Autor |
Wiadomość |
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:05 Pistolety lakiernicze Lare co sÂądzicie??
|
0
|
|
|

|
Co sÂądzicie o pistoletach firmy lare szczegĂłlnie te drozsze evolution i ultra |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:09
|
0
|
|
|
|
grubernator napisał/a: | evolution i ultra |
Moim zdaniem nie majÂą sobie rĂłwnych.
W swojej klasie oczywiÂście.
Tak mĂłwiÂą na necie ja niestety na takie wypasione zakupy nie mogĂŞ sobie pozwoliĂŚ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:14
|
0
|
|
|

|
ja wlasnie nie moge znalesc nic na necie o nich dlatego zalozylem post dzwoniÂłem do sklepu gdzie sprzedaja te pistolety i poleciÂł mi evolution podobno lepszy niz airguns az3 no wiec go zamĂłwiÂłem tylko ze hvlp :( a sprezarke mam teoretyczna wydajnosc 320 a praktyczna 209l baniak 100l i obawiam sie ze nie wyrobi:( nie wiem o co chodzi z tymi praktycznymi i teoretycznymi:/lakieruje meble nie samochody lubie maÂłe cisnienie na wylocie i tym sie pokierowaÂłem |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:21
|
0
|
|
|
:)

|
Teoretyczna to jest niby ta ile jest w stanie pobrac luftu na wejsciu do pompy, a teoretycznÂą czyli ta jaka jest na wyjsciu pompy musisz sobie obliczyc i wtedy bedziesz wiedziaÂł jaka ma wydajnosc. |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:23
|
0
|
|
|

|
a jak to zrobic?? sorry za takie banalne pytania ale dopiero 2 miesiac w branzy
http://sklep.interspaw.co...-fini-100l.html taki kompresor posiadam a ten pistolet podobno potrzebuje 300l chyba zrobiÂłem bÂład??z zakupem |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:29
|
0
|
|
|

|
O ile dobrze pamietam to wzĂłr na to byÂł taki:
Pojemnoœc zbiornika razy ciœnienie do którego nabija dzielone przez czas od momentu w³¹czenia sprezarki na pustym zbiorniku do pe³nego zbiornika.
PrzykÂład : 270LX10ATM=2700/ 5minut= 540L WYDAJNOSCI RZECZYWISTEJ
Ale nie jestem pewien czy takie byÂło wÂłasnie obliczenie do tego. |
|
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:31
|
0
|
|
|
|
jakby nie liczyÂł to chyba maÂło przy takim kompresorze dla hvlp |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:34
|
0
|
|
|

|
MaÂło maÂło.
Najpierw siĂŞ mysli co siĂŞ bedzie robiÂło a potem kupuje sie odpowiedni kompresor. Kompresor to baza do wszystkich narzedzi ktĂłre moga byc Ci potrzebne, bo pozniej sie okaze ze chcesz lepszy pistolet a nie mozesz bo kompresor nie udoji mu tyle powietrza. Po drugie dlaczego nie zapytaÂłes przed kupnem pistoletu o to czy kompresor sobie poradzi ? |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:35
|
0
|
|
|

|
diablo74 napisał/a: | jakby nie liczyÂł to chyba maÂło przy takim kompresorze dla hvlp |
kurde tez mi sie tak wydaje moglem wziÂąc lvlp ale kazdy polak madry po szkodzie |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:36
|
0
|
|
|
|
Ale lare ultra bardzo maÂło potrzebuje powietrza.
230 l/min to wspaniaÂły wynik.
[ Dodano: 2012-03-13, 00:37 ]
A hvlp tylko 280 l/min. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:37
|
0
|
|
|

|
Nokia napisał/a: | MaÂło maÂło.
Najpierw siĂŞ mysli co siĂŞ bedzie robiÂło a potem kupuje sie odpowiedni kompresor. Kompresor to baza do wszystkich narzedzi ktĂłre moga byc Ci potrzebne, bo pozniej sie okaze ze chcesz lepszy pistolet a nie mozesz bo kompresor nie udoji mu tyle powietrza. Po drugie dlaczego nie zapytaÂłes przed kupnem pistoletu o to czy kompresor sobie poradzi ? |
kompresor mam juz od dawana a co do pistolety nie zapytaÂłem bo..... nie wpadÂłem zeby poradzic sie kogos kto sie zna postawiÂłem na swoim i teraz mam:/ jakie maga byc defekty jak bede lakierowaÂł tym pistoletem na takim kompresorze?? |
|
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:38
|
0
|
|
|

|
Hmm, dla takiego kompresora najlepsze byÂło by HP.
Lvlp to cos pomiedzy Hvlp a Hp wiec tez by szaÂłu nie byÂło.
Tak mi sie wydaje.
Lackdoctor napisał/a: | Ale lare ultra bardzo maÂło potrzebuje powietrza.
230 l/min to wspaniaÂły wynik.
[ Dodano: 2012-03-13, 00:37 ]
A hvlp tylko 280 l/min. |
A wierzysz w to ? |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:40
|
0
|
|
|
|
Nokia napisał/a: | Lvlp to cos pomiedzy Hvlp a Hp |
A ja myÂślĂŞ Âże hvlp pĂłjdzie, spokojnie.
Wszystko zaleÂży od potrzeb i wielkoÂści elementu do lakierowania. |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:40
|
0
|
|
|
|
w ciÂągu 10 dni moÂżna rozwiÂązaĂŚ kaÂżdÂą umowĂŞ bez konsekwencji oczywiÂści zakupiony towar musi byĂŚ s stanie nienaruszonym czyli trza oddaĂŚ kolta i wymyÂśliĂŚ cos innego sprzedawca powinien poinformowaĂŚ o takiej moÂżliwoÂści |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:42
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Nokia napisał/a: | Lvlp to cos pomiedzy Hvlp a Hp |
A ja myÂślĂŞ Âże hvlp pĂłjdzie, spokojnie.
Wszystko zaleÂży od potrzeb i wielkoÂści elementu do lakierowania. |
Kolega kupiÂł wiec sie przekonamy
Ja bym prosiÂł o relacje z tego jak to chodzi |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:43
|
0
|
|
|
|
diablo74 napisał/a: | w ciÂągu 10 dni moÂżna rozwiÂązaĂŚ kaÂżdÂą umowĂŞ |
DokÂładnie.
Dlatego polecam aby nie brudzic pistoletu i pod³¹czyc tylko powietrze.
Zapodac odpowiednie cisnienie, nacisn¹Ì cyngiel i czekaÌ na efekt.
Taki test jest wart wiêcej niz milion s³ów.
Potem telefon, paczuszka zwrotna i .... inny lare????? |
|
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:43
|
0
|
|
|

|
ja lakieruje na bardzo maÂłych cisnieniach typu max 1,5] a czasami nawet na 1 barze pistolety nie pluja lakierem jak to wyczytaÂłem na niektĂłrych forach prĂłbowaÂłem zwiekszac cisnienie tak jak zaleca producent ale wtedy idzie duzo wiecej towaru i duzo wieksza mgÂła w kabinie przypomne ze lakieruje meble nie samochody praktyczne wszystko na pÂłasko lezÂące baze lakieruje pistoletami speedway a do klaru i poÂłysku uzywam iwate supernova to jest sprzet i tez na malutkim cisnieniu i wychodzi elegancko a wszyscy zalecaja 2 bary 2,5 w czym rzecz?? |
|
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:44
|
0
|
|
|
|
teÂż jestem ciekaw jak to Âśmiga |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:46
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
teÂż jestem ciekaw |
Ja teÂż.
Bo wizualnie fajnie to wyglÂąda a moÂże nadszedÂł czas pomieniaĂŚ sprzĂŞty? |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:47
|
0
|
|
|
|
dobry pistolet nie pluje nawet przy tak niskim ciÂśnieniu
no nie zauwaÂżyÂłem tej 1 atmosfery
ale masz rozrzut sprzĂŞtowy baza spedway bezbarwny iwata |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:49
|
0
|
|
|
|
Jak to ?
Przy jednej atm ?
Ja lakierowaÂłem ostatnio przy 0.8 atm , bo tak w karcie technicznej produktu pisaÂło i ... eee, lepiej nie pisac co byÂło dalej... |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 00:54
|
0
|
|
|

|
jutro powinien przyjsc to dam znac zrobie testa i wam opisze |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-03-13, 09:03
|
0
|
|
|

|
diablo74 napisał/a: | w ciÂągu 10 dni moÂżna rozwiÂązaĂŚ kaÂżdÂą umowĂŞ bez konsekwencji oczywiÂści zakupiony towar musi byĂŚ s stanie nienaruszonym czyli trza oddaĂŚ kolta i wymyÂśliĂŚ cos innego sprzedawca powinien poinformowaĂŚ o takiej moÂżliwoÂści |
To nie jest obligatoryjne i zale¿y wy³¹cznie od sprzedawcy. Formalnie ( zgodnie z przepisami ) sprzedawca nie ma ¿adnego obowi¹zku przyjêcia zwrotu towaru nawet jak ma on wady !!!. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-03-13, 09:44
|
0
|
|
|
|
mo¿liwe nie jestem prawnikiem ale mo¿na siê jeszcze dogadaÌ, wymieniÌ towar na inny nie trzeba koniecznie ¿¹daÌ zwrotu pieniêdzy, szanuj¹cy siê sprzedawca wys³ucha swojego klienta, pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-03-13, 12:31
|
0
|
|
|

|
DogadaĂŚ siĂŞ zawsze moÂżna NiektĂłre sklepy sieciowe idÂą na rĂŞkĂŞ wÂłasnym klientom i z zasady majÂą takie oferty, Âże moÂżna zwrĂłciĂŚ sprzĂŞt ADG, czy ciuchy w dzieĂą dwa czy siedem ... ale to promocja i oferta handlowa wynikajÂąca dobrej woli, lub Âświadomej polityki marketingowej sprzedawcy ( lub producenta ).
Oczywiœcie uczciwoœÌ handlowa faktycznie powinna umo¿liwiaÌ sprawdzenie towary przed ostatecznym zakupem ... ale prawo to prawo i jest jakie jest |
 |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 12:31
|
0
|
|
|

|
Panowie jak na pierwsze wrazenie to super lekki idealnie lez w dni zrobilem probny natrysk i powiem szczerze bardzo ale to bardzo oszczedny pistolet mimo iz jeszcze nie moge go perfekcyjnie ustawic tak jak bym chcial bardzo wysoki stopien nanoszenia materialu ale podstawa to manometr pod nim bo nie ustawisz tym pokretelkiem cisnienia jaki tobie pasuje regulacja slaba naprawde slaba wiec regulator to podstawa i powiem ze moja sprezarka wyrabia mimo iz to hvlp i podobno 300l potrzebuje |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-13, 13:31
|
0
|
|
|

|
ja nie rozumiem...moÂże mnie oÂświecisz bo piszesz Âże jesteÂś mega zadowolony a jednoczeÂśnie nie zadowolony? taki pokrecony troche ten twoj ostatni post. |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 14:16
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | ja nie rozumiem...moÂże mnie oÂświecisz bo piszesz Âże jesteÂś mega zadowolony a jednoczeÂśnie nie zadowolony? taki pokrecony troche ten twoj ostatni post. |
czyli plusy- wygodny.oszczedny bardzo lekki. Minusy-ciezki do ustawienia |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-13, 15:45
|
0
|
|
|

|
grubernator napisał/a: | Minusy-ciezki do ustawienia | mozliwe ze tylko dla amatora??? czyli dzieki za wyczerpujÂącÂą opinie bo sam planuje zakupy wiec nie mam w takim razie Âżadnych wÂątpliwoÂści co do modelu i napewno znajdzie u mnie miejsce w najbliÂższym czasie.pozdrawiam |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 18:21
|
0
|
|
|

|
Nokia napisał/a: | O ile dobrze pamietam to wzĂłr na to byÂł taki:
Pojemnoœc zbiornika razy ciœnienie do którego nabija dzielone przez czas od momentu w³¹czenia sprezarki na pustym zbiorniku do pe³nego zbiornika.
PrzykÂład : 270LX10ATM=2700/ 5minut= 540L WYDAJNOSCI RZECZYWISTEJ
Ale nie jestem pewien czy takie byÂło wÂłasnie obliczenie do tego. |
zmierzylem u siebie i wyszlo mi ok.430 100lx5atm/1.15-(70sek)
wiec hvlp larego poszlo spokojnie |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 19:35
|
0
|
|
|
|
grubernator napisał/a: | a sprezarke mam teoretyczna wydajnosc 320 a praktyczna 209l baniak 100l i obawiam sie ze nie wyrobi: |
Najpierw byÂła to kiepska sprĂŞÂżarka...
grubernator napisał/a: | zmierzylem u siebie i wyszlo mi ok.430 100lx5atm/1.15-(70sek) |
KtĂłra okazaÂła sie mega wydajna.
Cuda, cuda, cuda.
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-13, 21:11
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Cuda, cuda, cuda. | maÂło powiedziane a to zapewne jeszcze nie koniec:)jutro wyciÂągnie krĂłlika z rekawa |
|
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 22:18
|
0
|
|
|

|
Moze troszeczke sprostuje w parametrach kompresora bylo napisane ze ma wydajnosc 320 teoretyczna a praktyczno 209 przy 10 atm (chyba)
bo ja zmierzylem wedlug wzoru ktĂłry mi podaliscie tylko ze na 5atm bo na takich pracuje i wyszlo 430 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 22:29
|
0
|
|
|
|
grubernator napisał/a: | bo ja zmierzylem wedlug wzoru ktĂłry mi podaliscie tylko ze na 5atm bo na takich pracuje i wyszlo 430 |
Jak to zmierzyÂłeÂś.
WeŸ na dobijaniu zmierz ile czasu dobija od za³¹czenia i ile atm ma na dobijaniu.
Butla to wiemy - 100 litrĂłw.
Czas dobijania ---
iloÂśc atm dobijania,, np od 5 do 8 atm, lub 6-10 atm.
Wtedy sie policzy. |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 22:31
|
0
|
|
|

|
zmniejszylem na 5 atm czas na pustej butli do pelnego napelnienia to 70 sek |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 22:44
|
0
|
|
|
|
grubernator,
Jak mozesz to pokaz nam na fotkach jak to wyglÂąda ta sprĂŞzarka i moze tabliczki znamionowe.
A moze butla niema 100 litrow, lecz 50 litrow.
Wtedy wszystko bĂŞdzie pasowaÂło. |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 22:45
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | grubernator,
Jak mozesz to pokaz nam na fotkach jak to wyglÂąda ta sprĂŞzarka i moze tabliczki znamionowe.
A moze butla niema 100 litrow, lecz 50 litrow.
Wtedy wszystko bĂŞdzie pasowaÂło. |
butla 100l 2,2 kw i jakies 3hp jakies 1450 obrotĂłw tyle wiem aaa i 92 db bo jest napisane |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-13, 22:49
|
0
|
|
|
|
grubernator napisał/a: | 2,2 kw |
430 l/min osiÂąga siĂŞ z 4 kW.
Czasem z 3kW, ale to niewiele marek tak potrafi.
Z 2.2 kW nie jest mo¿liwym aby tyle wycisn¹Ì. |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-13, 23:34
|
0
|
|
|

|
eee to juz sam nie wiem
fini.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 109 raz(y) 157.56 KB |
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-03-14, 09:04
|
0
|
|
|

|
WidzĂŞ kolego Âże masz "prawdziwÂą potĂŞgĂŞ" ktĂłra jest "ukryta" w tym kompresorze Nadaje siĂŞ idealnie do programu pt. "Nie do wiary"
A tak na powa¿nie ,to ten Twój pistolecik Lare nie jest ¿adnym "prawdziwym HVLP" i dlatego ten kompresor jest go w stanie "uci¹gn¹Ì" Gdzie ty masz tutaj te ponad 400 lit. wiatru na wydechu....
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-14, 11:15
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Gdzie ty masz tutaj te ponad 400 lit. wiatru na wydechu.... |
To jest podmuch z wiatraka... potĂŞga. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-03-14, 12:56
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | grubernator napisał/a: | 2,2 kw |
430 l/min osiÂąga siĂŞ z 4 kW.
Czasem z 3kW, ale to niewiele marek tak potrafi. ... |
WydajnoÂści ssawnej czy wyjÂściowej ? ... bo nie wiem czy napisaĂŚ Âże z 2,0 kW Schneider to potrafi ? .....
A tak powa¿niej .... to wypinaj¹c siê na te wszystkie parametry wydajnoœci i ciœnienia sprawa jest banalna przy sprê¿arkach t³okowych .... do 3,0 KW mocy silnik to "popier dó³ki", a nie sprê¿arki bez wzglêdu na technologiê i miejsce ich wytwarzania, oraz renomê producenta 4,0 - 5,5 KW to sprê¿arki dla ma³ych warsztatów i norek ze sta³ym potokiem produkcji us³ug 7,5 - 9,0 KW to ju¿ urz¹dzenia o sporych mo¿liwoœciach ... napisa³bym ¿e dla profesjonalistów, ale w tym przypadku sama moc silnika to za ma³o ¿eby tak zakwalifikowaÌ sprê¿arkê t³okow¹. |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-14, 13:03
|
0
|
|
|

|
ja kiedyÂś takÂą miaÂłem dla pro pro pro i jeszcze raz pro... moglbym podÂłaczyc 10sat naraz a itak by sie wyÂłaczyÂła przy 200l butli byla denerwujÂąca bo wÂł sie praktycznie na chwile i koniec az bylo to denerwujÂące...a najgorsze byÂło latanie podczas lakierowania Âżeby wÂł korki po potrafiÂły wyskoczyĂŚ co jakiÂś czas |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-14, 13:24
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | do 3,0 KW mocy silnik to "popier dó³ki", a nie sprĂŞÂżarki bez wzglĂŞdu na technologiĂŞ i miejsce ich wytwarzania, oraz renomĂŞ producenta |
Generalizujesz i nie sposĂłb siĂŞ z tym zgodziĂŚ. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-03-14, 15:02
|
+1
|
|
|

|
Tu nie ma siê na co zgadzaÌ, lub nie zgadzaÌ. 3kW to szajs i tyle ... a ca³a dyskusja o wydajnoœci sprê¿arki t³okowej i zasadach jakie tu obowi¹zuj¹ i tak zawsze sprowadz¹ prêdkoœÌ nape³nienia zbiornika do mocy silnika. Na razie jednak dysput dotyczy kompletów zestawianych przez producentów sprê¿arek w okreœlonym typoszeregu i powszechnie obowi¹zuj¹cych tu zasadach. Dlatego dla porównania zapraszam do przewertowania katalogów kilku producentów sprê¿arek i sprawdzenie samemu jak przek³ada siê moc silnika napêdzaj¹cego agregat do wydajnoœci ssawnej i wyjœciowej, oraz maksymalnego ciœnienia pracy sprê¿arki t³okowej nawet jak w tych danych technicznych brakuje takich informacji jak prêdkoœÌ obrotowa, czy œrednica t³oka
W ka¿dym katalogu ka¿da sprê¿arka o mocy silnika powy¿ej 4,0 KW nadaje siê do obs³ugi ma³ej lakierni nawet jak to 7 bar ... a niestety nie ka¿da o mocy 3,0 KW, bo tu ju¿ musi to byÌ dobrej klasy urz¹dzenie sprê¿aj¹ce powietrze w ma³ych zbiornikach do 15 bar. Raczej nikt odpowiedzialny nie produkuje zestawu ze zbiornikiem 500 litrów i silnikiem 3 KW z jedno t³okowym agregatem. Schneider którego bardzo ceniê produkuje sprê¿arki które mog¹ pracowaÌ w ruchu ci¹g³ym. Do tego maj¹ mniejsze zbiorniki i wiêksze wydajnoœci. Co z tego jak te oszczêdnoœci prowadz¹ do tego, ¿e t³okowa sprê¿arka t³ucze nawet ca³y dzieù. Nieco wiêksza i troszkê dro¿sza i pracuje ju¿ krócej i za³¹cza siê rzadziej.
Jak ktoÂś chce siĂŞ tu habilitowaĂŚ w tym temacie to niech sobie liczy i liczy te wydajnoÂści .... a proÂściutka rada jest taka ....
Kup sobie sprĂŞÂżarkĂŞ renomowanego producenta z silnikiem minimum 4,0 KW, a reszta kompletacji zespoÂłu na 99,9 % bĂŞdzie tak dobrana Âże zagwarantuje prawidÂłowÂą pracĂŞ na lakierni .... albo kup sobie kolego sprĂŞÂżarkĂŞ mniejszÂą i moÂże bĂŞdzie dobrze, a moÂże nie.
Tu Krzysiu musisz braÌ pod uwagê ¿e ma³o kogo obchodzi to ¿e 400 czy 500 litrów wydajnoœci ssawnej podawane jest dla ciœnienia atmosferycznego 1 bara i temperatury 20 st C, Pewnie ma³o komu przyda siê te¿ informacja, ¿e te wyliczenia wydajnoœci i parametry sprê¿arek oparte s¹ o normê ISO1217. Bo w efekcie ca³oœÌ tego dr¹¿enia tematu o wyborze sprê¿arki i obliczania wydajnoœci sprowadza siê zawsze do proœciutkiej kwestii ... mocy silnika kompletu
Google pĂŞka w szwach od wzorĂłw obliczeniowych uwzglĂŞdniajÂących kaÂżdy parametr agregatu sprĂŞÂżarki wyporowej. To fajne informacje i cenne jak ktoÂś chce kupiĂŚ kaÂżdy element osobno i skompletowaĂŚ sobie sprĂŞÂżarkĂŞ, lub zmodernizowaĂŚ juÂż posiadanÂą.
http://www.atlascopco.pl/plpl/Aboutus/airacademy/
http://keit.ovh.org/downl...%20tlokowej.pdf
http://www.imiue.polsl.pl...a/PM/PM-2DW.pdf
... nie wklejam wiĂŞcej bo kaÂżdy ma google i trochĂŞ to jednak nie na temat w kwesti pistoletĂłw LARE, a nastĂŞpnie oceny konkretnego modelu sprĂŞÂżarki FINI.
Co byÂście tu nie napisali ... i tak w efekcie koĂącowym po wszystkich obliczeniach i wyÂłuszczeniu teorii sprĂŞÂżu ÂściÂągniemy to do prostej zasady ... silnik trĂłjfazowy o mocy poniÂżej i rĂłwnej 3 KW na firmowej sprĂŞÂżarce i od razu siĂŞ ona nie nadaje dla lakierni ... moÂże do garaÂżu ... ale sprzĂŞtem ktĂłry moÂże zadziaÂła, a moÂże nie zadziaÂł ... to Ja niestety siĂŞ nie zajmujĂŞ .
Kiedyœ w dokumentacji projektowej jakie robiê by³y dwie strony obliczenia i opisu uzasadniaj¹cego dobór parametrów sprê¿arki. Nikt tego nie czyta³ i mia³ to w nosie. Zawsze absolutnie zawsze dla œredniej lakierni ... bez wzglêdu na to z jakiej oferty korzysta³ inwestor ... sprê¿arka t³okowa dobierana do zestawienia i zapotrzebowania powietrza, wspó³czynnika jednoczesnego u¿ycia oraz ciœnieù roboczych ma silnik 5,5 KW a blacharni i lakierni 7,5 KW. W du¿ych obiektach nikt nie montuje sprê¿arek t³okowych.
... oczywiÂście jak ktoÂś chce sobie temat rozbiĂŚ do poziomu atomu niech liczy wedÂług dostĂŞpnych wzorĂłw, albo tworzy wÂłasne. Tak czy siak 4,0 KW jest granicÂą skutecznoÂści sprĂŞÂżarki w lakierni. |
 |
|
|
|
 |
grubernator
|
Wysłany: 2012-03-14, 16:24
|
0
|
|
|

|
Ale sie rozpisaÂłes:) KONCZMY TEMAT SPREZAREK I WRACAJMY DO PISTOLETĂW LARE |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-03-14, 16:26
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor, PROJEKTER, ...WRĂĂ |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2012-03-14, 16:51
|
0
|
|
|
|
Jak dobrze Âże mĂłj silnik przy sprĂŞÂżarce ma 4 KW |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-14, 21:13
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | maÂło kogo obchodzi to Âże 400 czy 500 litrĂłw wydajnoÂści ssawne |
Mnie nie obchodzi wydajnoœÌ ssawna i NIGDY nie podawa³em takich danych.
TrochĂŞ cenzura o tych wydajnoÂściach i rozbieraniu na atomy.
Ja tez uwaÂżam Âże najlepsza jest sprĂŞÂżarka z silnikiem 4kW i tu wydajnoÂści zaczynajÂą sie od 430 l/min w 2 stopniowej wersji agregatu.
Mozna kupiĂŚ 3 cylindrowÂą gwiazdĂŞ np walter lub electra bekum napĂŞdzana silnikiem 3kW i cieszyc siĂŞ wydajnoÂściÂą 450 l/min.
Silniki 3kW w 2 stopniowej wersji pompy to marne 350 l/min max.
I dla lakiernika z jednoosobowym zespoÂłem warsztatowym w zupeÂłnoÂści wystarczy taka elektra czy walter 3kW.
WiekszoÂśc lakiernikĂłw i tak ma 2 stopnie i silnik 3kW i tez daje rade, lecz to raczej nie na wielkie prace maszynkami pneumatycznymi.
Ale przecieÂż Ty wiesz lepiej ile mi potrzeba luftu..... |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-03-14, 21:33
|
0
|
|
|
|
grubernator czy przy tym pistolecie masz podane w jakim kraju zostaÂł wyprodukowany JakÂą ma ÂśrednicĂŞ natrysku Jaki ma odkurz |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|