Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kristofer001
Wys³any: 2012-01-30, 16:17   Jaki pistolet , sprê¿arka
0
UP DOWN

Jako ¿e to jest mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie!
Wiem, ¿e temat jest wa³kowany non stop ale ja mam typy tylko chodzi o ich zaakceptowanie.

A wiêc zajmujê siê malowanie aerografem i planuje kupiæ jaki¶ tam sprzêt do nowo powstaj±cego gara¿u jaki mam zamiar kupiæ. ;)
Tak¿e chcia³bym kupiæ 2 pistolety AirGunsa az3 hte2 dysza 1,3 mam zamiar malowaæ nimi klarem jak i bazami, a tak¿e sprê¿arka do tego
http://allegro.pl/kompres...2061395233.html

I teraz moje pytanie czy ten sprzêt uci±gnie ten pistolet dodam tylko, ¿e bêdê malowa³ g³ównie motocykle, ale na pewno zdarzy siê te¿ pomalowaæ maskê lub prysn±æ przód auta na bazê lub klar po uprzednim pomalowaniu wzoru. Ale mam równie¿ zbiornik 70 litrów który móg³bym podczepiæ do kompresora co da³oby mi 170 l wiem d³u¿ej by pompowa³, ale gównie chodzi mi o to, ¿e jak napompuje to nie bêdzie tak czêsto w³±cza³ siê jak bêdê psika³ aerografem (bezstresowo)
Co my¶licie na ten temat?

Dodam tylko dla tych którzy bêd± pisali ( poszukaj sobie to by³o wiele razy na forum) Czyta³em , ogl±da³em, wertowa³em, itp. teraz przychodzê po poradê.

Pozdrawiam

senior
Wys³any: 2012-01-30, 18:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
AERO ta sprê¿areczka z pewno¶ci± poci±gnie. Je¶li normalnym gunem bêdziesz lakierowa³ motocykle to te¿ sobie poradzi - niby motocykle maj± ma³e elementy lecz masa idzie w powietrze ze wzglêdu na kszta³ty, ale z drugiej strony rzadko wszystkie elementy na raz s± lakierowane - a je¶li nawet to i tak da sobie radê.
Wydaje mi siê ¿e realna wydajno¶æ tej sprê¿arki bêdzie bardzo blisko 300L - mo¿e tyækê mniej a jak ju¿ to tyækê {270-280?} i je¶li wiêcej to te¿ nie za wiele. Ale tak mi siê wydaje a jak jest niech bardziej w tym zorientowani siê wypowiedz±.

Teraz odno¶nie gunów:
- Niby gunsy tragiczne nie s± a wielu twierdzi ¿e bardzo dobre - ale zale¿y kto do czego to porównuje.
Lecz mam pytanie jakimi bazami bêdziesz lakierowa³?: konwencj± czy "wod±"?
Bo je¶li konwencj± to zamiast dwóch we¼ jeden a porz±dny - do wody jeden gun bêdzie z lekka uci±¿liwy
- a je¶li jeden gun zamiast dwóch i oczywi¶cie markowy to mo¿e je¶li elementy aut bêd± ewenementami a skupiasz siê na moto to mo¿e MARKOWE MINI?

Jak to bêdzie z za³o¿enia?

kristofer001
Wys³any: 2012-01-30, 18:57   
0
UP DOWN

Wielkie dziêki za odpowiedz. Je¶li sprê¿arka mo¿e byæ to fajnie bo zwa¿ywszy na to, ¿e nie bêdê mia³ doj¶cia do si³y to muszê co¶ szukaæ na 220v., a tak¿e liczyæ siê z gabarytami kompresora Nie bêdê malowa³ "wod±" przynajmniej w najbli¿szym czasie, wiêc bêdê u¿ywa³ baz na rozpuszczalnikach. Ale z jednym siê nie zgodzê wolê jednak kupiæ 2 "guny" poniewa¿ do tej pory u¿ywa³em jednego "guna" do wszystkiego by³o to uci±¿liwe bo zawsze co¶ zostanie bo to jaki¶ paproch lub pozosta³o¶ci po farbie, a przy lakierowaniu to wszystko wychodzi i "plup", a ma³y glucik z farby na czubku nosa na portrecie no i lipa. Tak¿e jednak zdecyduje siê na 2 pistolety w ni¿szej cenie bo jak narazie to nie staæ mnie na 2 po 1000 i tak ju¿ sumuj±c wszystko skoñczy pewnie siê na 10000 tysiach co obci±¿y znacznie mój portfel.

A tak no i nie bêdê malowa³ tylko motocykli bo przy tym fachu maluje siê wszystko wiêc mini psikacz odpada bo i czasem du¿e elementy siê znajd±.

Byæ mo¿e jeszcze kto¶ do³±czy siê do tematu?

gugun 
Wys³any: 2012-01-30, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
kristofer001 napisa³/a:
Byæ mo¿e jeszcze kto¶ do³±czy siê do tematu?
ja te¿ bym jednego guna kupi³ je¶li ma to byæ air gunsa i zbiera³ na co¶ firmowego.

senior
Wys³any: 2012-01-30, 20:01   
0
UP DOWN

Rozumiem. Rób jak uwa¿asz lecz ja pozostanê na swojej pozycji /swojej wizji/ i na Twoim miejscu rozwa¿y³bym tak± propozycjê:
- 2 AIR GUNSY to oko³o 1000z³ - prawda? YES.
- Zastanów siê np. nad DeVilbissem GTI PRO - to bardzo dobry pistolet i bardzo trwa³y a dodatkowym plusem jest jego uniwersalno¶æ polegaj±ca na szybkiej zmianie charakterystyki natrysku polegaj±ca na zmianie samej dyszy powietrznej.
Ostatnio by³ nawet taki nówka na All. za 1300z³ z dwoma g³owicami: T1 i T2, a jako¶ na dniach mo¿na by³o znale¼æ nówki z jedn± g³owic± po nawet nieca³e 1000z³

Z paprochami kompletnie siê nie zgadzam gdy¿ po pierwsze ka¿dy pistolet siê dok³adnie myje a po drugie glutów siê do ¿adnego nie nalewa. :D
Chyba ¿e trafi± Ci siê jakim¶ cudem opi³ki i wylec± na czarny solid {ale to i tak wina lakieruj±cego} - lecz nikt nie ma z tym problemów.

Pomy¶l na spokojnie w chwili obecnej nad kupnem jednego porz±dnego markowego a za jaki¶ czas ew. dokupieniu drugiego. W taki sposób od rêki bêdziesz mia³ markowego kulomiota i nie wywalisz 1k psu w d...ê. Ja bym tak zrobi³.

Ale Ty nie musisz wiêc rób jak uwa¿asz - ale mo¿e kto¶ podrzuci jeszcze jak±¶ inn± podpowied¼.
Powodzenia i pozdrawiam

kristofer001
Wys³any: 2012-01-30, 20:17   
0
UP DOWN

A tak sobie my¶la³em! Nie pisz bo tylko zamieszaj± ci w bani! ;) Oczywi¶cie ¿artuje.
No tak i za¶ muszê kminiæ i kalkulowaæ.

Ludzie dajcie jakie¶ pomys³y jeszcze bo znaj±c mnie to pewnie wywalê to 1500 tysia na guna, a to jeszcze bardziej uszczupli mój portfel.

senior
Wys³any: 2012-01-30, 20:26   
0
UP DOWN

Ale wybieraj±c DV na razie jednego i z jedn± g³owic± nic Ci siê kasowo nie zmieni, bo 2 Gunsy to oko³o 1k i jeden DV to te¿ oko³o 1k - tylko kwestia ilo¶ci sztuk.
Ale nie spiesz siê. Spokojnie sobie siê zastanów i pokalkuluj.
Tylko we¼ jeszcze pod uwagê ¿e je¶li teraz chcesz kupiæ na pocz±tek dwie gusy a pó¼niej je zamieniæ innymi markowymi to te tera¼niejsze 1k wywalasz praktycznie w b³oto.
Oczywi¶cie pó¼niej te Gunsy zawsze siê do czego¶ przydadz±, ale do tego samego podo³aj± i gnioty po 80z³.
Nie spiesz siê i na spokojnie poprzesuwaj s³upki :D

Zamieszaniem w bani wcale siê nie przejmuj bo cokolwiek nie wybierzesz to i tak jeszcze d³ugo bêdziesz siê zastanawia³ czy nie lepiej by³o wybraæ tej drugiej opcji ^^ ^^ ^^

stek
Wys³any: 2012-01-30, 20:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: ok kraków
kristofer001 napisa³/a:
Ludzie dajcie jakie¶ pomys³y jeszcze bo znaj±c mnie to pewnie wywalê to 1500 tysia na guna, a to jeszcze bardziej uszczupli mój portfel.
kasa, kas± ale powiem jak by³o u mnie, te¿ kupi³em gunse,by³em w skowronkach , dopóki nie kupi³em saty 4 th, gunsa teraz rzadko u¿ywana, nagle ma ma³± miot³e, ma³o daje farby mimo ¿e rozkrêcona na ful, takie porównanie mercedesa do mlucha. Pewnie jak bym go nie kupi³ to do dzi¶ bym mówi³ ze gunsa najlepsza. (ale jej nie skre¶lam, bo to dobry sprzet jak za t± kase)

senior
Wys³any: 2012-01-30, 21:24   
0
UP DOWN

stek napisa³/a:
jak by³o u mnie, te¿ kupi³em gunse,by³em w skowronkach , dopóki nie kupi³em saty 4 th, gunsa teraz rzadko u¿ywana, nagle ma ma³± miot³e, ma³o daje farby mimo ¿e rozkrêcona na ful, takie porównanie mercedesa do mlucha
Dok³adnie.
Bo to jest w³a¶nie ¶wietny przyk³ad co i do czego siê porównuje.

magnetoo 
Wys³any: 2012-01-30, 21:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: DDZ
W ka¿dym przedziale cenowym znajdzie siê jaki¶ konik. Gunsa nie jest z³a, ale to nie znaczy ¿e jest te¿ dobra. Bardzo prostej budowy pistolet raczej z zastosowaniem do nawierzchniówki.

Jak wcze¶niej @Senior wspomnia³ równie¿ polecam Ci wzia¶æ jeden lepszy pistolet i wystartowaæ na poziomie. My¶lê i¿ wcze¶niej wspomniany DV gti pro T1 bêdzie tutaj dobrym wyborem.

Co do kompresora 100L butla, wydajno¶æ rzeczywista oko³o 250L pozwoli ci na polakierowanie 1 wiêkszego elementu (dv gti pro T1) typu maska lub 2 mniejszych ale to maks co sie z niego wyci¶nie.

Z narzêdziami pneumatycznymi raczej sobie nie poradzi. :nie:

kristofer001
Wys³any: 2012-01-31, 11:22   
0
UP DOWN

Wielkie dziêki za wszystkie odpowiedzi zawsze mówiê, ¿e na forach jest wszystko, a jak nie to mo¿na dopytaæ.

Musze siê zastanowiæ i przeanalizowaæ kupno pistoletu w tej cenie mam jeszcze trochê czasu wiêc równie¿ czas na przeanalizowanie wszystkich kosztów zwi±zanych z wyposa¿eniem warsztatu.

Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: