Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
maciekdiy 
Wys³any: 2012-03-24, 18:02   Lakierowanie motocykla
0
UP DOWN

Sk±d: Kalisz
Witam wszystkich. W temacie lakiernictwa jestem pocz±tkuj±cy, ale i tak w tej dziedzinie raczej kariery nie zrobiê :/ , dlatego proszê o nie odsy³anie do wielu m±drych ksi±g i wujka Google. Ale do rzeczy. Mam do pomalowania mój motocykl, materia³y, jakimi dysponujê to DUPONT DX1061, DX1062 i 3750S. I teraz pytania:
1. Ramê ca³± zmatowi³em a miejsca pordzewia³e zeszlifowa³em do go³ej stali, i czy mogê po³o¿yæ na ca³o¶æ DX1061 czy tylko na miejsca go³ej stali.
2. Ko³a to odlew aluminiowy, i na to DX1061 + DX1062 + baza + 3750S czy lepiej dokupiæ podk³ad epoksydowy.
3. Silnik. I tu siê zastanawiam czy za to siê w ogóle zabieraæ czy sobie zawczasu odpu¶ciæ. Wymy¶li³em sobie, ¿e pomalujê korpus, cylindry i g³owice na czarno a brzegi ¿eber wypolerujê na lustro. Silnik jest ch³odzony powietrzem. I takie moje pytanie czy taki zestaw, jaki posiadam siê nada czy pod wp³ywem temperatury po prostu wszystko odejdzie. Z góry mówiê, ¿e nie bêdê rozbiera³ ca³o¶ci do malowania proszkowego, chocia¿ by³o by to pewnie najlepsze rozwi±zanie.
Na razie to tyle. Z góry dziêkujê za wszystkie odpowiedzi.

alucard333
Wys³any: 2012-03-24, 19:23   
0
UP DOWN

a kad³ub silnika by³ malowany czy jest czyste aluminium ?
bo je¿eli by³ malowany to ci szczerze mówi±c radze ci je¿eli masz pomalowany silnik to tylko bym pomalowa³ zapewne porysowane dekle i pokrywe
odradzam malowanie ca³o¶ci bo to siê wi±¿e z przgotowaniem powieszchni w trudno dostênych zakamarkach i do tego potem ich pomalowania tym bardziej ¿e nie chcesz go wyjmowaæ
i jaki to motocykl wgl jest z ciekawo¶ci pytam :)

a co do polerki to nie problem w tym wyparku pierw malowanie potem polerka odpowiednii papierami a¿ do 2500 i polerka...

maciekdiy 
Wys³any: 2012-03-24, 19:49   
0
UP DOWN

Motocykl to Yamaha XV 750 SE Silnik mam wyci±gniêty, pokrywy boczne i tak wypolerowa³em i nie bêdê ich malowa³. Sam korpus jest oryginalnie pomalowany na syfiasto bia³y, a cylindry i g³owice s± ju¿ wypiastowane. Co do przygotowania powie¿chni to nie ma problemu, i tak muszê pomalowaæ ramê ko³a i …. masê dupereli w tym momocie, a za pewien czas dojdzie zbiornik i b³otniki tylko muszê je najpierw zrobiæ ;) .

chudson
Wys³any: 2012-03-24, 20:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Racje ma kolega ,¿e cenzura sie z malowaniem zakamarków radiatora na cylindrach. Z drugiej strony zostawienie wypiaskowanego aluminium zaowocuje pewnie szybkim ¶niedzeniem . Korpus bez problemu wytrzyma pomalowany zwyk³± farb± akrylow±. Cylindrów nie domalujesz w zakamarkach ³atwo bez narobienia zacieków a farba mo¿e siê paliæ przy wyj¶ciach kolektora wydechowego. Wypolerowaæ na po³ysk ( aby nie korodowa³ ) radiator równiez bêdzie problem z powodu zakamarków. Poza tym to chopper im wiêcej aluminium i ¶wiec±cego metalu tym lepiej , Ja bym nie malowa³ silnika.

Najlepszym rozwi±zaniem 1061 w miejsca gdzie masz do go³ej , a 1062 po ca³o¶ci .
Epoksyd lepiej izoluje i oczywi¶cie mo¿na by u¿yæ epoksydu po ca³o¶ci zamiast 1061 i 1062, ale skoro ju¿ kupi³e¶ 2 puszki to u¿yj ich ( chyba ,¿e mo¿esz je zwróciæ )

maciekdiy 
Wys³any: 2012-03-24, 21:27   
0
UP DOWN

W takim razie silnik pozostawiê w spokoju, a ramê chyba i tak oddam w tygodniu do piaskowania to bêdê podk³adowa³ po ca³o¶ci. Ale nie wiem, czemu wbi³o mi siê w pamiêæ, ¿e lepiej wytrawiaj±cy i akryl ni¿ epoksyd. Pewnie, dlatego ¿e najpierw mia³em kupowaæ Novola a na ich stronie jest jak byk, ¿e moje zestawienie jest leprze. Ale co tam robie tym, co mam i niczego nie bêdê oddawa³, poniewa¿ jak sam czego¶ nie spieprzê to chyba w sezonie ca³o¶æ mi p³atami nie odejdzie. ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: