Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bandita7
|
Wys³any: 2012-03-09, 22:48 Zabezpieczenie po szpachlowaniu
|
-1
|
|
|
|
Koledzy jak to zabezpieczyæ ¿eby nie wysz³a jaka¶ niespodzianka po czasie drzwi by³y zagiête w miejscach gdzie widaæ szpachle i przy obróbce przetar³em siê do blachy i co dalej epoksyd bo sam akrylowy to raczej nic nie pomo¿e .
DSC06651.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 155 raz(y) 33.37 KB |
DSC06650.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 101 raz(y) 35.42 KB |
|
|
|
|
|
jedi9
|
Wys³any: 2012-03-10, 07:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 167 Sk±d: ¯yglin
|
epoksyd -> akryl ->baza->clear -> banan na twarzy
reaktywny->akryl->baza->clear -> banan na twarzy |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-10, 10:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
na poczatek przeciagnij jeszcze to kitem calo¶æ |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2012-03-10, 11:46
|
0
|
|
|
|
gugun jeszcze raz po szpachlowaæ aby zrównaæ powierzchniê ze sob± aby nie by³o nierówno¶ci widocznych potem i na ta akryl ? |
|
|
|
|
heeler11
|
Wys³any: 2012-03-10, 12:11
|
0
|
|
|
|
poci±gnij kicikiem po ca³o¶ci ³adnie szpachle wyrób i na to epoksyd psiknij
i jak pow³oka po epoksydzie bedzie okej mozna k³a¶c baze na epoksyd ale lepiej psiknij jeszcze akrylowym i wtedy baza:) |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-10, 14:52
|
0
|
|
|
|
sugeruj±c sie 1 fotka to wydaje mi sie ze masz jeszcze do³ek wiec albo po calo¶ci dasz lekko szpachla albo grubiej zapodkladuj akrylowym i przytrzyj to na dlugiej kostce p240-320 popraw maszynk± 400 rysy i dopiero szlifuj pod lakier |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2012-03-10, 21:49
|
0
|
|
|
|
dziêki wielkie za pomoc koñcowy efekt zaprezentuje :)niebawem |
|
|
|
|
kosior
|
Wys³any: 2012-03-26, 08:17
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | na poczatek przeciagnij jeszcze to kitem calo¶æ |
¶wietna porada kit na go³± blache brawo |
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-26, 21:02
|
0
|
|
|
|
A co jest z³ego w kicie na go³± blache bo nie rozumiem |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2012-03-27, 21:56
|
0
|
|
|
|
ostatnio w mieszalni csv sprzedawca proponowa³ mi szpahel antykorozyjny na go³a blaache co powiecie o takim czym¶ ?? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-28, 09:36
|
0
|
|
|
|
bandita7 napisa³/a: | ostatnio w mieszalni csv sprzedawca proponowa³ mi szpahel antykorozyjny na go³a blaache co powiecie o takim czym¶ ?? | ¿e jest to szpachel na gol± blache rbk1979 napisa³/a: | A co jest z³ego w kicie na go³± blache bo nie rozumiem | tez nie rozumiem...w sumie zaleca sie epoxyd przed szpachlowaniem,ale nie s±dze zeby kazdy sie tak tego super trzyma³ a 2 to niektore systemy zalecaja przeciez kit na gol± blache,3 a gdzie on tam mia³ go³± blache?? |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-28, 17:49
|
0
|
|
|
|
Znam ludzi którzy kituj± szpachl± epoksydow± tak± jak± wypelnia sie ubytki w kad³ubach ³odzi i jachtów i tez dziala no i nie chlonie wody ja lece systemem zalecanym przez producenta czyli szpachel, reaktywny, akryl i warstwy wierzchnie i nie mialem jeszcze nigdy reklamacji, |
|
|
|
|
wiekowy
|
Wys³any: 2012-03-28, 19:18
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | ja lece systemem zalecanym przez producenta czyli szpachel, reaktywny, akryl i warstwy wierzchnie i nie mialem jeszcze nigdy reklamacji, |
Mam pytanie . Po co reaktywny na szpachel ? Co Ci to daje ? Przecie¿ sama nazwa
( reaktywny , trawienny ) mówi ¿e nak³ada siê go metal , ocynk , aluminium ale nie na
szpachlê. Po³ó¿ cienko epokxyd i masz izolacjê do akrylu. Nie bêdzie wsi±ka³ w szpachlê. |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-03-28, 19:23
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
Jak sie dobrze wyprowadzi szpachle to sam akrylowy w zupe³nosci wystarcza. Chyba ze ktos po szpachli robi wylewki a nie k³adzie podklad |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2012-03-28, 19:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
bandita7 napisa³/a: | ostatnio w mieszalni csv sprzedawca proponowa³ mi szpahel antykorozyjny na go³a blaache co powiecie o takim czym¶ ?? |
Marketing! Mo¿e i co¶ dodali do tej szpachli ale na pewno nie bêdzie ona antykorozyjna |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-28, 19:47
|
0
|
|
|
|
WIEKOWY je¿eli k³adê reaktywny na szpachle to tylko dlatego ¿e taka jest technologia producenta, z tego co wiem (po licznych rozmowach z technikiem) w jaki¶ cudowny sposób przenika przez szpachle czy co¶ tam. Je¿eli mam zdrow± blache to te¿ lece najpierw epoksydem |
|
|
|
|
wiekowy
|
Wys³any: 2012-03-28, 19:51
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | t z tego co wiem (po licznych rozmowach z technikiem) w jaki¶ cudowny sposób przenika przez szpachle czy co¶ tam. |
Hmm. ten technik to chyba cudownie robi z Ciebie balona |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2012-03-28, 19:56
|
0
|
|
|
|
rbk1979, dawaj nazwisko tego technika i firmê dla której pracuje, trzeba ich zg³osiæ to programu INNOWACYJNA GOSPODARKA, mo¿e dofinansowanie z unii dostan± |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
rbk1979 napisa³/a: | WIEKOWY je¿eli k³adê reaktywny na szpachle to tylko dlatego ¿e taka jest technologia producenta, |
Bo jest taka technologia i nie zawsze ka¿dy reaktywny w nazwie jest reaktywnym o którym @Wiekowy my¶li.
I nic tu nie przenika poprzez szpachel.
Niema te¿ przeciwskazañ do k³adzenia szpachlu na go³± blachê.
Zreszt± wystarczy poczytaæ karty techniczne produktu i zastosowaæ siê do w/w technologii.
Ka¿de przekombinowanie jest potencjalnie szkodliwe a robienie tortowego przek³adañca na elemencie nie zawsze sprzyja jako¶ci i stabilno¶ci pow³oki. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:18
|
0
|
|
|
|
panowie reaktywny a reaktywny...rbk1979, ma po czêsci racje ¿e reaktywny mo¿na daæ pod podklad akrylowy...ale szczegó³y niech wyja¶ni moze projekter bo nie chcialbym waln±æ gafy pisz±c o rodzajach utw,reaktywnych i ich sk³adzie bo nie jestem do konca pewien tego co bym chcia³ napisaæ ale reaktywny na kit nie jest b³êdem,tylko poprawn± technologia,ale nie zawsze.. |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:19
|
0
|
|
|
|
No je¿eli jest taka technologia to trzeba tu napisaæ jaka bo kto¶ to przeczyta i bêdzie wszystkie reaktywne ³adowa³ na szpachlówkê.
Lackdoctor napisa³/a: | Niema te¿ przeciwskazañ do k³adzenia szpachlu na go³± blachê. |
Tak siê robi w 90% napraw, no mo¿e poza ASO ale i tam te¿ pewnie tak ch³opaki jad±. Podk³adowanie pod szpachlwanie technicy zaczeli polecaæ kilka lat temu, przynajmniej w Polsce, mo¿e na zachodzie wy¿sza kultura lakiernicza juz wcze¶niej by³a ale u nas nie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:19
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, kurde net mi sie zawiesil a chcialem byc 1szy |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:22
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisa³/a: | No je¿eli jest taka technologia to trzeba tu napisaæ jaka bo kto¶ to przeczyta i bêdzie wszystkie reaktywne ³adowa³ na szpachlówkê. | poprostu sa rodzaje reaktywnego i rodzaje utw...i poprostu kto sie zna to wie co i gdzie moze polo¿yæ a kto nie to robi normalnie i nie polepsza nic na sile |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
wiekowy napisa³/a: | rbk1979 napisa³/a: | t z tego co wiem (po licznych rozmowach z technikiem) w jaki¶ cudowny sposób przenika przez szpachle czy co¶ tam. |
Hmm. ten technik to chyba cudownie robi z Ciebie balona |
Z tym przenikaniem przez szpachel to jaki¶ kit ... ale reaktywny na poliester to niestety zalecana technika naprawy. Niestety ... bo mnie osobi¶cie to te¿ nie le¿y. Ja jako¶ tego nie mogê sobie wyobraziæ , ale ... fakt jest faktem.
Jest taka technika naprawy, ¿e na go³a blachê nak³ada siê kit poliestrowy który ma oznaczenie antykorozyjny. Oznacza to tylko tyle, ¿e nie przyczynia siê od wydatnie do przy³±czania tlenu i wilgoci do stali bo nie ma tak du¿o wype³niacza mineralnego. To technika do naprawy du¿ej p³aszczyzny go³ej blachy. Ma³y punkt pokrywamy poliestrem, a na wszystko k³adziemy reaktywny. Poniewa¿ to grunt ... to daje on wystarczaj±c± przyczepno¶æ zarówno do go³ej stali jak i kolejnej warstwie jak± jest wype³niacz akrylowy. To ¿e reaktywny znalaz³ siê na poliestrze to ani dobrze, ani ¼le. Najwa¿niejsze ¿e jest on do o ko³a ³aty na go³ej stali. Dalej akrylowy i ... resztê ju¿ znacie.
Dlaczego tak ? ... Bo reaktywny daje wystarczaj±ce zabezpieczenie antykorozyjne do udzielenie gwarancji na naprawê na dwa lata gdy blacha nie ma punktów korozji. Reaktywny schnie chwilê i mo¿na go pokryæ wype³niaczem akrylowym bez miêdzy szlifu. Prosto, skutecznie bo antykorozyjnie i szybko ... wiêc tanio.
Alternatyw± jest epoksydowy pod poliester i na to znów epoksydowy a dopiero potem jak nie ma go³ej stali wype³niacz akrylowy. Jednak aplikacja i suszenie jest d³u¿sze ... du¿o d³u¿sze ... a skuteczno¶æ ochrony antykorozyjnej... tylko nieznacznie wiêksza
£ata pokryta lakierem akrylowym, lub poliuretanowym nie bêdzie rdzewieæ jak ta pow³oka jest szczelna i nie przepuszcza wilgoci. Problemy zaczynaj± siê gdy lakier ulegnie uszkodzeniu ( rysa, odprysk, pêkniêcie ) Wtedy ... gdy na drodze wilgoci stoj± inne szczelne warstwy zabezpieczenia antykorozyjnego to jeszcze to chwilê wytrzyma ... d³u¿ej jak pod absorbuj±cym wilgoæ poliestrem bêdzie jeszcze jedna szczelna bariera grunto wype³niacza - epoksydowego ... ale to ju¿ taki max. ochrony antykorozyjnej w pow³okach ochrono dekoracyjnych jakie wykonywane s± na samochodach.
Pamiêtajcie ¿e lakiernictwo samochodowe to lakiernictwo dekoracyjne. Ochrona antykorozyjna to wa¿na sprawa, ale tego wasi kliencie nie widz±. Dlatego jedne systemy naprawcze oferowane przez firmy lakiernicze k³ad± wiêkszy nacisk na ten dekoracyjny aspekt pracy lakiernika, a inne firmy zachêcaj± was do wysokiej dba³o¶ci o ten ochronny aspekt waszych dzia³añ.
To wy musicie wybraæ jaki system ochrony antykorozyjnej zastosowaæ w konkretnym przypadku. Przy nowym elemencie w gruncie kataforetycznym stosowanie reaktywnego i epoksydowego w ogóle nie ma sensu ... przy czy¶ciutkiej go³ej stali mo¿na k³a¶æ poliester na to jaki¶ grunt ( np reaktywny ) potem wype³niacz natryskowy i lakier ... jak jest poklepane po³upane i podziabane, a do tego to tu, to tam jaki¶ rudy punkt ... to najpierw epoksyd potem dalsze dzia³ania .
... to tak w skrócie |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:29
|
0
|
|
|
|
No ja rozumiem ¿e s± ró¿ne produkty, ró¿ne firmy i ró¿ne technologie ale ja proszê jedynie o to ¿eby ktos napisa³ jaka technologia tak przewiduje. Ciekawy jestem a przecie¿ nie bêdê lecia³ po wszystkich TDS-ach |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:32
|
0
|
|
|
|
DuPont, Sikkens, Spies Hecekr, Novol, Glasurit, PPG ... |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Siekiera napisa³/a: | ale ja proszê jedynie o to ¿eby ktos napisa³ jaka technologia tak przewiduje. |
Robert napisa³ przecie¿ idealne streszczenie wcze¶niejszej swojej wypowiedzi o wielu rodzajach warstw ochronno dekoracyjnych.
Mi sie to jako¶ utrwali³o mimo ¿e jeszcze niedawno ciut potrafi³em siê zakrêciæ a odkrêcaj±cym by³ , jak zwykle @Projekter.
Potem to ja znów Guguna odkrêca³em w pewnym w±tku .... i tak to leci ¿e sie zapomina jak sie ma³o stosuje rózne rodzaje budowy warstw ochronno dekoracyjnych.
Zainteresowani niech sobie poszukaja wypracowanie Roberta i wydrukuj± i powiesza w widocznym miejscu w warsztacie.
Reklamacji nie bedzie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2012-03-28, 20:59
|
0
|
|
|
|
no fajne a ³opatologicznie to tak
go³a blacha-szpachla normalna (lub antykorozyjna ) i epoksydowy -akrylowy i dalej
lub
szpachla antykorozyjna- epoksydowy- akryl itd
dalej
blacha- epoksydowy- szpachla- akrylowy
inna opcja
szpachla- reaktywny -akrylowy
lub max mix
go³a blacha- reaktywny -akrylowy-epoksydowy- szpachla -epoksydowy-akrylowy- i dalej
ile jeszcze jest takich mo¿liwo¶ci a która poprawna i skuteczna czy to zale¿y od przypadku lub zasobno¶ci portfela lub chêci lakiernika a mo¿e fazy ksiê¿yca :D |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2012-03-28, 21:00
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | DuPont, Sikkens, Spies Hecekr, Novol, Glasurit, PPG |
Poda³e¶ w zasadzie prawie wszystko co mog³o byæ na rynku.
Pytanie wiêc teraz jest takie:
Czy firmy te maj± zapisane gdzie¶, np. na stronie www, czy w jakim¶ katalogu ¿e tak mog± wygl±daæ przyk³adowe warstwy. Czy piszesz, tak na podstawie informacji z kart technicznych, ¿e reaktywny mo¿na nak³adaæ na wyroby poliestrowe?
Mo¿e za ma³o grzeba³em w necie i domaga³em siê papierowych materia³ów informacyjnych ale do tej pory zawsze na szkoleniach s³ysza³em ¿e owszem nic siê nie stanie jak psiknê sobie reaktywnym po brzegach szpachlówki przy zabezpieczaniu odkrytych fragmentów blachy ale nikt nigdy nie powiedzia³ albo ja nie us³ysza³em, ¿e mo¿na (trzeba) nak³adaæ po ca³ych po³aciach szpachlówki.
Sprawdzi³em jeszcze w³a¶nie teraz na stronie novola w "akademii novol" czy maj± to w ten sposób rozrysowane i nie znalaz³em. Sk±d masz takie informacje? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-28, 21:05
|
0
|
|
|
|
bandita7 napisa³/a: | go³a blacha- reaktywny -akrylowy-epoksydowy- szpachla - | wróæ... |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-03-28, 21:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
Panowie m³ody jestem ale te¿ jak dot±d robi³em szpachel>reaktywny>akryl>baza>klar i wszystko gra;)
kiedy¶ raz mi sie farba wa¿y³a na moim aucie(dobrze ze nie na czyim¶ bo masakra) i wtedy mia³em tak± sytuacje jak na zdjeciach to przepyli³em reaktywnym i grubiej akryl i gra³o bo z ego co pamietam to ju¿ ze 3 razy by³ taki temat... |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-03-28, 21:36
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisa³/a: | Sprawdzi³em jeszcze w³a¶nie teraz na stronie novola w "akademii novol" czy maj± to w ten sposób rozrysowane i nie znalaz³em. Sk±d masz takie informacje? |
Kolego @siekiera ... zlituj siê ³askawie i .... poszperaj. Ten temat jest rozje¿d¿ony walcem i rozpracowany do poziomu atomowych czê¶ci sk³adowych substancji b³onotwórczych reaktywnego i epoksydu, rozbity do poziomu wi±zañ molekularnych rozcieñczalnika i utwardzacza tych produktów. S± tu mega szerokie opisy co i jak kiedy i dlaczego. TU na forum i Tam na tym drugim bo jak pamiêtam kilkutygodniowa dyskusja toczy³a siê równolegle na obu portalach. Mnie siê ju¿ porostu nie chce pisaæ w kó³ko o tym samym.
Popro¶ Krzy¶ka ( @Lackdoktora ) on jest bardzo bieg³y w poruszaniu siê miêdzy tematami obu portali to mo¿e ci pomo¿e odnale¼æ odpowiednie tematy i posty.
Co do kart technicznych ... to ju¿ to kilkana¶cie razy to pisa³em ... karty to informacja podstawowa o produkcie, lub systemie czy uk³adzie produktów ... Ich zapisy nie zwalniaj± przed my¶leniem. |
|
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2012-03-28, 22:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
PROJEKTER napisa³/a: | ale reaktywny na poliester to niestety zalecana technika naprawy. Niestety ... bo mnie osobi¶cie to te¿ nie le¿y. Ja jako¶ tego nie mogê sobie wyobraziæ , ale ... fakt jest faktem.
|
I pewnie dobrze ¿e ci nie le¿y. Jak zawsze chodzi o interpretacjê.
Trzeba siê zastanowiæ kiedy taki uk³ad mo¿e wyst±piæ? Najczê¶ciej, gdy jest to nowy element z którego ¶ci±gamy podk³ad tzw transportowy i element ten trzeba gdzie¶ lizn±æ szpachlówk±. W takiej sytuacji jak najbardziej mo¿na sobie pozwoliæ na taki skrót technologiczny. Inna kwestia to czy nie lepiej by³oby zastosowaæ epoksyd ale to zostawiam bo chodzi³o o przyk³ad gdzie taki uk³ad móg³by siê pojawiæ.
W normalnej naprawie gdy mamy np. na elemencie miejsce (lub kilka) szpachlowane a ca³y element bêdzie podk³adowany i po obróbce szpachlówki pojawiaj± siê nam przeszlify to absurdem by³oby gruntowaæ ca³y element reaktywnym.
To ¿e nic by siê nie sta³o nie uprawnia do mówienia ¿e to jest technologia bo technologia zazwyczaj mówi nam co i kiedy a tak¿e w jakich ilo¶ciach na³o¿yæ aby uzyskaæ jaki¶ okre¶lony efekt. A jaki efekt uzyskamy nak³adaj±c reaktywny na szpachlówkê czy na stare warstwy? Jedynie ekonomiczny, oczywi¶cie z zyskiem dla producenta reaktywnego bo sprzeda¿ towaru to jego cel. Dlatego nie wierzê, ¿e jaki¶ szef techników albo szkoleniowców podpisa³by siê pod tym. Inaczej mo¿e byæ z technikami, tym czasami zale¿y na sprzeda¿y |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2012-03-28, 22:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
panowie,wtr±ce moje parê groszy,(bo temat jest ciekawy),wszyscy przystajecie na reaktywnym lub epoksydowym,jako ¿ród³o "reaktywacji ka¿dego potencjalnie naprawianego auta,ale czy kto¶ zastanawia³ sie kto¶ nad jako¶ci± u¿ytej blachy do produkcji tych¿e aut?
Nie ka¿d± blachê da sie "naprawiæ" i daæ jej "szansê" prze¿ycia kilku lub kilkunastu lat bez korozji.
Nawet po u¿yciu najlepszych chemii znanych poducentów.
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-28, 23:39
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Witam
Jako upier.dliwy forumowicz ,zapytam w tym w±tku BO NADAL NIE WIEM !!
Ostatnio Novol wypu¶ci³ na rynek podk³ad epoksydowy antykorozyjny w sprayu.
Do¿o siê tu na forum naczyta³em o podk³adach i ucieszy³em siê t± wiadomo¶ci± o tym produkcie ,ale dotar³em do artyku³u który mnie trochê zdziwi³.
"Miedzy bajki nale¿y natomiast w³o¿yæ zapewnienia niektórych producentów podk³adów jednokomponentowych, którzy czasami chwal± siê w³a¶ciwo¶ciami antykorozyjnymi swych wyrobów. Niestety, sam charakter ¿ywic stosowanych w tych podk³adach (akrylowe 1K, nitrocelulozowe, alkilowe) w zasadzie wyklucza mo¿liwo¶æ uzyskania przyzwoitej ochrony antykorozyjnej. Oczywi¶cie jednokomponentowe podk³ady nadaj± siê do tymczasowej ochrony metalu (np. jako tzw. podk³ad transportowy czy magazynowy, zabezpieczaj±cy wyrób na czas od produkcji do momentu dotarcia do klienta), ale jako podstawowy podk³ad wykorzystywany w renowacji aut, a tym bardziej pojazdów u¿ytkowych, nie powinny byæ stosowane.
£ukasz Kelar
Novol "
Co o tym s±dzicie ,czy co¶ ¼le zrozumia³em ? |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2012-03-29, 08:00
|
0
|
|
|
|
jarbia i ja siê podpisuje pod twoim postem gdy¿ te¿ chcia³em sobie usprawniæ prace tym epoksydem w sprayu lecz dosta³em taka odpowiedz w mieszalni ..
'' jak mo¿na zrobiæ epoksyd w sprayu w którym jest element utwardzaj±cy wype³niaj±cy i antykorozyjny w jednym opakowaniu i dzia³a tak samo jak produkty mieszane z puszki dwusk³adnikowe a jest w jednym pojemniku i lepszy ''
s³owa sprzedawcy z mieszalni
Kto m±drze odpowie ? |
|
|
|
|
kosior
|
Wys³any: 2012-03-29, 08:03
|
0
|
|
|
|
ja u¿ywam tego epoxydu w sprayu od jakiegos czasu i niewiem czy ma w³asciwosci anty.. bo za krótko go u¿ywam ale moge stwierdziæ ze bardzo pomaga w pracy ma miot³e tak z 10 cm ³adnie rozbija materia³ i schnie w oczach i co najwa¿niejsze mozna na niego nak³±dac kit , baze, akryle równie¿ w systemie mokro na mokro .
a zapach ma taki sam jak epox z puszki . |
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-29, 09:39
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
bandita7 napisa³/a: | jak mo¿na zrobiæ epoksyd w sprayu w którym jest element utwardzaj±cy wype³niaj±cy i antykorozyjny w jednym |
No raczej utwardzacza typowego nie ma,i nie wiem ,czy epoksyd musi byæ 2k ,ale sam przedstawiciel NOVOLA stwierdzi³ wcze¶niej ,¿e nie da siê zrobiæ 1k antykorozyjnego
pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-03-29, 09:54
|
0
|
|
|
|
bandita7 napisa³/a: | jarbia i ja siê podpisuje pod twoim postem gdy¿ te¿ chcia³em sobie usprawniæ prace tym epoksydem w sprayu lecz dosta³em taka odpowiedz w mieszalni ..
'' jak mo¿na zrobiæ epoksyd w sprayu w którym jest element utwardzaj±cy wype³niaj±cy i antykorozyjny w jednym opakowaniu i dzia³a tak samo jak produkty mieszane z puszki dwusk³adnikowe a jest w jednym pojemniku i lepszy ''
s³owa sprzedawcy z mieszalni Kto m±drze odpowie ? |
Nie wiem czy m±drze ... bo jak odpowiadam m±drze to po³owa nic nie rozumie ... wiêc postaram siê zrozumiale. Na wstêpie ... nie mo¿na zrobiæ identycznego produktu jak z zasady jest on inny. ( 1K / 2K ). Mo¿na jednak tak go zmodyfikowaæ ¿eby przy prostszej konstrukcji chemicznej ( schniêcie przez odparowanie rozcieñczalnika a nie przez reakcjê chemiczn± i brak wype³niacza ¿eby da³ siê aplikowaæ ze sprayu ) mia³ on bardzo zbli¿one w³a¶ciwo¶ci do takiego produkt w puszce z utwardzaczem. I pod tym wzglêdem grunt epoksydowy w sprayu pewnie spe³nia swoje zadanie. Izoluje "przecierki" gwarantuj±c ochronê antykorozyjn± stali pod wype³niaczem akrylowym. "Pewnie" ? ... bo na rynku jest masa gówniany i oszukanych produktów. Pytanie jest bardziej o zaufanie do producenta a nie o to czy to mo¿liwe ... bo to mo¿liwe !
Jednak w poruszonej przez was kwestii gruntu reaktywnego to za bardzo Panowie przywi±zujecie siê do sformu³owania "reaktywny" przyjmuj±c ju¿ na zawsze za pewnik trzy aspekty :
1. ¿e to grunt z utwardzaczem kwasowym,
2. ¿e to to grunt na który nie mo¿na k³a¶æ poliestrów,
3. ¿e to odrdzewiacz, albo substancja trawi±ca g³êboko pod³o¿e stalowe.
W tych trzech aspektach w zwi±zku z rozwojem technologi i chemii mo¿ecie siê mocno zdziwiæ czytaj±c jaka¶ kartê techniczn±, lub uczestnicz±c w szkoleniu. Zanim zrobicie komu¶ jazdê o niekompetencje zawodow± we¼cie pod uwagê to co poni¿ej :
Reaktywno¶æ to nie jest okre¶lenie reakcji produktu ( utwardzacza) z pod³o¿em tylko zniwelowanie zdolno¶ci metalu do przy³±czania tlenu ... reaktywno¶ci tego metalu. Polski jêzyk = trudny jêzyk. Dlatego lepiej jest nazywaæ tak± grupê materia³ów gruntuj±cych antykorozyjnych "Wash Praimer' ami" bo to otwiera j± na inne produkty antykorozyjne na go³± stal. Równie¿ te ... bez kwasu i bez utwardzacza !
REAKTYWNY to slogan taki sam jak "podk³ad" ... slogan kryj±cy w sobie wiele pu³apek bo czy jest podk³ad ? Wszystkim i niczym !!!
Materia³y pomocnicze formuj±ce pow³oki ochronno dekoracyjne dziel± siê na grunty (np. reaktywny ) grunto wype³niacze ( np epoksydowy ) i wype³niacze natryskowe ( np akrylowy lub szpachlówka natryskowa poliestrowa - choæ w tym przypadku u¿ywanie s³owa "szpachlowka" to ju¿ spore nadu¿ycie ).
Zapamiêtajcie to sobie ... to ³atwiej zrozumiecie to co jest napisane dalej ... ... a dalej jest tak :
Nie ma tu sztywnej zasady, ¿e grunt antykorozyjny musi mieæ koniecznie utwardzacz z kilkuprocentowym kwasem ortofosforowym, a jego spoiwo musi gêsto i szczelnie sieciowaæ nie dopuszczaj±c wilgoci. Czasami wystarcza, ¿e grunt zapewnia przyczepno¶æ pozosta³ych warstw pow³oki ochronno dekoracyjnej. We¼cie pod uwagê np. taki materia³ jak grunto - emalia np. popularny Hammerite. Jeden produkt na go³± stal i rdzê, a daje zabezpieczenie antykorozyjne i pow³okê dekoracyjn±. Oczywi¶cie to ¶rednie zabezpieczenie antykorozyjne i ¶redni efekt dekoracyjny ... ale prostota w stosowaniu ogromna.Dal was to szajs ... ale spójrzcie¿ na to z punktu widzenia chemii i zjawiska korozji. Jak widaæ mo¿na takie zabezpieczenie wykonaæ jednym produktem ! W przypadku pow³ok ochronno dekoracyjnych na samochodach za nieprzedostawania siê wilgoci do stali odpowiada wierzchnia warstwa lakieru akrylowego ( najczê¶ciej bezbarwnego ) to szczelne pokrycie tworzywem sztucznym elementu metalowego. Korozja metalu nie powstanie nawet 20 lat na takiej pow³oce gdy nie zostanie, ona wcze¶niej uszkodzona i rozszczelniona. G³êbiej za ochronê metalu odpowiadaj± ju¿ inne produkty ... te same które zapewniaj± przecie¿ lakierom stabilno¶æ i szczelno¶æ chroni±c je przed pêkaniem i gwarantuj±c odpowiedni± przyczepno¶æ. Pow³oka ochronna dekoracyjna nie "oddycha" i nie pracuje jak dro¿d¿e w zacierze na bimber. Odparowuj± z niej LZO i od teraz to szczelne tworzywo sztuczne na powierzchni metalu ( wyj±tkiem s± farby olejne ... alkidowe ... ftalowe, ale Wy takich nie u¿ywacie )
Za czêsto Panowie lakiernicy, trzymacie siê sztywno jakiego¶ uk³adu technologicznego szukaj±c jednej jedynej cudownej recepty na wykonanie ka¿dej naprawy bez wzglêdu na to jakie dostajecie do rêki produkty. Dla wielu z was "akrylowy" to podk³ad nawierzchniowy ... tym czasem sporo wype³niaczy akrylowych dobrych renomowanych producentów zawiera dodatki antykorozyjne zwiêkszaj±ce ich przyczepno¶æ do go³ej stali i dziêki odpowiednim modyfikatorom zagêszczaj± ich strukturê. Takie dodatki to np. fosforany ... ale to odbywa siê kosztem zdolno¶ci wype³niaj±cych takiego produktu. Faktem jest te¿, to ¿e im gê¶ciejszy jest natryskiwany produkt tym gorsze s± jego zdolno¶ci penetruj±ce i zmniejsza siê z adhezja, czyli powierzchnia przyleganie pow³oki do pod³o¿a ( tzw. przyczepno¶æ http://pl.wikipedia.org/wiki/Adhezja ). Bez w±tpienia grunto wype³niacz akrylowy jest produktem formuj±cym gorsz± ochronê antykorozyjn± ni¿ na³o¿enie oddzielnie gruntu i oddzielnie wype³niacza akrylowego. Bez w±tpienia jednak mo¿na nak³adaæ takie gruntowype³niacze antykoozyjne akrylowe na go³± stal ! .
I co teraz z tego wynika ?
No w³a¶nie to, ¿e po³o¿enie kitu szpachlowego na go³± stal i pokrycie go odpowiednim grunto wype³niaczem akrylowym, a nastêpnie lakierem jest wystarczaj±cym zabezpieczeniem antykorozyjnym w naprawie samochodu. To technika zalecana przez wiele koncernów lakierniczych. Jednak wystarczy siê teraz usztywniæ ... wbiæ sobie do g³owy, ¿e @projekter napisa³ ¿e mo¿na k³a¶æ poliester na go³a stal i na to akrylowy bez tych pier dó³ z reaktywnym i epoksydowym ¿eby wysz³a z tego wielka du pa nie naprawa i gów niane zabezpieczenie antykorozyjne MO¯NA TAK ZROBIÆ ale wy³±cznie odpowiednio dobranymi produktami ... czyli kitem poliestrowym antykorozyjnym ( nie przyspieszaj±cym zjawiska korodowania stali ) i odpowiednim gruntowype³niaczem akrylowym.
¯eby nie by³o wam tak ³atwo to we¼cie pod uwagê, ¿e to nie jest tak, ¿e produktami firmy "X" mo¿na, a firmy "Y" nie mo¿na. W ramach produktów technologicznych jednego koncernu mo¿ecie otrzymaæ odpowiednie, lub nie odpowiednie produkty do takiej budowy pow³oki. Po prostu czytajcie wnikliwie karty techniczne i zamiast ogl±daæ piktogramy ... czytajcie miêdzy wierszami ze zrozumieniem ! Poniewa¿ wiêkszo¶æ z was u¿ywa produktów tanich i prostych w swej budowie chemicznej, to odpowiedzialnie udzielam wam rady ... NIGDY NIE NAK£ADAJCIE POLIESTRU I WYPE£NIACZA AKRYLOWEGO NA GO£¡ STAL !!! ... teraz mo¿ecie mnie cytowaæ
Wracamy do REAKTYWNEGO. Gdy przyjmiecie do wiadomo¶ci czym jest owa "reaktywno¶æ" to nie bêdziecie ju¿ wi±zaæ jej z kwasem z utwardzacza tylko z aktywn± ochron± stali przed wilgoci± i tlenem. Skoro tak ... to co stoi na przeszkodzie ¿eby wprowadziæ do powszechnego u¿ytku grunt antykorozyjny jednokomponentowy o du¿ych zdolno¶ciach penetracyjnych ? ... No NIC ... i jego spoiwem mo¿e byæ zarówno ¿ywica epoksydowa jak i ka¿da inna jak± wprowadzi tu producent takiego produktu np poliuretanowa stosowana powszechnie w gruntach wodorozcieñczalnych na stal ! Antykorozyjno¶æ ... to dodatki do produktu, a nie jego spoiwo, czy substancja b³onotwórcza.
I co w zwi±zku z powy¿szym ?
W efekcie koñcowym dostniecie zaskakuj±ce Was informacjê technologiczne.
- Oto Grunt reaktywny z utwardzaczem na który mo¿na bez problemów nak³adaæ kity poliestrowe ( jak nie ma tu kwasu to dlaczego nie ? ) ... albo
- Oto grunt reaktywny antykorozyjny jednokomponentowy w sprayu ( tu ju¿ w wiêkszo¶ci bez mo¿liwo¶ci nak³adania na to szpachli poliestrowej ).
I co nam wysz³o z tego wyk³adu :
Po pierwsze ... mo¿na nak³adaæ poliester i gruntowype³niacz akrylowy na go³± stal
Po drugie ... mo¿na na reaktywny nak³adaæ szpalchlówkê poliestrow±
Po trzecie ... mo¿na za reaktywny uznaæ jednokomponentowy grunt w sprayu
Po pierwsze ... po drugie i po trzecie ... tylko po uwzglêdnieniu wszystkich opisanych powy¿ej "ale".
No i dalej .... Dalej to nie ma innego wyj¶cia jak odes³aæ zainteresowanych kwesti± epoksyd / akryl / reaktywny / poliester i co gdzie kiedy stosowaæ ... do tego tematu :
http://lakiernik.info.pl/...der=asc&start=0
Nie wiem czy wysz³o m±drze ?, ale na pewno tak jak lubi @gugn ... D³ugi i skomplikowany tekst, wielow±tkowy, trudny do ogarniêcia rozumem z mas± informacji burz±cych znowu ustalony porz±dek ¶wiata w lakiernictwie i do tego naszpikowany emotkikonkami
... @projekter wzi±³ siê i wygada³ .... |
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-29, 10:16
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
PROJEKTER napisa³/a: | I pod tym wzglêdem grunt epoksydowy w sprayu pewnie spe³nia swoje zadanie. Izoluje "przecierki" gwarantuj±c ochronê antykorozyjn± stali pod wype³niaczem akrylowym. "Pewnie" ? ... bo na rynku jest masa gówniany i oszukanych produktów. Pytanie jest bardziej o zaufanie do producenta a nie o to czy to mo¿liwe ... bo to mo¿liwe ! |
Dziêki Projekter .Mnie chodzi tylko o ten konkretny produkt Novola Spectral Under 395 i wcze¶niejsz± nie sprostowan± (cytowan± przeze mnie ) wypowied¼ przedstawiciela Novola co do antykorozyjno¶ci podk³adów 1k.
Ja u¿ywam ich produktów i tego podk³adu epo w sprayu tez chce u¿ywaæ ,ale chcia³bym go ¶wiadomie u¿ywaæ,a nie wiem (a w zasadzie spodziewam siê ) co na to teraz przedstawiciele NOVOLA .Zanim jednak do nich zadzwoniê, chcia³bym znaæ Wasze opinie,st±d moje uporczywe pytanie. |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2012-03-29, 12:27
|
0
|
|
|
|
jarbia napisa³/a: | Dziêki Projekter .Mnie chodzi tylko o ten konkretny produkt Novola Spectral Under 395 i wcze¶niejsz± nie sprostowan± (cytowan± przeze mnie ) wypowied¼ przedstawiciela Novola co do antykorozyjno¶ci podk³adów 1k.
|
Wiem, ze pytasz Projektera ale poniewa¿ napisa³ on co¶ takiego:
PROJEKTER napisa³/a: | Na wstêpie ... nie mo¿na zrobiæ identycznego produktu jak z zasady jest on inny. ( 1K / 2K ). Mo¿na jednak tak go zmodyfikowaæ ¿eby przy prostszej konstrukcji chemicznej ( schniêcie przez odparowanie rozcieñczalnika a nie przez reakcjê chemiczn± i brak wype³niacza ¿eby da³ siê aplikowaæ ze sprayu ) mia³ on bardzo zbli¿one w³a¶ciwo¶ci do takiego produkt w puszce z utwardzaczem. |
... to ja co¶ dopowiem.
Nic nie trzeba modyfikowaæ. Przy projektowaniu produktu wybiera siê w¶ród szerokiej oferty ró¿nych spoiw, tak± ¿ywicê (w tym przypadku epoksydow± 1K) która bêdzie odpowiednia do tego produktu.
W zwi±zku z tym produkt epoksydowy (nawet w sprayu) bêdzie dawa³ lepiej usieciowan± a zarazem antykorozyjn± pow³okê ni¿ inne wyroby 1K. To co napisa³ ten cz³owiek z Novola jest prawd±. Odniós³ siê on do produktów na spoiwach, które wymieni³ i które w porównaniu ze spoiwami epoksydowymi s± jak sito czyli "nieantykorozyjne". |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-29, 12:58
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Dziêki Lukas .
Dla mnie go¶æ z Novola ,móg³ precyzyjniej to napisaæ i dodaæ ,¿e nie dotyczy to np . epoksydowego 1k,i np. czego¶ tam jeszcze i dlaczego.
Bo ja zrozumia³em ,¿e wszystkie 1k nie maj± w³asno¶ci antykorozyjnych, st±d moje pytanie .Przecie¿ takie artyku³y czytaj± te¿ takie osoby jak ja ,czyli amatorzy.
Ale od czego jest forum ...
pozdrawiam |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2012-03-29, 13:06
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Reaktywno¶æ to nie jest okre¶lenie reakcji produktu ( utwardzacza) z pod³o¿em tylko zniwelowanie zdolno¶ci metalu do przy³±czania tlenu ... reaktywno¶ci tego metalu. Polski jêzyk = trudny jêzyk. Dlatego lepiej jest nazywaæ tak± grupê materia³ów gruntuj±cych antykorozyjnych "Wash Praimer' ami" bo to otwiera j± na inne produkty antykorozyjne na go³± stal. Równie¿ te ... bez kwasu i bez utwardzacza ! |
Hmm, masz racjê ale nie do koñca
Pojêcie grunt reaktywny jest pojemniejsze ni¿ wash primer.
przyjête jest ¿e nazwa wash primer odnosi siê do gruntów kwa¶nych a nie jak piszesz równie¿ tych "bez kwasu"
...natomiast bez utwardzacza jest przewa¿aj±ca wiêkszo¶æ bo to wynika z zastosowanego spoiwa, najczê¶ciej poliwinylowego. Te z utwardzaczem znalaz³yby siê ju¿ w szerszej grupie - czyli reaktywnych i nie mia³yby kwasu. Chocia¿ i tu jest nie¶cis³o¶æ bo mogê sobie wyobraziæ grunt kwa¶ny prawdziwy 2K czyli z utwardzaczem, kwestia poszukania odpowiedniej ¿ywicy.
zamotane to wszystko i to jeszcze nie koniec
bo zaczynaj± siê pojawiaæ wash primery (kwasowe) 1K i to te¿ jest nieszczê¶liwe nazewnictwo bo nie chodzi o to ¿e nie posiadaj± utwardzacza tylko ¿e nie maja tego drugiego komponentu (mieszaniny kwasów i innych). Ten drugi komponent jest fabrycznie wlany w pierwszy bo pozwala na to odporno¶æ zastosowanej ¿ywicy.
Kto to zrozumia³ |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-03-29, 13:17
|
0
|
|
|
|
Usieciowienie spoiwa to wa¿na sprawa, ale za antykorozyjno¶æ danego produktu odpowiadaj± jego dodatki, a nie samo spoiwo. Do tego materia³ epoksydowy w puszce to gruntowype³niacz. Mo¿na go zastosowaæ jako warstwa koñcowa, wysuszyæ wyszlifowaæ i lakierowaæ bez dodatkowej warstwy wype³niacza akrylowego. W przypadku produktu na tym samym spoiwie ( epoksyd ) ale wersji 1K nie ma mowy o wype³niaczu co najwy¿ej o gruncie i nie da siê w nim umie¶ciæ tak wielu substancji modyfikuj±cych jak w produkcie 2K.
Pewnie nie nadaje siê on te¿ do u¿ycia jako izolator ... a takie zastosowanie epoksydu 2K by³o Tu kiedy¶ szeroko opisywane z du¿ym zachwytem niektórych lakierników. Ten produkt w sprayu z pewno¶ci± zwiera za du¿o rozcieñczalnika, ¿e by go u¿yæ jako izolator jak ju¿ siê co dzieje na krawêdziach szlifowanej ³aty.
Tu konieczne jest uproszczenie budowy chemicznej takiego produktu i nie mo¿na postawiæ miêdzy nimi ( 2K / 1K ) znaku równo¶ci. Bior±c pod uwagê, ¿e to docelowo produkt na przecierki jako grunt pod wype³niacz to oczywi¶cie nadaje siê on do powierzonych mu zadañ.
Grunt w sprayu to doskona³e rozwi±zanie nawet jak nie jest to grunt epoksydowy ! |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-03-29, 13:27
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | Kto to zrozumia³ |
... Chyba nie wiele osób .... bo to jest wielki problem. Jak kto¶ i tak wie o co w tym chodzi to ka¿da forma wyja¶nienia tego zagadnienia jest czytelna i dla niego jasna.
Jak kto¶ tego nie ³apie i nie potrafi odpowiednio zaszufladkowaæ to wyja¶nienie tego zagadnienia zmusza do u¿ywania co raz prostszych sformu³owañ i porównañ ¿eby jak najdalej odej¶æ od s³ów, reaktywny, kwa¶ny, kwasowy czy trawi±cy. Wtedy mo¿na tak siê zakrêciæ, ¿e ju¿ nikt nie bêdzie wiedzia³ o co chodzi, a specjali¶ci w tej materia przeczytaj± to ... zrobi± wielki oczy ... i doklej± takiemu prelegentowi ³atkê "przyg³upa" lub "dyletanta" ... za jego dobre chêci i próbê prostego wyja¶nienia skomplikowanego zagadnienia. |
|
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2012-04-03, 19:38
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: |
I co nam wysz³o z tego wyk³adu :
Po pierwsze ... mo¿na nak³adaæ poliester i gruntowype³niacz akrylowy na go³± stal
Po drugie ... mo¿na na reaktywny nak³adaæ szpalchlówkê poliestrow±
Po trzecie ... mo¿na za reaktywny uznaæ jednokomponentowy grunt w sprayu
|
ja mam pytanko odno¶nie tego w±tku, czy w takim razie na na ka¿dy WASH PRIMER mo¿na k³a¶æ szpachlówkê poliestrow±, czy najlepiej jest to oddzieliæ jakim¶ podk³adem? I jeszcze jedno czy ka¿da szpachlówka jest poliestrowa?
Ostatnio dosta³em w szpachlowanie drzwi, i odpad³y p³aty starej szpachli i zosta³a go³a blacha... Ju¿ trochê je¿d¿ê tak z tym i pomimo zimy(soli, b³ota po¶niegowego), tylko w niektórych miejscach go³ej blachy pokaza³a siê rdza, teraz zastanawiam siê, czy to nie rdzewieje dziêki fabrycznemu zabezpieczeniu blachy, i czy przed przyst±pieniem do nak³adania czegokolwiek, matowaæ to papierem? czy wystarczy samo odt³uszczenie? ( szkoda mi tego ruszaæ papierem skoro je¼dzi ju¿ tyle go³e i nie rdzewieje) przez zimê nie mia³em siê jak tym zaj±æ, bo postanowi³em, ¿e sam to wyprowadzê, a oddam tylko do na³o¿enia warstwy dekoracyjnej... dodam, ¿e w tym miejscu, nie widaæ, ¿eby by³a po³o¿ona jaka¶ warstwa podk³adu, tylko widaæ kolor metalu... (przepraszam, je¶li z³e wybra³em z³e miejsce, ale chcia³em zapytaæ przy okazji o szpachlowanie i grunt pod ni±) |
|
|
|