Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
bandita7 
Wys³any: 2012-03-09, 22:48   Zabezpieczenie po szpachlowaniu
-1
UP DOWN

Koledzy jak to zabezpieczyæ ¿eby nie wysz³a jaka¶ niespodzianka po czasie drzwi by³y zagiête w miejscach gdzie widaæ szpachle i przy obróbce przetar³em siê do blachy i co dalej epoksyd bo sam akrylowy to raczej nic nie pomo¿e .

DSC06651.JPG
Plik ¶ci±gniêto 155 raz(y) 33.37 KB

DSC06650.JPG
Plik ¶ci±gniêto 101 raz(y) 35.42 KB

jedi9 
Wys³any: 2012-03-10, 07:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
epoksyd -> akryl ->baza->clear -> banan na twarzy :rotfl:
reaktywny->akryl->baza->clear -> banan na twarzy :rotfl:

gugun 
Wys³any: 2012-03-10, 10:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
na poczatek przeciagnij jeszcze to kitem calo¶æ ;)

bandita7 
Wys³any: 2012-03-10, 11:46   
0
UP DOWN

gugun jeszcze raz po szpachlowaæ aby zrównaæ powierzchniê ze sob± aby nie by³o nierówno¶ci widocznych potem i na ta akryl ?

heeler11
Wys³any: 2012-03-10, 12:11   
0
UP DOWN

poci±gnij kicikiem po ca³o¶ci ³adnie szpachle wyrób i na to epoksyd psiknij
i jak pow³oka po epoksydzie bedzie okej mozna k³a¶c baze na epoksyd ale lepiej psiknij jeszcze akrylowym i wtedy baza:)

gugun 
Wys³any: 2012-03-10, 14:52   
0
UP DOWN

sugeruj±c sie 1 fotka to wydaje mi sie ze masz jeszcze do³ek wiec albo po calo¶ci dasz lekko szpachla albo grubiej zapodkladuj akrylowym i przytrzyj to na dlugiej kostce p240-320 popraw maszynk± 400 rysy i dopiero szlifuj pod lakier

bandita7 
Wys³any: 2012-03-10, 21:49   
0
UP DOWN

dziêki wielkie za pomoc :) koñcowy efekt zaprezentuje :)niebawem

kosior
Wys³any: 2012-03-26, 08:17   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
na poczatek przeciagnij jeszcze to kitem calo¶æ ;)

¶wietna porada kit na go³± blache brawo

rbk1979
Wys³any: 2012-03-26, 21:02   
0
UP DOWN

A co jest z³ego w kicie na go³± blache bo nie rozumiem

bandita7 
Wys³any: 2012-03-27, 21:56   
0
UP DOWN

ostatnio w mieszalni csv sprzedawca proponowa³ mi szpahel antykorozyjny na go³a blaache co powiecie o takim czym¶ ??

gugun 
Wys³any: 2012-03-28, 09:36   
0
UP DOWN

bandita7 napisa³/a:
ostatnio w mieszalni csv sprzedawca proponowa³ mi szpahel antykorozyjny na go³a blaache co powiecie o takim czym¶ ??
¿e jest to szpachel na gol± blache :D
rbk1979 napisa³/a:
A co jest z³ego w kicie na go³± blache bo nie rozumiem
tez nie rozumiem...w sumie zaleca sie epoxyd przed szpachlowaniem,ale nie s±dze zeby kazdy sie tak tego super trzyma³ a 2 to niektore systemy zalecaja przeciez kit na gol± blache,3 a gdzie on tam mia³ go³± blache??

rbk1979
Wys³any: 2012-03-28, 17:49   
0
UP DOWN

Znam ludzi którzy kituj± szpachl± epoksydow± tak± jak± wypelnia sie ubytki w kad³ubach ³odzi i jachtów i tez dziala no i nie chlonie wody :-) ja lece systemem zalecanym przez producenta czyli szpachel, reaktywny, akryl i warstwy wierzchnie i nie mialem jeszcze nigdy reklamacji,

wiekowy
Wys³any: 2012-03-28, 19:18   
0
UP DOWN

Sk±d: Hangorlandia
rbk1979 napisa³/a:
ja lece systemem zalecanym przez producenta czyli szpachel, reaktywny, akryl i warstwy wierzchnie i nie mialem jeszcze nigdy reklamacji,

Mam pytanie . Po co reaktywny na szpachel ? Co Ci to daje ? Przecie¿ sama nazwa
( reaktywny , trawienny ) mówi ¿e nak³ada siê go metal , ocynk , aluminium ale nie na
szpachlê. Po³ó¿ cienko epokxyd i masz izolacjê do akrylu. Nie bêdzie wsi±ka³ w szpachlê.

Nokia 
Wys³any: 2012-03-28, 19:23   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Jak sie dobrze wyprowadzi szpachle to sam akrylowy w zupe³nosci wystarcza. Chyba ze ktos po szpachli robi wylewki a nie k³adzie podklad :)

Siekiera
Wys³any: 2012-03-28, 19:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
bandita7 napisa³/a:

Marketing! Mo¿e i co¶ dodali do tej szpachli ale na pewno nie bêdzie ona antykorozyjna :D

rbk1979
Wys³any: 2012-03-28, 19:47   
0
UP DOWN

WIEKOWY je¿eli k³adê reaktywny na szpachle to tylko dlatego ¿e taka jest technologia producenta, z tego co wiem (po licznych rozmowach z technikiem) w jaki¶ cudowny sposób przenika przez szpachle czy co¶ tam. Je¿eli mam zdrow± blache to te¿ lece najpierw epoksydem

wiekowy
Wys³any: 2012-03-28, 19:51   
0
UP DOWN

Sk±d: Hangorlandia
rbk1979 napisa³/a:
t z tego co wiem (po licznych rozmowach z technikiem) w jaki¶ cudowny sposób przenika przez szpachle czy co¶ tam.

Hmm. ten technik to chyba cudownie robi z Ciebie balona :D

Siekiera
Wys³any: 2012-03-28, 19:56   
0
UP DOWN

rbk1979, dawaj nazwisko tego technika i firmê dla której pracuje, trzeba ich zg³osiæ to programu INNOWACYJNA GOSPODARKA, mo¿e dofinansowanie z unii dostan±

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-28, 20:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
rbk1979 napisa³/a:
WIEKOWY je¿eli k³adê reaktywny na szpachle to tylko dlatego ¿e taka jest technologia producenta,

Bo jest taka technologia i nie zawsze ka¿dy reaktywny w nazwie jest reaktywnym o którym @Wiekowy my¶li.
I nic tu nie przenika poprzez szpachel.
Niema te¿ przeciwskazañ do k³adzenia szpachlu na go³± blachê.
Zreszt± wystarczy poczytaæ karty techniczne produktu i zastosowaæ siê do w/w technologii.
Ka¿de przekombinowanie jest potencjalnie szkodliwe a robienie tortowego przek³adañca na elemencie nie zawsze sprzyja jako¶ci i stabilno¶ci pow³oki.

gugun 
Wys³any: 2012-03-28, 20:18   
0
UP DOWN

panowie reaktywny a reaktywny...rbk1979, ma po czêsci racje ¿e reaktywny mo¿na daæ pod podklad akrylowy...ale szczegó³y niech wyja¶ni moze projekter bo nie chcialbym waln±æ gafy pisz±c o rodzajach utw,reaktywnych i ich sk³adzie bo nie jestem do konca pewien tego co bym chcia³ napisaæ ;) ale reaktywny na kit nie jest b³êdem,tylko poprawn± technologia,ale nie zawsze..

Siekiera
Wys³any: 2012-03-28, 20:19   
0
UP DOWN

No je¿eli jest taka technologia to trzeba tu napisaæ jaka bo kto¶ to przeczyta i bêdzie wszystkie reaktywne ³adowa³ na szpachlówkê.

Lackdoctor napisa³/a:
Niema te¿ przeciwskazañ do k³adzenia szpachlu na go³± blachê.

Tak siê robi w 90% napraw, no mo¿e poza ASO ale i tam te¿ pewnie tak ch³opaki jad±. Podk³adowanie pod szpachlwanie technicy zaczeli polecaæ kilka lat temu, przynajmniej w Polsce, mo¿e na zachodzie wy¿sza kultura lakiernicza juz wcze¶niej by³a ale u nas nie.

gugun 
Wys³any: 2012-03-28, 20:19   
0
UP DOWN

Lackdoctor, kurde net mi sie zawiesil a chcialem byc 1szy :D

gugun 
Wys³any: 2012-03-28, 20:22   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
No je¿eli jest taka technologia to trzeba tu napisaæ jaka bo kto¶ to przeczyta i bêdzie wszystkie reaktywne ³adowa³ na szpachlówkê.
poprostu sa rodzaje reaktywnego i rodzaje utw...i poprostu kto sie zna to wie co i gdzie moze polo¿yæ a kto nie to robi normalnie i nie polepsza nic na sile :D

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-28, 20:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
wiekowy napisa³/a:
rbk1979 napisa³/a:
t z tego co wiem (po licznych rozmowach z technikiem) w jaki¶ cudowny sposób przenika przez szpachle czy co¶ tam.

Hmm. ten technik to chyba cudownie robi z Ciebie balona :D

Z tym przenikaniem przez szpachel to jaki¶ kit ^^ ... ale reaktywny na poliester to niestety zalecana technika naprawy. Niestety ... bo mnie osobi¶cie to te¿ nie le¿y. Ja jako¶ tego nie mogê sobie wyobraziæ , ale ... fakt jest faktem.

Jest taka technika naprawy, ¿e na go³a blachê nak³ada siê kit poliestrowy który ma oznaczenie antykorozyjny. Oznacza to tylko tyle, ¿e nie przyczynia siê od wydatnie do przy³±czania tlenu i wilgoci do stali bo nie ma tak du¿o wype³niacza mineralnego. To technika do naprawy du¿ej p³aszczyzny go³ej blachy. Ma³y punkt pokrywamy poliestrem, a na wszystko k³adziemy reaktywny. Poniewa¿ to grunt ... to daje on wystarczaj±c± przyczepno¶æ zarówno do go³ej stali jak i kolejnej warstwie jak± jest wype³niacz akrylowy. To ¿e reaktywny znalaz³ siê na poliestrze to ani dobrze, ani ¼le. Najwa¿niejsze ¿e jest on do o ko³a ³aty na go³ej stali. Dalej akrylowy i ... resztê ju¿ znacie.

Dlaczego tak ? ... Bo reaktywny daje wystarczaj±ce zabezpieczenie antykorozyjne do udzielenie gwarancji na naprawê na dwa lata gdy blacha nie ma punktów korozji. Reaktywny schnie chwilê i mo¿na go pokryæ wype³niaczem akrylowym bez miêdzy szlifu. Prosto, skutecznie bo antykorozyjnie i szybko ... wiêc tanio.

Alternatyw± jest epoksydowy pod poliester i na to znów epoksydowy a dopiero potem jak nie ma go³ej stali wype³niacz akrylowy. Jednak aplikacja i suszenie jest d³u¿sze ... du¿o d³u¿sze ... a skuteczno¶æ ochrony antykorozyjnej... tylko nieznacznie wiêksza ;)

£ata pokryta lakierem akrylowym, lub poliuretanowym nie bêdzie rdzewieæ jak ta pow³oka jest szczelna i nie przepuszcza wilgoci. Problemy zaczynaj± siê gdy lakier ulegnie uszkodzeniu ( rysa, odprysk, pêkniêcie ) Wtedy ... gdy na drodze wilgoci stoj± inne szczelne warstwy zabezpieczenia antykorozyjnego to jeszcze to chwilê wytrzyma ... d³u¿ej jak pod absorbuj±cym wilgoæ poliestrem bêdzie jeszcze jedna szczelna bariera grunto wype³niacza - epoksydowego ... ale to ju¿ taki max. ochrony antykorozyjnej w pow³okach ochrono dekoracyjnych jakie wykonywane s± na samochodach.

Pamiêtajcie ¿e lakiernictwo samochodowe to lakiernictwo dekoracyjne. Ochrona antykorozyjna to wa¿na sprawa, ale tego wasi kliencie nie widz±. Dlatego jedne systemy naprawcze oferowane przez firmy lakiernicze k³ad± wiêkszy nacisk na ten dekoracyjny aspekt pracy lakiernika, a inne firmy zachêcaj± was do wysokiej dba³o¶ci o ten ochronny aspekt waszych dzia³añ.

To wy musicie wybraæ jaki system ochrony antykorozyjnej zastosowaæ w konkretnym przypadku. Przy nowym elemencie w gruncie kataforetycznym stosowanie reaktywnego i epoksydowego w ogóle nie ma sensu ... przy czy¶ciutkiej go³ej stali mo¿na k³a¶æ poliester na to jaki¶ grunt ( np reaktywny ) potem wype³niacz natryskowy i lakier ... jak jest poklepane po³upane i podziabane, a do tego to tu, to tam jaki¶ rudy punkt ... to najpierw epoksyd potem dalsze dzia³ania .

... to tak w skrócie ;)

Siekiera
Wys³any: 2012-03-28, 20:29   
0
UP DOWN

No ja rozumiem ¿e s± ró¿ne produkty, ró¿ne firmy i ró¿ne technologie ale ja proszê jedynie o to ¿eby ktos napisa³ jaka technologia tak przewiduje. Ciekawy jestem a przecie¿ nie bêdê lecia³ po wszystkich TDS-ach

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-28, 20:32   
0
UP DOWN

DuPont, Sikkens, Spies Hecekr, Novol, Glasurit, PPG ...

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-28, 20:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Siekiera napisa³/a:
ale ja proszê jedynie o to ¿eby ktos napisa³ jaka technologia tak przewiduje.

Robert napisa³ przecie¿ idealne streszczenie wcze¶niejszej swojej wypowiedzi o wielu rodzajach warstw ochronno dekoracyjnych.

Mi sie to jako¶ utrwali³o mimo ¿e jeszcze niedawno ciut potrafi³em siê zakrêciæ a odkrêcaj±cym by³ , jak zwykle @Projekter.
Potem to ja znów Guguna odkrêca³em w pewnym w±tku .... i tak to leci ¿e sie zapomina jak sie ma³o stosuje rózne rodzaje budowy warstw ochronno dekoracyjnych.

Zainteresowani niech sobie poszukaja wypracowanie Roberta i wydrukuj± i powiesza w widocznym miejscu w warsztacie.
Reklamacji nie bedzie. :spoko:

bandita7 
Wys³any: 2012-03-28, 20:59   
0
UP DOWN

no fajne a ³opatologicznie to tak
go³a blacha-szpachla normalna (lub antykorozyjna ) i epoksydowy -akrylowy i dalej
lub
szpachla antykorozyjna- epoksydowy- akryl itd
dalej :D
blacha- epoksydowy- szpachla- akrylowy
inna opcja
szpachla- reaktywny -akrylowy
lub max mix
go³a blacha- reaktywny -akrylowy-epoksydowy- szpachla -epoksydowy-akrylowy- i dalej

ile jeszcze jest takich mo¿liwo¶ci a która poprawna i skuteczna czy to zale¿y od przypadku lub zasobno¶ci portfela lub chêci lakiernika a mo¿e fazy ksiê¿yca :D :D ^^

Siekiera
Wys³any: 2012-03-28, 21:00   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
DuPont, Sikkens, Spies Hecekr, Novol, Glasurit, PPG

Poda³e¶ w zasadzie prawie wszystko co mog³o byæ na rynku.
Pytanie wiêc teraz jest takie:
Czy firmy te maj± zapisane gdzie¶, np. na stronie www, czy w jakim¶ katalogu ¿e tak mog± wygl±daæ przyk³adowe warstwy. Czy piszesz, tak na podstawie informacji z kart technicznych, ¿e reaktywny mo¿na nak³adaæ na wyroby poliestrowe?
Mo¿e za ma³o grzeba³em w necie i domaga³em siê papierowych materia³ów informacyjnych ale do tej pory zawsze na szkoleniach s³ysza³em ¿e owszem nic siê nie stanie jak psiknê sobie reaktywnym po brzegach szpachlówki przy zabezpieczaniu odkrytych fragmentów blachy ale nikt nigdy nie powiedzia³ albo ja nie us³ysza³em, ¿e mo¿na (trzeba) nak³adaæ po ca³ych po³aciach szpachlówki.

Sprawdzi³em jeszcze w³a¶nie teraz na stronie novola w "akademii novol" czy maj± to w ten sposób rozrysowane i nie znalaz³em. Sk±d masz takie informacje?

gugun 
Wys³any: 2012-03-28, 21:05   
0
UP DOWN

bandita7 napisa³/a:
go³a blacha- reaktywny -akrylowy-epoksydowy- szpachla -
wróæ...

Dumel19
Wys³any: 2012-03-28, 21:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
Panowie m³ody jestem ale te¿ jak dot±d robi³em szpachel>reaktywny>akryl>baza>klar i wszystko gra;)
kiedy¶ raz mi sie farba wa¿y³a na moim aucie(dobrze ze nie na czyim¶ bo masakra) i wtedy mia³em tak± sytuacje jak na zdjeciach to przepyli³em reaktywnym i grubiej akryl i gra³o ;) bo z ego co pamietam to ju¿ ze 3 razy by³ taki temat... :sciana:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-28, 21:36   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
Sprawdzi³em jeszcze w³a¶nie teraz na stronie novola w "akademii novol" czy maj± to w ten sposób rozrysowane i nie znalaz³em. Sk±d masz takie informacje?

Kolego @siekiera ... zlituj siê ³askawie i .... poszperaj. Ten temat jest rozje¿d¿ony walcem i rozpracowany do poziomu atomowych czê¶ci sk³adowych substancji b³onotwórczych reaktywnego i epoksydu, rozbity do poziomu wi±zañ molekularnych rozcieñczalnika i utwardzacza tych produktów. S± tu mega szerokie opisy co i jak kiedy i dlaczego. TU na forum i Tam na tym drugim bo jak pamiêtam kilkutygodniowa dyskusja toczy³a siê równolegle na obu portalach. Mnie siê ju¿ porostu nie chce pisaæ w kó³ko o tym samym.

Popro¶ Krzy¶ka ( @Lackdoktora ) on jest bardzo bieg³y w poruszaniu siê miêdzy tematami obu portali to mo¿e ci pomo¿e odnale¼æ odpowiednie tematy i posty. :tak:

Co do kart technicznych ... to ju¿ to kilkana¶cie razy to pisa³em ... karty to informacja podstawowa o produkcie, lub systemie czy uk³adzie produktów ... Ich zapisy nie zwalniaj± przed my¶leniem.

lukas
Wys³any: 2012-03-28, 22:26   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
ale reaktywny na poliester to niestety zalecana technika naprawy. Niestety ... bo mnie osobi¶cie to te¿ nie le¿y. Ja jako¶ tego nie mogê sobie wyobraziæ , ale ... fakt jest faktem.

I pewnie dobrze ¿e ci nie le¿y. Jak zawsze chodzi o interpretacjê.

Trzeba siê zastanowiæ kiedy taki uk³ad mo¿e wyst±piæ? Najczê¶ciej, gdy jest to nowy element z którego ¶ci±gamy podk³ad tzw transportowy i element ten trzeba gdzie¶ lizn±æ szpachlówk±. W takiej sytuacji jak najbardziej mo¿na sobie pozwoliæ na taki skrót technologiczny. Inna kwestia to czy nie lepiej by³oby zastosowaæ epoksyd ale to zostawiam bo chodzi³o o przyk³ad gdzie taki uk³ad móg³by siê pojawiæ.

W normalnej naprawie gdy mamy np. na elemencie miejsce (lub kilka) szpachlowane a ca³y element bêdzie podk³adowany i po obróbce szpachlówki pojawiaj± siê nam przeszlify to absurdem by³oby gruntowaæ ca³y element reaktywnym.

To ¿e nic by siê nie sta³o nie uprawnia do mówienia ¿e to jest technologia bo technologia zazwyczaj mówi nam co i kiedy a tak¿e w jakich ilo¶ciach na³o¿yæ aby uzyskaæ jaki¶ okre¶lony efekt. A jaki efekt uzyskamy nak³adaj±c reaktywny na szpachlówkê czy na stare warstwy? Jedynie ekonomiczny, oczywi¶cie z zyskiem dla producenta reaktywnego bo sprzeda¿ towaru to jego cel. Dlatego nie wierzê, ¿e jaki¶ szef techników albo szkoleniowców podpisa³by siê pod tym. Inaczej mo¿e byæ z technikami, tym czasami zale¿y na sprzeda¿y ;)

hematol 
Wys³any: 2012-03-28, 22:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
panowie,wtr±ce moje parê groszy,(bo temat jest ciekawy),wszyscy przystajecie na reaktywnym lub epoksydowym,jako ¿ród³o "reaktywacji ka¿dego potencjalnie naprawianego auta,ale czy kto¶ zastanawia³ sie kto¶ nad jako¶ci± u¿ytej blachy do produkcji tych¿e aut?
Nie ka¿d± blachê da sie "naprawiæ" i daæ jej "szansê" prze¿ycia kilku lub kilkunastu lat bez korozji.
Nawet po u¿yciu najlepszych chemii znanych poducentów.
:x:

jarbia
Wys³any: 2012-03-28, 23:39   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
Witam
Jako upier.dliwy forumowicz ,zapytam w tym w±tku BO NADAL NIE WIEM !!

Ostatnio Novol wypu¶ci³ na rynek podk³ad epoksydowy antykorozyjny w sprayu.
Do¿o siê tu na forum naczyta³em o podk³adach i ucieszy³em siê t± wiadomo¶ci± o tym produkcie ,ale dotar³em do artyku³u który mnie trochê zdziwi³.

"Miedzy bajki nale¿y natomiast w³o¿yæ zapewnienia niektórych producentów podk³adów jednokomponentowych, którzy czasami chwal± siê w³a¶ciwo¶ciami antykorozyjnymi swych wyrobów. Niestety, sam charakter ¿ywic stosowanych w tych podk³adach (akrylowe 1K, nitrocelulozowe, alkilowe) w zasadzie wyklucza mo¿liwo¶æ uzyskania przyzwoitej ochrony antykorozyjnej. Oczywi¶cie jednokomponentowe podk³ady nadaj± siê do tymczasowej ochrony metalu (np. jako tzw. podk³ad transportowy czy magazynowy, zabezpieczaj±cy wyrób na czas od produkcji do momentu dotarcia do klienta), ale jako podstawowy podk³ad wykorzystywany w renowacji aut, a tym bardziej pojazdów u¿ytkowych, nie powinny byæ stosowane.
£ukasz Kelar
Novol "

Co o tym s±dzicie ,czy co¶ ¼le zrozumia³em ?

bandita7 
Wys³any: 2012-03-29, 08:00   
0
UP DOWN

jarbia i ja siê podpisuje pod twoim postem gdy¿ te¿ chcia³em sobie usprawniæ prace tym epoksydem w sprayu lecz dosta³em taka odpowiedz w mieszalni ..
'' jak mo¿na zrobiæ epoksyd w sprayu w którym jest element utwardzaj±cy wype³niaj±cy i antykorozyjny w jednym opakowaniu i dzia³a tak samo jak produkty mieszane z puszki dwusk³adnikowe a jest w jednym pojemniku i lepszy ''
s³owa sprzedawcy z mieszalni :)
Kto m±drze odpowie ?

kosior
Wys³any: 2012-03-29, 08:03   
0
UP DOWN

ja u¿ywam tego epoxydu w sprayu od jakiegos czasu i niewiem czy ma w³asciwosci anty.. bo za krótko go u¿ywam ale moge stwierdziæ ze bardzo pomaga w pracy ma miot³e tak z 10 cm ³adnie rozbija materia³ i schnie w oczach i co najwa¿niejsze mozna na niego nak³±dac kit , baze, akryle równie¿ w systemie mokro na mokro .

a zapach ma taki sam jak epox z puszki .

jarbia
Wys³any: 2012-03-29, 09:39   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

bandita7 napisa³/a:
jak mo¿na zrobiæ epoksyd w sprayu w którym jest element utwardzaj±cy wype³niaj±cy i antykorozyjny w jednym

No raczej utwardzacza typowego nie ma,i nie wiem ,czy epoksyd musi byæ 2k ,ale sam przedstawiciel NOVOLA stwierdzi³ wcze¶niej ,¿e nie da siê zrobiæ 1k antykorozyjnego :?:
pozdr.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-29, 09:54   
0
UP DOWN

bandita7 napisa³/a:
jarbia i ja siê podpisuje pod twoim postem gdy¿ te¿ chcia³em sobie usprawniæ prace tym epoksydem w sprayu lecz dosta³em taka odpowiedz w mieszalni ..
'' jak mo¿na zrobiæ epoksyd w sprayu w którym jest element utwardzaj±cy wype³niaj±cy i antykorozyjny w jednym opakowaniu i dzia³a tak samo jak produkty mieszane z puszki dwusk³adnikowe a jest w jednym pojemniku i lepszy ''
s³owa sprzedawcy z mieszalni :) Kto m±drze odpowie ?

Nie wiem czy m±drze ... bo jak odpowiadam m±drze to po³owa nic nie rozumie :D ... wiêc postaram siê zrozumiale. Na wstêpie ... nie mo¿na zrobiæ identycznego produktu jak z zasady jest on inny. ;) ( 1K / 2K ). Mo¿na jednak tak go zmodyfikowaæ ¿eby przy prostszej konstrukcji chemicznej ( schniêcie przez odparowanie rozcieñczalnika a nie przez reakcjê chemiczn± i brak wype³niacza ¿eby da³ siê aplikowaæ ze sprayu ) mia³ on bardzo zbli¿one w³a¶ciwo¶ci do takiego produkt w puszce z utwardzaczem. I pod tym wzglêdem grunt epoksydowy w sprayu pewnie spe³nia swoje zadanie. Izoluje "przecierki" gwarantuj±c ochronê antykorozyjn± stali pod wype³niaczem akrylowym. "Pewnie" ? ... bo na rynku jest masa gówniany i oszukanych produktów. Pytanie jest bardziej o zaufanie do producenta a nie o to czy to mo¿liwe ... bo to mo¿liwe ! ;)

Jednak w poruszonej przez was kwestii gruntu reaktywnego to za bardzo Panowie przywi±zujecie siê do sformu³owania "reaktywny" przyjmuj±c ju¿ na zawsze za pewnik trzy aspekty :
1. ¿e to grunt z utwardzaczem kwasowym,
2. ¿e to to grunt na który nie mo¿na k³a¶æ poliestrów,
3. ¿e to odrdzewiacz, albo substancja trawi±ca g³êboko pod³o¿e stalowe.

W tych trzech aspektach w zwi±zku z rozwojem technologi i chemii mo¿ecie siê mocno zdziwiæ czytaj±c jaka¶ kartê techniczn±, lub uczestnicz±c w szkoleniu. Zanim zrobicie komu¶ jazdê o niekompetencje zawodow± we¼cie pod uwagê to co poni¿ej :

Reaktywno¶æ to nie jest okre¶lenie reakcji produktu ( utwardzacza) z pod³o¿em tylko zniwelowanie zdolno¶ci metalu do przy³±czania tlenu ... reaktywno¶ci tego metalu. Polski jêzyk = trudny jêzyk. Dlatego lepiej jest nazywaæ tak± grupê materia³ów gruntuj±cych antykorozyjnych "Wash Praimer' ami" bo to otwiera j± na inne produkty antykorozyjne na go³± stal. Równie¿ te ... bez kwasu i bez utwardzacza ! :tak:

REAKTYWNY to slogan taki sam jak "podk³ad" ... slogan kryj±cy w sobie wiele pu³apek bo czy jest podk³ad ? Wszystkim i niczym !!! :shock:

Materia³y pomocnicze formuj±ce pow³oki ochronno dekoracyjne dziel± siê na grunty (np. reaktywny ) grunto wype³niacze ( np epoksydowy ) i wype³niacze natryskowe ( np akrylowy lub szpachlówka natryskowa poliestrowa - choæ w tym przypadku u¿ywanie s³owa "szpachlowka" to ju¿ spore nadu¿ycie ).

Zapamiêtajcie to sobie ... to ³atwiej zrozumiecie to co jest napisane dalej ;) ... ... a dalej jest tak :

Nie ma tu sztywnej zasady, ¿e grunt antykorozyjny musi mieæ koniecznie utwardzacz z kilkuprocentowym kwasem ortofosforowym, a jego spoiwo musi gêsto i szczelnie sieciowaæ nie dopuszczaj±c wilgoci. Czasami wystarcza, ¿e grunt zapewnia przyczepno¶æ pozosta³ych warstw pow³oki ochronno dekoracyjnej. We¼cie pod uwagê np. taki materia³ jak grunto - emalia np. popularny Hammerite. Jeden produkt na go³± stal i rdzê, a daje zabezpieczenie antykorozyjne i pow³okê dekoracyjn±. Oczywi¶cie to ¶rednie zabezpieczenie antykorozyjne i ¶redni efekt dekoracyjny ... ale prostota w stosowaniu ogromna.Dal was to szajs ... ale spójrzcie¿ na to z punktu widzenia chemii i zjawiska korozji. Jak widaæ mo¿na takie zabezpieczenie wykonaæ jednym produktem ! W przypadku pow³ok ochronno dekoracyjnych na samochodach za nieprzedostawania siê wilgoci do stali odpowiada wierzchnia warstwa lakieru akrylowego ( najczê¶ciej bezbarwnego ) to szczelne pokrycie tworzywem sztucznym elementu metalowego. Korozja metalu nie powstanie nawet 20 lat na takiej pow³oce gdy nie zostanie, ona wcze¶niej uszkodzona i rozszczelniona. G³êbiej za ochronê metalu odpowiadaj± ju¿ inne produkty ... te same które zapewniaj± przecie¿ lakierom stabilno¶æ i szczelno¶æ chroni±c je przed pêkaniem i gwarantuj±c odpowiedni± przyczepno¶æ. Pow³oka ochronna dekoracyjna nie "oddycha" i nie pracuje jak dro¿d¿e w zacierze na bimber. Odparowuj± z niej LZO i od teraz to szczelne tworzywo sztuczne na powierzchni metalu ( wyj±tkiem s± farby olejne ... alkidowe ... ftalowe, ale Wy takich nie u¿ywacie ;) )

Za czêsto Panowie lakiernicy, trzymacie siê sztywno jakiego¶ uk³adu technologicznego szukaj±c jednej jedynej cudownej recepty na wykonanie ka¿dej naprawy bez wzglêdu na to jakie dostajecie do rêki produkty. Dla wielu z was "akrylowy" to podk³ad nawierzchniowy ... tym czasem sporo wype³niaczy akrylowych dobrych renomowanych producentów zawiera dodatki antykorozyjne zwiêkszaj±ce ich przyczepno¶æ do go³ej stali i dziêki odpowiednim modyfikatorom zagêszczaj± ich strukturê. Takie dodatki to np. fosforany ... ale to odbywa siê kosztem zdolno¶ci wype³niaj±cych takiego produktu. Faktem jest te¿, to ¿e im gê¶ciejszy jest natryskiwany produkt tym gorsze s± jego zdolno¶ci penetruj±ce i zmniejsza siê z adhezja, czyli powierzchnia przyleganie pow³oki do pod³o¿a ( tzw. przyczepno¶æ http://pl.wikipedia.org/wiki/Adhezja ). Bez w±tpienia grunto wype³niacz akrylowy jest produktem formuj±cym gorsz± ochronê antykorozyjn± ni¿ na³o¿enie oddzielnie gruntu i oddzielnie wype³niacza akrylowego. Bez w±tpienia jednak mo¿na nak³adaæ takie gruntowype³niacze antykoozyjne akrylowe na go³± stal ! :tak: .

I co teraz z tego wynika ?

No w³a¶nie to, ¿e po³o¿enie kitu szpachlowego na go³± stal i pokrycie go odpowiednim grunto wype³niaczem akrylowym, a nastêpnie lakierem jest wystarczaj±cym zabezpieczeniem antykorozyjnym w naprawie samochodu. To technika zalecana przez wiele koncernów lakierniczych. Jednak wystarczy siê teraz usztywniæ ... wbiæ sobie do g³owy, ¿e @projekter napisa³ ¿e mo¿na k³a¶æ poliester na go³a stal i na to akrylowy bez tych pier dó³ z reaktywnym i epoksydowym ¿eby wysz³a z tego wielka du pa nie naprawa i gów niane zabezpieczenie antykorozyjne :tak: MO¯NA TAK ZROBIÆ ale wy³±cznie odpowiednio dobranymi produktami ... czyli kitem poliestrowym antykorozyjnym ( nie przyspieszaj±cym zjawiska korodowania stali ) i odpowiednim gruntowype³niaczem akrylowym. :tak:

¯eby nie by³o wam tak ³atwo to we¼cie pod uwagê, ¿e to nie jest tak, ¿e produktami firmy "X" mo¿na, a firmy "Y" nie mo¿na. W ramach produktów technologicznych jednego koncernu mo¿ecie otrzymaæ odpowiednie, lub nie odpowiednie produkty do takiej budowy pow³oki. Po prostu czytajcie wnikliwie karty techniczne i zamiast ogl±daæ piktogramy ... czytajcie miêdzy wierszami ze zrozumieniem ! :tak: Poniewa¿ wiêkszo¶æ z was u¿ywa produktów tanich i prostych w swej budowie chemicznej, to odpowiedzialnie udzielam wam rady ... NIGDY NIE NAK£ADAJCIE POLIESTRU I WYPE£NIACZA AKRYLOWEGO NA GO£¡ STAL !!! ... teraz mo¿ecie mnie cytowaæ :D

Wracamy do REAKTYWNEGO. Gdy przyjmiecie do wiadomo¶ci czym jest owa "reaktywno¶æ" to nie bêdziecie ju¿ wi±zaæ jej z kwasem z utwardzacza tylko z aktywn± ochron± stali przed wilgoci± i tlenem. Skoro tak ... to co stoi na przeszkodzie ¿eby wprowadziæ do powszechnego u¿ytku grunt antykorozyjny jednokomponentowy o du¿ych zdolno¶ciach penetracyjnych ? ... No NIC ... i jego spoiwem mo¿e byæ zarówno ¿ywica epoksydowa jak i ka¿da inna jak± wprowadzi tu producent takiego produktu np poliuretanowa stosowana powszechnie w gruntach wodorozcieñczalnych na stal ! Antykorozyjno¶æ ... to dodatki do produktu, a nie jego spoiwo, czy substancja b³onotwórcza.

I co w zwi±zku z powy¿szym ?

W efekcie koñcowym dostniecie zaskakuj±ce Was informacjê technologiczne.

- Oto Grunt reaktywny z utwardzaczem na który mo¿na bez problemów nak³adaæ kity poliestrowe :tak: ( jak nie ma tu kwasu to dlaczego nie ? ) ... albo
- Oto grunt reaktywny antykorozyjny jednokomponentowy w sprayu :tak: ( tu ju¿ w wiêkszo¶ci bez mo¿liwo¶ci nak³adania na to szpachli poliestrowej ).

I co nam wysz³o z tego wyk³adu :

Po pierwsze ... mo¿na nak³adaæ poliester i gruntowype³niacz akrylowy na go³± stal
Po drugie ... mo¿na na reaktywny nak³adaæ szpalchlówkê poliestrow±
Po trzecie ... mo¿na za reaktywny uznaæ jednokomponentowy grunt w sprayu

Po pierwsze ... po drugie i po trzecie ... tylko po uwzglêdnieniu wszystkich opisanych powy¿ej "ale". :spoko:

No i dalej .... Dalej to nie ma innego wyj¶cia jak odes³aæ zainteresowanych kwesti± epoksyd / akryl / reaktywny / poliester i co gdzie kiedy stosowaæ ... do tego tematu :

http://lakiernik.info.pl/...der=asc&start=0

Nie wiem czy wysz³o m±drze ?, ale na pewno tak jak lubi @gugn ... D³ugi i skomplikowany tekst, wielow±tkowy, trudny do ogarniêcia rozumem z mas± informacji burz±cych znowu ustalony porz±dek ¶wiata w lakiernictwie i do tego naszpikowany emotkikonkami :D

... @projekter wzi±³ siê i wygada³ :paw: .... :D :D :D

jarbia
Wys³any: 2012-03-29, 10:16   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

PROJEKTER napisa³/a:
I pod tym wzglêdem grunt epoksydowy w sprayu pewnie spe³nia swoje zadanie. Izoluje "przecierki" gwarantuj±c ochronê antykorozyjn± stali pod wype³niaczem akrylowym. "Pewnie" ? ... bo na rynku jest masa gówniany i oszukanych produktów. Pytanie jest bardziej o zaufanie do producenta a nie o to czy to mo¿liwe ... bo to mo¿liwe !

Dziêki Projekter .Mnie chodzi tylko o ten konkretny produkt Novola Spectral Under 395 i wcze¶niejsz± nie sprostowan± (cytowan± przeze mnie ) wypowied¼ przedstawiciela Novola co do antykorozyjno¶ci podk³adów 1k.

Ja u¿ywam ich produktów i tego podk³adu epo w sprayu tez chce u¿ywaæ ,ale chcia³bym go ¶wiadomie u¿ywaæ,a nie wiem (a w zasadzie spodziewam siê ) co na to teraz przedstawiciele NOVOLA .Zanim jednak do nich zadzwoniê, chcia³bym znaæ Wasze opinie,st±d moje uporczywe pytanie.

lukas
Wys³any: 2012-03-29, 12:27   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
Dziêki Projekter .Mnie chodzi tylko o ten konkretny produkt Novola Spectral Under 395 i wcze¶niejsz± nie sprostowan± (cytowan± przeze mnie ) wypowied¼ przedstawiciela Novola co do antykorozyjno¶ci podk³adów 1k.

Wiem, ze pytasz Projektera ale poniewa¿ napisa³ on co¶ takiego:

PROJEKTER napisa³/a:
Na wstêpie ... nie mo¿na zrobiæ identycznego produktu jak z zasady jest on inny. ;) ( 1K / 2K ). Mo¿na jednak tak go zmodyfikowaæ ¿eby przy prostszej konstrukcji chemicznej ( schniêcie przez odparowanie rozcieñczalnika a nie przez reakcjê chemiczn± i brak wype³niacza ¿eby da³ siê aplikowaæ ze sprayu ) mia³ on bardzo zbli¿one w³a¶ciwo¶ci do takiego produkt w puszce z utwardzaczem.

... to ja co¶ dopowiem.
Nic nie trzeba modyfikowaæ. Przy projektowaniu produktu wybiera siê w¶ród szerokiej oferty ró¿nych spoiw, tak± ¿ywicê (w tym przypadku epoksydow± 1K) która bêdzie odpowiednia do tego produktu.

W zwi±zku z tym produkt epoksydowy (nawet w sprayu) bêdzie dawa³ lepiej usieciowan± a zarazem antykorozyjn± pow³okê ni¿ inne wyroby 1K. To co napisa³ ten cz³owiek z Novola jest prawd±. Odniós³ siê on do produktów na spoiwach, które wymieni³ i które w porównaniu ze spoiwami epoksydowymi s± jak sito czyli "nieantykorozyjne".

jarbia
Wys³any: 2012-03-29, 12:58   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Dziêki Lukas .
Dla mnie go¶æ z Novola ,móg³ precyzyjniej to napisaæ i dodaæ ,¿e nie dotyczy to np . epoksydowego 1k,i np. czego¶ tam jeszcze i dlaczego.
Bo ja zrozumia³em ,¿e wszystkie 1k nie maj± w³asno¶ci antykorozyjnych, st±d moje pytanie .Przecie¿ takie artyku³y czytaj± te¿ takie osoby jak ja ,czyli amatorzy.
Ale od czego jest forum ... ;)

pozdrawiam

lukas
Wys³any: 2012-03-29, 13:06   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Reaktywno¶æ to nie jest okre¶lenie reakcji produktu ( utwardzacza) z pod³o¿em tylko zniwelowanie zdolno¶ci metalu do przy³±czania tlenu ... reaktywno¶ci tego metalu. Polski jêzyk = trudny jêzyk. Dlatego lepiej jest nazywaæ tak± grupê materia³ów gruntuj±cych antykorozyjnych "Wash Praimer' ami" bo to otwiera j± na inne produkty antykorozyjne na go³± stal. Równie¿ te ... bez kwasu i bez utwardzacza ! :tak:

Hmm, masz racjê ale nie do koñca ;)

Pojêcie grunt reaktywny jest pojemniejsze ni¿ wash primer.

przyjête jest ¿e nazwa wash primer odnosi siê do gruntów kwa¶nych a nie jak piszesz równie¿ tych "bez kwasu"

...natomiast bez utwardzacza jest przewa¿aj±ca wiêkszo¶æ bo to wynika z zastosowanego spoiwa, najczê¶ciej poliwinylowego. Te z utwardzaczem znalaz³yby siê ju¿ w szerszej grupie - czyli reaktywnych i nie mia³yby kwasu. Chocia¿ i tu jest nie¶cis³o¶æ bo mogê sobie wyobraziæ grunt kwa¶ny prawdziwy 2K czyli z utwardzaczem, kwestia poszukania odpowiedniej ¿ywicy.

zamotane to wszystko i to jeszcze nie koniec ;)

bo zaczynaj± siê pojawiaæ wash primery (kwasowe) 1K i to te¿ jest nieszczê¶liwe nazewnictwo bo nie chodzi o to ¿e nie posiadaj± utwardzacza tylko ¿e nie maja tego drugiego komponentu (mieszaniny kwasów i innych). Ten drugi komponent jest fabrycznie wlany w pierwszy bo pozwala na to odporno¶æ zastosowanej ¿ywicy.

Kto to zrozumia³ :roll:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-29, 13:17   
0
UP DOWN

Usieciowienie spoiwa to wa¿na sprawa, ale za antykorozyjno¶æ danego produktu odpowiadaj± jego dodatki, a nie samo spoiwo. Do tego materia³ epoksydowy w puszce to gruntowype³niacz. Mo¿na go zastosowaæ jako warstwa koñcowa, wysuszyæ wyszlifowaæ i lakierowaæ bez dodatkowej warstwy wype³niacza akrylowego. W przypadku produktu na tym samym spoiwie ( epoksyd ) ale wersji 1K nie ma mowy o wype³niaczu co najwy¿ej o gruncie i nie da siê w nim umie¶ciæ tak wielu substancji modyfikuj±cych jak w produkcie 2K.

Pewnie nie nadaje siê on te¿ do u¿ycia jako izolator ... a takie zastosowanie epoksydu 2K by³o Tu kiedy¶ szeroko opisywane z du¿ym zachwytem niektórych lakierników. Ten produkt w sprayu z pewno¶ci± zwiera za du¿o rozcieñczalnika, ¿e by go u¿yæ jako izolator jak ju¿ siê co dzieje na krawêdziach szlifowanej ³aty.

Tu konieczne jest uproszczenie budowy chemicznej takiego produktu i nie mo¿na postawiæ miêdzy nimi ( 2K / 1K ) znaku równo¶ci. Bior±c pod uwagê, ¿e to docelowo produkt na przecierki jako grunt pod wype³niacz to oczywi¶cie nadaje siê on do powierzonych mu zadañ.

Grunt w sprayu to doskona³e rozwi±zanie nawet jak nie jest to grunt epoksydowy !

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-29, 13:27   
0
UP DOWN

lukas napisa³/a:
Kto to zrozumia³ :roll:

:D ... Chyba nie wiele osób .... bo to jest wielki problem. Jak kto¶ i tak wie o co w tym chodzi to ka¿da forma wyja¶nienia tego zagadnienia jest czytelna i dla niego jasna.

Jak kto¶ tego nie ³apie i nie potrafi odpowiednio zaszufladkowaæ to wyja¶nienie tego zagadnienia zmusza do u¿ywania co raz prostszych sformu³owañ i porównañ ¿eby jak najdalej odej¶æ od s³ów, reaktywny, kwa¶ny, kwasowy czy trawi±cy. Wtedy mo¿na tak siê zakrêciæ, ¿e ju¿ nikt nie bêdzie wiedzia³ o co chodzi, a specjali¶ci w tej materia przeczytaj± to ... zrobi± wielki oczy :shock: ... i doklej± takiemu prelegentowi ³atkê "przyg³upa" lub "dyletanta" ... za jego dobre chêci i próbê prostego wyja¶nienia skomplikowanego zagadnienia. ^^

...kuba... 
Wys³any: 2012-04-03, 19:38   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:

I co nam wysz³o z tego wyk³adu :

Po pierwsze ... mo¿na nak³adaæ poliester i gruntowype³niacz akrylowy na go³± stal
Po drugie ... mo¿na na reaktywny nak³adaæ szpalchlówkê poliestrow±
Po trzecie ... mo¿na za reaktywny uznaæ jednokomponentowy grunt w sprayu

ja mam pytanko odno¶nie tego w±tku, czy w takim razie na na ka¿dy WASH PRIMER mo¿na k³a¶æ szpachlówkê poliestrow±, czy najlepiej jest to oddzieliæ jakim¶ podk³adem? I jeszcze jedno czy ka¿da szpachlówka jest poliestrowa? :blee:

Ostatnio dosta³em w szpachlowanie drzwi, i odpad³y p³aty starej szpachli i zosta³a go³a blacha... Ju¿ trochê je¿d¿ê tak z tym i pomimo zimy(soli, b³ota po¶niegowego), tylko w niektórych miejscach go³ej blachy pokaza³a siê rdza, teraz zastanawiam siê, czy to nie rdzewieje dziêki fabrycznemu zabezpieczeniu blachy, i czy przed przyst±pieniem do nak³adania czegokolwiek, matowaæ to papierem? czy wystarczy samo odt³uszczenie? ( szkoda mi tego ruszaæ papierem skoro je¼dzi ju¿ tyle go³e i nie rdzewieje) przez zimê nie mia³em siê jak tym zaj±æ, bo postanowi³em, ¿e sam to wyprowadzê, a oddam tylko do na³o¿enia warstwy dekoracyjnej... dodam, ¿e w tym miejscu, nie widaæ, ¿eby by³a po³o¿ona jaka¶ warstwa podk³adu, tylko widaæ kolor metalu... (przepraszam, je¶li z³e wybra³em z³e miejsce, ale chcia³em zapytaæ przy okazji o szpachlowanie i grunt pod ni±)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: