Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kristofer001
Wysłany: 2012-01-30, 16:17   Jaki pistolet , sprĂŞÂżarka
0
UP DOWN

Jako Âże to jest mĂłj pierwszy post witam wszystkich serdecznie!
Wiem, Âże temat jest waÂłkowany non stop ale ja mam typy tylko chodzi o ich zaakceptowanie.

A wiĂŞc zajmujĂŞ siĂŞ malowanie aerografem i planuje kupiĂŚ jakiÂś tam sprzĂŞt do nowo powstajÂącego garaÂżu jaki mam zamiar kupiĂŚ. ;)
TakÂże chciaÂłbym kupiĂŚ 2 pistolety AirGunsa az3 hte2 dysza 1,3 mam zamiar malowaĂŚ nimi klarem jak i bazami, a takÂże sprĂŞÂżarka do tego
http://allegro.pl/kompres...2061395233.html

I teraz moje pytanie czy ten sprzêt uci¹gnie ten pistolet dodam tylko, ¿e bêdê malowa³ g³ównie motocykle, ale na pewno zdarzy siê te¿ pomalowaÌ maskê lub prysn¹Ì przód auta na bazê lub klar po uprzednim pomalowaniu wzoru. Ale mam równie¿ zbiornik 70 litrów który móg³bym podczepiÌ do kompresora co da³oby mi 170 l wiem d³u¿ej by pompowa³, ale gównie chodzi mi o to, ¿e jak napompuje to nie bêdzie tak czêsto w³¹cza³ siê jak bêdê psika³ aerografem (bezstresowo)
Co myÂślicie na ten temat?

Dodam tylko dla tych ktĂłrzy bĂŞdÂą pisali ( poszukaj sobie to byÂło wiele razy na forum) CzytaÂłem , oglÂądaÂłem, wertowaÂłem, itp. teraz przychodzĂŞ po poradĂŞ.

Pozdrawiam

senior
Wysłany: 2012-01-30, 18:08   
0
UP DOWN

AERO ta sprĂŞÂżareczka z pewnoÂściÂą pociÂągnie. JeÂśli normalnym gunem bĂŞdziesz lakierowaÂł motocykle to teÂż sobie poradzi - niby motocykle majÂą maÂłe elementy lecz masa idzie w powietrze ze wzglĂŞdu na ksztaÂłty, ale z drugiej strony rzadko wszystkie elementy na raz sÂą lakierowane - a jeÂśli nawet to i tak da sobie radĂŞ.
Wydaje mi siê ¿e realna wydajnoœÌ tej sprê¿arki bêdzie bardzo blisko 300L - mo¿e tyÌkê mniej a jak ju¿ to tyÌkê {270-280?} i jeœli wiêcej to te¿ nie za wiele. Ale tak mi siê wydaje a jak jest niech bardziej w tym zorientowani siê wypowiedz¹.

Teraz odnoÂśnie gunĂłw:
- Niby gunsy tragiczne nie sÂą a wielu twierdzi Âże bardzo dobre - ale zaleÂży kto do czego to porĂłwnuje.
Lecz mam pytanie jakimi bazami bĂŞdziesz lakierowaÂł?: konwencjÂą czy "wodÂą"?
Bo jeœli konwencj¹ to zamiast dwóch weŸ jeden a porz¹dny - do wody jeden gun bêdzie z lekka uci¹¿liwy
- a jeÂśli jeden gun zamiast dwĂłch i oczywiÂście markowy to moÂże jeÂśli elementy aut bĂŞdÂą ewenementami a skupiasz siĂŞ na moto to moÂże MARKOWE MINI?

Jak to bĂŞdzie z zaÂłoÂżenia?

kristofer001
Wysłany: 2012-01-30, 18:57   
0
UP DOWN

Wielkie dziêki za odpowiedz. Jeœli sprê¿arka mo¿e byÌ to fajnie bo zwa¿ywszy na to, ¿e nie bêdê mia³ dojœcia do si³y to muszê coœ szukaÌ na 220v., a tak¿e liczyÌ siê z gabarytami kompresora Nie bêdê malowa³ "wod¹" przynajmniej w najbli¿szym czasie, wiêc bêdê u¿ywa³ baz na rozpuszczalnikach. Ale z jednym siê nie zgodzê wolê jednak kupiÌ 2 "guny" poniewa¿ do tej pory u¿ywa³em jednego "guna" do wszystkiego by³o to uci¹¿liwe bo zawsze coœ zostanie bo to jakiœ paproch lub pozosta³oœci po farbie, a przy lakierowaniu to wszystko wychodzi i "plup", a ma³y glucik z farby na czubku nosa na portrecie no i lipa. Tak¿e jednak zdecyduje siê na 2 pistolety w ni¿szej cenie bo jak narazie to nie staÌ mnie na 2 po 1000 i tak ju¿ sumuj¹c wszystko skoùczy pewnie siê na 10000 tysiach co obci¹¿y znacznie mój portfel.

A tak no i nie bĂŞdĂŞ malowaÂł tylko motocykli bo przy tym fachu maluje siĂŞ wszystko wiĂŞc mini psikacz odpada bo i czasem duÂże elementy siĂŞ znajdÂą.

ByÌ mo¿e jeszcze ktoœ do³¹czy siê do tematu?

gugun 
Wysłany: 2012-01-30, 19:10   
0
UP DOWN

kristofer001 napisał/a:
ByÌ mo¿e jeszcze ktoœ do³¹czy siê do tematu?
ja teÂż bym jednego guna kupiÂł jeÂśli ma to byĂŚ air gunsa i zbieraÂł na coÂś firmowego.

senior
Wysłany: 2012-01-30, 20:01   
0
UP DOWN

Rozumiem. RĂłb jak uwaÂżasz lecz ja pozostanĂŞ na swojej pozycji /swojej wizji/ i na Twoim miejscu rozwaÂżyÂłbym takÂą propozycjĂŞ:
- 2 AIR GUNSY to okoÂło 1000zÂł - prawda? YES.
- Zastanów siê np. nad DeVilbissem GTI PRO - to bardzo dobry pistolet i bardzo trwa³y a dodatkowym plusem jest jego uniwersalnoœÌ polegaj¹ca na szybkiej zmianie charakterystyki natrysku polegaj¹ca na zmianie samej dyszy powietrznej.
Ostatnio by³ nawet taki nówka na All. za 1300z³ z dwoma g³owicami: T1 i T2, a jakoœ na dniach mo¿na by³o znaleŸÌ nówki z jedn¹ g³owic¹ po nawet nieca³e 1000z³

Z paprochami kompletnie siĂŞ nie zgadzam gdyÂż po pierwsze kaÂżdy pistolet siĂŞ dokÂładnie myje a po drugie glutĂłw siĂŞ do Âżadnego nie nalewa. :D
Chyba Âże trafiÂą Ci siĂŞ jakimÂś cudem opiÂłki i wylecÂą na czarny solid {ale to i tak wina lakierujÂącego} - lecz nikt nie ma z tym problemĂłw.

PomyÂśl na spokojnie w chwili obecnej nad kupnem jednego porzÂądnego markowego a za jakiÂś czas ew. dokupieniu drugiego. W taki sposĂłb od rĂŞki bĂŞdziesz miaÂł markowego kulomiota i nie wywalisz 1k psu w d...ĂŞ. Ja bym tak zrobiÂł.

Ale Ty nie musisz wiêc rób jak uwa¿asz - ale mo¿e ktoœ podrzuci jeszcze jak¹œ inn¹ podpowiedŸ.
Powodzenia i pozdrawiam

kristofer001
Wysłany: 2012-01-30, 20:17   
0
UP DOWN

A tak sobie myÂślaÂłem! Nie pisz bo tylko zamieszajÂą ci w bani! ;) OczywiÂście Âżartuje.
No tak i zaÂś muszĂŞ kminiĂŚ i kalkulowaĂŚ.

Ludzie dajcie jakieÂś pomysÂły jeszcze bo znajÂąc mnie to pewnie wywalĂŞ to 1500 tysia na guna, a to jeszcze bardziej uszczupli mĂłj portfel.

senior
Wysłany: 2012-01-30, 20:26   
0
UP DOWN

Ale wybierajÂąc DV na razie jednego i z jednÂą gÂłowicÂą nic Ci siĂŞ kasowo nie zmieni, bo 2 Gunsy to okoÂło 1k i jeden DV to teÂż okoÂło 1k - tylko kwestia iloÂści sztuk.
Ale nie spiesz siĂŞ. Spokojnie sobie siĂŞ zastanĂłw i pokalkuluj.
Tylko weŸ jeszcze pod uwagê ¿e jeœli teraz chcesz kupiÌ na pocz¹tek dwie gusy a póŸniej je zamieniÌ innymi markowymi to te teraŸniejsze 1k wywalasz praktycznie w b³oto.
Oczywiœcie póŸniej te Gunsy zawsze siê do czegoœ przydadz¹, ale do tego samego podo³aj¹ i gnioty po 80z³.
Nie spiesz siĂŞ i na spokojnie poprzesuwaj sÂłupki :D

Zamieszaniem w bani wcale siĂŞ nie przejmuj bo cokolwiek nie wybierzesz to i tak jeszcze dÂługo bĂŞdziesz siĂŞ zastanawiaÂł czy nie lepiej byÂło wybraĂŚ tej drugiej opcji ^^ ^^ ^^

stek
Wysłany: 2012-01-30, 20:30   
0
UP DOWN

kristofer001 napisał/a:
Ludzie dajcie jakieÂś pomysÂły jeszcze bo znajÂąc mnie to pewnie wywalĂŞ to 1500 tysia na guna, a to jeszcze bardziej uszczupli mĂłj portfel.
kasa, kas¹ ale powiem jak by³o u mnie, te¿ kupi³em gunse,by³em w skowronkach , dopóki nie kupi³em saty 4 th, gunsa teraz rzadko u¿ywana, nagle ma ma³¹ miot³e, ma³o daje farby mimo ¿e rozkrêcona na ful, takie porównanie mercedesa do mlucha. Pewnie jak bym go nie kupi³ to do dziœ bym mówi³ ze gunsa najlepsza. (ale jej nie skreœlam, bo to dobry sprzet jak za t¹ kase)

senior
Wysłany: 2012-01-30, 21:24   
0
UP DOWN

stek napisał/a:
jak by³o u mnie, te¿ kupi³em gunse,by³em w skowronkach , dopóki nie kupi³em saty 4 th, gunsa teraz rzadko u¿ywana, nagle ma ma³¹ miot³e, ma³o daje farby mimo ¿e rozkrêcona na ful, takie porównanie mercedesa do mlucha
DokÂładnie.
Bo to jest wÂłaÂśnie Âświetny przykÂład co i do czego siĂŞ porĂłwnuje.

magnetoo 
Wysłany: 2012-01-30, 21:26   
0
UP DOWN

W kaÂżdym przedziale cenowym znajdzie siĂŞ jakiÂś konik. Gunsa nie jest zÂła, ale to nie znaczy Âże jest teÂż dobra. Bardzo prostej budowy pistolet raczej z zastosowaniem do nawierzchniĂłwki.

Jak wczeœniej @Senior wspomnia³ równie¿ polecam Ci wziaœÌ jeden lepszy pistolet i wystartowaÌ na poziomie. Myœlê i¿ wczeœniej wspomniany DV gti pro T1 bêdzie tutaj dobrym wyborem.

Co do kompresora 100L butla, wydajnoœÌ rzeczywista oko³o 250L pozwoli ci na polakierowanie 1 wiêkszego elementu (dv gti pro T1) typu maska lub 2 mniejszych ale to maks co sie z niego wyciœnie.

Z narzĂŞdziami pneumatycznymi raczej sobie nie poradzi. :nie:

kristofer001
Wysłany: 2012-01-31, 11:22   
0
UP DOWN

Wielkie dziĂŞki za wszystkie odpowiedzi zawsze mĂłwiĂŞ, Âże na forach jest wszystko, a jak nie to moÂżna dopytaĂŚ.

Musze siĂŞ zastanowiĂŚ i przeanalizowaĂŚ kupno pistoletu w tej cenie mam jeszcze trochĂŞ czasu wiĂŞc rĂłwnieÂż czas na przeanalizowanie wszystkich kosztĂłw zwiÂązanych z wyposaÂżeniem warsztatu.

Jeszcze raz dziĂŞkujĂŞ i pozdrawiam :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu