Autor |
Wiadomo¶æ |
|
juny
|
Wys³any: 2012-03-17, 21:03 podklad reaktywny i epoksydowy
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Witam.
Czy na podklad reaktywny mozna dac zwykly podklad akrylowy czy musi byc jakis specjalny??
I czy jak w jakims miejscu przetre do golego metalu to moge psikonc reaktywnym czy musi byc epoksydowy???
Z gory dziekuje i pozdrawiam. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-03-17, 22:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
juny napisa³/a: | na podklad reaktywny mozna dac zwykly podklad akrylowy |
Tak jest prawid³owo
juny napisa³/a: | jak w jakims miejscu przetre do golego metalu |
To masz do tego podk³ady 1K w sprayu lub puszce którymi mo¿esz zabezpieczyæ "przetarcia" np. podk³ad Nexa Autocolor 1K o symbolu P565-909 który przeznaczony jest do zabezpieczania przetaræ do go³ego metalu i do wykonywania napraw punktowych oraz na ma³ych powierzchniach , mo¿na na niego bezpo¶rednio nak³adaæ kolory nawierzchniowe tj. bazy metaliczne lub akryle czy poliuretany. Ostatnio Novol wypu¶ci³ na rynek podk³ad epoksydowy w sprayu ale nie mia³em z nim jeszcze do czynienia A u mnie w pracy nie maj± zastosowania ich produkty.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-03-17, 22:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Ostatnio Novol wypu¶ci³ na rynek podk³ad epoksydowy w sprayu ale nie mia³em z nim jeszcze do czynienia |
A ja go mam na pó³eczce i jest ¶wietny.
Bije cena na g³owê ca³± konkurencjê.
Jako¶ciowo jest bardzo dobry,,, jak wypada na tle konkurencji to nie wiem, bo nie mia³em innych produktów tego typu w rêce. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-17, 23:46
|
0
|
|
|
|
Ja na przetarcia lece podk³adem epoksydowym m/m, napewno lepiej izoluje niz akrylowy, troszke wiecej pracy ale i zabezpieczenie lepsze i dopiero potem baza i klar. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-18, 01:08
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
rbk1979 napisa³/a: | napewno lepiej izoluje niz akrylowy, |
Dlatego dobrze ,¿e pojawi³ siê epoksyd w sprayu, poza tym je¶li jest taki dobry ,to wreszcie odpadnie mycie pistoletu,po malowaniu epoksydem jednego ma³ego przetarcia .
No i przecie¿ nikt tego podk³adu akrylowego w sprayu z przekonania nie stosowa³.
pozdr |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-03-18, 11:00
|
0
|
|
|
|
A co zrobiæ je¶li mam np. ramê roweru go³y metal i miejscami rdza?
Psikam w miejsce rdzy reaktywnym i na go³y epoksyd?? |
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-18, 16:39
|
0
|
|
|
|
U mojego czlowieka od lakierow nie bylo jeszcze epoksydu w sprayu i dlatego nie korzystalem ale masz racje wkoncu odpadnie mycie pistoletu po dwóch strza³ach |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-18, 16:42
|
0
|
|
|
|
Tylko reaktywny na t± rame a potem akrylowy m/m |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-03-18, 17:23
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
juny napisa³/a: | A co zrobiæ je¶li mam np. ramê roweru go³y metal i miejscami rdza?
Psikam w miejsce rdzy reaktywnym i na go³y epoksyd?? |
Rdze dobrze wyczyscic do zera,i zamalowac tez dobr± epoxyd±. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-03-18, 19:58
|
0
|
|
|
|
rbk1979 napisa³/a: | Tylko reaktywny na t± rame a potem akrylowy m/m |
To te¿ bêdzie tak dobrze trzyma³ na go³ym metalu jak epoksyd?? |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-03-18, 22:55
|
0
|
|
|
|
osobiscie daje epoksyd wy³±cznie na "czyst±" blachê czyli bez rdzy. Podk³ad reaktywny stosuje siê po to ¿eby wytrawiæ blache w³a¶nie jak masz jakie¶ w¿erki z rdzy, dodatkowo stanowi on dobr± izolacjê i zapewnia bardzo dobr± przyczepno¶æ kolejnych warstw. Musisz jednak pamiêtaæ ¿e na podk³ad reaktywny nie mo¿na aplikowaæ lakierów bazowych (to bardzo wa¿ne) dlatego w³a¶nie stosuje siê podk³ady akrylowe jako warstwy przegrodowe i dopiero na nie mozna aplikowaæ baze i klar (czyli po koleji reaktywny>akrylowy>baza>klar) Wyczy¶æ ile siê da. Im lepiej przygotujesz pod³o¿e tym d³u¿ej bêdzie ci s³u¿yæ |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2012-03-20, 00:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
Lackdoctor napisa³/a: | Robertlodz09 napisa³/a: | Ostatnio Novol wypu¶ci³ na rynek podk³ad epoksydowy w sprayu ale nie mia³em z nim jeszcze do czynienia |
A ja go mam na pó³eczce i jest ¶wietny.
Bije cena na g³owê ca³± konkurencjê.
Jako¶ciowo jest bardzo dobry,,, jak wypada na tle konkurencji to nie wiem, bo nie mia³em innych produktów tego typu w rêce. |
To prawda, ten towarek uda³ im siê wy¶mienicie i z tego co mi mówili to taki by³ zamiar aby ten epox by³ tak zrobiony ¿eby spe³nia³ rolê mega szybkiego izolatora i powiem ¿e uda³o siê to w 1000% a cena, hmm chyba nikt siê do niego szybko nie zbli¿y, teraz to ju¿ pewnie sprzeda¿ akrylowych si±dzie, te bêd± dla amatorów |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-26, 13:10
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Jeszcze raz podniosê ten temat ,bo nikt siê nie wypowiedzia³,a jestem upier..dliwy.
Robertlodz09 napisa³/a:
Ostatnio Novol wypu¶ci³ na rynek podk³ad epoksydowy w sprayu
Do¿o siê tu na forum naczyta³em o podk³adach i ucieszy³em siê t± wiadomo¶ci± o tym produkcie ,ale dotar³em do artyku³u który mnie trochê zdziwi³.
"Miedzy bajki nale¿y natomiast w³o¿yæ zapewnienia niektórych producentów podk³adów jednokomponentowych, którzy czasami chwal± siê w³a¶ciwo¶ciami antykorozyjnymi swych wyrobów. Niestety, sam charakter ¿ywic stosowanych w tych podk³adach (akrylowe 1K, nitrocelulozowe, alkilowe) w zasadzie wyklucza mo¿liwo¶æ uzyskania przyzwoitej ochrony antykorozyjnej. Oczywi¶cie jednokomponentowe podk³ady nadaj± siê do tymczasowej ochrony metalu (np. jako tzw. podk³ad transportowy czy magazynowy, zabezpieczaj±cy wyrób na czas od produkcji do momentu dotarcia do klienta), ale jako podstawowy podk³ad wykorzystywany w renowacji aut, a tym bardziej pojazdów u¿ytkowych, nie powinny byæ stosowane.
£ukasz Kelar
Novol "
Co o tym s±dzicie ,czy co¶ ¼le zrozumia³em ? |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-04-08, 15:53
|
0
|
|
|
|
Wyt³umaczy mi ktos jeszcze jedna rzecz :
Na go³± blache gdy siê szpachluje trzeba dac epoksydowy a jesli sie nie szpachluje to reaktywny -tak czy nie?
Jak na tym filmie reaktywny a potem szpachel http://www.youtube.com/watch?v=QCB50bx3JP0
I je¶li maluje epoksydowym i pójdzie mi zaciek to moge to zeszlifowac i odrazy szpachel i akryl czy jak?? |
|
|
fsmpl
|
Wys³any: 2012-04-08, 21:56
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2012-04-09, 20:07
|
0
|
|
|
|
Ja w³a¶nie tak± mieszank± zabezpiecza³em Lanosa, -->Foto realcje Lanos<-- i jak na razie przesta³ ju¿ z pó³ roku w gara¿u i tylko w jednym miejscu pokaza³a siê rdza, tam gdzie nie moglem dostaæ siê pistoletem i podk³ad by³ tylko rozpylony w tym miejscu... |
|
|
|
|
fsmpl
|
Wys³any: 2012-04-09, 20:43
|
0
|
|
|
|
Aha spoko. A te podklady mia³e¶ w sprayu, pistoletem czy pêdzlem naklada³e¶? Czyta³em ¿e reaktywny trzeba nak³adaæ cieñko prawda to? D³ugo trzeba czekaæ ¿eby po³o¿yæ pok³ad akrylowy? i Czy szlifowa³e¶ który¶ w podk³adów? |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-04-10, 07:56
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
fsmpl napisa³/a: | Witam Wszystkich. Od paru dni czytam na temat konserwacji podwozi ¿eby przygotowaæ siê do konserwacji swojego Fiata. I mam pytanie czy taka kombinacja do zabezpieczenie pod³ogi mo¿e byc:
1.Oczy¶ciæ powierzchniê najlepiej jak siê da (to oczywiste)
2.Na blachê, podk³ad reaktywny np: http://allegro.pl/podklad...2207649034.html
3.Podk³ad akrylowy : http://allegro.pl/novol-3...2254887623.html
4.Baranek (ewentualnie co¶ ¿eby dobrze chroni³o mechanicznie) np: http://allegro.pl/4-sztuk...2236109846.html
1.Czy zamiast akrylowego bêdzie lepszy epoksydowy? np http://allegro.pl/novol-p...2248399949.html
2.Czy taki zestaw mo¿na zastosowaæ do nadkoli, progów(zewn±trz) i podwozia od ¶rodka?
3.Stara³em siê dobieraæ ¶rodki tej samej firmy ¿eby nie by³o jaki¶ problemów z innymi firmami.
Zbieram wiedzê na ten temat a pewno¶ci nie mam, |
Ch³opie wyczy¶c rdze daj dobry epoxyd niech dobrze odparuje i zakonserwuj o.O temat wa³kowany miliony razy. |
|
|
|