Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marer 
Wysłany: 2012-07-23, 20:22   Rupes skorpio 6 mm - sypie siĂŞ ?
0
UP DOWN

Witam
W kwietniu sprawiÂłem sobie 2 rupesy 3 i 6 mm .
3 mm Âśmiga bez problemu natomiast 6 mm dziÂś odmĂłwiÂła mi posÂłuszeĂąstwa.
Ju¿ wczeœniej zwalnia³a itd , dziœ pod³¹czy³em do powietrza i nie bardzo chcia³a siê krêciÌ , przez oko³o 4 minuty pomaga³em jej rêk¹ i w koùcu coœ tam ruszy³a.
TrzymajÂąc jÂą w rĂŞku na pracujÂącÂą bez docisku mam wraÂżenie Âże sÂłabo Âśmiga, sama zwalnia przyspiesza i nie ma za duÂżych obrotĂłw.
Pytam Was czy ktoÂś miaÂł podobne problemy ?
Mam ja na gwarancji wiĂŞc pewnie pojedzie na serwis.
Nadmieniam rĂłwnieÂż Âże nie wiem czy ona przepracowaÂła 3 godziny ciÂągÂłej pracy.
Z rupesem 3 mm nie zaobserwowaÂłem takich ceregieli .

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-07-23, 20:56   
0
UP DOWN

marer napisał/a:
nie wiem czy ona przepracowaÂła 3 godziny ciÂągÂłej pracy.

Pewnie siĂŞ zastaÂła :help:
A na powaÂżnie to mam te same objawy w mojej skorpio 6 mm i tak juÂż mam od nowoÂści.
Nigdy nie byÂło czasu na serwis, wiĂŞc sam sobie reanimujĂŞ zaworek regulujÂący powietrze napĂŞdzajÂące szlifierkĂŞ.
Problem dotyczy bardziej szlifierki o skoku 6mm, ale ta o skoku 3mm te¿ potrafi odmówiÌ wspó³pracy i te¿ trzeba rozebraÌ i ..... nic takiego nie robiê.
Luknê kuknê popieszczê zaworek i sprêzynkê lekko rozciagnê (to jest problem - s³abnie docisk i zaworek zamiast otwieraÌ przep³yw powietrza to sie stawia i szlifierka chodzi na pó³ gwizdka)
Czyzby to byÂło tzw postarzanie narzĂŞdzi, czyli celowe wprowadzanie wady aby szlifierka nie byÂła wieczna i zeby zarabiaÂł serwis i fabryka.
Tak mocno mi sie wydaje.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-23, 22:13   
0
UP DOWN

Ja mam ten sam problem ze Scorpio 6mm, tylko, Âże mi zwalnianie powodowaÂło zacierajÂące siĂŞ dolne ÂłoÂżysko. Nie wyobraÂżacie sobie jaki szajs pakujÂą w maszyny za takÂą kasĂŞ. :sciana:
Sprzêt jest na gwarancji ale nawet go nie wysy³a³em bo znam goœcia, który to serwisuje i od razu mi powiedzia³, ¿e nie uwzglêdni¹ reklamacji bo z góry za³o¿¹, ¿e powietrze do zasilania nie by³o w³aœciwie uzdatnione i...ble, ble, ble....
ZakupiÂłem od razu wszystkie ÂłoÂżyska nowe i markowe i teraz Rupesik Âśmiga jak nowy albo nawet lepiej :D

jarbia
Wysłany: 2012-07-23, 22:46   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

grzechoo2008 napisał/a:
Ja mam ten sam problem ze Scorpio 6mm, tylko, Âże mi zwalnianie powodowaÂło zacierajÂące siĂŞ dolne ÂłoÂżysko. Nie wyobraÂżacie sobie jaki szajs pakujÂą w maszyny za takÂą kasĂŞ.

Witam
ParĂŞ miesiĂŞcy temu pisaÂłem ,Âże pani w mieszalni nie bĂŞdzie juÂż polecaÂła Rupesa ,moÂże coÂś w tym jest, moÂże .... aÂż bojĂŞ siĂŞ napisaĂŚ .... c h i n a ? (aÂż gĂŞsia skĂłrka mi wyszÂła ) :mad:
ps . Moje Mirki elektryczne nadal bez zarzutu.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-23, 23:36   
0
UP DOWN

marer napisał/a:
Z rupesem 3 mm nie zaobserwowaÂłem takich ceregieli

Mniejszy skok mimoœrodu powoduje mniejsze obci¹¿enia ³o¿ysk i tyle filozofii.
W moim przypadku wymiana ÂłoÂżysk zaÂłatwiÂła sprawĂŞ caÂłkowicie i zdecydowanie.

marer 
Wysłany: 2012-07-24, 07:33   
0
UP DOWN

Tak macie racjĂŞ.
Tylko najgorsze w tym wszystkim jest to Âże moje maszynki pracowaÂły od kwietnia max po 3 godziny.
DziÂś zadzwoniĂŞ do sklepu gdzie je kupiÂłem zobaczĂŞ co oni na to ?

jarbia
Wysłany: 2012-07-24, 09:00   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pewnie Ci powiedzÂą , Âże wilgotne powietrze,olej plus kurz i Âłopatki siĂŞ zacinajÂą i ''reklamacji nie uwzglĂŞdnia siĂŞ ''.
pozdr.

marer 
Wysłany: 2012-07-24, 10:48   
0
UP DOWN

DzwoniÂłem do serwisu.
Pan kaza³ mi psikn¹Ì WD40 tam gdzie powietrze wchodzi, jeœli to nie pomo¿e to mam daÌ znaÌ oni na ich koszt kuriera wyœl¹ i naprawi¹.
Nadmieniam Âże pan byÂł bardzo miÂły.

936
Wysłany: 2012-07-25, 18:52   
0
UP DOWN

marer
czy zdajesz sobie sprawe, Âże narzĂŞdzia pneumatyczne majÂą smarowanie ? w powietrzu doprowadanym do urzÂądzenia inaczej siĂŞ zacierajÂą i gwarancja nie pomaga :)
chociaÂż pare kropli rano przed pracÂą jak nie masz stacji przygotowania powietrza do wlotu maszynki zaÂłatwia sprawe.
Pozdrawiam

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-26, 09:14   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
chociaÂż pare kropli rano przed pracÂą

MoÂżna i tak ale jak byÂś gdzieÂś przeczytaÂł zalecenia producenta odnoÂśnie smarowania tej maszyny to wiedziaÂłbyÂś, Âże maszyna nie ma prawa zatrzeĂŚ siĂŞ przy tak maÂłym przebiegu jak pisaÂł @marer.

marer 
Wysłany: 2012-07-26, 22:28   
0
UP DOWN

936,
Tak zdajĂŞ sobie sprawĂŞ Âże maszynki majÂą smarowanie.
W instalacji mam nawet smarownicê co widaÌ na do³¹czonych zdjêciach.
Producent rupesa zaleca 2-3 krople na 50h pracy czyli te maszynki nie sÂą bardzo wymagajÂące w olej :)

24012011015.jpg
Plik ściągnięto 145 raz(y) 161.11 KB

24012011014.jpg
Plik ściągnięto 137 raz(y) 140.71 KB

Pneumatyka_NTS
Wysłany: 2012-07-27, 09:53   
0
UP DOWN

Witam. Producent nakazuje równie¿ wspó³pracê urz¹dzenia z odsysaczem. Brak jakiegokolwiek odsysania to dopiero pocz¹tek k³opotów, do tego dochodzi problem wody w powietrzu i jak wspomnieliœcie wczeœniej suche powietrze bez oliwki do maszyn. To przyczyna najczêstszych awarii RH156.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-07-27, 10:26   
0
UP DOWN

Pneumatyka_NTS, Witam.
Od samego poczÂątku miaÂłem takie wahania mocy w scorpio 6mm.
Tak to wyglÂąda Âże nie pracuje na peÂłnym ciÂśnieniu.
Czy mozna kupiÌ w Waszym serwisie jeden taki zestaw naprawczy, czyli sprê¿ynkê i t¹ czêœÌ któr¹ ona dociska ?
Nie miaÂłem czasu na wysyÂłanie w czasie gwarancji a miaÂłem nadziejĂŞ Âże to jest chwilowa niemoc i przejdzie z czasem.
Pozdro.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-27, 10:35   
0
UP DOWN

Pneumatyka_NTS napisał/a:
Producent nakazuje rĂłwnieÂż...

...wiele innych rzeczy.
NapiszĂŞ na swoim przykÂładzie:
- uÂżywam odsysacza (Rupes S235 EP),
- w instalacji maszyny mam zainstalowany naolejacz,
- powietrze wzglĂŞdnie pozbawione wody(brak problemĂłw z wodÂą przy lakierowaniu)
i.... oznacza to tylko tyle, ¿e wirnik i ³opatki dzia³aj± nadal poprawnie i pewnie bêda jeszcze przez kilka lat ale pad³o dolne ,OBUSTRONNIE ZAMKNIÊTE ³o¿ysko bo nie wytrzyma³o obci±¿eñ.
Takie rzeczy jak moÂże zauwaÂżyÂłeÂś nie dziejÂą siĂŞ w Scorpio 3mm wiĂŞc moÂże wada leÂży jednak po stronie produktu a nie uÂżytkownika :?:

marer 
Wysłany: 2012-07-27, 12:00   
0
UP DOWN

Pneumatyka_NTS,
Witam
U mnie teÂż jest wszystko tak jak u grzechoo2008, .
Z 3 godzinnÂą pracÂą mojej maszynki w swoim Âżywocie nie przesadziÂłem wiĂŞc nie widzĂŞ tu winy u mnie.
BĂŞdĂŞ musiaÂł jÂą wysÂłaĂŚ do gwaranta niech przeglÂądnie i ewentualnie usunie usterkĂŞ .
Stawiam raczej na ÂłoÂżysko poniewaÂż kaÂżdej dÂłuÂższej przerwie szwankuje i jak siĂŞ juÂż rozrusza to jakoÂś dziaÂła , raz szybciej raz wolniej :)
Nadmieniam rĂłwnieÂż Âże z maszynkÂą o skoku 3 mm rĂłwnieÂż nie zaobserwowaÂłem do tej pory Âżadnych problemĂłw.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-08-24, 23:47   
0
UP DOWN

I co siĂŞ rozwinĂŞÂło w temacie reklamacji marer, ?

marer 
Wysłany: 2012-08-25, 13:26   
0
UP DOWN

grzechoo2008,
ZgÂłosiÂłem problem do NTS, wysÂłali kuriera zabrali , bardzo szybko naprawili i odesÂłali.
ZatarÂło siĂŞ ÂłoÂżysko na mimoÂśrodzie, zdarza siĂŞ.
Bardzo miÂła obsÂługa zarĂłwno w biurze jak i w servisie.
Jak dla mnie 5+.
Pozdrawiam

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-08-25, 15:47   
0
UP DOWN

Jak ci wstawili takie ÂłoÂżysko jak byÂło w oryginale to nie pochodzi prawdopodobnie zbyt dÂługo poniewaÂż jak walczyÂłem ze swoim to trochĂŞ dowiedziaÂłem siĂŞ o rodzajach ÂłoÂżysk i okazuje siĂŞ , Âże na wirniku powinno byĂŚ ÂłoÂżysko o "powiĂŞkszonym luzie" o oznaczeniu chyba C3 bo inne nie wytrzymujÂą takich obrotĂłw wiĂŞc jak nastĂŞpnym razem pojawi ci siĂŞ taki problem (oby nie) to nie odsyÂłaj do serwisu tylko zadziaÂłaj sam.
Pozdrawiam!

marer 
Wysłany: 2012-08-25, 16:31   
0
UP DOWN

grzechoo2008,
dokÂładnie tak zrobiĂŞ jak mĂłwisz.
Na tÂą chwilĂŞ wysÂłaÂłem do serwisu poniewaÂż ja mam jeszcze gwarancjĂŞ i to byÂła naprawa gwarancyjna :)
Po gwarancji naprawiaÂł bĂŞdĂŞ sam .

Lackdoctor 
Wysłany: 2016-10-09, 21:55   
0
UP DOWN

Powiedzcie mi jak siĂŞ zabraĂŚ do tego ÂłoÂżyska.
ÂŚciÂągacz czy bez niego siĂŞ obĂŞdzie.
Moja od zawsze ciĂŞÂżko chodzi a to juÂż druga taka sama.
Jak dziÂś jÂą przytrzymalem to siĂŞ ÂłoÂżysko gorÂące zrobiÂło.
OsÂłona ÂłoÂżyska Âłatwo siĂŞ poddaje, ale zapodanie kilku kropli oleju nic nie daÂło.
KrĂŞci siĂŞ ale czuĂŚ Âże ciĂŞÂżko.

Po odkreceniu talerza i przeciwwagi jak siĂŞ zabraĂŚ za ÂłoÂżysko?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu