie udziela .. tak wiec moÂże coÂś w tym kierunku ..

Siekiera
Wysłany: 2013-01-24, 08:46   
+2
UP DOWN

Nie wiem czy w tym temacie jest odpowiednio ale coÂś mi siĂŞ wydaje Âże moderatorzy ktĂłrzy pilnujÂą porzÂądku nie wniosÂą nic nowego, a moÂże siĂŞ mylĂŞ. Ten marazm na forum jest chyba odzorowaniem tego co siĂŞ dzieje w naszej branÂży w realu. Wiadomo Âże starzy lakiernicy rzadko chodzÂą po forach, to domena raczej mÂłodych a jak mÂłodzi majÂą siĂŞ angaÂżowaĂŚ jak tu nie widaĂŚ perspektyw. MoÂże to efekt zimy i jak Âśniegi stopniejÂą a sÂłoneczko bĂŞdzie lepiej ÂświeciÂło to wrĂłcÂą chĂŞci :roll:
Wydaje mi siĂŞ Âże oglÂądajÂących i czytajÂących jest sporo ale brakuje odwagi do pisania.

hamir 
Wysłany: 2013-01-24, 14:28   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
czytajÂących jest sporo ale brakuje odwagi do pisania.
a jak myÂślisz czemu tak jest?

lordik 
Wysłany: 2013-01-24, 20:35   
0
UP DOWN
narazie amator :)

PrzydaÂł by siĂŞ jakiÂś DziaÂł "Imprezy Zloty Targi"

juny 
Wysłany: 2013-01-24, 20:38   
0
UP DOWN

A takÂże szkolenia i ogloszenia pracy

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-25, 00:57   
0
UP DOWN

przydaÂło by sie wiele hehe :D

Ja ost szukaÂłem np Zabezpieczania podwozia ;)

Napisac kilka wersji tanich srednich i b drogich. do aut osobowych uzytkowych i terenowych :) kilka wariantĂłw duzo fotek opisow szeczeoglych ile czasu jakie sprzety bajery itp :)

i dziaÂł by trzeba zrobic POGROMCY MITOW :D !! bo na forum czytam ze mozna polac podÂłoge woda zeby sie nie kurzyÂło w ksiazce czytam ze zabrania sie bo za duzo wigloc :D i takich przypadkĂłw jest masa!!!

teac27 
Wysłany: 2013-01-25, 12:49   
0
UP DOWN

oo z tymi pogromcami mitĂłw to strzaÂł w dupcie Âładnej blondyneczki ! :D albo brunetki :D takie ahhhhhhhhh GOOD ASSSS... XD

A boja sie pytaĂŚ bo jest zaraz odpowiedz : POSZUKAJ , juÂż byÂło .. !!

hamir 
Wysłany: 2013-01-25, 14:06   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
POGROMCY MITOW
dobry pomysl,ale znajÂąc Âżycie,zaraz znajdÂą sie sprzeczne informacje i po paru postach dojdzie do prywatnych przepychanek,drwin i kpin...

gugun 
Wysłany: 2013-01-25, 22:29   
0
UP DOWN

wszystkie pomysly ok. ale patrzac w przyszlosc kazdy do du.... czym wiecej dzia³ów i innych tym wiekszy burdel na forum...ja osobiscie lubie forum g³ównie za jego prostote i ³atwosc obslugi ^^ a kazdy problem idzie zawsze do jakiegos dzialu wrzucic...gdyby bylo z 15 dzia³ow i 30 poddzialow to byl by 1 wielki balagan i pustka...2 sprawa zwiekszona liczba moderatorow i osob odpowiedzialnych za forum...nie mam nic przeciwko,ale skoro ostatnio nie ma zadnego balaganu i malo sie dzieje to nie widze sensu zeby komus zawracac glowe bo moderatorow juz jest na forum wpip i jeszcze troche...fakt ze nieaktywnych ale zawsze...a co do pomyslow z nowymi tematami,podklejeniem czegos i sprzataniem to ja jestem otwarty na propozycje,byle by to mialo rece i nogi..
a na koniec dodam ze juz wybraliscie zlydzial i temat do tejrozmowy,a co dopiero jakby kilka innych jeszcze powstalo ^^

lordik 
Wysłany: 2013-01-28, 19:49   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Podklej coÂś do tematu
"Systemy mieszalnikowe"
o jakichÂś zlotach i imprezach jakieÂś targi albo coÂś gdzie firmy prezentujÂą swoje materiaÂły itp.
jakieÂś nowoÂści szkolenia ciekawostki.

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu