Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
motyka 
Wysłany: 2012-11-13, 14:32   Budowa Kompresora co potrzebne
0
UP DOWN
szukam przyuczenia

Co potrzebne do budowy kompresora oprocz silnika sprezarki i butli?

okoĂą
Wysłany: 2012-11-13, 19:46   
0
UP DOWN

W³±cznik ci¶nieniowy, zawór zwrotny, rurka do po³±czenia zaworu zwrotnego z pomp±, rurka do po³±czenia zaworu zwrotnego z prosesatem (w³±cznik ci¶nieniowy), pakó³y do uszczelnienia lub teflon (ja wolê pakó³y), pasek klinowy, kabel od silnika do w³±cznika i od w³±cznika do pod³±czenia wraz z muf± (wtyczk±), ¶róby do przykrêcenia silnika oraz pompy + podk³adki + nakrêtki (najlepiej samokontruj±ce), ZAWÓR BEZPIECZEÑSTWA (u mnie nadal brak :/ ), manometr, reduktor ci¶nienia lub jak wolisz tylko szybko z³±czkê ale to pó³¶rodek a jak masz ju¿ reduktor to przyda³ by siê odwadniacz do tego rozdzielacz na 2 lub wiêcej szybko z³±czki, kawa³ek wê¿a a na koñcu jaka¶ SATA np. 3000 :D no chyba ¿e potrzebujesz kompresor do przedmuchiwania pod pachami to oczywi¶cie odpowiedni do tego celu.
P.S. Nie prĂłbĂłj pompowaĂŚ Âżonki do tego sprawdzajÂą siĂŞ lepiej inne koĂącĂłwki :D
Zapewne pomin¹³em jeszcze parê drobiazgów które te¿ kosztuj¹ no i najwa¿niejsze to wyobraŸnia :x:

lordik 
Wysłany: 2012-11-13, 20:12   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Przyda³ by siê zawór zwrotny pod³¹czony bezpoœrednio do zbiornika.
JakieÂś chÂłodzenie, filtr powietrza
(nie wiem jak siê to nazywa ale chodzi mi o mechanizm który wy³¹czy sprê¿arkê jak nabije odpowiednie ciœnienie) do tego jakiœ zegar co poka¿e ci ciœnienie na butli.
MoÂże jeszcze o czymÂś zapomniaÂłem ale to chyba wszystko :D
Udanej budowy :spoko:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-13, 21:10   
0
UP DOWN

lordik napisał/a:
MoÂże jeszcze o czymÂś zapomniaÂłem ale to chyba wszystko

Chyba jednak nie.
ZapomniaÂłes o zabezpieczeniu silnika przed przeciÂązeniem, lub zanikiem jednej fazy.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-14, 20:32   
0
UP DOWN

To ju¿ nie jest takie konieczne a zabezpieczenie przed przeci¹¿enie znajduje siê w silniku tzn. kupisz silnik z zabezpieczeniem termicznym albo bez wiêc jest to czêœÌ silnika. W ka¿dym b¹dŸ razie autor tematu chyba siê wystraszy³ ¿e to droga zabawa ;) ale tak to naprawdê wygl¹da. :tak:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-14, 22:29   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
zabezpieczenie przed przeci¹¿enie znajduje siê w silniku tzn. kupisz silnik z zabezpieczeniem termicznym albo bez wiêc jest to czêœÌ silnika.

Raczysz sobie zartowaĂŚ.

Takie zabezpieczenie jest montowane w sprĂŞzarkach jednofazowych, przerobionych z zasilania 3 fazowego.

W normalnym silniku 3 fazowym takiego zabezpieczenia nie spotkaÂłem,, ale cĂłz, mogĂŞ sie mylic.
Jestem w koncu tylko technikiem elektroenergetykiem .... i teraz pytanie ktory to zawĂłd, ktĂłre to hobby :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Marcino 
Wysłany: 2012-11-15, 00:21   
0
UP DOWN

CóŸ... mo¿na daÌ termik.... ale chyba wtedy gdy mamy za ma³y sinik i boimy siê ze sie przegrzeje.
Co do zaniku fazy... ile razy wam sie zdarzyÂło ze nie ma jednej? jak nie ma jednej to silnik nie ruszy, bedzie buczaÂł, jak nie ma dwĂłch to nic siĂŞ nie dzieje. Jedynie przypadek gdy braknie fazy w trakcie pracy... ale nie miaÂłem tak jeszcze, a uÂżywam 3 faz od wielu lat.

motyka 
Wysłany: 2012-11-15, 06:33   
0
UP DOWN
szukam przyuczenia

dzieki za dyskusje koledzy podane informacje napewno mi sie przydadza:P

okoĂą
Wysłany: 2012-11-15, 19:48   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Raczysz sobie zartowaĂŚ.

Takie zabezpieczenie jest montowane w sprĂŞzarkach jednofazowych, przerobionych z zasilania 3 fazowego.

GratulujĂŞ bardzo szerokiej wiedzy! MoÂże i tak jest po prostu siĂŞ na tym nie znam ale to raczej zbĂŞdne bo jak juÂż wiadomo musi odpoczywaĂŚ kompresor (tÂłokowy) taka jego budowa a w tym samym czasie i odpoczywa silniczek. Zanik jednej fazy to raczej potrzebny do starych instalacji elektrycznych bo tera jak korek siada to odrazu trzy, ale ja siĂŞ na tym nie znam.
Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ powodzenia w budowie ;)

Marcino 
Wysłany: 2012-11-16, 01:27   
0
UP DOWN

Raczej Âżaden silnik 3fazy nie ma wbudowanego zabezpiecznie termicznego. Duzy kompesor w pracy ma osobo obok presostatu Nema, licznik godz pracy i termik, Termik ma zawsze dwa przyciski najczĂŞÂściej zielony i czerwony.
Co do przerĂłwbki z 3faz na 230V to raczej muszÂą byĂŚ dÂłoÂżone kondensatory.... a czy sie da przerobiĂŚ kaÂżdy to nie wiem

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-16, 10:11   
0
UP DOWN

Marcino napisał/a:
Raczej Âżaden silnik 3fazy nie ma wbudowanego zabezpiecznie termicznego
:spoko:
Marcino napisał/a:
ma osobo
:spoko:
Marcino napisał/a:
Termik ma zawsze dwa przyciski najczĂŞÂściej zielony i czerwony.
:nie: :tak:
Standardem jest takie zabezpieczenie termiczne które wy³¹cza ca³kowicie sprê¿arkê - jest integraln¹ czêœci¹ presostatu.
okoĂą napisał/a:
to odrazu trzy, ale ja siĂŞ na tym nie znam.

A mi ostatnio energetyka zrobiÂła niespodzianke i jednej fazy zabrakÂło podczas lakierowania i .... zakoĂączyÂłem lakierowanie na 0.8 atm sata 4000 1.3 rp.

lordik 
Wysłany: 2012-11-16, 21:09   
0
UP DOWN
narazie amator :)

I rĂłb na kompresorze 100l w takiej sytuacji :D

okoĂą
Wysłany: 2012-11-18, 09:54   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
A mi ostatnio energetyka zrobiÂła niespodzianke i jednej fazy zabrakÂło podczas lakierowania i .... zakoĂączyÂłem lakierowanie na 0.8 atm sata 4000 1.3 rp.

A gdzie ty mieszkasz :shock: u mnie z 10 lat juÂż takiej sytuacji nie byÂło dodam Âże mieszkam na maÂłej wiosce tak ze 250 domkĂłw ;p

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-18, 11:24   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
u mnie z 10 lat juÂż takiej sytuacji nie byÂło

Awaria jak awaria.
Te¿ sie nie spodziewa³em i plomby pozrywa³em mysl¹c ¿e na g³ównym zabezpieczenie pad³o.

To akurat wypadek losowy.

Jednak zdrowy rozs¹dek nakazuje zastosowanie zabezpieczeù na ka¿dym sprzecie elektrycznym nara¿onym na przeci¹¿enia, lub inne niespodziewanki ;)

corny78 
Wysłany: 2012-11-18, 14:50   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/ff-ckf-...2779621000.html

tyle ze nie wiadomo co i jak mial autor na mysli jaki zbiornik jaki silnik itp... bo czujnik zaniku faz to w tym przypadku najmniejsze zmartwienie ...

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-18, 17:07   
0
UP DOWN

corny78 napisał/a:
bo czujnik zaniku faz

To nie jest element wystepujacy w sprĂŞzarkach.
Co prawda idealnie zabezpieczy silnik przed zanikiem fazy, lecz wymaga jeszcze stycznika.

SprĂŞÂżarka ma mieĂŚ zabezpieczenie termiczne.
Zabezpiecza przed nadmiernym obci¹¿eniem silnika i dodatkowo dzia³a przy zaniku fazy.
To tyle.
Ma byc i ch..j.
okoĂą napisał/a:
ZAWÓR BEZPIECZEÑSTWA (u mnie nadal brak )

Tez ma byĂŚ.
Praca bez takowego zaworu to takie samo potencjalne ryzyko jak raz na milion zanik fazy.

Normalnie sie nie zdarza, ale raz na milion.... i wÂąchasz kwiatki od spodu.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-18, 17:12   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Normalnie sie nie zdarza, ale raz na milion.... i wÂąchasz kwiatki od spodu.

Chyba wyobraŸnia za bardzo zadzia³a³a, jednak nie zmienia to faktu, ¿e musi byÌ i taki jest w planie. W planie gdy¿ chwilowo nie u¿ywam kompresora przynajmniej przez jeszcze pó³ roku ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu