Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
okoĂą
Wysłany: 2012-10-18, 20:19   Pomoc w wyborze szlifierki
0
UP DOWN

Witam
Zdecydowa³em siê na zakup szlifierki któr¹ bêdê pracowa³ raczej sporadycznie. Szuka³em sporo informacji na temat szlifierek mimosrodowych ale niestety nic po za Festool, Mirka itp. nie znalaz³em a to trochê za drogie sprzêty. Potrzebujê jej raczej do prac przy drewnie takich jak zdzieranie starych farb np. okiennic czy drzwi oraz do wyg³askania surowego drewna czasami wpierw przeheblowanego a czasami nie. Wybór pad³ na szlifierkê mimoœrodow¹ i teraz jest trudniej bo nigdzie nie mogê znaleŸÌ "sensownych" opinii na ró¿nych firm i modeli. Fundusz jaki chcê przeznaczyÌ to tak w granicach 500-600 z³. Oczywiœcie zapozna³em siê ju¿ z ofert¹ alledrogo i znalaz³em taki sprzêt:
Makita BO5030
http://allegro.pl/makita-...2716894210.html
Makita BO5041
http://allegro.pl/szlifie...2686331261.html
Maktec MT924
http://allegro.pl/maktec-...2682960551.html
Hitachi SV13YA
http://allegro.pl/hitachi...2694884009.html

Na korzyœÌ Makteca przemawia cena A na korzyœÌ Hitachi to ¿e to Hitachi oraz to ¿e posiada koferek transportowy oraz to ¿e posiadam ju¿ tej firmy sprzêt i jestem zadowolony no i oczywiœcie wygl¹d. Chcia³ bym us³yszeÌ wypowiedzi osób które dzia³a³y ju¿ na tego typu urz¹dzeniach lub podobnych i mog¹ siê na ten temat wypowiedzieÌ. Oczywiœcie jeœli znacie jakiœ sprzêt godny polecania to propozycja mile widziana.

Pozdrawiam i proszĂŞ o pomoc w wyborze

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-18, 20:21   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
Pozdrawiam i proszĂŞ o pomoc w wyborze

Linki nie dziaÂłajÂą.

okoĂą
Wysłany: 2012-10-18, 20:31   
0
UP DOWN

JuÂż poprawione

[ Dodano: 2012-10-20, 20:35 ]
A moÂże ktoÂś siĂŞ wypowie na temat takiej szlifierki?
Metabo SXE 425 TurboTec
http://allegro.pl/metabo-...2648542936.html
A moÂże polecicie coÂś czym sami pracujecie oczywiÂście w rozsÂądnych pieniÂądzach. Dobrze by byÂło jak najmniejszej Âśrednicy bo wiadomo na okiennicach nie ma za wielkich pÂłaszczyzn.

van_semp
Wysłany: 2012-10-24, 20:59   
0
UP DOWN

Ja robiÂłem MakitÂą BO5041 i muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże bardzo fajna maszynka. BO5030 jest taĂąsza okoÂło 100pln ale nie ma regulacji obrotĂłw ktĂłra czasami jest przydatna np. na krawĂŞdziach dajesz mniejsze obr. i jedziesz normalnie a nie delikatnie i ze strachem Âżeby nie zeszlifowaÂło za mocno :D Wydaje mi siĂŞ, Âże ta hitachi to teÂż ciekawa propozycja.

pawel1108 
Wysłany: 2012-10-24, 21:19   
0
UP DOWN

Nie miaÂłem do czynienia z powyÂższymi sprzĂŞtami.
Od 5 lat uÂżywam szlifierki Festool RO 150 FEQ ROTEX oraz sporadycznie ETS 125 EQ.
Z czystym sumieniem mogĂŞ poleciĂŚ ten sprzĂŞt, namawiam KolegĂŞ aby doÂłoÂżyĂŚ trochĂŞ kasy i kupiĂŚ sprzĂŞt na dÂługie lata :spoko:
Pozdrawiam

okoĂą
Wysłany: 2012-10-25, 17:07   
0
UP DOWN

pawel1108, Akurat co do festoola to mam swoje zdanie bo te¿ mia³em t¹ przyjemnoœÌ popracowaÌ trochê t¹ maszynk¹ nie pamiêtam modelu dok³adnie ale 150/5 i szlifowa³em ni¹ stare dechy pod³ogowe a¿ by³em w szoku ¿e to tak zap... ;) No ale niestety 1500 z³ na prace przy okiennicach (sporadycznie) to trochê za du¿o jak dla mnie.
van_semp, Móg³byœ coœ wiêcej powiedzieÌ na temat Makity? Jakie prace ni¹ wykonywa³eœ oraz z jakim skutkiem efektowym oraz czasowym? Jak z awaryjnoœci¹? Jak z pod³¹czeniem odkurzacza? itd.
A moÂże ktoÂś z was ma jakieÂś doÂświadczenie z Metabo SXE 425 TurboTec lub SXE 450 TurboTec ?
P.S. W sumie to chyba jestem najbardziej za Metabo SXE 450 TurboTec tylko szkoda Âże to 150mm.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-10-25, 19:11   
0
UP DOWN

okoĂą, Czemu nie chcesz 150mm :?:

okoĂą
Wysłany: 2012-10-26, 18:40   
0
UP DOWN

A bo czêsto trzeba pracowaÌ jedn¹ rêk¹ a drug¹ trzymaÌ element tzn. w moim przypadku okiennice. Nieraz jest te¿ tak ¿e po œrodku jest zag³êbienie i boje siê, ¿e mog¹ byÌ mniejsze ni¿ 15cm szerokoœci :/ . Nastêpna sprawa to mniejszy wybór papierów œciernych (tu gdzie mieszkam czyli w niemczech w lokalnym sklepie) wiêc pozostaj¹ zamówienia przez internet. Ale chyba dorastam do decyzji ¿e mo¿e jednak lepiej t¹ 150. Sw.Piotrek, A co myœlisz o tym Metabo SXE 450 TurboTec warto siê ³aszczyÌ na te dwa skoki mimoœrodu?

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-10-26, 18:50   
0
UP DOWN

okoù, Ja mam tani¹ z skokiem ok 2.5mm... dzia³a, i jest za ciê¿ka (ok 3 kg). Tak¿e mogê tobie co najwy¿ej doradziÌ abyœ zwraca³ uwagê na wagê tych produktów. Wa¿na jest tak¿e g³oœnoœÌ. Wybierz t¹ która jest dla ciebie najlepsza, tzn. ma to czego TY oczekujesz. To co bêdzie tobie potrzebne. Specjalnie nie znam siê na szlifierkach.

okoĂą
Wysłany: 2012-10-26, 19:28   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek, Kupi³ bym Makite bo w³aœnie jest porêczna ma³a lekka ale boje siê ¿e gdy przyjdzie mi zedrzeÌ trochê mocniej farbê to boje siê, ¿e bêdzie to d³ugo trwa³o bo w sumie nie wiadomo jaki ma skok mimoœrodu bo ró¿ne Ÿród³a ró¿nie mówi¹. Np ta http://www.makita.pl/prod...041-515-69.html
Skok mimoÂśrodu 1,4mm, ruch oscylacji 2,8mm boje siĂŞ Âże to trochĂŞ za maÂło jeÂśli chodzi o zdzieranie starej farby. Znowu na alledrogo podajÂą co innego tzn skok mimoÂśrodu 5mm. A znowu szlifierka model niÂżej tzn ta:
http://www.makita.pl/prod...041-515-69.html
Skok mimoÂśrodu 5mm, ruch oscylacji 2,5mm i tu by mi pasowaÂło z tym Âże tu nie ma regulacji obrotĂłw. Ta jest znowu bardzo podobna do Maktec-a a Maktec wiadomo duÂżo taĂąszy ;)
W sumie jestem za MakitÂą BO5041 bo jest porĂŞczna i lekka tylko boje siĂŞ, Âże moÂże siĂŞ okazaĂŚ za sÂłaba przy zdzieraniu farby lub rĂłwnaniu drewna nieheblowanego.
Co do Metabo SXE 450 TurboTec +za to ¿e to niemiecka produkcja oraz to, oraz to ¿e cenowo tutaj w Niemczech wychodzi taniej ni¿ makita BO5041, nastêpna sprawa to taka, ¿e dwa skoki mimoœrodu oraz jak w ¿adnej z powy¿szych maszyn 3 lata gwarancji. dodatkowym plusem jest ³atwy dostêp czêœci zamiennych takich jak talerz szlifierski oraz szczotki. Niestety nie wszystko tak kolorowo wygl¹da bo maszynka jest du¿o ciê¿sza i mniej porêczna (po prostu wiêksza). Waga to 2,2Kg to i tak wcale nie jest tak du¿o ale zawsze to 800g wiêcej ni¿ makita BO5041. Z nastêpnej strony patrz¹c to nie powinienem tych szlifierek razem porównywaÌ bo to przecie¿ dwie ró¿ne œrednice talerzy.
MoÂże coÂś doradzicie? Co wy byÂście zrobili jeÂśli byÂście stali przed takim wyborem?

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-10-26, 19:55   
0
UP DOWN

Dowiedz siĂŞ czy da siĂŞ je gdzieÂś wypoÂżyczyĂŚ. Po uÂżywaj ich np. jeden dzieĂą na kaÂżdÂą i bĂŞdziesz wiedziaÂł ktĂłra tobie bardziej odpowiada.

okoĂą
Wysłany: 2012-10-26, 20:12   
0
UP DOWN

Niestety nie mam takiej moÂżliwoÂści a w sklepach niestety nie chcÂą daĂŚ siĂŞ pobawiĂŚ :/

[ Dodano: 2012-10-26, 21:13 ]
Tu jest filmik na którym s¹ porównane 3 modele Metabo szkoda ¿e nie mogê nic znaleŸÌ podobnego na temat innych wymienionych prze zemnie maszyn.
http://www.youtube.com/watch?v=aZJI8jv3Dbw

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-10-27, 10:36   
0
UP DOWN

http://www.youtube.com/watch?v=tULrjEf5htU

...a moÂże coÂś takiego?

van_semp
Wysłany: 2012-10-28, 01:14   
0
UP DOWN

A wiêc tak: ogólnie chcia³em jak¹œ pneumatyczn¹ szlifierkê (bo mi sie wizualnie podobaj¹ ;) ) i mam kompresorek który by j¹ uci¹gn¹³. Ale stwierdz³em, ¿e owiele bardziej praktyczna bêdzie elektryczna. No to przegl¹da³em taùsze i dro¿sze. Pogada³em ze znajomym co pracuje przy produkcji mebli i poleci³ mi bosha, bo u nich pracuj¹ co dzieù i jedyne co sie mo¿e popsuÌ to rzep na talerzu ale to groszowa sprawa. Jeœli byœ siê zdecydowa³ na bosh to tylko i wy³¹cznie tego profesjonalnego (nie pamiêtam który to kolor) bo te tanie sie sypi¹- bynajmniej tak twierdzi³ sprzedawca w sklepie. Te¿ znalaz³em, ¿e s¹ takie szlifierki które daj¹ mo¿liwoœÌ wyboru skoku mimoœrodu czyli metabo i aeg ale mój portfel nie pozwala mi na takie szaleùstwa a nie chcia³em kupiÌ jakiegoœ marketowego syfu to wybór pad³ na BO5041. wczeœniej chcia³em BO5030 bo jest taùsza ale znajomy namówi³ mnie ¿ebym kupi³ t¹ z regulacj¹ obrotów i tak te¿ zrobi³em i jestem zadowolony. Ogl¹da³em te¿ w sklepie black and decker i by³a bardzo podobna do BO5030 no i oczywiœcie taùsza. Ale mam wiertarke b&d po dwóch latach pad³a regulacja obrotów mia³em te¿ szlifierkê k¹tow¹ tej firmy to sie rozlecia³ wirnik (co prawda po dwóch latach).
Wracaj¹c do mojej Makity skok mimoœrodu chyba 2.8mm. Przy za³o¿onym worku zbiera py³ ale coœ tam zawsze ujdzie na bok, pod odkurzacz nie pod³¹cza³em niewiem jak przemys³owe odkurzacze ale domowy zelmer nie da sie pod³¹czyÌ bo potrzebna by³a by redukcja której nie ma w zestawie. Jako ambitny majsterkowicz podpasowa³em w¹¿ z pralki automatycznej ;P na szlifierkê pasuje idealnie (choÌ jest trochê sztywny) i ma tak¹ gumow¹ koùcówkê ale i tak trzeba dorobiÌ redukcjê pod w¹¿ od odkurzacza wiêc jeszcze nie testowa³em.
Zaraz po zakupie zrobi³em test na kawa³ku drewna bukowego lub dêbowego (nie wiem dok³adnie ale by³o bardzo twarde :D ) P150 P400 P800 P1200 drewno w dotyku œliskie no i sie a¿ b³yszczy! Innym razem szlifowa³em star¹ deskê (taka tylko przepuszczona przez pi³ê) P40 idzie szybko potem P150 i jest akceptowalne- po przejechaniu rêk¹ nie wbijaj¹ sie drzazgi i jest g³adka ale nie a¿ tak jak ten d¹b ^^ . Nie mam jej z czym porównaÌ bo wczeœniej mia³em tak¹ oscylacyjn¹ z prostok¹tn¹ podstaw¹. Jest zdecydowanie szybsza od tej w³aœnie oscylacyjnej i papier sie minimalnie mniej zapycha jeœli szlifujemy jakieœ farby. Ale do szlifowania lakierów to trzeba pamiêtaÌ aby stosowaÌ tylko bia³y i markowy papier (bia³y ma dodatek stearynianu co powoduje, ¿e sie py³ tak nie przykleja jak w innym ale i tak sie potrafi przykleiÌ, mo¿na jeszcze zmnejszyÌ obroty dodatkowo trochê pomo¿e) ale to wszystko zale¿ne od tego jak¹ pow³okê szlifujemy. Jest cicha i nie czuÌ wibracji podczas pracy, mo¿na j¹ trzymaÌ na 3 sposoby z góry tak jak pneumatyczne, za uchwyt z w³¹cznikiem lub obiema rêkami- dodatkowy przykrêcany uchwyt po œrodku który mo¿emy obracaÌ prawie wokó³ szlifierki, ale to raczej taki bajer którego konkurencja nie posiada :D
JeÂśli nadal ktoÂś to czyta to jak najbardziej namawiam na zakup Makity BO5041 kosztowaÂła mnie 550pln i jestem zadowolony z wyboru. TaĂąsze szlifierki do mnie nie przemawiaÂły a na droÂższe mnie nie staĂŚ bo uÂżywam jej tylko amatorsko i jak dla amatora chyba nie ma lepszej.

okoĂą
Wysłany: 2012-10-28, 15:06   
0
UP DOWN

grzechoo2008, Mirka niestety odpada bo jak prĂŞdzej wspomniaÂłem cena :/

van_semp, Co do Boscha to mam wyrobionÂą negatywnÂą opinie i nie kupie tego sprzĂŞtu po pierwsze tak samo drogi jak inny profesjonalny sprzĂŞt a niestety z jakoÂściÂą bywa nieciekawie ale to zaleÂży od kraju pochodzenia.
W moim przypadku to zakup Makity BO5041 K (z koferkiem) to wydatek rzêdu 165 Euro. Znowu zakup Metabo SXE 450 TurboTec bez koferka (produkcja niemiecka) to wydatek rzêdu 175 Euro. Tak to wygl¹da finansowo i na któr¹œ z nich jestem w stanie sobie pozwoliÌ. Teraz pytanie co lepsze obie mia³em w rêcach niestety nie uruchomione i obie wydaj¹ siê byÌ wykonane solidnie, ale makita lepiej le¿y w d³oni. Znowu metabo ma regulowany skok mimoœrodu i nie wiem czy to bardziej chwyt marketingowy czy przydatna funkcja.
Co myÂślicie o tym Metabo? Warto w tych pieniÂądzach?

van_semp
Wysłany: 2012-10-30, 22:19   
0
UP DOWN

Kupi³eœ ju¿ jak¹œ?

Simon 
Wysłany: 2012-10-30, 23:43   
0
UP DOWN
inÂż

Ja mam Makite 5030 i sobie chwale-maÂła, porĂŞczna, twarda i mocna

okoĂą
Wysłany: 2012-10-31, 21:07   
0
UP DOWN

van_semp napisał/a:
Kupi³eœ ju¿ jak¹œ?

Jeszcze siê waham pomiêdzy Makit¹ a metabo. Boje siê trochê Makity ¿e trafiê chiùsk¹ sztukê :/ no i na plus przemawia porêcznoœÌ itd. Znowu w metabo bojê siê ¿e jest ma³o porêczna i raczej nie na jedn¹ rêkê ale wykonanie wydaje siê byÌ solidne no i produkcja niemiecka itd. Jeszcze nie kupi³em poniewa¿ póki co nie ma zleceù na okiennice (zima) dlatego mam jeszcze trochê czasu na us³yszenie kilku dobrych opini ;) I zachêcam dalej do opisywania na czym dzia³acie ;)
Pozdrawiam JarosÂław

[ Dodano: 2012-11-05, 16:13 ]
By³em jeszcze raz w markecie obejrzeÌ obie maszynki no i na nieszczêœcie makity dosta³em do r¹k jak¹œ lipn¹ sztukê która mia³a luzy na ³o¿ysku (nówka sztuka) nie wspominaj¹c o œrubkach które te¿ by³y luŸne (od obudowy), wiêc od³o¿y³em i pobieg³em do Metabo SXE 450 TurboTec i tu mnie wykonanie zadowoli³o i na plus przemówi³a aluminiowa obudowa ³o¿yska i zapewne ca³ego mechanizmu i to ¿e to wszystko siê mocno siebie trzyma. Wybra³em wiêc Metabo i tak¹ te¿ zamówi³em przez internet (100 euro taniej ni¿ w markecie) ba³em siê zamawiaÌ Makitê bo ba³em siê ¿e trafiê tak¹ sztukê jak na wystawce w markecie :(. Na dniach powinno przyjœÌ Metabo :) Na pewno podzielê siê opini¹ których jest tak ma³o na temat tego typu szlifierek ;)

van_semp
Wysłany: 2012-11-06, 21:42   
0
UP DOWN

Ciekaw jestem jak to bêdzie wygl¹da³o z tym wyborem skoku mimoœrodu oraz czy bêdzie du¿a ró¿nica w wydajnoœci miêdzy nimi.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-21, 18:34   
0
UP DOWN

van_semp, Przetestowana sztuka :) Co do wyboru mimoœrodu to ró¿nica jest naprawdê ogromna tzn. na wiêkszym skoku drze zdecydowanie szybciej rzek³ bym ¿e dwa razy szybciej :) ale powierzchnia nie jest taka g³adka. Znów na mniejszym skoku mimoœrodu drze wolniej ale za to powierzchnia du¿o g³adsza. Zmiana mimoœrodów poleka na wciœniêciu przycisku oraz przekrêceniu tale¿a szlifierskiego do harakterystycznych punktów tak¿e trwa to naprawdê chwilê (krócej ni¿ wymiana papieru). Co do efektów pracy to jestem zadowolony drewno sosnowe prosto spod pi³y wyg³adza w przyzwoitym czasie nie ma tu ¿adnego porównania do oscylacyjnych :tak: nawet na tym mniejszym skoku mimoœrodu da siê drzeÌ takie drewno ale wiadomo jak mo¿na szybciej to czemu nie ;) . Na mile zaskoczy³ mnie kabel (chyba sylikonowy) jest bardzo miêkki i elastyczny nawet przy niskich temperaturach :) . Nastêpna rzecz to myœlalem ¿e papierki bêd¹ siê szybciej zdzieraÌ a tu mile zaskoczony ¿e wytrzymuj¹ d³u¿ej ni¿ oczekiwa³em i w dodatku nie zapychj¹ siê. Ale nie wszystko takie kolorowe, poniewa¿ ten filterek na py³ to mo¿na o kant d... se pot³uc nie dosyÌ ¿e wylatuje (s³abe zabezpieczenie) to w dodatku nie odbiera za du¿o bo w cha³upie ciemno ;) zdecydowanie trzeba odkurzacz ale póki co to na tyle minusów a co do tego pojemnika to zapewne w ka¿dej maszynce tak jest ;) . Zapomnia³em jeszcze napisaÌ, ¿e maszynk¹ spokojnie mo¿na pracowaÌ jedn¹ rêk¹ na p³aszczyznach poziomych niestety nie wiem jak to wygl¹da w przypadku p³aszczyzn pionowych ale waga maszynki jest znaczna i zapewne trzeba u¿yÌ dwóch r¹czek. Jeœli ktoœ chce przeznaczyÌ takie pieni¹¿ki na maszynkê to zdecydowanie polecam.

van_semp
Wysłany: 2012-11-22, 16:22   
0
UP DOWN

Dziêki za recenzjê maszynki. Czyli wiemy ju¿, ¿e skok mimoœrodu naprawdê robi ró¿nicê. W mojej makicie przewód te¿ jest taki w³aœnie miêkki, jak dla mnie móg³by byÌ d³u¿szy;). Pojemnik na kurz u mnie ma tak¹ gumow¹ tulejkê i nie spada, co do kurzu wiadomo- coœ tam zbiera w pojemnik a coœ idzie spod talerza.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu