Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mattowy
|
Wys³any: 2012-04-11, 22:29 problem z podkladem wypelniajacym...
|
0
|
|
|
|
Witajcie panowie mam takie problem: po przygotowaniu zderzaka pod podk³ad akrylowy wypelniajacy, wymieszalem go tak jak chcial producent (europlast) 5 do 1 plus 30 % rozcienczalnika. Pistolet to no name hplv z dysza 1.4 (wiem ze mala dysza ale chcialem sprobowac), kompresor za czasow dziadka widzialem na nim tylko dwa zegary ktore pokazywaly 0.5 mpa a drugi 10kg/m3. Wszystko rozkrecone w pistolecie na maksa a podklad ledwo co leci, tak jakby tylko pruszylo a podklad strasznie suchy. Wlalem wiecej rozcienczalnika nie chcialem przedobrzyc ale niewiele to pomoglo nadal podklad sie nie rozlewal tak jak powinien. Czy to wina dyszy ? Cisnienia bo z tego co wyliczylem to 5 barow a powino byc mniej ? Temperatury ? Malowalem w garazu po nocy bylo ok 2-5 st C. A moze podkladu bo slyszalem ze ten jest bardzo gesty ? Dodam ze wszystko bylo drozne.
Druga sprawa gdy juz mam czesc w podkladzie, walne szlif na mokro, wszystko jest gladziutkie ale miejscami poprzecieram podklad czy na tak przygotowanna warstwe moge klasc baze czy musze poprawic znowu podkladem zeby wszystko bylo w kolorze podkladu ( w tym wypadku czarne). |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-12, 07:49
|
0
|
|
|
|
Zawsze zastanawiam sie po co kupowac podklad wypelniajacy jezeli chcemy go rozcienczac i aplikowac pistoletem z dysza 1,4 trzeba dodac sporo rozpucha a wtedy nie jest to juz podklad wypelniajacy. Nie wiem jak bardzo "poraniles" zderzak przy szlifowaniu jaka gradacja papieru ale w tym momencie powinienes polozyc chyba jeszcze jedna warstwe podkladu tylko tym razem m/m czyli bez potrzeby matowania a dopiero wtedy baze. |
|
|
|
|
mattowy
|
Wys³any: 2012-04-12, 15:43
|
0
|
|
|
|
przed polozeniem podkladu skonczylem papierem 400. po podkladzie zaczelem 600 na mokro skonczylem 1200. to ten podklad matowic przed baza czy nie ? |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-12, 17:48
|
0
|
|
|
|
Tak na chlopski rozum podklad wypelniajacy ktory "wypruszyles" ma za zadanie wypelnienie rys po docieraniu papierkiem. Ten podklad trzeba szlifowac niestety w mniejszym lub wiekszym stopniu w zaleznosci od pistoletu na gladko czyli nie moze byc skorki z pomaranczy 1200 na mokro to nawet za drobno powinno byc 800 gora 1000. Podklad m/m to podklad ktory stosuje sie na przecierki przy szlifowaniu podkladu wypelniajacego lub elementy ktore nie wymagaly gruntownej odbudowy (szlifowanie szpachlowanie itp) jest on zadki i po aplikacji jezeli zrobisz to nalezycie czekasz zeby byl suchy na dotyk i odrazu dajesz baze i klar bez potrzeby matowania czyli system mokro na mokro. Jezeli nie poprzecierasz podkladu ktory polozyles to nie ma potrzeby juz nic wiecej odrazu lec z baza i klarem. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-12, 17:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
rbk1979 napisa³/a: | podklad wypelniajacy ktory "wypruszyles" ma za zadanie wypelnienie rys po docieraniu papierkiem. |
A tak z ciekawo¶ci... jakie rysy, po jakiej gradacji mo¿na nim wype³niæ? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-04-12, 18:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Ja tak jeszcze prosto z mostu:
Podk³ad akrylowy i podk³ad wype³niaj±cy to to samo?? |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-12, 20:26
|
0
|
|
|
|
Na oba pytanka odpowiem jednym pytankiem A JAK MYSLICIE |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-04-12, 20:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
rbk1979 napisa³/a: | A JAK MYSLICIE |
My¶lê ¿e NIE, powiem ¿e TAK,,,, i nie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-12, 20:41
|
0
|
|
|
|
No i widzisz wszystko jasne |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-04-12, 20:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Lackdoctor napisa³/a: | A tak z ciekawo¶ci... jakie rysy, po jakiej gradacji mo¿na nim wype³niæ? |
po sze¶ædziesi±tce na cztery a po osiemdziesi±tce na trzy warstwy a mo¿na te¿ nim wype³niæ takie dziurki w szpachli z w³óknem? |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
rbk1979
|
Wys³any: 2012-04-13, 16:32
|
0
|
|
|
|
po szpachli z wloknem to tylko zaprawa samopoziomuj±ca, oczywiscie taka do pionowych powierzchni |
|
|
|