Autor |
Wiadomo¶æ |
|
motyka
|
Wys³any: 2012-11-13, 14:32 Budowa Kompresora co potrzebne
|
0
|
|
|
szukam przyuczenia
Pomóg³: 1 raz Posty: 78 Sk±d: Gowarczów
|
Co potrzebne do budowy kompresora oprocz silnika sprezarki i butli? |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-13, 19:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
W³±cznik ci¶nieniowy, zawór zwrotny, rurka do po³±czenia zaworu zwrotnego z pomp±, rurka do po³±czenia zaworu zwrotnego z prosesatem (w³±cznik ci¶nieniowy), pakó³y do uszczelnienia lub teflon (ja wolê pakó³y), pasek klinowy, kabel od silnika do w³±cznika i od w³±cznika do pod³±czenia wraz z muf± (wtyczk±), ¶róby do przykrêcenia silnika oraz pompy + podk³adki + nakrêtki (najlepiej samokontruj±ce), ZAWÓR BEZPIECZEÑSTWA (u mnie nadal brak ), manometr, reduktor ci¶nienia lub jak wolisz tylko szybko z³±czkê ale to pó³¶rodek a jak masz ju¿ reduktor to przyda³ by siê odwadniacz do tego rozdzielacz na 2 lub wiêcej szybko z³±czki, kawa³ek wê¿a a na koñcu jaka¶ SATA np. 3000 no chyba ¿e potrzebujesz kompresor do przedmuchiwania pod pachami to oczywi¶cie odpowiedni do tego celu.
P.S. Nie próbój pompowaæ ¿onki do tego sprawdzaj± siê lepiej inne koñcówki
Zapewne pomin±³em jeszcze parê drobiazgów które te¿ kosztuj± no i najwa¿niejsze to wyobra¼nia |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2012-11-13, 20:12
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Przyda³ by siê zawór zwrotny pod³±czony bezpo¶rednio do zbiornika.
Jakie¶ ch³odzenie, filtr powietrza
(nie wiem jak siê to nazywa ale chodzi mi o mechanizm który wy³±czy sprê¿arkê jak nabije odpowiednie ci¶nienie) do tego jaki¶ zegar co poka¿e ci ci¶nienie na butli.
Mo¿e jeszcze o czym¶ zapomnia³em ale to chyba wszystko
Udanej budowy |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-11-13, 21:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
lordik napisa³/a: | Mo¿e jeszcze o czym¶ zapomnia³em ale to chyba wszystko |
Chyba jednak nie.
Zapomnia³es o zabezpieczeniu silnika przed przeci±zeniem, lub zanikiem jednej fazy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-14, 20:32
|
0
|
|
|
|
To ju¿ nie jest takie konieczne a zabezpieczenie przed przeci±¿enie znajduje siê w silniku tzn. kupisz silnik z zabezpieczeniem termicznym albo bez wiêc jest to czê¶æ silnika. W ka¿dym b±d¼ razie autor tematu chyba siê wystraszy³ ¿e to droga zabawa ale tak to naprawdê wygl±da. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-11-14, 22:29
|
0
|
|
|
|
okoñ napisa³/a: | zabezpieczenie przed przeci±¿enie znajduje siê w silniku tzn. kupisz silnik z zabezpieczeniem termicznym albo bez wiêc jest to czê¶æ silnika. |
Raczysz sobie zartowaæ.
Takie zabezpieczenie jest montowane w sprêzarkach jednofazowych, przerobionych z zasilania 3 fazowego.
W normalnym silniku 3 fazowym takiego zabezpieczenia nie spotka³em,, ale cóz, mogê sie mylic.
Jestem w koncu tylko technikiem elektroenergetykiem .... i teraz pytanie ktory to zawód, które to hobby |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-15, 00:21
|
0
|
|
|
|
Có¼... mo¿na daæ termik.... ale chyba wtedy gdy mamy za ma³y sinik i boimy siê ze sie przegrzeje.
Co do zaniku fazy... ile razy wam sie zdarzy³o ze nie ma jednej? jak nie ma jednej to silnik nie ruszy, bedzie bucza³, jak nie ma dwóch to nic siê nie dzieje. Jedynie przypadek gdy braknie fazy w trakcie pracy... ale nie mia³em tak jeszcze, a u¿ywam 3 faz od wielu lat. |
|
|
|
|
motyka
|
Wys³any: 2012-11-15, 06:33
|
0
|
|
|
szukam przyuczenia
Pomóg³: 1 raz Posty: 78 Sk±d: Gowarczów
|
dzieki za dyskusje koledzy podane informacje napewno mi sie przydadza:P |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-15, 19:48
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Raczysz sobie zartowaæ.
Takie zabezpieczenie jest montowane w sprêzarkach jednofazowych, przerobionych z zasilania 3 fazowego. |
Gratulujê bardzo szerokiej wiedzy! Mo¿e i tak jest po prostu siê na tym nie znam ale to raczej zbêdne bo jak ju¿ wiadomo musi odpoczywaæ kompresor (t³okowy) taka jego budowa a w tym samym czasie i odpoczywa silniczek. Zanik jednej fazy to raczej potrzebny do starych instalacji elektrycznych bo tera jak korek siada to odrazu trzy, ale ja siê na tym nie znam.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia w budowie |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-16, 01:27
|
0
|
|
|
|
Raczej ¿aden silnik 3fazy nie ma wbudowanego zabezpiecznie termicznego. Duzy kompesor w pracy ma osobo obok presostatu Nema, licznik godz pracy i termik, Termik ma zawsze dwa przyciski najczê¶ciej zielony i czerwony.
Co do przerówbki z 3faz na 230V to raczej musz± byæ d³o¿one kondensatory.... a czy sie da przerobiæ ka¿dy to nie wiem |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-11-16, 10:11
|
0
|
|
|
|
Marcino napisa³/a: | Raczej ¿aden silnik 3fazy nie ma wbudowanego zabezpiecznie termicznego |
Marcino napisa³/a: | ma osobo |
Marcino napisa³/a: | Termik ma zawsze dwa przyciski najczê¶ciej zielony i czerwony. |
Standardem jest takie zabezpieczenie termiczne które wy³±cza ca³kowicie sprê¿arkê - jest integraln± czê¶ci± presostatu.
okoñ napisa³/a: | to odrazu trzy, ale ja siê na tym nie znam. |
A mi ostatnio energetyka zrobi³a niespodzianke i jednej fazy zabrak³o podczas lakierowania i .... zakoñczy³em lakierowanie na 0.8 atm sata 4000 1.3 rp. |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2012-11-16, 21:09
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
I rób na kompresorze 100l w takiej sytuacji |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-18, 09:54
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | A mi ostatnio energetyka zrobi³a niespodzianke i jednej fazy zabrak³o podczas lakierowania i .... zakoñczy³em lakierowanie na 0.8 atm sata 4000 1.3 rp. |
A gdzie ty mieszkasz u mnie z 10 lat ju¿ takiej sytuacji nie by³o dodam ¿e mieszkam na ma³ej wiosce tak ze 250 domków ;p |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-11-18, 11:24
|
0
|
|
|
|
okoñ napisa³/a: | u mnie z 10 lat ju¿ takiej sytuacji nie by³o |
Awaria jak awaria.
Te¿ sie nie spodziewa³em i plomby pozrywa³em mysl±c ¿e na g³ównym zabezpieczenie pad³o.
To akurat wypadek losowy.
Jednak zdrowy rozs±dek nakazuje zastosowanie zabezpieczeñ na ka¿dym sprzecie elektrycznym nara¿onym na przeci±¿enia, lub inne niespodziewanki |
|
|
|
|
corny78
|
Wys³any: 2012-11-18, 14:50
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-11-18, 17:07
|
0
|
|
|
|
corny78 napisa³/a: | bo czujnik zaniku faz |
To nie jest element wystepujacy w sprêzarkach.
Co prawda idealnie zabezpieczy silnik przed zanikiem fazy, lecz wymaga jeszcze stycznika.
Sprê¿arka ma mieæ zabezpieczenie termiczne.
Zabezpiecza przed nadmiernym obci±¿eniem silnika i dodatkowo dzia³a przy zaniku fazy.
To tyle.
Ma byc i ch..j.
okoñ napisa³/a: | ZAWÓR BEZPIECZEÑSTWA (u mnie nadal brak ) |
Tez ma byæ.
Praca bez takowego zaworu to takie samo potencjalne ryzyko jak raz na milion zanik fazy.
Normalnie sie nie zdarza, ale raz na milion.... i w±chasz kwiatki od spodu. |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-18, 17:12
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Normalnie sie nie zdarza, ale raz na milion.... i w±chasz kwiatki od spodu. |
Chyba wyobra¼nia za bardzo zadzia³a³a, jednak nie zmienia to faktu, ¿e musi byæ i taki jest w planie. W planie gdy¿ chwilowo nie u¿ywam kompresora przynajmniej przez jeszcze pó³ roku |
|
|
|