Wysłany: 2012-08-06, 14:02 Dotacja z uni na sprzĂŞt lakierniczy i inne ...
0
Witam mam taki pytanko chcia³bym otworzyÌ (dla siebie) mala lakiernie i moje pytanie jest takie czy jak dostane kasê na sprzêt i ¿eby tych pieniêdzy nie oddawac to dzia³alnoœÌ musi istnieÌ 12 miesiêcy . Pytanie jest nastêpuj¹ce czy wystarczy op³acaÌ zus przez 12 miesiêcy czy tez musz¹ byÌ jakieœ faktury za wykonywane prace czy paragon lub cos w tym stylu czy wystarczy oplacanie zusu
Witaj
Ja teÂż jestem nowy na tym forum. Ale powiem ci tak musisz kombinowaĂŚ tak abyÂś np miaÂł dochody niewiele wyÂższe od kosztĂłw, dziĂŞki temu moÂżesz dostaĂŚ jeszcze z PUPu
kasĂŞ co miesiÂąc.
Ja tak robiÂłem do puki mi ojciec nie zmarÂł i nie przeszedÂłem na rentĂŞ bo siĂŞ uczĂŞ
Wystarczy op³acaÌ zus przez 12msc a jeœli chodzi o dochody to dla PUP jest nie istotny. Za to dla US jak najbardziej.....jak prowadzisz dzia³alnoœÌ 12msc i nie masz dochodu to coœ chyba nie tak
a jeÂśli chodzi o dochody to dla PUP jest nie istotny. Za to dla US jak najbardziej.....
Powiem Ci jak wygl¹da sytuacja gdy Ci nie idzie, jest zima, zastój, nie trafi³eœ z bran¿¹.
Wzi¹³eœ dotacje ----- musisz 12 razy zus w terminie zap³aciÌ.
MaÂły zus - 400 zÂł.
Ale có¿, nie idzie interes... wizja oddania kasy z dotacji????
SkÂąd nazbieraĂŚ tyle siana skoro na opÂłaty brakuje?????????
RozwiÂązanie.
PÂłacisz jeden zus i resztĂŞ z tego wymaganego roku idziesz na chorobowe (inaczej wyobraÂź sobie Âże zÂłamaÂłeÂś nogĂŞ i jesteÂś wÂłaÂśnie w takiej sytuacji)
Po upÂływie roku nie masz zalegÂłoÂści w zus i wszystko jest OK --- warunki PUP zostaÂły speÂłnione.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
Na chorobowym moÂżna chorowaĂŚ max. 6 m-cy ,po tym okresie ZUS kieruje "delikwenta" na komisje lekarskÂą ktĂłra to przyznaje (lub nie) - Âświadczenie rehabilitacyjne. Max. okres na jaki mogÂą przyznaĂŚ to 12 m-c.
Pozdrawiam!
POLYKAR.PL [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-17, 09:22
kosior napisał/a:
na chorobowym i tak trzeba pÂłacic skÂładke
wy³¹cznie chorobow¹ tj. oko³o 250 z³
ale w zamian ZUS wypÂłaca Âświadczenie ( w przypadku minimalnego zusu" ) jakies 1300 zÂł
Robertlodz09 napisał/a:
Na chorobowym moÂżna chorowaĂŚ max. 6 m-cy
zgadza siê - na JEDN¥ jednostkê chorobow¹ , jeœli po zakoùczeniu leczenia udasz siê do innego lekarza mo¿esz ( jeœli oczywiœcie jesteœ chory ) przebywaÌ na "chorobowym" nastêpne 6 miesiêcy ....jeœli po pó³ roku ( 182 dniach ) wyzdrowiejesz ale niestety po up³ywie dwóch nastêpnych miesiêcy przypad³oœÌ , na któr¹ cierpia³eœ powróci - mo¿esz udaÌ siê do tego samego lekarza , u którego leczy³eœ sie wczeœniej i nie nie stoi na przeszkodzie abyœ chorowa³ ( o ile jesteœ oczywiœcie rzeczywiœcie chory ) nastêpne 182 dni
Robertlodz09 napisał/a:
,po tym okresie ZUS kieruje "delikwenta" na komisje lekarskÂą ktĂłra to przyznaje (lub nie) - Âświadczenie rehabilitacyjne
niestety nie - o Âświadczenie rehabilitacyjne wystĂŞpuje sam ubezpieczony a nie ZUS . Na komisjĂŞ lekarskÂą zÂłoÂżonÂą z lekarzy orzecznikĂłw ZUS zakÂład moÂże skierowaĂŚ w kaÂżdym momencie przebywania na zwolnieniu . Po prostu wysyÂła listem poleconym zawiadomienie o terminie stawiennictwa na badanie . JeÂśli odbierzesz list - to idziesz , jeÂśli odbierzesz np.po 14 dniach a termin badania byÂł wyznaczony wczeÂśniej po prostu go ignorujesz .
Pozdrawiam - proszê zarazem te moje dywagacje odbieraÌ wy³¹cznie teoretycznie i nie stosowaÌ ich w praktyce
Pozdrawiam - proszê zarazem te moje dywagacje odbieraÌ wy³¹cznie teoretycznie i nie stosowaÌ ich w praktyce
haha w PL sie nie da inaczej czytelny tekst bez zawilosci oby tak dalej pzdr.
POLYKAR.PL [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-20, 09:18
YAMAHER napisał/a:
haha w PL sie nie da inaczej czytelny tekst bez zawilosci oby tak dalej pzdr.
Kolego Yamaher , dziĂŞkujĂŞ za opiniĂŞ , niemniej ten tekst to nie instrukcja postĂŞpowania tylko przetÂłumaczone z urzĂŞdowego na polski obowiÂązujÂące przepisy .
Jak napisa³em - proszê ten tekst traktowaÌ wy³¹cznie teoretycznie nie zaœ praktycznie .
A co do tego czy w PL da czy nie da siĂŞ inaczej .. Hmmm , da siĂŞ kolego , da siĂŞ , tylko wymaga to wyrzeczeĂą i pracy .
Aha ... nie rozumiem koĂącĂłwki Twojej wypowiedzi :
Tak.
I dokÂładnie tyle samo dostaniesz z zusu po miesiÂącu chorobowego.
UÂżyĂŚ z tego nie dasz rady, ale koszt zusu jest zerowy.
Resztê dopisa³ Polykar z t¹ ró¿nic¹ ¿e opisa³ zasi³ek z pe³nego zusu a nie z ma³ego.
Ja opisaÂłem z maÂłego zusu ktĂłry jest preferencyjny na okres 2 lata.
Dodam jeszcze jedno.
Po maÂłym zusie jest mega problem.
PÂłacisz duzy zus i idziesz na chorobowe.... dostajesz ÂśredniÂą z ostatnich 12 miesiĂŞcy pÂłaconych skÂładek.
Np 3 peÂłne zusy i 9 maÂłych co daje wynik Âśmiesznie niski... nie uzyjesz zimÂą.
Co zrobiĂŚ.
ZapÂłaĂŚ po terminie ostatni maÂły zus i jesteÂś 3 miechy zawieszony w chorobowym.
PÂłacisz 3 miechy duzy zus i masz fajnie, bo ewentualne chorobowe jest liczone od ostatnich 3 miesiecy a pozostaÂła reszta nie jest brana pod uwagĂŞ bo nastÂąpiÂła przerwa w pÂłatnoÂściach terminowych i to tyle.
Fajnie wiedzieĂŚ?????
Fakt.
To juz plecy.
Nie liczyÂłem ÂłapĂłwki, bo mam farta i nic mnie to nie kosztuje nigdy.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
Nie wy pierwsi tak pomyÂśleliÂście.
Na kursie z przedsiêbiorczoœci sam nieŸle siê uœmia³em jak koleœ ten temat rozwin¹³.
Na wypadek choroby .... oczywiÂście.
Ok.
A co zrobicie w przyszÂłoÂści jak was skrĂŞci choroba a zus renty nie przyzna?
O pracy zapomnijcie, bo kto przyjmie 60cio latka do pracy.
Ja bym zaÂłoÂżyÂł firmĂŞ, opÂłaciÂł zus (jeden wystarczy ????? teraz nie powiem, bo nie pamiĂŞtam) i poszedÂł na chorobowe.
Jak ma³o Wam tego to mo¿e zaci¹¿onej ¿onie otworzycie firmê, zadeklarujecie sk³adkê zus razy 4 powiêkszon¹ i ... ciê¿arna idzie na chorobowe, bo ci¹¿a zagro¿ona a potem jeszcze macierzyùskie te¿ p³atne... wszystko razy 4
MyÂślicie Âże takich przypadkĂłw niema?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum