Autor |
Wiadomo¶æ |
|
pcmaniaczek
|
Wys³any: 2012-03-15, 21:32 Bardzo proszê o pomoc przy lakierowaniu kolumn g³o¶nikowych
|
0
|
|
|
|
Witam
Sta³em siê posiadaczem kolumn które chce odnowiæ, jak wiêkszo¶æ jest wykonanych prawdopodobnie z p³yt MDF, okleina by³a w z³ym stanie wiêc j± ca³± zerwa³em, wyszlifowa³em z wiêkszo¶ci resztek lakieru ale co dalej ??
Chcia³bym je polakierowaæ na czarny kolor, jak to zrobiæ ? Nie musi byæ ³adnie, równo czy co¶ w tym stylu, chcê ¿eby po prostu po³o¿ony lakier by³ wytrzyma³y i nic wiêcej !
My¶la³em ¿e mogê to polakierowaæ po prostu lakierem NITRO ale podobno jest on zbyt agresywny do MDF ?
Mo¿e jaki¶ podk³ad a potem lakier w sprayu ? Albo bez podk³adu jaki¶ lakier nanoszony pêdzlem ? Nie wiem :(
Bardzo proszê o pomoc i pozdrawiam ! |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2012-03-15, 21:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
najtaniej mo¿e wyjdzie to okleiæ, co do lakierowania mdf-u siê nie wypowiem bo nie wiem |
|
|
pcmaniaczek
|
Wys³any: 2012-03-15, 21:57
|
0
|
|
|
|
Nie chcê oklejaæ bo okleiny które s± teraz w sprzeda¿y to gorzej jak dno, wolê lakier który jest trwalszy |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-15, 22:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Fornirowanie mozna wykonac samodzielnie w domowych warunkach,w sieci znajdziesz troche info na ten temat.jesli to ma za czyms wygladac,jesli nie to umocz walek w farbie i pomaluj |
|
|
|
|
pcmaniaczek
|
Wys³any: 2012-03-16, 00:51
|
0
|
|
|
|
Wszystko by³o by jasne ale ..czym polakierowaæ ? Czy zastosowaæ jaki¶ podk³ad ? |
|
|
|
|
Baza-Mebel
|
Wys³any: 2012-03-16, 10:16
|
0
|
|
|
|
Albo wiorowa albo mdf to nie to samo zeszlifuj stara farbe jakis papier240 potem400 rzuc podklad tylko nie bezbarwny znowu papierem wyczysc600 i rzuc kolor jezeli nie musi byc super to wez walkiem jezeli chcesz lepiej idz do sklepu i kup spray tylko nie w markecie |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-16, 10:23
|
0
|
|
|
|
pcmaniaczek napisa³/a: | Wszystko by³o by jasne ale ..czym polakierowaæ ? Czy zastosowaæ jaki¶ podk³ad ? | metoda ta sama co przy lakierowaniu samochodów wiec przeklec forum i bedziesz wszystko wiedzia³ na ten temat. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-03-16, 11:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Jaki materia³ polecasz na go³e drewno?
Bo to wa¿ne i nie ca³kiem to wygl±da jak normalne elementy.
Przynajmniej pocz±tek.... wiêc co na pocz±tek i dlaczego? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-16, 12:12
|
0
|
|
|
|
czy ty mnie sprawdzasz???tu mowimy o lakierkach w spreju,a nie profesjonalnym lakierowaniu drewna czy mdf-u. chcesz sie pochwalic swoja wiedz± to sie chwal,chcesz o cos dopytac to na pw lub gg bo akurat z drewnem to mam troche do¶wiadczenia bo kiedy¶ lakierowalem trumny-tak trumny i to nie samym bezbarwnym tylko w stylu amerykanskim srebrno-czarne granatowo-srebrne itp a aktualnie dojecha³a porcja mdf-u |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-03-16, 14:43
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun napisa³/a: | czy ty mnie sprawdzasz??? |
Nie... ja cenzura.
Mi chodzi o aspekt ekonomiczny.
Na drewno nie op³aca sie dawac zaraz podk³adu bo grewno go zasssie.
Lepiej daæ szpachlówke natryskowa i na tak przygotowana powierzchnie dac dopiero podk³ad
Wiem, bo przerabia³em takie w³asnie tematy i Jacklack mi podpowiedzia³ jak to zrobic dobrze i taniejjjj. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-16, 15:39
|
0
|
|
|
|
no i o to chodzi³o masz u mnie punkt a kolega wie co robiæ akrylowym tez jakby sie uparl to by zrobil,mo¿e i nie a areozolu ale... |
|
|
|