Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
GĂłral
|
Wysłany: 2008-02-10, 14:35 PoczÂątkujacy, kilka zapytaĂą...
|
0
|
|
|
|
Witam
Jestem poczatkujacym, chciaÂłbym pomalowac kilka elementĂłw tj. felgi aluminiowe
Posiadam :
- Sprezarke 2 tÂłokowa WAN ze zbiornikiem 150 l, ktora wlasnie kompletnie wyremontowalem, ogolnie sluzy w warsztacie samochodowym Ojca
- Zestaw odwadniaczy i odolejaczy wraz z systemem regulujacym cisnienie w ukÂładzie
-Pisotel lakierniczy, nie jest on nowej generacji, pochodzi z czasĂłw lakierniczych mojego Ojca
- Nowa czysta oddzielna linie z czystymi wezami.
Moje pytanie, czy sprzet, ktory posiadam w zupeÂłnosci wystarczy do pomalaowania kompletu felg. Czy cos jeszcze musze posiadac?
Za wszelka pomoc z gory i serdecznie dziekuje |
|
|
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-02-10, 14:49
|
0
|
|
|
|
Troche mi ten pistolet nie pasuje ,nie znam go ,ale jak ma dysze 1,3 -1,4 i daje w miare rĂłwny strumieĂą to felgi sobie machniesz , kompresor wyglÂąda nieÂźle ,byle oleju i wody nie waliÂł ale przy takiej lini filtrĂłw nie powinno byĂŚ problemu , no i jak byÂś robiÂł bazÂą wodnÂą to lepiej zaopatrzyĂŚ sie chociaÂż w suszarke ,Âżeby nie byÂło problemĂłw ze schniĂŞciem w garaÂżu |
|
|
|
 |
GĂłral
|
Wysłany: 2008-02-10, 18:34
|
0
|
|
|
|
A jak najlepiej wyregulowac ten pistolet? Posiada 3 regulacje? Czy jest jakas instrukcja ogolna? On jest produkcji polskiej. Garaz cieply ogrzewany. ok 15 stopni. Zastanawiam sie nad zrobieniem jakims wyciagu pylu. |
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-02-10, 19:48
|
0
|
|
|
|
A jak najlepiej wyregulowac ten pistolet? Posiada 3 regulacje? Czy jest jakas instrukcja ogolna?
http://www.chs.net.pl/produkty.php |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-02-10, 19:55
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
to jest warszawiak, bardzo dobry pistolet, pokrĂŞtlem z boku regulujesz szerokosc strumienia, jak wykrecisz to masz szeroki, jak dokrecisz waski, gĂłrna regulacja z tylu pistoletu to regulacja cisnienia powietrza, dolna to blokada krancowa iglicy, musisz tak ustawic jak ci sie najlepiej bedzie malowalo, w tych pistoletach jest tylko problem zeby reduktorek do niego przykrecic bo sa dziwne gwinty porobione, niestandardowe, ale tokarzy przeciez nie brakuje |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-10, 20:55
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisał/a: | Troche mi ten pistolet nie pasuje ,nie znam go |
taki z ciebie ponoc fachura zwieloletnim doswiadczeniem, a populkarnego "warszawiaka" nie znasz? |
|
|
|
 |
GĂłral
|
Wysłany: 2008-02-10, 20:55
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisał/a: | to jest warszawiak, bardzo dobry pistolet, pokrĂŞtlem z boku regulujesz szerokosc strumienia, jak wykrecisz to masz szeroki, jak dokrecisz waski, gĂłrna regulacja z tylu pistoletu to regulacja cisnienia powietrza, dolna to blokada krancowa iglicy, musisz tak ustawic jak ci sie najlepiej bedzie malowalo, w tych pistoletach jest tylko problem zeby reduktorek do niego przykrecic bo sa dziwne gwinty porobione, niestandardowe, ale tokarzy przeciez nie brakuje |
ZÂłaczki wlasnie dorobilem, bo wiadomo sa dziwne. Dlatego moje pytanie dotyczylo, czy sie nada do malowania bazy oraz klaru. Dysza jak dobrze pamietam cos kolo 1.4.
Do malowania felgi jaki strumien bylby odpowiedni? Czy po prostu wziasc jakas "blache" i na niej sprobowac, rozpylic i wyregulowac?
Lakier znajomy lakiernik poleca mi Novol 2:1, czy to odpowiedni wybor? |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-10, 21:44
|
0
|
|
|

|
GĂłral napisał/a: | Czy po prostu wziasc jakas "blache" i na niej sprobowac, rozpylic i wyregulowac?
|
WeÂź jakiÂś stary bÂłotnik, ÂżebyÂś wiedziaÂł jak na Âłukach i zaÂłamaniach rozlaĂŚ |
|
|
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:26
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | taki z ciebie ponoc fachura zwieloletnim doswiadczeniem, a populkarnego "warszawiaka" nie znasz? |
Ano nie znam , no bo jak ty na nim pracowa³eœ to ja robi³em na niemieckim sprzêcie ,,SPRIO" z by³ych DDR -ów . to by³ sprzêt ,jeszcze gdzieœ u ojca na warsztacie le¿y sobie . A po nim w latach 90-tych za duuuuu¿¹ kase kupi³em sobie pierwsz¹ SATà jet 90 , i tak zosta³o mi do dziœ wiernoœÌ sacie ( mam ich 8 szt.)
Zawsze byÂłem zdania Âże jak coÂś robiĂŚ na dobrym sprzĂŞcie !!!! |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:30
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisał/a: | no bo jak ty na nim pracowaÂłeÂś |
nie pracowalem na nim.
piotrusiek napisał/a: | Zawsze byÂłem zdania Âże jak coÂś robiĂŚ na dobrym sprzĂŞcie !!!! |
z tego co slyszalem to wlasnie podobno jest dobry sprzet (byl)
swoja droga widzialem go w jednym sklepie i kosztowal 460 zl (niedawno) |
|
|
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:42
|
0
|
|
|
|
w porównaniu do saty za blisko dwa tysiaki ,to albo potê¿na promocja ,albo nie ta liga ,wed³ug mnie nie ma co oszczêdzaÌ na pistoletach , bo od nich bardzo wiele zale¿y ,no i mam mo¿e sentyment do takich rzeczy ,jak mi coœ takiego wpad³o w oko to mog³em nawet nie jeœÌ ,ale sprzêt musia³ byÌ mój . |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:48
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisał/a: | w porĂłwnaniu do saty za blisko dwa tysiaki ,to albo potĂŞÂżna promocja ,albo nie ta liga |
ani to ani to. te pistolety maja kilkadziesiat(?) lat.
co do saty devilbissa i iwaty uwazam ze sa mocno przereklamowane i cena powinna byc przynajmniej przez pol.
sam uzywam Saty. |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:52
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | cena powinna byc przynajmniej przez pol.
|
W stanach Sata 3000 kosztuje okoÂło 1000pln. Prawie przez pĂłl
rbfm napisał/a: | sam uzywam Saty. |
Ja Saty i Devilbissa kiedyÂś miaÂłem Iwate, ale szczerze to znikÂła
Pewnie ktoÂś zakieÂłbasiÂł |
|
|
|
 |
piotrusiek
|
Wysłany: 2008-02-10, 23:08
|
0
|
|
|
|
PrzecieÂż Sata to produkt niemiecki (to skÂąd sie wziĂŞÂła wUSA ) . U mnie na warsztacie jest nawet SATA ponad 15 letnia ,a maluje jak zÂłoto i z oryginalnÂą dyszÂąi iglicÂą .
Ale skoro nawet mercedesa juÂż nie robiÂą jak kiedyÂś wiĂŞc nie ma sie co dziwiĂŚ co do pistoletĂłw ( pewnie oszczĂŞdzajÂą no bo chiĂąskie podrĂłby zalewajÂą Âświat ).
rbfm napisał/a: | ani to ani to. te pistolety maja kilkadziesiat(?) lat.
co do saty devilbissa i iwaty uwazam ze sa mocno przereklamowane i cena powinna byc przynajmniej przez pol. |
ja teÂż bym chciaÂł Âżeby kosztowaÂły tyle co te tanie chinczyki ,no bo by nie kusiÂło ! he he |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-11, 00:26
|
0
|
|
|

|
piotrusiek napisał/a: | PrzecieÂż Sata to produkt niemiecki (to skÂąd sie wziĂŞÂła wUSA ) . |
Bo jest dobra?
piotrusiek napisał/a: | U mnie na warsztacie jest nawet SATA ponad 15 letnia ,a maluje jak zÂłoto i z oryginalnÂą dyszÂąi iglicÂą .
|
U nas tak samo, mam KLC z pierwszych serii i do szprycy i gĂŞstszego podkÂładu najlepsiejsza |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-11, 11:16
|
0
|
|
|
|
piotrusiek napisał/a: | PrzecieÂż Sata to produkt niemiecki |
co prawda widze na nich napis Made in germany, ale czy to prawda? w dzisiejszym swiecie mam watpliwosci. Wiesz jaki jest najpopularniejszy zwrot na swiecie? MADE IN CHINA. |
|
|
|
 |
GĂłral
|
Wysłany: 2008-02-11, 21:56
|
0
|
|
|
|
Czy taki zestaw filtrow jaki posiadam wystarczy? |
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-02-11, 22:01
|
0
|
|
|

|
piotrusiek napisał/a: | kompresor wyglÂąda nieÂźle ,byle oleju i wody nie waliÂł ale przy takiej lini filtrĂłw nie powinno byĂŚ problemu |
|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-11, 22:01
|
0
|
|
|
|
GĂłral napisał/a: | Czy taki zestaw filtrow jaki posiadam wystarczy? |
wystarczy |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-02-24, 17:13
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-24, 17:40
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisał/a: | Na tym zdjĂŞciu jest taki duÂży odwadniacz, gdzie moÂżna takie dostaĂŚ Co to za firma |
ja taki kupilem w Spawie za 120 pln |
|
|
|
 |
hiteq
|
Wysłany: 2008-03-21, 16:02
|
0
|
|
|
|
WysÂłany: Dzisiaj 15:50
witam zaczynam malowaÌ auta jaki najlepiej kupiÌ kompresor t³okowy chodzimi o wydajnoœÌ i pojemnoœÌ zbiornika,
Nie powielaj tych samych wiadomoÂści, wszystko jest na forum. Wystarczy poszukac. Oby juÂż wiĂŞcej nie byÂło takich postĂłw. Pzd. Bodzio |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-03-21, 18:29
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
hiteq napisał/a: | WysÂłany: Dzisiaj 15:50
witam zaczynam malowaÌ auta jaki najlepiej kupiÌ kompresor t³okowy chodzimi o wydajnoœÌ i pojemnoœÌ zbiornika, |
napisz to jeszcze z 10 razy, moÂże ktoÂś zauwaÂży |
|
|