Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
badal
Wys³any: 2012-11-09, 19:29   Metabo Profi 320-10/100-1 czy Kupczyk GG 510 ???
0
UP DOWN

Witam
Czy kto¶ bardziej z szanownych kolegow znajacych sia na kompresorach moglby doradzic mi ktory kompresor jest lepszy?
Oba maja podobne parametry- kupczyk ma butle 150L Metabo 100L

Kompresor ma sluzyc w garazu do smarowania tawotnica, czasami kolo napompowac,cos pomalowac pistoletem, cos przedmuchac...

Amatorsko- raz na jakis czas

Prosze o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

lordik 
Wys³any: 2012-11-11, 19:43   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
Kupczyk to kopia ABAC nie warta ceny
z tego co siê orientowa³em. Zobacz co¶ z ABAC daj± 2lata gwaranci z mo¿liwo¶ci± wyd³u¿enia do 3 lat.
Ja we wtorek odbieram ju¿ ABAC B7000 sam kompresor
jak chcesz to mogê daæ ci nr do dealera z Lublina
Pozdrawiam

Chali68
Wys³any: 2012-11-11, 20:34   
0
UP DOWN

Metabo 100l i Kupczyk 150l? Pytanie je¿eli potrzeba bêdzie wiêcej wiatru to oczywi¶cie Kupczyk. Tu kolega wy¿ej pisze ¿e ma podróbkê Abaca i ma racjê. Lecz to wyrób polski z ma³opolski. Ta sprê¿arka chodzi tak samo jak abac i jest ch..nie wytrzyma³a. Tak¿e widzisz wybór ogranicza siê do poj.zbiornika. Wiadomo ¿e metabo to firma z tradycj± a te 100l to dawna Electra Bekum. Nasuwa siê pytanie po co przep³acaæ tak? Na jednej i na drugiej twoje urz±dzenia bêd± chodziæ, wiêc wybór nale¿y do Ciebie. Jak by chodzi³o o komp. 500l i wiêkszy mówimy tu o t³okowych oczywi¶cie to wybór by³ by prosty Metabo. A przy tych wydajno¶ciach uwa¿am ¿e jest to bez znaczenia. Pozdr.

Marcino 
Wys³any: 2012-11-12, 11:26   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
Mam zrobiony taki kompresor , z tak± sam± pomp± ABAC 2800b, wydajno¶æ na wyj¶ciu u mnie to 240l.

okoñ
Wys³any: 2012-11-12, 20:07   
0
UP DOWN

Pozwolê sobiê zabraæ g³os ;) Pompa w obu przypadkach "taka sama" ale niestety trzeba jeszcze pamiêtaæ ¿e ten sam producent bêdzie produkowa³ inaczej dla powiedzmy firmy z polski a inaczej dla firmy niemieckiej tzn. wymogi jako¶ciowe mog± byæ inne (ale nie musz±) wiadomo jeden producent chce wiêcej p³aciæ ale stawia swoje wymogi a drugiemu wszystko jedno byle tanio. Druga sprawa z tego co ja siê oriêtuje (nie wiem czy dobrze czy ¼le) to cykl kompresora powinien wygl±daæ maxmalnie 6 min pracy a pó¼niej odpoczywaæ przez przynajmniej 4 min a co za tym idzie ano to ¿e taki kompresorek z 150l butl± bêdzie potrzebowa³ na samo nabicie od 0-10 bar zapewne te 6 min i tu teraz powinien sobie odpocz±æ ale jak znaj±c ¿ycie nie bêdzie chcia³o siê doczekaæ ±¿ nabije do koñca i tu siê psiknie tam siê psiknie i tak kompresor chodzi i chodzi du¿o d³u¿e a co za tym idze prêdzej bêdzie siê psu³. Je¶li chodzi o bañkê 100l to tu bym powiedzia³ ¿e to jest takie maximum dla tego kompresora (rozs±dne) bo bêdzie go nabija³ zapewne krócej ni¿ 4 min i pompa nie bêdzie tak "wy¿y³owana" w codziennych pracach. Dodam jeszcze ¿e mój wujek ma w³a¶nie tego kupczyka no i niestety ju¿ mu siê pompa posypa³a (zawory) wiadomo czemu po prostu za du¿a butla. Dodam jeszcze, ¿e w tym przypatku wiêksza butla to nie po¿ytek a raczej wyrz±dza wiêcej szkód no i oczywi¶cie chwyt marketingowy, ale to mo¿na odrazu zrozumieæ chocia¿ by sam fakt ¿e ceniony producent daje mniejsz± butle. A dlaczego ceniony producent tak robi? Ano dlatego, ¿e zapewno zrobi³ pare testów wytrzyma³o¶ciowych które zapewne kosztowa³y pieni±¿ki (dlatego dro¿ej kupujemy) ale w ten sposób zorientowa³ siê ¿e du¿o szybciej pada i w trosce o swoj± renomê nie postawi tej sprê¿arki na butlê 150l.
Podsumowuj±c ja bym bra³ z butl± 100l i cieszy³ bym siê ¿e nie wy¿uci³em pieniêdzy na okres gwarancji tylko na d³u¿ej :tak: ale zrobisz jak uwa¿asz ;)

jozek 
Wys³any: 2012-11-12, 23:36   
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
Ja kupi³em u¿ywany kompresor metabo dok³adnie ten o którym mowa z tym ¿e jeszcze sygnowany jako Electro Beckum. Maluje na razie niewiele ale du¿o u¿ywam pneumata i w zupe³no¶ci wystarcza. Z tym ze mój ma wydajno¶æ 270l. Iwata w400 chodzi na nim bez problemu.

lordik 
Wys³any: 2012-11-13, 20:20   
0
UP DOWN

cykl pracy...
mam sprê¿arkê wan z tym kompresorem
http://allegro.pl/sprezar...2775606263.html
wydajno¶æ wyliczona przeze mnie 269l/min przy ci¶nieniu 7,5bar
oryginalna ze zbiornikiem 400l
bi³a powietrze do 7,5bara w 11m7s
By³a oryginalnie zrobiona ja nic tam nie przerabia³em nie chodzi³a 6min tylko prawie 2x d³u¿ej
mo¿e to zale¿y od jako¶ci sprê¿arki mo¿e chiñskie maj± do 6min bo do 10 nie wytrzymaj± :D
nie wiem jak to z tym jest ale podstaw± jest dobre ch³odzenie bez tego to i najlepsza sprê¿arka si±dzie ;P
moja chodzi³a 2,5 roku mia³a dni w których chodzi³a max 1h bez przerwy (rzadko)
by chodzi³a jeszcze d³ugo ale zaworek siê wykrêci³ i wpad³ do ¶rodka i po³ama³o t³ok
mia³a ostatni szlif, cylinder ok.

okoñ
Wys³any: 2012-11-13, 20:25   
0
UP DOWN

lordik, sam sobie odpowiedzia³e¶ na pytanie ;) jak widzisz pracowa³a za d³ugo dlatego tylko 2,5 roku. Pozdro

Marcino 
Wys³any: 2012-11-13, 22:02   
0
UP DOWN

Chcia³em poprawiæ ch³odzeni w mojej, ale nie jest tak ³atwo. O ile mocno dmucha przy 1600 obr/min tak przy 1470 jest mniejszy wiatr. Prbowa³em dorobiæ jakie¶ kierownice ale lipa. Byæ mo¿e moja os³ona blaszana z nawierconymi otworami przeszkadza?

lordik 
Wys³any: 2012-11-14, 16:38   
0
UP DOWN

chodzi³a dobrze wszystko bez zarzutów ale tam g³owica nie pomy¶lana by³a.
Jutro zrobiê zdjêcie i poka¿e o co chodzi ukarze przyczynê
Aby uchroniæ innych przed tym

badal
Wys³any: 2012-11-15, 19:36   
0
UP DOWN

Dziekuje za odpowiedzi
Dzi¶ zamówi³em w sklepie Metabo :)

Pozdrawiam

okoñ
Wys³any: 2012-11-15, 20:02   
0
UP DOWN

Gratulujê wyboru :spoko:

lordik 
Wys³any: 2012-11-16, 21:39   
0
UP DOWN

Zaznaczy³em miejsce z którego odkrêci³a siê czê¶æ na której spoczywa³ zaworek.
Ta czê¶æ wpad³a za ni± zaworek i grzybek te czê¶ci po³ama³y t³ok.
Wiêc nie siad³a z powodu zbyt d³ugiej pracy.
Teraz na miejsce tego kompresora osi±dzie ABAC B7000
silnik odbieram jutro a jeszcze dorobiæ metalowe rurki od kompresora do zbiornika zalaæ olejem i jazda :D

Zdjêcie0431.jpg
Plik ¶ci±gniêto 147 raz(y) 261.08 KB

Zdjêcie0432.jpg
Plik ¶ci±gniêto 120 raz(y) 407.82 KB

okoñ
Wys³any: 2012-11-18, 09:48   
0
UP DOWN

A ja bym nie powiedzia³ ¿e to nie z winy zbyt d³ugiej pracy bo to jest ca³kiem prawdopodobne, poniewa¿ kompresor im d³u¿ej pracuje tym bardziej siê nagrzewa a wiadomo, ¿e im cieplejsza ¶rubka tym ³atwiej odkrêciæ tym bardziej w aluminiowej g³owicy która na pewno bardziej siê rozci±gnê³a (powiêkszy³a dziura) ni¿ ¶rubka która by³a w ni± wkrêcona (ró¿nice rozszerzalno¶ci materia³ów pod wp³ywem ciep³a). Do tego dosz³y wibracje od t³oków i katastrofa gotowa. Tak¿e nie jest tu powiedziane, ¿e d³ugo¶æ pracy nie mia³a wp³ywu na t± katastrofê, ale równie¿ nie mo¿na powiedzieæ, ¿e nie mog³o byæ inaczej ale na pewno przyczyni³o siê to w pewnym stopniu do tego co siê sta³o.
Pozdrawiam Jaros³aw

lordik 
Wys³any: 2012-11-18, 11:54   
0
UP DOWN

mo¿e masz i racje sam nie wiem.
W ka¿dym b±d¼ razie gdyby by³o zrobione tak jak pod innymi zaworkami do tego by nie dosz³o :D
Z jednej strony to i dobrze bo kupi³em ju¿ kompresor ABAC B7000 po tej katastrofie i teraz jak mam dobry kompresor to piaskarkê muszê sobie zrobiæ :D

okoñ
Wys³any: 2012-11-18, 12:24   
0
UP DOWN

Powodzenia z piaskark±.Te¿ sam robi³em i tak naprawdê to takie minimum to dysza 3mm ale na twoim ¶mia³o 4 poci±gnie a mo¿e 5?? ;)

lordik 
Wys³any: 2012-11-18, 17:56   
0
UP DOWN

Zobaczy siê, jak bêdê budowa³ porobiê zdjêcia :D
Zawór muszê znale¼æ, dysze kupiæ t± lepsz± i przewód na ¶cierniwo i siê zobaczy :D

okoñ
Wys³any: 2012-11-18, 18:05   
0
UP DOWN

Dysze to wêglik bo nie warto oszczêdzaæ robiæ ze stali bo nawet hartowana wytrzymuje tak ze 2 godz pracy a to trochê ma³o ;)

lordik 
Wys³any: 2012-11-19, 22:20   
0
UP DOWN

mam zamiar kupiæ t± co daje 30% wiêcej mocy.
kompresor mniej ucierpi i oszczêdzi siê czasu a to bardzo wa¿ne.

okoñ
Wys³any: 2012-11-20, 19:17   
0
UP DOWN

Dysza mo¿e byæ zwyk³a ale z wêglika spiekanego (twarda) wa¿niejsze jest ¶cierniwo ;) Oczywi¶cie najlepszy jest korund, ale jak dla mnie za drogi gdzie¶ wyczyta³em ¿e polognit (czy jak to siê pisze) jest nieco bardziej miêkki ale ¶wietnie siê nadaje a cena przystêpna. Spróbujê poszukaæ linku ;)

[ Dodano: 2012-11-20, 19:23 ]
Ok znalaz³em ;)
http://www.polgrit.com.pl/cennik_scierniwa.html
Dodam, ¿e nie mam nic wspólnego z t± firm± a link znalaz³em na forum (elektroda.pl) nie pamiêtam w jakim w±tku.

lordik 
Wys³any: 2012-11-20, 21:36   
0
UP DOWN

Dziêki :)
ale najpierw muszê z³o¿yæ kompresor pod³±czyæ do zbiornika odebraæ silnik i zbudowaæ piaskarkê :D
zbiornik na ¶cierniwo zawór i odwadniacz mam
muszê jeszcze dokupiæ przewód na ¶cierniwo dyszê i porobiæ redukcje

Marcino 
Wys³any: 2012-11-21, 08:58   
0
UP DOWN

lordik ale poka¿esz t± gotow± piaskarkê..:D

lordik 
Wys³any: 2012-11-21, 16:34   
0
UP DOWN

a jak :D
nie wiem na kiedy wyjdzie...
najpierw muszê z³o¿yæ sprê¿arkê a potem zaj±æ siê piaskark± :D

okoñ
Wys³any: 2012-11-21, 18:18   
0
UP DOWN

Masz mo¿e jaki¶ projekcik czy co¶? Jak masz to pode¶lij na PW ;)

lordik 
Wys³any: 2012-11-22, 17:13   
0
UP DOWN

projektu nie mam,
ale g³ówka pracuje:D

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów