Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Aquarius
|
Wys³any: 2012-09-06, 22:17 Baranek po bezbarwnym
|
0
|
|
|
|
Jestem zupe³nym amatorem i chcia³bym aby¶cie wziêli to pod uwagê... Moje wypowiedzi mog± byæ zupe³nie niespójne i bezsensowne wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ. Postanowi³em samemu polakierowaæ samochód, w ramach eksperymentu i oszczêdno¶ci kupi³em akryle.
Pomijam fakt ¿e warunki mam skrajnie spartañskie, wyszed³ mi baran niczym spod samiu¶kich Tater, parch jaki¶... Pierwszy raz malowa³em w du¿ej temperaturze wiêc my¶la³em ¿e to mia³o du¿y wp³yw. Zeszlifowa³em ca³y lakier do wzglêdnej g³adko¶ci i wszystko od nowa. Tym razem baza, wysz³a ok. Pó¼niej bezbarwny; pierwsza warstwa jako tako, po drugiej znów baran... Koñczyny mi opad³y i zniechêci³em siê ca³kowicie...
Nie znam przyczyny. Proporcje lakieru i utw stosujê wed³ug zaleceñ producenta, dyszê dobieram podobnie, jak dam za ma³o robi siê skórka pomarañczy, jak wiêcej to zlewa siê nie¼le ale zaraz robi siê zaciek. Pewnie to kwestia braku wprawy lub braku umiejêtno¶ci, dodatkowo optymalnych wszystkich warunków. Sam nie wiem. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-09-07, 08:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Jaki masz pistolet, kompresor, w jakiej temperaturze lakierowa³e¶? |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-09-07, 08:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Aquarius napisa³/a: | pierwsza warstwa jako tako, po drugiej znów baran... Koñczyny mi opad³y i zniechêci³em siê ca³kowicie... |
Kolego ..... takie s± "pocz±tki amatorki"
Aquarius napisa³/a: | Pewnie to kwestia braku wprawy lub braku umiejêtno¶ci, dodatkowo optymalnych wszystkich warunków |
A tutaj sam sobie udzieli³e¶ .... odpowiedzi
Napisz co¶ wiêcej o tym swoim bezbarwnym (firma ,symbol ,jaki u¿y³e¶ utwardzacz rozcieñczalnik) ,poniewa¿ jak wiesz "wró¿ki" i "jasnowidze" nie wchodz± na to Forum
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Aquarius
|
Wys³any: 2012-09-10, 22:39
|
0
|
|
|
|
Bezbarwny to AT 100 i tej samej firmy utwardzacz, rozcieñczalnik dobra³ facet który sprzedawa³ ca³± resztê, sprawdzê jak bêdê w gara¿u... Wiem ¿e to zapewne najni¿sza pó³ka i niewiele mo¿na siê po nim spodziewaæ, ale nie nale¿ê do zamo¿nych ludzi i kolejne malowanie mnie wyp³uka³o z gotówki ca³kowicie. Pistolety to równie¿ ¿adne rarytasy; Sico za oko³o 130 z³ ka¿dy. Do bazy u¿y³em dyszy 1.3 do bezbarwnego 1.5, kompresor 100 L a temperatura to oko³o 19 stopni...
Zdajê sobie sprawê ¿e nie jestem w stanie z tego czym operujê po³o¿yæ lustra... Ale mimo tego efekt i tak powinien byæ przynajmniej dopuszczalny i nie wo³aj±cy o pomstê do nieba... Zajmowa³em siê ju¿ wyprawkami dla znajomych; to jaki¶ zderzak, to b³otnik i wszystko wychodzi³o ca³kiem nie¼le, jednak przy ca³ym aucie ju¿ znacznie tragiczniejszy fina³. Z daleka nie widaæ wad, ale zapewniam ¿e z bliska jest siê czego wstydziæ... Wszystko wygl±da tak: |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-09-12, 10:11
|
0
|
|
|
|
Aquarius napisa³/a: | nie nale¿ê do zamo¿nych ludzi i kolejne malowanie mnie wyp³uka³o z gotówki ca³kowicie |
Kolego w tym przypadku skoro samodzielne malowanie w³asnego auta doprowadza Ciebie do tzw. ruiny finansowej to uwa¿am ¿e masz "super zrobione auto"
Naprawdê nie "szukaj dziury w ca³ym" Jak to mówi± "jaka cena taka us³uga"
Mo¿e kiedy¶ jak trochê od³o¿ysz "funduszy" na materia³y i dodatkowo "potrenujesz" na autach kolegów ... to zrobisz sobie "lakierek" na aucie jak "z fabryki"
Pozdrawiam!
ps. Trening czyni mistrzem |
|
|
|
|
Aquarius
|
Wys³any: 2013-06-24, 23:14
|
0
|
|
|
|
Jak feniks z popio³ów, albo jak zaciek z lakieru powstajê i odgrzewam nieco kotleta.
Chcia³bym podej¶æ do sprawy z drugiej mañki...
Nie potrafiê siê doszukaæ b³êdów w tym co robiê, oczywi¶cie poza brakiem wprawy lub daru do k³adzenia klaru.
Je¿eli kto¶ bêdzie tak ³askawy i przybli¿y mi jak powinno wygl±daæ prawid³owe przygotowanie i po³o¿enie klaru.
Mat jest, odt³uszczone jest, oklejone jest tylko malowaæ i...?
Mo¿e s± jakie¶ patenty które omin±³em, sposób, zasady mieszania. Ci¶nienie jakie powinno byæ ustawione, jak podej¶æ do pierwszej warstwy jak do drugiej. Czego siê wystrzegaæ.
Po prostu desperacja no chcê siê tego nauczyæ, ale samemu to syzyfowa praca. Pomo¿ecie? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-06-25, 05:59
|
0
|
|
|
|
Aquarius napisa³/a: | Mo¿e s± jakie¶ patenty które omin±³em, sposób, zasady mieszania. |
Aquarius napisa³/a: | chcê siê tego nauczyæ, ale samemu to syzyfowa praca. Pomo¿ecie? |
Najpro¶ciej i najszybciej to idz kolego jako pomocnik lakiernika albo uczeñ do warsztatu czy serwisu do dzia³u lakierniczego
To najlepsza i najkrótsza droga aby nauczyæ siê samodzielnego lakierowania |
|
|
|
|
Aquarius
|
Wys³any: 2013-06-25, 16:26
|
0
|
|
|
|
Wiem, ¿e to by³o by najprostsze a zarazem najskuteczniejsze rozwi±zanie, ale kto bêdzie mia³ czas ¿eby niañczyæ faceta bo ten chce siê nauczyæ lakierowaæ. Poza tym mam pracê i nie znalaz³ bym czasu, ¿eby dodatkowo warsztatu lakierniczego szukaæ. Szkoda mi mojego wk³adu i wysi³ku który spe³za na niczym. |
|
|
|