Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
maciej0227
Wys³any: 2012-06-15, 11:47   Reperaturka / cieniowanie tylnego b³otnika ??
0
UP DOWN

Witam. Kupi³em Hondê Civic, trochê zaniedban± pod wzglêdem lakieru.
Malowa³em ju¿ nie jeden element w ca³o¶ci na lakierach Profix i wychodzi³o ok.
Nigdy nie cieniowa³em. W tej Hondzie lada dzieñ bêdzie wstawiona reperaturka b³otnika.
gdzie zrobiæ odciêcie ? Chcia³em u¿yæ rozpuszczalnika do cieniowania, jechaæ wed³ug tej linii co narysowa³em, oczywi¶cie bez odciêcia i potem cieniowanie tak jak tutaj :
http://www.youtube.com/watch?v=fkgaRYN_9NQ
Da radê, bêdzie dobrze czy trzeba to zrobiæ inaczej ¿eby nie by³o widaæ przej¶cia. Dodam, ¿e tylny zderzak równie¿ bêdzie malowany (w ca³o¶ci). Na drzwi wchodziæ nie muszê, poniewa¿ facet co dorabia lakiery, nigdy nie pomyli³ siê z odcieniem i ka¿d± bazê dorabia przez 2 - 3 dni.
(zdjêcie w za³±czniku)

SDC10072.jpg
Honda z zaznaczonym miejscem
Plik ¶ci±gniêto 371 raz(y) 1.86 MB

lordik 
Wys³any: 2012-06-15, 21:04   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
JA jak cieniuje to u¿ywam przezroczystej ¿ywicy.
Zamaluje to co wspawam reaktywnym potem akrylowy nastêpnie metalik aby zakryæ podk³ad.
Nastêpnie do ¿ywicy daje 30% metaliku a potem do 10% schodzê
a na koniec bezbarwny i ³adnie wygl±da nie widaæ chmurek.

ps. Zawsze mam problem z akrylem.
Dorobie sobie kolor w bazie wycieniuje (³adnie wygl±da nie widaæ odcienia)
ale problem polega na tym ¿e jak poleruje robi siê takie przej¶cie z bezbarwnego na akryl
I to nie wiem jak zlikwidowaæ :sciana: :sciana:
Lepiej mi siê metalikiem maluje jak akrylem
Albo jak maluje czerwonym akrylem na czerwone auto to po wypolerowaniu odciêcia robi siê ciemny kolor. (na swoim aucie siê uczy³em ;p a tak to zawsze maluje elementami lub do rantu)

noxes
Wys³any: 2012-06-15, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Kurdê, mnie czeka to samo tyle, ¿e na ma¼dzie i te¿ srebrny kolor :blee: Ja bêdê to robi³ rozpuszczalnikiem do cieniowania, tylko nie mam w tym ¿adnej wprawy :help:

lordik 
Wys³any: 2012-06-16, 09:41   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
nie chce was martwiæ ale srebrny to najciê¿szy kolor do malowania.

noxes
Wys³any: 2012-06-16, 18:12   
0
UP DOWN

Ja to wiem, ale samochodu nie sprzedam tylko dlatego ¿e jest srebrny ;P

maciej0227
Wys³any: 2012-06-16, 19:11   
0
UP DOWN

No dok³adnie, kurde ju¿ trochê mnie uczy³ lakiernik malowania srebrnym, trochê z neta siê pouczê na jaki¶ blachach i spróbujê :) Najgorsze jest to ¿e muszê jako¶ zakonserwowaæ tym ¶rodkiem na rdze ten ca³y b³otnik od ¶rodka od zewn±trz i od nadkola, wspawaæ jak±¶ wk³adkê i zrobiæ szpachl± z ¿ywic± albo czym¶ co mi doradz±, ¿eby rok wytrzyma³o :( rze¼bienia od cholery, ale niestety jest parê innych rzeczy do zrobienia i reperaturka poczeka do przysz³ego roku.

Wiem, ¿e to jest najgorsza rzecz z mo¿liwych, mo¿e popêkaæ, odpa¶æ, ale nie mam teraz innego pomys³u, a tak tego nie zostawiê.

W ogóle dosta³em od znajomego ¶rodek do czyszczenia rdzy, bierze siê na szmatkê pociera o zardzewia³y element i ca³a rdza schodzi do go³ego metalu :D ¶rodek jest bardzo drogi oni wykorzystuj± to do ¶cierania rdzy z niby stalowo kwasowych schodów na basenie które s± atakowane przez rud± :P

noxes
Wys³any: 2012-06-16, 21:51   
0
UP DOWN

Ciekawe jak to siê nazywa, w sumie to i ja muszê pomy¶leæ o czym¶ co powstrzyma rdzê.
Ja wolê wspaawywaæ reperatórki, szpachlowac, docieraæ anie¿eli robiæ zaprawki srebrem :/ No nic trzeba siê bêdzie z tym zmierzyæ, niby rudej nie widaæ jeszcze.

maciej0227
Wys³any: 2012-06-17, 05:21   
0
UP DOWN

Nie wiem jak siê nazywa ten ¶rodek co zmywa rdzê ale siê dowiem. ¦rodek który konserwuje rdzê (powiedzmy ¿e zamienia j± w zdrow± blachê) to ten http://allegro.pl/brunox-...2362383457.html

naprawdê dzia³a robi³em w oplu corsie z 2 lata temu nie ma ¶ladu po rdzy

noxes
Wys³any: 2012-06-17, 10:52   
0
UP DOWN

Brunoxa widzia³em, ale oczywi¶cie u mnie w mieszalniach go nie maj± :/
W sumie je¶li bêdê mia³ robiæ swój samochód to wstawkê zrobiê, nie lubiê robiæ dziadostwa szczególnie dla siebie. Jedno co mnie martwi to lakierowanie srebrem

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-06-17, 19:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
noxes napisa³/a:
Jedno co mnie martwi to lakierowanie srebrem

We¼ i pomaluj wreszcie co¶ tym srebrem i zobaczysz, ¿e to nie jest magia tylko normalne lakierowanie, nie trzeba do tego modlitw czy innych cudów.
PS. Nie wszystkie rodzaje sreber s± k³opotliwe :spoko:

noxes
Wys³any: 2012-06-17, 22:39   
0
UP DOWN

Oj ca³y element to oczywi¶cie, ¿e nie problem. problemem jest zrobienie nie widocznej zaprawki.

maciej0227
Wys³any: 2012-06-17, 22:44   
0
UP DOWN

jednak dam do spawania, bêdzie szybciej i na wieki ...szpachla na rok, mo¿e wiêcej popsuæ ni¿ naprawiæ szczególnie tak gruba warstwa. Mi siê wydaje, ¿e czarnym metalikiem maluje siê najpro¶ciej, aczkolwiek widaæ ka¿d± nie doskona³o¶æ blachy.

noxes
Wys³any: 2012-06-17, 22:46   
0
UP DOWN

no ¿eczywi¶cie czarnym ³atwo siê lakieruje, ogolnie kolorowymi siê dobrze lakieruje.

noxes
Wys³any: 2012-06-17, 22:48   
0
UP DOWN

no ¿eczywi¶cie czarnym ³atwo siê lakieruje, ogolnie kolorowymi siê dobrze lakieruje.

maciej0227
Wys³any: 2012-06-19, 16:40   
0
UP DOWN

Bêdê Hondê robi³ i na bie¿±co wstawia³ fotki :)

noxes
Wys³any: 2012-06-20, 16:59   
0
UP DOWN

Czekam z niecierpliwo¶ci±.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów