Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Piotrek_
Wysłany: 2011-09-05, 23:21   Migomat do blacharki samochodowej
+2
UP DOWN

Witam
Chcia³bym kupiÌ migomat,znalaz³em na allegro migomat bezbutlowy,coœ takiego: http://www.allegromat.pl/aukcja85006 poczyta³em trochê na temat takiego sprzêtu i s¹ ró¿ne opinie.Dro¿szy drut,odpryski i gorszej jakoœci spawy.Czy faktycznie to jest prawda? bo s¹ tez opinie ¿e da radê tym spawaÌ i teraz nie wiem.Potrzebuje migomatu wy³¹cznie do blach samochodowych,nic wiêcej.Chodzi mi g³ównie o ³atanie dziur w progach,spawanie t³umików itp.Je¿eli naprawdê ten migomat siê nie nadaje to co powiecie na taki http://www.allegromat.pl/aukcja85007 ? Czy taki by wystarczy³? Wiem ¿e najlepszym rozwi¹zaniem by³ by zakup bestera z tym ¿e kosztuje on 2 razy tyle,migomatu bêde u¿ywa³ naprawdê sporadycznie do ³atania niewielkich dziur w karoserii.Nie znam siê specjalnie ale wydaje mi sie ¿e z takimi zadaniami taki sprzêt powinien sobie poradziÌ.Liczê na pomoc.Serdecznie pozdrawiam.

Miki
Wysłany: 2011-09-05, 23:39   
0
UP DOWN

Z takim sprzĂŞtem jest ten problem ze radzi on sobie z pospawaniem czegoÂś grubszego, ale z cienkimi blachami juÂż nie. Albo nie spawa, albo przepala. CiĂŞÂżko jest to gĂłwno wyregulowaĂŚ. Zrobisz 3 punkty wzorowo, a nastĂŞpne 2 juÂż nie wyjdÂą bo albo dziura albo smark.

Piotrek_
Wysłany: 2011-09-05, 23:54   
0
UP DOWN

W takim razie co najlepiej nadawaÂło by sie do cienkich samochodowych blach?

gall
Wysłany: 2011-09-11, 19:21   
0
UP DOWN

Piotrek_ napisał/a:
W takim razie co najlepiej nadawaÂło by sie do cienkich samochodowych blach?

MIG/MAG z funkcjÂą pulsu lub TIG.

Zwykle spawa siĂŞ punktowo zwykÂłym migiem.

ostach
Wysłany: 2011-09-24, 22:41   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/kupczyk...1821175258.html a bester 1801??co o nim powiecie??

chudson
Wysłany: 2011-09-25, 11:48   
0
UP DOWN

bestery nie sÂą zÂłe ale temu brakuje pÂłynnej regulacji pradu do ideaÂłu. Niestety takie z pÂłynnÂą sÂą droÂższe.
Do blach samochodowych nie ma wielkich wymagaù, spawanie punktowe nie nagrzewa migomatu a¿ tak ¿eby potrzebne by³o ch³odzenie wodne a gruboœÌ blach ma³a nie nakazuje kupowania du¿ej mocy spawarek. Myœle ,¿e kierowaÌ powinieneœ siê bardziej mark¹ i jakoœci¹ ni¿ mo¿liwoœciami.

JeÂżeli migomat ma moÂżliwoÂśc zamiany biegunĂłw na uchwycie to bĂŞdziesz mĂłgÂł sprĂłbowaĂŚ jak sie nim spawa drutem w otulinie bez gazu

2sazi2 
Wysłany: 2011-10-18, 22:20   
0
UP DOWN

ja ostatnio kupowa³em miga no i tak przegl¹daj¹c allegro by³em zdecydowany na bestera 190 no ale w sklepie pewien stary wyjadacz powiedzia³ ¿e bestery sesz³y na psy od kiedy firma bester posz³a pod ¿¹dy lincoln electronic i maj¹ teraz strasznie du¿o napraw serwisowych na besterach tych nowych. pewno bestera lepiej by by³o star¹ 10letni¹ urzywke :D . Doradzono mi ¿eby kupiÌ troszkê dro¿sz¹ spawarkea mianowicie ESAB Origo mig c200 3ph jest to 3 fazowy mig o mocy od 30-200a i jestem z niej bardzo zadowolony spokojnie spawam ni¹ doœÌ grube blachy np 8-10mm :D i jeszcze zostaje trochê zakresu a i blaszki 0.5 te¿ spokojnie klei³ ma bardzo przydatn¹ funkcje spawania punktowego co przy spawaniu cienkich blach daje ³adniejsz¹ spawkê jak narazie jedyny minus który zauwa¿am to to ¿e kó³ka nie s¹ jakieœ super zwrotne i nie wygl¹daj¹ na takie które wytrzrymaj¹ lat 20 no ale sprzêt godny polecenia

ja za automat w sklepie daÂłem 3598zÂł
do tego zestaw caÂły wyszÂło mi coÂś 4.4k
na allegro mozna trochĂŞ taniej

http://allegro.pl/listing...&category=28408

a ze ty chcesz do blach samochdowych to zobacz sobie model ESAB origo mig c170 3ph jest prawie 0.5k taĂąszy :) :)

chudson
Wysłany: 2011-10-19, 18:51   
0
UP DOWN

patrzÂąc po aukcjach to koleÂś pyta o migi poniÂżej 1000zÂł a ty mu polecasz takie powyÂżej 3 tyÂś ??

JeÂżeli spawaĂŚ bĂŞdziemy tylko blachy samochodowe to nie potrzebne jest wydawanie kasy na spawarkĂŞ 3 fazowÂą. Jasne funkcje spawania punktowego czy inne bajery pomagajÂą spawaĂŚ ale jeÂśli ktoÂś ma pojĂŞcie o obsÂłudze miga to poradzi sobie z czymÂś mniej "luksusowym"
Ja kupi³em 2 lata temu rockwortha chyba 180 albo 190A w castoramie ( przeceniony z 1300z³ na 750 bo mia³ po³amane kó³ko, zguione zapasowe dysze i pêkniêty pistolet ) Pospawa³em nim dwa ca³e auta przy kompletnej blacharce i i du¿o ma³ych robót. Nie mam co narzekaÌ. Czasami smarka , czasami przepali blache ale w wiêkszoœci spowodowane jest to rdz¹ ( smarkanie ) i zbyt cienk¹ skorodowan¹ blach¹ któr¹ chce spawaÌ ( przepalenia ) jak spawam dwa zdrowe elementry to jest super. je¿eli nie szuka siê spawarki do pracy ci¹g³ej/codziennej to nie ma sensu kupowaÌ "mercedesa"

gall
Wysłany: 2011-10-21, 05:37   
0
UP DOWN

Bez przeceny na allegro teÂż moÂżna kupiĂŚ miga za ~800PLN, ale to juÂż typowe chinole.

Zamiast elektrozaworu jest plastikowy zaworek w rĂŞkojeÂści uruchamiany mechanicznie lub nie ma go w ogĂłle, ale to juÂż jest sprzedawane jako mig bezbutlowy. Transformator na aluminiowym uzwojeniu itp. itd...

Miki
Wysłany: 2011-10-21, 07:48   
0
UP DOWN

Jak co to sprzedam taki sam http://www.allegromat.pl/aukcja85007 za 500zÂł. Ma nie caÂły rok uÂżywany moÂże z 10 razy. LeÂży i siĂŞ kurzy.

Chino 
Wysłany: 2012-02-03, 19:00   
0
UP DOWN
LPLCC

TrochĂŞ odgrzejĂŞ temat.
Sam szuka³em idealnego Migomatu, na który nie wydam du¿o a na uczê siê spawaÌ i bêdê móg³ w³asnorêcznie rozpocz¹Ì przeróbki pojazdu.
W tkai oto sposĂłb od 3 miesiĂŞcy jestem szczĂŞÂśliwym posiadaczem Bestera 1801.
WidzĂŞ, ze poruszyliÂście jego temat - jak za te 2000zÂł to sprzĂŞt jest niezawodny. Spawa siĂŞ dobrze dowolnej gruboÂści blachy. OczywiÂście przy 1mm trzeba wiĂŞcej wprawy ;)
A ¿eby nie odczuÌ w ogóle zakupu MIGa machn¹³em go na raty.
Jestem bardzo zadowolony tym bardziej, ze 3ech moich kolegĂłw juÂż po kilka lat Âśmiga na takim samym sprzĂŞcie i sÂą w 100% zadowoleni.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-03, 19:16   
0
UP DOWN

Chino,

1801,,, teÂż go chwalĂŞ.
Mam go 2 lata, jest jak najbardziej ok! :spoko:

pawelc 
Wysłany: 2012-02-05, 08:56   
0
UP DOWN

Ja te¿ mam bestera 280 4x4 ,mniej-wiêcej od 2 lat i spisuje siê rewelacyjnie ,jakoœÌ wykonania bdb

jacenty 741
Wysłany: 2012-02-05, 17:38   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
1801,,, teÂż go chwalĂŞ.
Mam go 2 lata
To jeszcze m³odziak.Mój gania ju¿ 5 lat.Jedyne dwie usterki:nieszczelny zawór do co-100 pln,termowy³¹cznik siê skoùczy³-24 pln.
I pracuje czasami naprawdĂŞ ciĂŞÂżko.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-05, 17:47   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
I pracuje czasami naprawdĂŞ ciĂŞÂżko.

MĂłj wstawiÂł max 50 reperaturek.... kilkanaÂście razy poprawiaÂłem po blacharzach ich prace i wspomagaÂłem siĂŞ nim przy ... Âłataniu cieknÂącego boilera :x:

vitara 
Wysłany: 2012-02-14, 12:31   
0
UP DOWN

A co z tÂą czesko brzmioco markÂą migĂłw vostroj ? probowaÂł ktoÂś ? jakoÂś?

Giemza
Wysłany: 2012-02-15, 22:33   
0
UP DOWN

Hej

Pany proszĂŞ o rade :)
Otó¿ chcia³bym zakupiÌ migomat, z tego co czytam to bester chyba bêdzie najrozs¹dniejszy. Chyba ¿e jest coœ do niego podobne (chodzi o jakoœÌ) w mniejszych pieni¹dzach. Spawanie bardziej cienkich blach ale i coœ grubszego siê znajdzie chodŸ mam dwie elektrodowe konkretne spawarki. Migomat wole do cienki blach jak w samcohodzie bo elektroda to wiadomo ¿e siê kaleczy.

Druga sprawa to sprĂŞÂżarka, kolega posiada sprĂŞÂżarke 100L z Firmy Bass Polska i jÂą pochwala nie wiem moÂże ktoÂś ma coÂś innego i ma jÂą dÂługo to jest pewniejszy poleciĂŚ. MyÂślĂŞ o dobrej sprĂŞÂżarce takÂże do malowania coÂś koÂło 150L chyba Âże i 100L wystarczy ale wolaÂłbym mieĂŚ ten zapas powietrza.

OscylujĂŞ wadanie pieniĂŞdzy na takie zabawki w granicach 2200 Migomat oraz SprĂŞÂżarka koÂło 1500 tak by zostaÂło coÂś na jakieÂś szmargaÂły typu przyzwoity pistolet do jakiegoÂś pomalowania (nie ten komplet za 40zÂł) przewĂłd butla i maska do migomatu co takÂże wystĂŞpuje razem ale.... WolĂŞ kupiĂŚ coÂś dobrego bo chce to mieĂŚ na lata a nie siĂŞ mĂŞczyĂŚ z tym co jakiÂś czas/

Pozdrawiam :cool: :cool: :spoko:

Chino 
Wysłany: 2012-02-16, 10:38   
0
UP DOWN
LPLCC

Taniej od Bestera nie kupisz nic rĂłwnie dobrego
Firmy Bass Polska nie polecam. To najtansza ChiĂąszczyzna oklejona naklejkami Bass Polska. Ani do tego czĂŞÂści zamiennych ani to dobre ..

chudson
Wysłany: 2012-02-16, 21:41   
0
UP DOWN

A ile to jest to "tak Âżeby coÂś zostaÂło " ile chcesz przeznaczyĂŚ na "lepszy pistolet" ?

Z masek spawalniczych osobiÂście namawiaÂł bym na samoÂściemniajÂącÂą. Wygodne urzÂądzenie. Mam takÂą jednÂą z taĂąszych od kilku lat i sprawuje siĂŞ bardzodobrze.

Bass polska - tak jak juÂż kolega napisaÂł jest chiĂąszczyznÂą zresztÂą tak samo jak poÂłowa innych pseudo firm na rynku. ChoĂŚ ja bym chyba zaryzykowaÂł BASSa, gwarancje dajÂą , nie jest drogi. A czĂŞÂści nietypowych , ktĂłre siĂŞ psujÂą a trudno moÂże byĂŚ je dostaĂŚ czy dorobiĂŚ nie jest wiele w kompresorach.

JeÂżeli chcesz coÂś markowego w miare to faktycznie najlepiej BESTERA kupiĂŚ .

Giemza
Wysłany: 2012-03-08, 19:05   
0
UP DOWN

chudson, dziĂŞki za odpowiedÂź.
Mam domowy garaÂż i chciaÂłbym migomat do blacharki samochodowej tylko jaki najlepszy gdzieÂś w okolicach 2000zÂł?

Do tego jakiœ kompresor za³ó¿my 100-150L tak bym póŸniej nie ¿a³owa³ bardziej przekonuje mnie 150L bo zawsze to wiêcej i te¿ coœ ko³o 2000z³

Co byÂście polecili w tych pieniÂądzach?

pzdr

jacenty 741
Wysłany: 2012-03-08, 19:14   
0
UP DOWN

Mig-Bester 1801

Adam B 
Wysłany: 2012-03-08, 20:19   
0
UP DOWN

mam bestera 1801 i muszĂŞ powiedzieĂŚ Âże jest super. blacho dachĂłwkĂŞ moÂżna nim pospawaĂŚ :D przy odrobinie umiejĂŞtnoÂści

b1std
Wysłany: 2012-03-23, 10:49   
0
UP DOWN

Witam,
jestem nowy i zaczynam zabawĂŞ z blacharkÂą samochodowÂą co powiecie o tym sprzĂŞcie?

chudson
Wysłany: 2012-03-24, 20:42   
0
UP DOWN

b1std napisał/a:
Witam,
jestem nowy i zaczynam zabawĂŞ z blacharkÂą samochodowÂą co powiecie o tym sprzĂŞcie?

Noo bardzo fajna funkcje ma - a jak sie nauczysz lutospawania to wogóle bêdziesz wymiata³ tak¹ spawark¹ :) Ciekawe czy faktycznie da sie ni¹ lutospawaÌ bo opcja interesuj¹ca. Niby potrafi te¿ spawaÌ aluminium ale jakoœÌ spoiny przy metodzie MIG/MAG i pr¹dzie sta³ym jest na tyle kiepska ,¿e mogli lepiej nie wspominaÌ o takiej mo¿liwoœci.
P³ynna regulacja pr¹du i z³¹cze euro to du¿y plus.

Nie jestem na bie¿¹co z cenami ale chyba nie jest droga jak na takie parametry.

SYBORG 
Wysłany: 2012-03-24, 20:43   
0
UP DOWN

wmiare dobra firma choc nie mialem okazji na niej jeszcze popracowac ;]

marer 
Wysłany: 2012-03-30, 20:48   
0
UP DOWN

Witam
DziÂś dotarÂł do mnie zakupiony migomat Tiger 2200
http://www.allegromat.pl/aukcja102369
Na pierwszy rzut oka sprzĂŞt rewelacyjny , jest na peÂłne 3fazy spawa super.
Teraz jeszcze przyÂłbice muszĂŞ dokupiĂŚ i jazda :)

Sticker
Wysłany: 2012-04-15, 21:09   
0
UP DOWN

A co powiecie o tym:
http://www.allegromat.pl/aukcja104047

marer 
Wysłany: 2012-04-15, 21:27   
0
UP DOWN

Sticker,
Powiem szczerze ¿e w pierwotnej wersji w³aœnie ten sprzêt mia³em kupiÌ ale wzi¹³em Tigera 2200 dlatego ¿e jest dok³adnie na 3 fazy a nie jak inne miedzy innymi bester 1801 na 2 fazy a pisz¹ ¿e 3.
WczeÂśniej przez 15 lat miaÂłem Einhell SGA-131 Turbo na 230V i nie chcĂŞ nastĂŞpnego pryskacza.
Ale kolega ma wÂłaÂśnie Shermana 230 i sobie chwali.
On ma osiem zakresĂłw prÂądu i tak dla rozjaÂśnienia to powiem tylko Âże na 6 zakresie juÂż mu bezpieczniki 20A wybija a ja wÂłaÂśnie takie mam w garaÂżu i miaÂłem obawy Âże z czymÂś grubszym bĂŞdĂŞ miaÂł problemy.
Kolega tym Shermanem spawa nawet aluminium.
Pozdrawiam

MichuMachu
Wysłany: 2012-04-15, 21:31   
0
UP DOWN

A ja miaÂłem shermana i sie mi .......... i odradzam kupna chiĂąskiego badziewia. Lepiej dozbieraĂŚ i kupiĂŚ coÂś markowego. :fiu:

Sticker
Wysłany: 2012-04-15, 21:53   
0
UP DOWN

MichuMachu napisał/a:
A ja miaÂłem shermana i sie mi .......... i odradzam kupna chiĂąskiego badziewia. Lepiej dozbieraĂŚ i kupiĂŚ coÂś markowego. :fiu:

Napisz moÂże coÂś wiĂŞcej co siĂŞ staÂło.
ja potrzebuje sprzĂŞtu amatorskiego. BĂŞdĂŞ nim spawaÂł parĂŞ razy w roku.
mam ma³ego miga 90A ale podajnik w nim to tragedja, podaje drut skokowo i ju¿ nie mam si³y do niego. Sprzêt na si³ê mnie nie interesuje bo mam dostêp jedynie do 230v.

MichuMachu
Wysłany: 2012-04-15, 22:01   
0
UP DOWN

co sie stalo pisalo ze jest na sile tylko ze chinczycy plytke przystosowali pod 220 i jak podlaczylem pod sile to chwile gralo az do czasu jak sie plytka nie zjarala przez plytke lecialo napiecie 400 v jak sie potem okazalo.
Ja polecam bester 1801 wg mnie w tym przedziale cenowym to dobry wybĂłr.

marer 
Wysłany: 2012-04-15, 22:12   
0
UP DOWN

Teraz juÂż jest bester 1900 praktycznie w tej samej cenie a ma 10A prÂądu spawania wiĂŞcej i uchwyt juÂż ma euro.

MichuMachu
Wysłany: 2012-04-15, 22:32   
0
UP DOWN

No prosze kolega marer podaÂł Ci jeszcze lepszÂą opcje :spoko: szkoda wyrzucaĂŚ pieniedzy w bloto na chinskie rzeczy takie moje zdanie.

marer 
Wysłany: 2012-04-15, 22:46   
0
UP DOWN

ProszĂŞ linka
http://ezakupy.leroymerli...reduktor+bester

Sticker
Wysłany: 2012-04-18, 18:16   
0
UP DOWN

ByÂłem dziÂś w sklepie i rzeczywiÂście sprzedawca nie polecaÂł Shermana a za to poleciÂł :
http://www.allegromat.pl/aukcja104200
Co wy na to ?
Podobno lepsze od Besterka.

SYBORG 
Wysłany: 2012-04-18, 21:59   
0
UP DOWN

slywszalem o tych spawarkach ale nigdy na nich nie' robilem

Chali68
Wysłany: 2012-04-18, 22:36   
0
UP DOWN

Magnum automig 205l to jest wĂŞgierskie urzÂądzenie inwertorowe,do blacharki sam. rewelacja w tych pieni¹¿kach. Spawa bardzo rĂłwno,Âżeby byÂło Âśmieszniej jest moÂżliwoœÌ lutospawania.Niejest to lut cudowny ale siĂŞ da to warzne i wyprubowane. Na niskich zakresach do cienkich blaszek bdb. Spawam tym nowe autka od 3mcy i nic niesiadÂło.Szczegulnie polecam kol.ktĂłrzy majÂą sÂłabÂą inst.elek.niema spadkĂłw jak przy trafo. W tej firmie mam jeszcze bestera z 3400zÂłociszy stoi i zbiera kuÂż. W poprzedniej miaÂłem woltersdorfa trafo i migatronika na kartĂŞ synergiĂŞ ale to inna bajka. Tego magnum kupiliÂśmy u dystrybutora na polske: spaw krakĂłw–firma ok! I mig jak najbardziej. To tyle. Pozdrawiam.

Piotrek_
Wysłany: 2012-05-27, 00:21   
0
UP DOWN

Witam po dÂługiej przerwie.Zima zleciaÂła a ja siĂŞ na nic nie zdecydowaÂłem.ChociaÂż czytaÂłem sporo i znalazÂłem jeszcze coÂś takiego :
http://allegro.pl/spawark...2339623938.html i
http://allegro.pl/migomat...2313577373.html
moÂże coÂś z tych 2 siĂŞ nada dla mnie? Ma byc do wspawywania reperaturek,Âłatania progĂłw tak wiĂŞc cienkie blachy.Dam radĂŞ takim czymÂś pospawaĂŚ takie rzeczy jako kompletny amator?? Czy tylko bester 1801? Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: Nokia: 2012-05-27, 13:53 ]
ProszĂŞ dodac linki poprzez allegromat.pl

ksenonn 
Wysłany: 2012-05-27, 01:08   
0
UP DOWN

mam podobnego bestera jak w pierwszym linku, na 230v, z blacharkÂą sobie radzi bez problemu i jest jeszcze zapas, spawaÂłem duÂżo grubsze blachy, polecam

maciobyk
Wysłany: 2012-05-30, 16:56   
0
UP DOWN

A co myslicie o takim sprzêcie http://allegro.pl/listing...magnum++210%2F2 ??? To te same modele wszystkie. To do prac domowych typu jakieœ blachy 6-8 mm czasem spawanie jakis rurek, profili. Niestety Bester 1801 u mnie to minium 2 tys a ten co poda³em linka to z³¹pie ju¿ za 1.7 tys z³ . Jakis awaryjny ??? Co to za prdukcja ??? Widzê ¿ê regulacja pr¹du do 6 pozycji a bester ma 4.

Chali68
Wysłany: 2012-05-30, 18:13   
0
UP DOWN

To co tu czytam to amatorszczyzna. ProponujĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ forum uwielbienia Bestera i Wielkiego kÂątownika! Tam moÂżna byÂłoby pisaĂŚ o niskobudÂżetowych urzÂądzeniach firmy Lincoln electric! Kolego od magnum kup i bĂŞdziesz bardzo zadowolony. Napewno bardziej od zakupu Bestera marketowego. Coraz fajniej jest w tym temacie! :(

maciobyk
Wysłany: 2012-05-30, 20:10   
0
UP DOWN

Tak wÂłaÂśnie myÂślĂŞ Âże warto go kupiĂŚ, ma wszystko opisane po polsku na pulpicie :)
Cena jest 1690zÂł. Tylko drut dokupiĂŚ i butlĂŞ albo coÂś wynegocjowaĂŚ :)

Chali68
Wysłany: 2012-05-30, 20:34   
0
UP DOWN

To i tak dobra cena! KiedyÂś bester to byÂła marka. Dzisiaj to kupa jak to wszystko w okoÂło. To po co przepÂłacaĂŚ!Pozdr. Ps. Ten kto siĂŞ zastanawia i przebiera 100lat zawsze trafi na sit. Tak jak z kupnem auta.

chudson
Wysłany: 2012-05-31, 19:56   
0
UP DOWN

Rozwa¿ania jak gdyby chodzi³o o wybór spawarki do ³atania rur gazowych. Blachy samochodowe s¹ cienkie i prawie ka¿da spawarka sobie z nimi poradzi. Je¿eli nie zamierzasz u¿ywaÌ jej czasami do spawania czo³gów czy innych grubszych profili to odpuœÌ sobie pytanie "czy poci¹gnie" a raczej zacznij pytaÌ o jakoœÌ. Jak wiadomo ka¿da chiùszczyzna to loteria, ka¿dy marketowy to loteria z gwarancj¹ na miejscu a ka¿dy firmowy sprzêt to du¿y wydatek z gwarancj¹ i dobrym serwisem czêsci zamiennych w razie uszkodzenia. Zadaj se pytanie jak du¿o bêdziesz spawaÌ i wybierz.
Jedyna przydatna rzecz przy spawaniu aut to pÂłynna regulacja prÂądu , pomaga nie przepalaĂŚ blach.

Chali68
Wysłany: 2012-05-31, 20:44   
0
UP DOWN

Na trafie to se pospawa nowe blachy karoseryjne! Ahahahaha:))) nawet mu pÂłynna regulacja nie pomoÂże!

chudson
Wysłany: 2012-05-31, 21:45   
0
UP DOWN

Nie rozumiem z czego siĂŞ Âśmiejesz Chali68 , uwaÂżasz ,Âże spawarki transformatorowe nie nadajÂą siĂŞ do blach tak jak inwerterowe ?

Chali68
Wysłany: 2012-05-31, 22:56   
+1
UP DOWN

Dok³adnie tak uwa¿am! I do tego uwa¿aj¹ tak producenci nowych autek. Pospawaj sobie cienk¹ blaszkê wysokowêglow¹ lub wielostopow¹ na natê¿eniu minimalnym 40A i do tego jeszcze dwutlenkiem wêgla bo taniej. Dodam ¿e wiêkszoœÌ warsztatów to robi! I masz super,extra bajera po³¹czenie,które przy pierwszym pie...ciu siê rozsypie. Poczytaj sobie o iloœci i typach blach karoseryjnych i rozpoznawaniu rodzajów blach. To wtedy siê za g³owê z³apiesz! Kol. Chudson blacharstwo to nie tylko naci¹ganie i spawanie ale równierz materia³oznawstwo. Ka¿dy blacharz powinien znaÌ chocia¿ podstawy jak rozpoznaÌ materia³ i czym go pospawaÌ lub lutospawaÌ itp. Pozdr.

maciobyk
Wysłany: 2012-06-16, 12:52   
0
UP DOWN

I zapodaÂłem sobie Miga 210/2 ;) . Nawet fajnie idzie tym robiĂŚ. PotestujĂŞ to coÂś napiszĂŞ. A tak to moÂże pracowaĂŚ na 230V i 400V, moÂżna uzywaĂŚ drut 0.6 , 0.8 , 1.0. Ja hulam na 0.8.

scarface
Wysłany: 2012-09-04, 13:49   
0
UP DOWN

Witam

jaki migomat kupiĂŚ do 3500 sprzĂŞt bĂŞdzie uÂżywany sporadycznie jak to bywa w gospodarstwie np spawanie burt do przyczepy itp

po gÂłowie mi chodzi cos takiego http://allegro.pl/polauto...2602078742.html , http://allegro.pl/polauto...2600964615.html co o tych firmach sÂądzicie

z gĂłry dziĂŞki

marer 
Wysłany: 2012-09-04, 15:55   
0
UP DOWN

scarface,
MiaÂłem jakiÂś czas temu ten sam dylemat i to miĂŞdzy tymi dwoma modelami.
PooglÂądaÂłem trochĂŞ i wybĂłr padÂł na tigera.
Tiger ma caÂłe trafo miedziane a nie jak esab wtĂłrne aluminiowe.
Tiger ma podajnik konkretny 4 rolkowy a esab nie.
Powiem tak:
Jestem bardzo zadowolony z wyboru a mam go juÂż 8 miesiĂŞcy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu