|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Izanaghi
|
Wys³any: 2012-02-28, 17:06 Któr± markê wybraæ?
|
0
|
|
|
|
Witam jestem nowy na forum, jednak w fachu lakiernika jestem ju¿ od kilku lat. Wiem, ¿e to niedu¿o, jednak chcê spróbowaæ w³asnych si³ z otworzeniem w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej.
I tutaj rodzi siê pytanie: Któr± markê elektronarzêdzi wybraæ?
Chodzi mi o ró¿nego rodzaju szlifierki k±towe, mimo¶rodowe, oscylacyjne oraz polerki.
Zastanawiam siê nad sprzêtem firmy RUPES - którego nie mia³em okazji nigdy przetestowaæ poza polerk± RUPES LH 18EN- jestem jeszcze m³ody i niewiele w ¿yciu widzia³em, ale szczerze mówi±c na lepszego sprzêtu w ³apie nie mia³em
Koledzy po fachu wypowiadaj± siê o tych sprzêtach bardzo pochlebnie, ale patrz±c na ceny troszkê swêdzi mnie kieszeñ.
Zastanawiam siê równie¿ nad Makit±. Mam znajomego który sprzedaje sprzêt Makity i Boscha, daje mi on niez³y rabat na zakup wiêkszej ilo¶ci sprzêtu. Powiem jedno - jest du¿o taniej ni¿ u RUPESA.
Teraz zasadnicze pytanie: Czy tañszy sprzêt Makity jest zauwa¿alnie gorszy od sprzêtu RUPESA? Chodzi mi o ró¿nego rodzaju szlifierki k±towe, mimo¶rodowe, oscylacyjne oraz polerki, opalarki oraz odsysacze py³ów szlifierskich. Czy s± porównywalne?
Patrz±c na katalog Makity, po wygl±dzie ich sprzêty bardziej nadaj± siê do zastosowania w stolarstwie, ale byæ mo¿e siê mylê. No i dajmy na to ich szlifierki maj± ma³± moc w porównaniu do RUPESA.
A i czy warto zainwestowaæ w pistolet IWATA WS-400 Supernova z zastosowaniem do bazy i tylko bazy, czy kupiæ co¶ tañszego równie¿ z IWATY. Posiadam model WB400 i bardzo go sobie chwalê, ogólnie IWATA jako¶ bardziej przekonuje mnie do siebie ni¿ np SATA.
Z góry dziêki za odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
|
|
|
caci
|
Wys³any: 2012-02-28, 20:27
|
0
|
|
|
|
Ja ci napisze tak (ale to pewnie niepopularne na forum) jesli chodzi o zwyk³e k±towki do szlifowanaia to kupuje tanie noname a conajwyzej einhelle bo s± z 10 razy tansze o firmówek a wytrzymuj± mo¿e tylko dwa razy krocej. Poza tym jesli padn± na gwarnacji to i tak dostanê now±, a gwarancja jest okresowo taka sama jak w drogim sprzecie. Rachunek dla mnie jest prosty.
Co innego mimosrodówki, tu juz kupuje sprzêt ze sredniej pó³ki bo te do 200z³ po prostu ¼le pracuj± - za du¿e wibracje, za ma³y skok, czêsto potrafi± zrobiæ dziurê w szpachli czy lakierze przez ma³a nieuwagê. Tak¿e min co¶ w stylu AEG za ok 600z³ (150mm). Polerke tez mam taniutk± za 200z³ a wytrzymuje ju¿ drugi rok - na pewno ponad 200 aut zrobi³a, a producenta to nawet wstyd napisaæ
Tak¿e dla mnie chinszczyzna sprawdza sie lepiej jesli chodzi o ekonomie, jak padnie to wymieniam na now±, nikt tego nie naprawia bo sie nie op³aca. Drogi sprzêt jak padnie to oddaje do serwisu i czekam czasem miesiac a¿ zrobi±, po gwarancji naprawa kosztuje wiecej ni¿ bym sobie kupi³ now± chiñsk± podróbê.
Opalarke i wiertarkê te¿ mam firmy z poziomu einhella i dzialaj± ju¿ kilka lat a wierz mi ¿e nie odpoczywaj± na pó³ce.
P.S. Ostatnio dosta³em bosha na prezent pod choinkê i napiszê tylko ¿e moja noname stara wiertareczka obs³uguje sie przyjemniej i ma wiêksz± moc mimo ¿e na tabliczce znamionowej jest ta sama warto¶æ. Tak¿e mit starych dobrych marek u mnie upad³. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-02-29, 12:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-02-29, 14:03
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Kolego Caci , ja tak samo zauwa¿y³em ,¿e sprzêt boscha szczególnie ten z zielonej serii jest ostatnio beznadziejny i go po prostu nie kupujê ,mam nadziejê,¿e w tej firmie kto¶ siê wreszcie opamiêta.
Teraz staram siê kupowaæ makitê i festoola jak mam wolne ¶rodki.
Ale co do chiñskich produktów to ja mam chyba pecha, bo wszystkie typu einhell ,no name , a szczególnie eurotech (te wrêcz by³y nieraz popsute nowe ) inne psu³y siê bardzo szybko najczê¶ciej zaraz po gwarancji mimo ,¿e z niektórych rzadko korzysta³em .By³y to npwiertarka ,strug rêczny,przecinarka do metalu ,polerka elektryczna ,wyci±garka , spawarka ,sprê¿arka,narzêdzia pneumatyczne,i wiele innych ,które w krótkim czasie wyzionê³y ducha po krótkiej eksploatacji.
Uwa¿am, ¿e za¶miecaniem ¶rodowiska zepsutym chiñskim sprzêtem ( i nie tylko sprzêtem ) ,powinni zaj±æ siê zieloni.
Podsumowuj±c ,ja kierujê siê zasad± ,¿e je¶li nie potrzebujê jednorazówki to kupuje sprzêt dla profesjonalistów (ten te¿ siê czasami psuje), tu firmy trochê siê jeszcze pilnuj± .Niestety jako¶æ kosztuje.
Prawda jest te¿ to ,¿e czasami trafi siê niezawodny sprzêt z dolnej pó³ki jak to siê Tobie przytrafi³o ,niestety nie mnie.
pozdrawiam |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-02-29, 14:17
|
0
|
|
|
|
jarbia napisa³/a: | sprzêt boscha szczególnie ten z zielonej serii jest ostatnio beznadziejny i go po prostu nie kupujê | no bo kiedy¶ bosh to byl bosch a teraz zwyk³a made in china tylko za napis trzeba zap³aciæ ja mam sprzet mieszany..pistolet i szlifiere z gornej po³ki bo to sie najczêsciej uzywa,ale takie sprawy jak wiertarka czy opalarka itp gdzie uzywam sporadycznie to srednia polka cenowa...nie najtansze badziewie ale i nie najdrozsze. |
|
|
|
|
Dementor
|
Wys³any: 2012-02-29, 16:51
|
0
|
|
|
|
Kiedy¶ nie tylko Bosch by³ lepszy, wszystko by³o lepsze. Teraz znane stare marki musz± siê ¶cigaæ z chiñszczyzn± to ¿eby nie byæ totalnie w plecy to sami kupuj± w chinach - tak jak ta niebieska szlifierka boscha z regulacj± obrotów za ok. 250 z³. Nawet zielone bosche s± od niej dro¿sze ale jak widaæ po zakupach na allegro to idzie jak woda, czy siê sprawdza to nie wiem. Widaæ bosch nie ba³ siê jej nazwaæ "profesjonalna mejdin PRC"
Nawet taki Black & Decker w starym niebieskim wykonaniu to by³ sprzêt nie do zdarcia a teraz tylko marketówa.
Jest jeszcze trochê marek które trzymaj± jako¶æ np: Fein, Milwaukee, De Walt, Festool, Holzher, Hilti i trochê ni¿ej: Makita, Kress, Rupes
Pomiêdzy tymi firmami z pierwszej grupy, nowe urz±dzenie wybiera³bym na podstawie d³ugo¶ci gwarancji (firmowej, nie konsumenckiej) - oczywi¶cie przy porównywalnych parametrach maszyn. |
|
|
|
|
Izanaghi
|
Wys³any: 2012-02-29, 23:17
|
0
|
|
|
|
Czyli jak widzê nie ka¿dy idzie w ca³o¶ci w górn± pó³kê.
Mam take pytanie:
Czy systemy odsysaj±ce s± uniwersalne, tzn. czy mogê podpi±æ szlifierkê 3M do np odkurzacza RUPESA?
Pytam bo jestem kompletnym laikiem, je¿eli chodzi o systemy odsysaj±ce. W starym warsztacie, gdzie pracowa³em w¶ród wydm ze szpachli, o takim sprzêcie poza mn± nikt nie s³ysza³. A¿ wstyd siê przyznaæ, jak bardzo warsztaty z podkarpackiego s± zacofane w stosunku do zachodu.
Co my¶licie o szlifierce Festool ROTEX RO 150? Jest napisane ¿e jest idealna do szlifu zgrubnego, wykoñczeniówki podk³adu oraz szlifowania lakieru pod polerkê, a w parametrach widnieje tylko skok 5mm, co nie bardzo nadaje siê do dwóch ostatnich czynno¶ci. Ma ona regulacjê skoku?
Czy mo¿e jednak jest kupiæ 2 tañsze bez zmiany skoku? Np 2.5mm i 6mm, bo niestety ale cena tej maszynki powala
Zaznaczam ¿e nie nastawiam siê na obrabianie 30 aut miesiêcznie, raczej ko³o 5,6, tak¿e nie chcia³bym zbêdnie przep³acaæ.
Co do Bosha: ehh 5 lat temu kupi³em szlifierkê tej firmy i trzyma siê do dzisiaj, druga natomiast kupiona w warsztacie rok temu zdech³a po 1.5 roku, tak¿e to niestety pokazuje spadaj±c± jako¶æ ich wyrobów. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-02-29, 23:41
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Witam
Ja mam festool rotex 150,ale u¿ywam amatorsko .Powiem tak : do zdzierania,jak za³±czysz obróbkê zgrubn± (mimo¶rodowe + obroty) to istny wariat.
Dok³adnie szlifowanie sam mimo¶ród te¿ ok . Jest trochê g³o¶na ,ma du¿± moc ,jest trochê przez to ciê¿ka ale solidna .Nie polerowa³em t± maszynk± jeszcze .Wad± wg mnie jest brak dostêpu do tañszych papierów (papier oryginalny ma du¿o otworów) i,a inne papiery maj± mniej otworów i nie pasuj± wiêc jak pod³±czysz odsys ,to nie wykorzystujesz w pe³ni mo¿liwo¶ci szlifierki, poza tym mój odkurzacz wtedy czê¶ciej trzaska niepotrzebnie filtrami ,bo odczytuje to jakby by³y zatkane.
Ogólnie polecam ,szczególnie do poziomych powierzchni (trochê ciê¿ka w porównaniu z pneumatykami). Zanosi siê ,¿e bêdzie d³ugo dzia³aæ .
pozdr. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-01, 10:41
|
0
|
|
|
|
Izanaghi napisa³/a: | druga natomiast kupiona w warsztacie rok temu zdech³a po 1.5 roku | to ty kolego widze jasnowidzem jeste¶?? |
|
|
|
|
Izanaghi
|
Wys³any: 2012-03-01, 14:59
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | Izanaghi napisa³/a: | druga natomiast kupiona w warsztacie rok temu zdech³a po 1.5 roku | to ty kolego widze jasnowidzem jeste¶?? |
Wybacz, napisa³em z automatu i po¶piechu,kupiona 2 lata temu prze¿y³a 1.5 roku
Ale wróæmy mo¿e do moich poprzednich pytañ |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-03-01, 15:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Izanaghi napisa³/a: | Czyli jak widzê nie ka¿dy idzie w ca³o¶ci w górn± pó³kê. |
W najwy¿sz± (najdro¿sz±) nie, ale spokojnie w rupesa mo¿na wej¶æ.
Wiem co mówiê, 2 lata dzieñ w dzieñ robiê i tfu, tfu.. oby tak dalej.
Festo mi co¶ nie podchodzi w maszynkach pneumatycznych bo taki jaki¶ wysoki.
Za to polerka festoo bardzo mi sie podoba.
No, dobra, hehe.
Ostatnio zainwestowa³em w FOBO.
I jestem mega zadowolony. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Izanaghi
|
Wys³any: 2012-03-01, 18:20
|
0
|
|
|
|
A czy jest w Polsce jaki¶ dystrybutor Mirki? Tyle siê nas³ucha³em o jako¶ci ich sprzêtu, ¿e chêtnie przejrza³bym ofertê. Szczególnie interesuje mnie model Mirka 650CV[/code] |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2012-03-01, 19:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
co do polerki to ja u¿ywam Celme ju¿ 5 lat bez awarii , co do zielonego Boscha, kiedy¶ znajomy kupi³ wiertarkê 500 ( 650 ) w markecie potem pojecha³ do znajomego co prowadzi³ sklep i porównali , z wygl±du to samo a bebechy ca³kowicie inne, w markecie na tulejach w sklepie na ³o¿yskach. |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2012-03-02, 10:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 119
|
Izanaghi napisa³/a: | A czy jest w Polsce jaki¶ dystrybutor Mirki? Tyle siê nas³ucha³em o jako¶ci ich sprzêtu, ¿e chêtnie przejrza³bym ofertê. Szczególnie interesuje mnie model Mirka 650CV[/code] |
Chyba tylko materia³y ¶cierne i polerskie tu masz link. Dystrybutor Mirki |
_________________ https://www.flickr.com/photos/51928327@N08/sets/ |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-03-18, 16:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Z tym Boschem to racja ale zilona seria, tania dla amatorów jest przeznaczona nie do tyrania.
Inaczej sprawa wygl±da z niebieskim Boschem Profesional, duzo dro¿szymi narzêdziami.
Fakt, ¿e ka¿dy ma tu swoje upodobania wiêc nie ma sensu nikomu nic narzucaæ.
Pozdrawiam |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|