Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
gugun 
Wysłany: 2012-01-20, 11:04   Chcesz coÂś pomalowaĂŚ sparyem ? Pytaj tutaj !
+1
UP DOWN

PORADY,SKLEP,FILM INTRUKTAÂŻOWY:

berag1 napisał/a:
http://www.motipdupli.pl/?s=porady#p2

NastĂŞpnie stronka ze wszystkim co potrzebne aby polakierowaĂŚ aerozolem i wystarczy

http://www.pielegnowacaut...ip-color-matic/

I na koniec taki filmik instruktaÂżowy

http://www.youtube.com/watch?v=Taefo0Sk__s

ORAZ ZDANIA U¯YTKOWNIKÓW NA TEN TEMAT

senior napisał/a:
Witam.
Moje zdanie o "lakierowaniu" a raczej malowaniu/podmalowywaniu sprayami powÂłok lakierniczych jest jak najbardziej negatywne. Negatywne w praktycznie kaÂżdym przypadku.
Dla ludzi siĂŞgajÂących po takie lakiery/farby w sprayu podstawowym czynnikiem ZA nimi przemawiajÂącym jest CENA.
Cena ze wzglêdu na niby w danej chwili ma³y wydatek pieniêdzy, mo¿liwoœÌ u¿ycia ich we w³asnym zakresie i bez dodatkowego wyposa¿enia {sprê¿onego powietrza, pistoletu,...} oraz w teoretycznie ka¿dych warunkach - czyli : gara¿ wiata, pole, parking, ........... {parasol }
Tyle, ¿e o ile nawet uda siê to komuœ wykonaÌ na doœÌ przyzwoitym poziomie pod wzglêdem wizualnym {to te¿ zale¿y kto to ogl¹da, z jakiej odleg³oœci i w jakich warunkach }, to z jakoœci¹ w sensie trwa³oœci¹ oraz poprawn¹ technologi¹ prawie zawsze nie ma to nic wspólnego.
O ile w przypadku lakierów dwuwarstwowych sama baza dobrana w mieszalni niczym siê nie ró¿ni od tej która jest aplikowana {którymi siê lakieruje} pistoletami lakierniczymi o tyle sama jej aplikacja {lakierowanie ni¹} ze wzglêdu na to czym siê to wykonuje jest kolosalnie siê ró¿ni¹ca i nigdy nie wolno tego ze sob¹ porównywaÌ ani te¿ oczekiwaÌ tego samego -w pe³ni pozytywnego- efektu, a w szczególnoœci w przypadku baz z efektem czyli tzw. metaliców.
Producenci pistoletów natryskowych latami konstruuj¹ swoje produkty dopasowuj¹c je zarówno do coraz to rygorystycznych przepisów, jak te¿ materia³ów lakierniczych po prawie upodobania samych lakierników ......... wiêc nie nale¿y siê spodziewaÌ ¿e tak precyzyjne parametry pistoletów lakierniczych i to nawet ju¿ nie tych wiod¹cych producentów ktoœ skupi i powieli w plastikowym kapslu z dziurk¹ na blaszanej puszce.
Dlatego kolor/odcieù po lakierowaniu pistoletem i "lakierowaniu" sprayem mo¿e siê diametralnie ró¿niÌ pomimo tego ¿e oba bêd¹ mia³y w sobie ten sam lakier. Przy czym uœciœlaj¹c, i¿ przy polakierowaniu pistoletem -i odpowiedniej osobie- prawdopodobieùstwo ró¿nicy odcienia i innych wad lakierniczych jest znikome o tyle to samo w przypadku wykonania tego sprayami jest teoretycznie niewykonalne.

Teraz lakiery w sparyu kolorowe oraz bezbarwne:
PomijajÂąc fakt samego wyglÂądu powÂłoki/Âłuski/struktury oraz jej jednolitoÂści podstawowym minusem jest sam rodzaj tych lakierĂłw: praktycznie zawsze sÂą to lakiery 1K = czyli nie chemoutwardzalne.
W chwili wykonywania takich podmalówek we w³asnym zakresie mo¿e to wydawaÌ siê bardzo ma³o istotne bo przecie¿ lakier wydaje siê byÌ ca³kiem wyschniêty...... lecz w przypadku póŸniejszego lakierowania po "takim czymœ" jest ponad dwa razy tyle pracy a koszty naprawy powiêkszaj¹ siê o kilkadziesi¹t procent.
Powodem tego jest to i¿ przy nastêpnej próbie naniesienia na takie lakiery czy to innych lakierów {kolorowych} czy podk³adów istnieje ryzyko granicz¹ce z wielkim prawdopodobieùstwem ¿e wszystko to siê powa¿y w wyniku czego wykonawca kolejnej naprawy straci cenny czas oraz materia³y a cena naprawy wzroœnie gdy¿ najpierw bêdzie musia³ usun¹Ì wszystko co by³o wykonane tymi sprayami - a najczêœciej te¿ i to co sam na to "po³o¿y³" i co siê powa¿y³o i dopiero uwidoczni³o poprzedni¹ nawet niewidoczn¹ na pierwszy rzut oka ingerencjê.

Bywaj¹ lakiery w sprayach z utwardzaczami lecz jest to wielki wyj¹tek a ja nie widzia³em aby kiedykolwiek ktoœ tego u¿ywa³ wiêc najczêœciej s¹ to lakiery nie chemoutwardzalne które s¹ sol¹ w oku ka¿dego lakiernika który siê ju¿ zd¹¿y³ na nich sparzyÌ i na samo s³owo SPRAY skóra mu na plecach cierpnie.
Dlatego wielkim minusem w podmalowywaniu Sprayami s¹ póŸniejsze praktycznie w ka¿dym przypadku murowane komplikacje podczas nastêpnej naprawy, s³aba jakoœÌ i mizerny wygl¹d {a bywa i jeszcze gorszy}. Dodatkowo ka¿da naprawa sprayem podniesie koszty/czas przysz³ej naprawy.

Dlatego teÂż ze wzglĂŞdu na powyÂższe {a nie jest to wszystko} wedÂług mnie nie powinno siĂŞ korzystaĂŚ z tej "technologii" {SPRAY-e} - a co najmniej wtedy gdy jest prawdopodobieĂąstwo Âże po jakimÂś czasie bĂŞdzie siĂŞ "po tym" poprawiaÂło "bardziej profesjonalnie".
Pozdrawiam

PROJEKTER napisał/a:
Nie chcê namieszaÌ bo moje zdanie o areozolach jest takie jak wiêkszoœci lakierników, ale.... weŸcie pod uwagê ¿e APP ma serie materia³ów do szybkich napraw punktowych w³aœnie w sprayach a ich technicy nieŸle sobie z tym radz¹. Ogólnie jestem na NIE ... jednak dobrej klasy materia³ nabity w spray w rêkach fachowca jest takim samym profesjonalnym narzêdziem do drobnej naprawy ... jak pistolet w rêkach fachowca.

Grunt w spray to teÂż fajne narzĂŞdzie i bardzo uÂłatwia pracĂŞ lakiernika. Czarny mat w spray teÂż jest powszechnym wyposaÂżeniem nie jednej profesjonalnej lakierni.

DrCruel napisał/a:
Tutaj jest fajnie opisana naprawa sprayami, ktĂłrÂą bardzo dawno temu, jeszcze na starym forum, zamieÂściÂł @lukas

http://lakierowanko.info/...light=spray%F3w

PS. To jest temat archiwalny kopiowany ze starego nieistniejÂącego forum, wiĂŞc forma jest jaka jest, ale wiadomo o co chodzi ;)

Lackdoctor napisał/a:
JeÂśli chcesz coÂś pozytywnie spreyem potraktowaĂŚ to ta propozycja jest do tego celu idealna.
Polecam tÂą stronkĂŞ
http://www.farbygraffiti....47a14b22560b4e3

Lackdoctor napisał/a:
MoÂże jednak idzie sprayem autko potraktowaĂŚ ???
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Lackdoctor napisał/a:
Tylko potem lakiernik dostaje takie autko do naprawy i .....
http://screenshooter.net/2200499/dpxxtyt

Dlatego nie znoszĂŞ tematu spreya na aucie.

Nokia napisał/a:
Lakierowanie sprayem
http://www.klakiernik.pl/...prayem-826.html

DrCruel
Wysłany: 2012-01-21, 23:19   
0
UP DOWN

Tutaj jest fajnie opisana naprawa sprayami, ktĂłrÂą bardzo dawno temu, jeszcze na starym forum, zamieÂściÂł @lukas

http://lakierowanko.info/...light=spray%F3w

PS. To jest temat archiwalny kopiowany ze starego nieistniejÂącego forum, wiĂŞc forma jest jaka jest, ale wiadomo o co chodzi ;)

Talent
Wysłany: 2012-02-07, 12:55   Malowanie sprayem felg aluminiowych
0
UP DOWN

Witam, jestem nowy na forum, zarejestrowa³em siê ¿eby zasiêgn¹Ì porady u bardziej doœwiadczonych ode mnie. Otó¿ sprawa wygl¹da nastêpuj¹cao:
Mam do polakierowania felgi, lakier zostaÂł zdardy juÂż scansolem do goÂłego aluminium(straszna mordĂŞga) i przĂłd felgi zostaÂł spolerowany na lustro. I teraz jak dalej postÂąpiĂŚ ?

1. Jakim papierem zmatowiĂŚ i odtÂłuÂściĂŚ ?
2. podkÂład epoksydowy 2-3 warswy ( ile czekaĂŚ miĂŞdzy poszczegĂłlnymi warswami i czy po epoksydowym nakÂładaĂŚ odrazu podkÂład akrylowy czy odczekaĂŚ np. 12 h i przeleciec ten epoksydowy papierem Âściernym ( jeÂśli tak to jakim) ?
3.podkÂład akrylowy ( ile czekaĂŚ miĂŞdzy warswami ? )
4.lakier bazowy 2-3 warswy, kiedy nakÂładaĂŚ, zaraz po podkÂładzie akrylowym, czy odczekaĂŚ
5. klar

I czy jesli tak to zrobie to bĂŞdize to w miare trwaÂłe ? Zamierzam to zrobiĂŚ trĂłjelementowym zestawem MOTIPa do malowania felg + podkÂład epoksydowy BOLL. Pozdrawiam i z gĂłry dziekujĂŞ za odpowiedzi

krzysiek_1996 
Wysłany: 2012-02-07, 18:27   
+1
UP DOWN

1. ZmatowiĂŚ moÂżesz 240, odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem sylikonowym lub ewentualnie bĂŞdzynÂą ekstrakcyjnÂą.
2. PodkÂład 2-3 warstwy z przerwami 10-15 min. NastĂŞpnego dnia przeszlifowaĂŚ podkÂład P800.
3. Po odtÂłuszczeniu nakÂładaĂŚ bazĂŞ cienkimi warstwami 2-3 warstwy w przerwach 10-20min.
4. Bezbarwny(klar) 2-3 warstwy, przerwy 10-15min.

JeÂśli posÂłuÂżysz siĂŞ tym schematem farba powinna piĂŞknie siedzieĂŚ.

Powodzenia

Talent
Wysłany: 2012-02-07, 20:31   
0
UP DOWN

A po bazie robiĂŚ jakas dÂłuÂższÂą przerwe ? Czy od razu ÂładowaĂŚ klar po tych 20 minutach od ostatniej warstwy bazy ? Z gĂłry dziĂŞki ;)

Nokia 
Wysłany: 2012-02-07, 20:51   
0
UP DOWN
:)

Po odparowaniu ostatniej warstwy nie wiem ze 20 minut, potem przecierasz jÂą szmatkÂą antystatycznÂą i lecisz z bezbarwnym.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-14, 22:04   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Tylko potem lakiernik dostaje takie autko do naprawy i .....

.... i klnie auto, klienta,pracownikĂłw, ustrĂłj, kraj, pogodĂŞ, ÂżonĂŞ itd ...
.... i robi dwa razy tÂą samÂą robotĂŞ bo ktoÂś kiedyÂś w swej wspaniaÂłomyÂślnoÂści daÂł upust swoim talentom lakierniczym nie idÂąc zbytnio w koszta :nie: :blee:

chudson
Wysłany: 2012-02-15, 10:21   
+1
UP DOWN

Hehe a panowie w programie "fani czterech kĂłlek" lub jak kto woli "wheelers dealers" ciÂągle sprayem malujÂą auta i potem sie jeszcze chwalÂą ,ze ta strona zostaÂła przez nas "polakierowana"

W którymœ odcinku oddawali auto ca³e do lakierowania ale najpierw przelecia³ wszystko 1k podk³adem i lakiernik nic sie nie czepia³ ,¿e to bez sensu skoro i tak k³ad³ podklad 2k póŸniej.

DomyÂślam ,siĂŞ Âże na potrzeby prog. nie mogli lakierowaĂŚ w garaÂżu kompresorem bo byÂło by to nielegalne bez kabiny lakierniczej i pozwolenia w angielskich realiach - ale mogli se odpuÂściĂŚ uczenie spoÂłeczeĂąstwa jak samemu naprawiĂŚ auto

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-15, 10:45   
0
UP DOWN

chudson napisał/a:
ale mogli se odpuÂściĂŚ uczenie spoÂłeczeĂąstwa jak samemu naprawiĂŚ auto

ZwÂłaszcza jeÂśli chodzi o stronĂŞ lakierniczÂą bo to co oni tam wyczyniajÂą w tym garaÂżu to czasem woÂła o pomstĂŞ do nieba.
Pomijam fakt zarobku na aucie na poziomie 300 - 500 funtĂłw :shock:

Nokia 
Wysłany: 2012-02-15, 16:11   
0
UP DOWN
:)

grzechoo2008 napisał/a:
Pomijam fakt zarobku na aucie na poziomie 300 - 500 funtĂłw

No a dodaj to co zarabiajÂą na samym programie... To moga sprzedawac te trupy potem za grosze...
Nie ma co Ed Czajna to blacharz lakiernik zkrwi i kosci :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

slawekd
Wysłany: 2012-02-16, 08:38   
0
UP DOWN

Dzien dobry , seszlifowalem cale drzwi , na usterki po kolizji polozylem szpachel z wloknem nastepnie wykonczeniowy, szlifowanie , teraz polozylem szary podklad , zabieram sie za wypolerowanie go , jakim papierem?
Kupilem lakier w "spraju" 132 F niestety perla . Jak nalezy go nalozyc aby drzwi pomalowane nie roznily sie od calej reszty kolorem.
Dodam ze wykonalem probe na klapce od wlewu i po polozeniu koloru a nastepnie klaru klapka wyszla ciemniejsza.
Czy sa jakies metody aby uniknac roznicy koloru, niestety nie mam pistoletu a auto chce sprzedac wiec wiadomo chce aby efekt byl choc dobry.
Dziekuje z gory za sugestie oddania auta do lakiernika
Jakie nalezy wykonac czynnosci polerskie moze to one nadadza wlasciwy kolor
Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Nokia: 2012-02-16, 08:50 ]
Tak trudno bylo znalesc ten temat ? Jak juz ktos podstawi pod nos to jest, no tak...
Wystarczy ze w wyszukiwarce wpiszesz glupie slowo SPRAY i ten temat masz pierwszy w kolejce...

gugun 
Wysłany: 2012-02-16, 10:55   
0
UP DOWN

slawekd napisał/a:
Tak trudno bylo znalesc ten temat ? Jak juz ktos podstawi pod nos to jest, no tak...
Wystarczy ze w wyszukiwarce wpiszesz glupie slowo SPRAY i ten temat masz pierwszy w kolejce...
a co ty taki nerwowy jesteÂś??? :D :D :D

[ Komentarz dodany przez: Nokia: 2012-02-16, 11:25 ]
Bo taka prawda guguniaku. Ile mozna sie powtarzac.
;)

MichuMachu
Wysłany: 2012-02-16, 11:43   
0
UP DOWN

Kolego trzeba byloby cieniowac sasiednie elementy a potem calosc klarem ale sprayem nigdy nie robilem takich rzeczy :shock: chyba ze mala usterka to moze zmiescisz sie na jednym elemencie a potem caly element klarem :)

slawekd
Wysłany: 2012-02-17, 06:20   
0
UP DOWN

SZANOWNY PANIE MODERATORZE
dlaczego w moim imieniu pod moim slawekd napisAL, pojawil sie koment. ktorego nie napislaem?
"Tak trudno bylo znalesc ten temat ? Jak juz ktos podstawi pod nos to jest, no tak...
Wystarczy ze w wyszukiwarce wpiszesz glupie slowo SPRAY i ten temat masz pierwszy w kolejce..."
TO NIE MOJE SLOWA, DZIWNY JEST TEN PORTAL, KIEDY ZADAJESZ PYTANIE TO ZAMIAST ODPOWIEDZI DOSAJESZ PO USZACH LUB JAKIS MADRALA CIE POUCZA, A NASTEPNIE MODERATOR PRZYKLEJA MI SLOWA KTORE NAPISAL NOKIA , SPRAWE ZGLASZAM DO ODPOWIEDNIEJ INSTYTUCJI ABY TROSZKE SIE ZAJELI TYM PORTALEM I PONIZANIEM INTERNAUTOW, SADZILEM ZE TEN PORTAL MA POMAGAC A NIE POWODOWAC WYSMIEWANIE I PONIZANIE.
BEZNADZIEJNY PORTAL NIE POLECAM

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-02-17, 09:01   
0
UP DOWN

slawekd napisał/a:
ZGLASZAM DO ODPOWIEDNIEJ INSTYTUCJI ABY TROSZKE SIE ZAJELI TYM PORTALEM

PamiĂŞtaj Âże kaÂżdy kij ma dwa koĂące ;)
Proponuje poprawiĂŚ swojÂą poprawnÂą pisownie jĂŞzyka polskiego a dopiero "zgÂłaszaĂŚ" ^^

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-17, 09:44   
0
UP DOWN

slawekd napisał/a:
DZIWNY JEST TEN PORTAL, KIEDY ZADAJESZ PYTANIE TO ZAMIAST ODPOWIEDZI DOSAJESZ PO USZACH LUB JAKIS MADRALA CIE POUCZA ...

Ciesz, siĂŞ Âże od razu nie zostaÂłeÂś Durniem miesiÂąca ^^

... ale to fakt ¿e ten portal jakiœ taki dziwny :/ .... sami lakiernicy i ci¹gle tylko gadaj¹ o malowaniu samochodów. Na takim Facebooku np. gada siê na ka¿dy temat ... :x: a tu ci¹gle w kó³ko o tym samym bleeeeee ... CO TO ZA PORTAL ???

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-17, 09:59   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:

slawekd napisaÂł/a:
a co ty taki nerwowy jesteÂś???

[ Komentarz dodany przez: Nokia: 2012-02-16, 11:25 ]
Bo taka prawda guguniaku. Ile mozna sie powtarzac.

TrochĂŞ nie dziwiĂŞ siĂŞ koledze Âże siĂŞ wnerwiÂł.
Koledzy moderatorzy trochĂŞ zawinili nie patrzÂąc co wynika z cytowanego fragmentu tekstu.
Do tego ich luÂźne dopowiedzenia,,, rzecz jasna zrozumiaÂłe dla staÂłych bywalcĂłw, lecz nie do odgadniĂŞcia dla slawekd, z jego 9 postami.

gugun 
Wysłany: 2012-02-17, 11:13   
0
UP DOWN

jest napisane jak BYK komentarz dodany przez nokia??jest jest??wiec o co ci chlopie chodzi??masz problemy z czytaniem??ja zacytowalem slowa kolegi nokia pytajÂąc siĂŞ go co on taki zÂły nie twoje!!

a tak na marginesie to najpierw wypada poszukaÌ informacji na interesuj¹cy cie temat,ewentualnie sie podpi¹Ì do podobnego zanim otworzy siê nowy.tymbardziej ¿e jak byk jest napisane ¿e wszystkie pytania o areozolkach zadajemy tutaj,wiec znowu wychodzi problem z czytaniem.a jeœli masz jakieœ w¹tpliwoœci to proponuje je na nastêpny raz za³atwiaÌ na pw z noki¹ czy te¿ ze mn¹.napewno dostal bys wyczerpuj¹ce wyjaœnienie.pozdrawiam

gugun 
Wysłany: 2012-02-17, 11:15   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Na takim Facebooku np. gada siĂŞ na kaÂżdy temat ...
a tu prawie jak NK-portal dla ludzi z klasÂą :rotfl: :rotfl: :rotfl:
PROJEKTER napisał/a:
Ciesz, siĂŞ Âże od razu nie zostaÂłeÂś Durniem miesiÂąca
:D :D :D
Lackdoctor napisał/a:
TrochĂŞ nie dziwiĂŞ siĂŞ koledze Âże siĂŞ wnerwiÂł.
jaja sobie robisz??

936
Wysłany: 2012-02-28, 22:41   
0
UP DOWN

Panowie SpecjaliÂści.
Spraye z lakierem, ze sklepu sÂą bez utwardzaczy !!!
Dlatego zachowujÂą siĂŞ tak niekorzystnie.
OsobiÂście nabijaÂłem sobie spraye dobajÂąc odpowiednie proporcje utwardzacza do materiaÂłu (akryl, poliuretan).
Taki pojemnik wystarczaÂł na okoÂło 3-4 dni (jeÂśli go nie zurzyÂłeÂś wczeÂśniej) i nadawaÂł siĂŞ do wyrzucenia gdyÂż zaczynaÂł pluĂŚ materiaÂłem.
Lakier po aplikacji zachowuje siĂŞ tak samo jak nakÂładany pistoletem na element.
MoÂżna byÂło go matowaĂŚ i polerowaĂŚ po wyschniĂŞciu.
To tylko inny noÂśnik farby niÂż pistolet.

alvin666
Wysłany: 2012-08-06, 22:12   
0
UP DOWN

Witam mam samochód do napraw miejscowych. Kupi³em podk³ad bazê bezbarwny i blender na wyrównanie przejœÌ w lakierze. Jakich gradacji papierów œciernych bêdê potrzebowa³ i czy to maj¹ byÌ papiery na mokro czy na sucho. I czym odt³uœciÌ i potrzebujê jeszcze do tego dobrego odrdzewiacza.

byrrt
Wysłany: 2012-09-12, 12:10   
0
UP DOWN

Witam, sam nie wiem czy ktoÂś tu odpowie bo temat spray'Ăłw jakby szedÂł na dalszy plan dyskusji. ChciaÂłbym wykonaĂŚ maÂłe poprawki lakiernicze na aucie, moÂżliwie tanio itp itd..
Czytam te forum od tygodnia i coraz to nowe wersje sobie wpajam do gÂłowy..

Na tĂŞ chwilĂŞ plan dziaÂłania mam taki:
- element rudawy do goÂłej blachy, jak tylko mocno siĂŞ da
- ?
- szpachla lub jeÂżeli nie bĂŞdzie takiej potrzeby podkÂład akrylowy
- podkÂład akrylowy,
- baza
- klar

Wszystko w puszkach bo przecieÂż nie bĂŞdĂŞ pistoletu kupowaÂł.. BazĂŞ mam mieszanÂą w spray'u w mieszalni, klar firmy APP, podkÂład Carlofon Megafill, szpachlĂŞ mam puki co uniwersalnÂą Boll'a.

Ten znak zapytania oznacza generalnie podk³ad reaktywny bo taki siê chyba po³o¿yÌ powinno, problem w tym ¿e nie wiem czy takowy jest dostêpny w formie spray'a.. Czym zatem sikn¹Ì go³¹ blachê? Nastêpnie pytanie czy po tym podk³adzie reaktywnym dawaÌ podk³ad akrylowy? Niby czytam, ¿e tak, ale przecie¿ podk³ad akrylowy jest wype³niaczem miêkkim - pod szpachle go dawaÌ?

Szanowni koledzy, rozumiem, Âże spray w Waszej opinii to zÂło, i naprawy na szybko i tanio to gÂłupota, ale mimo wszystko proszĂŞ Was o radĂŞ jakiej chemii uÂżyĂŚ.. Z tego co mam nie jestem pewien tej szpachli i podkÂładu, ale to siĂŞ jeszcze da wymieniĂŚ - proszĂŞ o sugestiĂŞ. Zima za pasem, nie chciaÂłbym aby auto podjadaÂł mi rudy - puki co jest Âśladowo, ale zapewne do czasu.

gugun 
Wysłany: 2012-09-12, 12:31   
0
UP DOWN

novol ma jakis epoxyd w spajku na przecierki, to jak juz od tego bym proponowal zaczynac, dalej kit, podklad i lakier

byrrt
Wysłany: 2012-09-12, 12:49   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
novol ma jakis epoxyd w spajku na przecierki, to jak juz od tego bym proponowal zaczynac

Chodzi zapewne o 395 SPRAY NOVOL. Ok ale czy jeÂżeli blacha bĂŞdzie miaÂła jakieÂś delikatne podrzerki (bĂŞdĂŞ staraÂł siĂŞ wyczyÂściĂŚ do zera ale wiadomo coÂś zostanie) to czy to nie bĂŞdzie zamkniĂŞcie puszki pandory?

gugun napisał/a:
dalej kit, podklad

Zaproponowany przeze mnie kit czy moÂże coÂś innego - to samo pytanie tyczy siĂŞ podkÂładu.

gugun 
Wysłany: 2012-09-12, 16:06   
0
UP DOWN

czy epoxyd czy reaktywny to jak rdza zostanie to zaden podklad nie pomoze. ma byc dobrze wyczyszczone i koniec a szpachlowke dokup sobie jeszcze wykonczeniĂłwke bo te sprajki to maja taka tendencje ze nie zalewaja mikro dziurek w szpachlowce. reszta spoko., milej papraninki

jacenty 741
Wysłany: 2012-09-13, 07:26   
0
UP DOWN

Gugun,przepraszam,Âże siĂŞ wpitalam,ale...czy nie powinniÂśmy tu zaznaczyĂŚ,Âże szpachlĂłwek nie nakÂłada siĂŞ na podkÂłady jednokomponentowe?MoÂże siĂŞ nie znam,ale jakoÂś mnie to razi,Âże nie podaje siĂŞ tej waÂżnej jak by nie byÂło informacji.

byrrt
Wysłany: 2012-09-13, 07:56   
0
UP DOWN

PrzyjrzaÂłem siĂŞ wczoraj tym progom i w sumie to nawet dam spokĂłj ze szpachlÂą - to jest takie miejsce Âże nawet tego by nie byÂło widaĂŚ wiĂŞc po co..
Zatem ten NOVOL 395, na to podkÂład akrylowy Carlofon, na to baza i klar. CiÂągle myÂślĂŞ o tym podkÂładzie - nie zamieniĂŚ tego na podkÂład akrylowy NOVOL'a?

jacenty 741
Wysłany: 2012-09-13, 08:40   
0
UP DOWN

Nie,nie zmieniĂŚ,395 jest podkÂładem epoksydowym o dobrych wÂłasnoÂściach antykorozyjnych,a akrylowy...to tylko akrylowy.Poza tym 395 nakÂładasz i po 15-20 minutach bez szlifowania dajesz bazĂŞ,a akrylowy musisz szlifowaĂŚ po wyschniĂŞci(w praktyce-kilka godzin).

gugun 
Wysłany: 2012-09-13, 09:03   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Gugun,przepraszam,Âże siĂŞ wpitalam,ale...czy nie powinniÂśmy tu zaznaczyĂŚ,Âże szpachlĂłwek nie nakÂłada siĂŞ na podkÂłady jednokomponentowe?MoÂże siĂŞ nie znam,ale jakoÂś mnie to razi,Âże nie podaje siĂŞ tej waÂżnej jak by nie byÂło informacji.
moÂże i tak,nie znam sie na sprajkach wiec nie wiem jak to z nimi jest.uÂżywam tylko czarnego matu i podkladu na przecierki sporadycznie

byrrt
Wysłany: 2012-09-13, 09:16   
0
UP DOWN

To co - zaraz na podk³ad epoksydowy dawaÌ bazê? Myœla³em daÌ ten podk³ad akrylowy na to aby usun¹Ì ew. delikatne ryski.. Poza tym baza bêdzie siê trzymaÌ na tym epoksydzie?
CzekaĂŚ i tak pewnie bĂŞdĂŞ musiaÂł, postaram siĂŞ teÂż poÂżyczyĂŚ promiennik..
Jak wÂłaÂśnie z odstĂŞpami miĂŞdzy kolejnymi warstwami? Ile warstw wszystkiego?

piwo76
Wysłany: 2012-09-13, 22:44   
+1
UP DOWN

Epoksyd w sprayu bardzo rzadki jest ³adnie siê rozlewa jak przeschnie to lekko w³óknin¹ szar¹ lub ¿ó³t¹ mo¿na przetrzeÌ

byrrt
Wysłany: 2012-09-14, 07:59   
0
UP DOWN

Ok, wczoraj kupiÂłem ten lakier epoksydowy novol'a, bĂŞdĂŞ walczyÂł w weekend.. dziĂŞki ;)

jacenty 741
Wysłany: 2012-09-14, 08:31   
0
UP DOWN

piwo76 napisał/a:
jak przeschnie to lekko w³óknin¹ szar¹ lub ¿ó³t¹ mo¿na przetrzeÌ
Ale po co?????PrzecieÂż est to produkt stworzony do zabezpieczenia przeszlifek przed samym procesem lakierowania,i nie ma potrzeby szlifowania go,to produkt m/m.

byrrt
Wysłany: 2012-09-16, 19:53   
0
UP DOWN

No i jestem po "szprajowaniu". Zdziwiony trochê by³em tym, ¿e podk³ad epoksydowy novola jest taki bia³awy - koloru zwyk³ego podk³adu akrylowego. Myœla³em ¿e bêdzie przeŸroczysty.. W ka¿dym b¹dŸ razie wg. mnie uda³o siê wszystko ³adnie ogarn¹Ì - mam nadziejê ¿e na jakiœ czas bêdzie spokój..

Nawet te cieniowanie w miarĂŞ wyszÂło, jak to wszystko dobrze przeschnie sprĂłbujĂŞ to Âładnie spolerowaĂŚ jeszcze.. Fotki byle jakie bo tak tylko telefonem pstrykniĂŞte.

sawmaster 
Wysłany: 2012-10-07, 18:47   
0
UP DOWN

ja odradzam dobieranie lakieru w sprayu np na allegro, zamiast zielonego dostaÂłem odcieĂą granatowego

weight
Wysłany: 2012-10-14, 10:32   
0
UP DOWN

CzeœÌ.
Dopiero co kupiÂłem auto wszystko jest ok tylko przednia maska byÂła lekko wgnieciona.
WystukaÂłem zaszpachlowaÂłem i pomalowaÂłem.
Nie ukrywam Âże to byÂło po raz pierwszy robione.
Niestety albo coœ Ÿle posz³o albo sprzedaj¹cy da³ z³¹ bazê
Mam opla corse i kolor 547 czerwony.
Ale raczej ja coÂś Âźle zrobiÂłem.
Po pomalowaniu widaĂŚ inny odcieĂą tego co malowaÂłem ;/ .
Nie wiem co Ÿle zrobi³em bo da³em podk³ad póŸniej bazê i lakier bezbarwny i póŸniej cieniowa³em takim sprayem ¿eby nie by³o widaÌ ró¿nicy.

ChciaÂłbym jeszcze raz to pomalowaĂŚ i teraz nie wiem od czego siĂŞ zabraĂŚ
Czy mogĂŞ na stary lakier dawaĂŚ nowy bez podkÂładu czy trzeba wszystko zeszlifowaĂŚ.

TeÂż nie chcĂŞ malowaĂŚ caÂłej maski czy bĂŞdzie moÂżna tylko ten ubytek.
Nie chodzi mi ¿eby to by³o super extra ale ¿eby chodŸ trochê zniwelowaÌ t¹ ró¿nicê kolorów.
Do dyspozycji mam spraye
Pozdrawiam

WÂłaÂśnie ja tez kupiÂłem ten spray na allegro

sawmaster 
Wysłany: 2012-10-14, 12:06   
0
UP DOWN

jak miaÂłeÂś w sprayu to co siĂŞ dziwisz Âże inny odcieĂą

weight
Wysłany: 2012-10-14, 13:06   
0
UP DOWN

Bo zamĂłwiÂłem pod moje auta taki sam lol
CzytaĂą ze zrozumieniem

tomek70
Wysłany: 2012-10-14, 14:39   
0
UP DOWN

Jak koniecznie chcesz sprayem , to jedÂż do mieszalni dorobiĂŚ bazĂŞ i niech ci nabijÂą do puszki.

weight
Wysłany: 2012-10-14, 14:41   
0
UP DOWN

mam nabitÂą juÂż ;/
Tylko pomalowa³em i widaÌ ró¿nicê
Teraz nie wie czy baza jest lipa
Ale sprĂłbuje jeszcze raz tylko jak teraz przygotowaĂŚ tÂą maskĂŞ
Czy mogĂŞ na stary lakier dawaĂŚ ten nowy ale tylko Âżeby pocieniowaĂŚ ten ubytek lekko szlifnĂŞ papierem i bĂŞde mĂłgÂł jeszcze raz lakier dawaĂŚ bez podkÂładu na ten stary

robert75
Wysłany: 2012-12-14, 15:03   
0
UP DOWN

Witam
Pomalowa³em dziœ model Audi w skali 1:24 ( taki do gablotki na œcianê ). Model powinien byc bia³y a zrobi³ sie ¿ó³tawy.
To nie pierwszy robiony przeze mnie model w tej skali jednak do tej pory nie miaÂłem problemĂłw.

Proces wyglÂąda zawsze tak samo. Z modelu jest zmywany oryginalny lakier. Na metal ( szajsmetal ) idzie szary podkÂład a potem biaÂły kolor. Na to wszystko po min. 24h nakÂładam bezbarwny.
Do niedawna by³o wszystko OK. Kolor by³ œnie¿no bia³y. Niestety od pewnego czasu bia³a pow³oka siê za¿ó³ca od bezbarwnego.
Wszystkie powyÂższe malowania robiÂłem lakierami akrylowymi MOTIP ( z waÂżnym terminem przydatnoÂści ).
ZrobiÂłem teÂż prĂłbĂŞ z lakierem Deco Color, ktĂłry kiedys stosowaÂłem i tez nigdy nie stwarzaÂł problemĂłw. Niestety juÂż stwarza. Sytuacja analogiczna do MOTIPu.

MalujĂŞ w sÂłabo ogrzewanym garaÂżu. MoÂże to jest przyczynÂą?

Temat dla wielu bÂłachy ale jak ktoÂś moÂże cos podpowiedzieĂŚ to zapraszam.

gugun 
Wysłany: 2012-12-14, 16:02   
0
UP DOWN

nie nakladaj bezbarwnego tylko sam bialy, a jak juz lubisz sie bawic w takie malowanie modeli to kup sobie maly kompresorek + jakis mini pistolet i uzywaj lakierow samochodowych bo te sprejki to jeden wielki badziew

robert75
Wysłany: 2012-12-14, 19:13   
0
UP DOWN

Tia. Bardzo konstruktywna odpowiedÂź. OtrzymaÂłem 100% odpowiedÂź w temacie. Poczekam jednak aÂż odpowie mi ktoÂś co zna siĂŞ na sprayach.
Bez urazy.

No-limit
Wysłany: 2012-12-14, 21:07   
0
UP DOWN

robert75 napisał/a:
Niestety juÂż stwarza

A jak stary jest klar?Dziadowski bezbarwny ju¿ po 6 miesi¹cach potrafi z¿ó³kn¹Ì.

robert75
Wysłany: 2012-12-14, 21:15   
0
UP DOWN

No Deco Color moÂże i ma ze trzy miesiÂące. Motip jest nowy.

No-limit
Wysłany: 2012-12-14, 21:20   
0
UP DOWN

To znaczy,Âże coÂś nie tak z biaÂłym.BiaÂły teÂż akrylowy?
A na marginesie,po co kÂładziesz klar na biaÂły akryl?

robert75
Wysłany: 2012-12-14, 21:21   
0
UP DOWN

teÂż akrylowy i teÂż nowy

spid53
Wysłany: 2013-02-17, 22:47   Malowanie plastiku- jaki lakiery?
0
UP DOWN

Witam.

PotrzebujĂŞ prostej odpowiedzi na pytanie jakich uÂżyĂŚ rodzajĂłw lakierĂłw?

Chcê pomalowaÌ elementy plastikowe czarnym matem i zabezpieczyÌ lakierem bezbarwnym bez po³ysku. Chodzi mi g³ównie jakiego rodzaju lakier bezbarwny k³aœÌ na lakier barwny. Chodzi mi o sk³ad chemiczny lakieru ¿eby nic siê nie gryz³o.

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-17, 22:49   
0
UP DOWN

A moze powiesz nam kolego co masz do wymalowania :D ? komĂłrke, czesci z auta czy co :D ??

ascrooge007
Wysłany: 2013-03-05, 15:30   
0
UP DOWN

Witam, chcia³bym zasiêgn¹Ì jêzyka na temat napraw lakierniczych które mnie czekaj¹. W za³¹czeniu zdjêcia.
NaprawĂŞ chciaÂłby wykonaĂŚ samodzielnie w nastĂŞpujÂący sposĂłb.
1. ZeszlifowaĂŚ do metalu wraz z rdzÂą najlepiej jak siĂŞ da.
2. odt³uœciÌ i nanieœÌ brunox epoksy
3. przeszlifowaĂŚ i oczyÂściĂŚ odtÂłuÂściĂŚ
4. nanieœÌ podk³ad
5. ewentualnie szpachla
6. odtÂłuÂściĂŚ
7. podkÂład po wyschniĂŞciu przeszlifowaĂŚ
8. nanieœÌ kolor
9. nanieœÌ bezbarwny kolor
10 spotblender.
Kolor mojego auta to srebrny metalik. Prace zamierzam wykonaĂŚ tak jak opisaÂł to na forum lukas. Do prac wykorzystaÂłbym lakiery color matic.
Czy przy tego typu naprawie ma to sens czy tylko lakiernik moÂże pomĂłc? MoÂże ktoÂś coÂś dopomoÂże
DziĂŞkujĂŞ za szybkÂą odpowiedÂź.http://lakierowanko.info/images/smiles/pomocy.gif

20130305043.jpg
Plik ściągnięto 608 raz(y) 595.75 KB

20130305042.jpg
Plik ściągnięto 385 raz(y) 659.6 KB

20130305041.jpg
Plik ściągnięto 545 raz(y) 654.13 KB

20130305038.jpg
Plik ściągnięto 118 raz(y) 610.38 KB

20130305037.jpg
Plik ściągnięto 240 raz(y) 571.05 KB

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu