Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
badal
Wysłany: 2012-11-09, 19:29   Metabo Profi 320-10/100-1 czy Kupczyk GG 510 ???
0
UP DOWN

Witam
Czy ktoÂś bardziej z szanownych kolegow znajacych sia na kompresorach moglby doradzic mi ktory kompresor jest lepszy?
Oba maja podobne parametry- kupczyk ma butle 150L Metabo 100L

Kompresor ma sluzyc w garazu do smarowania tawotnica, czasami kolo napompowac,cos pomalowac pistoletem, cos przedmuchac...

Amatorsko- raz na jakis czas

Prosze o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

lordik 
Wysłany: 2012-11-11, 19:43   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Kupczyk to kopia ABAC nie warta ceny
z tego co siĂŞ orientowaÂłem. Zobacz coÂś z ABAC dajÂą 2lata gwaranci z moÂżliwoÂściÂą wydÂłuÂżenia do 3 lat.
Ja we wtorek odbieram juÂż ABAC B7000 sam kompresor
jak chcesz to mogĂŞ daĂŚ ci nr do dealera z Lublina
Pozdrawiam

Chali68
Wysłany: 2012-11-11, 20:34   
0
UP DOWN

Metabo 100l i Kupczyk 150l? Pytanie jeÂżeli potrzeba bĂŞdzie wiĂŞcej wiatru to oczywiÂście Kupczyk. Tu kolega wyÂżej pisze Âże ma podrĂłbkĂŞ Abaca i ma racjĂŞ. Lecz to wyrĂłb polski z maÂłopolski. Ta sprĂŞÂżarka chodzi tak samo jak abac i jest ch..nie wytrzymaÂła. TakÂże widzisz wybĂłr ogranicza siĂŞ do poj.zbiornika. Wiadomo Âże metabo to firma z tradycjÂą a te 100l to dawna Electra Bekum. Nasuwa siĂŞ pytanie po co przepÂłacaĂŚ tak? Na jednej i na drugiej twoje urzÂądzenia bĂŞdÂą chodziĂŚ, wiĂŞc wybĂłr naleÂży do Ciebie. Jak by chodziÂło o komp. 500l i wiĂŞkszy mĂłwimy tu o tÂłokowych oczywiÂście to wybĂłr byÂł by prosty Metabo. A przy tych wydajnoÂściach uwaÂżam Âże jest to bez znaczenia. Pozdr.

Marcino 
Wysłany: 2012-11-12, 11:26   
0
UP DOWN

Mam zrobiony taki kompresor , z tak¹ sam¹ pomp¹ ABAC 2800b, wydajnoœÌ na wyjœciu u mnie to 240l.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-12, 20:07   
0
UP DOWN

Pozwolê sobiê zabraÌ g³os ;) Pompa w obu przypadkach "taka sama" ale niestety trzeba jeszcze pamiêtaÌ ¿e ten sam producent bêdzie produkowa³ inaczej dla powiedzmy firmy z polski a inaczej dla firmy niemieckiej tzn. wymogi jakoœciowe mog¹ byÌ inne (ale nie musz¹) wiadomo jeden producent chce wiêcej p³aciÌ ale stawia swoje wymogi a drugiemu wszystko jedno byle tanio. Druga sprawa z tego co ja siê oriêtuje (nie wiem czy dobrze czy Ÿle) to cykl kompresora powinien wygl¹daÌ maxmalnie 6 min pracy a póŸniej odpoczywaÌ przez przynajmniej 4 min a co za tym idzie ano to ¿e taki kompresorek z 150l butl¹ bêdzie potrzebowa³ na samo nabicie od 0-10 bar zapewne te 6 min i tu teraz powinien sobie odpocz¹Ì ale jak znaj¹c ¿ycie nie bêdzie chcia³o siê doczekaÌ ¹¿ nabije do koùca i tu siê psiknie tam siê psiknie i tak kompresor chodzi i chodzi du¿o d³u¿e a co za tym idze prêdzej bêdzie siê psu³. Jeœli chodzi o baùkê 100l to tu bym powiedzia³ ¿e to jest takie maximum dla tego kompresora (rozs¹dne) bo bêdzie go nabija³ zapewne krócej ni¿ 4 min i pompa nie bêdzie tak "wy¿y³owana" w codziennych pracach. Dodam jeszcze ¿e mój wujek ma w³aœnie tego kupczyka no i niestety ju¿ mu siê pompa posypa³a (zawory) wiadomo czemu po prostu za du¿a butla. Dodam jeszcze, ¿e w tym przypatku wiêksza butla to nie po¿ytek a raczej wyrz¹dza wiêcej szkód no i oczywiœcie chwyt marketingowy, ale to mo¿na odrazu zrozumieÌ chocia¿ by sam fakt ¿e ceniony producent daje mniejsz¹ butle. A dlaczego ceniony producent tak robi? Ano dlatego, ¿e zapewno zrobi³ pare testów wytrzyma³oœciowych które zapewne kosztowa³y pieni¹¿ki (dlatego dro¿ej kupujemy) ale w ten sposób zorientowa³ siê ¿e du¿o szybciej pada i w trosce o swoj¹ renomê nie postawi tej sprê¿arki na butlê 150l.
PodsumowujÂąc ja bym braÂł z butlÂą 100l i cieszyÂł bym siĂŞ Âże nie wyÂżuciÂłem pieniĂŞdzy na okres gwarancji tylko na dÂłuÂżej :tak: ale zrobisz jak uwaÂżasz ;)

jozek 
Wysłany: 2012-11-12, 23:36   
0
UP DOWN

Ja kupi³em u¿ywany kompresor metabo dok³adnie ten o którym mowa z tym ¿e jeszcze sygnowany jako Electro Beckum. Maluje na razie niewiele ale du¿o u¿ywam pneumata i w zupe³noœci wystarcza. Z tym ze mój ma wydajnoœÌ 270l. Iwata w400 chodzi na nim bez problemu.

lordik 
Wysłany: 2012-11-13, 20:20   
0
UP DOWN

cykl pracy...
mam sprĂŞÂżarkĂŞ wan z tym kompresorem
http://allegro.pl/sprezar...2775606263.html
wydajnoœÌ wyliczona przeze mnie 269l/min przy ciœnieniu 7,5bar
oryginalna ze zbiornikiem 400l
biÂła powietrze do 7,5bara w 11m7s
ByÂła oryginalnie zrobiona ja nic tam nie przerabiaÂłem nie chodziÂła 6min tylko prawie 2x dÂłuÂżej
moÂże to zaleÂży od jakoÂści sprĂŞÂżarki moÂże chiĂąskie majÂą do 6min bo do 10 nie wytrzymajÂą :D
nie wiem jak to z tym jest ale podstawÂą jest dobre chÂłodzenie bez tego to i najlepsza sprĂŞÂżarka siÂądzie ;P
moja chodziÂła 2,5 roku miaÂła dni w ktĂłrych chodziÂła max 1h bez przerwy (rzadko)
by chodziÂła jeszcze dÂługo ale zaworek siĂŞ wykrĂŞciÂł i wpadÂł do Âśrodka i poÂłamaÂło tÂłok
miaÂła ostatni szlif, cylinder ok.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-13, 20:25   
0
UP DOWN

lordik, sam sobie odpowiedziaÂłeÂś na pytanie ;) jak widzisz pracowaÂła za dÂługo dlatego tylko 2,5 roku. Pozdro

Marcino 
Wysłany: 2012-11-13, 22:02   
0
UP DOWN

ChciaÂłem poprawiĂŚ chÂłodzeni w mojej, ale nie jest tak Âłatwo. O ile mocno dmucha przy 1600 obr/min tak przy 1470 jest mniejszy wiatr. PrbowaÂłem dorobiĂŚ jakieÂś kierownice ale lipa. ByĂŚ moÂże moja osÂłona blaszana z nawierconymi otworami przeszkadza?

lordik 
Wysłany: 2012-11-14, 16:38   
0
UP DOWN

chodziÂła dobrze wszystko bez zarzutĂłw ale tam gÂłowica nie pomyÂślana byÂła.
Jutro zrobiĂŞ zdjĂŞcie i pokaÂże o co chodzi ukarze przyczynĂŞ
Aby uchroniĂŚ innych przed tym

badal
Wysłany: 2012-11-15, 19:36   
0
UP DOWN

Dziekuje za odpowiedzi
DziÂś zamĂłwiÂłem w sklepie Metabo :)

Pozdrawiam

okoĂą
Wysłany: 2012-11-15, 20:02   
0
UP DOWN

GratulujĂŞ wyboru :spoko:

lordik 
Wysłany: 2012-11-16, 21:39   
0
UP DOWN

Zaznaczy³em miejsce z którego odkrêci³a siê czêœÌ na której spoczywa³ zaworek.
Ta czêœÌ wpad³a za ni¹ zaworek i grzybek te czêœci po³ama³y t³ok.
WiĂŞc nie siadÂła z powodu zbyt dÂługiej pracy.
Teraz na miejsce tego kompresora osiÂądzie ABAC B7000
silnik odbieram jutro a jeszcze dorobiĂŚ metalowe rurki od kompresora do zbiornika zalaĂŚ olejem i jazda :D

ZdjĂŞcie0431.jpg
Plik ściągnięto 147 raz(y) 261.08 KB

ZdjĂŞcie0432.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 407.82 KB

okoĂą
Wysłany: 2012-11-18, 09:48   
0
UP DOWN

A ja bym nie powiedzia³ ¿e to nie z winy zbyt d³ugiej pracy bo to jest ca³kiem prawdopodobne, poniewa¿ kompresor im d³u¿ej pracuje tym bardziej siê nagrzewa a wiadomo, ¿e im cieplejsza œrubka tym ³atwiej odkrêciÌ tym bardziej w aluminiowej g³owicy która na pewno bardziej siê rozci¹gnê³a (powiêkszy³a dziura) ni¿ œrubka która by³a w ni¹ wkrêcona (ró¿nice rozszerzalnoœci materia³ów pod wp³ywem ciep³a). Do tego dosz³y wibracje od t³oków i katastrofa gotowa. Tak¿e nie jest tu powiedziane, ¿e d³ugoœÌ pracy nie mia³a wp³ywu na t¹ katastrofê, ale równie¿ nie mo¿na powiedzieÌ, ¿e nie mog³o byÌ inaczej ale na pewno przyczyni³o siê to w pewnym stopniu do tego co siê sta³o.
Pozdrawiam JarosÂław

lordik 
Wysłany: 2012-11-18, 11:54   
0
UP DOWN

moÂże masz i racje sam nie wiem.
W kaÂżdym bÂądÂź razie gdyby byÂło zrobione tak jak pod innymi zaworkami do tego by nie doszÂło :D
Z jednej strony to i dobrze bo kupiÂłem juÂż kompresor ABAC B7000 po tej katastrofie i teraz jak mam dobry kompresor to piaskarkĂŞ muszĂŞ sobie zrobiĂŚ :D

okoĂą
Wysłany: 2012-11-18, 12:24   
0
UP DOWN

Powodzenia z piaskarkÂą.TeÂż sam robiÂłem i tak naprawdĂŞ to takie minimum to dysza 3mm ale na twoim ÂśmiaÂło 4 pociÂągnie a moÂże 5?? ;)

lordik 
Wysłany: 2012-11-18, 17:56   
0
UP DOWN

Zobaczy siĂŞ, jak bĂŞdĂŞ budowaÂł porobiĂŞ zdjĂŞcia :D
Zawór muszê znaleŸÌ, dysze kupiÌ t¹ lepsz¹ i przewód na œcierniwo i siê zobaczy :D

okoĂą
Wysłany: 2012-11-18, 18:05   
0
UP DOWN

Dysze to wĂŞglik bo nie warto oszczĂŞdzaĂŚ robiĂŚ ze stali bo nawet hartowana wytrzymuje tak ze 2 godz pracy a to trochĂŞ maÂło ;)

lordik 
Wysłany: 2012-11-19, 22:20   
0
UP DOWN

mam zamiar kupiĂŚ tÂą co daje 30% wiĂŞcej mocy.
kompresor mniej ucierpi i oszczĂŞdzi siĂŞ czasu a to bardzo waÂżne.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-20, 19:17   
0
UP DOWN

Dysza moÂże byĂŚ zwykÂła ale z wĂŞglika spiekanego (twarda) waÂżniejsze jest Âścierniwo ;) OczywiÂście najlepszy jest korund, ale jak dla mnie za drogi gdzieÂś wyczytaÂłem Âże polognit (czy jak to siĂŞ pisze) jest nieco bardziej miĂŞkki ale Âświetnie siĂŞ nadaje a cena przystĂŞpna. SprĂłbujĂŞ poszukaĂŚ linku ;)

[ Dodano: 2012-11-20, 19:23 ]
Ok znalazÂłem ;)
http://www.polgrit.com.pl/cennik_scierniwa.html
Dodam, Âże nie mam nic wspĂłlnego z tÂą firmÂą a link znalazÂłem na forum (elektroda.pl) nie pamiĂŞtam w jakim wÂątku.

lordik 
Wysłany: 2012-11-20, 21:36   
0
UP DOWN

DziĂŞki :)
ale najpierw muszê z³o¿yÌ kompresor pod³¹czyÌ do zbiornika odebraÌ silnik i zbudowaÌ piaskarkê :D
zbiornik na Âścierniwo zawĂłr i odwadniacz mam
muszĂŞ jeszcze dokupiĂŚ przewĂłd na Âścierniwo dyszĂŞ i porobiĂŚ redukcje

Marcino 
Wysłany: 2012-11-21, 08:58   
0
UP DOWN

lordik ale pokaÂżesz tÂą gotowÂą piaskarkĂŞ..:D

lordik 
Wysłany: 2012-11-21, 16:34   
0
UP DOWN

a jak :D
nie wiem na kiedy wyjdzie...
najpierw muszê z³o¿yÌ sprê¿arkê a potem zaj¹Ì siê piaskark¹ :D

okoĂą
Wysłany: 2012-11-21, 18:18   
0
UP DOWN

Masz moÂże jakiÂś projekcik czy coÂś? Jak masz to podeÂślij na PW ;)

lordik 
Wysłany: 2012-11-22, 17:13   
0
UP DOWN

projektu nie mam,
ale g³ówka pracuje:D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu