Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mattowy
Wys³any: 2012-04-11, 22:29   problem z podkladem wypelniajacym...
0
UP DOWN

Witajcie panowie mam takie problem: po przygotowaniu zderzaka pod podk³ad akrylowy wypelniajacy, wymieszalem go tak jak chcial producent (europlast) 5 do 1 plus 30 % rozcienczalnika. Pistolet to no name hplv z dysza 1.4 (wiem ze mala dysza ale chcialem sprobowac), kompresor za czasow dziadka :D widzialem na nim tylko dwa zegary ktore pokazywaly 0.5 mpa a drugi 10kg/m3. Wszystko rozkrecone w pistolecie na maksa a podklad ledwo co leci, tak jakby tylko pruszylo a podklad strasznie suchy. Wlalem wiecej rozcienczalnika nie chcialem przedobrzyc ale niewiele to pomoglo nadal podklad sie nie rozlewal tak jak powinien. Czy to wina dyszy ? Cisnienia bo z tego co wyliczylem to 5 barow a powino byc mniej ? Temperatury ? Malowalem w garazu po nocy bylo ok 2-5 st C. A moze podkladu bo slyszalem ze ten jest bardzo gesty ? Dodam ze wszystko bylo drozne.
Druga sprawa gdy juz mam czesc w podkladzie, walne szlif na mokro, wszystko jest gladziutkie ale miejscami poprzecieram podklad czy na tak przygotowanna warstwe moge klasc baze czy musze poprawic znowu podkladem zeby wszystko bylo w kolorze podkladu ( w tym wypadku czarne).

rbk1979
Wys³any: 2012-04-12, 07:49   
0
UP DOWN

Zawsze zastanawiam sie po co kupowac podklad wypelniajacy jezeli chcemy go rozcienczac i aplikowac pistoletem z dysza 1,4 trzeba dodac sporo rozpucha a wtedy nie jest to juz podklad wypelniajacy. Nie wiem jak bardzo "poraniles" zderzak przy szlifowaniu jaka gradacja papieru ale w tym momencie powinienes polozyc chyba jeszcze jedna warstwe podkladu tylko tym razem m/m czyli bez potrzeby matowania a dopiero wtedy baze.

mattowy
Wys³any: 2012-04-12, 15:43   
0
UP DOWN

przed polozeniem podkladu skonczylem papierem 400. po podkladzie zaczelem 600 na mokro skonczylem 1200. to ten podklad matowic przed baza czy nie ? :>

rbk1979
Wys³any: 2012-04-12, 17:48   
0
UP DOWN

Tak na chlopski rozum :-) podklad wypelniajacy ktory "wypruszyles" ma za zadanie wypelnienie rys po docieraniu papierkiem. Ten podklad trzeba szlifowac niestety w mniejszym lub wiekszym stopniu w zaleznosci od pistoletu na gladko czyli nie moze byc skorki z pomaranczy 1200 na mokro to nawet za drobno powinno byc 800 gora 1000. Podklad m/m to podklad ktory stosuje sie na przecierki przy szlifowaniu podkladu wypelniajacego lub elementy ktore nie wymagaly gruntownej odbudowy (szlifowanie szpachlowanie itp) jest on zadki i po aplikacji jezeli zrobisz to nalezycie czekasz zeby byl suchy na dotyk i odrazu dajesz baze i klar bez potrzeby matowania czyli system mokro na mokro. Jezeli nie poprzecierasz podkladu ktory polozyles to nie ma potrzeby juz nic wiecej odrazu lec z baza i klarem.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-12, 17:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
rbk1979 napisa³/a:
podklad wypelniajacy ktory "wypruszyles" ma za zadanie wypelnienie rys po docieraniu papierkiem.

A tak z ciekawo¶ci... jakie rysy, po jakiej gradacji mo¿na nim wype³niæ?

juny 
Wys³any: 2012-04-12, 18:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Ja tak jeszcze prosto z mostu:
Podk³ad akrylowy i podk³ad wype³niaj±cy to to samo??

rbk1979
Wys³any: 2012-04-12, 20:26   
0
UP DOWN

Na oba pytanka odpowiem jednym pytankiem A JAK MYSLICIE

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-12, 20:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
rbk1979 napisa³/a:
A JAK MYSLICIE

My¶lê ¿e NIE, powiem ¿e TAK,,,, i nie.

rbk1979
Wys³any: 2012-04-12, 20:41   
0
UP DOWN

No i widzisz wszystko jasne :-)

pawel1108 
Wys³any: 2012-04-12, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Lackdoctor napisa³/a:
A tak z ciekawo¶ci... jakie rysy, po jakiej gradacji mo¿na nim wype³niæ?

po sze¶ædziesi±tce na cztery a po osiemdziesi±tce na trzy warstwy a mo¿na te¿ nim wype³niæ takie dziurki w szpachli z w³óknem?

rbk1979
Wys³any: 2012-04-13, 16:32   
0
UP DOWN

po szpachli z wloknem to tylko zaprawa samopoziomuj±ca, oczywiscie taka do pionowych powierzchni :-)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: