Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
drabeusz 
Wysłany: 2012-05-30, 19:50   Budowa wlasnego warsztatu
0
UP DOWN
poczatkujacy

Witam. A wiec planuje postawic swoj warsztat. Bedzie to wygladalo mniej wiecej tak: http://www.fotosik.pl/pok...9357390485.html
W lakierni na scianach jak i na suficie beda plytki ceramiczne podloga betonowa jak narazie nie mam taniej koncepcji na pozadna podloge. Warsztat bedzie stawiany z plyt betonowych i ocieplony 10 cm styropianem. Na scianach w kolo lakierni rurki z pieca centralnego takze bedzie cieplutko:)
Oczekuje ze doradzicie mi czy mysle dobrze i przede wszystkim wentylacja (gdzie i jaka?). Prosze o porady. Prace nad warsztatem juz w toku:)
Chcialem takze podkreslic ze mam zamiar to zrobic w miare tanim kosztem:P

gugun 
Wysłany: 2012-05-30, 20:47   
0
UP DOWN

1 uwaga-zrĂłb szersze o 1m i 2 wjazdy.. lakiernia 5 szeroka a obok 4 do przygotowywania lub odwrotnie...pĂłzniej bedziesz ÂżalowaÂł jak ci prawie 2 auta wejdÂą.ewentualnie zrĂłb 7 dÂługie

drabeusz 
Wysłany: 2012-05-30, 21:11   
0
UP DOWN
poczatkujacy

tzn tak... jezeli np do przygotowania dachu samochodu bedzie mi potrzebne wiadomo pomieszczenie to bede to robil w lakierni. a pozniej naturalnie przed malowaniem zmywam z plytek pyl i czekam az obeschnie... nastepnei biore sei za malowanie. Tak to widze. Dlatego ze nie dam rady juz zrobic o 1 metr szerzej i dwoch bram wjazdowych tez nie:( dlatego zostaje mi taka opcja. Nie mam wiecej miejsca.

gugun 
Wysłany: 2012-05-30, 21:39   
0
UP DOWN

na sufit daj panele plastikowe bo jak ci spadnie plytka na leb to ci siĂŞ odechce pÂłytkowania sufitu:) a jak panele to sufit moÂżna podwiesiĂŚ i zrobiĂŚ maÂłe plenum nawiewowe.a pÂłytki na sciany i sufit jak najbardziej...a wyciÂąg w podÂłodze co raczej nie wchodzi w gre?? a jak nie to jak najniÂżej siĂŞ da...

drabeusz 
Wysłany: 2012-05-31, 07:58   
0
UP DOWN
poczatkujacy

w podlodze odpada:/ jak najnizej?? mi sie wydawalo ze lepiej wyzej jakis wyciag zrobic. A co do paneli to faktycznie mozna by tak zrobic. Nie wziolem pod uwage ze moze mi plytka na leb spasc:)
Cytat:
maÂłe plenum nawiewowe

co masz na mysli??

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-05-31, 08:26   
0
UP DOWN

drabeusz napisał/a:

Cytat:
maÂłe plenum nawiewowe

co masz na mysli??

Taki nadmuch z filtrami :)

Proponowa³bym ci skupiÌ nawiew i wyci¹g w jednej czêœci lakierni i wydzieliÌ t¹ czêœÌ przy pomocy odsuwanych kurtyn foliowych na czymœ al'a karnisz. Folia lub plandeka ma t¹ zaletê, ¿e mo¿esz j¹ spryskaÌ p³ynem do kabin co znacznie ogranicza latanie syfków w powietrzu.
WyciÂąg koniecznie jak najniÂżej.
Dostaw przed warsztatem jakieœ ma³e pomieszczenie, chocia¿ 2x3 m ¿eby przyj¹Ì tam klienta a nie ci¹gaÌ go od razu po warsztacie bo nie wszyscy toleruj¹ widok rozgrzebanych i obszpachlowanych aut.
SzczĂŞÂśliwi nieÂświadomi- klient ma znaĂŚ tylko idealnÂą wersjĂŞ naprawy a to jak ty to zrobisz to juÂż twoja sprawa :D
To tyle sugestii na szybko.
Pozdro!

Nokia 
Wysłany: 2012-05-31, 08:35   
0
UP DOWN
:)

Btw, dlaczego wszyscy gadaja ze wyciÂąg ma to byc jak najnizej ?

Ja mam jeden u gĂłry drzwi jeden u doÂłu drzwi, i ten gĂłrny jest bardziej zasyfiony niz ten dolny, powiem nawet ze ten dolny nic nie ciagnie. Zawsze mi sie wydawaÂło ze lepiej miec wyciag na gĂłrze bo odkurz i tak idzie do gĂłry przy robocie wiec odrazu zostanie gĂłra wyciagniety, a nie sciÂągany specialnie do doÂłu. Zaznaczam ze nie mam nawiewu.
Mooooze sie zgodze z tym ze wyciag ma byc doÂłem, ale gdy ma siĂŞ z gĂłry nawiew to tak. Idzie od gĂłry wszystko w doÂł, ale jak nie masz nawiewu to moim zdaniem gĂłra to lepiej wyciagnie. To tylko moje zdanie, i moja mysl takze nikt niech sie tym nie sugeruje przy tworzeniu swojego warsztatu.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-05-31, 08:46   
0
UP DOWN

Nokia napisał/a:
jak nie masz nawiewu to moim zdaniem gĂłra to lepiej wyciagnie

Lepiej wyci¹gnie... ciep³e powietrze z warsztatu. To normalne, ¿e gór¹ lepiej ci¹gnie powietrze bo to wynika z naturalnej cyrkulacji powietrza. Jakbyœ zrobi³ sobie dziurê w dachu i wsadzi³ w ni¹ rurê min 50 cm. œrednicy i wyci¹gn¹³ j¹ ponad dach to te¿ by dzia³a³o jako wyci¹g ale pomyœl jaka temperatura panuje wtedy przy pod³odze i co poza rozpylonym lakierem lata jeszcze w powietrzu.

Nokia 
Wysłany: 2012-05-31, 08:50   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
ciepÂłe powietrze z warsztatu

No racja.

gugun 
Wysłany: 2012-05-31, 09:36   
0
UP DOWN

poprostu wentylator jak masz u góry to ci unosi nie tylko odkurz ale i syf z pod³ogi i innych..jak masz nokia 2 to zostaw ten dolny do wyciagu a gorny przenieœ na drug¹ strone i pod³¹cz go zeby sie w druga str. kreci³ i sobie znacznie warunki poprawisz g³upim sposobem:)

Nokia 
Wysłany: 2012-05-31, 10:42   
0
UP DOWN

WÂątpie ze sie poprawi, bo bedzie robil jeszcze wieksze zamieszanie w Âśrodku i tego sie wÂłasnie obawiam. A tak tylko wyciaga.
Ale skoro to tak wyglada to gĂłrnego nie bede wÂłaczaÂł wgl.

JAROGTS
Wysłany: 2012-05-31, 13:56   
0
UP DOWN

Panowie a gdzie kupiĂŚ kratownicĂŞ pomostowÂą?? TakÂą co by na kanaÂł poÂłoÂżyĂŚ;) i czy jest bardzo droga?

Nokia 
Wysłany: 2012-05-31, 14:26   
0
UP DOWN

Na allegro tego peÂłno, w cenach od 70 zÂł

baqo 
Wysłany: 2012-05-31, 15:33   
0
UP DOWN

drabeusz napisał/a:
A wiec planuje postawic swoj warsztat. Bedzie to wygladalo mniej wiecej tak: http://www.fotosik.pl/pok...9357390485.html
Cienko to wyglÂąda :sciana: Zaczynasz od du py strony , czy to na pewno ma byc warsztat ???

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-05-31, 22:29   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cienko to wyglÂąda

Nooo... a najbardziej cienko to Âściany. Jak ty kolego masz zamiar do takich Âścian umocowaĂŚ jakieÂś instalacje?... na klej do szyb, silikon czy super glue?
Do³ó¿ mo¿e parê z³otych na œciany i zrób je chocia¿ z pustaka ¿u¿lowego czy jak to tam kto nazywa, przynajmniej bêdziesz mia³ œcianê do której mo¿na coœ przymocowaÌ.
Nie dziel pomieszczenia ÂścianÂą murowanÂą, postaw raczej na odsuwane kurtyny bo nigdy nie wiadomo co ci przyjdzie robiĂŚ.
PÂłytki wcale nie sÂą takim dobrym rozwiÂązaniem w lakierni. Czy zamierzasz je zmywaĂŚ co kilka lakierowaĂą rozcieĂączalnikami bo jeÂśli nie to po roku takie Âściany w lakierni zaczynajÂą straszyĂŚ. ZwykÂłe farby typu ÂśnieÂżka sÂą wystarczajÂące.
I takich dobrych rad moÂżna by mnoÂżyĂŚ i mnoÂżyĂŚ ale ja mimo wszystko rozumiem jednak twĂłj problem tzn KASA ale to jest budowa i tu lepiej jest doÂłoÂżyĂŚ trochĂŞ i zrobiĂŚ dobrze niÂż ÂżaÂłowaĂŚ przez kilka kolejnych lat wÂłasnego skÂąpstwa.
Mimo wszystko zrobisz jak zechcesz ale kwestiĂŞ Âścian przemyÂśl jeszcze bo w ogĂłlnym rozrachunku to i tak wyjdzie malutka kwota.
Powodzenia! :spoko:

drabeusz 
Wysłany: 2012-06-01, 17:02   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Duzo racji w tym co piszecie. A wiec napewno wentylator bedzie na dole, co do nawiewu to sie jeszcze zastanowie, plytek faktycznie nie ma sensu klasc tylko pomaluje jakas olejna farba, co do scian to nie da rady. Napewno beda plyty betonowe. Zreszta juz je mam kupione. Kurtyna dzielaca pomieszczenia to tez dobry pomysl napewno skorzystam.

gugun 
Wysłany: 2012-06-01, 17:36   
0
UP DOWN

kurtuna na tyle dobry pomysÂł ze3 zawsze zmieszcza ci sie 2 auta.nie codziennie sie lakieruje a na zime dobra opcja miec 2 pomieszczenia

hematol 
Wysłany: 2012-06-01, 19:23   
0
UP DOWN

JAROGTS napisał/a:
Panowie a gdzie kupiĂŚ kratownicĂŞ pomostowÂą?? TakÂą co by na kanaÂł poÂłoÂżyĂŚ;) i czy jest bardzo droga?

panowie,czy szÂło by wykorzystaĂŚ kanaÂł w warsztacie jakÂą wyciÂąg dolny?OczywiÂście kanaÂł pokryty byÂłby kratownicÂą? :D

Siekiera
Wysłany: 2012-06-03, 11:15   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
Nooo... a najbardziej cienko to Âściany. Jak ty kolego masz zamiar do takich Âścian umocowaĂŚ jakieÂś instalacje?... na klej do szyb, silikon czy super glue?

Ja mam w garaÂżu takie urzÂądzenie ktĂłre nazywa siĂŞ wiertarka. Ty nie masz?

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-06-03, 11:26   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:

A doczytaÂłeÂś z czego te Âściany majÂą byĂŚ???
W takiej œcianie to i widelcem dziurê zrobisz ^^ ale jej gruboœÌ :/

Siekiera
Wysłany: 2012-06-03, 12:05   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
Siekiera napisał/a:

A doczytaÂłeÂś z czego te Âściany majÂą byĂŚ???
W takiej œcianie to i widelcem dziurê zrobisz ^^ ale jej gruboœÌ :/

Aaa to juÂż wiem, ty sobie pomyÂślaÂłeÂś o betonie komĂłrkowym czyli siporexie a ja sobie wyobraziÂłem wielkie pÂłyty betonowe takie z jakich stawiano bloki za PRL-u :D

Kolego @drabeusz napisz o jaki beton chodzi bo jeszcze siê zaraz pok³ócimy :cool:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-06-03, 12:22   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
o jaki beton chodzi

Zapewne chodzi o pÂłyty betonowe jak na pÂłoty.
U mnie w okolicy robi siĂŞ z takich konstrukcji garaÂże do 25 m2 z posadzkÂą z kostki betonowej,,, celem nie pÂłacenia podatku za m2 w wysokoÂści pewnie jakies 8 zÂł za m2.
Przy takiej konstrukcji pÂłaci siĂŞ 60 gr za m2 na rok :shock: jak za podwĂłrko..

A takie pomieszczenie dla amatora to taka kabina lakiernicza, jesli chodzi o wymiary.
MoÂżna sobie w takim pomieszczeniu fajnie pracĂŞ zorganizowaĂŚ.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-06-03, 12:51   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:

Prawdopodobnie wÂłaÂśnie o takie pÂłyty chodzi, nie wiem jak w innych rejonach Polski ale u mnie to te pÂłyty majÂą (poza ramkÂą) w wiĂŞkszej czĂŞÂści swej powierzchni ok 3 cm gruboÂści wiĂŞc jak do takiego papierku przymocowaĂŚ cokolwiek, jak w to wwierciĂŚ siĂŞ z koÂłkiem :?:
No ale zawsze to jakieÂś Âściany, jakby nie byÂło lepsze niÂż namiot lub goÂły blaszak.

Siekiera
Wysłany: 2012-06-03, 13:34   
0
UP DOWN

No to mnie wyobraÂźnia poniosÂła :D

Jak toÂś ma wystarczajÂącÂą dziaÂłkĂŞ to z czegoÂś takiego moÂżna robiĂŚ na zgÂłoszenie wiaty do 25mkw. Chyba na kaÂżde 5 arĂłw dziaÂłki przysÂługuje jedna wiata. PoustawiaĂŚ jednÂą koÂło drugiej i wyjdzie taki warsztat prawie modularny :D

I proszê niech siê nikt nie obra¿a bo "prawie" robi wielk¹ ró¿nicê :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-06-03, 14:27   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Chyba na kaÂżde 5 arĂłw dziaÂłki przysÂługuje jedna wiata.

MuszĂŞ popytaĂŚ co w wypadku jak mam dziaÂłkĂŞ 8 arĂłw... 1 wiata i 3/5 wiaty???
W sumie teÂż by takie 3/5 siĂŞ przydaÂło. :D

JAROGTS
Wysłany: 2012-06-03, 15:25   
0
UP DOWN

Postaw i nie pytaj. Ja mam blaszaczka i nic nie zgÂłaszaÂłem. Jakby co to moÂżna zdemontowaĂŚ i tyle.

ksenonn 
Wysłany: 2012-06-03, 15:53   
0
UP DOWN

JAROGTS, jak duÂżego masz tego blaszaka? do 25m moÂżna stawiaĂŚ bez pozwolenia, bo powyÂżej juÂż trzeba pozwolenia :sciana:

JAROGTS
Wysłany: 2012-06-03, 16:24   
0
UP DOWN

24m2 , Nie trzeba mieĂŚ pozwolenia ale trzeba zgÂłosiĂŚ . Akurat ten przepis znam bo studiuje prawo:D

PROJEKTER
Wysłany: 2012-06-03, 18:57   
0
UP DOWN

JAROGTS napisał/a:
Postaw i nie pytaj. Ja mam blaszaczka i nic nie zgÂłaszaÂłem. Jakby co to moÂżna zdemontowaĂŚ i tyle.

Po co stawiaĂŚ ... jak i tak trzeba bĂŞdzie rozebraĂŚ. GÂłupi pomysÂł ^^

JAROGTS napisał/a:
24m2 , Nie trzeba mieĂŚ pozwolenia ale trzeba zgÂłosiĂŚ . Akurat ten przepis znam bo studiuje prawo:D

Kolego studencie :x: ... raczej siĂŞ bardziej przykÂładaj do nauki. :tak: 21 / 25 / 35 m2 + 20 m2 dla obiektĂłw kolejowych. Nie ma innych powierzchni zabudowy w Art 29.1 Ustawa Prawo Budowlane z dnia 7 lipca 1994 r ... ostania nowela ( Dziennik Ustaw z 2009 r. Nr. 161 poz. 1279 ) :tak:

Nie wprowadzaj kolegów w b³¹d. Tytu³ jest Budowa W³asnego Warsztatu a nie ... Budowa nielegalnej nory do hobbystycznego malowania ma³ych elementów wa³kiem. :/

Dodam ... Panie Studencie Prawa", Âże nawet jak Ustawa nie wymusza uzyskania pozwolenia na budowĂŞ warsztatu o pow. mniejszej niÂż 35 m2 ... tylko zÂłoÂżenia zgÂłoszenia, to towarzyszÂące jej RozporzÂądzenia i inne przepisy niÂż Prawo Budowlane wymuszÂą na inwestorze wykonanie szeregu innych procedur ... i wtedy siĂŞ okaÂże, siĂŞ Âże nawet przy 23 m2 trzeba wykonaĂŚ wszystkie formalnoÂści jak dla pozwolenia na budowĂŞ.

Poza tym kolego, warsztat ... to budynek us³ugowy przeznaczony do wykonywania w nim dzia³alnoœci gospodarczej ... czyli taki z pracownikami i z dostêpem do wnêtrza dla tzw. osób trzecich ... a to pokrótce oznacza, ¿e 25 m2 to musi mieÌ czêœÌ socjalna.

RozporzÂądzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunkĂłw technicznych, jakim powinny odpowiadaĂŚ budynki i ich usytuowanie. (Dz.U. Nr 239 poz. 1597 z 2010 r.)

http://lakiernik.info.pl/...20LAKIERNIA.pdf

http://lakiernik.info.pl/podstr/ORGANIZACJA.pdf

JAROGTS
Wysłany: 2012-06-03, 19:03   
0
UP DOWN

Fakt zrobiÂłem maÂłe OT .
Ale kto tu mĂłwi Âże blaszak ma byĂŚ warsztatem??TO jest np. u mnie budynek gospodarczy:) u lackdoktora pewnie teÂż by takÂą funkcjĂŞ peÂłniÂł;)
pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2012-06-03, 19:37   
0
UP DOWN

... Jak tak to siĂŞ nie wtrÂącam :D

[ Dodano: 2012-06-03, 20:45 ]
Siekiera napisał/a:
Jak ktoÂś ma wystarczajÂącÂą dziaÂłkĂŞ to z czegoÂś takiego moÂżna robiĂŚ na zgÂłoszenie wiaty do 25mkw. Chyba na kaÂżde 5 arĂłw dziaÂłki przysÂługuje jedna wiata. PoustawiaĂŚ jednÂą koÂło drugiej i wyjdzie taki warsztat prawie modularny :D

... je¿eli ju¿ to modu³owy :tak: ... Modularny-Warsztat to nazwa w³asna programu inwestycyjnego : http://www.modularny-wars...y-warsztat.html ... obiekty warsztatowe nie sk³adaj¹ siê z Modularów tylko z Modu³ów ;)

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-06-03, 21:14   
0
UP DOWN

JAROGTS napisał/a:
TO jest np. u mnie budynek gospodarczy:)

Eeee... jak to ma takie przeznaczenie to moÂżna spokojnie budowaĂŚ z tych pÂłyt bo na grabki i kosiarkĂŞ nie potrzeba wiĂŞcej ^^ ale na warsztat jakby go nie nazwaĂŚ to trochĂŞ przegiĂŞcie bo gÂłupio jak spadajÂący mÂłotek robi dziurĂŞ w Âścianie :rotfl:

Siekiera
Wysłany: 2012-06-04, 05:18   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Siekiera napisaÂł/a:
Jak ktoÂś ma wystarczajÂącÂą dziaÂłkĂŞ to z czegoÂś takiego moÂżna robiĂŚ na zgÂłoszenie wiaty do 25mkw. Chyba na kaÂżde 5 arĂłw dziaÂłki przysÂługuje jedna wiata. PoustawiaĂŚ jednÂą koÂło drugiej i wyjdzie taki warsztat prawie modularny :D

... je¿eli ju¿ to modu³owy :tak: ... Modularny-Warsztat to nazwa w³asna programu inwestycyjnego : http://www.modularny-wars...y-warsztat.html ... obiekty warsztatowe nie sk³adaj¹ siê z Modularów tylko z Modu³ów ;)

PrzecieÂż napisaÂłem tak celowo z zaznaczeniem "prawie" co by praw autorskich nie naruszyĂŚ :D

PROJEKTER napisał/a:
Poza tym kolego, warsztat ... to budynek us³ugowy przeznaczony do wykonywania w nim dzia³alnoœci gospodarczej ... czyli taki z pracownikami i z dostêpem do wnêtrza dla tzw. osób trzecich ... a to pokrótce oznacza, ¿e 25 m2 to musi mieÌ czêœÌ socjalna.

Ja znam taki przypadek (mojego kolegi) gdzie zmieni³ przeznaczenie gara¿u ok. 25 mkw na warsztat us³ugowy - naprawa elektronarzêdzi i wcale tam nie ma pomieszczeù socjalnych, kibelka itp. A ¿e to by³a jego pierwsza dzia³alnoœÌ to dosta³ jeszcze dofinansowanie na zakup ró¿nych urz¹dzeù, dostawczaka i... dobudowanie komina na tym warsztacie. On pracuje tam sam ale i tak siê dziwiê ¿e mu tak ³atwo z tym posz³o, mo¿e to zale¿y od bran¿y i gminy.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-06-04, 14:40   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
... Ja znam taki przypadek (mojego kolegi) gdzie zmieni³ przeznaczenie gara¿u ok. 25 mkw na warsztat us³ugowy - naprawa elektronarzêdzi i wcale tam nie ma pomieszczeù socjalnych, kibelka itp. A ¿e to by³a jego pierwsza dzia³alnoœÌ to dosta³ jeszcze dofinansowanie na zakup ró¿nych urz¹dzeù, dostawczaka i... dobudowanie komina na tym warsztacie. On pracuje tam sam ale i tak siê dziwiê ¿e mu tak ³atwo z tym posz³o, mo¿e to zale¿y od bran¿y i gminy.

Hmmm ... napiszĂŞ tak ... Wszystko z zewnÂątrz, lub z "opowiastek" wyglÂąd inaczej niÂż z bliska i po przejrzeniu dokumentĂłw jakie ktoÂś tam posiada w swoim warsztacie. Nie bĂŞdÂą tu pisaÂł o iloÂści ludzi jaka przy mnie dostaÂła udaru serca, gdy wyciÂągnĂŞli "papiry" i wyszÂło na to Âże nie majÂą tak malinowego legalnego warsztatu jak im siĂŞ wydawaÂło.

Zmiana sposobu u¿ytkowania to procedura dostosowuj±ca stary obiekt do nowych przepisów i wymogów, oraz do jego nowej funkcji. Konieczno¶æ umieszczenia kibla, czy umywalki mo¿e wynikaæ, albo z funkcji obiektu ( np sklep spo¿ywczy, czy sma¿alnia kie³basek ), albo wprost z przepisów rozporz±dzenia WARUNKI TECHNICZNE JAKIM ODPOWIADAÆ POWINNY BUDYNKI I ICH USYTUOWANIE. Warsztat to obiekt us³ugowy.

Jak ktoÂś opisze projekt tak, Âże jego warsztat ma charakter produkcyjny, a klientĂłw obsÂługuje u nich w domu bo w tym warsztacie naprawia odkurzacze i telewizory, ktĂłre zwozi z okolicy... to nie bĂŞdzie to juÂż obiekt usÂługowy z dostĂŞpem osĂłb trzecich.

drabeusz 
Wysłany: 2012-06-08, 12:01   
0
UP DOWN
poczatkujacy

hmm... teraz wyniknela dyskusja na temat formalnosci i praw...:) Tak stawiam z plyt betonowych takich jak na ploty. Moj ojciec mam warsztat juz 6 lat i wlasnie z plyt i jest w porzadku. Nie narzeka. A ze to mechanika samochodowa to mlotki to codziennosc i jakos nie mial przypadku ze musial rzucac mlotkiem po scianach:/ co wy opowiadacie panowie.
Lackdoctor napisał/a:

Siekiera napisaÂł/a:
o jaki beton chodzi

U mnie w okolicy robi siĂŞ z takich konstrukcji garaÂże do 25 m2 z posadzkÂą z kostki betonowej,,, celem nie pÂłacenia podatku za m2 w wysokoÂści pewnie jakies 8 zÂł za m2.
Przy takiej konstrukcji pÂłaci siĂŞ 60 gr za m2 na rok jak za podwĂłrko..

cos w podobie tez o to mi chodzi. Za to ze budynek na fundamentach stoi to niestety sie placi, a przy plytach betonowych tego problemu nie ma.

[ Dodano: 2012-06-08, 13:06 ]
grzechoo2008 napisał/a:
JAROGTS napisał/a:
TO jest np. u mnie budynek gospodarczy:)

Eeee... jak to ma takie przeznaczenie to moÂżna spokojnie budowaĂŚ z tych pÂłyt bo na grabki i kosiarkĂŞ nie potrzeba wiĂŞcej ^^ ale na warsztat jakby go nie nazwaĂŚ to trochĂŞ przegiĂŞcie bo gÂłupio jak spadajÂący mÂłotek robi dziurĂŞ w Âścianie :rotfl:

wiesz co?? moze troche nie doceniasz tych plyt. Az tak slabe nie sa. Fakt ze nie jest to najmocniejszy material na warsztat ael nadaje sie... z mojej okolicy polowa warsztatow jest zrobionych z plyt. I jest to mechanika, wulkanizacja, blacharka i jakos nikt nie placze ze ma dziure albo cos jest nie tak...

PROJEKTER
Wysłany: 2012-06-09, 11:11   
0
UP DOWN

drabeusz napisał/a:
... wiesz co?? moze troche nie doceniasz tych pÂłyt.

Trochê w tym twojej winy bo nie doprecyzowa³eœ z jakich p³yt betonowych chcesz budowaÌ ten warsztat. Jak z tych ogrodzeniowych to jest to jeden najg³upszych pomys³ów jakie pojawi³y siê na tym forum. By³o ich sporo ale budowa z ogrodzenie jest na czele.

JeÂżeli to pÂłyty betonowe budowlane np. takie jak bloki w duÂżych miastach z epoki wielkiego budownictwa wielorodzinnego to ... materiaÂł jak kaÂżdy inny masa wad trochĂŞ zalet. MoÂże to jednak nowa technologia pÂłyt betonowych. Bardzo interesujÂąca i godna podziwu :

http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu

10 - 15 cm betonu C25/30 i 20 cm styropianu od wewnÂątrz pÂłyta GK.

Co do pÂłyty osÂłonowej blacha + rdzeĂą z ( PU lub EPS lub weÂłny ) i blacha to bardzo popularny i szybki system budowy osÂłony, bo jednak sam budynek to konstrukcja stalowa ... lub hala stalowa. W tej technologi stoi wiele obiektĂłw motoryzacyjnych w tym bardzo duÂżo ASO. My teÂż tak to robimy : http://www.modularny-warsztat.pl/

To jednak opÂłaca siĂŞ dopiero od jakiÂś 100 m2 w gĂłrĂŞ. MaÂłe obiektu dwu stanowiskowe wychodzÂą droÂżej niÂż w ceramice budowlanej i nie wyglÂądajÂą tak dobrze w tym systemie, ale powstajÂą bÂłyskawicznie co ma spore znaczenie jak koÂś to robi w kredycie.

Na koniec sprawy formalne i pozwolenia. Nie pisz BUDOWA WÂŁASNEGO WARSZTATU jak chcesz wybudowaĂŚ, ÂśmierdzÂącÂą, gĂłwnianÂą, nielegalnÂą norĂŞ, ktĂłrÂą pierwsza skarga sÂąsiada, albo niezadowolonego klienta zniesie z powierzchni ziemi zostawiajÂąc w tym miejscy skÂład na szpadle i drewno do kominka. DziÂś zainwestowaĂŚ pieniÂądze w budowĂŞ i wyposaÂżenie miejsca pracy w przypadku lakierni czy mechaniki moÂżna tylko wtedy gdy siĂŞ speÂłnia wszystkie wymogi formalne, albo ... majÂąc masĂŞ budyniowÂą zamiast mĂłzgu zbudowaĂŚ komĂłrkĂŞ gospodarczÂą i zrobiĂŚ w niej lakierniĂŞ usÂługowÂą.

Jak czytam to o fundamentach i nieduÂżych duÂżych opÂłatach podatkowych, gdy budynek stoi na sÂłupkach to od razu trafiasz kolego do szuflady z ludÂźmi skazanymi na klĂŞskĂŞ w swoim Âżyciu. Na poczÂątek twojej kariery szefa warsztatu wbij sobie do gÂłowy od teraz na zawsze, aÂż do emerytury takÂą zasadĂŞ : ... Zawsze myÂśl o zwiĂŞkszeniu przychodĂłw, czasami myÂśl o zwiĂŞkszeniu zyskĂłw ... i nie traĂŚ czasu na niwelowanie kosztĂłw. Wiesz dlaczego ? Bo doskonale zarzÂądzana firma, na wysokim poziomie ma procedury gdy zwiĂŞkszasz przychody to automatycznie roÂśnie zysk ... ale czasami trzeba to skontrolowaĂŚ bo rosnÂą takÂże koszty .. tych jednak nie wolno tĂŞpiĂŚ bez sensu. Tzn przechodzÂąc na tandetne rozwiÂązania lub chowajÂąc siĂŞ w szarej strefie podatkowej. W takich przypadkach dojdziesz do jakiegoÂś niskiego poziomu X i koniec. Koniec, bo nie zmienisz juÂż swojego sposobu myÂślenia i podejÂścia jak przez 10 czy 20 lat prowadzenia gĂłwnianej nory przesiÂąkÂłeÂś zapachem smrodu i nie zwracasz uwagi na stan sprzĂŞtu, czy wyglÂąd budynku. Nie zmienisz tego nawet wtedy gdybyÂś wygraÂł milion w lotto. Tacy ludzie zawsze rozesrajÂąkasĂŞ i nic z niej nie majÂą po za szpanerskim samochodem i wiĂŞkszym domem, co po 10 latach i tak generuje kolejne koszty.

Nie wiem kim Ty jesteÂś i skÂąd. Dwa zdania ... czy jeden post czasami wystarcza Âżeby ktoÂś siĂŞ odkryÂł. Dlatego ten wylew krytyki. ÂŻyczĂŞ ci jak najlepiej. Pracuj idÂź do przodu rozwijaj siĂŞ, zostaĂą szefem i wÂłaÂścicielem wÂłasnej firmy z renomÂą :spoko: ... ale zacznij o profesjonalnego podejÂścia do sprawy, a nie od taplania siĂŞ szambie :sciana:

Marcino 
Wysłany: 2012-09-20, 11:36   
0
UP DOWN

Panowie,
Czy gres "trechniczny: z NOMI po 12.99m2 bedzie nadawaÂł sie na poÂłoÂżenie jako posadzka w garaÂżu? Nie bedzie to Âżaden przemysÂłowy warsztat..:)
DaÂłbym go oczywuiÂście na porzÂądny klej do gresu.
POzdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2012-09-20, 22:59   
0
UP DOWN

Gres to gres ... prasowany pyÂł. ... a Âże jest tani to tylko siĂŞ cieszyĂŚ. Techniczny oznacza Âże nie polerowany i nie bajerowany .... czyli tani z przeznaczeniem do pomieszczeĂą technicznych.

Nadaje siê mo¿esz k³aœÌ. Zadbaj tylko o to ¿eby fugi by³y mo¿liwe najmniejsze i ¿eby kafle nie mia³y na rogach pustych przestrzeni.

Marcino 
Wysłany: 2012-09-21, 14:25   
0
UP DOWN

Bede kÂład sam, i teÂż myÂśaÂłem o malutkich fugach 1.5 - 2mm. DO tego chce smarowaĂŚ zarĂłwno pÂłytkĂŞ jak i podÂłoze klejem aby tak jak piszesz uniknÂąc pustych przestrzeni. Bede sie staraÂł robiĂŚ doÂśc rzadki klej i mocno wycisskaĂŚ.:)
POzdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu