Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
drabeusz 
Wys³any: 2012-05-30, 19:50   Budowa wlasnego warsztatu
0
UP DOWN
poczatkujacy

Sk±d: Radomsko
Witam. A wiec planuje postawic swoj warsztat. Bedzie to wygladalo mniej wiecej tak: http://www.fotosik.pl/pok...9357390485.html
W lakierni na scianach jak i na suficie beda plytki ceramiczne podloga betonowa jak narazie nie mam taniej koncepcji na pozadna podloge. Warsztat bedzie stawiany z plyt betonowych i ocieplony 10 cm styropianem. Na scianach w kolo lakierni rurki z pieca centralnego takze bedzie cieplutko:)
Oczekuje ze doradzicie mi czy mysle dobrze i przede wszystkim wentylacja (gdzie i jaka?). Prosze o porady. Prace nad warsztatem juz w toku:)
Chcialem takze podkreslic ze mam zamiar to zrobic w miare tanim kosztem:P

gugun 
Wys³any: 2012-05-30, 20:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
1 uwaga-zrób szersze o 1m i 2 wjazdy.. lakiernia 5 szeroka a obok 4 do przygotowywania lub odwrotnie...pózniej bedziesz ¿alowa³ jak ci prawie 2 auta wejd±.ewentualnie zrób 7 d³ugie

drabeusz 
Wys³any: 2012-05-30, 21:11   
0
UP DOWN
poczatkujacy

tzn tak... jezeli np do przygotowania dachu samochodu bedzie mi potrzebne wiadomo pomieszczenie to bede to robil w lakierni. a pozniej naturalnie przed malowaniem zmywam z plytek pyl i czekam az obeschnie... nastepnei biore sei za malowanie. Tak to widze. Dlatego ze nie dam rady juz zrobic o 1 metr szerzej i dwoch bram wjazdowych tez nie:( dlatego zostaje mi taka opcja. Nie mam wiecej miejsca.

gugun 
Wys³any: 2012-05-30, 21:39   
0
UP DOWN

na sufit daj panele plastikowe bo jak ci spadnie plytka na leb to ci siê odechce p³ytkowania sufitu:) a jak panele to sufit mo¿na podwiesiæ i zrobiæ ma³e plenum nawiewowe.a p³ytki na sciany i sufit jak najbardziej...a wyci±g w pod³odze co raczej nie wchodzi w gre?? a jak nie to jak najni¿ej siê da...

drabeusz 
Wys³any: 2012-05-31, 07:58   
0
UP DOWN
poczatkujacy

w podlodze odpada:/ jak najnizej?? mi sie wydawalo ze lepiej wyzej jakis wyciag zrobic. A co do paneli to faktycznie mozna by tak zrobic. Nie wziolem pod uwage ze moze mi plytka na leb spasc:)
Cytat:
ma³e plenum nawiewowe

co masz na mysli??

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-05-31, 08:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
drabeusz napisa³/a:

Cytat:
ma³e plenum nawiewowe

co masz na mysli??

Taki nadmuch z filtrami :)

Proponowa³bym ci skupiæ nawiew i wyci±g w jednej czê¶ci lakierni i wydzieliæ t± czê¶æ przy pomocy odsuwanych kurtyn foliowych na czym¶ al'a karnisz. Folia lub plandeka ma t± zaletê, ¿e mo¿esz j± spryskaæ p³ynem do kabin co znacznie ogranicza latanie syfków w powietrzu.
Wyci±g koniecznie jak najni¿ej.
Dostaw przed warsztatem jakie¶ ma³e pomieszczenie, chocia¿ 2x3 m ¿eby przyj±æ tam klienta a nie ci±gaæ go od razu po warsztacie bo nie wszyscy toleruj± widok rozgrzebanych i obszpachlowanych aut.
Szczê¶liwi nie¶wiadomi- klient ma znaæ tylko idealn± wersjê naprawy a to jak ty to zrobisz to ju¿ twoja sprawa :D
To tyle sugestii na szybko.
Pozdro!

Nokia 
Wys³any: 2012-05-31, 08:35   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Btw, dlaczego wszyscy gadaja ze wyci±g ma to byc jak najnizej ?

Ja mam jeden u góry drzwi jeden u do³u drzwi, i ten górny jest bardziej zasyfiony niz ten dolny, powiem nawet ze ten dolny nic nie ciagnie. Zawsze mi sie wydawa³o ze lepiej miec wyciag na górze bo odkurz i tak idzie do góry przy robocie wiec odrazu zostanie góra wyciagniety, a nie sci±gany specialnie do do³u. Zaznaczam ze nie mam nawiewu.
Mooooze sie zgodze z tym ze wyciag ma byc do³em, ale gdy ma siê z góry nawiew to tak. Idzie od góry wszystko w do³, ale jak nie masz nawiewu to moim zdaniem góra to lepiej wyciagnie. To tylko moje zdanie, i moja mysl takze nikt niech sie tym nie sugeruje przy tworzeniu swojego warsztatu.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-05-31, 08:46   
0
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
jak nie masz nawiewu to moim zdaniem góra to lepiej wyciagnie

Lepiej wyci±gnie... ciep³e powietrze z warsztatu. To normalne, ¿e gór± lepiej ci±gnie powietrze bo to wynika z naturalnej cyrkulacji powietrza. Jakby¶ zrobi³ sobie dziurê w dachu i wsadzi³ w ni± rurê min 50 cm. ¶rednicy i wyci±gn±³ j± ponad dach to te¿ by dzia³a³o jako wyci±g ale pomy¶l jaka temperatura panuje wtedy przy pod³odze i co poza rozpylonym lakierem lata jeszcze w powietrzu.

Nokia 
Wys³any: 2012-05-31, 08:50   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
ciep³e powietrze z warsztatu

No racja.

gugun 
Wys³any: 2012-05-31, 09:36   
0
UP DOWN

poprostu wentylator jak masz u góry to ci unosi nie tylko odkurz ale i syf z pod³ogi i innych..jak masz nokia 2 to zostaw ten dolny do wyciagu a gorny przenie¶ na drug± strone i pod³±cz go zeby sie w druga str. kreci³ i sobie znacznie warunki poprawisz g³upim sposobem:)

Nokia 
Wys³any: 2012-05-31, 10:42   
0
UP DOWN

W±tpie ze sie poprawi, bo bedzie robil jeszcze wieksze zamieszanie w ¶rodku i tego sie w³asnie obawiam. A tak tylko wyciaga.
Ale skoro to tak wyglada to górnego nie bede w³acza³ wgl.

JAROGTS
Wys³any: 2012-05-31, 13:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Bia³ystok
Panowie a gdzie kupiæ kratownicê pomostow±?? Tak± co by na kana³ po³o¿yæ;) i czy jest bardzo droga?

Nokia 
Wys³any: 2012-05-31, 14:26   
0
UP DOWN

Na allegro tego pe³no, w cenach od 70 z³

baqo 
Wys³any: 2012-05-31, 15:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
drabeusz napisa³/a:
A wiec planuje postawic swoj warsztat. Bedzie to wygladalo mniej wiecej tak: http://www.fotosik.pl/pok...9357390485.html
Cienko to wygl±da :sciana: Zaczynasz od du py strony , czy to na pewno ma byc warsztat ???

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-05-31, 22:29   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
Cienko to wygl±da

Nooo... a najbardziej cienko to ¶ciany. Jak ty kolego masz zamiar do takich ¶cian umocowaæ jakie¶ instalacje?... na klej do szyb, silikon czy super glue?
Do³ó¿ mo¿e parê z³otych na ¶ciany i zrób je chocia¿ z pustaka ¿u¿lowego czy jak to tam kto nazywa, przynajmniej bêdziesz mia³ ¶cianê do której mo¿na co¶ przymocowaæ.
Nie dziel pomieszczenia ¶cian± murowan±, postaw raczej na odsuwane kurtyny bo nigdy nie wiadomo co ci przyjdzie robiæ.
P³ytki wcale nie s± takim dobrym rozwi±zaniem w lakierni. Czy zamierzasz je zmywaæ co kilka lakierowañ rozcieñczalnikami bo je¶li nie to po roku takie ¶ciany w lakierni zaczynaj± straszyæ. Zwyk³e farby typu ¶nie¿ka s± wystarczaj±ce.
I takich dobrych rad mo¿na by mno¿yæ i mno¿yæ ale ja mimo wszystko rozumiem jednak twój problem tzn KASA ale to jest budowa i tu lepiej jest do³o¿yæ trochê i zrobiæ dobrze ni¿ ¿a³owaæ przez kilka kolejnych lat w³asnego sk±pstwa.
Mimo wszystko zrobisz jak zechcesz ale kwestiê ¶cian przemy¶l jeszcze bo w ogólnym rozrachunku to i tak wyjdzie malutka kwota.
Powodzenia! :spoko:

drabeusz 
Wys³any: 2012-06-01, 17:02   
0
UP DOWN
poczatkujacy

Duzo racji w tym co piszecie. A wiec napewno wentylator bedzie na dole, co do nawiewu to sie jeszcze zastanowie, plytek faktycznie nie ma sensu klasc tylko pomaluje jakas olejna farba, co do scian to nie da rady. Napewno beda plyty betonowe. Zreszta juz je mam kupione. Kurtyna dzielaca pomieszczenia to tez dobry pomysl napewno skorzystam.

gugun 
Wys³any: 2012-06-01, 17:36   
0
UP DOWN

kurtuna na tyle dobry pomys³ ze3 zawsze zmieszcza ci sie 2 auta.nie codziennie sie lakieruje a na zime dobra opcja miec 2 pomieszczenia

hematol 
Wys³any: 2012-06-01, 19:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
JAROGTS napisa³/a:
Panowie a gdzie kupiæ kratownicê pomostow±?? Tak± co by na kana³ po³o¿yæ;) i czy jest bardzo droga?

panowie,czy sz³o by wykorzystaæ kana³ w warsztacie jak± wyci±g dolny?Oczywi¶cie kana³ pokryty by³by kratownic±? :D

Siekiera
Wys³any: 2012-06-03, 11:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
grzechoo2008 napisa³/a:
Nooo... a najbardziej cienko to ¶ciany. Jak ty kolego masz zamiar do takich ¶cian umocowaæ jakie¶ instalacje?... na klej do szyb, silikon czy super glue?

Ja mam w gara¿u takie urz±dzenie które nazywa siê wiertarka. Ty nie masz?

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-06-03, 11:26   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:

A doczyta³e¶ z czego te ¶ciany maj± byæ???
W takiej ¶cianie to i widelcem dziurê zrobisz ^^ ale jej grubo¶æ :/

Siekiera
Wys³any: 2012-06-03, 12:05   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
Siekiera napisa³/a:

A doczyta³e¶ z czego te ¶ciany maj± byæ???
W takiej ¶cianie to i widelcem dziurê zrobisz ^^ ale jej grubo¶æ :/

Aaa to ju¿ wiem, ty sobie pomy¶la³e¶ o betonie komórkowym czyli siporexie a ja sobie wyobrazi³em wielkie p³yty betonowe takie z jakich stawiano bloki za PRL-u :D

Kolego @drabeusz napisz o jaki beton chodzi bo jeszcze siê zaraz pok³ócimy :cool:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-03, 12:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Siekiera napisa³/a:
o jaki beton chodzi

Zapewne chodzi o p³yty betonowe jak na p³oty.
U mnie w okolicy robi siê z takich konstrukcji gara¿e do 25 m2 z posadzk± z kostki betonowej,,, celem nie p³acenia podatku za m2 w wysoko¶ci pewnie jakies 8 z³ za m2.
Przy takiej konstrukcji p³aci siê 60 gr za m2 na rok :shock: jak za podwórko..

A takie pomieszczenie dla amatora to taka kabina lakiernicza, jesli chodzi o wymiary.
Mo¿na sobie w takim pomieszczeniu fajnie pracê zorganizowaæ.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-06-03, 12:51   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:

Prawdopodobnie w³a¶nie o takie p³yty chodzi, nie wiem jak w innych rejonach Polski ale u mnie to te p³yty maj± (poza ramk±) w wiêkszej czê¶ci swej powierzchni ok 3 cm grubo¶ci wiêc jak do takiego papierku przymocowaæ cokolwiek, jak w to wwierciæ siê z ko³kiem :?:
No ale zawsze to jakie¶ ¶ciany, jakby nie by³o lepsze ni¿ namiot lub go³y blaszak.

Siekiera
Wys³any: 2012-06-03, 13:34   
0
UP DOWN

No to mnie wyobra¼nia ponios³a :D

Jak to¶ ma wystarczaj±c± dzia³kê to z czego¶ takiego mo¿na robiæ na zg³oszenie wiaty do 25mkw. Chyba na ka¿de 5 arów dzia³ki przys³uguje jedna wiata. Poustawiaæ jedn± ko³o drugiej i wyjdzie taki warsztat prawie modularny :D

I proszê niech siê nikt nie obra¿a bo "prawie" robi wielk± ró¿nicê :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-03, 14:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Siekiera napisa³/a:
Chyba na ka¿de 5 arów dzia³ki przys³uguje jedna wiata.

Muszê popytaæ co w wypadku jak mam dzia³kê 8 arów... 1 wiata i 3/5 wiaty???
W sumie te¿ by takie 3/5 siê przyda³o. :D

JAROGTS
Wys³any: 2012-06-03, 15:25   
0
UP DOWN

Postaw i nie pytaj. Ja mam blaszaczka i nic nie zg³asza³em. Jakby co to mo¿na zdemontowaæ i tyle.

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-03, 15:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
JAROGTS, jak du¿ego masz tego blaszaka? do 25m mo¿na stawiaæ bez pozwolenia, bo powy¿ej ju¿ trzeba pozwolenia :sciana:

JAROGTS
Wys³any: 2012-06-03, 16:24   
0
UP DOWN

24m2 , Nie trzeba mieæ pozwolenia ale trzeba zg³osiæ . Akurat ten przepis znam bo studiuje prawo:D

PROJEKTER
Wys³any: 2012-06-03, 18:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
JAROGTS napisa³/a:
Postaw i nie pytaj. Ja mam blaszaczka i nic nie zg³asza³em. Jakby co to mo¿na zdemontowaæ i tyle.

Po co stawiaæ ... jak i tak trzeba bêdzie rozebraæ. G³upi pomys³ ^^

JAROGTS napisa³/a:
24m2 , Nie trzeba mieæ pozwolenia ale trzeba zg³osiæ . Akurat ten przepis znam bo studiuje prawo:D

Kolego studencie :x: ... raczej siê bardziej przyk³adaj do nauki. :tak: 21 / 25 / 35 m2 + 20 m2 dla obiektów kolejowych. Nie ma innych powierzchni zabudowy w Art 29.1 Ustawa Prawo Budowlane z dnia 7 lipca 1994 r ... ostania nowela ( Dziennik Ustaw z 2009 r. Nr. 161 poz. 1279 ) :tak:

Nie wprowadzaj kolegów w b³±d. Tytu³ jest Budowa W³asnego Warsztatu a nie ... Budowa nielegalnej nory do hobbystycznego malowania ma³ych elementów wa³kiem. :/

Dodam ... Panie Studencie Prawa", ¿e nawet jak Ustawa nie wymusza uzyskania pozwolenia na budowê warsztatu o pow. mniejszej ni¿ 35 m2 ... tylko z³o¿enia zg³oszenia, to towarzysz±ce jej Rozporz±dzenia i inne przepisy ni¿ Prawo Budowlane wymusz± na inwestorze wykonanie szeregu innych procedur ... i wtedy siê oka¿e, siê ¿e nawet przy 23 m2 trzeba wykonaæ wszystkie formalno¶ci jak dla pozwolenia na budowê.

Poza tym kolego, warsztat ... to budynek us³ugowy przeznaczony do wykonywania w nim dzia³alno¶ci gospodarczej ... czyli taki z pracownikami i z dostêpem do wnêtrza dla tzw. osób trzecich ... a to pokrótce oznacza, ¿e 25 m2 to musi mieæ czê¶æ socjalna.

Rozporz±dzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaæ budynki i ich usytuowanie. (Dz.U. Nr 239 poz. 1597 z 2010 r.)

http://lakiernik.info.pl/...20LAKIERNIA.pdf

http://lakiernik.info.pl/podstr/ORGANIZACJA.pdf

JAROGTS
Wys³any: 2012-06-03, 19:03   
0
UP DOWN

Fakt zrobi³em ma³e OT .
Ale kto tu mówi ¿e blaszak ma byæ warsztatem??TO jest np. u mnie budynek gospodarczy:) u lackdoktora pewnie te¿ by tak± funkcjê pe³ni³;)
pozdrawiam

PROJEKTER
Wys³any: 2012-06-03, 19:37   
0
UP DOWN

... Jak tak to siê nie wtr±cam :D

[ Dodano: 2012-06-03, 20:45 ]
Siekiera napisa³/a:
Jak kto¶ ma wystarczaj±c± dzia³kê to z czego¶ takiego mo¿na robiæ na zg³oszenie wiaty do 25mkw. Chyba na ka¿de 5 arów dzia³ki przys³uguje jedna wiata. Poustawiaæ jedn± ko³o drugiej i wyjdzie taki warsztat prawie modularny :D

... je¿eli ju¿ to modu³owy :tak: ... Modularny-Warsztat to nazwa w³asna programu inwestycyjnego : http://www.modularny-wars...y-warsztat.html ... obiekty warsztatowe nie sk³adaj± siê z Modularów tylko z Modu³ów ;)

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-06-03, 21:14   
0
UP DOWN

JAROGTS napisa³/a:
TO jest np. u mnie budynek gospodarczy:)

Eeee... jak to ma takie przeznaczenie to mo¿na spokojnie budowaæ z tych p³yt bo na grabki i kosiarkê nie potrzeba wiêcej ^^ ale na warsztat jakby go nie nazwaæ to trochê przegiêcie bo g³upio jak spadaj±cy m³otek robi dziurê w ¶cianie :rotfl:

Siekiera
Wys³any: 2012-06-04, 05:18   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Siekiera napisa³/a:
Jak kto¶ ma wystarczaj±c± dzia³kê to z czego¶ takiego mo¿na robiæ na zg³oszenie wiaty do 25mkw. Chyba na ka¿de 5 arów dzia³ki przys³uguje jedna wiata. Poustawiaæ jedn± ko³o drugiej i wyjdzie taki warsztat prawie modularny :D

... je¿eli ju¿ to modu³owy :tak: ... Modularny-Warsztat to nazwa w³asna programu inwestycyjnego : http://www.modularny-wars...y-warsztat.html ... obiekty warsztatowe nie sk³adaj± siê z Modularów tylko z Modu³ów ;)

Przecie¿ napisa³em tak celowo z zaznaczeniem "prawie" co by praw autorskich nie naruszyæ :D

PROJEKTER napisa³/a:
Poza tym kolego, warsztat ... to budynek us³ugowy przeznaczony do wykonywania w nim dzia³alno¶ci gospodarczej ... czyli taki z pracownikami i z dostêpem do wnêtrza dla tzw. osób trzecich ... a to pokrótce oznacza, ¿e 25 m2 to musi mieæ czê¶æ socjalna.

Ja znam taki przypadek (mojego kolegi) gdzie zmieni³ przeznaczenie gara¿u ok. 25 mkw na warsztat us³ugowy - naprawa elektronarzêdzi i wcale tam nie ma pomieszczeñ socjalnych, kibelka itp. A ¿e to by³a jego pierwsza dzia³alno¶æ to dosta³ jeszcze dofinansowanie na zakup ró¿nych urz±dzeñ, dostawczaka i... dobudowanie komina na tym warsztacie. On pracuje tam sam ale i tak siê dziwiê ¿e mu tak ³atwo z tym posz³o, mo¿e to zale¿y od bran¿y i gminy.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-06-04, 14:40   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
... Ja znam taki przypadek (mojego kolegi) gdzie zmieni³ przeznaczenie gara¿u ok. 25 mkw na warsztat us³ugowy - naprawa elektronarzêdzi i wcale tam nie ma pomieszczeñ socjalnych, kibelka itp. A ¿e to by³a jego pierwsza dzia³alno¶æ to dosta³ jeszcze dofinansowanie na zakup ró¿nych urz±dzeñ, dostawczaka i... dobudowanie komina na tym warsztacie. On pracuje tam sam ale i tak siê dziwiê ¿e mu tak ³atwo z tym posz³o, mo¿e to zale¿y od bran¿y i gminy.

Hmmm ... napiszê tak ... Wszystko z zewn±trz, lub z "opowiastek" wygl±d inaczej ni¿ z bliska i po przejrzeniu dokumentów jakie kto¶ tam posiada w swoim warsztacie. Nie bêd± tu pisa³ o ilo¶ci ludzi jaka przy mnie dosta³a udaru serca, gdy wyci±gnêli "papiry" i wysz³o na to ¿e nie maj± tak malinowego legalnego warsztatu jak im siê wydawa³o.

Zmiana sposobu u¿ytkowania to procedura dostosowuj±ca stary obiekt do nowych przepisów i wymogów, oraz do jego nowej funkcji. Konieczno¶æ umieszczenia kibla, czy umywalki mo¿e wynikaæ, albo z funkcji obiektu ( np sklep spo¿ywczy, czy sma¿alnia kie³basek ), albo wprost z przepisów rozporz±dzenia WARUNKI TECHNICZNE JAKIM ODPOWIADAÆ POWINNY BUDYNKI I ICH USYTUOWANIE. Warsztat to obiekt us³ugowy.

Jak kto¶ opisze projekt tak, ¿e jego warsztat ma charakter produkcyjny, a klientów obs³uguje u nich w domu bo w tym warsztacie naprawia odkurzacze i telewizory, które zwozi z okolicy... to nie bêdzie to ju¿ obiekt us³ugowy z dostêpem osób trzecich.

drabeusz 
Wys³any: 2012-06-08, 12:01   
0
UP DOWN
poczatkujacy

hmm... teraz wyniknela dyskusja na temat formalnosci i praw...:) Tak stawiam z plyt betonowych takich jak na ploty. Moj ojciec mam warsztat juz 6 lat i wlasnie z plyt i jest w porzadku. Nie narzeka. A ze to mechanika samochodowa to mlotki to codziennosc i jakos nie mial przypadku ze musial rzucac mlotkiem po scianach:/ co wy opowiadacie panowie.
Lackdoctor napisa³/a:

Siekiera napisa³/a:
o jaki beton chodzi

U mnie w okolicy robi siê z takich konstrukcji gara¿e do 25 m2 z posadzk± z kostki betonowej,,, celem nie p³acenia podatku za m2 w wysoko¶ci pewnie jakies 8 z³ za m2.
Przy takiej konstrukcji p³aci siê 60 gr za m2 na rok jak za podwórko..

cos w podobie tez o to mi chodzi. Za to ze budynek na fundamentach stoi to niestety sie placi, a przy plytach betonowych tego problemu nie ma.

[ Dodano: 2012-06-08, 13:06 ]
grzechoo2008 napisa³/a:
JAROGTS napisa³/a:
TO jest np. u mnie budynek gospodarczy:)

Eeee... jak to ma takie przeznaczenie to mo¿na spokojnie budowaæ z tych p³yt bo na grabki i kosiarkê nie potrzeba wiêcej ^^ ale na warsztat jakby go nie nazwaæ to trochê przegiêcie bo g³upio jak spadaj±cy m³otek robi dziurê w ¶cianie :rotfl:

wiesz co?? moze troche nie doceniasz tych plyt. Az tak slabe nie sa. Fakt ze nie jest to najmocniejszy material na warsztat ael nadaje sie... z mojej okolicy polowa warsztatow jest zrobionych z plyt. I jest to mechanika, wulkanizacja, blacharka i jakos nikt nie placze ze ma dziure albo cos jest nie tak...

PROJEKTER
Wys³any: 2012-06-09, 11:11   
0
UP DOWN

drabeusz napisa³/a:
... wiesz co?? moze troche nie doceniasz tych p³yt.

Trochê w tym twojej winy bo nie doprecyzowa³e¶ z jakich p³yt betonowych chcesz budowaæ ten warsztat. Jak z tych ogrodzeniowych to jest to jeden najg³upszych pomys³ów jakie pojawi³y siê na tym forum. By³o ich sporo ale budowa z ogrodzenie jest na czele.

Je¿eli to p³yty betonowe budowlane np. takie jak bloki w du¿ych miastach z epoki wielkiego budownictwa wielorodzinnego to ... materia³ jak ka¿dy inny masa wad trochê zalet. Mo¿e to jednak nowa technologia p³yt betonowych. Bardzo interesuj±ca i godna podziwu :

http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu

10 - 15 cm betonu C25/30 i 20 cm styropianu od wewn±trz p³yta GK.

Co do p³yty os³onowej blacha + rdzeñ z ( PU lub EPS lub we³ny ) i blacha to bardzo popularny i szybki system budowy os³ony, bo jednak sam budynek to konstrukcja stalowa ... lub hala stalowa. W tej technologi stoi wiele obiektów motoryzacyjnych w tym bardzo du¿o ASO. My te¿ tak to robimy : http://www.modularny-warsztat.pl/

To jednak op³aca siê dopiero od jaki¶ 100 m2 w górê. Ma³e obiektu dwu stanowiskowe wychodz± dro¿ej ni¿ w ceramice budowlanej i nie wygl±daj± tak dobrze w tym systemie, ale powstaj± b³yskawicznie co ma spore znaczenie jak ko¶ to robi w kredycie.

Na koniec sprawy formalne i pozwolenia. Nie pisz BUDOWA W£ASNEGO WARSZTATU jak chcesz wybudowaæ, ¶mierdz±c±, gównian±, nielegaln± norê, któr± pierwsza skarga s±siada, albo niezadowolonego klienta zniesie z powierzchni ziemi zostawiaj±c w tym miejscy sk³ad na szpadle i drewno do kominka. Dzi¶ zainwestowaæ pieni±dze w budowê i wyposa¿enie miejsca pracy w przypadku lakierni czy mechaniki mo¿na tylko wtedy gdy siê spe³nia wszystkie wymogi formalne, albo ... maj±c masê budyniow± zamiast mózgu zbudowaæ komórkê gospodarcz± i zrobiæ w niej lakierniê us³ugow±.

Jak czytam to o fundamentach i niedu¿ych du¿ych op³atach podatkowych, gdy budynek stoi na s³upkach to od razu trafiasz kolego do szuflady z lud¼mi skazanymi na klêskê w swoim ¿yciu. Na pocz±tek twojej kariery szefa warsztatu wbij sobie do g³owy od teraz na zawsze, a¿ do emerytury tak± zasadê : ... Zawsze my¶l o zwiêkszeniu przychodów, czasami my¶l o zwiêkszeniu zysków ... i nie traæ czasu na niwelowanie kosztów. Wiesz dlaczego ? Bo doskonale zarz±dzana firma, na wysokim poziomie ma procedury gdy zwiêkszasz przychody to automatycznie ro¶nie zysk ... ale czasami trzeba to skontrolowaæ bo rosn± tak¿e koszty .. tych jednak nie wolno têpiæ bez sensu. Tzn przechodz±c na tandetne rozwi±zania lub chowaj±c siê w szarej strefie podatkowej. W takich przypadkach dojdziesz do jakiego¶ niskiego poziomu X i koniec. Koniec, bo nie zmienisz ju¿ swojego sposobu my¶lenia i podej¶cia jak przez 10 czy 20 lat prowadzenia gównianej nory przesi±k³e¶ zapachem smrodu i nie zwracasz uwagi na stan sprzêtu, czy wygl±d budynku. Nie zmienisz tego nawet wtedy gdyby¶ wygra³ milion w lotto. Tacy ludzie zawsze rozesraj±kasê i nic z niej nie maj± po za szpanerskim samochodem i wiêkszym domem, co po 10 latach i tak generuje kolejne koszty.

Nie wiem kim Ty jeste¶ i sk±d. Dwa zdania ... czy jeden post czasami wystarcza ¿eby kto¶ siê odkry³. Dlatego ten wylew krytyki. ¯yczê ci jak najlepiej. Pracuj id¼ do przodu rozwijaj siê, zostañ szefem i w³a¶cicielem w³asnej firmy z renom± :spoko: ... ale zacznij o profesjonalnego podej¶cia do sprawy, a nie od taplania siê szambie :sciana:

Marcino 
Wys³any: 2012-09-20, 11:36   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
Panowie,
Czy gres "trechniczny: z NOMI po 12.99m2 bedzie nadawa³ sie na po³o¿enie jako posadzka w gara¿u? Nie bedzie to ¿aden przemys³owy warsztat..:)
Da³bym go oczywui¶cie na porz±dny klej do gresu.
POzdrawiam

PROJEKTER
Wys³any: 2012-09-20, 22:59   
0
UP DOWN

Gres to gres ... prasowany py³. ... a ¿e jest tani to tylko siê cieszyæ. Techniczny oznacza ¿e nie polerowany i nie bajerowany .... czyli tani z przeznaczeniem do pomieszczeñ technicznych.

Nadaje siê mo¿esz k³a¶æ. Zadbaj tylko o to ¿eby fugi by³y mo¿liwe najmniejsze i ¿eby kafle nie mia³y na rogach pustych przestrzeni.

Marcino 
Wys³any: 2012-09-21, 14:25   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
Bede k³ad sam, i te¿ my¶a³em o malutkich fugach 1.5 - 2mm. DO tego chce smarowaæ zarówno p³ytkê jak i pod³oze klejem aby tak jak piszesz unikn±c pustych przestrzeni. Bede sie stara³ robiæ do¶c rzadki klej i mocno wycisskaæ.:)
POzdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: