|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
Izanaghi
|
Wysłany: 2012-02-28, 17:06 KtĂłrÂą markĂŞ wybraĂŚ?
|
0
|
|
|
|
Witam jestem nowy na forum, jednak w fachu lakiernika jestem juÂż od kilku lat. Wiem, Âże to nieduÂżo, jednak chcĂŞ sprĂłbowaĂŚ wÂłasnych siÂł z otworzeniem wÂłasnej dziaÂłalnoÂści gospodarczej.
I tutaj rodzi siĂŞ pytanie: KtĂłrÂą markĂŞ elektronarzĂŞdzi wybraĂŚ?
Chodzi mi o ró¿nego rodzaju szlifierki k¹towe, mimoœrodowe, oscylacyjne oraz polerki.
Zastanawiam siĂŞ nad sprzĂŞtem firmy RUPES - ktĂłrego nie miaÂłem okazji nigdy przetestowaĂŚ poza polerkÂą RUPES LH 18EN- jestem jeszcze mÂłody i niewiele w Âżyciu widziaÂłem, ale szczerze mĂłwiÂąc na lepszego sprzĂŞtu w Âłapie nie miaÂłem
Koledzy po fachu wypowiadajÂą siĂŞ o tych sprzĂŞtach bardzo pochlebnie, ale patrzÂąc na ceny troszkĂŞ swĂŞdzi mnie kieszeĂą.
Zastanawiam siĂŞ rĂłwnieÂż nad MakitÂą. Mam znajomego ktĂłry sprzedaje sprzĂŞt Makity i Boscha, daje mi on niezÂły rabat na zakup wiĂŞkszej iloÂści sprzĂŞtu. Powiem jedno - jest duÂżo taniej niÂż u RUPESA.
Teraz zasadnicze pytanie: Czy taùszy sprzêt Makity jest zauwa¿alnie gorszy od sprzêtu RUPESA? Chodzi mi o ró¿nego rodzaju szlifierki k¹towe, mimoœrodowe, oscylacyjne oraz polerki, opalarki oraz odsysacze py³ów szlifierskich. Czy s¹ porównywalne?
Patrz¹c na katalog Makity, po wygl¹dzie ich sprzêty bardziej nadaj¹ siê do zastosowania w stolarstwie, ale byÌ mo¿e siê mylê. No i dajmy na to ich szlifierki maj¹ ma³¹ moc w porównaniu do RUPESA.
A i czy warto zainwestowaĂŚ w pistolet IWATA WS-400 Supernova z zastosowaniem do bazy i tylko bazy, czy kupiĂŚ coÂś taĂąszego rĂłwnieÂż z IWATY. Posiadam model WB400 i bardzo go sobie chwalĂŞ, ogĂłlnie IWATA jakoÂś bardziej przekonuje mnie do siebie niÂż np SATA.
Z gĂłry dziĂŞki za odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
caci
|
Wysłany: 2012-02-28, 20:27
|
0
|
|
|

|
Ja ci napisze tak (ale to pewnie niepopularne na forum) jesli chodzi o zwykÂłe kÂątowki do szlifowanaia to kupuje tanie noname a conajwyzej einhelle bo sÂą z 10 razy tansze o firmĂłwek a wytrzymujÂą moÂże tylko dwa razy krocej. Poza tym jesli padnÂą na gwarnacji to i tak dostanĂŞ nowÂą, a gwarancja jest okresowo taka sama jak w drogim sprzecie. Rachunek dla mnie jest prosty.
Co innego mimosrodówki, tu juz kupuje sprzêt ze sredniej pó³ki bo te do 200z³ po prostu Ÿle pracuj¹ - za du¿e wibracje, za ma³y skok, czêsto potrafi¹ zrobiÌ dziurê w szpachli czy lakierze przez ma³a nieuwagê. Tak¿e min coœ w stylu AEG za ok 600z³ (150mm). Polerke tez mam taniutk¹ za 200z³ a wytrzymuje ju¿ drugi rok - na pewno ponad 200 aut zrobi³a, a producenta to nawet wstyd napisaÌ
TakÂże dla mnie chinszczyzna sprawdza sie lepiej jesli chodzi o ekonomie, jak padnie to wymieniam na nowÂą, nikt tego nie naprawia bo sie nie opÂłaca. Drogi sprzĂŞt jak padnie to oddaje do serwisu i czekam czasem miesiac aÂż zrobiÂą, po gwarancji naprawa kosztuje wiecej niÂż bym sobie kupiÂł nowÂą chiĂąskÂą podrĂłbĂŞ.
Opalarke i wiertarkê te¿ mam firmy z poziomu einhella i dzialaj¹ ju¿ kilka lat a wierz mi ¿e nie odpoczywaj¹ na pó³ce.
P.S. Ostatnio dosta³em bosha na prezent pod choinkê i napiszê tylko ¿e moja noname stara wiertareczka obs³uguje sie przyjemniej i ma wiêksz¹ moc mimo ¿e na tabliczce znamionowej jest ta sama wartoœÌ. Tak¿e mit starych dobrych marek u mnie upad³. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-02-29, 12:31
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-02-29, 14:03
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Kolego Caci , ja tak samo zauwaÂżyÂłem ,Âże sprzĂŞt boscha szczegĂłlnie ten z zielonej serii jest ostatnio beznadziejny i go po prostu nie kupujĂŞ ,mam nadziejĂŞ,Âże w tej firmie ktoÂś siĂŞ wreszcie opamiĂŞta.
Teraz staram siĂŞ kupowaĂŚ makitĂŞ i festoola jak mam wolne Âśrodki.
Ale co do chiĂąskich produktĂłw to ja mam chyba pecha, bo wszystkie typu einhell ,no name , a szczegĂłlnie eurotech (te wrĂŞcz byÂły nieraz popsute nowe ) inne psuÂły siĂŞ bardzo szybko najczĂŞÂściej zaraz po gwarancji mimo ,Âże z niektĂłrych rzadko korzystaÂłem .ByÂły to npwiertarka ,strug rĂŞczny,przecinarka do metalu ,polerka elektryczna ,wyciÂągarka , spawarka ,sprĂŞÂżarka,narzĂŞdzia pneumatyczne,i wiele innych ,ktĂłre w krĂłtkim czasie wyzionĂŞÂły ducha po krĂłtkiej eksploatacji.
Uwa¿am, ¿e zaœmiecaniem œrodowiska zepsutym chiùskim sprzêtem ( i nie tylko sprzêtem ) ,powinni zaj¹Ì siê zieloni.
Podsumowuj¹c ,ja kierujê siê zasad¹ ,¿e jeœli nie potrzebujê jednorazówki to kupuje sprzêt dla profesjonalistów (ten te¿ siê czasami psuje), tu firmy trochê siê jeszcze pilnuj¹ .Niestety jakoœÌ kosztuje.
Prawda jest te¿ to ,¿e czasami trafi siê niezawodny sprzêt z dolnej pó³ki jak to siê Tobie przytrafi³o ,niestety nie mnie.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-02-29, 14:17
|
0
|
|
|

|
jarbia napisał/a: | sprzĂŞt boscha szczegĂłlnie ten z zielonej serii jest ostatnio beznadziejny i go po prostu nie kupujĂŞ | no bo kiedyÂś bosh to byl bosch a teraz zwykÂła made in china tylko za napis trzeba zapÂłaciĂŚ ja mam sprzet mieszany..pistolet i szlifiere z gornej poÂłki bo to sie najczĂŞsciej uzywa,ale takie sprawy jak wiertarka czy opalarka itp gdzie uzywam sporadycznie to srednia polka cenowa...nie najtansze badziewie ale i nie najdrozsze. |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2012-02-29, 16:51
|
0
|
|
|

|
KiedyÂś nie tylko Bosch byÂł lepszy, wszystko byÂło lepsze. Teraz znane stare marki muszÂą siĂŞ ÂścigaĂŚ z chiĂąszczyznÂą to Âżeby nie byĂŚ totalnie w plecy to sami kupujÂą w chinach - tak jak ta niebieska szlifierka boscha z regulacjÂą obrotĂłw za ok. 250 zÂł. Nawet zielone bosche sÂą od niej droÂższe ale jak widaĂŚ po zakupach na allegro to idzie jak woda, czy siĂŞ sprawdza to nie wiem. WidaĂŚ bosch nie baÂł siĂŞ jej nazwaĂŚ "profesjonalna mejdin PRC"
Nawet taki Black & Decker w starym niebieskim wykonaniu to byÂł sprzĂŞt nie do zdarcia a teraz tylko marketĂłwa.
Jest jeszcze trochê marek które trzymaj¹ jakoœÌ np: Fein, Milwaukee, De Walt, Festool, Holzher, Hilti i trochê ni¿ej: Makita, Kress, Rupes
PomiĂŞdzy tymi firmami z pierwszej grupy, nowe urzÂądzenie wybieraÂłbym na podstawie dÂługoÂści gwarancji (firmowej, nie konsumenckiej) - oczywiÂście przy porĂłwnywalnych parametrach maszyn. |
|
|
|
 |
Izanaghi
|
Wysłany: 2012-02-29, 23:17
|
0
|
|
|
|
Czyli jak widzê nie ka¿dy idzie w ca³oœci w górn¹ pó³kê.
Mam take pytanie:
Czy systemy odsysaj¹ce s¹ uniwersalne, tzn. czy mogê podpi¹Ì szlifierkê 3M do np odkurzacza RUPESA?
Pytam bo jestem kompletnym laikiem, jeÂżeli chodzi o systemy odsysajÂące. W starym warsztacie, gdzie pracowaÂłem wÂśrĂłd wydm ze szpachli, o takim sprzĂŞcie poza mnÂą nikt nie sÂłyszaÂł. AÂż wstyd siĂŞ przyznaĂŚ, jak bardzo warsztaty z podkarpackiego sÂą zacofane w stosunku do zachodu.
Co myÂślicie o szlifierce Festool ROTEX RO 150? Jest napisane Âże jest idealna do szlifu zgrubnego, wykoĂączeniĂłwki podkÂładu oraz szlifowania lakieru pod polerkĂŞ, a w parametrach widnieje tylko skok 5mm, co nie bardzo nadaje siĂŞ do dwĂłch ostatnich czynnoÂści. Ma ona regulacjĂŞ skoku?
Czy moÂże jednak jest kupiĂŚ 2 taĂąsze bez zmiany skoku? Np 2.5mm i 6mm, bo niestety ale cena tej maszynki powala
Zaznaczam Âże nie nastawiam siĂŞ na obrabianie 30 aut miesiĂŞcznie, raczej koÂło 5,6, takÂże nie chciaÂłbym zbĂŞdnie przepÂłacaĂŚ.
Co do Bosha: ehh 5 lat temu kupi³em szlifierkê tej firmy i trzyma siê do dzisiaj, druga natomiast kupiona w warsztacie rok temu zdech³a po 1.5 roku, tak¿e to niestety pokazuje spadaj¹c¹ jakoœÌ ich wyrobów. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-02-29, 23:41
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Ja mam festool rotex 150,ale u¿ywam amatorsko .Powiem tak : do zdzierania,jak za³¹czysz obróbkê zgrubn¹ (mimoœrodowe + obroty) to istny wariat.
Dok³adnie szlifowanie sam mimoœród te¿ ok . Jest trochê g³oœna ,ma du¿¹ moc ,jest trochê przez to ciê¿ka ale solidna .Nie polerowa³em t¹ maszynk¹ jeszcze .Wad¹ wg mnie jest brak dostêpu do taùszych papierów (papier oryginalny ma du¿o otworów) i,a inne papiery maj¹ mniej otworów i nie pasuj¹ wiêc jak pod³¹czysz odsys ,to nie wykorzystujesz w pe³ni mo¿liwoœci szlifierki, poza tym mój odkurzacz wtedy czêœciej trzaska niepotrzebnie filtrami ,bo odczytuje to jakby by³y zatkane.
OgĂłlnie polecam ,szczegĂłlnie do poziomych powierzchni (trochĂŞ ciĂŞÂżka w porĂłwnaniu z pneumatykami). Zanosi siĂŞ ,Âże bĂŞdzie dÂługo dziaÂłaĂŚ .
pozdr. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-01, 10:41
|
0
|
|
|

|
Izanaghi napisał/a: | druga natomiast kupiona w warsztacie rok temu zdechÂła po 1.5 roku | to ty kolego widze jasnowidzem jesteÂś?? |
|
|
|
 |
Izanaghi
|
Wysłany: 2012-03-01, 14:59
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | Izanaghi napisał/a: | druga natomiast kupiona w warsztacie rok temu zdechÂła po 1.5 roku | to ty kolego widze jasnowidzem jesteÂś?? |
Wybacz, napisaÂłem z automatu i poÂśpiechu,kupiona 2 lata temu przeÂżyÂła 1.5 roku
Ale wróÌmy mo¿e do moich poprzednich pytaù |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-01, 15:06
|
0
|
|
|
|
Izanaghi napisał/a: | Czyli jak widzĂŞ nie kaÂżdy idzie w caÂłoÂści w gĂłrnÂą pó³kĂŞ. |
W najwy¿sz¹ (najdro¿sz¹) nie, ale spokojnie w rupesa mo¿na wejœÌ.
Wiem co mĂłwiĂŞ, 2 lata dzieĂą w dzieĂą robiĂŞ i tfu, tfu.. oby tak dalej.
Festo mi coÂś nie podchodzi w maszynkach pneumatycznych bo taki jakiÂś wysoki.
Za to polerka festoo bardzo mi sie podoba.
No, dobra, hehe.
Ostatnio zainwestowaÂłem w FOBO.
I jestem mega zadowolony. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Izanaghi
|
Wysłany: 2012-03-01, 18:20
|
0
|
|
|
|
A czy jest w Polsce jakiÂś dystrybutor Mirki? Tyle siĂŞ nasÂłuchaÂłem o jakoÂści ich sprzĂŞtu, Âże chĂŞtnie przejrzaÂłbym ofertĂŞ. SzczegĂłlnie interesuje mnie model Mirka 650CV[/code] |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2012-03-01, 19:34
|
0
|
|
|
|
co do polerki to ja uÂżywam Celme juÂż 5 lat bez awarii , co do zielonego Boscha, kiedyÂś znajomy kupiÂł wiertarkĂŞ 500 ( 650 ) w markecie potem pojechaÂł do znajomego co prowadziÂł sklep i porĂłwnali , z wyglÂądu to samo a bebechy caÂłkowicie inne, w markecie na tulejach w sklepie na ÂłoÂżyskach. |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
mirusiek
|
Wysłany: 2012-03-02, 10:08
|
0
|
|
|

|
Izanaghi napisał/a: | A czy jest w Polsce jakiÂś dystrybutor Mirki? Tyle siĂŞ nasÂłuchaÂłem o jakoÂści ich sprzĂŞtu, Âże chĂŞtnie przejrzaÂłbym ofertĂŞ. SzczegĂłlnie interesuje mnie model Mirka 650CV[/code] |
Chyba tylko materiaÂły Âścierne i polerskie tu masz link. Dystrybutor Mirki |
_________________ https://www.flickr.com/photos/51928327@N08/sets/ |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-03-18, 16:39
|
0
|
|
|
|
Z tym Boschem to racja ale zilona seria, tania dla amatorĂłw jest przeznaczona nie do tyrania.
Inaczej sprawa wyglÂąda z niebieskim Boschem Profesional, duzo droÂższymi narzĂŞdziami.
Fakt, Âże kaÂżdy ma tu swoje upodobania wiĂŞc nie ma sensu nikomu nic narzucaĂŚ.
Pozdrawiam |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|