Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
pcmaniaczek
Wys³any: 2012-03-15, 21:32   Bardzo proszê o pomoc przy lakierowaniu kolumn g³o¶nikowych
0
UP DOWN

Witam

Sta³em siê posiadaczem kolumn które chce odnowiæ, jak wiêkszo¶æ jest wykonanych prawdopodobnie z p³yt MDF, okleina by³a w z³ym stanie wiêc j± ca³± zerwa³em, wyszlifowa³em z wiêkszo¶ci resztek lakieru ale co dalej ??

Chcia³bym je polakierowaæ na czarny kolor, jak to zrobiæ ? Nie musi byæ ³adnie, równo czy co¶ w tym stylu, chcê ¿eby po prostu po³o¿ony lakier by³ wytrzyma³y i nic wiêcej !

My¶la³em ¿e mogê to polakierowaæ po prostu lakierem NITRO ale podobno jest on zbyt agresywny do MDF ?

Mo¿e jaki¶ podk³ad a potem lakier w sprayu ? Albo bez podk³adu jaki¶ lakier nanoszony pêdzlem ? Nie wiem :(

Bardzo proszê o pomoc i pozdrawiam !

kalbi 
Wys³any: 2012-03-15, 21:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
najtaniej mo¿e wyjdzie to okleiæ, co do lakierowania mdf-u siê nie wypowiem bo nie wiem

pcmaniaczek
Wys³any: 2012-03-15, 21:57   
0
UP DOWN

Nie chcê oklejaæ bo okleiny które s± teraz w sprzeda¿y to gorzej jak dno, wolê lakier który jest trwalszy :)

gugun 
Wys³any: 2012-03-15, 22:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Fornirowanie mozna wykonac samodzielnie w domowych warunkach,w sieci znajdziesz troche info na ten temat.jesli to ma za czyms wygladac,jesli nie to umocz walek w farbie i pomaluj

pcmaniaczek
Wys³any: 2012-03-16, 00:51   
0
UP DOWN

Wszystko by³o by jasne ale ..czym polakierowaæ ? Czy zastosowaæ jaki¶ podk³ad ?

Baza-Mebel 
Wys³any: 2012-03-16, 10:16   
0
UP DOWN

Albo wiorowa albo mdf to nie to samo zeszlifuj stara farbe jakis papier240 potem400 rzuc podklad tylko nie bezbarwny znowu papierem wyczysc600 i rzuc kolor jezeli nie musi byc super to wez walkiem jezeli chcesz lepiej idz do sklepu i kup spray tylko nie w markecie

gugun 
Wys³any: 2012-03-16, 10:23   
0
UP DOWN

pcmaniaczek napisa³/a:
Wszystko by³o by jasne ale ..czym polakierowaæ ? Czy zastosowaæ jaki¶ podk³ad ?
metoda ta sama co przy lakierowaniu samochodów wiec przeklec forum i bedziesz wszystko wiedzia³ na ten temat.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-16, 11:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Jaki materia³ polecasz na go³e drewno?
Bo to wa¿ne i nie ca³kiem to wygl±da jak normalne elementy.
Przynajmniej pocz±tek.... wiêc co na pocz±tek i dlaczego?

gugun 
Wys³any: 2012-03-16, 12:12   
0
UP DOWN

czy ty mnie sprawdzasz???tu mowimy o lakierkach w spreju,a nie profesjonalnym lakierowaniu drewna czy mdf-u. chcesz sie pochwalic swoja wiedz± to sie chwal,chcesz o cos dopytac to na pw lub gg :D bo akurat z drewnem to mam troche do¶wiadczenia bo kiedy¶ lakierowalem trumny-tak trumny :D i to nie samym bezbarwnym tylko w stylu amerykanskim srebrno-czarne granatowo-srebrne itp a aktualnie dojecha³a porcja mdf-u ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-16, 14:43   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
czy ty mnie sprawdzasz???

Nie... ja cenzura.
Mi chodzi o aspekt ekonomiczny.
Na drewno nie op³aca sie dawac zaraz podk³adu bo grewno go zasssie.
Lepiej daæ szpachlówke natryskowa i na tak przygotowana powierzchnie dac dopiero podk³ad

Wiem, bo przerabia³em takie w³asnie tematy i Jacklack mi podpowiedzia³ jak to zrobic dobrze i taniejjjj.

gugun 
Wys³any: 2012-03-16, 15:39   
0
UP DOWN

no i o to chodzi³o :tak: masz u mnie punkt a kolega wie co robiæ ;) akrylowym tez jakby sie uparl to by zrobil,mo¿e i nie a areozolu ale... ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: