Autor |
Wiadomość |
 |
juny
|
Wysłany: 2012-07-13, 11:41
|
0
|
|
|

|
No ok sico to gĂłwno ale dobre do nauki przecieÂż nikt nie kupi sate do nauki chyba nie? |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-13, 13:02
|
0
|
|
|
|
juny napisał/a: | nikt nie kupi sate do nauki |
Gdybym zaczyna³ drugi raz to .... te¿ bym od sico chêtnie zacz¹³ przygodê z lakiernictwem.
Pewnie ¿e lepiej jest zacz¹Ì na profesjonalnym sprzêcie, ale czy to ma sens?
Praca na profesjonalnym sprzĂŞcie bez wiedzy i doÂświadczenia profesjonalisty?
PS.
BArdzo pozytywnie wyglÂąda ten zderzak z Twojej galerii na fotkach.
Jesli w realu jest choĂŚby 70% fajnoÂści co na fotkach to .... w twoich rĂŞkach sico daje radĂŞ.
Sico to taka droga ewolucji lakierniczej.
Czy sata to jedyna droga do perfekcji?
Gdzie brak warunkĂłw, brak umiejetnoÂści, brak sprzĂŞtu, brak wszystkiego poza chĂŞciami.
Nagle pojawi siĂŞ ÂświatÂły czÂłowiek co dopiero z dupy wyszedÂł i powie.... nie mĂŞcz siĂŞ,,, oddaj do lakiernika.
Nieeee.
juny,
Niech nikt ci nie mĂłwi co masz robiĂŚ.
Dziœ jakoœÌ natrysku sico jest dla ciebie powalaj¹ca a za dwa lata powiesz... popatrz wnusiu ,,, jakie cuda kiedyœ robi³em pistoletem za 20 euro. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2012-07-13, 16:58
|
0
|
|
|

|
No za dwa lata to chyba nie
MoÂże pomyÂśle nad jakÂąs iwata albo devilbis..zobaczymy.
A teraz szykujÂą siĂŞ kolejne plastiki od scenika
Pozdrawiam |
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-13, 19:03
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: |
Nieeee.
juny,
Niech nikt ci nie mĂłwi co masz robiĂŚ.
Dziœ jakoœÌ natrysku sico jest dla ciebie powalaj¹ca a za dwa lata powiesz... popatrz wnusiu ,,, jakie cuda kiedyœ robi³em pistoletem za 20 euro. |
Krzysiu ale Ty pier do lisz bzdury ... Có¿ Ty ju¿ tak masz. Zaczyna³eœ od SICO more wali³eœ tak¹, ¿e siê sz³o zebŸdziÌ ze œmiechu, towaru piêÌ razy wiêcej ni¿ z ka¿dego innego markowego sprzêtu, Ciemno od farby, ¿e nic nie by³o widaÌ, na elementach ciapy, chmury .... nawet wycieniowaÌ nie umia³eœ tym szajsem ... ma³o ci by³o to jeszcze ¿eœ se dwa jakieœ z³omy dokompletowa³ licz¹c na to ¿e innymi tanichami bêdzie lepiej Pazury ciê bola³y od szlifowania bezbarwnego do polerowania ... a¿ ciê wreszcie olœni³o i zakupi³eœ sobie normalny markowy sprzêt, który nareszcie normalnie lakieruje ... A teraz ¿eby nie wyjœÌ na durnia piszesz, ¿e SICO jest OK to fajny pistolet dla amatora, na pocz¹tek
.... ZastanĂłw siĂŞ czĂŞÂściej .... Co Ty tu piep rzysz ? Nie ma Âżadnego "na poczÂątek". Jak ktoÂś chce jednorazowo to niech sobie kupi co chce, a Ty siedÂź cicho .... a jak chce malowaĂŚ jako lakiernik ... To TY najpierw pomyÂśl ... potem pisz posta. .... albo nie myÂśl |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-07-13, 19:20
|
0
|
|
|

|
ja dzisiaj mia³em ta przyjemnoœÌ sicem malowaÌ bo akurat wpadlem do kolegi zeby mi cos pospawa³ a ze akurat malowa³ to ja mu psik³em a on mi w miedzy czasie pospawa³ i powiem tak : o ja cenzura...... myœla³em ¿e nie podolam normalnie,jakoœ to tam wysz³o ale przy b³otniku i klapie od zafiry zrobi³em taka zadyme w 2 stanowiskowym garazu ze ja pier... a materia³u na 2ga warstwe posz³o mi ok 05-06l rozrobionego lakieru... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-13, 19:22
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Nie ma Âżadnego "na poczÂątek". |
Ja nie mam Âżadnej misji i mi to lotto co kto myÂśli i co robi.
PROJEKTER napisał/a: | Krzysiu ale Ty pier do lisz bzdury ... Có¿ Ty juÂż tak masz. |
PotrafiĂŞ pochwaliĂŚ kolegĂŞ co w dobrej wierze wrzuciÂł na forum swojÂą pracĂŞ i opis.
Dlaczego mam byĂŚ NIEUCZCIWY dla kolegi ????? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-13, 19:25
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
ja dzisiaj mia³em ta przyjemnoœÌ sicem malowaÌ |
Ok, ja tam nie promujĂŞ jakoÂści sico, bo nie o to mi chodzi.
PrzypomnĂŞ tylko opiniĂŞ ÂŁysego... w kpl z satÂą powinna byĂŚ kabina, bo zapylenie i zuÂżycie materiaÂłu wzrosÂło porĂłwnujÂąc do sÂłabego pistoletu ze sÂłabÂą atomizacjÂą.
Czy wiele siĂŞ pomyliÂł?
KaÂżdy niech sobie sam odpowie. |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2012-07-13, 19:37
|
0
|
|
|

|
Spokojnie nie kÂłuciĂŚ siĂŞ tu kaÂżdy wie co lackdoctor miaÂł na myÂśli.
Gugun a czym normalnie malujesz?? |
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-07-13, 20:12
|
0
|
|
|

|
juny napisał/a: | Gugun a czym normalnie malujesz?? | sata 3k lakier sata 4k baza i teraz planuje sate 1k do podkÂładu zeby bylo latwiej Lackdoctor napisał/a: | bo zapylenie i zuÂżycie materiaÂłu wzrosÂło porĂłwnujÂąc do sÂłabego pistoletu ze sÂłabÂą atomizacjÂą. |
Lackdoctor napisał/a: | Czy wiele siĂŞ pomyliÂł? | chyba tak bo w sacie materiaÂł trafia na element a w tanich... no ja juÂż troche zapomniaÂłem jak to jest ale dzisiaj byÂłem w szoku...niby nic nie leciaÂło z tego sica a lakieru w uj mi poszÂło a zadyma....ale nie mĂłwie ze nie idzie bo jakos mi siĂŞ udaÂło dzisiaj to ogarn¹Ì-ten bÂłotnik i klape ale trwaÂło to wieki a zadyma Âże nie pytaj... Âłysy porĂłwnywaÂł dv z satÂą,2 firmowe pistolety gdzie jeden kurzy mniej drugi bardziej,sica do saty nie moÂżna porĂłwnaĂŚ... |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-07-13, 20:16
|
0
|
|
|

|
ale wracaj¹c do tematu to z taùszych amatorskich ale dobrych gunów oraz wielorazowych ponoÌ air gunsa jakoœ maluje,walkom slim jakos maluje bo mam go do dziœ, z ciut dro¿szych victoria czy jakoœ tak?? te¿ ponoÌ œrednia pó³ka... tak wiêc jesli nie masz na tyle ¿eby kupiÌ cos na lata i nie jest ci to nawet potrzebne to ude¿ w coœ ze œredniej pó³ki w granicach 400-700z³ i to nie do koùca jest wyrzucenie kasy w b³oto,w przypadku sico chyba raczej tak... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-14, 12:58
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Cytat: |
ja dzisiaj mia³em ta przyjemnoœÌ sicem malowaÌ |
Ok, ja tam nie promujĂŞ jakoÂści sico, bo nie o to mi chodzi.
PrzypomnĂŞ tylko opiniĂŞ ÂŁysego... w kpl z satÂą powinna byĂŚ kabina, bo zapylenie i zuÂżycie materiaÂłu wzrosÂło porĂłwnujÂąc do sÂłabego pistoletu ze sÂłabÂą atomizacjÂą.
Czy wiele siĂŞ pomyliÂł?
KaÂżdy niech sobie sam odpowie. |
ÂŁysy daÂł siĂŞ poznaĂŚ na obu portalach jako konfabulant, kÂłamca, malarz amator i do tego awanturnik szukajÂący wszĂŞdzie afer. Wiele spraw jakie poruszaÂł szÂło w kierunku jakiegoÂś gĂłwnianego wniosku. @ÂŁysy73, @st67, @senior .... to Âżaden autorytet ... choĂŚ ku sprawiedliwoÂści trzeba przyznaĂŚ Âże nie byÂł gÂłupi umiaÂł czytaĂŚ i wyciÂągaĂŚ wnioski i dlatego w pisanych postach z roku na rok widaĂŚ byÂło coraz wiĂŞksze doÂświadczenie zawodowe.
Czy miaÂł racjĂŞ z tÂą SATA i KABINÂĄ ? ... Ty Krzysiu nie masz kabiny, ale masz SATA .
Poza tym .... nie ma grawitacyjnych pistoletów pneumatycznych, które wyka¿¹ siê wiêksz¹ skutecznoœci¹ aplikacji w realu jak 50 % . Te wskaŸniki producentów w katalogach dotycz¹ œciœle okreœlonych warunków testu. W realu przy malowaniu SAT¥ 4000 czy 3000 kantu pokrywy silnika na stojaku, skutecznoœÌ wynosiÌ mo¿e z 5 % ... drugi kant i znów 95 % materia³u jest w powietrzu. Potem p³aszczyzna, a tu ju¿ OK 70 % na elemencie reszta w powietrzu ... ale jak zaczniesz krêciÌ nadgarstkiem to przy koùcach po³owa produktu pójdzie w powietrze. Finalnie i tak oceniÌ mo¿na tylko efekt koùcowy i do czego chcesz porównaÌ dany pistolet, czy nawet system redukcji ciœnienia ( LVLP, RP, HP, HVLP itp. )
Zwrócicie uwagê, ¿e tego parametru ( skutecznoœci ) nie da siê tak po prostu oceniÌ w warunkach warsztatu lakierniczego. Mo¿na tylko mieÌ "wra¿enie", albo porównanie do innego pistoletu w tych samych warunkach. W jednym przypadku ogromna szerokoœÌ strumienia to zaleta ( maska, dach ) w innym przypadku nawet tej samej naprawy, to ju¿ wada ( zderzak drzwi od wewn¹trz ) Nie wiemy co kole¿ka @£ysy73 cenzura³ w swoim warsztacie, ¿e napisa³ co napisa³. Jakim materia³em malowa³ ... jaki element i w jakim gara¿u ( mo¿e maciupcim ? ) stwierdzaj¹c, ¿e SATA mu pyli. Wiemy jednak, ¿e wielu posiadaczy SATA 4000 i to wersji RP jakoœ nie potwierdza tej opinii choÌ nie maj¹ maj¹ kabin Nie zapominajmy tak¿e ¿e to jego stwierdzenie pojawi³o siê zaraz po powrocie kolegi Andrzeja od Jacklacka i testach SATA 4000 RP w warunkach normalnego warsztatu gdzie wysz³o na to ¿e to doskona³y pistolet ... i o w porównaniu z kilkoma innymi jakie Jacklack mia³ u siebie. Gdy Andrzej jecha³ do domu 400 km to wymyœli³ teorie, ¿e SATA nie nadaje siê go gara¿u. ¯aden pistolet siê nie nadaje. Gara¿ to miejsce do parkowania samochodów
Co do samego SICO. Krzysiek Ja ciĂŞ nie ganiĂŞ za to ze chcesz pomagaĂŚ, czy Âże chwalisz robotĂŞ amatora. OK .... Jednak TY czasami bez namysÂłu rozpĂŞdzasz siĂŞ w przytakiwaniu w wielu sprawach, a jednak sam napisaÂłeÂś :
Lackdoctor napisał/a: | PROJEKTER napisał/a: | Nie ma Âżadnego "na poczÂątek". |
Ja nie mam Âżadnej misji i mi to lotto co kto myÂśli i co robi. |
PopeÂłniasz wiĂŞc b³¹d. B³¹d gdy siĂŞ odzywasz w takim temacie i zaczynasz udzielasz rad czy wskazĂłwek. Wtedy to dziaÂłanie na niekorzyœÌ pytajÂącego. Niby masz to gdzieÂś ... a jednak mu doradzasz ? . To raczej krzywdzÂące go podejÂście a nie zaleta. Nie angaÂżujesz siĂŞ tylko go w zasadzie zlewasz ... a Âże poczÂątkujÂącemu malarzowi to pasuje do jego wizji taniochy Âłatwizny i gĂłwna to Âświetnie siĂŞ dogadujecie. Ty ciÂągle siĂŞ nad kimÂś litujesz i szukasz oparcia w cenniku sprzĂŞtu. Nie znasz tego kto pyta, nie wiesz kim jest ? To nie twoja sprawa staĂŚ go czy nie staĂŚ na coÂś co dziaÂła ? Napisz co jest sprawdzone dobre skuteczne i bezawaryjne ... bez dodawania usprawiedliwienia NA POCZÂĄTEK JEST OK, albo ZA TAKIE PIENIÂĄDZE MOÂŻE BYĂ. KaÂżdy ma innÂą ocenĂŞ poziomu "takie pieniÂądze" i momentu w ktĂłrym jest "poczÂątek". Olej to i trzymaj siĂŞ w radach tego co sprawdzone i pewne, bez warunkowania tego jakimÂś usprawiedliwieniem.
Skoro kreujesz siê na specjalistê, to w takich przypadkach musisz siê trzymaÌ rozwi¹zaù których skutecznoœÌ techniczna jest bezdyskusyjna, a opinie o nim przynajmniej zrównowa¿one. Nie ma na forach ¿adnych pochwa³, dla SICO które nie odwo³ywa³yby siê do jego niskiej ceny. Krytyki i opisu wad jest tu i tam co nie miara.
Nie potrafiĂŞ zrozumieĂŚ dlaczego TY tak czĂŞsto stajesz w obronie syfu ( i nie dotyczy to tylko SICO )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
W tym temacie o pistolecie za stówê, przyznam szczerze jeszcze jedno. Na obu forach jest milion postów o pistoletach. Jednak przegl¹daj¹c je z pó³ roku temu nie znalaz³em ¿adnej rzetelnej analizy porównawczej parametrów SICO i SATA .... Gdy na chwilê odrzucimy uprzedzenia i sympatie, oraz powszechnie znane fakty i spojrzymy na sprawê na surowo ... bez ceny i marki tylko tak porównawczo dwa pistolety ich wady i zalety ? To nigdzie nie ma opisu i analizy ich pracy pod k¹tem porównawczym. O SATA jest du¿o wiêcej ... o samym SICO w zasadzie tylko krytyka i opis jego awarii.
Mo¿e faktycznie zamiast opieraÌ siê o znane powszechnie fakty i opinie warto by by³o kiedyœ za³o¿yÌ temat Tanie vs Drogie pistolety lakiernicze ( Ocena funkcjonowania markowych i chiùskich aparatów natryskowych ) . Mo¿e sama krytyka nie wystarcza co niektórym pocz¹tkuj¹cym ¿eby unikn¹Ì pokusy zakupu taniego pistoletu. Mo¿e czas by³oby rzetelnie wykazaÌ dlaczego SICO .... ale te¿ - FOBO, AURITIA, DRAGON, JONNESWAY, LEADER, PREDATOR, PROFI, SPEEDWAY, czy YATO nie nadaj¹ siê do refinishu. Z pewnoœci¹ te pistolety robi¹ to co takie narzêdzie robiÌ powinno ... rozpylaj¹ lakier. Dlaczego wiêc s¹ gówniane i nie nadaj¹ siê do lakierowania ? Co jest tego przyczyn¹ ?
Jak ktoœ czuje siê na si³ach zrobiÌ tak¹ analizê bez uprzedzeù i nastawieù ... taki rzetelny opis techniczny, jest TAK i TAK, to chêtnie siê pod to pod³¹cze. Zrobi³ bym sam, ale nie mam ju¿ ¿adnego SICO. tzn mam ale s¹ skatowane ordynarnie bo po to zosta³y kupione.
ZachĂŞcam do tego kogoÂś elokwentnego. PrzydaÂłyby siĂŞ teÂż jakieÂś fajne zdjĂŞcia. Po za tym teÂż opis kilku zalet ze szczytu tej refinish'owej drabiny jakoÂści aplikacji IWATA i DeVILBISS, a nie tylko SATA. Fajnie byÂłoby teÂż pamiĂŞtaĂŚ, Âże sÂą taĂąsze pistolety niÂż te markowe duÂżo celniej dostosowane do pracy w tej branÂży.
Na pocz¹tek tak opinia ode mnie .... SICO to absolutny szajs gówno i tandeta .... ale tylko do lakierowania dekoracyjnego i to lakierowania samochodów osobowych. W wielu innych przypadkach zwi¹zanych z koniecznoœci¹ rozpylania lakierów, wady tego z³omu nie s¹ ju¿ tak dyskwalifikuj¹ce go jako narzêdzia do prostego malowania . Niby Oczywista oczywistoœÌ, ale taki podzia³ .... lakiernictwa i oceny SICO pod konkretnym wzglêdem daje ju¿ lepsze spojrzenie dlaczego SICO jest tu ucieleœnieniem wad pistoletów lakierniczych w tej konkretnej ga³êzi lakiernictwa. Dlaczego jest tak krytykowany i dlaczego akurat do malowania samochodów siê zupe³nie nie nadaje ... chyba ¿e ktoœ siê uprze jak osio³ zrobiÌ to wbrew wszelkim zasadom zdrowego rozs¹dku. Wtedy FOBO, czy YATO te¿ bêd¹ œwietny na tzw. "pocz¹tek"
PodchodzÂąc do sprawy logicznie SICO nie nadaje siĂŞ do lakierowania samochodĂłw w takim samym stopniu jak IWATA WS400 HD nie nadaje siĂŞ lakierowania mebli ogrodowych, czy silosĂłw na paszĂŞ. |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-14, 14:02
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Nie potrafiĂŞ zrozumieĂŚ dlaczego TY tak czĂŞsto stajesz w obronie syfu ( i nie dotyczy to tylko SICO ) |
Ja teÂż nie potrafiĂŞ tego zrozumieĂŚ
MoÂże dlatego Âże @Juny pochwaliÂł siĂŞ robotÂą zderzaka i nikt go za robote nie zganiÂł ,, tylko za sico.
Wiesz dobrze Âże sico to nic dobrego, ale maluchem na wczasy do BuÂłgarii jeÂździÂłem.
Tragedia, ale ludzie jeÂździli i sobie chwalili Âże ,,, awarii mieli niewiele, maÂły remoncik na drodze to akurat fajny przerywnik.
Na tej zasadzie dziaÂła sico i inne gĂłwniane pistolety i narzĂŞdzia.
Sico i moje lakierowanie.. hmmm.
Udane, patrzÂąc z tamtej perspektywy.
Auto lakierowaÂłem aby 4 godziny i byÂłem wtedy WIELKI
DziÂś co?
Wchodzie 5 min i wychodzĂŞ.
DÂłuÂżej mi schodzi czyszczenie pistoletĂłw po lakierowaniu.
Zero radoÂści z obcowania wielogodzinnego z pistoletem.
Tak to widzĂŞ, do sico nie wrĂłcĂŞ nigdy, bo czasu nie mam na zabawĂŞ.
Jeœli przypadkiem walec drogowy zboczy i zmieli mi mój sprzêt to... kupiê taki sam, pewnie siê zad³u¿ê, ale po pierwszym lakierowaniu efekt bêdzie taki jak zawsze.
No chyba Âże ktoÂś mi caddiego przytarga to sam zaorzĂŞ plac, fosĂŞ postawiĂŞ, wypeÂłniĂŞ nitrem i podpalĂŞ. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-14, 14:07
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | MoÂże sama krytyka nie wystarcza co niektĂłrym poczÂątkujÂącym Âżeby unikn¹Ì pokusy zakupu taniego pistoletu. |
Ok, ale zauwaÂż Âże wielu jest poczÂątkujÂących co majÂą lat naÂście itd...
W sumie powinienem siedzieĂŚ cicho i gnoic kaÂżdy przejaw chĂŞci lakierniczych.
Ale co mi to da?
PomoÂże?
Nie, raczej trzeba wy³¹czyÌ wiedzê, czyli oba fora off.
Nie bĂŞdzie informacji, nie bedzie pomocy.
Ja jeden nie zaszkodze branÂży lakierniczej,,, dwa wypasione fora juÂż zaszkodziÂły i to bardzo , sam wiesz jak bardzo. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-14, 22:17
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Nie, raczej trzeba wy³¹czyĂŚ wiedzĂŞ, czyli oba fora off.
Nie bĂŞdzie informacji, nie bedzie pomocy.
Ja jeden nie zaszkodze branÂży lakierniczej,,, dwa wypasione fora juÂż zaszkodziÂły i to bardzo , sam wiesz jak bardzo. |
Fakt ... masz niew¹tpliwie racjê. Jednoczeœnie jednak mam nieodparte wra¿enie po tych kilku latach pisania postów, ¿e te fora du¿o pomog³y. To wy³¹cznie nasza wina i nasz sukces. Tych wiod¹cych Usherów tych którzy mieli lub maj¹ nadal coœ konkretnego do przekazania. To ¿e robi¹c dobrze pozwoliliœmy na tak powszechny i swobodny dostêp do g³êbokich pok³adów wiedzy i lakiernictwie samochodowym trudno uznaÌ za jakiœ strategiczny b³¹d. Pewnie wielu i tak by do niej dotar³o. WiêkszoœÌ jednak by³a by nadal w Czarnej D ... Faktycznie wielu by nawet nie spróbowa³o. Teraz pojawia siê wiêc prosty dylemat. TAK trzymaÌ jak dot¹d i pomagaÌ fachowcom w rozwoju i cierpieÌ na tym, ¿e do tej wiedzy dostêp ma ka¿dy ... Czy jednak siê zamkn¹Ì i nie dzieliÌ tym co siê wie ? ... Ja widzê w postach to o czym teraz piszesz @Lackdoktor. Dlatego staram siê pomagaÌ, ale tylko od pewnego poziomu zaawansowania technicznego, technologicznego i prezentowanego standardu. Raczej nie pomagam amatorom w wyborze pistoletu za 100 z³, nie doradzam im jak wentylowaÌ gara¿ wentylatorem za 75 z³ z allegro .... szczerze mówi¹c nie bardzo mam sobie cokolwiek do zarzucenia. Nie przyczyni³em siê swoimi postami do tego ¿e ka¿dy kto je przeczyta³, uzna³ nagle ¿e lakiernictwo to prosty, ³atwy zawód, ¿e to super sprawa tylko trzeba zainwestowaÌ z 1000 z³ w sprzêt i ju¿ ... mo¿na w kilka lat w gara¿u pod domem dorobiÌ siê nowej willi, samochodu i wielkiej firmy.
Jakby na to nie patrzeÌ to z za³o¿enie by³y dwa fora dla lakierników samochodowych. TO wprawdzie mia³o bardziej amatorski charakter. Nie ma jednak z³otego œrodka. Pamiêtaj Krzysiu, ¿e mnie, to ¿e w ka¿dym gara¿yku ktoœ bêdzie lakierowa³ za 50 z³ element nie niszczy biznesu, ani pozycji zawodowej i nie blokuje rozwoju zawodowego. Wy jednak z roku, na rok czujecie sami ¿e przybywa nor, ale sami nie mo¿ecie przejœÌ do wy¿szej ligi
Amator + SICO za 100 z³ ... i co teraz ? Co z tym zrobicie Panowie lakiernicy .... Pomo¿ecie kolegom skopaÌ siê po du pie ... Czy mo¿e jednak spokojnie zgodnie z prawd¹ wyjaœnicie im ¿e jest pewien próg wejœcia w lakiernictwo samochodowe i jego wartoœÌ to ... odpowiedni pistolet, wydajna sprê¿arka, wentylacja ogrzewanie, i odpowiednia technologia, maska kombinezon, polerka, szlifierka i promiennik. Dopiero Tu zaczyna siê nauka ... a nie od zakupu taniego sico i sprê¿arki fobo, otwarcia drzwi w gara¿u przy malowaniu, oklejania gazetami i zakupy tanich materia³ów no name . To syf nie lakiernictwo. to gówno nie nauka czy amatorskie lakierowania ... a jak koledzy siê upieraj¹ ... to ich pogoùcie na inny portal
Jak lakiernictwo samochodowe bĂŞdzie coraz bardziej kojarzone z prostotÂą i ÂłatwiznÂą i stanie siĂŞ to powszechne ... to juÂż nikt, nie bĂŞdzie was sÂłuchaÂł na temat technologi i tego jakie puÂłapki kryjÂą siĂŞ w tym, Âże dziÂś wprawdzie amatorska robota wyglÂąda akceptowalnie, ale za miesiÂąc to odpadnie i zardzewieje, Nikt was nie bĂŞdzie sÂłuchaÂł w zakresie zgodnoÂści koloru czy ukÂładu ziarna .... cena .... CENA CZYNI CUDA. ChwalÂąc gĂłwniane rozwiÂązania gĂłwniane materiaÂły gĂłwniane warunki, gĂłwniane pistolety i szlifierki .... strzelacie sobie gola .... Sami sobie podrywacie autorytet i zawodowy szacunek.
10 lat temu lakiernik zarabia³ krocie. 10 lat temu zarabia³ 4 -5 tyœ miesiêcznie. Dziœ 2 tyœ. Kiedyœ znalezienie i zatrudnienie lakiernika to by³ wyczyn ... dziœ ³atwizna. Ka¿dy lakieruje ... ¿e g³ówniano to inna sprawa. Wa¿ne jest to, ¿e ma siebie za lakiernika samochodowego. Umalowa³ kilka wózków w stodole ... poczyta³ forum jest specjalist¹ i nikt mu nie bêdzie mówi³, ¿e nie jest. Teraz czas zawojowaÌ œwiat ... a ¿e œwiat to ma³a gmina w której mieszka i pracuje ju¿ kilku innych lakierników ... có¿ ... pomagajcie, wspierajcie doradzajcie, zachêcajcie, t³umaczcie i prostujcie ich b³êdy .
Zastanów siê Krzysiu .... do tego zachêcaj¹ twoje posty i opinie To Ty jesteœ na obu forach g³ównym motorem ci¹g³ego t³umaczenia m³odzie¿y jak to zajebiœcie umalowali to czy sro, gównianym pistoletem na dworze odganiaj¹c owady. Z Foto robionym komórk¹ guzik widaÌ, guzik wiadomo o tym jak to zosta³o zrobione. TY te¿ guzik wiesz ... ale chwalisz i zachêcasz ich .... Tu pytanie ... Do Czego ? 90 % z nich to nie amatorzy tylko ludzie dorabiaj¹cy sobie lakierowaniem. Amatorzy maj¹ TU ju¿ doœÌ informacji w ka¿dym aspekcie technologicznym. |
 |
|
|
|
 |
Dumel19
|
Wysłany: 2012-07-14, 23:50
|
0
|
|
|
|
nie wiem czy niestety ale zgadzam sie z Projekterem, bo jeszcze zaledwie dwa lata temu nie wiedziaÂłem co to jest lakiernictwo, teraz majÂąc wiedzĂŞ nie tylko z forum potrafiĂŞ coÂś dorobiĂŚ od czasu do czasu. doradzanie moim zdaniem nie jest zÂłe, ale zwykle wiedza kosztuje, a wiedza na tym forum jak dla mnie jest ogromna... |
|
|
|
 |
cichy90
|
Wysłany: 2012-07-16, 21:51
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-07-16, 23:02
|
0
|
|
|

|
Kolego cichy90 ,jedna maÂła uwaga temat brzmi: "Pistolet do 100zÂł" a Ty nam podsyÂłasz linka do pistoleciku za "prawie" 400zÂł
Ale ma chocia¿ doœÌ ciekaw¹ nazwê i opis: Sata Copi czyli "idealna kopia" pistoletu Sata jet 1000 Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2012-07-17, 20:30
|
0
|
|
|

|
Chyba ma tylko fajna nazwe i z wygladu jest caÂłkiem caÂłkiem |
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-18, 12:32
|
0
|
|
|

|
To unikat. Jak masz okazjĂŞ kupuj bez namysÂłu. SATA w limitowanej wersji My Py kreska Ry Py Zajebista bo ma niebieskie pokrĂŞtÂła. Do tego ... cytuje z opisu "mardzo sztywny zbiornik" co kolwiek to znaczy Mardzo - to chyba jakiÂś rodzaj tworzywa ? ... no i jest wersji Profesjonal wiĂŞc nie "w kij dmuchaÂł" |
 |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-07-18, 13:18
|
0
|
|
|
|
ma rĂłwnieÂż inne zalety:
cyt:drobne rozpylenie o wysokiej jakoÂści powierzchni lakierowanych
czyli moÂżna zrozumieĂŚ,Âże ma wysokiej jakoÂści drobne rozpylenie powierzchni ,ktĂłrÂą chce siĂŞ polakierowaĂŚ?
cyt:solidne i nie wymagajÂące czĂŞstych konserwacji
nie trzeba czyÂściĂŚ po kaÂżdym lakierowaniu
cyt:du¿e oszczêdnoœci materia³ów dziêki nowoczesnemu systemowi dysz.
cyt:Specjalnie opracowane wyloty powietrza na kraĂącach dysz powietrznych, zapobiegajÂą odkÂładaniu siĂŞ materiaÂłu spowodowanemu tworzeniem siĂŞ mgÂły lakierniczej.
Nie ma to tamto trzeba zamawiaĂŚ a nie przepÂłacaĂŚ za niemieckie Saty |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-18, 13:59
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Jak masz okazjĂŞ kupuj bez namysÂłu. |
I moÂżna zwrĂłciĂŚ jak nie bedziesz zadowolony z.... ?????
Cyt.
JeÂśli bedziesz niezadowolony z otrzymanego produktu a nie bĂŞdzie on uÂżywany, oddamy pieniÂądze.
To sÂą Âśmieci a nie pistolety. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-18, 16:37
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | JeÂśli bedziesz niezadowolony z otrzymanego produktu a nie bĂŞdzie on uÂżywany, oddamy pieniÂądze. |
a tego nie doczytaÂłem To Âświetne jest. Jednym zdaniem .... Jak ci nie pasuje do wystroju wnĂŞtrza w garaÂżu zawsze moÂżesz oddaĂŚ.
Ja mam gdzieœ breloczki SATA 4000 muszê je wystawiÌ na allego jako pe³nowartoœciowe pistolety po 1200 z³ / szt z opisem jak piêknie lakieruj¹ z dopiskiem. Gwarantuje oryginalnoœÌ produktu. Jak siê oka¿e ¿e to podróba, a nie produkt od SATA - zwrot pieniêdzy + premia |
 |
|
|
|
 |
scarab
|
Wysłany: 2012-07-19, 08:41
|
0
|
|
|
|
Zabiorê g³os bo widzê ¿e nie mo¿ecie siê nadziwiÌ, ¿e ludzie szukaj¹ pistoletów za 100z³, kompresorów za 500 zamiast kupiÌ porz¹dny sprzêt b¹dŸ oddaÌ auto lakiernikowi. Opowiem na moim przyk³adzie, aczkolwiek wydaje mi siê ¿e nie jestem przypadkiem odosobnionym. Otó¿ za m³odu mia³em nieco do czynienia z pó³profesjonalnym lakierowaniem wiêc wiem jak znaleŸÌ wady lakiernicze, jak powinien wygl¹daÌ dobrze po³o¿ony lakier, jak powinien byÌ wycieniowany itd.
Swego czasu po ma³ej obcierce potrzebowa³em w swoim aucie pomalowaÌ b³otnik, drzwi oraz nowy próg, wiêc jak to zwykle bywa zrobi³em rekonesans w mieœcie na temat lakierników. Jest ich wielu, na podstawie opinii ludzi wybra³em oczywiœcie najlepszego, kryterium by³a jakoœÌ, nie cena. Specjalnie wraca³em kilka dni wczeœniej z urlopu ¿eby odstawiÌ mu auto w terminie który wyznaczy³, aby móg³ zabraÌ siê za nie "od zaraz". Skoùczy³o siê na tym, ¿e auto zanim siê za nie zabra³ sta³o na placu miesi¹c, dziêki czemu oczywiœcie odebra³em tak zapylone, ¿e nadawa³o siê jedynie w ca³oœci pod polerkê. Nie to jednak by³o najwiêkszym problemem. Problemem by³o to, ¿e z daleka nie pozna³em swojego auta na placu poniewa¿ by³o polakierowane w ca³kowicie innym kolorze! Po godzinnej k³ótni, gdzie ju¿ mnie nawet ponios³y nerwy bo nie lubiê jak ktoœ ze mnie robi idiotê lakiernik zgodzi³ siê wreszcie jechaÌ do mieszalni, gdzie pracownik ord razu przyzna³, ¿e pope³ni³ zdecydowany b³¹d. Wtedy dopiero lakiernik zgodzi³ siê, ¿e jest Ÿle i pomaluje jeszcze raz. Dlaczego nie zrobi³ próby lakieru zanim pomalowa³ elementy? Inna sprawa ¿e go³ym okiem by³o widaÌ ró¿nicê, to nie by³ inny odcieù tylko inny kolor! Dodatkowo z progu, który wstawia³ i "dobrze zabezpieczy³" lakier zacz¹³ odpadaÌ po pó³ roku (chyba w ogóle go nie zapodk³adowa³), w œrodku jak siê okaza³o próg jest suchutki, 0 konserwacji, a mia³ zrobiÌ o czym zapewnia³.
Najlepszy, polecany lakiernik w 100-tysiĂŞcznym mieÂście...
To moÂże teraz nieco o "mechanikach"
Pierwszy (oczywiœcie z polecenia), pomijaj¹c ¿e spartoli³ banaln¹ robotê, któr¹ i tak musia³em po nim zrobiÌ sam, pozagina³ mi progi tak, ¿e do dziœ nie mam pod co pod³o¿yÌ lewarka (oczywiœcie wszystkiemu zaprzeczy³ jak mu zwróci³em uwagê). Ponadto dodatkowo próbowa³ mnie naci¹gn¹Ì na wymianê sprawnych elementów.
Inny stwierdzi³, ¿e mam do wymiany pewien element zawieszenia (ju¿ nie pamiêtam o co chodzi³o), tymczasem jego kolega krzykn¹³ z drugiego koùca warsztatu "co ty ^&%^&, przecie¿ tego nie ma w ogóle w tym aucie) - bez komentarza.
Swego czasu wpadÂłem w dziurĂŞ w drodze i chciaÂłem dokonaĂŚ przeglÂądu zawieszenia, pojechaÂłem wiĂŞc do trzech warsztatĂłw z proÂśbÂą o diagnozĂŞ, gdzie czterech mechanikĂłw (w jednym byÂłem dwa razy) postawiÂło cztery RĂÂŻNE. Tymczasem tak naprawdĂŞ wylaÂł siĂŞ tylko amortyzator co byÂło widaĂŚ goÂłym okiem, poza tym z Âżadnym innym elementem nic siĂŞ nie staÂło.
Kolejny przykÂład - chcĂŞ zastÂąpiĂŚ zatkany katalizator tÂłumikiem przelotowym (wyczytaÂłem w necie Âże to najlepsza opcja). Pierwszy tÂłumikarz w ogĂłle nie wiedziaÂł co to tÂłumik przelotowy, zarzekaÂł siĂŞ Âże to to samo co strumienica - bez komentarza. Drugi stwierdziÂł, Âże lepiej wspawaĂŚ strumienicĂŞ bo tÂłumik bĂŞdzie gÂłoÂśniejszy - dziwne bo wszyscy piszÂą Âże jest dokÂładnie odwrotnie. MoÂże to zrobiĂŚ za 300zÂł - super cena, niemal rĂłwna cenie nowego kompletnego wydechu.
Kolejny przyk³ad - polecony blacharz, mia³ zrobiÌ ma³¹ wstawkê, o robocie póki co siê nie wypowiadam - oka¿e siê po czasie, sêk w tym, ¿e samochodowi, który odstawi³em mu na dwa dni przyby³o w tym czasie na liczniku 100km.
Mam podawaÌ dalsze przyk³ady? Myœlê ¿e wystarczy bo wyjdzie mi post na ca³¹ stronê.
Dobrego, rzetelnego fachowca w moim otoczeniu nie znam, nigdy nie miaÂłem z takim do czynienia, dlatego nauczony doÂświadczeniem staram siĂŞ robiĂŚ sam co tylko siĂŞ da. Nie twierdzĂŞ oczywiÂście, Âże Wy tacy jesteÂście bo z tego co czytam ludzie z tego forum majÂą pojĂŞcie o tym co robiÂą i robiÂą to najlepiej jak siĂŞ da. Problem w tym, Âże jak widaĂŚ jesteÂście wyjÂątkami od reguÂły. A ja, czy inny Âświadomy czÂłowiek, ktĂłry widzi z jakimi "fachowcami" w okolicy ma do czynienia nie pojedzie 100km zrobiĂŚ zaprawkĂŞ za 200zÂł. Dlatego niestety szukam pistoletu za 100zÂł i taniego kompresora. Nie wiem jak wyjdzie, ale przynajmniej bĂŞdĂŞ wiedziaÂł co jest pod spodem, bĂŞdĂŞ mĂłgÂł liczyĂŚ Âże za miesiÂąc nie wyskoczy rost oraz nie dam zarobiĂŚ Âżadnego partaczowi-oszustowi i przy okazji bĂŞdĂŞ miaÂł zdrowsze nerwy nie dajÂąc nikomu okazji do prĂłby zrobienia ze mnie idioty. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-07-19, 09:47
|
0
|
|
|
|
Z lakiernikami nie miaÂłem doÂświadczenia, ale z mechanikami juÂż tak. Za kaÂżdym razem coÂś spi#rd)l@ :( TeÂż mĂłgÂłbym o tym sporo napisaĂŚ.
Co do pistoletĂłw. Ok, jak najbardziej rozumiem co masz na myÂśli oraz czemu chcesz kupiĂŚ tani zestaw. Tyle Âże kupno pistoletu w cenie do 100zÂł, to jakby od razu "kupiĂŚ poraÂżkĂŞ". ChoĂŚ tak jak ktoÂś napisaÂł, pistolet za 230zÂł (Tiger XRP) teÂż jest ok. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-19, 13:41
|
0
|
|
|

|
@scrab ... to wszystko racja i prawda co piszesz, ale sam siê chwilê zastanów dlaczego tak jest ? Za³ó¿my ¿e nie jest to sprawa ¿e wszyscy s¹ oszustami tylko bardziej sprawa rzetelnoœci zawodowej wiedzy i doœwiadczenia. Czyli normalnego podejœcia do tego jak siê wykonuje us³ugi. ludziom z twoich przyk³adów zabrak³o wiedzy zawodowej i szacunku do tego co robi¹, a nie jakiœ chêci. Rozwijaj¹c to kawa³ek dalej mo¿na by by³o stwierdziÌ ¿e nie trafi³eœ po prostu do fachowców. Przeczytaj to forum ... sami fachowcy. Gdzie s¹ wiêc te paproki o których piszesz ? Ja myœlê ¿e tak jak PRAWDA ... gdzieœ po œrodku. W tym przypadku paprok jest miêdzy amatorem, a specjalist¹ w renomowanym warsztacie.
ZastanĂłw siĂŞ teraz ... jeÂżeli normalna ÂścieÂżka rozwoju zawodowego w tej branÂży polega na tym Âże ktoÂś zaczyna od sprzĂŞtu za 100 zÂł, a w miarĂŞ rozwoju widzi juÂż jego wady i kupuje profii narzĂŞdzie za 2 tyÂś, to jakie sÂą szanse na to Âże to paprok ? ... 50 /50, a nie 90/10 jak ktoÂś nadal ma gĂł wniany sprzĂŞt i warunki. IdÂąc dalej ... zmienia siĂŞ wyposaÂżenie kupuje kabinĂŞ remontuje, lub buduje nowy obiekt. Wzrost doÂświadczenia zawodowego idzie w parze z profesjonalnym wyposaÂżeniem i standardem obiektu. OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ sytuacje, Âże ktoÂś zostaje juÂż szefem, a ma durnych pracownikĂłw. Tak jest czasami nawet w ASO. Tylko Âże to nie jest zÂło systemowe tylko wypadkowa zbiegu okolicznoÂści. ZÂło tĂŞpione zasadami, procedurami szkoleniami i standardami technologicznymi. Tu juÂż proporcje moÂżliwej wpadki to 10/90. Czasami siĂŞ zdarzy ... a nie .... Czasami siĂŞ uda normalnie naprawiĂŚ samochĂłd.
Teraz wróÌ do pocz¹tku. Nie masz doœwiadczenia zawodowego w lakierowaniu nie masz wystarczaj¹cej wiedzy na temat produktów. Kupujesz tani wadliwy i k³opotliwy sprzêt który z za³o¿enia utrudnia prawid³ow¹ realizacjê zadania ... s³aba sprê¿arka rozpylacz SICO czy inny tani badziew. Jak to siê skoùczy ? Wpadk¹ i poprawkami, albo nieprawdopodobnym syfem.
Teraz postaw siĂŞ w mojej pozycji osoby, ktĂłra prĂłbuje pomĂłc, a nie zaszkodziĂŚ. Wiem Âże to co chcesz kupiĂŚ jest do du py. Wiem Âże nie skoĂączy siĂŞ na jednym lakierowaniu skoro juÂż kupujesz sprzĂŞt i masz to gdzie robiĂŚ . Wiem Âże kaÂżde twoje dziaÂłanie wywoÂła zaraz na forum seriĂŞ ciÂągle zadawanych tych samych pytaĂŚ wynikajÂących z wad sprzĂŞtu ... Co mam napisaĂŚ w takim temacie ? KUP NA POCZÂĄTEK ... WYWAL KASĂ I TAK TO GUZIK DA .... SÂą tu tacy Usherzy ktĂłrzy uwaÂżajÂą, Âże ta poÂśrednia droga i te straty wynikajÂące z wywalania kasy w bÂłoto na poszczegĂłlnych etapach nauki lakierowania to nieodzowne koszty samodzielnego szkolenia. Oni tak zaczynali. Jednak to Âże oni tak zaczynali nie oznacza, Âże to jest sensowne mÂądre i Âże to jedyna droga. Najpierw myÂślimy, a potem dziaÂłamy. Inaczej krĂŞcisz siĂŞ za swoim ogonem ... nawet przez caÂłe Âżycie.
Nie musisz kupowaÌ profi sprzêtu jak nie chcesz ¿yÌ z lakiernictwa. Jest jednak minimalny próg wejœcia do tej dziedziny lakiernictwa. Tak jak nie maluje siê samochodów tanimi farbami do œcian tak te¿ nie robi siê tego tanim rozpylaczem do innych zadaù. Nie u¿ywa siê do tego sprê¿arki do malowania modeli, czy takiej z gniazdem zapalniczki do pompowania kó³. Nie da siê u¿yÌ laptopa do grania w grê wymagaj¹c¹ œwietnej karty graficznej, czy wydajnego procesora. Pewne sprawy s¹ dla jednych oczywist¹ oczywistoœci¹ a dla innych czarn¹ magi¹.
Ja siĂŞ znam na tym ... na lakierowaniu samochodĂłw i dlatego pisze na forum w takim temacie TO i TO siĂŞ nadaje tak jak i TO i TAMTO nadal siĂŞ nie nadaje. Bo tanie generalnie siĂŞ nie daje choĂŚ cena nie jest tu wyznacznikiem. Jak za 100 zÂł kupisz pistolet dostosowany do pracy w refinishu to mas tanie speÂłniajÂące wymagania narzĂŞdzie. Jak sÂąsiad odda ci sprĂŞÂżarkĂŞ ÂśrubowÂą po 1zÂł za kilogram bo nie wie co ma w komĂłrce to masz OK sprĂŞÂżarkĂŞ choĂŚ byÂła tania.
Nie w cenie leÂży tu problem. Problem tkwi w tym, Âże wielu ludzi myÂśli Âże wliczy sobie w koszty taki pistolet jak zadanie siĂŞ nie uda. Nie uda siĂŞ na pewno. Nie ma szans na to Âżeby ktoÂś kto ma sico zerowe doÂświadczenia zawodowe zrobiÂł sobie drzwi czy bÂłotnik lepiej niÂż ktoÂś w warsztacie czy nawet norze jak zajmuje siĂŞ tym latami i juÂż zainwestowaÂł w sprzĂŞt oraz pozbyÂł siĂŞ gĂłw no wartych tanich produktĂłw.
Do czego wiêc dochodzimy. Sam sobie wybaczysz b³êdy ... ale nie zrobisz tego jak b³¹d pope³ni³ fachowiec ? Wyda³eœ masê kasy na tandetny sprzêt narzêdzia materia³ z którego po³owa pójdzie do kosza bo jest w du¿ych opakowaniach ... i co ? Bêdzie to taniej ni¿ u lakiernika ?
Ja @scrab to wszytko wiem kiedy piszĂŞ swoje posty. Nie trudno przewidzieĂŚ jak potoczy siĂŞ prosta naprawa u kaÂżdego kto wÂłaÂśnie zaczyna siĂŞ bawiĂŚ lakiernictwem. Dlatego od razu od poczÂątku piszĂŞ TAK NIE RĂB tego NIE KUPUJ. Co jakiÂś czas pojawia siĂŞ jednak jakaÂś mÂądrala, albo cwaniaczek ... ale on jest juÂż skoĂączony gdy siĂŞ stawia ... on juÂż podj¹³ decyzjĂŞ i popeÂłni wszelkie moÂżliwe b³êdy. W wymnie postĂłw z kimÂś takim nie ma juÂż ostrzeÂżeĂą i porad On jest juÂż nikim. Nic nie znaczy dla takiego tematu ... jest jednak koniecznym tÂłem Âżeby przestrzec innych. Dlatego dostaje po Âłbie epitetami ... Ty Durniu kupujesz syf ...
Bieda wy³¹cza myœlenie. Ka¿dy kto kupi³ SICO i lakieruje ju¿ jakiœ czas zmienia ten syf na normalny pistolet ... choÌby u¿ywany. Ka¿dy pisze, ¿e ró¿nica jest ogromna. Czêsto to ci sami co wczeœniej bronili swoich g³u pich decyzji . Oni dotr¹ do tego o czym Ja piszê. Dotr¹ doœÌ szybko. Mija czas i moja opinia zawsze jest na wierzchu ... Co mam teraz zrobiÌ ? ZrozumieÌ twój problem ... ¿e w œwince zabrak³o na lepszy sprzêt i napisaÌ ¿e ciê rozumiem ... Niestety wiem jak to siê skoùczy. Nie ma alternatywy. Sico zawsze koùczy w kuble, a taka SATA we wtórnym obiegu nawet jak ma ju¿ 20 lat WeŸ to pod uwagê |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-19, 14:01
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Niestety wiem jak to siĂŞ skoĂączy. |
Fajnie jest jak siĂŞ czÂłowiek napatrzy na cenzura prace za ktĂłre sÂłono zapÂłacono.
NastepnÂą myslÂą jest,,, sam se to lepiej omaluje.
BĂŞdĂŞ wiedziaÂł co mam pod spodem itd.
Dlaczego taki zapobiegliwy nie byÂłeÂś w momencie odbioru tej kaszany?
Fakt Âże termin z miesiĂŞcznym poÂślizgiem nikogo nie zdziwi.
Klient z ulicy a swiom tez trzeba robiĂŚ bo ucieknÂą... Âżycie.
Nie powinno tak byc ale có¿, niestety tak jest.
Czy tanim sprzetem siĂŞ da?
Robercie?
JeÂśli ktoÂś myÂśli Âże zestaw sprĂŞÂżarka z tesco i pistolet z brico to juz koniec inwestycji to sie niestety myli.
Po drodze sÂą kratery, wtracenia, zacieki i inne lakiernicze niedoskonaÂłoÂści.
Mapowanie, siadajÂące rysy, odcinajÂące sie Âłaty, waÂżenie siĂŞ nie tylko na przecierkach.
Do tego œwiadomoœÌ czego u¿yÌ, jak ustrzec siê od w/w wad lakierniczych.
Spoko.
Powodzenia.
PrzecieÂż niektĂłrym wychodzi,,, nawet za pierwszym razem.
Poziom akceptowalnoÂści w skali 1...10 ?????
Na ile swĂłj wyceniasz kolego scarab,
Robert.
Moje prace sprzed forum i wczesne forumowanie to... szopka.
Dziwne Âże z tamtego okresu mam dzis klientĂłw co je wspominajÂą jako... bardzo Âładne.
Hmmm, pozim akceptowalnoÂści niestety wzrĂłsÂł i w skali szkolnej oceniam je na 4- .. to te wypasione udane i 3= te ktĂłre posiadaÂły, pomarszczyÂły sie po czasie i takie tam.
Dodam Âże 3= to w starych samochodach wypada jak 5 pluSZZZZ
BĂŞdÂąc lakiernikiem z tamtego okresu, byÂłbym bardzo dobrym lakiernikiem aut wtĂłrnego obiegu koĂąca lat 90.
Teraz dodaj sobie 90% takich szopek z technologia przekazywanÂą od majstra i nowinki z mieszalni... masz poziom lakierowania usÂługowo gieÂłdowego.
Tak Âże powodzenia. |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-07-19, 15:49
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Fakt Âże termin z miesiĂŞcznym poÂślizgiem nikogo nie zdziwi.
Klient z ulicy a swiom tez trzeba robiĂŚ bo ucieknÂą... Âżycie. |
Sorry Krzysiu ale siĂŞ wtrÂącĂŞ.
Niestety tak nie jest wszĂŞdzie i z tym siĂŞ nie zgodzĂŞ.
Wiem,wiem wg.Roberta ja czy wielu innych nie jesteœmy profi bo mamy nory i im wiêcej chcê osi¹gn¹Ì coraz bardziej Go rozumiem i szanujê Jego podejœcie,które sk³ania do zastanowienia-albo dobrze albo wcale.Szanujê to.
Nigdy w Âżyciu nie zrobiÂłem tak,Âże robiÂąc jakieÂś caÂłe auto a takie mam przewaÂżnie i to one zajmujÂą najwiĂŞcej czasu,odstawiam je bo przyjechaÂł BoluÂś na zderzaczek i bÂłotniczek a przecieÂż moÂżna to machnÂąc nockÂą i miec parĂŞ stĂłwek.
JeÂżeli siĂŞ robotĂŞ od kogoÂś bierze to z szacunkiem-termin to termin i jedyna przeszkodÂą moÂże byĂŚ awaria prÂądu lub coÂś podobnego a nie robota z doskoku.
U Ciebie widzĂŞ jest inaczej? to coÂś jest nie tak,albo bierze siĂŞ robotĂŞ z gĂłry wiedzÂąc ile zejdzie czasu albo nie,jak ktoÂś przyjedzie miĂŞdzy czasie to niech czeka na termin,jak mu zaleÂży to poczeka.
Nie naleÂży podchodziĂŚ w ten sposĂłb,Âże jak mu siĂŞ odmĂłwi to pojedzie gdzieÂś indziej,a niech sobie jedzie ale...
je¿eli siê nie ma p³ynnoœci finansowej,nawet takiej która pozwoli p³aciÌ na bie¿¹co za materia³,wtedy siê robi takie numery i bierze siê co popadnie choÌby po 200 zeta za element a klienci czekaj¹cy na wykonan¹ us³ugê siê wœciekaj¹.Pewnie wiesz o czym mówiê???
Czasami lepiej straciĂŚ klienta z ulicy,ktĂłremu trzeba polakierowaĂŚ parĂŞ elementĂłw,niÂż takiego,ktĂłry daje caÂły czas robotĂŞ.
Lackdoctor napisał/a: | Nie powinno tak byc ale có¿, niestety tak jest. |
Chyba u Ciebie...
Nie u wszystkich
Mo¿e nie mam super warsztatu ale gównian¹ norê jak mówi Robert ale zawsze nale¿y mieÌ zasady i umieÌ sobie zorganizowaÌ pracê a nie napi.erdoliÌ z³omu na podwórze i skakaÌ jak ma³pa,dzisiaj zrobiê podk³ad w tym jutro z³o¿ê drzwi w tamtym a tamtego œciemniê,¿e nie schnie a tamten niech sobie dzwoni...
Takie jest moje zdanie-nie gniewaj siĂŞ i nie Âładuj Krzysiu wszystkich do jednego wora razem ze sobÂą.
Pozdro |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-07-20, 08:27
|
0
|
|
|

|
Panowie..... to temat o pistoletach czy raczej psikaczach "lakierniczych" do ... 100zÂł
Powiem tak , uwaÂżam Âże profesjonalne pistolety (firmowe) powinny mieĂŚ zastosowanie tylko tam gdzie ludzie zawodowo zajmujÂą siĂŞ lakierowaniem (maszyn ,mebli ,urzÂądzeĂą czy samochodĂłw)
Po co "czÂłowiekowi z ulicy" firmowy pistolet Skoro on jest caÂłkowicie "zielony" i to we wszystkim ,taki "czÂłowieczek" ma tylko "wizje i chĂŞci" aby zrobiĂŚ coÂś lepiej i taniej niÂż tam gdzie zostaÂł ..... "oszukany" lub .... "chce zaoszczĂŞdziĂŚ"
Dla mnie ,to wszyscy powinni "malowaĂŚ" pistoletami Sico ,Auritia ,Fobo itp. "gĂłw..em" ktĂłrzy nie zajmujÂą siĂŞ lakiernictwem zawodowo
Chcesz "tanio se coœ pomalowaÌ" to kupuj sprê¿arkê za 500 ,czy lepiej 300z³ ,do tego "pistolecik" (koniecznie HVLP) za 100z³ ,w¹¿ "spiralkê" i ...... "se maluj" ,gówn..o Panowie mnie to interesuje
Chce ktoÂś to kupowaĂŚ to niech kupuje im wiĂŞcej tzw. "barachÂła" w norach ,stodoÂłach tym lepiej dla was ludzi ktĂłrzy ÂżyjÂą z tego i wiedzÂą co znaczy mieĂŚ wszystko na odpowiednim jakoÂściowo poziomie
Materia³y te¿ niech kupuj¹ z tzw. "dolnej pó³ki" ,przecie¿ na tym te¿ mo¿na "zaoszczêdziÌ" |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-20, 09:34
|
0
|
|
|

|
pawel1108 napisał/a: | Niestety tak nie jest wszĂŞdzie i z tym siĂŞ nie zgodzĂŞ. |
Ka¿dy z nas w biznesie i prywatnie jest nieco inny. Czasami ktoœ natrafia na kogoœ kto ma ta sam¹ prêdkoœÌ taktowania procesora w w g³owie i wtedy s¹ oni ze sob¹ kompatybilni. W tym wszystkim co dotyczy nor syfu badziewnego sprzêtu oraz profi lakiernictwa i technologi 90 % z was wszystko ma w g³owie pouk³adane jak nale¿y. problemy zaczynaj¹ siê na etapie wdra¿ania m¹drych planów w ¿ycie. Tu problemy dnia codziennego rozwalaj¹ kunsztowny plan profi podejœcie do naprawy, szacunek dla ka¿dego klienta nawet takiego z duperel¹. K³opot w tym ¿e na takie wady charakteru lakiernika nie ma ¿adnego systemowego czy technologicznego rozwi¹zania. Dlatego jedne nory s¹ pozostan¹ gówniane z gównianym sprzêtem bo ktoœ uwa¿a, ¿e jest geniuszem lakierniczy i sobie radzi tandetnym sprzêtem a jego klienci akceptuj¹ tak¹ jakoœÌ naprawa ... a inne nory prêdzej czy póŸniej przekszta³c¹ siê w ma³e warsztaty lakiernicze bo tu lakiernicy zauwa¿¹ ¿e markowy pistolet, system filtracji sprê¿onego powietrza kabina lub profesjonalnie adaptowane pomieszczenie, szlifierki mieszalnik i dobre materia³y nie s¹ wprawdzie jedyny gwarancj¹ doskona³ej jakoœci naprawa ale s¹ tym co takie naprawy pozwala wykonywaÌ w sposób powtarzalny ³atwo szybko przyjemnie i na wy¿szym poziomie ni¿ Klient móg³by to zaakceptowaÌ. Szybciej znaczy wiêcej napraw w tym samym czasie i bez poprawek ... a to oznacza wiêcej kasy w krótszym terminie.
Nora z jednoosobow¹ obsad¹ nigdy nie dorówna normalnej profi lakierni bo jakoœÌ naprawa i ocena tego co dobrze zrobione jest p³ynne. Czêsto to pisa³em i napisze znowu. Wysoka jakoœÌ napraw wcale nie jest gwarancj¹ sukcesu danego warsztatu. Kabina jeden system lakierniczy, szkolenia, doskona³y pistolet to elementy pozwalaj¹ce zamieniÌ norê z rêkodzie³em artystycznym na biznes oparty o lakiernictwo samochodowe. |
 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-07-20, 09:55
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | Powiem tak , uwaÂżam Âże profesjonalne pistolety (firmowe) powinny mieĂŚ zastosowanie tylko tam gdzie ludzie zawodowo zajmujÂą siĂŞ lakierowaniem (maszyn ,mebli ,urzÂądzeĂą czy samochodĂłw) |
Sprytne i chytre podejœcie do sprawy k³opot w tym ¿e ci tzw AMATORZY to wiêkszoœci przypadków m³odzi ludzie którzy szukaj¹ sposobu na zarabianie pieniêdzy. Nawet jak siê ucz¹ czy studiuj¹ na konkretnych kierunkach to ju¿ kombinuj¹ czy by siê nie zwi¹zaÌ na sta³e z lakiernictwem. Wielu z was doskonale pamiêta swoje pocz¹tki i wiecie ile b³êdów i pieniêdzy kosztowa³o osi¹gniêcie jakiegoœ akceptowalnego poziomu wykonywanych napraw, bo jednorazowe pomalowanie b³otnika, czy skuterka bez zacieków nie jest raczej punktem do oceny czyichœ umiejêtnoœci.
Tu pojawia siê wiêc dylemat dla tych ktorzy doradzaj¹ na forum jako fachowcy. PowiedzieÌ tym amatorom prawdê, ¿e ten sprzêt nie nadaje siê do tego co faktycznie planuj¹, a nie tylko pisz¹ ¿e to na jeden raz ? ( nikt nie kupuje sprzêtu na jeden raz ) czy te¿ tak jak sugerujesz Robercie odpowiedzieÌ kup SICO i rób se co chcesz. Sprytne podejœcie Kup i rób co chcesz to te¿ zielone œwiat³o dla tanich materia³ów i gównianej jakoœci ... no i niskich cen ju¿ w zasadzie pierwszych us³ug. Jak to zrobi jeden ³epek we wsi to OK jak 10 to nawet te profi warsztaty odczuj¹ ¿e coœ jest nie tak. Nikt nie jest taki chêtny do p³acenia 300 za element jak fama g³osi ¿e mo¿na ju¿ od 50 z³. Jeden klient da sobie wyt³umaczyÌ inny spróbuje taniej i mo¿e bêdzie œlepy wiêc zaakceptuje tak¹ jakoœÌ. To ju¿ klient zadowolony. i... jednoczeœnie cwaniak bo nie da³ siê wyrolowaÌ za 300 w jakimœ tam profi warsztacie.
Takie zachĂŞcanie mlodzierzy do pĂłjÂścia w wasze plany jest teÂż nieuczciwe. Oni chcÂą i wydaje im siĂŞ Âże to Âłatwy i bardzo atrakcyjny zawĂłd. Wielu z was kupujÂąc SICO czy inne gĂłwno teÂż tak myÂślaÂło. Potrzeba lat ( i zim ) Âżeby siĂŞ samemu przekonaĂŚ jak mylne jest pierwsze wraÂżenie. Tylko ilu z was zrezygnowaÂło ? Weilu z tych co zaczynali rok dwa lata temu nadal maluje juÂż za kasĂŞ ale caÂły czas gĂłwnianym sprzĂŞtem i gĂłwnianymi materiaÂłami.
i TU dylemat doradzaj¹cych ... olaÌ gówniarzy niech siê wy³o¿¹ na cycki. Dostan¹ w du pê strac¹ kasê sami odpuszcz¹ ... Czy od pocz¹tku potraktowaÌ ich powa¿nie i wyjaœniÌ im ¿e próg wejœcia do tego zawodu nawet jak teraz chc¹ tylko spróbowaÌ ... zaczyna siê od dobrej sprê¿arki, markowego pistoletu i przestrzegania zasad technologicznych najlepiej na markowych materia³ach . Ja wybra³em taka drogê bo te posty czytaj¹ kompletni idioci, zawodowi durnie, ale te¿ odpowiedzialni ludzie i fachowcy w tej bran¿y. Czemu mam siê wiêc nara¿aÌ na krytykê za popieranie syfu i badziewia ? .... bez wzglêdu na powody i przes³anki takich dzia³aù ? |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-07-20, 10:29
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisał/a: | Chyba u Ciebie... |
Chyba to byÂł przykÂład ???
Nie pisaÂłem o sobie przecieÂż, bo to by byÂło gÂłupie
Ale skoro juÂż po jednej wpadce masz takie zdanie to nic mi do tego. |
|
|
|
 |
michu
|
Wysłany: 2012-08-27, 16:52
|
0
|
|
|
|
Witam
ChciaÂłem siĂŞ zapytaĂŚ jaki najlepiej kupiĂŚ pistolet do lakierownia do takiego sprzĂŞtu http://allegro.pl/sprezar...63958674.html?? Aby coÂś szÂło polakierowaĂŚ. No jakiÂś reduktor jak moÂżecie poleciĂŚ. Kwotowo to do 250 zÂł. LiczĂŞ na pomoc i z gĂłry dziĂŞki. |
|
|
|
 |
niedoÂświadczony
|
Wysłany: 2012-08-27, 19:44
|
0
|
|
|
|
czeœÌ jestem tu nowy szuka³em na waszym forum i nie znalaz³em jednoznacznej odpowiedzi chcia³ bym kupiÌ pistolet do lakierowania co nieco tam umiem pomalowaÌ i chcia³ bym sie dowiedzieÌ jaki kupiÌ pistolet rp czy hvlp chodzi mi o sico bronze no nie ma sensu wydawaÌ na pistolet 2tys jak raz na rok bêdê go u¿ywa³ co radzicie ? mam kompresor 50l 2 t³okowy wiec na wyjœciu jest oko³o 250l/min |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-08-27, 20:06
|
+1
|
|
|
|
Z najtaĂąszych pistoletĂłw - Tiger XRP.
Na tym filmiku mo¿esz zobaczyÌ ró¿nicê miêdzy tanim a bardzo dobrym pistoletem (DeVilbiss) -
http://youtu.be/g4xICK2eSDU?t=1m30s
Jak widaÌ ró¿nica jest ogromna. Nie wa¿ne czy lakieruje siê raz w roku czy codziennie.
Ty potrzebujesz pistolet typu LVLP lub RP. HVLP ma za duÂże zapotrzebowanie na powietrze.
michu Reduktor Star za 69zÂł. Ma on stabilizacje ciÂśnienia, dziĂŞki czemu znakomicie sprawdza siĂŞ przy maÂłych kompresorach. |
 |
|
|
|
 |
niedoÂświadczony
|
Wysłany: 2012-08-27, 20:16
|
0
|
|
|
|
ok dzieki ci ale jak najlepiej do tego dysza 1.3 ? bo na allegro sa tylko 1.4.
jaka twoim zdaniem zda egzamin? Âżeby byÂł uniwersalny? |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-08-27, 20:23
|
+1
|
|
|
|
Jak bym wybraÂł 1.4... wszystko zaleÂży od tego ile ml farby ona "przepuszcza". |
 |
|
|
|
 |
niedoÂświadczony
|
Wysłany: 2012-08-27, 20:29
|
0
|
|
|
|
a jeszcze mam takie pytanko czy opÂłaca sie kupiĂŚ pistolet do piaskowania z dolnym zbiornikiem ? czy mĂłj kompresor nie da rady z tym urzÂądzeniem np wypiaskowaĂŚ cos 5 na 5cm w trudno dostĂŞpnych miejscach ? mo chce odnowiĂŚ ciÂągnik ojca i mam tam pare zakamarkĂłw i nie mogĂŞ sie tam dostaĂŚ szczotka na szlifierce |
|
|
|
 |
niedoÂświadczony
|
Wysłany: 2012-08-28, 16:55
|
0
|
|
|
|
i jeszcze mam pytanie kupiÂłem dzisiaj bezbarwny lakier i pisze na puszce ciÂśnienie 2.5chyba zalecane a ten pistolet ma max 2bary wiec jak podkrĂŞcĂŞ na manometrze ciÂśnienie to nic sie stanie ? tak samo do bazy jak np bĂŞdzie zalecane 2.2bara bĂŞdzie inny odcieĂą wyjdzie ? |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-08-28, 17:36
|
+1
|
|
|
|
Ustawiasz ciÂśnienie takie jakie zaleca producent pistoletu. JeÂżeli ustawisz 2.5 bar to nic siĂŞ nie stanie. |
 |
|
|
|
 |
michu
|
Wysłany: 2012-08-28, 19:10
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-08-28, 19:29
|
0
|
|
|
|
michu,
Pistolet bardzo fajny.
Popieram jego zakup.
Do tego na ÂścianĂŞ odwadniacz yato 1/2 cala sobie spraw, oczywiÂście wersja z reduktorem.
Miêdzy nimi w¹¿ o przekroju 10mm i d³ugoœci 10-12 metrów.
Ciœnienie bêdzie stabilne, powietrze bez syfu (nie licz¹c wody, bo odwadniacz to nie gwarancja suchego powietrza) przyjrzyj siê otworom w szybkoz³¹czkach i w wyjœciu ze sprê¿arki.
Jak zadbasz o du¿e przekroje otworów (np szybkie z³¹czki RECTUS ) to masz spokój z ciœnieniem.
Do tego reduktorek pod pistolet i ... powodzenia. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-08-28, 22:21
|
0
|
|
|
|
DuÂżym plusem pistoletu Tiger XRP jest to Âże nie jest to chiĂączyk. Po za tym, suuper leÂży w dÂłoni.
ChoĂŚ cudĂłw nie oczekuj, to tani pistolet a nie Air Gunsa, Iwata, Sata czy DV |
 |
|
|
|
 |
michu
|
Wysłany: 2012-08-28, 22:45
|
0
|
|
|
|
czyli ten pistolet i reduktor mogĂŞ kupiĂŚ i zaczynaĂŚ prĂłby lakierowania? DziĂŞki za pomoc. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-08-28, 22:51
|
0
|
|
|
|
michu napisał/a: | czyli ten pistolet i reduktor mogĂŞ kupiĂŚ i zaczynaĂŚ prĂłby lakierowania? |
DokÂładnie tak. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-08-28, 22:58
|
0
|
|
|

|
Sw.Piotrek napisał/a: | cudĂłw nie oczekuj, to tani pistolet |
I tutaj kolega napisaÂł 100% prawdy o tym pistolecie
Od siebie dodam ¿e mia³em ostatnio ten pistolet "u siebie w rêkach" i w mojej "ocenie" to nadaje on siê tylko do nak³adania lakierów nawierzchniowych tj. bezbarwnych ,akryli czy poliuretanu na bazach metalicznych i per³ach "polegniesz" kolego poniewa¿ nie ma on dobrej atomizacji materia³u podczas nak³adania na powierzchnie Najnormalniej doœÌ szeroko "leje" materia³em Ale mo¿e akurat to by³ taki "egzemplarz" a ten który Ty kupisz bêdzie "lepszy"
Pozdrawiam!
ps. I widziaÂłem juÂż auto pomalowane tym pistoletem
Bezbarwny nawet Âładnie poÂłoÂżony ale baza to byÂła .... jedna "tragedia" |
|
|
|
 |
michu
|
Wysłany: 2012-08-28, 23:48
|
0
|
|
|
|
To moÂże macie coÂś lepszego w tej cenie? SprzĂŞt kupuje dla siebie wiĂŞc malowaĂŚ bĂŞdĂŞ raz na jakiÂś czas. Ale jak juÂż kupowaĂŚ to aby coÂś szÂło z tym zrobiĂŚ. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-08-29, 00:11
|
0
|
|
|
|
Z naj naj taĂąszych dobrych pistoletĂłw - Air Gunsa AZ3 HTE lub Star Evo-T. O innych dobrych tanich pistoletach puki co nikt nie sÂłyszaÂł
MoÂżesz sprĂłbowaĂŚ poszukaĂŚ uÂżywanego pistoletu Sata Jet 90. Jednak te takÂże kosztujÂą ok 400zÂł lub uÂżywany pistolet Aerometal ok 300zÂł
michu suma summarum jak na tani pistolet Tiger XRP i tak wypada bardzo dobrze. WiêkszoœÌ innych nadaje siê tylko do lakierowa³a p³otów. |
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-08-30, 08:11
|
0
|
|
|

|
Sw.Piotrek napisał/a: | MoÂżesz sprĂłbowaĂŚ poszukaĂŚ uÂżywanego pistoletu Sata Jet 90 |
To chyba najrozsÂądniejsze wyjÂście aby mieĂŚ "dobry firmowy pistolet" za tzw. "maÂłe pieniÂądze"
Sw.Piotrek napisał/a: | Jednak te takÂże kosztujÂą ok 400zÂł |
W bardzo dobrym stanie to czasem ponad 150 euro ale zestawy naprawcze moÂżna juÂż kupiĂŚ do tej Sata od 40 euro Na Alleg..o zestawy naprawcze teÂż moÂżna spotkaĂŚ tylko cena jest "trochĂŞ wyÂższa"
Pozdrawiam!
ps. A do jakiej kwoty chcesz kolego kupiĂŚ ten "pistolecik"
Jak coÂś "tanio" ma byĂŚ to kupuj to Sico Bronz |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2012-09-02, 22:12
|
0
|
|
|

|
A co powiecie o tym pistolecie ?? Lakieruje identico tylko ze koncowa dysza ma po jednym otworze na strone. I nie ma napisu czy jest to LVLP czy RP tylko na dole jest ze max 3,5 bara wiec mysle ze RP ale moge sie mylic
LakierowaÂłem nim Meganke, merca W210, Vito, Golfa
Ale troszke duzo lakieru Âłyka ;D.....albo ja nie zaÂłuje hahah
http://morgan.rybnik.pl/p...14mm-p-279.html
To taki w miare czy kaszana ?? Jak byÂł kilka lat temu kupowany to koszt kolo 600 pln . |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-09-02, 22:38
|
0
|
|
|

|
YAMAHER napisał/a: | To taki w miare czy kaszana |
Nie no ,to normalnie "1 liga" w pistoletach
YAMAHER napisał/a: | byÂł kilka lat temu kupowany to koszt kolo 600 pln |
A cena to jak "poÂłowa Sata" ale najwaÂżniejsze Âże jesteÂś "szczĂŞÂśliwym uÂżytkownikiem"
YAMAHER napisał/a: | Ale troszke duzo lakieru Âłyka |
JakieÂś "minusy" muszÂą byĂŚ Ale moÂże to jego taka "zaleta" a "model" z przeznaczeniem "dla bogatych"
Pozdrawiam! |
|
|
|