Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-02-20, 21:59 Operacja b³otnik MB 124
|
0
|
|
|
|
Skompletowalem caly potrzebny sprzet - mam porzadny kompresor 2 tlokowy, kilka pistoletow starszych i nowszych, polerke, klocki, pomieszczenie no i zapal. Przeczytalem takze forum od dechy do dechy i mam metlik w glowie niemaly. Otoz chce pomalowac sobie blotnik w kolorze bordowy metalic. Blotnik niestety jest porysowany, rysy sa glebokie, w kilku miejscach ktos chyba pryskal go jakas farba w sprayu. Chcialbym abyscie mi podpowiedzieli od czego teraz zaczac, czy wszystko zrywac, czy moze lepiej troszke zmatowic i dac jakis podklad. Bede dolaczal zdieca zgodnie z postepami prac. Narazie zdieca blotnika:
zdiecie1
zdiecie2
zdiecie3
zdiecie4
zdiecie5
zdiecie6
Jakiej firmy kupic podklady? Gdzie najlepiej kupic? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-20, 22:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
jesli wiesz ze sa jakies dziwne spraye na nim, do tego glebokie rysy to moja rada - kup sobie tarcze nylonowa i w 5 minut zedrzesz wszystko do golej blachy. jesli blacha rowna i nie trzeba szpachlowac, to podklad MM na to baza i bezbarwny i wszystko za jednym zamachem. po co sie piezyc w jakies czesciowe podkladowanie, zdzieranie spraju itp..... |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-02-20, 22:30
|
0
|
|
|
|
tak zrobie tzn kupie tarcze nylonowom i zedre wszystko do blachy. Pierwszy raz slysze o takiej tarczy, dlatego zaraz zapytam czy ona nie porobi glebokich rys? Tarcza nylonowa podejdzie do szliferki - katowki, czy raczej jakos to sie zaczepia do polerki np na rzep?? Podklad MM rozumiem ze to podklad mokro na morko czyli natychmiast moge klasc na niego lakier bazowy i dalej bezbarwny.... oczywiscie rozumiem tez przez to, ze tego podkladu niczym sie nie szlifuje - od razu nadaje sie do malowania..
Jaki podklad MM kupic tzn jakiej firmy?
W kazdym razie zedre wszystko do blachy i dam znac jak sprawa wyglada...
pozdrawiam |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-20, 22:34
|
0
|
|
|
|
tarcza nylonowa powinna isc na wiertarke, jednak ja montuje je do katawki(czasem si rozpadaja te tarcze od za duzego rpm) nie robia zadnych blebokich rys, metal jest gladziutki.
MM to makro na mokro, nic nie szlifujesz ladujesz na to lakiery. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-02-20, 22:39
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-20, 22:49
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | Czy to jest taka tarcza jak na tej aukcji?
allegro link |
tak. to jest do flexa. ja kupuje takie na wiertarke i tez montuje do flexa jednak te sa napewno lepsze. |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-21, 12:52
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Korzystaj±c z tematu o lakierowaniu zderzaka, chcia³bym siê trochê dowiedzieæ. Gdybym lakierowa³ zderzak(bez ¶ci±gania starego lakieru) to dodawaæ uelastyczniacz do bazy czy klaru (mo¿e do obydwu ) i w jakich proporcjach , i jak poprawnie polakierowaæ surowy element z plastiku lub laminatu Np. w³a¶nie zderzak (podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ, zwyk³y podk³ad akrylowy, baza, klar +uelastyczniacz )
Trochê kojarzê, ale chcia³bym siê dowiedzieæ jak to wszystko poprawnie zrobiæ.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-02-21, 15:04
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | krzysiek124 napisa³/a: | Czy to jest taka tarcza jak na tej aukcji?
allegro link |
tak. to jest do flexa. ja kupuje takie na wiertarke i tez montuje do flexa jednak te sa napewno lepsze. |
bylem dzis w sklepie, nie maja takich tarcz, za to sprzedali mi jakis preparat chemiczny, ktory ponoc robi to samo - nanosze pedzlem warstwe tej chemi, czekam 10 minut po czym usowam mechanicznie badz woda pod cisnieniem stary lakier i podklad z elementu. Nie wiem czy dobrze zrobilem kupujac to. Ogolnie jestem zawiedziony bo w moim miescie /Gliwice/ sklepe lakierniczne maja to co im schodzi i np. w tych co bylem nikt nie mial do sprzedania podkladu MM. |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-21, 15:12
|
0
|
|
|
|
Elo ziom. Ja mieszkam w Knurowie. A ta chemia to pewnie scansol lub co¶ podobnego. A¿ tak bardzo to nie zrobi³e¶ ¼le kupuj±c to. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-21, 15:15
|
0
|
|
|
|
narobisz sie tylko tym scansolem jak glupi. kazda warstwa osobno
nie ma to jak tarcza i 5 minut roboty |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-21, 15:18
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | narobisz sie tylko tym scansolem jak glupi. kazda warstwa osobno
nie ma to jak tarcza i 5 minut roboty |
Mniej ni¿ samym papierkiem napewno nie. |
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-21, 15:18
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Krzysiek. Gliwice- ul daszynskiego 160, firma kabro, przedstawiciel Nexy Autocolor. Fajny sklep, biore u nich kameleony, tam maj± na pewno te tarcze |
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-02-21, 15:45
|
0
|
|
|
|
Wiec tak, preparat to rzeczywiscie Scansol. Bylem w jakims sklepie z lakierami na ul. Daszynskiego, tzn jadac od strony petli tramwajowej w strone Sosnicowic sklep jest po prawej stronie, obok jest jakis sklep z czesciami samochodowymi, ogolnie to na maly parking przed tymi sklepami podjezdza sie pod stromy podjazd... Wiem ze jeszcze jest dalej jadac Daszynskiego jakis sklep, chyba po lewej stronie, no i wczesniej w bramie tez jest jakis...
pozdrowka |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-21, 18:17
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisa³/a: | Korzystaj±c z tematu o lakierowaniu zderzaka, chcia³bym siê trochê dowiedzieæ. Gdybym lakierowa³ zderzak(bez ¶ci±gania starego lakieru) to dodawaæ uelastyczniacz do bazy czy klaru (mo¿e do obydwu ) i w jakich proporcjach , i jak poprawnie polakierowaæ surowy element z plastiku lub laminatu Np. w³a¶nie zderzak (podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ, zwyk³y podk³ad akrylowy, baza, klar +uelastyczniacz )
Pozdrawiam. |
Przepraszam, ale chcia³bym ponowiæ pytanko.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-02-21, 19:27 ]
Dowiedzia³em sie, ¿e na zderzak(plastik, laminat) po po³o¿eniu podk³adu zwiêkszaj±cego przyczepno¶æ daje siê podk³ad akrylowy z uelastyczniaczem(ile go siê daje) a potem np. szpachla, znów akryl no i lakierowanie (czy do samej bazy i klaru dodaje siê uelastyczniacz, ¿eby zapobiec odpryskiwaniu siê lakieru gdy uderzy w niego kamieñ ) Podobnie niektórzy robia z felgami(dodaj±c ulastyczniacz do lakieru).
Czy dobrze rozumiem Do czego siê daje uelastyczniacz
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-02-21, 21:40 ]
online napisa³/a: | Krzysiek. Gliwice- ul daszynskiego 160, firma kabro, przedstawiciel Nexy Autocolor. Fajny sklep, biore u nich kameleony, tam maj± na pewno te tarcze |
W jakich cenach maj± tam akryle i jakie firmy Tylko autocolor'a Sprzedaj± kubki, pistolety, maski, wdzianka lakiernicze Jak tak to sie mo¿e do nich przejade. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-02-21, 21:42
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisa³/a: | Bisuside14 napisa³/a: | Korzystaj±c z tematu o lakierowaniu zderzaka, chcia³bym siê trochê dowiedzieæ. Gdybym lakierowa³ zderzak(bez ¶ci±gania starego lakieru) to dodawaæ uelastyczniacz do bazy czy klaru (mo¿e do obydwu ) i w jakich proporcjach , i jak poprawnie polakierowaæ surowy element z plastiku lub laminatu Np. w³a¶nie zderzak (podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ, zwyk³y podk³ad akrylowy, baza, klar +uelastyczniacz )
Pozdrawiam. |
Przepraszam, ale chcia³bym ponowiæ pytanko.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-02-21, 19:27 ]
Dowiedzia³em sie, ¿e na zderzak(plastik, laminat) po po³o¿eniu podk³adu zwiêkszaj±cego przyczepno¶æ daje siê podk³ad akrylowy z uelastyczniaczem(ile go siê daje) a potem np. szpachla, znów akryl no i lakierowanie (czy do samej bazy i klaru dodaje siê uelastyczniacz, ¿eby zapobiec odpryskiwaniu siê lakieru gdy uderzy w niego kamieñ ) Podobnie niektórzy robia z felgami(dodaj±c ulastyczniacz do lakieru).
Czy dobrze rozumiem Do czego siê daje uelastyczniacz
Pozdrawiam |
ja niestety Tobie kolego nie pomoge w tej kwestii....
Wracajac do temtu, chcialem zapytac czy cos sie stanie jak podklad MM lub zwykly poloze pistoletem z dysza 1,3 lub 1,4? Czy ulozy sie niewlasciwie, czy po prostu moge miec zatkany pistolet?
W sklepie niestety nie maja podkladu MM, za to polecaja mi podklad Trotona /odpada/ oraz taki Multi Filer w zoltej puszcze, warto w to inwestowac? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-21, 22:17
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | czy cos sie stanie jak podklad MM lub zwykly poloze pistoletem z dysza 1,3 lub 1,4? |
podklad mm ma lepkosc zblizona do lakieru, wiec spokojnie nim polozysz i bedzie ok. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-21, 22:29
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ja wypelniaczem maluje z dysz± 1.3 niekiedy, wiêc mm nie ma problemu, jest tak jak mówi RBFM. ten multifuller to chyba w takiej zó³to niebieskiej puszcze? po ok 25-30z³ za litr?
powiem tak; szlifuje siê bdb, nakladac mozna b. grube warstwy i nie scieka, ale za t± kase chyba sam talk w nim bêdzie
co do sklepu w gliwicach na daszynskiego 168- maj± du¿y asortyment, maj± nawet ogloszenie w dziale gielda na tym forum jak dobrze pamiêtam (sprawd¼). ja biore tam tylko kameleony, ale asortyment maj± typowy dla lakierni
wlasciciel, nie pamiêtam nazwiska b. fajny gosc. jak 1 raz jako 13letni lakiernik bralem kameleona, przyjechal specjalnie dla mnie na sklep i robil mi wyklad, mowil co i jak nakladac, pokazywal itd.
swoj± drog± wszystkie pkt. nexy maj± chyba mi³± renomê. autocolor w tarnowskich górach, p. Witkowski. zarówno syn jak i ojciec b. mili panownie. wyt³umacz± podpowiedz±, doradz±... zeby tylko takie sklepy by³y |
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2008-02-21, 23:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
Bisuside14 napisa³/a: | Gdybym lakierowa³ zderzak(bez ¶ci±gania starego lakieru) to dodawaæ uelastyczniacz do bazy czy klaru (mo¿e do obydwu ) i w jakich proporcjach |
1. Do bazy nie dodajesz bo baza sama w sobie jest elastyczna.
2. Proporcje dajesz na podstawie opisu na uelastyczniaczu ale najczê¶ciej do 30% mieszanki lakieru z utwardzaczem i wa¿ne: nie dodajesz ju¿ wtedy rozcieñczalnika bo bêdzie za rzadki. |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-02-22, 12:06
|
0
|
|
|
|
malarz napisa³/a: | Bisuside14 napisa³/a: | Gdybym lakierowa³ zderzak(bez ¶ci±gania starego lakieru) to dodawaæ uelastyczniacz do bazy czy klaru (mo¿e do obydwu ) i w jakich proporcjach |
1. Do bazy nie dodajesz bo baza sama w sobie jest elastyczna.
2. Proporcje dajesz na podstawie opisu na uelastyczniaczu ale najczê¶ciej do 30% mieszanki lakieru z utwardzaczem i wa¿ne: nie dodajesz ju¿ wtedy rozcieñczalnika bo bêdzie za rzadki. |
Dziêki, czyli uelastyczniacz do podk³adu i klaru bez rozcieñczania
online napisa³/a: | jak 1 raz jako 13letni lakiernik |
Te¿ chcia³bym byæ w wieku 13lat lakiernikiem , niestety jestem troche starszy |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-22, 13:56
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Cytat: | Te¿ chcia³bym byæ w wieku 13lat lakiernikiem , niestety jestem troche starszy |
wtedy to by³y 1 malunki, wiêc o lakiernictwie zprawdziwego zdarzenia nie by³o mowy
Cytat: | nie dodajesz ju¿ wtedy rozcieñczalnika bo bêdzie za rzadki. |
to zale¿y. jak kiedys robilem na elasticu ppg to on by³ strasznie gêsty. i rozcienczac i tak trzeba bylo zdrowo... dzi¶ juz i tak coraz mniej bezbarwnych, które siê rozciencza |
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-03-12, 18:17
|
0
|
|
|
|
no wiec tak, dzis zalozylem na wiertarke ta tarcze nylonowa i jazda... zjechalem te miejsca gdzie byl spray, albo tez gdzie bylo troszke sladowej ilosci rdzy. Blotnika nie zjechalem calego w 100% bo okazuje sie, ze wcale to nie taskie proste, oryginalny lakier trzyma sie bdb... nastepnie calosc przelecialem papierem 360, zwracajac uwage na przejscia tzn tam gdzie jest sama blacha i pojawia sie stary lakier - mam nadzieje ze potem nie bedzie tego widac jak to zapodkladuje. jutro zamierzam polozyc na miejsca gdzie jest blacha wash primer, a jak wyschnie to calosc pomaluje podkladem..
Czy jak poloze wash primer to potem musze go matowac jakos czy moge od razu jak wyschnie polozyc na niego podklad? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-03-12, 18:35
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | Czy jak poloze wash primer to potem musze go matowac jakos czy moge od razu jak wyschnie polozyc na niego podklad? |
nic nie matujesz. po kilkudzisieciu minutach ladujesz podklad. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-03-12, 20:12
|
0
|
|
|
|
no to kolejne pytanie, moze trywialne, ale... jest jakas zasada jak klas podklad akrylowy? czy jedno warstwe czy 3, czy czekac cos po polozeniu 1 warstwy??? |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-12, 20:20
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
miedzy odparowanie musi byc, ja zawsze z nasepna warstwa czekam az poprzednia zrobi sie matowa |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-03-12, 20:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
1 cieniutka, 2 troszkê bardziej wylana, 3 jeszcze bardziej. Odczekuje miêdzy nimi po oko³o 3 min. Podk³adujemy tak by ka¿d± kolejn± warstwê daæ dalej ni¿ poprzedni± (chyba, ¿e ca³y element podk³adujesz) |
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-03-12, 21:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
kalbi napisa³/a: | Podk³adujemy tak by ka¿d± kolejn± warstwê daæ dalej ni¿ poprzedni± (chyba, ¿e ca³y element podk³adujesz) | ja robiê odwrotnie !najpierwpierw najdalej i potem bli¿ej. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-03-12, 21:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
baqo napisa³/a: | kalbi napisa³/a: | Podk³adujemy tak by ka¿d± kolejn± warstwê daæ dalej ni¿ poprzedni± (chyba, ¿e ca³y element podk³adujesz) | ja robiê odwrotnie !najpierwpierw najdalej i potem bli¿ej. |
a to mo¿e ró¿ne szko³y s±... |
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-03-12, 22:26
|
0
|
|
|
|
ok, napisze co zrozumialem z waszych wypowiedzi: wiec tak podkladuje caly elemeny, wiec poloze na calosc 3 warstwy, poczekam az kazda wyschnie /zrobi sie matowa, odczekam miedzy nimi kilka minutek/, pierwsz cienka, a potem coraz bardziej wylane....
zastanawiam sie czy jak rozrobie 1/4 L podkladu to chyba spokojnie mi wystarczy na caly blotnik...??? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-03-12, 22:34
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | 1/4 L podkladu to chyba spokojnie mi wystarczy na caly blotnik...??? |
0,1 to az nadto bedzie |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-03-13, 07:58
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | baqo napisa³/a:
kalbi napisa³/a:
Podk³adujemy tak by ka¿d± kolejn± warstwê daæ dalej ni¿ poprzedni± (chyba, ¿e ca³y element podk³adujesz)
ja robiê odwrotnie !najpierwpierw najdalej i potem bli¿ej. | ¿eby odkurzu nie pokrywaæ po wcze¶niejszych warstwach
[ Dodano: 2008-03-13, 08:05 ]
krzysiek124 napisa³/a: | zastanawiam sie czy jak rozrobie 1/4 L podkladu to chyba spokojnie mi wystarczy na caly blotnik...??? | jak dasz grubiej to ,bêdziesz móg³ wpierw grubszym papierem lepiej wyprowadziæ nierówno¶ci na samym podk³adzie.no i mniej przetaræ do blachy |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-03-13, 14:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
baqo napisa³/a: | jak dasz grubiej to ,bêdziesz móg³ wpierw grubszym papierem lepiej wyprowadziæ nierówno¶ci na samym podk³adzie.no i mniej przetaræ do blachy | im mniej przetaræ to tym lepiej bo jak jest poprzecierane to jest do bani z kryciem a zw³aszcza czerwonego koloru dlatego zawsze daje grubiej ¿eby jak najmniej poprzedzieraæ i zawsze jakie¶ nierówno¶ci wyrównam |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-03-13, 15:09
|
0
|
|
|
|
marikk napisa³/a: | m mniej przetaræ to tym lepiej bo jak jest poprzecierane to jest do bani z kryciem a zw³aszcza czerwonego koloru dlatego zawsze daje grubiej ¿eby jak najmniej poprzedzieraæ i zawsze jakie¶ nierówno¶ci wyrównam |
nie wiem o co chodzi ale jak ja mam przetarcia to podkladuje na nowo te miejsca. |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-03-13, 16:33
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | nie wiem o co chodzi ale jak ja mam przetarcia to podkladuje na nowo te miejsca. | wiesz co rbfm pozostawie to bez komentarza ¿e niewiesz o co chodzi chodzi o to, ¿e jak dasz cieniej podk³adu i zaczniesz matowaæ na mokro to bêdzie kupe przetaræ i wi±¿e sie to z tym ,¿e jest do dupy krycie lakieru jak jest poprzecierane lakier wtedy gorzej kryje a zw³aszcza czerwony i dlatego wole daæ grubiej podk³adu ¿eby mieæ jak najmniej przetaræ i w celu wyrównania nierówno¶ci oczywi¶cie mniejsze nierówno¶ci mam na my¶li a ja na przetarcia u¿ywam 1k podk³adu w sprayu jak teraz niewiesz o co chodzi to ju¿ nie mój problem |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-03-13, 18:18
|
0
|
|
|
|
marikk napisa³/a: | wiesz co rbfm pozostawie to bez komentarza ¿e niewiesz o co chodzi chodzi o to, ¿e jak dasz cieniej podk³adu i zaczniesz matowaæ na mokro to bêdzie kupe przetaræ i |
myslalem ze piszesz o przetarciach do metalu. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-03-14, 21:04
|
0
|
|
|
|
wiec tak, dalem wash primer tam gdzie byla blacha gola, a nastepnego dnia caly blotnik pomalowalem podkladem akrylowym... zauwazylem ze jest kilka dolkow ktore musze zaszpachlowac i teraz - czy mam matowac podklad papierem np 240 w miejscach gdzie bede szpachlowac, czy moge szpachlowac bez matowania wprost na podklad?
chcialem zalac te dolki podkladem, ale nie dalo rady - porobilem zacieki |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-03-14, 21:20
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | czy moge szpachlowac bez matowania wprost na podklad? | no nie za bardzo bo jak Ci siê bêdzie trzymaæ szpachla na niezmatowanej powierzchni ?? przeszlifuj tym 240 i okk |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-03-15, 22:47
|
0
|
|
|
|
jezeli sobie wyszpachluje te kilka miejsc i bede chcial polozyc jeszcze raz podklad akrylowy, to czy mam zmatowac poprzednio polozony podklad akrylowy? Na sucho, na mokro, czy w ogole nie matowac....? |
|
|
|
|
Marcin17Tbg
|
Wys³any: 2008-03-15, 23:18
|
0
|
|
|
|
trzeba zmatowiæ, najlepiej na sucho bo mniej siê narobisz, ale jak chcesz mozesz i na mokro |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-03-16, 08:27
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | jezeli sobie wyszpachluje te kilka miejsc i bede chcial polozyc jeszcze raz podklad akrylowy, to czy mam zmatowac poprzednio polozony podklad akrylowy? Na sucho, na mokro, czy w ogole nie matowac....? |
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=896
[ Dodano: 2008-03-16, 08:29 ]
Marcin17Tbg napisa³/a: | trzeba zmatowiæ, najlepiej na sucho bo mniej siê narobisz, ale jak chcesz mozesz i na mokro |
skad ty sie chlopie urwales? |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-03-16, 10:46
|
0
|
|
|
|
jezeli nie mam "Scotch Brite" to czym szlifowac pierwszy podklad jezeli chce polozyc na niego drugi?
moze glupio pytam, ale tak rozumiem ten schemat z rysunku.... |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-03-16, 11:23
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisa³/a: | jezeli nie mam "Scotch Brite" to czym szlifowac pierwszy podklad jezeli chce polozyc na niego drugi? | tak jak pod ten pierwszy. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-05-23, 16:35
|
0
|
|
|
|
No to moge sie pochwalic! Dzieki forum i osobom ktore udzielily mi pomocy i podpowiedzi wyszlo zajebi...... jestem na prawde zadowolony z efektu, nie spodziewalem sie tego Super! Blotnik jest rowniotki, nie ma rysek, pomalowalem tak jak pisaliscie baza, potem bezbarwnym - zero zaciekow, lakier bezbarwny Novola pieknie sie rozlal!
...jedynie co mnie martwi to paproki, ktore przyczepily sie do lakieru - jakies malutkie wloski, brutki, syfeczki... wylozylem podloge nowa folia, stojak tez caly okleilem w nowej folii, malowalem w pozycji pionowej.. a mimo to syfki.... czy to mozer byc wina, ze jak farbe wlewalem do pistoletu to niczym jej nie filtrowalem /np. ponczocha jak ktos pisal, czy specialna wkladka-filterkiem/...
teraz to te syfki musze zapolerowac prawda? i pytanie - robic miejscowo papierkiem sciernym 2000 i polerka, czy caly blotnik matowac papierem wodnym 2000 i polerowac.. jak lepiej??? syfkow jest troszke... morka jest zajebista, wiec nie chodzi tutaj o walke z polerki z morka... moze fotki porobie... |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-05-23, 16:52
|
0
|
|
|
|
syfki sa z powietrza. na drugi raz nie zaluj 20gr i kup sitko. poleruj po calosci. |
|
|
|
|
lukasz1988
|
Wys³any: 2008-05-30, 18:14
|
0
|
|
|
|
krzysiek124,
mam pytanko gdzie te fotki po twojej pracy? Chcia³bym zobaczyæ jak ci to wysz³o. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-05-30, 20:38
|
0
|
|
|
|
lukasz1988 napisa³/a: | krzysiek124,
mam pytanko gdzie te fotki po twojej pracy? Chcia³bym zobaczyæ jak ci to wysz³o. |
racja! tak sie wkrecilem w to malowanie i tak fajnie to poszlo, ze zabralem sie zamalowanie drzwi i... zapomnialem o tej fotce, ale jutro pstrykne - obiecuje!! blotnik juz na aucie, wypolerowany, syfki znikly - ja jestem bardzo zadowolony! Teraz czekam az bezbarwny przeschnie te 7 dni i polerka.... dalem strasznie malo rozpuszczalnika i wyszla skorka weza w kilku miejscach, ale dam z tym rade |
|
|
|
|
lukasz1988
|
Wys³any: 2008-05-31, 16:14
|
0
|
|
|
|
krzysiek124,
oki dziêki |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-05-31, 16:28
|
0
|
|
|
|
oto i obiecane fotki. lakier na blotniku rozlalem na lustro, niestety lakier na drzwiach wyszedl jak skora weza ale ja to jeszcze zrobie na lustro to byl moj blad - malowalem prawie po ciemku z lampka w reku no i wydaje mi sie ze to wina tego iz dalem za malo rozpuszczalnika do klaru.. mysle ze jak na pierwsze moje malowanie w "moich garazowych warunkach" jest znosnie... Fajnie ze jest takie forum
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-05-31, 20:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Na takie drzwi z tego co widze - 1500 na mokro i 2000 na mokro i pasta i jazda. Lub kr±zek 1200 na sucho + 2000 na mokro, pasta i jest szk³o:) |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-05-31, 23:00
|
0
|
|
|
|
to jest ten garazyk co tam kiedys bylem u ciebie ? |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2008-05-31, 23:21
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | to jest ten garazyk co tam kiedys bylem u ciebie ? |
dokladnie to ten
[ Dodano: 2008-06-07, 19:46 ]
...no i efekt finalny, troche brudne autko, ale cos tam widac... kilku bledow sie nie ustrzeglem:
1. dolalem za malo bazy w jednym miejscu i jest ciut jasniej
2. moglem zalozyc blotnik na auto, dogiac go odpowiednio i dopiero szykowac do malowania i malowac
3. w jednym miejscu wyszly jakies koliste rysy - prawdopodobnie dlatego ze nie zeszlifowalem starego podkladu do golej blachy - wczesniej byl tam podklac 1 komponentowy Novola, a pod nim jakis preparat na blache firmy APP tez 1 komponent...
ile by mnie kosztowala taka robota u porzadnego lakiernika?? tzn malowanie drzwi, blotnika, demontaz blotnika i ponowny montaz drugiego "prostego", malowanie 2 blaszek pod swiatlami, rozebranie drzwi w celu malowania /wyjalem klamke, lusterko, uszczelki, szybe, tapicerke....
pozdrawiam |
|
|
|