Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
orman
Wysłany: 2007-10-02, 21:45   otworzenie lakierni
0
UP DOWN

witam wszystkich

mam takie pytanie jesli by ktos cos wiedzial co trzeba spelnic zeby otozyc nowy warsztat co trzeba spelnic czy na wejsciu trzeba miec kabine, jak to jest z pozwoleniami czy to jest wogole wykonalne w naszym smiesznym panstwie

pozdrowionka

Master111
Wysłany: 2007-10-05, 21:44   
0
UP DOWN

Nawi¹zuj¹c do proœby kolegi chcê prosiÌ o jakieœ wskazówki do otwarcia ma³ej lakierni nie koniecznie samochodowej. Jak mo¿na ma³ym kosztem uruchomiÌ tak¹ dzia³alnoœÌ i jakie muszê spe³niÌ warunki ¿eby t¹ dzia³alnoœÌ uruchomiÌ. Myœlê ¿e doœwiadczeni koledzy pomog¹ w temacie albo naprowadz¹ na jakiœ link z którego bêdê móg³ coœ wyczytaÌ na ten temat. Traktujê sprawê powa¿nie wiêc mam nadziejê ¿e zostanê powa¿nie potraktowany. Z góry dziêkujê za pomoc.

kaczmi 
Wysłany: 2007-10-06, 18:28   
0
UP DOWN

Witam Panowie !!!

To bĂŞdzie tak:

Otwarcie i zarejestrowanie typowo lakierni samochodowej nie jest aÂż tak ciĂŞÂżki jak siĂŞ wydaje,jest troche latania z tyma le da siĂŞ zrobiĂŚ,caÂły problem zaczyna siĂŞ podczas kontroli ktĂłra moÂże byĂŚ a moÂże jej niebyĂŚ,jest to zaleÂżne od sÂąsiadĂłw jakich macie ;)
aby otworzyÌ lakierniê trzeba uwzglêdniÌ, ¿e lakierowaÌ bêdziecie lakierami wodorozùczalnym ma³o emituj¹cymi szkodliwoœÌ, stosowaÌ bêdziecie je w wentylowanym i filtrowanym pomieszczeniu czyli to co wylatuje jest przepuszczone przez filtr, potem musicie mieÌ szambo EKOLOGICZNE z w³asn¹ oczyszczalni¹ œcieków( koszt ³¹czny takiego szamba to ok 8 tyœ z³ tylko takiego ma³ego nie pod halê 400 metrów lub pod myjniê samochodow¹,potem musicie mieÌ kwitek co jakiœ czas z utylizowania od[padów czyli co okreœlony czas musicie dostaÌ kwitek z wysypiska œmieci ¿e wasze odpady(pojemniki po farbach,puszki itp,zlewki) zosta³y przyjête do utylizacji,BHp (gaœnice,tablice informacyjne,apteczka rozszerzona) to wszystko to g³ówne obowi¹zki,

JeÂśli chcecie mieĂŚ typowÂą lakierniĂŞ to to musicie speÂłniĂŚ,radzĂŞ zarejestrowaĂŚ to na blacharstwo samochodowe tam wymogi siĂŞ zamykajÂą tylko w bhp.

JeÂśli macie jakieÂś pytania to bardziej je sprecyzujcie,bĂŞdzie Âłatwiej na ten temat odpowiedzieĂŚ.

Kontroli z pocz¹tku nie bêdziecie mieÌ,bêdzie ona napewno jeœli weŸmiecie jak¹œ po¿yczkê od paùstwa np z uni pod busines plan to napewn¹ zaj¿¹ do was.

[ Dodano: 2007-10-06, 18:33 ]
jak bĂŞdziecie wykazywaĂŚ duÂże dchody to jak wiadomo zajÂży do was skarbĂłwka i pospisuje tam sobie auta i popyta o gÂłupoty a co do tych od ochrony Âśrodowiska to wpadnÂą jak sÂąsiedzi abo konkurencja podpier........

orman
Wysłany: 2007-10-07, 20:25   
0
UP DOWN

dzieki bardzo za odpowidz

ale mam jeszcze kikka pytan mianowicie
z tego co zrozumialem to nie potrzebuje zadnych kabin ?
i jszcze jedno to czy jest konieczna ta oczyszczalnia wlasna ?
i to musze tylko u siebie w gminie zalozyc firme i tyle nic nie beda sie sadzic wlasnie odnosnie srodowiska i innych rzeczy
i czy przed otwarciem przyjdzie ktos na odbior ?

pozdrawiam

Tomek77
Wysłany: 2008-02-14, 21:10   
0
UP DOWN

TAK JAK KOLEGA PISAL. NAJLEPIEJ TO PIERWSZE POGADAJ Z SOMSIADAMI ZE TAKA DZIALALNOS BEDZIESZ OTWIERAL .CZY NIE BEDZIE IM PRZESZKADZAC BO JAK CI SIE POTEM TRAFI JAKIS DOBRY SOMSIAT TO KONTROLA ZA KONTROLOM I NIEMA SZANS DALEJ PRACOWAC. TAIE NASZE POLSKIE PRAWO

rbfm 
Wysłany: 2008-02-14, 21:24   
0
UP DOWN

Tomek77 napisał/a:
SOMSIADAMI

Tomek77 napisał/a:
SOMSIAT

acioto ?

Bisuside14 
Wysłany: 2008-02-14, 21:27   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

rbfm napisał/a:
Tomek77 napisał/a:
SOMSIADAMI

Tomek77 napisał/a:
SOMSIAT

acioto ?

Taka cholera cenzura, przeciwieĂąstwo dobrego i przyjaznego sÂąsiada. :grin:
PoZdRĂłWkO :!:

ewa 
Wysłany: 2008-02-17, 12:36   
0
UP DOWN

panowie ! radzicie kolegom jak mo¿na otworzyÌ firmê wg starej metody "na uda". (pewnie ,¿e przy braku "wspó³pracy" ze strony strony s¹siadów wystarczy sta³y zestaw :regon-wpis-nip+w.w. metoda) ,ale je¿eli ktoœ ju¿ przetar³ trasê wszelkich biurowych zezwoleù ,które obowi¹zuj¹ aktualnie (a nie np.15 lat temu) ,to by³oby mi³o gdyby siê podzieli³ prze¿yciami ze œcie¿ki zdrowia.

kpopis
Wysłany: 2008-06-15, 12:10   
0
UP DOWN

Troche odswierzam bo mnie wlasnie sciezka zdrowia czeka. Jakie kroki nalezy podjac i w jaki sposob trzeba dostosowac warsztat?

arti
Wysłany: 2008-06-15, 12:22   
0
UP DOWN

Droga przez mĂŞkĂŞ. Przede wszystkim przydomowa oczyszczalnia ÂściekĂłw z warsztatu. Potem umowa z firmÂą zajmujÂącÂą siĂŞ utylizacjÂą odpadĂłw z tej oczyszczalni. BĂŞdziez musiaÂł w przyszÂłoÂści kwity z utylizacji puszek, plastikowych opakowaĂą, papieru do oklejania itp. Z tego co wiem to od iloÂści farby, rozpuszczalnika na fakturze musisz odprowadziĂŚ podatek Âśrodowiskowy. JeÂśli bĂŞdziesz miaÂł za maÂło faktur to wyliczÂą Ci ryczaÂłt. Po rozpoczĂŞciu dziaÂłalnoÂści zakÂładajÂą w wybranych miejscach czujniki zapylenia. Potem robiÂą odczyty i znowu bulisz za zanieczyszczanie Âśrodowiska. To tyle co pamiĂŞtam tak na szybko. WiĂŞc jeÂśli robisz swoje auta lub auta znajomych handlarzy to rejestruj AUTOHANDEL i po sprawie. Gorzej jak chcesz prowadziĂŚ usÂługi i mieĂŚ wszystko porejestrowane na tip top. Pozdrawiam.

kpopis
Wysłany: 2008-06-15, 12:52   
0
UP DOWN

Robie najczesciej auta znajomych i ich znajomych oraz znajomch dawnych klientow itd...

Dzialalnosc chcialem zarejestrowac przedewszystkim z dwoch powodow, a mianowicie chodzilo mi o mozliwosc reklamy, dokladniej chodzil mi o postawienie szyldu informujacego o wykonywaniu uslug: blacharstwo, lakiernictwo, mechanika.

Druga sprawa to mozliwosc wystawiania faktur za wykonanie uslugi, coraz czesciej zdarza mi sie ze klienci potrzebuja fakture bo auto na firme i potrzebuja kosztow albo samochod sluzbowy i musza miec fakture do rozliczenia.

Czy ta przydomowa oczyszczalnia to naprawdê koniecznoœÌ?

mebArth 
Wysłany: 2008-06-15, 12:58   
0
UP DOWN

ZaliczyÂłem x-naÂście warsztatĂłw gdzie pracowaÂłem i zaden nie miaÂł oczyszczalni a do dzisiaj dziaÂłajÂą wiec jak to jest? Nie wspomne o niewidzialnych filtrach na wyciagu :)

arti
Wysłany: 2008-06-15, 13:29   
0
UP DOWN

Tak szambo z przydomowÂą oczyszczalniÂą to koniecznoÂśc. IstniejÂące zakÂłady muszÂą siĂŞ do tego przystosowaĂŚ. A Âże w wielu zakÂładach ich nie ma to mnie nie dziwi. My Polacy zawsze kombinujemy :mrgreen: ale to wszystko do czasu.
Mój znajomy ma na sprzeda¿ dom z lakierni¹. GoœÌ ma 60 lat i nie chce mu sie dostosowywaÌ ka¿dej cenzura³y do nowych przepisów.Trochê siê ju¿ dorobi³ i smoli ¿eby lataÌ po urzêdach, a wiadomo jak to w Polsce w ka¿dym okienku co innego mu powiedz¹. A zak³ad ma naprawde super.

seba
Wysłany: 2008-06-15, 15:31   
0
UP DOWN

Dobry temat,pomóg³ mi podj¹Ì decyzje,a mianowicie zostawiÌ swój warsztacik na pogodzinowe dorabianie,a skorzystaÌ z oferty pracy w legalnym warsztacie.Przy okazji powiedzcie mi ile elementów mo¿na zrobiÌ w ci¹gu miesi¹ca w grupie 3-os-ej,, maj¹c elementy rozebrane bez robienia blach. tak mniej wiêcej.Oczywiœcie chodzi mi o przyzwoit¹ robotê i jak grupa siê ju¿ dotrze.Powiedzcie mi na w³asnych przyk³adach.

rbfm 
Wysłany: 2008-06-15, 15:34   
0
UP DOWN

majac rozebrane i przygotowane elementy jestem w stanie zrobic ich okolo 10 dziennie. wszystko zalezy ile masz miejsca.

seba
Wysłany: 2008-06-15, 16:37   
0
UP DOWN

MĂłwisz o przygotowaniu pod podkÂład?

rbfm 
Wysłany: 2008-06-15, 17:41   
0
UP DOWN

skoro pytales o elementy bez robienia blach to czemu teraz pytasz o podklad ? ja mowie o zdrowych elementach, gotowych do lakierowania. czyli zmatowionych i wyczyszczonych.

seba
Wysłany: 2008-06-15, 17:47   
0
UP DOWN

nie zrozumieliÂśmy sie,chodziÂło mi o to,Âże maszelement przygotowany przez blacharz,bo zazwyczaj to nie sÂą nowe elenenty,czyli szpascla podkÂład lakier.Wiadomo ,Âże chodzi o ÂśredniÂą liczbĂŞ,ktĂłra przewija siĂŞ przez zakÂład

rbfm 
Wysłany: 2008-06-15, 17:58   
0
UP DOWN

aha czyli chodzi ci o wyklepany element ktory mam do poszpachlowania, zapodkladowania itd ? no to zdecydowanie mniej. poza tym nigdy nie lakieruje w ten sam dzien elementu ktory podkladowalem. wiec ciezko stwierdzic. ale generalnie takich elementow moge sobie poszpachlowac i podkladowac tez okolo 10 dziennie i na drugi dzien je polakierowac. czyli srednia wyjdzie 5 dziennie. ty masz jeszcze 2 osoby wiec powinienes zrobic wiecej.

peter
Wysłany: 2008-06-15, 18:04   
0
UP DOWN

seba napisał/a:
nie zrozumieliÂśmy sie,chodziÂło mi o to,Âże maszelement przygotowany przez blacharz,bo zazwyczaj to nie sÂą nowe elenenty,czyli szpascla podkÂład lakier.Wiadomo ,Âże chodzi o ÂśredniÂą liczbĂŞ,ktĂłra przewija siĂŞ przez zakÂład

Dwoch blacharzy i lakiernik okolo 60 elementow miesiecznie wliczajac lakierowanie kompletne ok 4-5 sztuk miesiecznie.
Przy czym blacharze sa nie tylko blacharzami z nazwy ale potrafia element doprowadzic do takiego stanu ze klade niekiedy bezposrednio podklad bez szpachlowania.

Licze oczywiscie sama blache,zadne tam zderzaki jeszcze itd...

kpopis
Wysłany: 2008-06-15, 18:54   
0
UP DOWN

Najbadziej ciekawi mnie kto sprawdza obecnosc przydomowej oczyszczalni?

Jak to w ogole jest. Najpierw nastepuje wpis do ewidencji dzialalnosci a potem moga przydarzyc sie kontrole czy najpierw jest kontrola i potem decyzja o wpisie do ewidencji dzialalnosci w urzedzie?

arti
Wysłany: 2008-06-15, 20:19   
0
UP DOWN

Ludzie z ochrony œrodowiska mog¹ to sprawdziÌ. W zale¿noœci od s¹siadów tak¹ kontrole mo¿esz mieÌ po miesi¹cu lub ...nigdy. Znajomy ma zarejestrowane blacharstwo, mechanika, a zajmuje siê wy³¹cznie lakierowaniem. Na fakturze wypisuje "naprawa nadwozia" i na razie nie mia³ problemów.

kpopis
Wysłany: 2008-06-16, 18:12   
0
UP DOWN

Numer PKD 45.20.Z obejmuje:

* naprawy, konserwacjê i przebudowê pojazdów samochodowych (z wy³¹czeniem motocykli), takie jak:
o naprawy mechaniczne,
o naprawy elektryczne,
o naprawy elektronicznych systemĂłw wtryskowych,
o przeglÂądy,
o naprawy nadwozia,
o naprawy czĂŞÂści,
o mycie, polerowanie itp.,
o lakierowanie i malowanie,
o naprawy szyb i okien,
o naprawy siedzeĂą samochodowych,
* naprawy opon i dĂŞtek, zakÂładanie lub wymiana,
* wykonywanie zabiegów antykorozyjnych w pojazdach samochodowych, z wy³¹czeniem motocykli,
* instalowanie czêœci i akcesoriów w pojazdach samochodowych (niebêd¹ce czêœci¹ procesu produkcji), z wy³¹czeniem motocykli.

Podklasa ta nie obejmuje:

* bieÂżnikowania i regeneracji opon, sklasyfikowanego w 22.11.Z,
* konserwacji i naprawy motocykli, sklasyfikowanych w 45.40.Z,
* wykonywania badaĂą silnikĂłw, pojazdĂłw samochodowych itp., sklasyfikowanego w 71.20.B.

Rozumiem ze ja wybieram tylko:
-naprawy mechaniczne
-naprawy nadwozia,
-mycie, polerowanie itp.,
-lakierowanie i malowanie,
-wykonywanie zabiegów antykorozyjnych w pojazdach samochodowych, z wy³¹czeniem motocykli,
-istalowanie czêœci i akcesoriów w pojazdach samochodowych (niebêd¹ce czêœci¹ procesu produkcji), z wy³¹czeniem motocykli.

i spelnic musze wymogi tylko dla wykonywania tych uslug. Wydaje mi sie ze jesli zmniejsze liczbe wpisanych do ewidencji wykonywanych uslug zmniejsze tez ilosc koniecznych przystosowan. Chyba bede mogl wykonywac obecna dzialalnosc (blacharka , lakier, mechanika) rejestrujac jedynie:

-naprawy mechaniczne
-naprawy nadwozia,
-mycie, polerowanie itp.,
-lakierowanie i malowanie,

Zastanawiam sie jak wyglada temat wymiany wiec chya tak naprawde sprzedaÂży czesci zamiennych. Czy konieczny jest rowniez wpis:

"instalowanie czêœci i akcesoriów w pojazdach samochodowych (niebêd¹ce czêœci¹ procesu produkcji), z wy³¹czeniem motocykli."?

Czy tez moze konieczny jest inny wpis zwiazany z handlem?

Wysłany: 2008-06-16, 20:57   
0
UP DOWN
MTGarage.

jak powinno rozumieÌ siê "z wy³¹czeniem motocykli"?
czy to oznacza, ze jesli chcialbym lakierowac/naprawiac motocykle i inne rzeczy zwiÂązane z nimi, to nie wymaga siĂŞ tych zasad, czy jak?

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

arti
Wysłany: 2008-06-16, 21:43   
0
UP DOWN

Na naprawe motocykli jest inny numer PKD.

ewa 
Wysłany: 2008-06-17, 00:08   
0
UP DOWN

samo zbudowanie "oczyszczalni" ÂściekĂłw nie jest znowu tak wielkim problemem .gorzej (przynajmniej w mojej okolicy) wyglÂąda sprawa oddawania tych brudĂłw: nie ma komu. trudno rĂłwnieÂż pozbyĂŚ siĂŞ zanieczyszczonego nitrowca. jeÂżeli chodzi o kontrole z ochrony Âśrodowiska ,to jedynym w miarĂŞ bezpiecznym rozwiÂązaniem jest wykonanie projektu lakierni wg ich wymogĂłw( i niestety cennika) oraz dokÂładne wykonanie w.w. +odbiĂłr .

peter
Wysłany: 2008-06-17, 00:13   
0
UP DOWN

ewa napisał/a:
samo zbudowanie "oczyszczalni" ÂściekĂłw nie jest znowu tak wielkim problemem .gorzej (przynajmniej w mojej okolicy) wyglÂąda sprawa oddawania tych brudĂłw: nie ma komu. trudno rĂłwnieÂż pozbyĂŚ siĂŞ zanieczyszczonego nitrowca. jeÂżeli chodzi o kontrole z ochrony Âśrodowiska ,to jedynym w miarĂŞ bezpiecznym rozwiÂązaniem jest wykonanie projektu lakierni wg ich wymogĂłw( i niestety cennika) oraz dokÂładne wykonanie w.w. +odbiĂłr .

a jak by tak destylarke zainstalowac?

Wysłany: 2008-06-17, 08:43   
0
UP DOWN
MTGarage.

peter napisał/a:
ewa napisał/a:

a jak by tak destylarke zainstalowac?

destylarka to koszt min. 10 tys. zÂł. do rozpuszczalnika. czy dobrze mĂłwiĂŞ? :roll:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

kpopis
Wysłany: 2008-06-17, 09:02   
0
UP DOWN

Tu jest destylarka do nitro za 3,5 tys. http://allegro.pl/item383..._recykling.html

mebArth 
Wysłany: 2008-06-17, 19:45   
0
UP DOWN

To moze ja...cos powiem. Firma gdzi epracuje otwiera dzia³alnosc nowa pt DEMONTAZ POJAZDÓW. Wiec by³y kontrole: ochrona srodowiska 2x i SANEPID.. i jakos nie mamy oczyszczalni i innych cenzura³ów i jakos przesz³o..a czepiali sie wszytskiego, nawet do kibla weszli czy sie woda leje do muszli! Wiec...takie moje male pytanie: Czy ktos gdzie pracuje ma oczysczalnie czy tylko s³ysza³ z opowiesci?

ewa 
Wysłany: 2008-06-18, 14:19   
0
UP DOWN

co do destylarki :super ,tylko co zrobcie z syfem pozosta³ym po destylowaniu? oczyszczalni w moich stronach nie ma nikt . my staraliœmy siê "dopasowaÌ " do przepisów ,ale po kiego mi oczyszczalnia skoro nikt nie przyjmie z niej "szlamu"?teoretycznie mamy "odstojniki",ale praktycznie to jeden pic.dzia³alnoœÌ mamy od 12 lat ,wiêc mysla³am ,¿e ktoœ "œwie¿szy" zaliczy³ wszystkie stopnie wtajemniczenia....

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi