Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jozek
|
Wys³any: 2012-04-05, 21:12 Monta¿ laminatów.
|
0
|
|
|
|
Panowie. Remontuje peugeota 205 Gti z bodykitem Gutmanna. Fabrycznie laminatowe poszerzenia b³otników by³y mocowane na co¶ co przypomina klej do szyb i nity. Jako ¿e postanowi³em wykonaæ formy do laminatów oraz i¿ miejscami tylne b³otniki uleg³y `obluzowaniu` poszerzenia zosta³y zdemontowane. Okazuje siê ¿e technologia klejenia polega³a na zeszlifowaniu lakieru do metalu i klejeniu b³otników bez grama ochrony antykorozyjnej. Jak to wyglada w skrajnym przypadku przedstawie w linku egzemplarza z francuskiego forum:
http://www.forum-auto.com...236922-1400.htm
U mnie na szczê¶cie rdza nie jest problemem, tzn. wystêpuj± pojedyñcze w¿ery w okolicach obrysów laminatów. Moje pytanie jest nastêpuj±ce: jak przygotowaæ pod³o¿e pod ponowny monta¿ laminatów. Czy wystarczy podk³ad epoksydowy - oczywi¶cie po dok³adnym usuniêciu w¿erów. Jak klej do szyb trzyma³by siê podk³adu epoksydowego?
Foty mojego auta w linku:
http://www.peugeot205gtigutmann.blogspot.com/
Musze zrobiæ jeszcze zdjêcia po ¶ci±gniêciu poszerzeñ. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-04-05, 22:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
Witam, powierzchniê oczy¶ciæ trzeba maxymalnie do blachy, nastepnie dopasowujemy te elementy jednoczesnie odrazu montuj±c gotowe za pomoca nitów do blachy auta, jakie¶ 2 sztuki wystarcz±, i teraz to zale¿y od nas czy robimy to na ten klej czy mata w³ókna szklanego + ¿ywica, ja robi³em z ¿ywic± i szczerze od 8 miesiecy nic nie popêka³o, oczywiscie nie obejdzie sie bez szpachli oraz epoksydu, a poniewa¿ epoxyd po wyschniêciu jest dosyæ twardy to powinien utrzymaæ ten klej, a chemicznie nie wiem jak sie ma jedno do drugiego, u mnie ¿ywica nie wstawa³a. pozdrawiam. |
|
|
|
|
jozek
|
Wys³any: 2012-04-10, 21:10
|
0
|
|
|
|
Z twojej odpowiedzi rozumiem ze mam to montowac tak jak by³o czyli na go³± blache. Niestety k³óci siê to z moim poczuciem zdrowego rozs±dku. Czy dobrze zrozumia³em zatem? |
|
|
|