Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Piotrek_
|
Wys³any: 2011-09-05, 22:21 Migomat do blacharki samochodowej
|
+2
|
|
|
|
Witam
Chcia³bym kupiæ migomat,znalaz³em na allegro migomat bezbutlowy,co¶ takiego: http://www.allegromat.pl/aukcja85006 poczyta³em trochê na temat takiego sprzêtu i s± ró¿ne opinie.Dro¿szy drut,odpryski i gorszej jako¶ci spawy.Czy faktycznie to jest prawda? bo s± tez opinie ¿e da radê tym spawaæ i teraz nie wiem.Potrzebuje migomatu wy³±cznie do blach samochodowych,nic wiêcej.Chodzi mi g³ównie o ³atanie dziur w progach,spawanie t³umików itp.Je¿eli naprawdê ten migomat siê nie nadaje to co powiecie na taki http://www.allegromat.pl/aukcja85007 ? Czy taki by wystarczy³? Wiem ¿e najlepszym rozwi±zaniem by³ by zakup bestera z tym ¿e kosztuje on 2 razy tyle,migomatu bêde u¿ywa³ naprawdê sporadycznie do ³atania niewielkich dziur w karoserii.Nie znam siê specjalnie ale wydaje mi sie ¿e z takimi zadaniami taki sprzêt powinien sobie poradziæ.Liczê na pomoc.Serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2011-09-05, 22:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Z takim sprzêtem jest ten problem ze radzi on sobie z pospawaniem czego¶ grubszego, ale z cienkimi blachami ju¿ nie. Albo nie spawa, albo przepala. Ciê¿ko jest to gówno wyregulowaæ. Zrobisz 3 punkty wzorowo, a nastêpne 2 ju¿ nie wyjd± bo albo dziura albo smark. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
Piotrek_
|
Wys³any: 2011-09-05, 22:54
|
0
|
|
|
|
W takim razie co najlepiej nadawa³o by sie do cienkich samochodowych blach? |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-09-11, 18:21
|
0
|
|
|
|
Piotrek_ napisa³/a: | W takim razie co najlepiej nadawa³o by sie do cienkich samochodowych blach? |
MIG/MAG z funkcj± pulsu lub TIG.
Zwykle spawa siê punktowo zwyk³ym migiem. |
|
|
|
|
ostach
|
Wys³any: 2011-09-24, 21:41
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-09-25, 10:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
bestery nie s± z³e ale temu brakuje p³ynnej regulacji pradu do idea³u. Niestety takie z p³ynn± s± dro¿sze.
Do blach samochodowych nie ma wielkich wymagañ, spawanie punktowe nie nagrzewa migomatu a¿ tak ¿eby potrzebne by³o ch³odzenie wodne a grubo¶æ blach ma³a nie nakazuje kupowania du¿ej mocy spawarek. My¶le ,¿e kierowaæ powiniene¶ siê bardziej mark± i jako¶ci± ni¿ mo¿liwo¶ciami.
Je¿eli migomat ma mo¿liwo¶c zamiany biegunów na uchwycie to bêdziesz móg³ spróbowaæ jak sie nim spawa drutem w otulinie bez gazu |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-10-18, 21:20
|
0
|
|
|
|
ja ostatnio kupowa³em miga no i tak przegl±daj±c allegro by³em zdecydowany na bestera 190 no ale w sklepie pewien stary wyjadacz powiedzia³ ¿e bestery sesz³y na psy od kiedy firma bester posz³a pod ¿±dy lincoln electronic i maj± teraz strasznie du¿o napraw serwisowych na besterach tych nowych. pewno bestera lepiej by by³o star± 10letni± urzywke . Doradzono mi ¿eby kupiæ troszkê dro¿sz± spawarkea mianowicie ESAB Origo mig c200 3ph jest to 3 fazowy mig o mocy od 30-200a i jestem z niej bardzo zadowolony spokojnie spawam ni± do¶æ grube blachy np 8-10mm i jeszcze zostaje trochê zakresu a i blaszki 0.5 te¿ spokojnie klei³ ma bardzo przydatn± funkcje spawania punktowego co przy spawaniu cienkich blach daje ³adniejsz± spawkê jak narazie jedyny minus który zauwa¿am to to ¿e kó³ka nie s± jakie¶ super zwrotne i nie wygl±daj± na takie które wytrzrymaj± lat 20 no ale sprzêt godny polecenia
ja za automat w sklepie da³em 3598z³
do tego zestaw ca³y wysz³o mi co¶ 4.4k
na allegro mozna trochê taniej
http://allegro.pl/listing...&category=28408
a ze ty chcesz do blach samochdowych to zobacz sobie model ESAB origo mig c170 3ph jest prawie 0.5k tañszy |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-10-19, 17:51
|
0
|
|
|
|
patrz±c po aukcjach to kole¶ pyta o migi poni¿ej 1000z³ a ty mu polecasz takie powy¿ej 3 ty¶ ??
Je¿eli spawaæ bêdziemy tylko blachy samochodowe to nie potrzebne jest wydawanie kasy na spawarkê 3 fazow±. Jasne funkcje spawania punktowego czy inne bajery pomagaj± spawaæ ale je¶li kto¶ ma pojêcie o obs³udze miga to poradzi sobie z czym¶ mniej "luksusowym"
Ja kupi³em 2 lata temu rockwortha chyba 180 albo 190A w castoramie ( przeceniony z 1300z³ na 750 bo mia³ po³amane kó³ko, zguione zapasowe dysze i pêkniêty pistolet ) Pospawa³em nim dwa ca³e auta przy kompletnej blacharce i i du¿o ma³ych robót. Nie mam co narzekaæ. Czasami smarka , czasami przepali blache ale w wiêkszo¶ci spowodowane jest to rdz± ( smarkanie ) i zbyt cienk± skorodowan± blach± któr± chce spawaæ ( przepalenia ) jak spawam dwa zdrowe elementry to jest super. je¿eli nie szuka siê spawarki do pracy ci±g³ej/codziennej to nie ma sensu kupowaæ "mercedesa" |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-10-21, 04:37
|
0
|
|
|
|
Bez przeceny na allegro te¿ mo¿na kupiæ miga za ~800PLN, ale to ju¿ typowe chinole.
Zamiast elektrozaworu jest plastikowy zaworek w rêkoje¶ci uruchamiany mechanicznie lub nie ma go w ogóle, ale to ju¿ jest sprzedawane jako mig bezbutlowy. Transformator na aluminiowym uzwojeniu itp. itd... |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2011-10-21, 06:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
|
|
|
|
Chino
|
Wys³any: 2012-02-03, 19:00
|
0
|
|
|
LPLCC
Pomóg³: 7 razy Posty: 464 Sk±d: Warszawa
|
Trochê odgrzejê temat.
Sam szuka³em idealnego Migomatu, na który nie wydam du¿o a na uczê siê spawaæ i bêdê móg³ w³asnorêcznie rozpocz±æ przeróbki pojazdu.
W tkai oto sposób od 3 miesiêcy jestem szczê¶liwym posiadaczem Bestera 1801.
Widzê, ze poruszyli¶cie jego temat - jak za te 2000z³ to sprzêt jest niezawodny. Spawa siê dobrze dowolnej grubo¶ci blachy. Oczywi¶cie przy 1mm trzeba wiêcej wprawy
A ¿eby nie odczuæ w ogóle zakupu MIGa machn±³em go na raty.
Jestem bardzo zadowolony tym bardziej, ze 3ech moich kolegów ju¿ po kilka lat ¶miga na takim samym sprzêcie i s± w 100% zadowoleni. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-02-03, 19:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Chino,
1801,,, te¿ go chwalê.
Mam go 2 lata, jest jak najbardziej ok! |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
pawelc
|
Wys³any: 2012-02-05, 08:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 48
|
Ja te¿ mam bestera 280 4x4 ,mniej-wiêcej od 2 lat i spisuje siê rewelacyjnie ,jako¶æ wykonania bdb |
_________________ Forum mi³o¶ników mazdy mx-6
www.mx-6.pl |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-02-05, 17:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Lackdoctor napisa³/a: | 1801,,, te¿ go chwalê.
Mam go 2 lata | To jeszcze m³odziak.Mój gania ju¿ 5 lat.Jedyne dwie usterki:nieszczelny zawór do co-100 pln,termowy³±cznik siê skoñczy³-24 pln.
I pracuje czasami naprawdê ciê¿ko. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-02-05, 17:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
jacenty 741 napisa³/a: | I pracuje czasami naprawdê ciê¿ko. |
Mój wstawi³ max 50 reperaturek.... kilkana¶cie razy poprawia³em po blacharzach ich prace i wspomaga³em siê nim przy ... ³ataniu ciekn±cego boilera |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2012-02-14, 12:31
|
0
|
|
|
|
A co z t± czesko brzmioco mark± migów vostroj ? probowa³ kto¶ ? jako¶? |
|
|
|
|
Giemza
|
Wys³any: 2012-02-15, 22:33
|
0
|
|
|
|
Hej
Pany proszê o rade
Otó¿ chcia³bym zakupiæ migomat, z tego co czytam to bester chyba bêdzie najrozs±dniejszy. Chyba ¿e jest co¶ do niego podobne (chodzi o jako¶æ) w mniejszych pieni±dzach. Spawanie bardziej cienkich blach ale i co¶ grubszego siê znajdzie chod¼ mam dwie elektrodowe konkretne spawarki. Migomat wole do cienki blach jak w samcohodzie bo elektroda to wiadomo ¿e siê kaleczy.
Druga sprawa to sprê¿arka, kolega posiada sprê¿arke 100L z Firmy Bass Polska i j± pochwala nie wiem mo¿e kto¶ ma co¶ innego i ma j± d³ugo to jest pewniejszy poleciæ. My¶lê o dobrej sprê¿arce tak¿e do malowania co¶ ko³o 150L chyba ¿e i 100L wystarczy ale wola³bym mieæ ten zapas powietrza.
Oscylujê wadanie pieniêdzy na takie zabawki w granicach 2200 Migomat oraz Sprê¿arka ko³o 1500 tak by zosta³o co¶ na jakie¶ szmarga³y typu przyzwoity pistolet do jakiego¶ pomalowania (nie ten komplet za 40z³) przewód butla i maska do migomatu co tak¿e wystêpuje razem ale.... Wolê kupiæ co¶ dobrego bo chce to mieæ na lata a nie siê mêczyæ z tym co jaki¶ czas/
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Chino
|
Wys³any: 2012-02-16, 10:38
|
0
|
|
|
LPLCC
Pomóg³: 7 razy Posty: 464 Sk±d: Warszawa
|
Taniej od Bestera nie kupisz nic równie dobrego
Firmy Bass Polska nie polecam. To najtansza Chiñszczyzna oklejona naklejkami Bass Polska. Ani do tego czê¶ci zamiennych ani to dobre .. |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-02-16, 21:41
|
0
|
|
|
|
A ile to jest to "tak ¿eby co¶ zosta³o " ile chcesz przeznaczyæ na "lepszy pistolet" ?
Z masek spawalniczych osobi¶cie namawia³ bym na samo¶ciemniaj±c±. Wygodne urz±dzenie. Mam tak± jedn± z tañszych od kilku lat i sprawuje siê bardzodobrze.
Bass polska - tak jak ju¿ kolega napisa³ jest chiñszczyzn± zreszt± tak samo jak po³owa innych pseudo firm na rynku. Choæ ja bym chyba zaryzykowa³ BASSa, gwarancje daj± , nie jest drogi. A czê¶ci nietypowych , które siê psuj± a trudno mo¿e byæ je dostaæ czy dorobiæ nie jest wiele w kompresorach.
Je¿eli chcesz co¶ markowego w miare to faktycznie najlepiej BESTERA kupiæ . |
|
|
|
|
Giemza
|
Wys³any: 2012-03-08, 19:05
|
0
|
|
|
|
chudson, dziêki za odpowied¼.
Mam domowy gara¿ i chcia³bym migomat do blacharki samochodowej tylko jaki najlepszy gdzie¶ w okolicach 2000z³?
Do tego jaki¶ kompresor za³ó¿my 100-150L tak bym pó¼niej nie ¿a³owa³ bardziej przekonuje mnie 150L bo zawsze to wiêcej i te¿ co¶ ko³o 2000z³
Co by¶cie polecili w tych pieni±dzach?
pzdr |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-03-08, 19:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
|
|
|
|
Adam B
|
Wys³any: 2012-03-08, 20:19
|
0
|
|
|
|
mam bestera 1801 i muszê powiedzieæ ¿e jest super. blacho dachówkê mo¿na nim pospawaæ przy odrobinie umiejêtno¶ci |
|
|
|
|
b1std
|
Wys³any: 2012-03-23, 10:49
|
0
|
|
|
|
Witam,
jestem nowy i zaczynam zabawê z blachark± samochodow± co powiecie o tym sprzêcie? |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-03-24, 20:42
|
0
|
|
|
|
b1std napisa³/a: | Witam,
jestem nowy i zaczynam zabawê z blachark± samochodow± co powiecie o tym sprzêcie? |
Noo bardzo fajna funkcje ma - a jak sie nauczysz lutospawania to wogóle bêdziesz wymiata³ tak± spawark± Ciekawe czy faktycznie da sie ni± lutospawaæ bo opcja interesuj±ca. Niby potrafi te¿ spawaæ aluminium ale jako¶æ spoiny przy metodzie MIG/MAG i pr±dzie sta³ym jest na tyle kiepska ,¿e mogli lepiej nie wspominaæ o takiej mo¿liwo¶ci.
P³ynna regulacja pr±du i z³±cze euro to du¿y plus.
Nie jestem na bie¿±co z cenami ale chyba nie jest droga jak na takie parametry. |
|
|
|
|
SYBORG
|
Wys³any: 2012-03-24, 20:43
|
0
|
|
|
|
wmiare dobra firma choc nie mialem okazji na niej jeszcze popracowac ;] |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2012-03-30, 19:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
Witam
Dzi¶ dotar³ do mnie zakupiony migomat Tiger 2200
http://www.allegromat.pl/aukcja102369
Na pierwszy rzut oka sprzêt rewelacyjny , jest na pe³ne 3fazy spawa super.
Teraz jeszcze przy³bice muszê dokupiæ i jazda |
|
|
|
|
Sticker
|
Wys³any: 2012-04-15, 20:09
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2012-04-15, 20:27
|
0
|
|
|
|
Sticker,
Powiem szczerze ¿e w pierwotnej wersji w³a¶nie ten sprzêt mia³em kupiæ ale wzi±³em Tigera 2200 dlatego ¿e jest dok³adnie na 3 fazy a nie jak inne miedzy innymi bester 1801 na 2 fazy a pisz± ¿e 3.
Wcze¶niej przez 15 lat mia³em Einhell SGA-131 Turbo na 230V i nie chcê nastêpnego pryskacza.
Ale kolega ma w³a¶nie Shermana 230 i sobie chwali.
On ma osiem zakresów pr±du i tak dla rozja¶nienia to powiem tylko ¿e na 6 zakresie ju¿ mu bezpieczniki 20A wybija a ja w³a¶nie takie mam w gara¿u i mia³em obawy ¿e z czym¶ grubszym bêdê mia³ problemy.
Kolega tym Shermanem spawa nawet aluminium.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
MichuMachu
|
Wys³any: 2012-04-15, 20:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 347
|
A ja mia³em shermana i sie mi .......... i odradzam kupna chiñskiego badziewia. Lepiej dozbieraæ i kupiæ co¶ markowego. |
|
|
|
|
Sticker
|
Wys³any: 2012-04-15, 20:53
|
0
|
|
|
|
MichuMachu napisa³/a: | A ja mia³em shermana i sie mi .......... i odradzam kupna chiñskiego badziewia. Lepiej dozbieraæ i kupiæ co¶ markowego. |
Napisz mo¿e co¶ wiêcej co siê sta³o.
ja potrzebuje sprzêtu amatorskiego. Bêdê nim spawa³ parê razy w roku.
mam ma³ego miga 90A ale podajnik w nim to tragedja, podaje drut skokowo i ju¿ nie mam si³y do niego. Sprzêt na si³ê mnie nie interesuje bo mam dostêp jedynie do 230v. |
|
|
|
|
MichuMachu
|
Wys³any: 2012-04-15, 21:01
|
0
|
|
|
|
co sie stalo pisalo ze jest na sile tylko ze chinczycy plytke przystosowali pod 220 i jak podlaczylem pod sile to chwile gralo az do czasu jak sie plytka nie zjarala przez plytke lecialo napiecie 400 v jak sie potem okazalo.
Ja polecam bester 1801 wg mnie w tym przedziale cenowym to dobry wybór. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2012-04-15, 21:12
|
0
|
|
|
|
Teraz ju¿ jest bester 1900 praktycznie w tej samej cenie a ma 10A pr±du spawania wiêcej i uchwyt ju¿ ma euro. |
|
|
|
|
MichuMachu
|
Wys³any: 2012-04-15, 21:32
|
0
|
|
|
|
No prosze kolega marer poda³ Ci jeszcze lepsz± opcje szkoda wyrzucaæ pieniedzy w bloto na chinskie rzeczy takie moje zdanie. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2012-04-15, 21:46
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Sticker
|
Wys³any: 2012-04-18, 17:16
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
SYBORG
|
Wys³any: 2012-04-18, 20:59
|
0
|
|
|
|
slywszalem o tych spawarkach ale nigdy na nich nie' robilem |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-04-18, 21:36
|
0
|
|
|
|
Magnum automig 205l to jest wêgierskie urz±dzenie inwertorowe,do blacharki sam. rewelacja w tych pieni±¿kach. Spawa bardzo równo,¿eby by³o ¶mieszniej jest mo¿liwo¶æ lutospawania.Niejest to lut cudowny ale siê da to warzne i wyprubowane. Na niskich zakresach do cienkich blaszek bdb. Spawam tym nowe autka od 3mcy i nic niesiad³o.Szczegulnie polecam kol.którzy maj± s³ab± inst.elek.niema spadków jak przy trafo. W tej firmie mam jeszcze bestera z 3400z³ociszy stoi i zbiera ku¿. W poprzedniej mia³em woltersdorfa trafo i migatronika na kartê synergiê ale to inna bajka. Tego magnum kupili¶my u dystrybutora na polske: spaw kraków–firma ok! I mig jak najbardziej. To tyle. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Piotrek_
|
Wys³any: 2012-05-26, 23:21
|
0
|
|
|
|
Witam po d³ugiej przerwie.Zima zlecia³a a ja siê na nic nie zdecydowa³em.Chocia¿ czyta³em sporo i znalaz³em jeszcze co¶ takiego :
http://allegro.pl/spawark...2339623938.html i
http://allegro.pl/migomat...2313577373.html
mo¿e co¶ z tych 2 siê nada dla mnie? Ma byc do wspawywania reperaturek,³atania progów tak wiêc cienkie blachy.Dam radê takim czym¶ pospawaæ takie rzeczy jako kompletny amator?? Czy tylko bester 1801? Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: Nokia: 2012-05-27, 13:53 ]
Proszê dodac linki poprzez allegromat.pl |
|
|
|
|
ksenonn
|
Wys³any: 2012-05-27, 00:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 279 Sk±d: Czêstochowa
|
mam podobnego bestera jak w pierwszym linku, na 230v, z blachark± sobie radzi bez problemu i jest jeszcze zapas, spawa³em du¿o grubsze blachy, polecam |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
|
|
|
|
|
maciobyk
|
Wys³any: 2012-05-30, 15:56
|
0
|
|
|
|
A co myslicie o takim sprzêcie http://allegro.pl/listing...magnum++210%2F2 ??? To te same modele wszystkie. To do prac domowych typu jakie¶ blachy 6-8 mm czasem spawanie jakis rurek, profili. Niestety Bester 1801 u mnie to minium 2 tys a ten co poda³em linka to z³±pie ju¿ za 1.7 tys z³ . Jakis awaryjny ??? Co to za prdukcja ??? Widzê ¿ê regulacja pr±du do 6 pozycji a bester ma 4. |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-05-30, 17:13
|
0
|
|
|
|
To co tu czytam to amatorszczyzna. Proponujê za³o¿yæ forum uwielbienia Bestera i Wielkiego k±townika! Tam mo¿na by³oby pisaæ o niskobud¿etowych urz±dzeniach firmy Lincoln electric! Kolego od magnum kup i bêdziesz bardzo zadowolony. Napewno bardziej od zakupu Bestera marketowego. Coraz fajniej jest w tym temacie! :( |
|
|
|
|
maciobyk
|
Wys³any: 2012-05-30, 19:10
|
0
|
|
|
|
Tak w³a¶nie my¶lê ¿e warto go kupiæ, ma wszystko opisane po polsku na pulpicie
Cena jest 1690z³. Tylko drut dokupiæ i butlê albo co¶ wynegocjowaæ |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-05-30, 19:34
|
0
|
|
|
|
To i tak dobra cena! Kiedy¶ bester to by³a marka. Dzisiaj to kupa jak to wszystko w oko³o. To po co przep³acaæ!Pozdr. Ps. Ten kto siê zastanawia i przebiera 100lat zawsze trafi na sit. Tak jak z kupnem auta. |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-05-31, 18:56
|
0
|
|
|
|
Rozwa¿ania jak gdyby chodzi³o o wybór spawarki do ³atania rur gazowych. Blachy samochodowe s± cienkie i prawie ka¿da spawarka sobie z nimi poradzi. Je¿eli nie zamierzasz u¿ywaæ jej czasami do spawania czo³gów czy innych grubszych profili to odpu¶æ sobie pytanie "czy poci±gnie" a raczej zacznij pytaæ o jako¶æ. Jak wiadomo ka¿da chiñszczyzna to loteria, ka¿dy marketowy to loteria z gwarancj± na miejscu a ka¿dy firmowy sprzêt to du¿y wydatek z gwarancj± i dobrym serwisem czêsci zamiennych w razie uszkodzenia. Zadaj se pytanie jak du¿o bêdziesz spawaæ i wybierz.
Jedyna przydatna rzecz przy spawaniu aut to p³ynna regulacja pr±du , pomaga nie przepalaæ blach. |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-05-31, 19:44
|
0
|
|
|
|
Na trafie to se pospawa nowe blachy karoseryjne! Ahahahaha:))) nawet mu p³ynna regulacja nie pomo¿e! |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-05-31, 20:45
|
0
|
|
|
|
Nie rozumiem z czego siê ¶miejesz Chali68 , uwa¿asz ,¿e spawarki transformatorowe nie nadaj± siê do blach tak jak inwerterowe ? |
|
|
|
|
Chali68
|
Wys³any: 2012-05-31, 21:56
|
+1
|
|
|
|
Dok³adnie tak uwa¿am! I do tego uwa¿aj± tak producenci nowych autek. Pospawaj sobie cienk± blaszkê wysokowêglow± lub wielostopow± na natê¿eniu minimalnym 40A i do tego jeszcze dwutlenkiem wêgla bo taniej. Dodam ¿e wiêkszo¶æ warsztatów to robi! I masz super,extra bajera po³±czenie,które przy pierwszym pie...ciu siê rozsypie. Poczytaj sobie o ilo¶ci i typach blach karoseryjnych i rozpoznawaniu rodzajów blach. To wtedy siê za g³owê z³apiesz! Kol. Chudson blacharstwo to nie tylko naci±ganie i spawanie ale równierz materia³oznawstwo. Ka¿dy blacharz powinien znaæ chocia¿ podstawy jak rozpoznaæ materia³ i czym go pospawaæ lub lutospawaæ itp. Pozdr. |
|
|
|
|
maciobyk
|
Wys³any: 2012-06-16, 11:52
|
0
|
|
|
|
I zapoda³em sobie Miga 210/2 . Nawet fajnie idzie tym robiæ. Potestujê to co¶ napiszê. A tak to mo¿e pracowaæ na 230V i 400V, mo¿na uzywaæ drut 0.6 , 0.8 , 1.0. Ja hulam na 0.8. |
|
|
|
|
scarface
|
Wys³any: 2012-09-04, 12:49
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2012-09-04, 14:55
|
0
|
|
|
|
scarface,
Mia³em jaki¶ czas temu ten sam dylemat i to miêdzy tymi dwoma modelami.
Poogl±da³em trochê i wybór pad³ na tigera.
Tiger ma ca³e trafo miedziane a nie jak esab wtórne aluminiowe.
Tiger ma podajnik konkretny 4 rolkowy a esab nie.
Powiem tak:
Jestem bardzo zadowolony z wyboru a mam go ju¿ 8 miesiêcy. |
|
|
|