Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:05   Pistolety lakiernicze Lare co s±dzicie??
0
UP DOWN

Co s±dzicie o pistoletach firmy lare szczególnie te drozsze evolution i ultra

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 00:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
grubernator napisa³/a:
evolution i ultra

Moim zdaniem nie maj± sobie równych. :nie:
W swojej klasie oczywi¶cie. :tak:
Tak mówi± na necie :pisze: ja niestety na takie wypasione zakupy nie mogê sobie pozwoliæ.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:14   
0
UP DOWN

ja wlasnie nie moge znalesc nic na necie o nich dlatego zalozylem post dzwoni³em do sklepu gdzie sprzedaja te pistolety i poleci³ mi evolution podobno lepszy niz airguns az3 no wiec go zamówi³em tylko ze hvlp :( a sprezarke mam teoretyczna wydajnosc 320 a praktyczna 209l baniak 100l i obawiam sie ze nie wyrobi:( nie wiem o co chodzi z tymi praktycznymi i teoretycznymi:/lakieruje meble nie samochody lubie ma³e cisnienie na wylocie i tym sie pokierowa³em

Nokia 
Wys³any: 2012-03-13, 00:21   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Teoretyczna to jest niby ta ile jest w stanie pobrac luftu na wejsciu do pompy, a teoretyczn± czyli ta jaka jest na wyjsciu pompy musisz sobie obliczyc i wtedy bedziesz wiedzia³ jaka ma wydajnosc.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:23   
0
UP DOWN

a jak to zrobic?? sorry za takie banalne pytania ale dopiero 2 miesiac w branzy
http://sklep.interspaw.co...-fini-100l.html taki kompresor posiadam a ten pistolet podobno potrzebuje 300l chyba zrobi³em b³ad??z zakupem

Nokia 
Wys³any: 2012-03-13, 00:29   
0
UP DOWN

O ile dobrze pamietam to wzór na to by³ taki:

Pojemno¶c zbiornika razy ci¶nienie do którego nabija dzielone przez czas od momentu w³±czenia sprezarki na pustym zbiorniku do pe³nego zbiornika.

Przyk³ad : 270LX10ATM=2700/ 5minut= 540L WYDAJNOSCI RZECZYWISTEJ

Ale nie jestem pewien czy takie by³o w³asnie obliczenie do tego.

diablo74 
Wys³any: 2012-03-13, 00:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
jakby nie liczy³ to chyba ma³o przy takim kompresorze dla hvlp

Nokia 
Wys³any: 2012-03-13, 00:34   
0
UP DOWN

Ma³o ma³o.

Najpierw siê mysli co siê bedzie robi³o a potem kupuje sie odpowiedni kompresor. Kompresor to baza do wszystkich narzedzi które moga byc Ci potrzebne, bo pozniej sie okaze ze chcesz lepszy pistolet a nie mozesz bo kompresor nie udoji mu tyle powietrza. Po drugie dlaczego nie zapyta³es przed kupnem pistoletu o to czy kompresor sobie poradzi ?

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:35   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
jakby nie liczy³ to chyba ma³o przy takim kompresorze dla hvlp

kurde tez mi sie tak wydaje moglem wzi±c lvlp ale kazdy polak madry po szkodzie

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 00:36   
0
UP DOWN

Ale lare ultra bardzo ma³o potrzebuje powietrza.
230 l/min to wspania³y wynik.

[ Dodano: 2012-03-13, 00:37 ]
A hvlp tylko 280 l/min.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:37   
0
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
Ma³o ma³o.

Najpierw siê mysli co siê bedzie robi³o a potem kupuje sie odpowiedni kompresor. Kompresor to baza do wszystkich narzedzi które moga byc Ci potrzebne, bo pozniej sie okaze ze chcesz lepszy pistolet a nie mozesz bo kompresor nie udoji mu tyle powietrza. Po drugie dlaczego nie zapyta³es przed kupnem pistoletu o to czy kompresor sobie poradzi ?

kompresor mam juz od dawana a co do pistolety nie zapyta³em bo..... nie wpad³em zeby poradzic sie kogos kto sie zna postawi³em na swoim i teraz mam:/ jakie maga byc defekty jak bede lakierowa³ tym pistoletem na takim kompresorze??

Nokia 
Wys³any: 2012-03-13, 00:38   
0
UP DOWN

Hmm, dla takiego kompresora najlepsze by³o by HP.

Lvlp to cos pomiedzy Hvlp a Hp wiec tez by sza³u nie by³o.
Tak mi sie wydaje.

Lackdoctor napisa³/a:
Ale lare ultra bardzo ma³o potrzebuje powietrza.
230 l/min to wspania³y wynik.

[ Dodano: 2012-03-13, 00:37 ]
A hvlp tylko 280 l/min.

A wierzysz w to ? :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 00:40   
0
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
Lvlp to cos pomiedzy Hvlp a Hp

A ja my¶lê ¿e hvlp pójdzie, spokojnie.
Wszystko zale¿y od potrzeb i wielko¶ci elementu do lakierowania.

diablo74 
Wys³any: 2012-03-13, 00:40   
0
UP DOWN

w ci±gu 10 dni mo¿na rozwi±zaæ ka¿d± umowê bez konsekwencji oczywi¶ci zakupiony towar musi byæ s stanie nienaruszonym czyli trza oddaæ kolta i wymy¶liæ cos innego sprzedawca powinien poinformowaæ o takiej mo¿liwo¶ci :idea: :idea:

Nokia 
Wys³any: 2012-03-13, 00:42   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Nokia napisa³/a:
Lvlp to cos pomiedzy Hvlp a Hp

A ja my¶lê ¿e hvlp pójdzie, spokojnie.
Wszystko zale¿y od potrzeb i wielko¶ci elementu do lakierowania.

Kolega kupi³ wiec sie przekonamy :)

Ja bym prosi³ o relacje z tego jak to chodzi :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 00:43   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
w ci±gu 10 dni mo¿na rozwi±zaæ ka¿d± umowê

Dok³adnie.
Dlatego polecam aby nie brudzic pistoletu i pod³±czyc tylko powietrze.
Zapodac odpowiednie cisnienie, nacisn±æ cyngiel i czekaæ na efekt.

Taki test jest wart wiêcej niz milion s³ów.
Potem telefon, paczuszka zwrotna i .... inny lare?????

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:43   
0
UP DOWN

ja lakieruje na bardzo ma³ych cisnieniach typu max 1,5] a czasami nawet na 1 barze pistolety nie pluja lakierem jak to wyczyta³em na niektórych forach próbowa³em zwiekszac cisnienie tak jak zaleca producent ale wtedy idzie duzo wiecej towaru i duzo wieksza mg³a w kabinie przypomne ze lakieruje meble nie samochody praktyczne wszystko na p³asko lez±ce baze lakieruje pistoletami speedway a do klaru i po³ysku uzywam iwate supernova to jest sprzet i tez na malutkim cisnieniu i wychodzi elegancko a wszyscy zalecaja 2 bary 2,5 w czym rzecz??

diablo74 
Wys³any: 2012-03-13, 00:44   
0
UP DOWN

te¿ jestem ciekaw jak to ¶miga :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 00:46   
0
UP DOWN

Cytat:

te¿ jestem ciekaw

Ja te¿.
Bo wizualnie fajnie to wygl±da a mo¿e nadszed³ czas pomieniaæ sprzêty?

diablo74 
Wys³any: 2012-03-13, 00:47   
0
UP DOWN

dobry pistolet nie pluje nawet przy tak niskim ci¶nieniu
no nie zauwa¿y³em tej 1 atmosfery
ale masz rozrzut sprzêtowy baza spedway bezbarwny iwata :shock:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 00:49   
0
UP DOWN

Jak to ?
Przy jednej atm ?
Ja lakierowa³em ostatnio przy 0.8 atm , bo tak w karcie technicznej produktu pisa³o i ... eee, lepiej nie pisac co by³o dalej...

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 00:54   
0
UP DOWN

jutro powinien przyjsc to dam znac zrobie testa i wam opisze

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-13, 09:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
diablo74 napisa³/a:
w ci±gu 10 dni mo¿na rozwi±zaæ ka¿d± umowê bez konsekwencji oczywi¶ci zakupiony towar musi byæ s stanie nienaruszonym czyli trza oddaæ kolta i wymy¶liæ cos innego sprzedawca powinien poinformowaæ o takiej mo¿liwo¶ci :idea: :idea:

To nie jest obligatoryjne i zale¿y wy³±cznie od sprzedawcy. Formalnie ( zgodnie z przepisami ) sprzedawca nie ma ¿adnego obowi±zku przyjêcia zwrotu towaru nawet jak ma on wady !!!. :tak:

diablo74 
Wys³any: 2012-03-13, 09:44   
0
UP DOWN

mo¿liwe nie jestem prawnikiem ale mo¿na siê jeszcze dogadaæ, wymieniæ towar na inny nie trzeba koniecznie ¿±daæ zwrotu pieniêdzy, szanuj±cy siê sprzedawca wys³ucha swojego klienta, pozdrawiam

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-13, 12:31   
0
UP DOWN

Dogadaæ siê zawsze mo¿na ;) Niektóre sklepy sieciowe id± na rêkê w³asnym klientom i z zasady maj± takie oferty, ¿e mo¿na zwróciæ sprzêt ADG, czy ciuchy w dzieñ dwa czy siedem ... ale to promocja i oferta handlowa wynikaj±ca dobrej woli, lub ¶wiadomej polityki marketingowej sprzedawcy ( lub producenta ).

Oczywi¶cie uczciwo¶æ handlowa faktycznie powinna umo¿liwiaæ sprawdzenie towary przed ostatecznym zakupem ... ale prawo to prawo i jest jakie jest :spoko:

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 12:31   
0
UP DOWN

Panowie jak na pierwsze wrazenie to super lekki idealnie lez w dni zrobilem probny natrysk i powiem szczerze bardzo ale to bardzo oszczedny pistolet mimo iz jeszcze nie moge go perfekcyjnie ustawic tak jak bym chcial bardzo wysoki stopien nanoszenia materialu ale podstawa to manometr pod nim bo nie ustawisz tym pokretelkiem cisnienia jaki tobie pasuje regulacja slaba naprawde slaba wiec regulator to podstawa i powiem ze moja sprezarka wyrabia mimo iz to hvlp i podobno 300l potrzebuje

gugun 
Wys³any: 2012-03-13, 13:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ja nie rozumiem...mo¿e mnie o¶wiecisz bo piszesz ¿e jeste¶ mega zadowolony a jednocze¶nie nie zadowolony? taki pokrecony troche ten twoj ostatni post.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 14:16   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
ja nie rozumiem...mo¿e mnie o¶wiecisz bo piszesz ¿e jeste¶ mega zadowolony a jednocze¶nie nie zadowolony? taki pokrecony troche ten twoj ostatni post.

czyli plusy- wygodny.oszczedny bardzo lekki. Minusy-ciezki do ustawienia

gugun 
Wys³any: 2012-03-13, 15:45   
0
UP DOWN

grubernator napisa³/a:
Minusy-ciezki do ustawienia
mozliwe ze tylko dla amatora??? ;) czyli dzieki za wyczerpuj±c± opinie bo sam planuje zakupy wiec nie mam w takim razie ¿adnych w±tpliwo¶ci co do modelu i napewno znajdzie u mnie miejsce w najbli¿szym czasie.pozdrawiam

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 18:21   
0
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
O ile dobrze pamietam to wzór na to by³ taki:

Pojemno¶c zbiornika razy ci¶nienie do którego nabija dzielone przez czas od momentu w³±czenia sprezarki na pustym zbiorniku do pe³nego zbiornika.

Przyk³ad : 270LX10ATM=2700/ 5minut= 540L WYDAJNOSCI RZECZYWISTEJ

Ale nie jestem pewien czy takie by³o w³asnie obliczenie do tego.

zmierzylem u siebie i wyszlo mi ok.430 100lx5atm/1.15-(70sek)
wiec hvlp larego poszlo spokojnie

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 19:35   
0
UP DOWN

grubernator napisa³/a:
a sprezarke mam teoretyczna wydajnosc 320 a praktyczna 209l baniak 100l i obawiam sie ze nie wyrobi:

Najpierw by³a to kiepska sprê¿arka...
grubernator napisa³/a:
zmierzylem u siebie i wyszlo mi ok.430 100lx5atm/1.15-(70sek)

Która okaza³a sie mega wydajna.

Cuda, cuda, cuda.
:help: :help: :help:

gugun 
Wys³any: 2012-03-13, 21:11   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Cuda, cuda, cuda.
ma³o powiedziane :D a to zapewne jeszcze nie koniec:)jutro wyci±gnie królika z rekawa :D

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 22:18   
0
UP DOWN

Moze troszeczke sprostuje w parametrach kompresora bylo napisane ze ma wydajnosc 320 teoretyczna a praktyczno 209 przy 10 atm (chyba)
bo ja zmierzylem wedlug wzoru który mi podaliscie tylko ze na 5atm bo na takich pracuje i wyszlo 430

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 22:29   
0
UP DOWN

grubernator napisa³/a:
bo ja zmierzylem wedlug wzoru który mi podaliscie tylko ze na 5atm bo na takich pracuje i wyszlo 430

Jak to zmierzy³e¶.
We¼ na dobijaniu zmierz ile czasu dobija od za³±czenia i ile atm ma na dobijaniu.
Butla to wiemy - 100 litrów.
Czas dobijania ---
ilo¶c atm dobijania,, np od 5 do 8 atm, lub 6-10 atm.
Wtedy sie policzy.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 22:31   
0
UP DOWN

zmniejszylem na 5 atm czas na pustej butli do pelnego napelnienia to 70 sek

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 22:44   
0
UP DOWN

grubernator,
Jak mozesz to pokaz nam na fotkach jak to wygl±da ta sprêzarka i moze tabliczki znamionowe.
A moze butla niema 100 litrow, lecz 50 litrow.
Wtedy wszystko bêdzie pasowa³o.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 22:45   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
grubernator,
Jak mozesz to pokaz nam na fotkach jak to wygl±da ta sprêzarka i moze tabliczki znamionowe.
A moze butla niema 100 litrow, lecz 50 litrow.
Wtedy wszystko bêdzie pasowa³o.

butla 100l 2,2 kw i jakies 3hp jakies 1450 obrotów tyle wiem aaa i 92 db bo jest napisane

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 22:49   
0
UP DOWN

grubernator napisa³/a:
2,2 kw

430 l/min osi±ga siê z 4 kW.
Czasem z 3kW, ale to niewiele marek tak potrafi.
Z 2.2 kW nie jest mo¿liwym aby tyle wycisn±æ.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-13, 23:34   
0
UP DOWN

eee to juz sam nie wiem :/

fini.jpg
Plik ¶ci±gniêto 106 raz(y) 157.56 KB

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-03-14, 09:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Widzê kolego ¿e masz "prawdziw± potêgê" która jest "ukryta" w tym kompresorze ;) Nadaje siê idealnie do programu pt. "Nie do wiary" :D
A tak na powa¿nie ,to ten Twój pistolecik Lare nie jest ¿adnym "prawdziwym HVLP" :tak: i dlatego ten kompresor jest go w stanie "uci±gn±æ" ;) Gdzie ty masz tutaj te ponad 400 lit. wiatru na wydechu.... ;)
Pozdrawiam! :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-14, 11:15   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Gdzie ty masz tutaj te ponad 400 lit. wiatru na wydechu....

To jest podmuch z wiatraka... potêga.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-14, 12:56   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
grubernator napisa³/a:
2,2 kw

430 l/min osi±ga siê z 4 kW.
Czasem z 3kW, ale to niewiele marek tak potrafi. ...

Wydajno¶ci ssawnej czy wyj¶ciowej ? ... bo nie wiem czy napisaæ ¿e z 2,0 kW Schneider to potrafi ? ..... ^^ ^^ ^^

A tak powa¿niej .... to wypinaj±c siê na te wszystkie parametry wydajno¶ci i ci¶nienia sprawa jest banalna przy sprê¿arkach t³okowych .... do 3,0 KW mocy silnik to "popier dó³ki", a nie sprê¿arki bez wzglêdu na technologiê i miejsce ich wytwarzania, oraz renomê producenta ^^ 4,0 - 5,5 KW to sprê¿arki dla ma³ych warsztatów i norek ze sta³ym potokiem produkcji us³ug ^^ 7,5 - 9,0 KW to ju¿ urz±dzenia o sporych mo¿liwo¶ciach ... napisa³bym ¿e dla profesjonalistów, ale w tym przypadku sama moc silnika to za ma³o ¿eby tak zakwalifikowaæ sprê¿arkê t³okow±.

gugun 
Wys³any: 2012-03-14, 13:03   
0
UP DOWN

ja kiedy¶ tak± mia³em dla pro pro pro i jeszcze raz pro... moglbym pod³aczyc 10sat naraz a itak by sie wy³aczy³a :D przy 200l butli byla denerwuj±ca bo w³ sie praktycznie na chwile i koniec az bylo to denerwuj±ce...a najgorsze by³o latanie podczas lakierowania ¿eby w³ korki po potrafi³y wyskoczyæ co jaki¶ czas

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-14, 13:24   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
do 3,0 KW mocy silnik to "popier dó³ki", a nie sprê¿arki bez wzglêdu na technologiê i miejsce ich wytwarzania, oraz renomê producenta

Generalizujesz i nie sposób siê z tym zgodziæ.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-14, 15:02   
+1
UP DOWN

Tu nie ma siê na co zgadzaæ, lub nie zgadzaæ. 3kW to szajs i tyle ... a ca³a dyskusja o wydajno¶ci sprê¿arki t³okowej i zasadach jakie tu obowi±zuj± i tak zawsze sprowadz± prêdko¶æ nape³nienia zbiornika do mocy silnika. Na razie jednak dysput dotyczy kompletów zestawianych przez producentów sprê¿arek w okre¶lonym typoszeregu i powszechnie obowi±zuj±cych tu zasadach. Dlatego dla porównania zapraszam do przewertowania katalogów kilku producentów sprê¿arek i sprawdzenie samemu jak przek³ada siê moc silnika napêdzaj±cego agregat do wydajno¶ci ssawnej i wyj¶ciowej, oraz maksymalnego ci¶nienia pracy sprê¿arki t³okowej nawet jak w tych danych technicznych brakuje takich informacji jak prêdko¶æ obrotowa, czy ¶rednica t³oka ;)

W ka¿dym katalogu ka¿da sprê¿arka o mocy silnika powy¿ej 4,0 KW nadaje siê do obs³ugi ma³ej lakierni nawet jak to 7 bar ... a niestety nie ka¿da o mocy 3,0 KW, bo tu ju¿ musi to byæ dobrej klasy urz±dzenie sprê¿aj±ce powietrze w ma³ych zbiornikach do 15 bar. Raczej nikt odpowiedzialny nie produkuje zestawu ze zbiornikiem 500 litrów i silnikiem 3 KW z jedno t³okowym agregatem. Schneider którego bardzo ceniê produkuje sprê¿arki które mog± pracowaæ w ruchu ci±g³ym. Do tego maj± mniejsze zbiorniki i wiêksze wydajno¶ci. Co z tego jak te oszczêdno¶ci prowadz± do tego, ¿e t³okowa sprê¿arka t³ucze nawet ca³y dzieñ. Nieco wiêksza i troszkê dro¿sza i pracuje ju¿ krócej i za³±cza siê rzadziej.

Jak kto¶ chce siê tu habilitowaæ w tym temacie to niech sobie liczy i liczy te wydajno¶ci .... a pro¶ciutka rada jest taka ....

Kup sobie sprê¿arkê renomowanego producenta z silnikiem minimum 4,0 KW, a reszta kompletacji zespo³u na 99,9 % bêdzie tak dobrana ¿e zagwarantuje prawid³ow± pracê na lakierni .... albo kup sobie kolego sprê¿arkê mniejsz± i mo¿e bêdzie dobrze, a mo¿e nie.

Tu Krzysiu musisz braæ pod uwagê ¿e ma³o kogo obchodzi to ¿e 400 czy 500 litrów wydajno¶ci ssawnej podawane jest dla ci¶nienia atmosferycznego 1 bara i temperatury 20 st C, Pewnie ma³o komu przyda siê te¿ informacja, ¿e te wyliczenia wydajno¶ci i parametry sprê¿arek oparte s± o normê ISO1217. Bo w efekcie ca³o¶æ tego dr±¿enia tematu o wyborze sprê¿arki i obliczania wydajno¶ci sprowadza siê zawsze do pro¶ciutkiej kwestii ... mocy silnika kompletu ;)

Google pêka w szwach od wzorów obliczeniowych uwzglêdniaj±cych ka¿dy parametr agregatu sprê¿arki wyporowej. To fajne informacje i cenne jak kto¶ chce kupiæ ka¿dy element osobno i skompletowaæ sobie sprê¿arkê, lub zmodernizowaæ ju¿ posiadan±.

http://www.atlascopco.pl/plpl/Aboutus/airacademy/
http://keit.ovh.org/downl...%20tlokowej.pdf
http://www.imiue.polsl.pl...a/PM/PM-2DW.pdf

... nie wklejam wiêcej bo ka¿dy ma google i trochê to jednak nie na temat w kwesti pistoletów LARE, a nastêpnie oceny konkretnego modelu sprê¿arki FINI. ;)

Co by¶cie tu nie napisali ... i tak w efekcie koñcowym po wszystkich obliczeniach i wy³uszczeniu teorii sprê¿u ¶ci±gniemy to do prostej zasady ... silnik trójfazowy o mocy poni¿ej i równej 3 KW na firmowej sprê¿arce i od razu siê ona nie nadaje dla lakierni ... mo¿e do gara¿u ... ale sprzêtem który mo¿e zadzia³a, a mo¿e nie zadzia³ ... to Ja niestety siê nie zajmujê :x: .

Kiedy¶ w dokumentacji projektowej jakie robiê by³y dwie strony obliczenia i opisu uzasadniaj±cego dobór parametrów sprê¿arki. Nikt tego nie czyta³ i mia³ to w nosie. Zawsze absolutnie zawsze dla ¶redniej lakierni ... bez wzglêdu na to z jakiej oferty korzysta³ inwestor ... sprê¿arka t³okowa dobierana do zestawienia i zapotrzebowania powietrza, wspó³czynnika jednoczesnego u¿ycia oraz ci¶nieñ roboczych ma silnik 5,5 KW a blacharni i lakierni 7,5 KW. W du¿ych obiektach nikt nie montuje sprê¿arek t³okowych.

... oczywi¶cie jak kto¶ chce sobie temat rozbiæ do poziomu atomu niech liczy wed³ug dostêpnych wzorów, albo tworzy w³asne. Tak czy siak 4,0 KW jest granic± skuteczno¶ci sprê¿arki w lakierni.

grubernator 
Wys³any: 2012-03-14, 16:24   
0
UP DOWN

Ale sie rozpisa³es:) KONCZMY TEMAT SPREZAREK I WRACAJMY DO PISTOLETÓW LARE

gugun 
Wys³any: 2012-03-14, 16:26   
0
UP DOWN

Lackdoctor, PROJEKTER, ...WRÓÆ :D :D :D :D

marer 
Wys³any: 2012-03-14, 16:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Jak dobrze ¿e mój silnik przy sprê¿arce ma 4 KW :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-14, 21:13   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
ma³o kogo obchodzi to ¿e 400 czy 500 litrów wydajno¶ci ssawne

Mnie nie obchodzi wydajno¶æ ssawna i NIGDY nie podawa³em takich danych.
Trochê cenzura o tych wydajno¶ciach i rozbieraniu na atomy.

Ja tez uwa¿am ¿e najlepsza jest sprê¿arka z silnikiem 4kW i tu wydajno¶ci zaczynaj± sie od 430 l/min w 2 stopniowej wersji agregatu.
Mozna kupiæ 3 cylindrow± gwiazdê np walter lub electra bekum napêdzana silnikiem 3kW i cieszyc siê wydajno¶ci± 450 l/min.

Silniki 3kW w 2 stopniowej wersji pompy to marne 350 l/min max.

I dla lakiernika z jednoosobowym zespo³em warsztatowym ;P w zupe³no¶ci wystarczy taka elektra czy walter 3kW.

Wiekszo¶c lakierników i tak ma 2 stopnie i silnik 3kW i tez daje rade, lecz to raczej nie na wielkie prace maszynkami pneumatycznymi.

Ale przecie¿ Ty wiesz lepiej ile mi potrzeba luftu..... :nie:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-03-14, 21:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
grubernator czy przy tym pistolecie masz podane w jakim kraju zosta³ wyprodukowany :?: Jak± ma ¶rednicê natrysku :?: Jaki ma odkurz :?:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: