Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
|
Wys³any: 2008-01-19, 22:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
czym sie tak naprawdê rózni 570 (i ca³a reszta serii 500) od 510? tylko t± twardosci±?
Jak w aplikaci, polerce, twardniêciu/schniêciu ? bo z kart charak. nie mogê tego wyczytaæ, na stronie novola same dane typowo teoretyczne i ka¿da karta zawiera to samo |
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-19, 22:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
online napisa³/a: | Jak w aplikaci, polerce, twardniêciu/schniêciu ? |
schnie bardzo dlugo |
|
|
|
|
MAJSTER [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-01-26, 01:42
|
|
|
|
Czy próbowali¶cie lakier HS 580 i 590 z Novol-a i jakie opinie, bêdzie VHS o nazwie 500, bêdzie szybszy, a wiêc na kilka elementów, |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-01-26, 02:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 211 Sk±d: Sokolniki k.Poznania
|
a tak w ogóle, jak Wam idzie malowanie VHS-em?? Mi z dysz± 1,3 na 2barach idzie strasznie wolno Mam jeszcze zwyk³e hp z 1,5, moze nim spróbuje. Kumpel mówi³ mi,ze w lakierni gdzie pracuje, tez u¿ywaj± vhs510, ale pistoletem , 1,8, czy2,0 W sumie sie nie dziwie, bo niby zalecaj± 1,3, ale idzie s³abo. Jutro muszê zrobiæ próbê, bo do Airgunsy mam te¿ 2.0, mo¿e trochê hardcore, ale co tam, bêd± nowe do¶wiadczenia |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-26, 05:04
|
0
|
|
|
|
bo ty robisz hvlp. a one sa przystosowane do HP i RP. JA robie albo walcomem HP albo sata3000 rp i idzie zajebiscie. oba z dysza 1,3. 1,8 czy 2,0 to przesada. |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-01-26, 13:27
|
0
|
|
|
|
Dok³adnie to lvlp Wiem,¿e oni zalecaj± rp do tego lakieru, ale akurat nie posiadam.Z drugiej strony w dokumentacji jest podane ci¶nienie od 2barów, wiec niby lvlp i hvlp powinny byæ te¿ dobre, ale jednak nie idzie. Spróbuje t± 2,0, a jak nie pójdzie to moim poprzednim z hp z 1,5, my¶lê, ¿e te¿ powinno byæ lepiej |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-26, 13:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
maras napisa³/a: | Spróbuje t± 2,0, | tragedia :!:mo¿e podkrêæ trochê ci¶nienie w tym 1,3.hvlp s± wolniejsze |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-01-26, 14:42
|
0
|
|
|
|
Po raz drugi piszê, to nie jest hvlp!! To jest airgunsa az3 hte, czyli troche tañsza odmiana iwaty w400. One s± znacznie szybsze od hvlp, niektórymi lakierami trzeba malowaæ szybciej niz HP z tak± sam± dysz±, przy dwukrotnie wy¿szym ci¶nieniu. A przecie¿ próby nie bêdê robi³ na ¿adnym samochodzie klienta, chyba mnie o to nikt nie pos±dzi³
[ Dodano: 2008-01-26, 14:45 ]
w razie czego, tu jest link do strony tego pistoletu:http://www.anest-iwataeu....?Lin=2&Prod=164 |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-26, 16:26
|
0
|
|
|
|
no to nie dwoma atmosferami! 2,5 do 3. ja mam 2,8 na rp-ku saty. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-26, 17:26
|
0
|
|
|
|
lvlp jest niskocisnieniowy. do bezbarwnych zalecany jest HP lub RP |
|
|
|
|
MAJSTER [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-01-26, 21:41
|
|
|
|
MOje do¶wiadczenia:
jak nie masz HVLP 1,3 do klaru to RP jest super, nawet lepszy, na wej¶ciu w pistolecie RP musisz mieæ 2,5 bara, mowa o lakierach VHS, je¿eli masz HVLP, to równie¿ dysza max 1,3 na wej¶ciu nie wiêcej ni¿ 2,0 bara, ale trzeba zmniejszyæ poda¿ materia³u i zwiêkszyæ rozpylenie czyli ci¶nienie na wyj¶ciu, bêdzie ok. Przy lakierach VHS nie nale¿y stosowaæ wiêkszych dysz, ni¿ 1,3 bo nie ma to sensu, za grube warstwy i reklamacje to jest tego efekt. Wa¿na jeszcze odleg³o¶c podczas lakierowania elementu, przy HVLP 15-20 cm, przy RP 20-25cm, przy czym przy RP pistolet przesuwasz szybciej a przy HVLP wolniej i nie dolewaj, klary HVLP rozlewaj± siê po czasie, a nie pod pistoletem. |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-01-27, 15:33
|
0
|
|
|
|
Wiêc wczoraj porobi³em próby. Airgunsa dysza 2.0-2bary, 1,3-3bary i stary Professional HPek 1,5 na 3,2bara. O dziwo na 2,0 najgorzej sie rozlewa³o, wiêc stwierdzi³em,ze wiêksze znaczenie ma ci¶nienie ni¿ dysza. Najlepiej chyba robi³o mi siê airguns± z 1,3, wiadomo, nie ma co porównywaæ do professionala, tylko wstyd siê przyznaæ, zrobi³em zaciek vhs-em mia³em troche nadmiaru lakiery, wiec wymalowa³em, ale ¿e to by³a tylko próbka na p³ycie laminowanej, wiec sie nic nie sta³o. Jutro zrobiê próbê na blasze, mo¿e ci¶nienie obni¿ê trochê poni¿ej 3barów, zobaczê, ale chyba bêdzie dobrze, wiec potwierdzi³o sie to, co pisa³ baqo, |
|
|
|
|
Paintmaster
|
Wys³any: 2008-02-10, 19:15
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisa³/a: | przyjazny napisa³/a: | Panowie sprawdzal ktos lakier bezbarwny GLASURIT 923-335. Napewno jest lepszy od NOVOLA. To nie ta liga! |
Lubiê takie teksty
Przyjazny go¶ciu! Z twojej wypowiedzi wynika ¿e nie próbowale¶ novolowskiego vhs 510 tylko zakladasz ¿e skoro to novol to musi byæ gorszy od glasurita
A ja ci powiem ¿e mo¿esz siê mocno zdziwiæ, bo ja siê zdziwilem. Zrób test z t± sam± baz± i tymi dwoma klarami i popro¶ swoich lakierników niech zgadn± który jest który.
A i jeszcze dodam, ¿e w³a¶nie jest promocja na wybrane produkty novola -8% i teraz ten klar wychodzi mi na pó³ce 78 z³ brutto za komplet to dwa razy taniej ni¿ ten glasurit a mo¿e i wiêcej bo omnix nie napisa³ czy te 150 z³ to za komplet czy sam klar. |
[ Dodano: 2008-02-10, 19:21 ]
czesc
a ile prowizji z tej promocji kolega z novola dostanie.
Nie róbmy sobie ¿artów widzialem ju¿ nieraz pomalowane kilka a nawet kilkana¶cie lat temu samochody lakierami Glasurita, natomiast produkt Novola mo¿na zobaczyæ jak od³azi po kilkunastu miesi±cach. Ponadto takie pytanko, jaka firma produkuj±ca samochody zaufa³a ju¿ firmie Novol? Je¿eli taka jest to chêtnie o tym us³yszê.
Pozdrawiam pracowników Novola czytuj±cych to forum bo robicie naprawdê fajn± handlow± robotê ale nad produktami musicie jeszcze sporo popracowaæ. |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-02-10, 19:21
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
a tam nie prawda, sprawdzalem ten vhs 510 i uwazam ze na warsztat sie nie nadaje, wolno schnie !!!!!! Pozatym malowalem ró¿nymi klarami i uwazam ze porównujac go do np. klaru spiesheckera, to nowoloski 510 nie jest vhs-em tylko co najwyzej hs-em, jezeli chodzi o aplikacje.
[ Dodano: 2008-02-10, 19:23 ]
i przetestowalem tez ostatnio 580 klar z novola i to jest tragedia wogóle, siki |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-10, 19:54
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisa³/a: |
i przetestowalem tez ostatnio 580 klar z novola i to jest tragedia wogóle, siki |
Ja te¿ Spectrala kupi³em na testy i gumowaty |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:01
|
0
|
|
|
|
no ja juz nowola kupowal nie bede jak dla mnie to jest syf i tyle, wiem z autopsji, zastanawiam sie czy w ich podkladzie jest wiecej talku czy wype³niacza akrylowego |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:10
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisa³/a: | zastanawiam sie czy w ich podkladzie jest wiecej talku czy wype³niacza akrylowego |
Hmmm... Te¿ ostatnio kupi³em Spectrala podk³ad i o ile samo nak³adanie i odporowanie jak najbardziej ok o tyle ju¿ widaæ w obróbce i jako¶ci przepa¶æ jak porównam ze Standoxem... |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-02-10, 20:28
|
0
|
|
|
|
no ja robie spies heckerem 5107 a to juz jest wysoka pó³ka podk³adów, 100 ml urobilem ostatnio i wystarczylo na 2 warstwy na zderzak ty³ od passata
puszka 3,5l wazy ok. 6kg powazna zecz, polecam, o novolu szkoda gadac, nawet by mi by³o wstyd postawic ich podk³ad obok tego którego uzywam |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-10, 21:46
|
0
|
|
|
|
Ja kupi³em ca³± puche novola 3,5 na testy...
Na jakie¶ Sprintery pójdzie najwy¿ej... |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:06
|
0
|
|
|
|
co¶ "rbfm "tu nie zagl±da |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-02-10, 22:13
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | co¶ "rbfm "tu nie zagl±da |
zagladam. jest takie przyslowie o baletnicy |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2008-02-11, 10:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
Paintmaster napisa³/a: | Siekiera napisa³/a: | przyjazny napisa³/a: | Panowie sprawdzal ktos lakier bezbarwny GLASURIT 923-335. Napewno jest lepszy od NOVOLA. To nie ta liga! |
Lubiê takie teksty
Przyjazny go¶ciu! Z twojej wypowiedzi wynika ¿e nie próbowale¶ novolowskiego vhs 510 tylko zakladasz ¿e skoro to novol to musi byæ gorszy od glasurita
A ja ci powiem ¿e mo¿esz siê mocno zdziwiæ, bo ja siê zdziwilem. Zrób test z t± sam± baz± i tymi dwoma klarami i popro¶ swoich lakierników niech zgadn± który jest który.
A i jeszcze dodam, ¿e w³a¶nie jest promocja na wybrane produkty novola -8% i teraz ten klar wychodzi mi na pó³ce 78 z³ brutto za komplet to dwa razy taniej ni¿ ten glasurit a mo¿e i wiêcej bo omnix nie napisa³ czy te 150 z³ to za komplet czy sam klar. |
[ Dodano: 2008-02-10, 19:21 ]
czesc
a ile prowizji z tej promocji kolega z novola dostanie.
Nie róbmy sobie ¿artów widzialem ju¿ nieraz pomalowane kilka a nawet kilkana¶cie lat temu samochody lakierami Glasurita, natomiast produkt Novola mo¿na zobaczyæ jak od³azi po kilkunastu miesi±cach. Ponadto takie pytanko, jaka firma produkuj±ca samochody zaufa³a ju¿ firmie Novol? Je¿eli taka jest to chêtnie o tym us³yszê.
Pozdrawiam pracowników Novola czytuj±cych to forum bo robicie naprawdê fajn± handlow± robotê ale nad produktami musicie jeszcze sporo popracowaæ. |
Witamy kolegê z Glasurita
Ja prowadzê w³asny biznesik i opieram siê na tym co sam sprawdzê. Nie powiedzia³em, ¿e ten klar glasurita jest gorszy od novola tylko, ¿e je¿eli kolega Przyjazny nie sprawdza³ novola osobi¶cie to niech siê nie wypowiada tak autorytarnie o wy¿szo¶ci jednej marki nad drug± dopóki sam tego nie do¶wiadczy. Ja nie sprawdza³em glasurita, wiêc siê nie wypowiadam, ale porównywa³em tego novola do innych klarów VHS i mocno siê zdziwi³em. Ka¿dy mo¿e sobie to interpretowaæ jak chce. Ja siê opieram na w³asnym do¶wiadczeniu a inne informacje np. ceny nie podlegaj± dyskusji bo na to wp³ywu nie mamy.
Proszê bardzo niech kolega Paintmaster poda cenê tego klaru z glasurita bo moja wiedza na ten temat mówi, ¿e jest drogi ale mo¿e siê mylê.
I ¿eby by³o jasne to faktycznie novol powinien mi co¶ zap³aciæ za t± reklamê Panowie z novola skoro czytacie forum to zapraszam np. z gad¿etami do mnie do sklepu. |
|
|
|
|
Omnix
|
Wys³any: 2008-02-11, 18:02
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisa³/a: |
Proszê bardzo niech kolega Paintmaster poda cenê tego klaru z glasurita bo moja wiedza na ten temat mówi, ¿e jest drogi ale mo¿e siê mylê.
|
Ponad 150.
Zale¿y jakie kto ma rabaty...
To, ¿e jest z Glasurita widaæ, ale i tak ka¿dy u¿ywa tego czego chce
Ja tam Glasurita chwale i na nim robie i tyle. G³ownie bazy, ale te¿ sporo innych materia³ów.
Jak kto¶ chce to niech sobie nawet spray'am napiernicza jak ma tylko ochote |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2008-02-11, 21:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
Nie no spoko.Novol jest ok.Nieraz klienci przywo¿± novola i rzeczywi¶cie ich klar jest zajebioza...ja jedynie zrobi³em gruby b³±d bo okrutnie przela³em na 3 warstwy i sch³o mi to w cholere czasu,aaaa...i zamiast zacieków to mia³em jakies b±ble na rantach
Taraz juz wiem dlaczego |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2008-02-11, 23:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
danielpainter napisa³/a: | a tam nie prawda, sprawdzalem ten vhs 510 i uwazam ze na warsztat sie nie nadaje, wolno schnie !!!!!! Pozatym malowalem ró¿nymi klarami i uwazam ze porównujac go do np. klaru spiesheckera, to nowoloski 510 nie jest vhs-em tylko co najwyzej hs-em, jezeli chodzi o aplikacje.
510 i 515 faktycznie d³ugo schn± ale zale¿y do czego siê porównuje.
No a 580 to nie ma co porównywaæ z vhs-ami bo przecie¿ to stara generacja hs tylko z nanocz±steczkami ceramicznymi. Jak kto¶ siê przestawi³ na vhs-y to ka¿dy stary klar bêdzie do dupy ale dla wiêkszo¶ci moich klientów i tak jest on trudniejszy od 570 czyli starego MS. Dla mnie jest to super rozwi±zanie bo jak bym nie mia³ tych SR-ów novola to wiêkszo¶æ moich klientów poleg³a by próbach lakierowania vhs-em a tak interes siê krêci
Niektórzy jeszcze dopytuj± siê o stary 1+1 bo by³ szybki i przy tej ilo¶ci rozcieñczalnika ³atwo siê rozlewa³ i tym nawet nie proponujê vhs-a ale jak kto¶ robi na 580 czy 590 to parê wskazówek i idzie go¶cia przestawiæ na vhs. Pomaga w tym zwrócenie uwagi na wydajno¶æ w porównaniu do starych.
A dzisiaj próbowali¶my nowy klar vhs 500 z novola i jest du¿o szybszy od 515. Robione by³o sat± 1,3 RP na przepisowe 1,5 warstwy na standardowym utwardzaczu w temp 19st. i w takiej temp. zosta³ element a po 3,5 h mo¿na by³o ju¿ go montowaæ. To sporo lepiej ni¿ w 515. Jutro pójdzie polerka, pierwsze podej¶cie z rana, zobaczymy co poka¿e. |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-02-13, 17:29
|
0
|
|
|
|
W jak sposób jest to zwi±zane z tematem, dzisiaj by³em w salonie Forda, przyjrza³em siê lakierom, bo akurat by³o czarne mondeo, wiec wszystko widaæ. Jak tam by³a cytryna!! W ¿yciu bym nie odda³ tak pomalowanego samochodu, ale z tego co widzê, wszystkie nowe s± tak pomalowane, ja nie wiem, jakie oni vhs-y maj± w fabrykach,¿e to siê w ogóle nie rozlewa |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-02-13, 19:27
|
0
|
|
|
|
ha...ha...ha... ale jest nowe i siê klient nie czepia,bo FABRYCZNE |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-02-13, 21:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
nie od dzis wiadomo, ze nowe auta maj± more jak skurwysyn i IMO na nowym aucie jakos to wygl±da, ale na starszym? od razu widac, ze po lakierowaniu i w dodatku, ze przez paproka |
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-03-15, 00:00
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj malowa³em dwa tylne b³otniki, klapê, maskê i przedni b³otnik od golfa 3-drzwiowego, Novolem 510. Pierwsz± warstwê(a w zasadzie 0,5warstwy) da³em dysz± 1.3, ale stwierdzi³em, ze drugiej tak nie ujadê i za³o¿y³em 2.0, do tego ok 2,7bara Piêknie siê malowa³o, bardzo szybko, vhs siê ³adnie porozlewa³, w jednym miejscu, na b³otniku a¿ za bardzo, bêdzie trzeba spolerowaæ Ale ogólnie jestem zachwycony, trzeba bedzie troche poæwiczyæ, ale zamierzam tak w³a¶nie malowaæ, choæ wiem, ze wydajê sie to dziwne. Aha, na te wszystkie elementy wysz³o mi 400ml lakieru, z czego tym bardziej sie ciesze |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-15, 01:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 283 Sk±d: Kalisz
|
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-03-16, 02:11
|
0
|
|
|
|
ixell napisa³/a: | Pozatym filozofie na nowych autach nie ma ¿adnych VHSów tylko farba melaminowa, je¿eli wogole wiesz co to. |
Proponuje najpierw zaznajomiæ siê ze sk³adnia zdañ, gdy¿ to, nie ma ¿adnego sensu, albo stosuj znaki interpunkcyjne, je¶li wiesz w ogóle co to jest. A wyobra¼ sobie,¿e co nieco wiem. A uczy³em siê malowaæ sam, je¶li tak bardzo ciê to interesuje |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
PRZEMO18
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:36
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-03-16, 20:51
|
0
|
|
|
|
kolego, ty mnie nie pouczaj, bo na tym forum jestem d³u¿ej od ciebie, a po drugie pochwal sie swoim wykszta³ceniem, ja, je¶li chcesz wiedzieæ, w³a¶nie koñczê polibudê, pisze na temat VOC prace magisterska, wiêc nie chwal siê swoja niby ogromn± wiedz± i pojedynczymi s³ówkami. Dalsza dyskusja z tob± nie ma dla mnie sensu, bo to nie mój poziom |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 20:56
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-03-16, 21:05
|
0
|
|
|
|
Co nie upowa¿nia ciê do pisania do mnie "synku". Zreszt± to wcale nie ¶wiadczy o twojej inteligenci, bo nawet zdañ nie potrafisz z³o¿yæ. Juz napisa³em, ta dyskusja nie ma dla mnie sensu.... |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 21:43
|
0
|
|
|