Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Mlody771
Wys³any: 2012-01-18, 10:10   Lakierowanie ca³ego auta - dobrze je pojmuje?
0
UP DOWN

Siemka, planujê polakierowanie ca³ego auta "Honda Prelude IVgen." z tego co wyczyta³em na forum potrzebujê na to ok. 2L bazy i 4L klaru.

Ca³y proces lakierowania z przygotowaniem wyobra¿am sobie w ten sposób:

1. Miejsca w których pojawi³y siê ma³e pêcherzyki rdzy zdzieram do zera nastêpnie k³adê podk³ad ewentualnie deko szpachli i na ni± podk³ad.

2. Nastêpnie ca³± karoseriê dok³adnie matujê papierem wodnym 2000 (czy zmatowane auto mo¿e postaæ w gara¿u przed lakierowaniem miesi±c-dwa?) i odt³uszczam

3. Malujê baz± ca³e autko kilka warstw (odstêpy miêdzy warstwami 10-15min?) bazy ju¿ nie matujê przed klarem?

4. Malowanie klarem (odstêp od bazy 30min?) ca³ego auta (odstêp miêdzy warstwami 10-15min?)

I teraz moje pytanie czy wszystko postanowi³em zrobiæ tak jak powinno byæ? Je¶li nie to poproszê o jakie¶ podpowiedzi, porady dotycz±ce tego co zrobiæ inaczej.

Malowa³em ju¿ ca³e auto lakierem matowym ale to inna bajka jest ni¿ baz± z klarem.

I jeszcze jedno mam pytanko by³em w lakierni zapytaæ o bazê i Pani w lakierni powiedzia³a mi ¿e do tego lakieru nie trzeba u¿ywaæ utwardzacza, prawda czy zmieniæ lakiernie?

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za odpowiedz.

Miki
Wys³any: 2012-01-18, 12:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Przeczyta³e¶ to co napisa³e¶ czy tylko napisa³e¶? Na tym forum wszystko co trzeba zosta³o ju¿ napisane, a ty wymy¶lasz nowe technologie. Poczytaj troszeczkê forum i znajdziesz wszystko co chcesz.

gugun 
Wys³any: 2012-01-18, 12:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
na poczatek proponuje dial fotorelacje tam jest duzo informacji+ dokumentacja obrazkowa.jesli dalej nie bedziesz czegos wiedzia³,pytaj

kalbi 
Wys³any: 2012-01-18, 16:20   Re: Lakierowanie ca³ego auta - dobrze je pojmuje?
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Mlody771 napisa³/a:
Siemka, planujê polakierowanie ca³ego auta "Honda Prelude IVgen." z tego co wyczyta³em na forum potrzebujê na to ok. 2L bazy i 4L klaru.

Ca³y proces lakierowania z przygotowaniem wyobra¿am sobie w ten sposób:

1. Miejsca w których pojawi³y siê ma³e pêcherzyki rdzy zdzieram do zera nastêpnie k³adê podk³ad ewentualnie deko szpachli i na ni± podk³ad.

2. Nastêpnie ca³± karoseriê dok³adnie matujê papierem wodnym 2000 (czy zmatowane auto mo¿e postaæ w gara¿u przed lakierowaniem miesi±c-dwa?) i odt³uszczam

3. Malujê baz± ca³e autko kilka warstw (odstêpy miêdzy warstwami 10-15min?) bazy ju¿ nie matujê przed klarem?

4. Malowanie klarem (odstêp od bazy 30min?) ca³ego auta (odstêp miêdzy warstwami 10-15min?)

I teraz moje pytanie czy wszystko postanowi³em zrobiæ tak jak powinno byæ? Je¶li nie to poproszê o jakie¶ podpowiedzi, porady dotycz±ce tego co zrobiæ inaczej.

Malowa³em ju¿ ca³e auto lakierem matowym ale to inna bajka jest ni¿ baz± z klarem.

I jeszcze jedno mam pytanko by³em w lakierni zapytaæ o bazê i Pani w lakierni powiedzia³a mi ¿e do tego lakieru nie trzeba u¿ywaæ utwardzacza, prawda czy zmieniæ lakiernie?

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za odpowiedz.

ad. 1 ok (podk³ad epoksydowy, szpachla, podk³ad akrylowy
ad. 2 1000 wystarczy, bo po 2000 nie ma przyczepno¶ci baza, w gara¿u ocieplanym mo¿e postaæ
ad. 3 w zale¿no¶ci od systemu, krycia itd od 2 do 3 a nawet i wiêcej - zale¿y od jako¶ci bazy i si³y jej krycia ale im cieniej tym lepiej dlatego wa¿ne jest odpowiednie t³o pod dany kolor
ad.4 baza musi byæ matowa i na to lakier bezbarwny, w zale¿no¶ci od temp. otoczenia 10-15 min, odstêpy lak bezb tez w zale¿no¶ci od temp i zaleceñ producenta

do bazy utwardzacza nie dajemy tylko je¶li to konwencja dodajemy rozcieñczalnik w celu nadania odpowiedniej lepko¶ci produktu
utwardzacz dajemy do lakieru bezbarwnego plus ewentualny rozcieñczalnik ale to zale¿y od danego produktu

Ogólnie wszystkie inf. na temat produktów znajdziesz w karcie technicznej danej substancji, tj.: ile warstw, czasy odparowañ, proporcje mieszania itd itd,

Mlody771
Wys³any: 2012-01-18, 22:40   Re: Lakierowanie ca³ego auta - dobrze je pojmuje?
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:

ad. 2 1000 wystarczy, bo po 2000 nie ma przyczepno¶ci baza, w gara¿u ocieplanym mo¿e postaæ

czy zderzaki te¿ matowiæ 1000 pod baze?
a co siê stanie jak postoi w takim zwyk³ym blaszaku? bo teraz mam du¿o czasu na dobre przygotowanie tego a malowaæ bym chcia³ gdzie¶ za miesi±c góra dwa.
kalbi napisa³/a:

ad. 3 w zale¿no¶ci od systemu, krycia itd od 2 do 3 a nawet i wiêcej - zale¿y od jako¶ci bazy i si³y jej krycia ale im cieniej tym lepiej dlatego wa¿ne jest odpowiednie t³o pod dany kolor

z tego co zrozumia³em to bazy k³adziemy jak najmniej warstw, tak aby przykry³a tylko jednolicie ca³e auto a nie wylewamy lakier?
Auto jest teraz czarne, a chcê przemalowaæ na niebieski "MONTE CARLO BLUE - B66P" z palety s2000 - lepiej po³o¿yæ podk³ad na ca³e auto czy nie trzeba?
kalbi napisa³/a:

ad.4 baza musi byæ matowa

jakim papierem zmatowiæ bazê pod podk³ad aby nie uszkodziæ lakieru?

Nokia 
Wys³any: 2012-01-19, 09:28   Re: Lakierowanie ca³ego auta - dobrze je pojmuje?
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Mlody771 napisa³/a:
kalbi napisa³/a:

a co siê stanie jak postoi w takim zwyk³ym blaszaku? bo teraz mam du¿o czasu na dobre przygotowanie tego a malowaæ bym chcia³ gdzie¶ za miesi±c góra dwa.
kalbi napisa³/a:

z tego co zrozumia³em to bazy k³adziemy jak najmniej warstw, tak aby przykry³a tylko jednolicie ca³e auto a nie wylewamy lakier?
Auto jest teraz czarne, a chcê przemalowaæ na niebieski "MONTE CARLO BLUE - B66P" z palety s2000 - lepiej po³o¿yæ podk³ad na ca³e auto czy nie trzeba?
kalbi napisa³/a:

Zderzaki mozesz tez 1000. Co do matowania uwazaj zeby nie przecierac do golej blachy szczegulnie na kantach, bo potem sie rdzawy nalot robi. I moze stac. Btw. Nie lepiej na wiosne to matowac przy cieple ? Ja bym sie nie skusil na mat w zimnie :D

Baza lecisz tyle az pokryjesz. Zeby najlepiej krylo polecam Ci kupno podkladu o odpowiedniej szarosci. Kazdy kolor ma swoj podklad odcien szarosci. Tzw. VS. Kupujesz to w lakierni mowisz ze chcesz vs pod ta baze niebieska. Malujesz tym vs a potem m/m baze.

Pod podklad ja robie 320.

kalbi 
Wys³any: 2012-01-19, 15:08   Re: Lakierowanie ca³ego auta - dobrze je pojmuje?
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Mlody771 napisa³/a:
kalbi napisa³/a:

kalbi napisa³/a:

kalbi napisa³/a:

poczytaj forum ile razy to mo¿na wa³kowaæ, odpisa³em na zachêtê a ty nadal swoje...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: