Autor |
Wiadomo¶æ |
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-18, 19:19 Pomoc w wyborze szlifierki
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Witam
Zdecydowa³em siê na zakup szlifierki któr± bêdê pracowa³ raczej sporadycznie. Szuka³em sporo informacji na temat szlifierek mimosrodowych ale niestety nic po za Festool, Mirka itp. nie znalaz³em a to trochê za drogie sprzêty. Potrzebujê jej raczej do prac przy drewnie takich jak zdzieranie starych farb np. okiennic czy drzwi oraz do wyg³askania surowego drewna czasami wpierw przeheblowanego a czasami nie. Wybór pad³ na szlifierkê mimo¶rodow± i teraz jest trudniej bo nigdzie nie mogê znale¼æ "sensownych" opinii na ró¿nych firm i modeli. Fundusz jaki chcê przeznaczyæ to tak w granicach 500-600 z³. Oczywi¶cie zapozna³em siê ju¿ z ofert± alledrogo i znalaz³em taki sprzêt:
Makita BO5030
http://allegro.pl/makita-...2716894210.html
Makita BO5041
http://allegro.pl/szlifie...2686331261.html
Maktec MT924
http://allegro.pl/maktec-...2682960551.html
Hitachi SV13YA
http://allegro.pl/hitachi...2694884009.html
Na korzy¶æ Makteca przemawia cena A na korzy¶æ Hitachi to ¿e to Hitachi oraz to ¿e posiada koferek transportowy oraz to ¿e posiadam ju¿ tej firmy sprzêt i jestem zadowolony no i oczywi¶cie wygl±d. Chcia³ bym us³yszeæ wypowiedzi osób które dzia³a³y ju¿ na tego typu urz±dzeniach lub podobnych i mog± siê na ten temat wypowiedzieæ. Oczywi¶cie je¶li znacie jaki¶ sprzêt godny polecania to propozycja mile widziana.
Pozdrawiam i proszê o pomoc w wyborze |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-10-18, 19:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
okoñ napisa³/a: | Pozdrawiam i proszê o pomoc w wyborze |
Linki nie dzia³aj±. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-18, 19:31
|
0
|
|
|
|
Ju¿ poprawione
[ Dodano: 2012-10-20, 20:35 ]
A mo¿e kto¶ siê wypowie na temat takiej szlifierki?
Metabo SXE 425 TurboTec
http://allegro.pl/metabo-...2648542936.html
A mo¿e polecicie co¶ czym sami pracujecie oczywi¶cie w rozs±dnych pieni±dzach. Dobrze by by³o jak najmniejszej ¶rednicy bo wiadomo na okiennicach nie ma za wielkich p³aszczyzn. |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-10-24, 19:59
|
0
|
|
|
|
Ja robi³em Makit± BO5041 i muszê przyznaæ, ¿e bardzo fajna maszynka. BO5030 jest tañsza oko³o 100pln ale nie ma regulacji obrotów która czasami jest przydatna np. na krawêdziach dajesz mniejsze obr. i jedziesz normalnie a nie delikatnie i ze strachem ¿eby nie zeszlifowa³o za mocno Wydaje mi siê, ¿e ta hitachi to te¿ ciekawa propozycja. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-10-24, 20:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Nie mia³em do czynienia z powy¿szymi sprzêtami.
Od 5 lat u¿ywam szlifierki Festool RO 150 FEQ ROTEX oraz sporadycznie ETS 125 EQ.
Z czystym sumieniem mogê poleciæ ten sprzêt, namawiam Kolegê aby do³o¿yæ trochê kasy i kupiæ sprzêt na d³ugie lata
Pozdrawiam |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-25, 16:07
|
0
|
|
|
|
pawel1108, Akurat co do festoola to mam swoje zdanie bo te¿ mia³em t± przyjemno¶æ popracowaæ trochê t± maszynk± nie pamiêtam modelu dok³adnie ale 150/5 i szlifowa³em ni± stare dechy pod³ogowe a¿ by³em w szoku ¿e to tak zap... No ale niestety 1500 z³ na prace przy okiennicach (sporadycznie) to trochê za du¿o jak dla mnie.
van_semp, Móg³by¶ co¶ wiêcej powiedzieæ na temat Makity? Jakie prace ni± wykonywa³e¶ oraz z jakim skutkiem efektowym oraz czasowym? Jak z awaryjno¶ci±? Jak z pod³±czeniem odkurzacza? itd.
A mo¿e kto¶ z was ma jakie¶ do¶wiadczenie z Metabo SXE 425 TurboTec lub SXE 450 TurboTec ?
P.S. W sumie to chyba jestem najbardziej za Metabo SXE 450 TurboTec tylko szkoda ¿e to 150mm. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-10-25, 18:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-26, 17:40
|
0
|
|
|
|
A bo czêsto trzeba pracowaæ jedn± rêk± a drug± trzymaæ element tzn. w moim przypadku okiennice. Nieraz jest te¿ tak ¿e po ¶rodku jest zag³êbienie i boje siê, ¿e mog± byæ mniejsze ni¿ 15cm szeroko¶ci . Nastêpna sprawa to mniejszy wybór papierów ¶ciernych (tu gdzie mieszkam czyli w niemczech w lokalnym sklepie) wiêc pozostaj± zamówienia przez internet. Ale chyba dorastam do decyzji ¿e mo¿e jednak lepiej t± 150. Sw.Piotrek, A co my¶lisz o tym Metabo SXE 450 TurboTec warto siê ³aszczyæ na te dwa skoki mimo¶rodu? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-10-26, 17:50
|
0
|
|
|
|
okoñ, Ja mam tani± z skokiem ok 2.5mm... dzia³a, i jest za ciê¿ka (ok 3 kg). Tak¿e mogê tobie co najwy¿ej doradziæ aby¶ zwraca³ uwagê na wagê tych produktów. Wa¿na jest tak¿e g³o¶no¶æ. Wybierz t± która jest dla ciebie najlepsza, tzn. ma to czego TY oczekujesz. To co bêdzie tobie potrzebne. Specjalnie nie znam siê na szlifierkach. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-26, 18:28
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek, Kupi³ bym Makite bo w³a¶nie jest porêczna ma³a lekka ale boje siê ¿e gdy przyjdzie mi zedrzeæ trochê mocniej farbê to boje siê, ¿e bêdzie to d³ugo trwa³o bo w sumie nie wiadomo jaki ma skok mimo¶rodu bo ró¿ne ¼ród³a ró¿nie mówi±. Np ta http://www.makita.pl/prod...041-515-69.html
Skok mimo¶rodu 1,4mm, ruch oscylacji 2,8mm boje siê ¿e to trochê za ma³o je¶li chodzi o zdzieranie starej farby. Znowu na alledrogo podaj± co innego tzn skok mimo¶rodu 5mm. A znowu szlifierka model ni¿ej tzn ta:
http://www.makita.pl/prod...041-515-69.html
Skok mimo¶rodu 5mm, ruch oscylacji 2,5mm i tu by mi pasowa³o z tym ¿e tu nie ma regulacji obrotów. Ta jest znowu bardzo podobna do Maktec-a a Maktec wiadomo du¿o tañszy
W sumie jestem za Makit± BO5041 bo jest porêczna i lekka tylko boje siê, ¿e mo¿e siê okazaæ za s³aba przy zdzieraniu farby lub równaniu drewna nieheblowanego.
Co do Metabo SXE 450 TurboTec +za to ¿e to niemiecka produkcja oraz to, oraz to ¿e cenowo tutaj w Niemczech wychodzi taniej ni¿ makita BO5041, nastêpna sprawa to taka, ¿e dwa skoki mimo¶rodu oraz jak w ¿adnej z powy¿szych maszyn 3 lata gwarancji. dodatkowym plusem jest ³atwy dostêp czê¶ci zamiennych takich jak talerz szlifierski oraz szczotki. Niestety nie wszystko tak kolorowo wygl±da bo maszynka jest du¿o ciê¿sza i mniej porêczna (po prostu wiêksza). Waga to 2,2Kg to i tak wcale nie jest tak du¿o ale zawsze to 800g wiêcej ni¿ makita BO5041. Z nastêpnej strony patrz±c to nie powinienem tych szlifierek razem porównywaæ bo to przecie¿ dwie ró¿ne ¶rednice talerzy.
Mo¿e co¶ doradzicie? Co wy by¶cie zrobili je¶li by¶cie stali przed takim wyborem? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-10-26, 18:55
|
0
|
|
|
|
Dowiedz siê czy da siê je gdzie¶ wypo¿yczyæ. Po u¿ywaj ich np. jeden dzieñ na ka¿d± i bêdziesz wiedzia³ która tobie bardziej odpowiada. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-26, 19:12
|
0
|
|
|
|
Niestety nie mam takiej mo¿liwo¶ci a w sklepach niestety nie chc± daæ siê pobawiæ
[ Dodano: 2012-10-26, 21:13 ]
Tu jest filmik na którym s± porównane 3 modele Metabo szkoda ¿e nie mogê nic znale¼æ podobnego na temat innych wymienionych prze zemnie maszyn.
http://www.youtube.com/watch?v=aZJI8jv3Dbw |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2012-10-27, 09:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-10-28, 00:14
|
0
|
|
|
|
A wiêc tak: ogólnie chcia³em jak±¶ pneumatyczn± szlifierkê (bo mi sie wizualnie podobaj± ) i mam kompresorek który by j± uci±gn±³. Ale stwierdz³em, ¿e owiele bardziej praktyczna bêdzie elektryczna. No to przegl±da³em tañsze i dro¿sze. Pogada³em ze znajomym co pracuje przy produkcji mebli i poleci³ mi bosha, bo u nich pracuj± co dzieñ i jedyne co sie mo¿e popsuæ to rzep na talerzu ale to groszowa sprawa. Je¶li by¶ siê zdecydowa³ na bosh to tylko i wy³±cznie tego profesjonalnego (nie pamiêtam który to kolor) bo te tanie sie sypi±- bynajmniej tak twierdzi³ sprzedawca w sklepie. Te¿ znalaz³em, ¿e s± takie szlifierki które daj± mo¿liwo¶æ wyboru skoku mimo¶rodu czyli metabo i aeg ale mój portfel nie pozwala mi na takie szaleñstwa a nie chcia³em kupiæ jakiego¶ marketowego syfu to wybór pad³ na BO5041. wcze¶niej chcia³em BO5030 bo jest tañsza ale znajomy namówi³ mnie ¿ebym kupi³ t± z regulacj± obrotów i tak te¿ zrobi³em i jestem zadowolony. Ogl±da³em te¿ w sklepie black and decker i by³a bardzo podobna do BO5030 no i oczywi¶cie tañsza. Ale mam wiertarke b&d po dwóch latach pad³a regulacja obrotów mia³em te¿ szlifierkê k±tow± tej firmy to sie rozlecia³ wirnik (co prawda po dwóch latach).
Wracaj±c do mojej Makity skok mimo¶rodu chyba 2.8mm. Przy za³o¿onym worku zbiera py³ ale co¶ tam zawsze ujdzie na bok, pod odkurzacz nie pod³±cza³em niewiem jak przemys³owe odkurzacze ale domowy zelmer nie da sie pod³±czyæ bo potrzebna by³a by redukcja której nie ma w zestawie. Jako ambitny majsterkowicz podpasowa³em w±¿ z pralki automatycznej na szlifierkê pasuje idealnie (choæ jest trochê sztywny) i ma tak± gumow± koñcówkê ale i tak trzeba dorobiæ redukcjê pod w±¿ od odkurzacza wiêc jeszcze nie testowa³em.
Zaraz po zakupie zrobi³em test na kawa³ku drewna bukowego lub dêbowego (nie wiem dok³adnie ale by³o bardzo twarde ) P150 P400 P800 P1200 drewno w dotyku ¶liskie no i sie a¿ b³yszczy! Innym razem szlifowa³em star± deskê (taka tylko przepuszczona przez pi³ê) P40 idzie szybko potem P150 i jest akceptowalne- po przejechaniu rêk± nie wbijaj± sie drzazgi i jest g³adka ale nie a¿ tak jak ten d±b . Nie mam jej z czym porównaæ bo wcze¶niej mia³em tak± oscylacyjn± z prostok±tn± podstaw±. Jest zdecydowanie szybsza od tej w³a¶nie oscylacyjnej i papier sie minimalnie mniej zapycha je¶li szlifujemy jakie¶ farby. Ale do szlifowania lakierów to trzeba pamiêtaæ aby stosowaæ tylko bia³y i markowy papier (bia³y ma dodatek stearynianu co powoduje, ¿e sie py³ tak nie przykleja jak w innym ale i tak sie potrafi przykleiæ, mo¿na jeszcze zmnejszyæ obroty dodatkowo trochê pomo¿e) ale to wszystko zale¿ne od tego jak± pow³okê szlifujemy. Jest cicha i nie czuæ wibracji podczas pracy, mo¿na j± trzymaæ na 3 sposoby z góry tak jak pneumatyczne, za uchwyt z w³±cznikiem lub obiema rêkami- dodatkowy przykrêcany uchwyt po ¶rodku który mo¿emy obracaæ prawie wokó³ szlifierki, ale to raczej taki bajer którego konkurencja nie posiada
Je¶li nadal kto¶ to czyta to jak najbardziej namawiam na zakup Makity BO5041 kosztowa³a mnie 550pln i jestem zadowolony z wyboru. Tañsze szlifierki do mnie nie przemawia³y a na dro¿sze mnie nie staæ bo u¿ywam jej tylko amatorsko i jak dla amatora chyba nie ma lepszej. |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-28, 15:06
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008, Mirka niestety odpada bo jak prêdzej wspomnia³em cena
van_semp, Co do Boscha to mam wyrobion± negatywn± opinie i nie kupie tego sprzêtu po pierwsze tak samo drogi jak inny profesjonalny sprzêt a niestety z jako¶ci± bywa nieciekawie ale to zale¿y od kraju pochodzenia.
W moim przypadku to zakup Makity BO5041 K (z koferkiem) to wydatek rzêdu 165 Euro. Znowu zakup Metabo SXE 450 TurboTec bez koferka (produkcja niemiecka) to wydatek rzêdu 175 Euro. Tak to wygl±da finansowo i na któr±¶ z nich jestem w stanie sobie pozwoliæ. Teraz pytanie co lepsze obie mia³em w rêcach niestety nie uruchomione i obie wydaj± siê byæ wykonane solidnie, ale makita lepiej le¿y w d³oni. Znowu metabo ma regulowany skok mimo¶rodu i nie wiem czy to bardziej chwyt marketingowy czy przydatna funkcja.
Co my¶licie o tym Metabo? Warto w tych pieni±dzach? |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-10-30, 22:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Simon
|
Wys³any: 2012-10-30, 23:43
|
0
|
|
|
in¿
Pomóg³: 2 razy Posty: 97 Sk±d: Zgierz
|
Ja mam Makite 5030 i sobie chwale-ma³a, porêczna, twarda i mocna |
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-10-31, 21:07
|
0
|
|
|
|
van_semp napisa³/a: | Kupi³e¶ ju¿ jak±¶? |
Jeszcze siê waham pomiêdzy Makit± a metabo. Boje siê trochê Makity ¿e trafiê chiñsk± sztukê no i na plus przemawia porêczno¶æ itd. Znowu w metabo bojê siê ¿e jest ma³o porêczna i raczej nie na jedn± rêkê ale wykonanie wydaje siê byæ solidne no i produkcja niemiecka itd. Jeszcze nie kupi³em poniewa¿ póki co nie ma zleceñ na okiennice (zima) dlatego mam jeszcze trochê czasu na us³yszenie kilku dobrych opini I zachêcam dalej do opisywania na czym dzia³acie
Pozdrawiam Jaros³aw
[ Dodano: 2012-11-05, 16:13 ]
By³em jeszcze raz w markecie obejrzeæ obie maszynki no i na nieszczê¶cie makity dosta³em do r±k jak±¶ lipn± sztukê która mia³a luzy na ³o¿ysku (nówka sztuka) nie wspominaj±c o ¶rubkach które te¿ by³y lu¼ne (od obudowy), wiêc od³o¿y³em i pobieg³em do Metabo SXE 450 TurboTec i tu mnie wykonanie zadowoli³o i na plus przemówi³a aluminiowa obudowa ³o¿yska i zapewne ca³ego mechanizmu i to ¿e to wszystko siê mocno siebie trzyma. Wybra³em wiêc Metabo i tak± te¿ zamówi³em przez internet (100 euro taniej ni¿ w markecie) ba³em siê zamawiaæ Makitê bo ba³em siê ¿e trafiê tak± sztukê jak na wystawce w markecie :(. Na dniach powinno przyj¶æ Metabo Na pewno podzielê siê opini± których jest tak ma³o na temat tego typu szlifierek |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-11-06, 21:42
|
0
|
|
|
|
Ciekaw jestem jak to bêdzie wygl±da³o z tym wyborem skoku mimo¶rodu oraz czy bêdzie du¿a ró¿nica w wydajno¶ci miêdzy nimi. |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-21, 18:34
|
0
|
|
|
|
van_semp, Przetestowana sztuka Co do wyboru mimo¶rodu to ró¿nica jest naprawdê ogromna tzn. na wiêkszym skoku drze zdecydowanie szybciej rzek³ bym ¿e dwa razy szybciej ale powierzchnia nie jest taka g³adka. Znów na mniejszym skoku mimo¶rodu drze wolniej ale za to powierzchnia du¿o g³adsza. Zmiana mimo¶rodów poleka na wci¶niêciu przycisku oraz przekrêceniu tale¿a szlifierskiego do harakterystycznych punktów tak¿e trwa to naprawdê chwilê (krócej ni¿ wymiana papieru). Co do efektów pracy to jestem zadowolony drewno sosnowe prosto spod pi³y wyg³adza w przyzwoitym czasie nie ma tu ¿adnego porównania do oscylacyjnych nawet na tym mniejszym skoku mimo¶rodu da siê drzeæ takie drewno ale wiadomo jak mo¿na szybciej to czemu nie . Na mile zaskoczy³ mnie kabel (chyba sylikonowy) jest bardzo miêkki i elastyczny nawet przy niskich temperaturach . Nastêpna rzecz to my¶lalem ¿e papierki bêd± siê szybciej zdzieraæ a tu mile zaskoczony ¿e wytrzymuj± d³u¿ej ni¿ oczekiwa³em i w dodatku nie zapychj± siê. Ale nie wszystko takie kolorowe, poniewa¿ ten filterek na py³ to mo¿na o kant d... se pot³uc nie dosyæ ¿e wylatuje (s³abe zabezpieczenie) to w dodatku nie odbiera za du¿o bo w cha³upie ciemno zdecydowanie trzeba odkurzacz ale póki co to na tyle minusów a co do tego pojemnika to zapewne w ka¿dej maszynce tak jest . Zapomnia³em jeszcze napisaæ, ¿e maszynk± spokojnie mo¿na pracowaæ jedn± rêk± na p³aszczyznach poziomych niestety nie wiem jak to wygl±da w przypadku p³aszczyzn pionowych ale waga maszynki jest znaczna i zapewne trzeba u¿yæ dwóch r±czek. Je¶li kto¶ chce przeznaczyæ takie pieni±¿ki na maszynkê to zdecydowanie polecam. |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-11-22, 16:22
|
0
|
|
|
|
Dziêki za recenzjê maszynki. Czyli wiemy ju¿, ¿e skok mimo¶rodu naprawdê robi ró¿nicê. W mojej makicie przewód te¿ jest taki w³a¶nie miêkki, jak dla mnie móg³by byæ d³u¿szy;). Pojemnik na kurz u mnie ma tak± gumow± tulejkê i nie spada, co do kurzu wiadomo- co¶ tam zbiera w pojemnik a co¶ idzie spod talerza. |
|
|
|