Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Kawa_Kamil
Wysłany: 2012-03-26, 08:30   Lakierowanie PlastikĂłw motocykla
0
UP DOWN

Witam, jestem tu nowy i chciaÂłbym sie poradziĂŚ w/s lakierowania plastikĂłw, kupiÂłem chyba juz wszystko a wiec: uplastyczniacz, podklad 0.5litra + utwardzacz, baza zielony kawasaki, i czarny bmw, rozpuszczalnik bazowy, i bezbarwny z utw. i moje pytania sÂą takie: Ile utwardzacza na 0.5 podkladu? ile do bezbarwnego? plastiki sa juz gotowe wystarczy malowac, czy dysza 1.4 bedzie dobra? jakie cisnienie powietrza? czy baze przejechac po pomalowaniu papierem 2500 czy od razu klar? z gĂłry dziĂŞkuje za odpowiedzi i pozdrawiam Kamil.

edit: prawie bym zapomniaÂł! czy do bazy dodawac utwardzac? jesli tak to czy moze byc ten z klaru lub podkladu? ile go dac? mam baze + rozp. bazowy bo ponoc lepszy niz nitro, kiedys malowaÂłem skuter perÂła i akrylem to akryl i podklad byl polozny na zmatowanym sprayu i odpadaÂł lekko... dlatego teraz kupiÂłem uplastycniacz

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-26, 08:59   
0
UP DOWN

Kawa_Kamil napisał/a:
Ile utwardzacza na 0.5 podkladu?

tyle ile zaleca producent tego podkladu,informacjĂŞ znajdziesz na puszce lub w karcie technicznej
Kawa_Kamil napisał/a:
ile do bezbarwnego?

to samo ,co powyÂżej
Kawa_Kamil napisał/a:
czy dysza 1.4 bedzie dobra?

powinieneÂś daĂŚ radĂŞ
Kawa_Kamil napisał/a:
jakie cisnienie powietrza?

zaleÂży jaki pistolet i jaki materia
Âł
Kawa_Kamil napisał/a:
czy baze przejechac po pomalowaniu papierem 2500 czy od razu klar?

bazy siĂŞ nie matuje,po odparowaniu rozpuszczalnika nakÂładasz lakier bezbarwny ok.10-15minut w 20stopniach,zalezy od bazy
Kawa_Kamil napisał/a:
czy do bazy dodawac utwardzac? jesli tak to czy moze byc ten z klaru lub podkladu?

do bazy dodaje siĂŞ tylko rozpuszczalnika dedykowanego przez producenta NIGDY UTWARDZACZA
Kawa_Kamil napisał/a:
mam baze + rozp. bazowy bo ponoc lepszy niz nitro

I SÂŁUSZNIE NITRO tylko do mycia pistoletu
Kawa_Kamil napisał/a:
i odpadaÂł lekko... dlatego teraz kupiÂłem uplastycniacz

a powinieneœ zastosowac PZP czyli podk³ad zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ,stosuje siê go na go³y plastik przed zastosowaniem podk³adu akrylowego,mo¿esz równie¿ zastosowac na plastik podk³ad epoksydowy.

POZDRAWIAM

Kawa_Kamil
Wysłany: 2012-03-26, 09:10   
0
UP DOWN

pawel1108, Wielkie dziĂŞki, pistolet mam za 300zÂł ale nie pamietam firmy, mam podkÂład do plastiku taki mi polecili w b.dobrej mieszalni. A tego rozpuszczalnika bazowe dodawac tak mniejwiecej ile na 0.4 farby? az uzyskam oczekiwany efekt i konsystencje ? Na puszcze utw. jest napisane 1:5 o ile sie nie myle czyli 1litr utw na 5 l podkladu?

alucard333
Wysłany: 2012-03-26, 09:51   
0
UP DOWN

tak dok³adnie tak od razu ci radze nie mieszaj od razu ca³oœci tylko mniejsz¹ iloœÌ z 200-300ml
najlepiej sobie kup takie kubki do mieszania Âżeby Âłatwo odmierzaĂŚ proporcje
i tak jak kolega pisa³ podk³ad do plastiku czyli podk³ad zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ siê stosujê na GO£Y plastik ...

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-26, 19:24   
0
UP DOWN

Kawa_Kamil napisał/a:
A tego rozpuszczalnika bazowe dodawac tak mniejwiecej ile na 0.4 farby?

Kolego zapytaj w mieszalni w jakich proporcjach siĂŞ tÂą bazĂŞ miesza i potem:
alucard333 napisał/a:
kup takie kubki do mieszania Âżeby Âłatwo odmierzaĂŚ proporcje

:spoko: :spoko: :spoko:

Kawa_Kamil
Wysłany: 2012-03-28, 23:01   
0
UP DOWN

Mam jeszcze drĂŞczÂące mnie pytanie... Czy musze klar dawac jak baza jest jeszcze lekko lepka? czy moge wtedy gdy calkowicie wyschnie? Bo plastiki bedÂą malowane na 2 kolory i nie wiem jak to rozkminic z tÂą tasmÂą... pragne dodac ze juz mam w podkladzie i dobrze wyszlo :)

Nokia 
Wysłany: 2012-03-28, 23:07   
0
UP DOWN
:)

Musi byc sucha, nie moze byc lepka. Bo jak poÂłozysz klar na baze z ktĂłrej nie odparowaÂł rozcienczalnik to pozniej Ci bezbarwny bedzie odchodziÂł wlasnie przez to ze rozcienczalnik z bazy bedzie chciaÂł wyjsc do gĂłry. Polakieruj na spokojnie baze jak rozcienczalnik odparuj czyli jak baza bedzie juz matowa na to klar i bedzie ok .

Kawa_Kamil
Wysłany: 2012-03-28, 23:14   
0
UP DOWN

Aha to moge np w pt pomalowac na czarno? potem jak calkiem wyschnie nakleic na to tasme i pomalowac na zielono? i jak to wyschnie to na calosc klar tak? dodam foto jak to bd mniejwiecej wygladac.

chudson
Wysłany: 2012-03-28, 23:17   
0
UP DOWN

Nie przesusz bazy , ró¿nie radz¹ po jakim czasie max mo¿na na³o¿yÌ klar ale 24h lepiej nie przekraczaÌ. Pryœnij 1wszy kolor, godzinka przerwy obklej i drugi kolor, znowu godzinka i leÌ bezbarwnym. W ciep³y dzieù bez problemu w godzine baza odparuje .

Nokia 
Wysłany: 2012-03-28, 23:22   
0
UP DOWN

Kawa_Kamil napisał/a:
Aha to moge np w pt pomalowac na czarno? potem jak calkiem wyschnie nakleic na to tasme i pomalowac na zielono? i jak to wyschnie to na calosc klar tak? dodam foto jak to bd mniejwiecej wygladac. [url=http://images35.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

Tak jak chudson napisaÂł, bo jak poczekasz zbyt dÂługo to baza sie przesuszy i wtedy tez sie bezbarwny bedzie Âłuszczyl. ZrĂłb to w 1 dzien i bedzie ok.

Kawa_Kamil
Wysłany: 2012-03-28, 23:28   
0
UP DOWN

Dzieki wielkie za pomoc! ;) Jestescie nie zastÂąpieni :D jak skoncze dam wam fotki jak to wszystko mi wyszlo :) A jeszcze takie pytanie bo kupilem do bazy rozcieczalnik bazowy bo gdzies wyczytalem ze lepszy niz nitro czy cos, ale nie wiem czy to lac w jakis proporcjach czy az uzyskam dobra konsystencje? Edit; Nokia a skad jestes? nie chcesz mi tego psiknac?:D tez jestem ze slaska:D

chudson
Wysłany: 2012-03-29, 07:32   
0
UP DOWN

Powinien byÂł ci pan w mieszalni powiedzieĂŚ ile laĂŚ ( i oczywiscie jest lepszy niÂż nitro ) jeÂśli nie masz jak go zapytaĂŚ to pokombinuj z iloÂściÂą. Nie wiem ile sie Âśrednio leje do baz.

Nokia 
Wysłany: 2012-03-29, 08:51   
0
UP DOWN

Kawa_Kamil napisał/a:
Dzieki wielkie za pomoc! ;) Jestescie nie zastÂąpieni :D jak skoncze dam wam fotki jak to wszystko mi wyszlo :) A jeszcze takie pytanie bo kupilem do bazy rozcieczalnik bazowy bo gdzies wyczytalem ze lepszy niz nitro czy cos, ale nie wiem czy to lac w jakis proporcjach czy az uzyskam dobra konsystencje? Edit; Nokia a skad jestes? nie chcesz mi tego psiknac?:D tez jestem ze slaska:D

Mozna sie dogadac. Napisz na pw.
A co do ilosci rozcienczalnika to wejdz do karty technicznej bazy Twojego producenta i tam bedzie pisalo. Co to za producent ?

bartek16 
Wysłany: 2017-09-12, 07:43   
0
UP DOWN
Bartek

siemka nie chcialem zakladac nowego tematu a chodzi mi o lakierowanie takich owiewek torowych :

https://zapodaj.net/a8dc0c668ba85.jpg.html

jest to fabryczny lakier a raczej podklad a owiewki sa chyba z wlokna szklanego i teraz czy moge na to polozyc bezbarwny czy najpierw specjalny podklad akrylowy do plastikow itp a nastepnie baza i dopiero klar??

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu