Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Bzyku 
Wys³any: 2012-07-01, 23:00   Spawanie TIG-em
0
UP DOWN

Witam,

Na pozyczonym TiG ESAB 2200i (ta34) Próbowa³em pospawaæ 2mm nierdzewkê czemu od ¶rodka s± takie kluchy, ampera¿ za du¿y? czy mo¿e byæ gdzie¶ indziej problem. W planach mam wyspawanie kolektora wydechowego ale jak tak to ma wygl±daæ to nie ma siê za co braæ :D

jarbia
Wys³any: 2012-07-02, 00:17   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
Bzyku napisa³/a:
czy mo¿e byæ gdzie¶ indziej problem

Jaki to materia³ ,nierdzewka ,czy kwasówka ?
Jakiego gazu u¿ywa³e¶ ?
Jakie spoiwo ? Czy bez spoiwa?
Czy dok³adnie oczy¶ci³e¶ i odt³u¶ci³e¶ miejsce spawu, od ¶rodka równie¿ ?

Bzyku 
Wys³any: 2012-07-02, 09:24   
0
UP DOWN

Materia³ to nierdzewka o ¶ciance 2mm ampera¿ ustawiony przy tym spawie 42Ai tylko to potrafie zmieniæ w tym TIG :)
Gaz to szczerze mówi±c nie wiem jaka¶ mieszanka ale do TIG inny ca³kiem ni¿ do migomatu, a jaki tego dowiem siê.
Spoiwo stosowa³em odpowiednie czyli te¿ do nierdzewki co na spoiwie wybite by³o róznie¿ moge podaæ wieczorkiem jak wrócê do domu.
Co do samego odt³uszczania nic takiego nie robi³em (doszed³em do wniosku, ¿e spaw to spaw :D wszystko przepali) rozumiem odt³uszczaæ do malowania ale do spawania? :)
By³a ³adna czysta nowo zakupiona rura, odci±³em kawa³ek i dospawa³em go spowrotem, z zewn±trz spaw ³adnie przetopiony jest, wygl±da niebo lepiej ni¿ w ¶rodku rury.
Pozdrawiam

jarbia
Wys³any: 2012-07-02, 11:53   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Podzielê siê kilkoma moimi skromnymi amatorskimi uwagami, jak ja bym to zrobi³.
Na kolektory da³bym kwasówkê (nie nierdzewkê )
Kolektory bêdziesz gi±³ ,wiêc sprawdzi³bym czy rury do tego u¿yte daje siê gi±æ (nale¿y w hurtowni o to zapytaæ ),bo nie wszystkie ze szwami da siê gi±æ .
Gaz to argon czysty albo odpowiednia mieszanka .

Cytat:
Co do samego odt³uszczania nic takiego nie robi³em (doszed³em do wniosku, ¿e spaw to spaw :D wszystko przepali) rozumiem odt³uszczaæ do malowania ale do spawania

Koniecznie oczy¶ciæ i odt³u¶ciæ obie strony!!
Na powierzchni na pewno znajduj± siê jakie¶ substancje np. t³uszcze ,po spaleniu tworzy siê nagar i gorzej siê spawa .

Bzyku napisa³/a:
z zewn±trz spaw ³adnie przetopiony jest, wygl±da niebo lepiej ni¿ w ¶rodku rury.

Jednym z powodów jest to ,¿e os³ona gazu jest tylko z jednej strony .
Jak spawa³em rurki tytanowe to robi³em korki i do wewn±trz t³oczy³em argon.
Jak jest mo¿liwo¶æ ,to czasami od drugiej strony podk³adam aluminiow± grub± rurê , lub wa³ek ,wtedy lepiej to wygl±da .
Co do spoiwa ,czêsto lepsze jest stosowanie tego samego materia³u np .odci±æ ok 2mm kawa³ek tej rury ,przeci±æ i je wyprostowaæ,oczywi¶cie wyczy¶ciæ odt³u¶ciæ.

Jeszcze jedno, gazu os³onowego nie nale¿y u¿ywaæ jak jest prawie pusta butla ,lepiej wymieniæ na now± .

Spawanie kwasówki TIG-iem ( nie wiem czemu nie ka¿dej nierdzewki ) to czysta przyjemno¶æ.
pozdr.

Bzyku 
Wys³any: 2012-07-02, 12:15   
0
UP DOWN

To bedzie kolektor wydechowy pod turbo (barany), spawany z gotowych kolanek rura bedzie przydatna mi tylko jako przed³u¿enie niekórych odcinków, wiêc giêcia nie bêdzie.
Zrobiê jak zalecasz oczyszczê dok³adnie powierzchniê i zobaczê co bêdzie, czy ampera¿ który poda³em do materia³u 2mm jest odpowiedni za du¿y czy za ma³y. Jak uwa¿asz?
Pozdrawiam

btw. Podzielê siê fotkami co da³y te zmiany i jak wygl±daj± moje kolejne próby.

jarbia
Wys³any: 2012-07-02, 12:42   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Bzyku napisa³/a:
spawany z gotowych kolanek

Ate kolanka z tej samej nierdzewki ?
Jak mo¿esz to kup wszystko z kwasówki zobaczysz ,¿e lepiej siê spawa.
pozdr.

Bzyku 
Wys³any: 2012-07-12, 07:36   
0
UP DOWN

Niestety wiele prób równych nastawów i ten sam efekt tak wygl±da panel mojego tiga http://www.imagic.pl/files/view/18198/tig1.png
my¶lê ¿e przy pokrêtle po lewej jego stronie trzeba te opcje poustawiaæ, ja wiem jak zmienic amperarz :D reszta czarna magia ;]
Pozdrawiam

jarbia
Wys³any: 2012-07-12, 09:26   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam
Teraz jestem na urlopie i mam tu tylko ma³y tablet ,i ¼le mi siê na nim pisze ,wiêc jak :wrócê i nikt nie pomo¿e to ja spróbujê. Na razie spróbuj sam ustawiæ odpowiedni± ilo¶æ gazu ,i sfazuj czo³a rurek na 45°.
Pozdr.

guido 
Wys³any: 2012-07-17, 05:23   
0
UP DOWN

Mogê podpowiedziec, ¿e po zakonczeniu spawania oddaj kolektor do ¶rutowania, bêdzie to bezpieczniejsze, poniewa¿ bêdziesz mia³ pewno¶æ, ¿e jaki¶ glut/spaw nie oderwie siê i nie wpadnie do turbiny, a tym samym nic nie rozwali i nie bêdzie dodatkowych kosztów.

voytas81
Wys³any: 2012-07-17, 07:23   
0
UP DOWN

Kwestia jeszcze ile dajesz tego argonu, mi wyglada ze za duzo go idzie. Ustaw na przep³yw max 5l powinno wydoliæ no i zakorkuj jak wczesniej kto¶ mówi³ zeby oslona od wewnatrz tez by³a.

jedi9 
Wys³any: 2012-07-17, 19:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
kolego poczytaj trochê . jak± masz elektrodê wolframow±(kolor) bo s± ró¿ne . wg mnie brak odpowiedniego przetopu, taka sama sytuacja jest w spawaniu autogenem jak niema przetopu ;) a jak ten tig ustawiony ?
http://www.icd.pl/folder_...pawanie_tig.xml

homer155
Wys³any: 2012-07-18, 10:01   
0
UP DOWN

Kolego jak chcesz mieæ przetop bez sopli to koniecznie argon do ¶rodka (ewentualnie spawanie na podk³adce z miedzi ale w przypadku kolektora to raczej nie wykonalne), ampera¿ 40-45 A .W Tigu mo¿esz jedynie wy³±czyæ spawanie pulsacyjne reszta ok. Kolor elektrody nie ma tu wiêkszego znaczenia.

jedi9 
Wys³any: 2012-07-18, 16:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
kolego a jak ruroci±g spawaj± to te¿ t³ocz± argon do ¶rodka , albo podk³adki daj± ? zastanów siê nad swoj± wypowiedzi± . os³ona od zewn±trz w zupe³no¶ci wystarczy. kwesti± jes technika spawania i przygotowanie materia³u.
tu masz przyk³ad http://www.deforin.com.pl...rodukt-162.html

homer155
Wys³any: 2012-07-18, 19:28   
0
UP DOWN

jedi9 napisa³/a:
kolego a jak ruroci±g spawaj± to te¿ t³ocz± argon do ¶rodka , albo podk³adki daj± ? zastanów siê nad swoj± wypowiedzi± . os³ona od zewn±trz w zupe³no¶ci wystarczy. kwesti± jes technika spawania i przygotowanie materia³u.
tu masz przyk³ad http://www.deforin.com.pl...rodukt-162.html
Kolego pracujê w tym zawodzie ,obecnie produkujê balustrady itp. z kwasówki , ale przez kilka lat spawa³em ruroci±gi w energetyce i spo¿ywkê wiêc piszê na podstawie swoich do¶wiadczeñ .Odno¶nie Antoxa to u¿ywam go do pasywacji spoin. Pzdr.

pauel007 
Wys³any: 2012-08-18, 21:50   
0
UP DOWN

Sk±d: polodnie
spawanie z oslona argonu na tzw poduszkê, szczelnie zamkniêt±. Oczywiscie elementy powinny byc zafazowane, lekka szczelina na przetop

[ Dodano: 2012-08-18, 22:53 ]
dokladnie antox to jedynie po spawaniu tigiem nierdzewki, w celu oczyszczenia spawów.

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-19, 17:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
bzyku --> A nie ³atwiej Ci bedzie spawac Migiem w os³onie czystego argonu i majac nierdzewkê :) ? Spawam wydechy i nie mai³em problemów z takim przetopem do srodka :)

Spawam tez konstrukcje do maszyn cukierniczych jak i sprzety do si³owni :)

A oblicza³es jaka srendice dac rury, d³ugosc itd ??

Bzyku 
Wys³any: 2012-09-11, 10:50   
0
UP DOWN

Nic w tym temacie siê nie zmieni³o. Kolektor le¿y na pó³ce, kupi³em kolejnego sztrucla i moja zabawka do ¶cigania posz³a chwilowo w odstawke, wrócê do tematu na zimê.

garbi
Wys³any: 2012-10-18, 14:07   
0
UP DOWN

kolego po pierwsze czysty argon do tego drut najlepiej o,8mm prad w granicach 60A i spawaj od góry do do³u zeby nie przetopic ca³kowicie rurki,druga sprawa rurki musza scisle do siebie pasowac bez zadnych szpar i NIE fazuj tego to jest 2mm scianka!!!!przed spawaniem frezem lub papierem lamelkowym na wiertarke wyrównaj krawedzie w srodku rurki spawam kolektory ze stali nierdzewnej i nie przetapia mi az tak bardzo jak tobie prawdopodobnie masz z³a mieszanke argon90% Co2 10%

jak cos to wal na priv

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: