Autor |
Wiadomo¶æ |
|
maciej0227
|
Wys³any: 2012-06-15, 11:47 Reperaturka / cieniowanie tylnego b³otnika ??
|
0
|
|
|
|
Witam. Kupi³em Hondê Civic, trochê zaniedban± pod wzglêdem lakieru.
Malowa³em ju¿ nie jeden element w ca³o¶ci na lakierach Profix i wychodzi³o ok.
Nigdy nie cieniowa³em. W tej Hondzie lada dzieñ bêdzie wstawiona reperaturka b³otnika.
gdzie zrobiæ odciêcie ? Chcia³em u¿yæ rozpuszczalnika do cieniowania, jechaæ wed³ug tej linii co narysowa³em, oczywi¶cie bez odciêcia i potem cieniowanie tak jak tutaj :
http://www.youtube.com/watch?v=fkgaRYN_9NQ
Da radê, bêdzie dobrze czy trzeba to zrobiæ inaczej ¿eby nie by³o widaæ przej¶cia. Dodam, ¿e tylny zderzak równie¿ bêdzie malowany (w ca³o¶ci). Na drzwi wchodziæ nie muszê, poniewa¿ facet co dorabia lakiery, nigdy nie pomyli³ siê z odcieniem i ka¿d± bazê dorabia przez 2 - 3 dni.
(zdjêcie w za³±czniku)
SDC10072.jpg Honda z zaznaczonym miejscem |
|
Plik ¶ci±gniêto 371 raz(y) 1.86 MB |
|
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2012-06-15, 21:04
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
JA jak cieniuje to u¿ywam przezroczystej ¿ywicy.
Zamaluje to co wspawam reaktywnym potem akrylowy nastêpnie metalik aby zakryæ podk³ad.
Nastêpnie do ¿ywicy daje 30% metaliku a potem do 10% schodzê
a na koniec bezbarwny i ³adnie wygl±da nie widaæ chmurek.
ps. Zawsze mam problem z akrylem.
Dorobie sobie kolor w bazie wycieniuje (³adnie wygl±da nie widaæ odcienia)
ale problem polega na tym ¿e jak poleruje robi siê takie przej¶cie z bezbarwnego na akryl
I to nie wiem jak zlikwidowaæ
Lepiej mi siê metalikiem maluje jak akrylem
Albo jak maluje czerwonym akrylem na czerwone auto to po wypolerowaniu odciêcia robi siê ciemny kolor. (na swoim aucie siê uczy³em ;p a tak to zawsze maluje elementami lub do rantu) |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-15, 21:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 289
|
Kurdê, mnie czeka to samo tyle, ¿e na ma¼dzie i te¿ srebrny kolor Ja bêdê to robi³ rozpuszczalnikiem do cieniowania, tylko nie mam w tym ¿adnej wprawy |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2012-06-16, 09:41
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
nie chce was martwiæ ale srebrny to najciê¿szy kolor do malowania. |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-16, 18:12
|
0
|
|
|
|
Ja to wiem, ale samochodu nie sprzedam tylko dlatego ¿e jest srebrny |
|
|
|
|
maciej0227
|
Wys³any: 2012-06-16, 19:11
|
0
|
|
|
|
No dok³adnie, kurde ju¿ trochê mnie uczy³ lakiernik malowania srebrnym, trochê z neta siê pouczê na jaki¶ blachach i spróbujê Najgorsze jest to ¿e muszê jako¶ zakonserwowaæ tym ¶rodkiem na rdze ten ca³y b³otnik od ¶rodka od zewn±trz i od nadkola, wspawaæ jak±¶ wk³adkê i zrobiæ szpachl± z ¿ywic± albo czym¶ co mi doradz±, ¿eby rok wytrzyma³o :( rze¼bienia od cholery, ale niestety jest parê innych rzeczy do zrobienia i reperaturka poczeka do przysz³ego roku.
Wiem, ¿e to jest najgorsza rzecz z mo¿liwych, mo¿e popêkaæ, odpa¶æ, ale nie mam teraz innego pomys³u, a tak tego nie zostawiê.
W ogóle dosta³em od znajomego ¶rodek do czyszczenia rdzy, bierze siê na szmatkê pociera o zardzewia³y element i ca³a rdza schodzi do go³ego metalu ¶rodek jest bardzo drogi oni wykorzystuj± to do ¶cierania rdzy z niby stalowo kwasowych schodów na basenie które s± atakowane przez rud± :P |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-16, 21:51
|
0
|
|
|
|
Ciekawe jak to siê nazywa, w sumie to i ja muszê pomy¶leæ o czym¶ co powstrzyma rdzê.
Ja wolê wspaawywaæ reperatórki, szpachlowac, docieraæ anie¿eli robiæ zaprawki srebrem No nic trzeba siê bêdzie z tym zmierzyæ, niby rudej nie widaæ jeszcze. |
|
|
|
|
maciej0227
|
Wys³any: 2012-06-17, 05:21
|
0
|
|
|
|
Nie wiem jak siê nazywa ten ¶rodek co zmywa rdzê ale siê dowiem. ¦rodek który konserwuje rdzê (powiedzmy ¿e zamienia j± w zdrow± blachê) to ten http://allegro.pl/brunox-...2362383457.html
naprawdê dzia³a robi³em w oplu corsie z 2 lata temu nie ma ¶ladu po rdzy |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-17, 10:52
|
0
|
|
|
|
Brunoxa widzia³em, ale oczywi¶cie u mnie w mieszalniach go nie maj±
W sumie je¶li bêdê mia³ robiæ swój samochód to wstawkê zrobiê, nie lubiê robiæ dziadostwa szczególnie dla siebie. Jedno co mnie martwi to lakierowanie srebrem |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2012-06-17, 19:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
noxes napisa³/a: | Jedno co mnie martwi to lakierowanie srebrem |
We¼ i pomaluj wreszcie co¶ tym srebrem i zobaczysz, ¿e to nie jest magia tylko normalne lakierowanie, nie trzeba do tego modlitw czy innych cudów.
PS. Nie wszystkie rodzaje sreber s± k³opotliwe |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-17, 22:39
|
0
|
|
|
|
Oj ca³y element to oczywi¶cie, ¿e nie problem. problemem jest zrobienie nie widocznej zaprawki. |
|
|
|
|
maciej0227
|
Wys³any: 2012-06-17, 22:44
|
0
|
|
|
|
jednak dam do spawania, bêdzie szybciej i na wieki ...szpachla na rok, mo¿e wiêcej popsuæ ni¿ naprawiæ szczególnie tak gruba warstwa. Mi siê wydaje, ¿e czarnym metalikiem maluje siê najpro¶ciej, aczkolwiek widaæ ka¿d± nie doskona³o¶æ blachy. |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-17, 22:46
|
0
|
|
|
|
no ¿eczywi¶cie czarnym ³atwo siê lakieruje, ogolnie kolorowymi siê dobrze lakieruje. |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-17, 22:48
|
0
|
|
|
|
no ¿eczywi¶cie czarnym ³atwo siê lakieruje, ogolnie kolorowymi siê dobrze lakieruje. |
|
|
|
|
maciej0227
|
Wys³any: 2012-06-19, 16:40
|
0
|
|
|