Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Góral
|
Wys³any: 2008-02-10, 14:35 Pocz±tkujacy, kilka zapytañ...
|
0
|
|
|
|
Witam
Jestem poczatkujacym, chcia³bym pomalowac kilka elementów tj. felgi aluminiowe
Posiadam :
- Sprezarke 2 t³okowa WAN ze zbiornikiem 150 l, ktora wlasnie kompletnie wyremontowalem, ogolnie sluzy w warsztacie samochodowym Ojca
- Zestaw odwadniaczy i odolejaczy wraz z systemem regulujacym cisnienie w uk³adzie
-Pisotel lakierniczy, nie jest on nowej generacji, pochodzi z czasów lakierniczych mojego Ojca
- Nowa czysta oddzielna linie z czystymi wezami.
Moje pytanie, czy sprzet, ktory posiadam w zupe³nosci wystarczy do pomalaowania kompletu felg. Czy cos jeszcze musze posiadac?
Za wszelka pomoc z gory i serdecznie dziekuje |
|
|
|
|
piotrusiek
|
Wys³any: 2008-02-10, 14:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 64
|
Troche mi ten pistolet nie pasuje ,nie znam go ,ale jak ma dysze 1,3 -1,4 i daje w miare równy strumieñ to felgi sobie machniesz , kompresor wygl±da nie¼le ,byle oleju i wody nie wali³ ale przy takiej lini filtrów nie powinno byæ problemu , no i jak by¶ robi³ baz± wodn± to lepiej zaopatrzyæ sie chocia¿ w suszarke ,¿eby nie by³o problemów ze schniêciem w gara¿u |
|
|
|
|
Góral
|
Wys³any: 2008-02-10, 18:34
|
0
|
|
|
|
A jak najlepiej wyregulowac ten pistolet? Posiada 3 regulacje? Czy jest jakas instrukcja ogolna? On jest produkcji polskiej. Garaz cieply ogrzewany. ok 15 stopni. Zastanawiam sie nad zrobieniem jakims wyciagu pylu. |
|
|
zed
|
Wys³any: 2008-02-10, 19:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
A jak najlepiej wyregulowac ten pistolet? Posiada 3 regulacje? Czy jest jakas instrukcja ogolna?
http://www.chs.net.pl/produkty.php |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-02-10, 19:55
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
to jest warszawiak, bardzo dobry pistolet, pokrêtlem z boku regulujesz szerokosc strumienia, jak wykrecisz to masz szeroki, jak dokrecisz waski, górna regulacja z tylu pistoletu to regulacja cisnienia powietrza, dolna to blokada krancowa iglicy, musisz tak ustawic jak ci sie najlepiej bedzie malowalo, w tych pistoletach jest tylko problem zeby reduktorek do niego przykrecic bo sa dziwne gwinty porobione, niestandardowe, ale tokarzy przeciez nie brakuje |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
piotrusiek napisa³/a: | Troche mi ten pistolet nie pasuje ,nie znam go |
taki z ciebie ponoc fachura zwieloletnim doswiadczeniem, a populkarnego "warszawiaka" nie znasz? |
|
|
|
|
Góral
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:55
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisa³/a: | to jest warszawiak, bardzo dobry pistolet, pokrêtlem z boku regulujesz szerokosc strumienia, jak wykrecisz to masz szeroki, jak dokrecisz waski, górna regulacja z tylu pistoletu to regulacja cisnienia powietrza, dolna to blokada krancowa iglicy, musisz tak ustawic jak ci sie najlepiej bedzie malowalo, w tych pistoletach jest tylko problem zeby reduktorek do niego przykrecic bo sa dziwne gwinty porobione, niestandardowe, ale tokarzy przeciez nie brakuje |
Z³aczki wlasnie dorobilem, bo wiadomo sa dziwne. Dlatego moje pytanie dotyczylo, czy sie nada do malowania bazy oraz klaru. Dysza jak dobrze pamietam cos kolo 1.4.
Do malowania felgi jaki strumien bylby odpowiedni? Czy po prostu wziasc jakas "blache" i na niej sprobowac, rozpylic i wyregulowac?
Lakier znajomy lakiernik poleca mi Novol 2:1, czy to odpowiedni wybor? |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-10, 21:44
|
0
|
|
|
|
Góral napisa³/a: | Czy po prostu wziasc jakas "blache" i na niej sprobowac, rozpylic i wyregulowac?
|
We¼ jaki¶ stary b³otnik, ¿eby¶ wiedzia³ jak na ³ukach i za³amaniach rozlaæ |
|
|
|
|
piotrusiek
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:26
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | taki z ciebie ponoc fachura zwieloletnim doswiadczeniem, a populkarnego "warszawiaka" nie znasz? |
Ano nie znam , no bo jak ty na nim pracowa³e¶ to ja robi³em na niemieckim sprzêcie ,,SPRIO" z by³ych DDR -ów . to by³ sprzêt ,jeszcze gdzie¶ u ojca na warsztacie le¿y sobie . A po nim w latach 90-tych za duuuuu¿± kase kupi³em sobie pierwsz± SATÊ jet 90 , i tak zosta³o mi do dzi¶ wierno¶æ sacie ( mam ich 8 szt.)
Zawsze by³em zdania ¿e jak co¶ robiæ na dobrym sprzêcie !!!! |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:30
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisa³/a: | no bo jak ty na nim pracowa³e¶ |
nie pracowalem na nim.
piotrusiek napisa³/a: | Zawsze by³em zdania ¿e jak co¶ robiæ na dobrym sprzêcie !!!! |
z tego co slyszalem to wlasnie podobno jest dobry sprzet (byl)
swoja droga widzialem go w jednym sklepie i kosztowal 460 zl (niedawno) |
|
|
|
|
piotrusiek
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:42
|
0
|
|
|
|
w porównaniu do saty za blisko dwa tysiaki ,to albo potê¿na promocja ,albo nie ta liga ,wed³ug mnie nie ma co oszczêdzaæ na pistoletach , bo od nich bardzo wiele zale¿y ,no i mam mo¿e sentyment do takich rzeczy ,jak mi co¶ takiego wpad³o w oko to mog³em nawet nie je¶æ ,ale sprzêt musia³ byæ mój . |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:48
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisa³/a: | w porównaniu do saty za blisko dwa tysiaki ,to albo potê¿na promocja ,albo nie ta liga |
ani to ani to. te pistolety maja kilkadziesiat(?) lat.
co do saty devilbissa i iwaty uwazam ze sa mocno przereklamowane i cena powinna byc przynajmniej przez pol.
sam uzywam Saty. |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:52
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | cena powinna byc przynajmniej przez pol.
|
W stanach Sata 3000 kosztuje oko³o 1000pln. Prawie przez pól
rbfm napisa³/a: | sam uzywam Saty. |
Ja Saty i Devilbissa kiedy¶ mia³em Iwate, ale szczerze to znik³a
Pewnie kto¶ zakie³basi³ |
|
|
|
|
piotrusiek
|
Wys³any: 2008-02-10, 23:08
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ Sata to produkt niemiecki (to sk±d sie wziê³a wUSA ) . U mnie na warsztacie jest nawet SATA ponad 15 letnia ,a maluje jak z³oto i z oryginaln± dysz±i iglic± .
Ale skoro nawet mercedesa ju¿ nie robi± jak kiedy¶ wiêc nie ma sie co dziwiæ co do pistoletów ( pewnie oszczêdzaj± no bo chiñskie podróby zalewaj± ¶wiat ).
rbfm napisa³/a: | ani to ani to. te pistolety maja kilkadziesiat(?) lat.
co do saty devilbissa i iwaty uwazam ze sa mocno przereklamowane i cena powinna byc przynajmniej przez pol. |
ja te¿ bym chcia³ ¿eby kosztowa³y tyle co te tanie chinczyki ,no bo by nie kusi³o ! he he |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-11, 00:26
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisa³/a: | Przecie¿ Sata to produkt niemiecki (to sk±d sie wziê³a wUSA ) . |
Bo jest dobra?
piotrusiek napisa³/a: | U mnie na warsztacie jest nawet SATA ponad 15 letnia ,a maluje jak z³oto i z oryginaln± dysz±i iglic± .
|
U nas tak samo, mam KLC z pierwszych serii i do szprycy i gêstszego podk³adu najlepsiejsza |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-11, 11:16
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisa³/a: | Przecie¿ Sata to produkt niemiecki |
co prawda widze na nich napis Made in germany, ale czy to prawda? w dzisiejszym swiecie mam watpliwosci. Wiesz jaki jest najpopularniejszy zwrot na swiecie? MADE IN CHINA. |
|
|
|
|
Góral
|
Wys³any: 2008-02-11, 21:56
|
0
|
|
|
|
Czy taki zestaw filtrow jaki posiadam wystarczy? |
|
|
adams90-90
|
Wys³any: 2008-02-11, 22:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 400 Sk±d: Krasiniec
|
piotrusiek napisa³/a: | kompresor wygl±da nie¼le ,byle oleju i wody nie wali³ ale przy takiej lini filtrów nie powinno byæ problemu |
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-11, 22:01
|
0
|
|
|
|
Góral napisa³/a: | Czy taki zestaw filtrow jaki posiadam wystarczy? |
wystarczy |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-02-24, 17:13
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-24, 17:40
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisa³/a: | Na tym zdjêciu jest taki du¿y odwadniacz, gdzie mo¿na takie dostaæ Co to za firma |
ja taki kupilem w Spawie za 120 pln |
|
|
|
|
hiteq
|
Wys³any: 2008-03-21, 16:02
|
0
|
|
|
|
Wys³any: Dzisiaj 15:50
witam zaczynam malowaæ auta jaki najlepiej kupiæ kompresor t³okowy chodzimi o wydajno¶æ i pojemno¶æ zbiornika,
Nie powielaj tych samych wiadomo¶ci, wszystko jest na forum. Wystarczy poszukac. Oby ju¿ wiêcej nie by³o takich postów. Pzd. Bodzio |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-21, 18:29
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
hiteq napisa³/a: | Wys³any: Dzisiaj 15:50
witam zaczynam malowaæ auta jaki najlepiej kupiæ kompresor t³okowy chodzimi o wydajno¶æ i pojemno¶æ zbiornika, |
napisz to jeszcze z 10 razy, mo¿e kto¶ zauwa¿y |
|
|