Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
van_semp
Wys³any: 2012-10-15, 19:14   Który pistolet wybraæ
0
UP DOWN

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam w±tpliwo¶ci co do wyboru guna, obecnie posiadam fobo mini z dysz± 1.0 oraz Sprint HVLP 1.7 który ma nierówn± miot³ê (jedn± stron± sypie bardziej). Moimi faworytami s±:
JONNESWAY JA-6111,
JA-LVLP-0303W,
Star Evo-t,
Ostatecznie rozwa¿am te¿ zakup IWATY Air Gunsy az3 lub az30.
Sprê¿arkê mam samoróbkê która ma nieco ponad 300litrów na wydechu.
Który z tych pistolecików jest najbardziej odpowiedni do baz metalicznych?
Zauwa¿y³em te¿, ¿e w moim fobo mini przy nak³adaniu bazy (Daewoo 48L ciemno zielony metalik) ogromn± ró¿nicê odgrywa³o ci¶nienie- aby kolor pasowa³ musia³em zej¶æ do ok 1bara,bo ni¿ej zaczyna³ pluæ(reduktor pod pistoletem oczywi¶cie) wraz z podwy¿szaniem ci¶nienia kolor zmienia³ siê w szary, na Sprincie ci¶nienie nie robi³o ¿adnej ró¿nicy koloru a bynajmniej moje oko takiej nie dostrzega³o. Jak to wygl±da w markowych gunach- czy zmiana ci¶nienia powoduje du¿± ró¿nicê? Oraz który z powy¿szych by¶cie polecali.

PREDATOR 
Wys³any: 2012-10-15, 20:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Polecilbym ci z star evot w zeszlym tygodniu kupilem s4000 rp do claru i powiem ci ze jak za takie pieniadze to jest gitara :spoko: (branza meblowa) wygodny bardzo leciutki , jak masz kase to inwestuj w iwate badz sate nie zastanawiaj sie , jezeli chcesz cos tanszego polecam Stara

van_semp
Wys³any: 2012-10-15, 21:08   
0
UP DOWN

A mo¿esz powiedzieæ jakimi pistoletami malowa³e¶ wcze¶niej? ten star to jest rp czyli powiedzmy ¶rednioci¶nieniowy czy bêdzie jaka¶ widoczna ró¿nica w odkurzu porównuj±c np. do mojego sprinta rzekomo hvlp?

PREDATOR 
Wys³any: 2012-10-15, 22:05   
0
UP DOWN

lakierowalem i posiadam speed czerwony zielony lare evolution hvlp ,professional hvlp star v2 s 4000-rp i moja perelka iwata super nowa ws 400 to bez porównania z tymi innymi ale tez ma wady jest strasznie wolna i do claru lepiej robi mi sie starem baze robie ws 400 podklady robilem speedem zielonym ale zmienilem na professional z dysza 2.5 za to bezbarwne podklady jade lare evolution hvlp i zeby nie by³ hvlp robi³bym nim clar no ale nie jest. Jezeli to prawdziwe hvlp to znaczy nisko cisnieniowy ok 2.0bara na wlocie przy moim starze jest roznie na raczce jest 2.0-2.5 w papierach 2.2-2.8 wiec idzie troszke tego odkurzu ale naprawde fajnie sie rozbija moja branza jest troszke inna niz samochodowa mi zalezy na lustrzanej powieszchni by wszystko by³o na lustro lane a i posiadam jeszcze sico rp z dysza 1.4 kosmicznie male pieniadze a uzywam go do bejcy i jest ok

[ Dodano: 2012-10-15, 22:51 ]
chcia³em kupic Air Gunsy az no ale poczyta³em troche o niej i sie nie przekona³em w sklepie powiedzieli ze jest na nie duzo reklamacji a kolega w warsztacie lakierniczym uzywa do podkladu wiec odpuscilem co do jonnesway to nie mam pojecia jak one strzelaja i czy sa ok tej firmy nie bralem w ogole pod uwage

[ Dodano: 2012-10-15, 23:03 ]
pomysl jeszcze nad lare wg mnie to dobra bron warta swojej cenny troche z obsluga sklepowa ciezko sie dogadac strasznie sie wymadrzaja na forach no ale pistolety maja ok. evolution badz ultra lvlp granice 400-500 z³

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-15, 22:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PREDATOR napisa³/a:
troche z obsluga sklepowa ciezko sie dogadac strasznie sie wymadrzaja na forach

Serio?????????
Nie zauwa¿y³em. :spoko:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-15, 22:42   Re: Który pistolet wybraæ
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Z pistoletów które wymieni³e¶ powiniene¶ zastanowiæ siê nad tymi dwoma:
van_semp napisa³/a:
Star Evo-t... ...Air Gunsy az3

Jednak bardzo sensownie bêdzie gdy zaoszczêdzisz parê z³, i za ok 700z³ kupisz u¿ywany pistolet np Sata 3000 RP WSB lub DeVilbiss GTI PRO lub (je¿eli uda ci siê dostaæ) to Iwata np W 400 itp.

van_semp
Wys³any: 2012-10-16, 09:23   
0
UP DOWN

Im wiêcej czytam tym wiêkszy mêtlik w g³owie! Kto¶ tu na forum robi³ test tego lare, a z tego co ja widze to patrz±c na rozpylacz (uk³ad otworów) i parametry to praktycznie to samo co tiger xrp który jest nieco ponad 200pln. A co z Jonnesway JA-0303 - lakierowa³ nim kto¶? Patrz±c na parametry to to samo co lare i tiger rozpylacz wygl±da nieco inaczej a koszuje nieco wiêcej ni¿ lare. Pistolecik bêdzie u¿ywany raczej amatorsko- swoje auto, znajomych, tak wiêc zakup powy¿ej 500 nie wchodzi w grê. Moim fobem i sprintem OD BIEDY te¿ sie da co¶ polakierowaæ ale trzeba podchodziæ kilka razy ¿eby wysz³o. Wiêc poszukujê czego¶ co bêdzie lepsze od nich ¿eby sie tak nie namêczyæ. Z u¿ywanych to bym siê wacha³ dysza, iglica motylek s± dostêpne a co z reszt± (np. uszczelniacze)?

diablo74 
Wys³any: 2012-10-16, 10:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Do gunsy to nie wiem jak z uszczelniaczami a lare twierdz± ¿e maj± ka¿dy cenzuraó³ do swoich pistoletów, przy odpowiedniej dba³o¶ci o sprzêt no to gunsa dla amatora jest na wiele lat bez ¿adnych niespodzianek do tego powtarzalno¶æ natrysku nie tak jak w made in china

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-16, 11:59   
0
UP DOWN

Do Air Gunsa te¿ jest dostêpny ka¿dy drobiazg. O tyle dobrze ¿e s± to trwale pistolety i nic nie trzeba w nich wymieniaæ.
van_semp, Kto¶ na forum opisa³ jak lakieruje siê pistoletem Tiger XRP. + za to ¿e nie jest to chiñczyk.
U¿ywane Air Gunsa sprzedaj± siê za ok 250z³. Tak¿e mo¿esz siê zastanowiæ nad zakupem u¿ywanej, tyle ¿e trafiaj± siê bardzo rzadko.

diablo74 
Wys³any: 2012-10-16, 13:18   
0
UP DOWN

no fakt tiger to tajwan :D

van_semp
Wys³any: 2012-10-16, 15:01   
0
UP DOWN

Tak wiêc mam dylemat jakich ma³o...
Lare i Tiger os±dzaj±c je po zdjêciach jak dlamnie to jedno i to samo i chyba prêdzej wybra³bym tigera ze wzglêdów cenowych.
Kto¶ na forum przesiad³ siê z Stara na Air Gunse i twierdzi³, ¿e nie widaæ ró¿nicy. Co¶ mi sie wydaje, ¿e t± air gunse polecaj± tylko ze wzglêdu na to, ¿e jest IWAT¡, a przecie¿ miêdzy air guns± a ka¿d± inn± Iwat± jest bardzo du¿a ró¿nica cenowa.
Pozostaje jeszcze Jonnesway JA-0303 którego mogê obejrzeæ i dotkn±æ :D w pobliskim sklepie i tam kosztowa³ by mnie 500pln, patrz±c na parametry to jest chyba to samo co lare. Mo¿e kto¶ wie co¶ wiêcej o tym Jonneswayu?

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-16, 16:20   
0
UP DOWN

van_semp, Air Gunsa ma wysok± wydajno¶æ transferu i jest bardzo trwa³a. Jest to najtañszy pistolet europejskiej produkcji. Decyduj±c siê na Air Gunsa bêdziesz oszczêdza³ na materia³ach lakierniczych, które to przecie¿ s± kosztowne. Wa¿ne jest tak¿e to ¿e nie ma ona problemu z metalikami. Co w przypadku innych tanich pistoletów jest "problematyczne".

PREDATOR 
Wys³any: 2012-10-16, 16:39   
0
UP DOWN

O reklamacji lare zapomnij jezeli nie bedziesz dbal o niego , odeslesz im brudnego badz z jakas ryska to stwierdza ze to ty zniszczyles nie dbajac o sprzet ,zdecyduj sie n stara jak nie chcesz evota za 399zl to kup rp za 300

dav91 
Wys³any: 2012-10-16, 17:01   
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
PREDATOR mia³e¶ lare ¿e takie wypowiedzi dajesz czy gdzie¶ tam wyczyta³e¶?

LARE
Wys³any: 2012-10-16, 17:47   
0
UP DOWN
www.LARE.pl

Sk±d: Wroc³aw
co tu siê nie wypisuje :roll: porównania takie, ¿e nawet ceneo nie podskoczy ^^

PREDATOR, czy grubernator - je¶li wolisz (dla nie wtajemniczonych to poprzedni "spalony" nick tego Pana)
...yyy, mo¿e lepiej nie zaczynaj znowu :tak:

pomimo twojej obecnej, mocno nieobiektywnej ocenie reklamacji, o której wiêcej znajdzie tutaj
- dziêkujê za dobre s³owo o naszym pistolecie :>
PREDATOR napisa³/a:
pistolety maja ok. evolution badz ultra lvlp granice 400-500 z³
PREDATOR napisa³/a:
lare wg mnie to dobra bron warta swojej cenny

taka opinia, ju¿ po d³u¿szym czasie u¿ytkowania pistoletu w warunkach i¶cie HEAVY DUTY jest bezcenna :tak:

PREDATOR 
Wys³any: 2012-10-16, 18:43   
0
UP DOWN

LARE napisa³/a:
co tu siê nie wypisuje :roll: porównania takie, ¿e nawet ceneo nie podskoczy ^^

PREDATOR, czy grubernator - je¶li wolisz (dla nie wtajemniczonych to poprzedni "spalony" nick tego Pana)
...yyy, mo¿e lepiej nie zaczynaj znowu :tak:

pomimo twojej obecnej, mocno nieobiektywnej ocenie reklamacji, o której wiêcej znajdzie tutaj
- dziêkujê za dobre s³owo o naszym pistolecie :>
PREDATOR napisa³/a:
pistolety maja ok. evolution badz ultra lvlp granice 400-500 z³
PREDATOR napisa³/a:
lare wg mnie to dobra bron warta swojej cenny

taka opinia, ju¿ po d³u¿szym czasie u¿ytkowania pistoletu w warunkach i¶cie HEAVY DUTY jest bezcenna :tak:

chyba siê pomyliles kolego znam ta sytuacje wlasnie z tego postu swojego larego kupilem cale szczescie nie u was a co do klotni i wymadrzania to widzialem kilka twoich dyskusji na forum! pozdrawiam

van_semp
Wys³any: 2012-10-16, 18:53   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek czy mo¿esz powiedzieæ jakimi pistoletami lakierowa³e¶?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-16, 19:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
van_semp napisa³/a:
Sw.Piotrek czy mo¿esz powiedzieæ jakimi pistoletami lakierowa³e¶?

Pytanie powinno brzmieæ.
Piotru¶, jakie prospekty czyta³es?

Chali68
Wys³any: 2012-10-16, 19:19   
0
UP DOWN

A hahahaha!

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-16, 20:36   
0
UP DOWN

van_semp, Po za badziewnymi chiñczykami i uznan± Air Gunsa AZ3 HTE, mia³em przyjemno¶æ lakierowaæ DeVilbiss'em GTI PRO :spoko:

van_semp
Wys³any: 2012-10-18, 19:57   
0
UP DOWN

A co my¶licie o Devilbiss SLG 610?

diablo74 
Wys³any: 2012-10-18, 20:17   
0
UP DOWN

http://lakierowanko.info/...t=devilbiss+slg
Tu masz opinie o devilach poni¿ej GTI :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-10-18, 20:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Sw.Piotrek napisa³/a:
Kto¶ na forum opisa³ jak lakieruje siê pistoletem Tiger XRP.

To by³em ja :tak: Mia³em to "cacko" w rêkach ;) Tak¿e napisze to co ju¿ w innym temacie na temat tego pistoletu napisa³em ;) wed³ug mojej w³asnej oceny nadaje siê ten pistolet tylko do nak³adania lakierów nawierzchniowych :tak:
van_semp napisa³/a:
A co my¶licie o Devilbiss SLG 610?

Wspania³y "rewelacyjny pistolecik" ^^ jak go kupisz to napisz nam jakie masz wra¿enia z lakierowania nim ;)
Pozdrawiam! :spoko:

van_semp
Wys³any: 2012-10-19, 07:54   
0
UP DOWN

Wiêc ten Devilbiss odpada. Tiger nadaje siê do lakierów nawierzchniowych- czyli tylko clar? A jak on by siê sprawowa³ przy bazach metalicznych?
Zastanawiam siê jeszcze nad lare evolution- ale czy bêdzie ró¿nica miêdzy nim a tigerem poza cen± i wygl±dem?

Chali68
Wys³any: 2012-10-19, 20:21   
0
UP DOWN

Kolego van_orze³ kup sobie tego johneswaya 0303 i bêdziesz nak³ada³ i bazy i klary. To jest jedyna opcja oprucz Airgunsy. I niemêcz ludzi. Mówiê powa¿nie. Pozdr.

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-10-21, 12:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
van_semp napisa³/a:
A jak on by siê sprawowa³ przy bazach metalicznych?

Po³o¿yæ bazê nim po³o¿ysz ten pistolet nie ma miêkkiego natrysku :tak: najnormalniej leje materia³em "jak z konewki" :D ,ale jak za te pieni±dze (230z³) to tylko "zamkn±æ oczy" i go braæ ;) Dla "amatora" czy nawet dla "zarobkuj±cego amatora" ;) to jest on "jak znalaz³" ^^

van_semp
Wys³any: 2012-10-21, 17:02   
0
UP DOWN

"miêkki natrysk"- mo¿esz mi wyt³umaczyæ jakie to (lub jego brak) powoduje efekty?

lak 
Wys³any: 2012-10-21, 20:22   
0
UP DOWN

Cytat:
0

"miêkki natrysk"- mo¿esz mi wyt³umaczyæ jakie to (lub jego brak) powoduje efekty?

To tak jak przedwczesny wytrysk...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: