Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Aquarius
Wys³any: 2012-09-06, 22:17   Baranek po bezbarwnym
0
UP DOWN

Jestem zupe³nym amatorem i chcia³bym aby¶cie wziêli to pod uwagê... Moje wypowiedzi mog± byæ zupe³nie niespójne i bezsensowne wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ. Postanowi³em samemu polakierowaæ samochód, w ramach eksperymentu i oszczêdno¶ci kupi³em akryle.
Pomijam fakt ¿e warunki mam skrajnie spartañskie, wyszed³ mi baran niczym spod samiu¶kich Tater, parch jaki¶... Pierwszy raz malowa³em w du¿ej temperaturze wiêc my¶la³em ¿e to mia³o du¿y wp³yw. Zeszlifowa³em ca³y lakier do wzglêdnej g³adko¶ci i wszystko od nowa. Tym razem baza, wysz³a ok. Pó¼niej bezbarwny; pierwsza warstwa jako tako, po drugiej znów baran... Koñczyny mi opad³y i zniechêci³em siê ca³kowicie...
Nie znam przyczyny. Proporcje lakieru i utw stosujê wed³ug zaleceñ producenta, dyszê dobieram podobnie, jak dam za ma³o robi siê skórka pomarañczy, jak wiêcej to zlewa siê nie¼le ale zaraz robi siê zaciek. Pewnie to kwestia braku wprawy lub braku umiejêtno¶ci, dodatkowo optymalnych wszystkich warunków. Sam nie wiem.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-09-07, 08:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Jaki masz pistolet, kompresor, w jakiej temperaturze lakierowa³e¶?

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-09-07, 08:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Aquarius napisa³/a:
pierwsza warstwa jako tako, po drugiej znów baran... Koñczyny mi opad³y i zniechêci³em siê ca³kowicie...

Kolego ..... takie s± "pocz±tki amatorki" :D
Aquarius napisa³/a:
Pewnie to kwestia braku wprawy lub braku umiejêtno¶ci, dodatkowo optymalnych wszystkich warunków

A tutaj sam sobie udzieli³e¶ .... odpowiedzi ;)

Napisz co¶ wiêcej o tym swoim bezbarwnym (firma ,symbol ,jaki u¿y³e¶ utwardzacz rozcieñczalnik) ,poniewa¿ jak wiesz "wró¿ki" i "jasnowidze" nie wchodz± na to Forum ;)
Pozdrawiam! :spoko:

Aquarius
Wys³any: 2012-09-10, 22:39   
0
UP DOWN

Bezbarwny to AT 100 i tej samej firmy utwardzacz, rozcieñczalnik dobra³ facet który sprzedawa³ ca³± resztê, sprawdzê jak bêdê w gara¿u... Wiem ¿e to zapewne najni¿sza pó³ka i niewiele mo¿na siê po nim spodziewaæ, ale nie nale¿ê do zamo¿nych ludzi i kolejne malowanie mnie wyp³uka³o z gotówki ca³kowicie. Pistolety to równie¿ ¿adne rarytasy; Sico za oko³o 130 z³ ka¿dy. Do bazy u¿y³em dyszy 1.3 do bezbarwnego 1.5, kompresor 100 L a temperatura to oko³o 19 stopni...
Zdajê sobie sprawê ¿e nie jestem w stanie z tego czym operujê po³o¿yæ lustra... Ale mimo tego efekt i tak powinien byæ przynajmniej dopuszczalny i nie wo³aj±cy o pomstê do nieba... Zajmowa³em siê ju¿ wyprawkami dla znajomych; to jaki¶ zderzak, to b³otnik i wszystko wychodzi³o ca³kiem nie¼le, jednak przy ca³ym aucie ju¿ znacznie tragiczniejszy fina³. Z daleka nie widaæ wad, ale zapewniam ¿e z bliska jest siê czego wstydziæ... Wszystko wygl±da tak:

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-09-12, 10:11   
0
UP DOWN

Aquarius napisa³/a:
nie nale¿ê do zamo¿nych ludzi i kolejne malowanie mnie wyp³uka³o z gotówki ca³kowicie

Kolego w tym przypadku skoro samodzielne malowanie w³asnego auta doprowadza Ciebie do tzw. ruiny finansowej to uwa¿am ¿e masz "super zrobione auto" :spoko:
Naprawdê nie "szukaj dziury w ca³ym" ;) Jak to mówi± "jaka cena taka us³uga" ;)
Mo¿e kiedy¶ jak trochê od³o¿ysz "funduszy" na materia³y i dodatkowo "potrenujesz" na autach kolegów ;) ... to zrobisz sobie "lakierek" na aucie jak "z fabryki" :D
Pozdrawiam! :spoko:
ps. Trening czyni mistrzem :tak:

Aquarius
Wys³any: 2013-06-24, 23:14   
0
UP DOWN

Jak feniks z popio³ów, albo jak zaciek z lakieru powstajê i odgrzewam nieco kotleta.
Chcia³bym podej¶æ do sprawy z drugiej mañki...
Nie potrafiê siê doszukaæ b³êdów w tym co robiê, oczywi¶cie poza brakiem wprawy lub daru do k³adzenia klaru.
Je¿eli kto¶ bêdzie tak ³askawy i przybli¿y mi jak powinno wygl±daæ prawid³owe przygotowanie i po³o¿enie klaru.
Mat jest, odt³uszczone jest, oklejone jest tylko malowaæ i...?
Mo¿e s± jakie¶ patenty które omin±³em, sposób, zasady mieszania. Ci¶nienie jakie powinno byæ ustawione, jak podej¶æ do pierwszej warstwy jak do drugiej. Czego siê wystrzegaæ.
Po prostu desperacja no :) chcê siê tego nauczyæ, ale samemu to syzyfowa praca. Pomo¿ecie?

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-06-25, 05:59   
0
UP DOWN

Aquarius napisa³/a:
Mo¿e s± jakie¶ patenty które omin±³em, sposób, zasady mieszania.

Aquarius napisa³/a:
chcê siê tego nauczyæ, ale samemu to syzyfowa praca. Pomo¿ecie?

Najpro¶ciej i najszybciej to idz kolego jako pomocnik lakiernika albo uczeñ do warsztatu czy serwisu do dzia³u lakierniczego :tak:
To najlepsza i najkrótsza droga aby nauczyæ siê samodzielnego lakierowania :tak: :spoko:

Aquarius
Wys³any: 2013-06-25, 16:26   
0
UP DOWN

Wiem, ¿e to by³o by najprostsze a zarazem najskuteczniejsze rozwi±zanie, ale kto bêdzie mia³ czas ¿eby niañczyæ faceta bo ten chce siê nauczyæ lakierowaæ. Poza tym mam pracê i nie znalaz³ bym czasu, ¿eby dodatkowo warsztatu lakierniczego szukaæ. Szkoda mi mojego wk³adu i wysi³ku który spe³za na niczym.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: