Autor |
Wiadomość |
 |
Bzyku
|
Wysłany: 2012-07-01, 23:00 Spawanie TIG-em
|
0
|
|
|
|
Witam,
Na pozyczonym TiG ESAB 2200i (ta34) PrĂłbowaÂłem pospawaĂŚ 2mm nierdzewkĂŞ czemu od Âśrodka sÂą takie kluchy, amperaÂż za duÂży? czy moÂże byĂŚ gdzieÂś indziej problem. W planach mam wyspawanie kolektora wydechowego ale jak tak to ma wyglÂądaĂŚ to nie ma siĂŞ za co braĂŚ
|
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-02, 00:17
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Bzyku napisał/a: | czy moÂże byĂŚ gdzieÂś indziej problem |
Jaki to materiaÂł ,nierdzewka ,czy kwasĂłwka ?
Jakiego gazu uÂżywaÂłeÂś ?
Jakie spoiwo ? Czy bez spoiwa?
Czy dokÂładnie oczyÂściÂłeÂś i odtÂłuÂściÂłeÂś miejsce spawu, od Âśrodka rĂłwnieÂż ? |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Bzyku
|
Wysłany: 2012-07-02, 09:24
|
0
|
|
|
|
MateriaÂł to nierdzewka o Âściance 2mm amperaÂż ustawiony przy tym spawie 42Ai tylko to potrafie zmieniĂŚ w tym TIG
Gaz to szczerze mĂłwiÂąc nie wiem jakaÂś mieszanka ale do TIG inny caÂłkiem niÂż do migomatu, a jaki tego dowiem siĂŞ.
Spoiwo stosowaÂłem odpowiednie czyli teÂż do nierdzewki co na spoiwie wybite byÂło rĂłznieÂż moge podaĂŚ wieczorkiem jak wrĂłcĂŞ do domu.
Co do samego odtÂłuszczania nic takiego nie robiÂłem (doszedÂłem do wniosku, Âże spaw to spaw wszystko przepali) rozumiem odtÂłuszczaĂŚ do malowania ale do spawania?
By³a ³adna czysta nowo zakupiona rura, odci¹³em kawa³ek i dospawa³em go spowrotem, z zewn¹trz spaw ³adnie przetopiony jest, wygl¹da niebo lepiej ni¿ w œrodku rury.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-02, 11:53
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
PodzielĂŞ siĂŞ kilkoma moimi skromnymi amatorskimi uwagami, jak ja bym to zrobiÂł.
Na kolektory daÂłbym kwasĂłwkĂŞ (nie nierdzewkĂŞ )
Kolektory bêdziesz gi¹³ ,wiêc sprawdzi³bym czy rury do tego u¿yte daje siê gi¹Ì (nale¿y w hurtowni o to zapytaÌ ),bo nie wszystkie ze szwami da siê gi¹Ì .
Gaz to argon czysty albo odpowiednia mieszanka .
Cytat: | Co do samego odtÂłuszczania nic takiego nie robiÂłem (doszedÂłem do wniosku, Âże spaw to spaw wszystko przepali) rozumiem odtÂłuszczaĂŚ do malowania ale do spawania |
Koniecznie oczyÂściĂŚ i odtÂłuÂściĂŚ obie strony!!
Na powierzchni na pewno znajdujÂą siĂŞ jakieÂś substancje np. tÂłuszcze ,po spaleniu tworzy siĂŞ nagar i gorzej siĂŞ spawa .
Bzyku napisał/a: | z zewnÂątrz spaw Âładnie przetopiony jest, wyglÂąda niebo lepiej niÂż w Âśrodku rury. |
Jednym z powodĂłw jest to ,Âże osÂłona gazu jest tylko z jednej strony .
Jak spawaÂłem rurki tytanowe to robiÂłem korki i do wewnÂątrz tÂłoczyÂłem argon.
Jak jest mo¿liwoœÌ ,to czasami od drugiej strony podk³adam aluminiow¹ grub¹ rurê , lub wa³ek ,wtedy lepiej to wygl¹da .
Co do spoiwa ,czêsto lepsze jest stosowanie tego samego materia³u np .odci¹Ì ok 2mm kawa³ek tej rury ,przeci¹Ì i je wyprostowaÌ,oczywiœcie wyczyœciÌ odt³uœciÌ.
Jeszcze jedno, gazu osÂłonowego nie naleÂży uÂżywaĂŚ jak jest prawie pusta butla ,lepiej wymieniĂŚ na nowÂą .
Spawanie kwasówki TIG-iem ( nie wiem czemu nie ka¿dej nierdzewki ) to czysta przyjemnoœÌ.
pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Bzyku
|
Wysłany: 2012-07-02, 12:15
|
0
|
|
|
|
To bedzie kolektor wydechowy pod turbo (barany), spawany z gotowych kolanek rura bedzie przydatna mi tylko jako przedÂłuÂżenie niekĂłrych odcinkĂłw, wiĂŞc giĂŞcia nie bĂŞdzie.
ZrobiĂŞ jak zalecasz oczyszczĂŞ dokÂładnie powierzchniĂŞ i zobaczĂŞ co bĂŞdzie, czy amperaÂż ktĂłry podaÂłem do materiaÂłu 2mm jest odpowiedni za duÂży czy za maÂły. Jak uwaÂżasz?
Pozdrawiam
btw. PodzielĂŞ siĂŞ fotkami co daÂły te zmiany i jak wyglÂądajÂą moje kolejne prĂłby. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-02, 12:42
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Bzyku napisał/a: | spawany z gotowych kolanek |
Ate kolanka z tej samej nierdzewki ?
Jak moÂżesz to kup wszystko z kwasĂłwki zobaczysz ,Âże lepiej siĂŞ spawa.
pozdr. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Bzyku
|
Wysłany: 2012-07-12, 07:36
|
0
|
|
|
|
Niestety wiele prĂłb rĂłwnych nastawĂłw i ten sam efekt tak wyglÂąda panel mojego tiga http://www.imagic.pl/files/view/18198/tig1.png
myÂślĂŞ Âże przy pokrĂŞtle po lewej jego stronie trzeba te opcje poustawiaĂŚ, ja wiem jak zmienic amperarz reszta czarna magia ;]
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-07-12, 09:26
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Witam
Teraz jestem na urlopie i mam tu tylko ma³y tablet ,i Ÿle mi siê na nim pisze ,wiêc jak :wrócê i nikt nie pomo¿e to ja spróbujê. Na razie spróbuj sam ustawiÌ odpowiedni¹ iloœÌ gazu ,i sfazuj czo³a rurek na 45°.
Pozdr. |
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
guido
|
Wysłany: 2012-07-17, 05:23
|
0
|
|
|
|
Mogê podpowiedziec, ¿e po zakonczeniu spawania oddaj kolektor do œrutowania, bêdzie to bezpieczniejsze, poniewa¿ bêdziesz mia³ pewnoœÌ, ¿e jakiœ glut/spaw nie oderwie siê i nie wpadnie do turbiny, a tym samym nic nie rozwali i nie bêdzie dodatkowych kosztów. |
|
|
|
 |
voytas81
|
Wysłany: 2012-07-17, 07:23
|
0
|
|
|
|
Kwestia jeszcze ile dajesz tego argonu, mi wyglada ze za duzo go idzie. Ustaw na przepÂływ max 5l powinno wydoliĂŚ no i zakorkuj jak wczesniej ktoÂś mĂłwiÂł zeby oslona od wewnatrz tez byÂła. |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2012-07-17, 19:35
|
0
|
|
|
|
kolego poczytaj trochê . jak¹ masz elektrodê wolframow¹(kolor) bo s¹ ró¿ne . wg mnie brak odpowiedniego przetopu, taka sama sytuacja jest w spawaniu autogenem jak niema przetopu a jak ten tig ustawiony ?
http://www.icd.pl/folder_...pawanie_tig.xml |
|
|
|
 |
homer155
|
Wysłany: 2012-07-18, 10:01
|
0
|
|
|
|
Kolego jak chcesz mieÌ przetop bez sopli to koniecznie argon do œrodka (ewentualnie spawanie na podk³adce z miedzi ale w przypadku kolektora to raczej nie wykonalne), ampera¿ 40-45 A .W Tigu mo¿esz jedynie wy³¹czyÌ spawanie pulsacyjne reszta ok. Kolor elektrody nie ma tu wiêkszego znaczenia. |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2012-07-18, 16:32
|
0
|
|
|
|
kolego a jak rurociÂąg spawajÂą to teÂż tÂłoczÂą argon do Âśrodka , albo podkÂładki dajÂą ? zastanĂłw siĂŞ nad swojÂą wypowiedziÂą . osÂłona od zewnÂątrz w zupeÂłnoÂści wystarczy. kwestiÂą jes technika spawania i przygotowanie materiaÂłu.
tu masz przykÂład http://www.deforin.com.pl...rodukt-162.html |
|
|
|
 |
homer155
|
Wysłany: 2012-07-18, 19:28
|
0
|
|
|
|
jedi9 napisał/a: | kolego a jak rurociÂąg spawajÂą to teÂż tÂłoczÂą argon do Âśrodka , albo podkÂładki dajÂą ? zastanĂłw siĂŞ nad swojÂą wypowiedziÂą . osÂłona od zewnÂątrz w zupeÂłnoÂści wystarczy. kwestiÂą jes technika spawania i przygotowanie materiaÂłu.
tu masz przykÂład http://www.deforin.com.pl...rodukt-162.html | Kolego pracujĂŞ w tym zawodzie ,obecnie produkujĂŞ balustrady itp. z kwasĂłwki , ale przez kilka lat spawaÂłem rurociÂągi w energetyce i spoÂżywkĂŞ wiĂŞc piszĂŞ na podstawie swoich doÂświadczeĂą .OdnoÂśnie Antoxa to uÂżywam go do pasywacji spoin. Pzdr. |
|
|
|
 |
pauel007
|
Wysłany: 2012-08-18, 21:50
|
0
|
|
|
|
spawanie z oslona argonu na tzw poduszkĂŞ, szczelnie zamkniĂŞtÂą. Oczywiscie elementy powinny byc zafazowane, lekka szczelina na przetop
[ Dodano: 2012-08-18, 22:53 ]
dokladnie antox to jedynie po spawaniu tigiem nierdzewki, w celu oczyszczenia spawĂłw. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2012-08-19, 17:46
|
0
|
|
|

|
bzyku --> A nie Âłatwiej Ci bedzie spawac Migiem w osÂłonie czystego argonu i majac nierdzewkĂŞ ? Spawam wydechy i nie maiÂłem problemĂłw z takim przetopem do srodka
Spawam tez konstrukcje do maszyn cukierniczych jak i sprzety do siÂłowni
A obliczaÂłes jaka srendice dac rury, dÂługosc itd ?? |
|
|
|
 |
Bzyku
|
Wysłany: 2012-09-11, 10:50
|
0
|
|
|
|
Nic w tym temacie siê nie zmieni³o. Kolektor le¿y na pó³ce, kupi³em kolejnego sztrucla i moja zabawka do œcigania posz³a chwilowo w odstawke, wrócê do tematu na zimê. |
|
|
|
 |
garbi
|
Wysłany: 2012-10-18, 14:07
|
0
|
|
|
|
kolego po pierwsze czysty argon do tego drut najlepiej o,8mm prad w granicach 60A i spawaj od gĂłry do doÂłu zeby nie przetopic caÂłkowicie rurki,druga sprawa rurki musza scisle do siebie pasowac bez zadnych szpar i NIE fazuj tego to jest 2mm scianka!!!!przed spawaniem frezem lub papierem lamelkowym na wiertarke wyrĂłwnaj krawedzie w srodku rurki spawam kolektory ze stali nierdzewnej i nie przetapia mi az tak bardzo jak tobie prawdopodobnie masz zÂła mieszanke argon90% Co2 10%
jak cos to wal na priv |
|
|
|